2019-08-15 27 瀏覽
大埔區嘅一間火鍋店,裝修好懷舊,有啲似舊式嘅戲院。  時間尚早,未係太多人,但坐多陣就見到差唔多滿座,好旺場!行過去「售票處」睇睇,其實係攞調味料的。 入面有款炸豆小食,幾好食,記住要試吓呀!除左火鍋,仲有唔少餐前小食可以叫。 先叫個酥炸軟殼蟹,一大籃好有驚喜,份量多,仲要好酥脆,超正!火鍋料種類好齊全。湯底叫左胡椒豬肚雞鍋,雞同豬肚都好多件仲大大件,雞肉彈牙有雞味。 不過咸酸菜份量太多,令到個湯底太酸。打邊爐唔少得嘅肥牛,叫左A級安格斯肥牛,食得出係靚野,誘人嘅油花,肉汁豐富。鴛鴦滑係我個人推介。 兩球蝦滑同墨魚滑,網球咁大,入口好彈牙,真材實料。 面頭仲要加左好多蟹籽,好好食!田雞超肥美,哈哈,佢隻脾好粗莊,新鮮厚肉。
除左火鍋,仲有唔少餐前小食可以叫。

火鍋料種類好齊全。

田雞超肥美,哈哈,佢隻脾好粗莊,新鮮厚肉。
2019-08-11 27 瀏覽
一入到餐廳裝修就已經好靚,我同朋友兩個人去,覺得成間餐廳都好有舊港式茶餐廳嘅裝修,有限入座時間兩小時,坐低之後侍應都好有禮貌,我哋叫咗半隻雞小辣,啲雞真係好好食,如果八妹雞汁,佢就會比一個原味湯底你,你飲又大大杯好抵飲,嘢食份量超多,可以叫多啲朋友嚟share咁就最抵食~我鍾意佢個調味料架有比較特別嘅三角脆卜卜~講起脆,佢哋個響鈴係自己炸㗎,一拎出嚟熱辣辣就咁食超好食,打邊爐616再好食D~十分推介~我仲叫咗個A級安格斯肥牛食,建議大家早啲嚟,如果想唔使排隊最好就六點入座如果六點後多數呢都要等一陣。基本上食物都幾好食雞又滑,坐得都幾舒服,想食雞煲大家不妨去試吓~
2019-08-10 32 瀏覽
雞煲係我最鍾意既火鍋!朋友仔推介遠在太和既八妹雞煲,話拎左好多年openrice 必吃雞煲獎,好啦即管一試~毫無疑問,點左八妹雞煲(半隻雞)。微辣是只麻不辣,不能吃辣的男友大讚~汁醬濃厚不咸,一度後悔無點一隻 😂飲品點了蘋果醋和竹蔗茅根水。蘋果醋似apple cider,好爽,特別推介竹蔗茅根水,自家制之餘又唔會太甜!食到咁上下,就可以自己加湯,湯底濃稀,爐頭火力可以自己控制,火力最強個鍋係秒沸,好正!姐姐仲幫我地換左幾次碟裝骨,好好服務🙀🙀有幾款二人必點拼盤,我地點左混丸同雜餃~另點了手切肥牛,響鈴,芝士豆腐,油麥菜,烏冬,陳皮魚蛋🙀🙀🙀混丸好彈牙,手切肥牛好重牛味又不會太肥。值得一提既係,響鈴同芝士豆腐係即炸,上台時姐姐叫我地睇熱,新鮮既真係好味好多,必點響鈴!🥰🥰🥰 陳皮魚蛋完全係懷念既味道,不過真係無諗過份量咁大orz八妹好啱一班人黎食,因為大份又好味!好似我地兩個人就唔好太貪心點太多了~ 價錢中等,性價比好高👍🏻👍🏻贏左我以前食既雞煲們🙀🙀
汁醬濃厚不咸,一度後悔無點一隻 😂

贏左我以前食既雞煲們🙀🙀
2019-08-09 41 瀏覽
今次食呢間雞煲就揀咗小辣 想試吓佢嘅麻辣雞煲 佢既雞煲食落口嘅時候唔係話太辣 係有種香香地嘅麻辣後勁 食落口之後一陣陣嘅麻香 叫做值得推介 不過另外其他啲嘢就唔係幾理想 佢安格斯牛嘅肉質比較鞋 同埋唔算高級 但又未去到我哋平時食到嗰種級數 所以對啲牛肉都幾失望 不過勝在佢哋款式多 不過炸物同小食方面就做得比較岀色啦 推介大家食魚皮同響鈴 因為都整得幾脆 幾香口 應該係即整即做 都幾新鮮架 唔錯唔錯 另外竹庶水 都係真材實料煲成 夏天必嗌飲料 相當解渴 所以對呢一間餐廳都幾高評價同埋主要都係食雞煲 而雞煲就令我驚喜 所以都係值得推介
今次食呢間雞煲就揀咗小辣 想試吓佢嘅麻辣雞煲 佢既雞煲食落口嘅時候唔係話太辣 係有種香香地嘅麻辣後勁 食落口之後一陣陣嘅麻香 叫做值得推介 不過另外其他啲嘢就唔係幾理想 佢安格斯牛嘅肉質比較鞋 同埋唔算高級 但又未去到我哋平時食到嗰種級數 所以對啲牛肉都幾失望 不過勝在佢哋款式多 不過炸物同小食方面就做得比較岀色啦 推介大家食魚皮同響鈴 因為都整得幾脆 幾香口 應該係即整即做 都幾新鮮架 唔錯唔錯 另外竹庶水 都係真材實料煲成 夏天必嗌飲料 相當解渴 所以對呢一間餐廳都幾高評價同埋主要都係食雞煲雞煲就令我驚喜 所以都係值得推介
2019-08-08 26 瀏覽
我地住大埔有間都幾出名叫八妹,咁岩佢新裝修完,就過來食新裝修用舊香港風格、霓虹燈等等,而家多左個自由選擇既醬汁配咁醬料揀都好好多咁黎到八妹當然要食雞煲,我同佢都食得辣。先來雞煲,很快便上桌,我們點了半隻雞小辣,上桌即吃,不用等醬汁煮滾。辣味剛好,因為醬汁在加熱時會越煮越辣,朋友不能吃辣也能接受到小辣的程度。什餃,是另一款二人必點,有雲吞兩隻,魚皮餃和韭菜餃各三隻,韭菜餃非常飽滿,皮夠薄,少肉多菜,味道很好。
2019-08-01
13 分鐘 (堂食)
2019-08-07 28 瀏覽
今日嚟到大埔食八妹雞煲 呢間餐廳幾乎係大埔人嘅話都有讚冇彈 星期六 六點嚟到人唔太多 但係大約七點已經全場爆滿 建議要嚟食嘅話記得book位 餐廳好有7-80年代情懷 裝修十分靚 打卡一流餐廳主打雞煲 我哋兩個人叫咗一隻花膠雞煲 個汁叫咗唔辣 但係甜甜哋十分惹味 雞肉煮得嫩滑又入味 而且花膠索曬啲雞汁更加邪惡 感覺上好養顏女士至愛叫咗個小食腐皮墨魚卷 外脆內軟仲有墨魚肉嘅粒粒彈牙口感手切肥牛 牛肉厚薄適中 而且肥瘦均勻有牛味 用嚟點雞煲嘅雞汁更加係惹味絕倫極度推介野生竹笙 竹笙食落爽口而且索曬雞煲嘅湯汁 超級超級好味一啲都唔漏嘢飲都值得一提 茶餐廳嘅散叫價錢 但係酒吧嘅size非常抵飲
今日嚟到大埔食八妹雞煲 呢間餐廳幾乎係大埔人嘅話都有讚冇彈

叫咗個小食腐皮墨魚卷 外脆內軟仲有墨魚肉嘅粒粒彈牙口感

2019-08-06 31 瀏覽
今日係星期六,唔想食中銀煮嘅飯,又想同老公同個囡去食D好惹味嘅嘢。突然之間醒起屋企附近有間雞煲,因為成日食嘅關係,我已經知道呢間野係有幾咁出名,食物質素有幾咁好!坐低左,梗係即刻叫個雞煲食啊,我次次一家三口都食得晒一個雞煲,因為真係食唔停,個雞煲底汁正!再加多幾樣打邊爐嘅材料,就好足夠!呢度打邊爐材料除咗新鮮之外,份量仲好大份👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻呢度嘅裝修,好有舊香港嘅特色,特別是係呢個動盪嘅時候,喺呢度食雞煲啊除咗有份熟悉嘅感覺,都覺得呢度嘅人情味特別濃厚。街坊街里,尤其是係住大埔嘅朋友仔,多啲嚟幫襯啦!
街坊街里,尤其是係住大埔嘅朋友仔,多啲嚟幫襯啦!
2019-08-01 33 瀏覽
隔咗一段時間無去八妹,今日心血來潮同男朋友去食,發現間店裝修過。依家好有懷舊既香港特式,幾特別,別有一番風味餐牌就無變到,打邊爐既食物種類尼講,算係幾多選擇首先主角雞煲,因為我唔食得辣,嗌咗原味。唔好以為雞煲要辣先好味,就算唔辣,本身雞煲所調既醬汁真係無得彈!邊爐材料方面,正正常常,份量都幾多!手打魚滑真係幾彈牙,味道都幾好而牛方面最讚,入口軟又有牛味,唔錯。羊肉就偏羶,不過我就係中意食羊肉有羶味。總括八妹係一間食完,會再食既餐廳!雞煲既味令人回味!

餐牌就無變到,打邊爐既食物種類尼講,算係幾多選擇

邊爐材料方面,正正常常,份量都幾多!

手打魚滑真係幾彈牙,味道都幾好

總括八妹係一間食完,會再食既餐廳!雞煲既味令人回味!
2019-07-08
2019-07-28 98 瀏覽
八妹雞煲原來一係一間好有特色裝修嘅餐廳,裏面是懷舊嘅裝飾,打咭一流!雞煲可選擇辣或不辣,火鍋湯底選擇也不少。叫了個花膠雞煲 ,有一隻或者半的選擇因為我們不會個樣所以今次叫咗半隻。 雞煲好足料,花膠,雞份量也不少😆佢用呢個秘製醬汁加好多配料,十分嘢味!花膠 又大又厚肉 👏口感味道一流😜食完主餐雞煲,現在加湯食打邊爐!!配料份量比較大,我們叫了脆肉鯇片,骨很易分出來。豬潤新鮮,非常大碟抵食。仲叫左個拉麵,滲入湯汁,超入味。這裏也來海鮮可以食,下次黎可以試下。點餐係用紙剔的形式。一煲兩食食完雞再食打邊爐,火氣夠猛,好彩老闆細心裝了超勁冷氣😂😂唔怕食到一身汗。雖然不是任食火鍋,但用料新鮮,份量十足,只係叫幾樣已經好夠食,好過任食平價火鍋。這裏是同朋友聚餐好地方!

雞煲可選擇辣或不辣,火鍋湯底選擇也不少。

雞煲好足料,花膠,雞份量也不少😆

佢用呢個秘製醬汁加好多配料,十分嘢味!

花膠 又大又厚肉 👏口感味道一流😜
花膠雞煲(小辣)

食完主餐雞煲,現在加湯食打邊爐!!

花膠雞煲(小辣)

配料份量比較大,我們叫了脆肉鯇片,骨很易分出來。

脆肉鯇魚

豬潤新鮮,非常大碟抵食。
豬潤

仲叫左個拉麵,滲入湯汁,超入味。
油麥菜

這裏也來海鮮可以食,下次黎可以試下。

點餐係用紙剔的形式。

2019-07-22
脆肉鯇魚
豬潤
油麥菜
窩夫與蝦子餅近日常在大埔出沒,日前光顧了全新懷舊裝修的八妹雞煲。走進店內,已被牆上的「八妹十大必食」吸引著,點菜前可以參考一下。在「戲院」吃火鍋。到「售票處」取醬油。第一次光顧,當然要試秘製八妹雞煲,但原來還有多款其他湯底選擇。火鍋配料種類不少。見到鄰桌點了大大杯系列的飲品,真的很大杯呢。窩夫與蝦子餅點了天地一號蘋果醋($36)。主角八妹雞煲來了,半隻($155)微辣的,份量十足。拌勻便可進食,雞煲加了大量香料,帶微辣特別惹味。吃完雞煲,將桌上的湯加進煲裡,準備打邊爐。十大必食之一的野生竹笙($62),份量比預期多,由於竹笙吸了很多熱湯,吃時要特別小心。二人必點之一的混丸($55),魚蛋、貢丸、墨魚丸和牛筋丸每款各兩粒,可以一次過多試幾款。什餃($55)是另一款二人必點,有雲吞兩隻,魚皮餃和韭菜餃各三隻,韭菜餃非常飽滿,皮夠薄,少肉多菜,味道很好。蔬菜方面,蝦子餅選了白菜仔($30),洗得很乾淨。火鍋不可缺的牛肉,窩失點了手切肥牛($178),色澤紅潤,咬下去牛肉味非常濃郁,肉質嫩口不韌有嚼勁,水準非常高。鯪魚滑($65)獲蝦子餅大讚。窩夫不太愛吃鯪魚滑,比較喜歡鴛鴦滑($98),即蟹

在「戲院」吃火鍋

到「售票處」取醬油。

火鍋配料種類不少。

見到鄰桌點了大大杯系列的飲品,真的很大杯呢。
天地一號蘋果醋

窩夫與蝦子餅點了天地一號蘋果醋($36)。
八妹雞煲(半隻)

主角八妹雞煲來了,半隻($155)微辣的,份量十足。
八妹雞煲(半隻)

拌勻便可進食,雞煲加了大量香料,帶微辣特別惹味。

吃完雞煲,將桌上的湯加進煲裡,準備打邊爐。
野生竹笙

什餃

白菜仔

蔬菜方面,蝦子餅選了白菜仔($30),洗得很乾淨。
手切肥牛

鯪魚滑

鯪魚滑($65)獲蝦子餅大讚。
鴛鴦滑

窩夫不太愛吃鯪魚滑,比較喜歡鴛鴦滑($98),即蟹子蝦滑加蟹子墨魚滑,蝦滑的鮮蝦味超濃,兩款都非常彈牙。
即炸響鈴

即炸響鈴($43)屬即叫即炸的自家製出品,上桌時還帶點熱,窩夫忍不住不淥即吃,香脆可口。響鈴比較大件,一件起兩件止,否則吃不到其他東西。
豬肚

後加了豬肚($40),份量多得驚人,蝦子餅數過一共有17件,豬肚處理得很好。
豬肚

滑豆腐($30)是百福牌的,信心保證,豆味夠濃又夠滑。
金菇

蝦子餅愛吃的金菇($30)洗得雪雪白白,十分爽口。
2019-07-22
鴛鴦滑
即炸響鈴
金菇
2019-07-24 34 瀏覽
今日特登同老婆入大埔,就係為左去食(八妹雞煲),依間雞煲之前食過,係我食過最好食既雞煲,佢個雞煲醬好特別,出面真係未食過,但要提醒下,需然間野話就話係大埔,但其實係太和出係最近我7點鐘去到未係好多人,入面環境好大,好多老香港裝飾菜單都有唔少選擇,但當然唔少得我今次黎既主要目的(雞煲),2個人食,職員好細心,建議我食半隻就夠,可以留番個肚試其他野點左雞煲先,因為佢即整,所以都要等10分鐘左右,可以一路等住雞煲一路點餸,當雞煲黎到之後已經嗅到好香,佢地d秘製d雞煲汁真係好正好濃,但又唔會死咸我另外自己點左個麻辣汁當調味料點野食,又可以如果淡味左,加番濃d味佢地d響鈴即叫即炸,同出面唔同,佢地好大舊,同埋炸到好脆,加落個雞煲點汁食正到呢,但因為太心急食,所以食左先影,我記得應該有5舊依個安格斯牛真係必食,油脂均勻,入口即溶佢地d材料全部都好新鮮,依個羊肉片,羊味出色,有少少騷味,食羊點可以冇騷味,冇既話不如食豬雖然佢地合雞煲汁好濃,但都唔會因為咁,食材就求其,因為佢地d食材真係好新鮮,個鱔片食落去好爽,仲帶d油香,個帶子開頭我會諗look熟左會唔會好鞋,點知look熟之後入面仲係好多汁好甜,

我7點鐘去到未係好多人,入面環境好大,好多老香港裝飾

依個安格斯牛真係必食,油脂均勻,入口即溶

雖然佢地合雞煲汁好濃,但都唔會因為咁,食材就求其,因為佢地d食材真係好新鮮,個鱔片食落去好爽,仲帶d油香,個帶子開頭我會諗look熟左會唔會好鞋,點知look熟之後入面仲係好多汁好甜,真係新鮮材料先會咁,個炸軟殼蟹,炸到金黃色,好脆,軟殼蟹好多膏,仲有就係估唔到手打雙丸入面既墨魚滑好驚喜,真係唔知點形容,要你親身試過先知

我地食到8點半左右,個場已經爆晒,證明佢地既實力,依度仲要就係一提,員工服務好好,好有禮貌,經常會幫你換碟,依樣好重要,冇服務冇禮貌,d野幾好食都係假

2019-07-23
  • 鴛鴦滑
  • 韭菜餃
  • 秘制八妹雞煲
2019-07-22 298 瀏覽
與同事工作途經大埔,又近黃昏時間,不如就一起吃個晚飯才回家吧!透過玻璃窗看到這間火鍋餐廳的裝潢頗特別,充滿老香港情懷,便儘管入內試試。看到餐牌及店名,原來是以雞煲作招徠,因此秘製八妹雞煲($230/一隻)便成為我們的不二之選。店員端上大鍋時,香氣撲鼻,甚是吸引。滾起後再翻兩下,剛熟的雞件吸盡香辣醬汁,十分美味,很快便被同事們秒殺。意猶未盡的我們立刻下單點其他火鍋配料,將惹味的雞煲醬汁變身成濃香的火鍋湯底,準備下一輪的開懷大嚼。A級安格斯肥牛(大)($188)肥瘦均勻,快灼後吃下,油脂香足夠,亦不覺有雪藏味,質素不錯。牛切肥牛(大)($218)更是令人期待,鮮紅色的肥牛厚薄適中,烚時不會太快過老,又能保留咬口,鮮肉香也非常出色。除肥牛以外,我們也試了幾款海鮮,北海道帶子($158)煮過後也覺彈牙嫩滑;脆肉鯇魚骨腩($70)也名符其實,肉質爽口脆彈;蟹子墨魚滑($88)也吃得出手打功夫,墨魚亦很足料。另外,頂級桂花蚌($118)、白鱔片($88)、日本蠔($72)也來貨新鮮,絕不遜於其他以海鮮火鍋作旗號的餐廳。日式芥辣貢丸($50)、清湯牛腩($108)及野生竹笙($62)等配料也不錯,令

日式芥辣貢丸($50)、清湯牛腩($108)及野生竹笙($62)等配料也不錯,令我也很想再回來試試其他招牌菜式!
2019-06-23
  • 手切肥牛
  • 雞煲
  • 鵝腸
  • 野生竹笙
  • 秘制八妹雞煲
今日同朋友去了這裡食雞煲,這裡相信大部份住係附近嘅朋友都認識這裡,因為個雞煲味道十分出色之外,同埋裝修得好有feel,望望點菜紙,有不同火鍋湯底同特色湯底選擇,當然要點這裡嘅花膠雞煲(半隻)$208,其實人多可以叫一隻,但跟住要食火鍋就可以按自己份量調節,等一陣個雞煲就上枱,店員會幫客人兜亂個雞煲,令到啲味道更加均勻,雞件大小啱啱好,入口味道濃郁帶點點微辣,十分野味,而花膠亦十分軟熟入味,真係會令人食過返尋味!當食到差不多時就可以入啲火鍋嘅材料,火鍋配料選擇十分之多,當然要點哩度推介嘅手切肥牛(大)$218,片片都脂肪均勻分佈,落湯滾兩三下即可入口,在口中完全感受到個陣濃郁牛肉嘅味道!而個陳皮魚蛋$45絕對係必食推介,入口煙韌彈牙,而且有濃郁嘅陳皮味道,夠晒傳統!而個特色八妹辣汁$18亦必推介,你可出去在醬油區選擇醬油及配料$12每位,亦可以利用呢個辣汁,味道濃郁帶點微辣,用來配上火鍋料入口味道更鮮味!兩人必選亦十分抵食,樣樣都有,墨汁墨魚丸$50都好有口感,夠晒彈牙裡面還有墨魚粒!而且還有最愛嘅一口臺灣腸$52,原來唔係燒先好味道,滾熟亦係另一種口味,皮脆煙韌,入口夠晒口感!炸魚皮$
因為個雞煲味道十分出色之外,同埋裝修得好有feel,
炸魚皮$30都十分脆口,打邊爐都真係不可缺少!
還有竹庶芧根$36,入口清甜清暑,絕對係今晚嘅最佳配搭!
2019-07-20 245 瀏覽
大埔食雞煲唔多,今次同朋友聚舊就揀左呢間,環境闊落,裝修80年代feel,兩個人不知不覺就食左甘多野😂,呢幾樣印象得別深刻秘製八妹雞煲半隻(不辣) $155其實都好想叫微辣,見到隔離台嘅微辣雞煲食得好滋味,不過要介口,所以叫左不辣。d汁甜甜地好濃郁,加埋新鮮嘅洋蔥,好開胃但又唔會太膩,即使係雞胸都唔會「鞋」,兩個人半隻岩岩好🤤炸魚片頭每次打邊爐,魚片頭魚腐果d都係我至愛。估唔到佢係即炸魚片頭,拎出黎仲暖嫁!! 可以即食,外脆內鮮,又彈牙;份量都好足,有surprise😆3.西班牙黑豚豬腩片$60佢嘅腩片份量都唔少,差d食唔晒🤤睇落好新鮮,食落都好嫩,唔會老;連少食油膩食物嘅我都食左半碟🤪響鈴$43呢度既響鈴係新鮮即炸,大大舊! 淥幾秒,外脆內軟好惹味。不過有d油膩,同d朋友仔share就岩岩好😌😌凍檸柑桔 $32食雞煲又點可以唔叫番d酸味味既野飲,開胃一下呢😋😋 32蚊大大杯,價錢都ok,酸酸甜甜咁,唔會太酸,打邊爐一流🤭

秘製八妹雞煲半隻(不辣) $155
打邊爐
秘製八妹雞煲半隻(不辣)

3.西班牙黑豚豬腩片$60
Dinner
西班牙黑豚豬腩片

響鈴$43
響鈴

凍檸柑桔 $32
凍檸柑桔
打邊爐
秘製八妹雞煲半隻(不辣)
Dinner
西班牙黑豚豬腩片
響鈴
凍檸柑桔
  • 即炸響鈴
2019-07-17 18 瀏覽
同男朋友好中意在大埔舊墟直街食dinner,八妹雞煲未去過,見佢個裝修咁得意,就入去試下,好彩我們早入去,有個4人位可以坐☺️最出名係個雞煲,所以叫咗半隻黎試。叫咗微辣,係偏麻辣,所以越食越惹味,雞肉好嫩滑,份量都多。差唔多食完可以自己加湯汁(侍應會自動自覺refill個壺),唔使下下叫侍應加水咁麻煩最amazing既係飲品好大杯😂凍檸柑桔$32,酸酸咪咪係幾好飲。天地壹號蘋果醋就幫助消化~響鈴好脆,同埋賣相靚,好似朵花蟹柳好大條墨汁墨魚丸,有gimmick我男友㨂咗我唔知,一食落口發現原來係wasabi貢丸😂好新奇呀,個combination又ok喎,可以偷偷點黎惡搞朋友😂有手指公的海鮮芝士豆腐同芝士小籠包,我比較中意前者,口感好軟熟,重點係即食或放入邊爐兩者皆可,好好味元貝夠新鮮牛肉,我做完天灸無食到,男友話幾好食羊肉片就陣羊騷味濃,好正,肉質又靚我中意食黑豚肉片,薄切好易熟娃娃菜有5根,都Ok,最後食吸晒啲湯汁好正

響鈴好脆,同埋賣相靚,好似朵花

蟹柳好大條

墨汁墨魚丸,有gimmick

元貝夠新鮮

牛肉,我做完天灸無食到,男友話幾好食

羊肉片就陣羊騷味濃,好正,肉質又靚

我中意食黑豚肉片,薄切好易熟

娃娃菜有5根,都Ok,最後食吸晒啲湯汁好正