係TST #厚福街 嘅呢間 沾麵面相信大家麵唔陌生以前初踏足香港嘅 #龍蝦沾麵 已儲落不少粉絲之後再有 #芝士海膽沾麵 可惜當時係 #期間限定不過依家可以放心啦😋已經成為咗 #必食 之選😍而且多咗好多組合😎#極上芝士蟹皇沾麵 $149沾麵湯底有3款可以選擇 #赤海老 #龍蝦 #芝士海膽 今次揀咗芝士海膽 🧀佢地嘅沾麵湯底真係款款都冇得輸🤣🤣一方面用石窩碗上 可以keep 到湯底溫度 最重要係夠哂濃郁 又夠掛麵👍🏻👍🏻大家記得沾麵均可免費🆓加湯 至於個沾麵 份量都幾多麵條較粗 質地唔錯 配有成4️⃣塊叉燒 肥瘦適中 唔沾湯 本身味道都好好食👍🏻個蟹皇🦀就另上蟹籽沙律+芝士焗蟹羔蟹蓋個沙律啲蟹籽簡直超誇張(可能我影相角度唔好啦😅)我有理由相信啲蟹籽係咪唔駛錢😅😅份量係超多絕對可以裝得滿旁邊嘅蟹蓋當然,個重點係蟹膏🤤🤤雖然係芝士焗 但蟹膏絕對冇俾芝士掩蓋咗佢本身味道🤩🤩大大啖蟹羔放入口嘅感覺真好🥰$149 又有海膽 又有蟹羔 真係超超超抵 仲要份量係超多 今次盡哂力都食唔哂😅😅好在有返杯熱茶飲 可以消消膩😅😅=====================
係TST #厚福街 嘅呢間 沾麵面相信大家麵唔陌生

肥瘦適中 唔沾湯 本身味道都好好食👍🏻

個蟹皇🦀就另上
蟹籽沙律+芝士焗蟹羔蟹蓋
個沙律啲蟹籽簡直超誇張
(可能我影相角度唔好啦😅)
我有理由相信啲蟹籽係咪唔駛錢😅😅份量係超多
絕對可以裝得滿旁邊嘅蟹蓋
當然,個重點係蟹膏🤤🤤
雖然係芝士焗 但蟹膏絕對冇俾芝士掩蓋咗佢本身味道🤩🤩

極上芝士蟹皇沾麵
芝士海膽湯底
芝士焗蟹羔+蟹籽沙律
芝士焗蟹羔
尖沙咀呢間沾麵都幾出名,見佢午市有lunch set,套餐只限星期一至五,好抵食,有飯有拉麵都係$45起,如果唔加嘢飲要加$5茶錢,餐廳入邊有紙巾同濕紙巾非常貼心!🍜特製八代海赤海老拉麵 $49 另收加一 (8/10)冇諗過$50一碗食拉麵可以咁足料,真心一啲都冇偷工減料同hea,有兩片叉燒,半隻糖心蛋,木耳,蔥花,筍片同埋櫻花蝦!湯底係豬骨湯,都幾濃,唔會太鹹,麵係幼麵,鹼水味太重,煮得比較淋😂叉燒正正常常,有燒過,切得比較薄,木耳葱花筍片都正常,櫻花蝦都幾香,整體來講都幾唔錯,除咗麵太重鹼水味,但$50呢個質素真係冇得輸,真係極高CP值!🫖烏龍茶 +$10 (7/10)正常支裝烏龍茶。推薦指數: 9/10午市套餐真係好抵食,係邊度食到$60一個拉麵,個湯同埋材料都有誠意,仲有埋嘢飲,快啲一齊去懲罰佢!

🍜特製八代海赤海老拉麵 $49 另收加一 (8/10)

🫖烏龍茶 +$10 (7/10)
正常支裝烏龍茶。

推薦指數: 9/10
2022-02-07 79 瀏覽
極上黑松露芝士海膽沾麵🧀一上枱,真係哇出聲!超級濃郁嘅芝士湯,仲有一片片嘅黑松露鋪喺上面,飲晒可以再添,但食耐咗會覺得好漏,而麵嘅份量都頗大,幾乎食唔晒🤣。另外仲叫咗個芝士蟹蓋,不過芝士嘅份量仲多過蟹膏😂唔算好抵食,但蟹膏係鮮甜嘅。
極上黑松露芝士海膽沾麵🧀

2021-12-24
30 分鐘 (堂食)
2022-02-01 105 瀏覽
呢間好耐之前就已經bookmark左 個陣喺ig見佢老是常出現又好似好邪惡咁就好想試👉🏻芝士海膽沾麵 $116嗌左個普通款諗住加45蚊嘅海膽會開心d點知佢d海膽係加落湯到...黎到嘅時候發現同朋友冇加果個真係冇咩分別🤣🤣🥲🥲麵條都比較普通不過個湯真係好濃芝士味🤤🧀🧀👍🏻⭐️ 6.5/10
👉🏻芝士海膽沾麵 $116
嗌左個普通款諗住加45蚊嘅海膽會開心d
點知佢d海膽係加落湯到...
黎到嘅時候發現同朋友冇加果個真係冇咩分別🤣🤣🥲🥲
麵條都比較普通
不過個湯真係好濃芝士味🤤🧀🧀👍🏻
⭐️ 6.5/10

呢日做做下嘢,發現已經9 p.m…. 要去食啲嘢,維持下生命❤️‍🩹 成條厚福街都係我飯堂😂 當見到平時(尾圖)門庭若市嘅元祖沾麵唔洗排隊,即刻9衝🐶▪️極上Raclette芝士龍蝦沾麵 $168✨Raclette cheese有芝士中嘅貴族之稱,果然不同凡響😳 一上檯,即嗅到芝士散發住濃郁又強烈嘅氣味,好似臭豆腐咁😂 食落味道溫和,有其獨特嘅鹹味與微酸,夾埋龍蝦肉黎食,好正❣️龍蝦好大隻,糖心蛋亦出色。✨涼麵軟硬適中,有咬口,放入熱辣辣嘅湯中一陣就食得,好掛湯😋 沾麵湯底亦唔野少,入面有龍蝦肉、豬骨肉🤩 而且湯汁香濃,好鬼正!另外,呢度嘅店員都好親切,好樂意為客人介紹嘢食,好warm💛

▪️極上Raclette芝士龍蝦沾麵 $168

食神朋友介紹尖沙咀呢間"人氣沾麵店"果然份量十足.勁足料.即叫即製滾住上見到隔離枱食得好滋味,我又試下先...「極上芝士蟹皇沾麵」都跟住程序指引嚟食會更滋味.先將沾麵放入呢碗貌似芝士溶岩嘅 沾麵湯裡面浸一浸,wow... 超濃郁芝士,好正呀沾麵口感豐富.煙煙靭靭蟹蓋上面嘅芝士,要襯熱食。裡面徹底地填滿蟹膏。旁邊仲有超多蟹籽配沙律菜...新鮮爽口記得食到最後叫店員加啲木魚湯,咁先至係完整食完整個沾麵...真係一試就愛上。
食神朋友介紹尖沙咀呢間"人氣沾麵店"

果然份量十足.勁足料.即叫即製滾住上

見到隔離枱食得好滋味,我又試下先...

「極上芝士蟹皇沾麵」

都跟住程序指引嚟食會更滋味.

沾麵口感豐富.煙煙靭靭

蟹蓋上面嘅芝士,要襯熱食。
裡面徹底地填滿蟹膏。旁邊仲有超多蟹籽配沙律菜...新鮮爽口

2022-01-25
  • 極上芝士蟹皇沾麵
2022-01-23 102 瀏覽
今日放工黎到尖沙咀搵食,諗起自己好耐無食沾麵而咁岩經過見到呢間元祖沾麵店有一大個餐牌放係到好吸引就決定入去試下一坐低就有一包紙巾附送,好窩心店內亦有好多客人寫既打氣說話,環境充滿人情味而我就睇中一個豪華既拉麵,今日決定食好d就即刻點菜,充滿期待極上RACLETTE芝士龍蝦沾麵呢個拉麵好有氣勢!係成隻龍蝦上,開左2邊佈上著名raclette芝士焗熱再上好香龍蝦肉爽口鮮甜,好新鮮另外沾麵湯用石鍋上係滾既狀態上非常有態度唔需要擔心湯會變凍而影響味道而麵條爽口掛湯,好惹味埋單有晚巿早鳥優惠只需$134,一定要試!
今日放工黎到尖沙咀搵食,諗起自己好耐無食沾麵
而咁岩經過見到呢間元祖沾麵店
有一大個餐牌放係到
好吸引就決定入去試下

一坐低就有一包紙巾附送,好窩心

店內亦有好多客人寫既打氣說話,環境充滿人情味

而我就睇中一個豪華既拉麵,今日決定食好d
就即刻點菜,充滿期待

極上RACLETTE芝士龍蝦沾麵

呢個拉麵好有氣勢!
係成隻龍蝦上,開左2邊
佈上著名raclette芝士
焗熱再上
好香

龍蝦肉爽口鮮甜,好新鮮

另外沾麵湯用石鍋上
係滾既狀態上
非常有態度
唔需要擔心湯會變凍而影響味道

而麵條爽口掛湯,好惹味

埋單有晚巿早鳥優惠只需$134,一定要試!
3K
2022-01-18 103 瀏覽
呢間元祖沾麵都開業好幾年了,耐不耐就會黎食下,是日下午茶時段黎食碗麵,因為佢午市實在太多人大排長龍㗎,一位難求,哈哈。店員好快就送上熱茶,枱上仲提供濕紙巾同包裝紙巾。快快落單等食先,食麵仲可以用優惠價加波子汽水同芝士奶蓋茶㗎。牙籤都係自家logo。好快就有得食啦,極上芝士蟹皇沾麵~幾豐富。石鍋燒到熱辣辣,入面個沾麵湯汁卜卜聲,好香呀。有蝦肉豬肉等。湯汁好濃厚,味鮮且不鹹,就咁飲都好正。碗麵有叉燒,筍,溏心蛋等。碗麵本身係凍嘅,要浸一浸啲熱湯食先正㗎嘛。叉燒肥美,仲甜甜地添。麵條粗身有咬口,沾了湯汁超好味。仲有個芝士蟹蓋添㗎,焗到半瀜嘅芝士勁厚身,仲可以拉絲添,入面係蟹膏同蟹肉,爆鮮甜,啖啖滿足。食左咁多次都無失望,好超好味沾麵~是日去到仲有枱日本人食添,唔知佢哋覺得香港嘅拉麵點呢?
店員好快就送上熱茶,枱上仲提供濕紙巾同包裝紙巾。
牙籤都係自家logo。
好快就有得食啦,極上芝士蟹皇沾麵~幾豐富。
石鍋燒到熱辣辣,入面個沾麵湯汁卜卜聲,好香呀。
有蝦肉豬肉等。
湯汁好濃厚,味鮮且不鹹,就咁飲都好正。
碗麵有叉燒,筍,溏心蛋等。
碗麵本身係凍嘅,要浸一浸啲熱湯食先正㗎嘛。
叉燒肥美,仲甜甜地添。
麵條粗身有咬口,沾了湯汁超好味。

2022-01-11
2022-01-12 278 瀏覽
見係黃店諗住試下,點知質素可以差到咁樣。。。D野食除左份量大,食得飽你之外,無其他優點,超級唔好食。叫左個極上芝士蟹皇沾面(芝士海膽湯),超級咸超級膩,食左一半已經”流”到唔想食!你可以想像係好似食梗即食既個種Mac and Cheese,超濃超咸,食完會好口渴。完全無海膽味,無鮮味,個浸芝士味就好似簾價即食濃湯咁,唔怪得聲稱任加湯。兩舊叉燒好鞋同埋無咩味。。係得隻蛋正常d好唔好意思話自己係良心店呀。。。
見係黃店諗住試下,點知質素可以差到咁樣。。。
D野食除左份量大,食得飽你之外,無其他優點,超級唔好食。

兩舊叉燒好鞋同埋無咩味。。
係得隻蛋正常d

好唔好意思話自己係良心店呀。。。
極上芝士蟹皇沾面(芝士海膽湯)
2022-01-11 80 瀏覽
沾麵是什麼.今天初嘗沾麵體驗.原來沾麵是日本存入香港是一位日本人.聽講廚師亦都係日本人.第一次品嚐沾麵.充滿期待!點餐如下: 1. 元祖終極龍蝦沾麵 X 2 客. 2. 極上Raclette 芝士龍蝦沾麵 1 客. 3. 宇治抹茶 X 3 杯.石窩上枱熱辣辣.龍蝦湯在石窩滾動.試吓湯底鮮甜濃郁.把沾麵沾掛上湯汁.沾麵煙韌濃郁芝士龍蝦湯.非常滑口好味!沾麵配菜有叉燒/糖心蛋/筍條/紫菜.叉燒肥瘦適中嫩淋.糖心蛋入味.筍條正常.紫菜已經淋哂難食!湯底可以追加。宇治抹菜.每人限飲一杯.三碗麵連加一服務費共$六佰幾蚊.覺得有點貴!
點餐如下:
1. 元祖終極龍蝦沾麵 X 2 客.
2. 極上Raclette 芝士龍蝦沾麵 1 客.
3. 宇治抹茶 X 3 杯.
沾麵配菜有叉燒/糖心蛋/筍條/紫菜.
宇治抹菜.每人限飲一杯.
三碗麵連加一服務費共$六佰幾蚊.覺得有點貴!
2021-12-22
  • 元祖龍蝦沾麵
  • 極上RACLETTE芝士龍蝦沾麵
2022-01-11 67 瀏覽
尖沙咀厚福街永遠都唔會令人失望🤭今次去左間令人食過返尋味嘅元祖沾麵🤤湯底比一般沾麵店再濃郁超rich,沾少少湯🤏🏼都已經超夠味! 重點係❗️湯底有得任追加架!☺️粗麵條質感似烏冬,厚厚的有嚼感!值得一讚👍🏻店員好nice,唔趕客,就算坐好耐,都keep住幫我哋斟水😍每張枱仲放左一包紙巾, 超體貼🥰▽/ 元組龍蝦沾麵 / ♥︎♥︎♥︎♥︎♡足料多肉芝士焗龍蝦🦞 肉質唔會過熟太un,不過湯底略嫌多左海水味🤏🏼/ 芝士海膽沾麵/ ♥︎♥︎♥︎♥︎♡呢個不得了😳邪惡之首😈個人鍾意重口味,所以個湯真係啱哂,好杰好濃芝士 (朋友會覺得多咗太heavy haha) 不過海膽份量可以多啲啲😚△—————————————————————𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴𝘀𝚃𝚊𝚜𝚝𝚎 🤎🤎🤎🤎🤍𝚂𝚎𝚛𝚟𝚒𝚌𝚎 🤎🤎🤎🤎🤎𝙰𝚝𝚖𝚘𝚜𝚙𝚑𝚎𝚛𝚎 🤎🤎🤍🤍🤍𝙿𝚑𝚘𝚝𝚘𝚐𝚎𝚗𝚒𝚌 🤎🤎🤎🤎🤍𝙷𝚎𝚊𝚕𝚝𝚑𝚒𝚗𝚎𝚜𝚜💚🤍🤍🤍🤍𓂂💡𝚛𝚎𝚖𝚒𝚗𝚍𝚎𝚛:▫️💛▫️食完記得跑返兩圈𓂂 ——————————————————————📍 元祖沾麵專門店 尖沙咀厚福街5-6號多富閣地下5號舖——————————————————————🐖Fᴏʟʟᴏᴡ @cpig.foodie ᴛ

/ 元組龍蝦沾麵 /

𓂂 ——————————————————————
📍 元祖沾麵專門店
尖沙咀厚福街5-6號多富閣地下5號舖
——————————————————————
🐖Fᴏʟʟᴏᴡ @cpig.foodie ᴛᴏ ɢᴇᴛ ғᴀᴛᴛᴛᴛᴛ!🤤
環境差 價錢唔抵 服務差 食物尚可環境差座位狹窄 枱面有油漬 燈光暗 牆面鋪滿灰塵有異味 廁所得一格仲要超級細 入廁所條路肥啲都入唔到價錢唔抵呢個食物質素出邊會有更加多更好嘅選擇竟然嗰兩杯咁難飲嘅茶都仲要加$5然後仲要收+1仲要星期六日係冇午餐優惠入到去先知服務差 店員閑聊的時候會說粗口 而且會用命令的方式去跟客人說話落單的時候本身想要鮮蝦湯底點知嚟到變咗魚介湯底食物尚可食物味道還好 龍蝦湯底味到普通 海膽黑色比較恐怖 不過符合價錢 叉燒要讚嘆刀工同紙差唔多薄 雖然應該係用線鎅出嚟沾麵口感良好
環境差 價錢唔抵 服務差 食物尚可

沾麵口感良好

• 黑色的海膽
  • 薄如紙的叉燒
2022-01-07 80 瀏覽
濫收費,一杯綠茶收$5,仲要事先冇同客人講,大大聲話印左係張紙度(超細隻字),做到咁寒酸濫收費一杯綠茶$5,仲要事先冇同客人講,大大聲華人做落張紙度(超細隻字)根本冇人意識到,以前冇呢個收費,係咪唔應該咁做都咁寒酸呢!

2022-01-05 51 瀏覽
除左鐘意食海膽 🤤仲係超級芝士控 🧀今次呢個海膽芝士沾面,就啱晒我啦,見到成板海膽好興奮🤤再配埋濃濃嘅芝士,將每條烏冬都浸入芝士裏面,好幸福嘅感覺 💓芝士控最愛🥰不過食得多就會有啲膩,二烏冬有得轉為拉麵就最好啦😆今餐真係好邪惡,食完都好有罪惡感 🏃🏻‍♀️
除左鐘意食海膽 🤤
仲係超級芝士控 🧀
不過食得多就會有啲膩,二烏冬有得轉為拉麵就最好啦😆
今餐真係好邪惡,食完都好有罪惡感 🏃🏻‍♀️
2021-12-24 154 瀏覽
入到店舖坐低,座位都幾迫。店員叫我哋將食物嘅照片上載到社交平台,就會買單嘅時候減$100,咁我哋就照做。食物嚟到,啲沾麵質地都幾硬,我唔識欣賞。到買單嘅時候,收銀員冇減$100,但係減咗$5,原因就係佢俾咗一張有20格$5coupon我,合共$100,但係每次只減$5,咁就叫做減咗$100。宣傳單張寫得好清楚,只要上載食物照片上社交平台就會減$100,並冇講其他野,而店員下單時亦都係講得好清楚係咁嘅意思。如果你講到明係送20張$5coupon,每次用一張,我覺得冇問題,但係你係確確實實係講減$100,買單先至講個事實出嚟,焗人哋食咗先,等客人冇得再選擇,所以唔會再幫襯,同埋以後去邊度食嘢都會小心啲。
2021-12-17