服務態度很差,類似村霸的態度。環境不衛生,地下很滑,很不舒服。執台既亞姐叫極唔應,大牌過阿姐。腿蛋治係凍的,味道一般。油炸鬼係舊的,味道嘛嘛。湯麵類味精很重,飲一兩淡感覺很不好受。皮蛋魚片粥味精很重,食完感覺很不舒服,皮蛋少魚片少。炒麵油多味道淡,感覺很不健康。煲仔飯算合格,香而且味道不錯。酸辣土豆絲又油又辣,合格吧。服務真的惡劣。
2014-04-19
2013-12-25 484 瀏覽
早上十一點諗住同朋友食個早餐先北上,人山人海,好快搭到枱,想食油炸鬼,侍應話買晒,跟住仲講,其實粥檔已停,食水吧啦!不過冇包餐,即係冇豬扒包,熱狗個啲!我地都冇打算食啲咁奇特的早餐!叫個沙爹牛肉面火腿煎蛋,餐蛋治,兩杯熱奶茶!等左四個字牛肉面到左,咁就追件餐蛋治同嘢飲,跟住來左個火腿炒蛋,但我係要煎蛋,都算啦,照食,突然有個樓面過來搶走左,話賣錯!牛肉面都好食,火腿煎蛋同餐蛋治係凍的,最佳冷盤,奶茶香滑,有茶味!服務太差,唔會再食
2013-12-22
2013-11-11 534 瀏覽
在朋友的婚宴中,問了一位住在坑口的友達人於地鐵站周邊有什麼早餐好食,他的太太立即衝口而出的說新寶城正記。由坑口轉車的一個早上,我就決定按指示找出這一家茶餐廳。來到這一個叫做新寶城的屋苑,這茶餐廳可以說是這兒的獨市餐廳,朋友說這是區內最大的其中一家茶餐廳,當我行到此店的門口,一看就知道,這店巨大。想食麵,可是並沒有合我心意的麵餐,因為近來總是不想以太簡單的腿蛋、餐蛋麵做早餐,更不想食五香肉丁式沙嗲牛肉之類的東西。幸好,這兒能夠有西式早餐提供,那就一塊扒,茄豆加腿蛋,配上麵包同鮮茄,是日,我的刀叉要起動。整份早餐,看似一個豐富多肉而且是少油少味的早餐,雞扒味道夠香,入口的確是油脂不多,雞皮帶脆,而且夠大塊,肉感絕對是滿足。另外,微熱的茄豆,輕煎的火腿片同輕煎的反蛋,都令人感覺簡單而少油。早餐的奶茶又如何呢? 這是一杯苦澀了少少的奶茶,雖然夠濃,但入口未見得香滑。這一家正記,說是元朗的過江龍,出色的應該是其粥品及麵食,不過其西式早餐也做得夠豐富好食,雖然未至於給一個好,但這是一家值得回頭再吃的好食店。

由坑口轉車的一個早上,我就決定按指示找出這一家茶餐廳。

$30 (早餐)
2012-05-30 240 瀏覽
朝九晚五呢樣野, 睇怕係十年前香港人生活寫照而家放工閒閒地都要11,2點...日日做到無停手, 最緊要都係食番餐好!! 但夜半時份又好難搵到啲簡單好味嘅宵夜本人就喜歡去呢間茶記, 勝在開到半夜3點, 有時點幾兩點都人山人海, 而且佢出名粥品, 夜麻麻最怕食到飽飽滯滯, 食粥就最穩陣!!呢度啲粥雖然唔係好綿, 但感覺都唔會好稀, 而且算係足料, $30蚊一客尼講都可以接受到不過如果可以配埋套餐, 加杯野飲就完美喇
朝九晚五呢樣野, 睇怕係十年前香港人生活寫照

不過如果可以配埋套餐, 加杯野飲就完美喇
2012-05-28
so i was gonna order a carry out tonight. I told the cashier what i want and the whole time she was looking down on her table like i wasn't even existed. I'm like okay fine, maybe u r busy or something. surprisingly, when i put down my 100 dollar bill on the tray she actually took it. REALLY? I thought she doesn't know i stand in front of her, cuz not a word coming out of her mouth the whole time. so without telling me how much my food costed, she gave me back changes. I took my changes and turn

so without telling me how much my food costed, she gave me back changes. I took my changes and turned around trying to find a spot to wait for my carry out. SUDDENLY, I hear this chubby, rude, senseless woman who's holding a medium length pot hair cut on her head shouted, "Oi~". I realized i forgot to take the waiting tag for my carry out, and she "oi" me to remind that.

Seriously, no please, no thank you not even been called as a person. "Oi" is not literally writable in Chinese nor English.
I decided I will tell every single friend that I know of how bad this experience is. Amen.
2012-05-28
10 分鐘 (外賣自取)
2012-01-05 190 瀏覽
服務態度十分惡劣一行十人, 本來開開心心 食煲仔飯, 點知食出氣來男服務員安排我地坐全店中的大枱, 點知個張枱不能坐咁多人, 我地諗住分枱坐, 點知男服務員阻止佢話個個都係咁坐, 如果不滿意大擺人等佢張大枱佢趕我地走, 咁我地都冇出過一句聲, 點知CASHIER 高興地 SAY: BYE BYE真係佛都有火, 我地走, 以後不會再聲襯好老實講, 因為坑口此店之食物及環境一般, 雖然大, 但係地下好滑, 容易滑到食物味道一般, 如湯底好重味精, 其實佢勝在多選擇, 如有煲仔飯, 粥, 及粉麵, 但老實講味道真係唔得
服務態度十分惡劣

一行十人, 本來開開心心 食煲仔飯, 點知食出氣來
佢話個個都係咁坐, 如果不滿意大擺人等佢張大枱

真係佛都有火
, 我地走, 以後不會再聲襯

2012-01-01
是日跟大家談一談一家位於坑口的茶記,但其命名為元朗正記茶餐廳,心內想着一個問題,關元朗什麼事?此店位於坑口,有看慣本人食評的人,都知道又是跟同事的Happy Friday Lunch,是日在茶記奉行各點各的政策,不過本人幸得同事們的分享,總算是款款試了一點點,希望為大家提供更多的資訊。因為天氣有點熱,大家不是吃泡飯就是吃麵,而本人貪吃,但點了一個看來有多點東西吃的芝味餐,包括一塊香濃芝士火腿粟米奄列、一碗粉及一杯飲料。先談本人的那一塊香濃芝士火腿粟米奄列,配來兩片青瓜,青瓜爽口非常,而奄列雖然熟透,切開一窺裡面已知一二, 一點蛋汁也沒有,但其外層又沒有因為煎得熟,而微微變焦泛黃的香脆口感,於我而言,可謂是兩頭唔到岸,而餡料只有零星的粟米粒、火腿粒及點點芝士,火腿竟然切粒而不是切絲,沒口感之外,火腿的味道也變得不突出,芝士又少又只是流於片裝芝士的貨色,香濃?唔好玩啦。一眼看見我的麻辣雞絲通粉,呆了!是自己的眼睛壞了嗎?為何說是麻辣,碗湯是一點紅油也沒有的呢?是一碗普通不過的湯通粉,再加上一堆浸着所謂麻辣汁的雞絲,所以此粉是成是敗,也看看這堆雞絲了,吃起來雖然真的一點辣也沒有,但真的有點麻
又關元朗事?
用餐環境以茶記來說是不錯的
本人點的是有多點東西吃的芝味餐
香濃芝士火腿粟米奄列絕不香濃
麻辣雞絲通粉完全不辣,通粉太腍
一眼看見我的麻辣雞絲通粉,呆了!是自己的眼睛壞了嗎?為何說是麻辣,碗湯是一點紅油也沒有的呢?是一碗普通不過的湯通粉,再加上一堆浸着所謂麻辣汁的雞絲,所以此粉是成是敗,也看看這堆雞絲了,吃起來雖然真的一點辣也沒有,但真的有點麻子的感覺,而通粉是煮得過了火位一點點,總括來說真的很麻麻,答案顯而易見,不是店家有問題,也不是本人味覺及眼睛的問題,原來可能是本人中文水平太低,領略不了麻辣,即是麻麻地辣的說法。
紫菜海鮮泡飯面層舖滿了紫菜
之後談談同事所點的食物,先來介紹這道紫菜海鮮泡飯,面層舖滿了紫菜,不過所謂的海鮮,原來就是一些章魚仔及很細的蝦,但由於本人未有吃過的關係,所以也奉行一貫的宗旨,恕未能評價。
翠玉瓜蛋黃肉片泡飯勝在夠清淡
另一味泡飯是翠玉瓜蛋黃肉片泡飯,口湯頗為清淡,但隱隱都有一丁點師傅味,絕對是在可接受的範圍,蛋黃硬硬的一片,而且也不太影響到碗湯的味道,於我而言,是沒什存在的價值,翠玉瓜軟腍吸了湯,永遠也是差極有限,肉片則切得很薄,吃起來不韌兼有點彈性,在夏日想吃得清淡點,這泡飯也是個不錯的選擇。
鹽酥雞公仔麵的雞肉沒啥肉汁,公仔麵不太有彈性
另外一位同事就吃得香口的東西了,是一味糅合台灣氣息及本土感覺的鹽酥雞公仔麵,雖然本人說是糅合,但他們尤像貼錯門神的,不太夾!放在湯面的鹽酥雞,幸而有個公仔麵餅墊底,未至於吸湯以致其外皮腍透,吃起來香脆,但就稍覺乾了一點,雞肉沒啥肉汁,感覺有如雞肋;而公仔麵不太有彈性,味湯也跟出前一丁差太遠了,只能說個麵餅沒有版煮過腍,已經是萬幸了。
生菜爽綠無渣,但菜的清甜就免問了
油菜選了生菜,而店家的這一顆生菜都真的挺為大顆,而且也爽綠無渣,已經是達到了吃菜的要求,但菜的清甜就免問了。
熱奶茶有點茶香,其奶味及茶味平衡,感覺不錯
在茶記吃飯,當然都要喝杯奶茶作結,茶以薄身瓷杯盛着,喝入口只能說合格夠熱,嗅起來都有點茶香,然後再用口嚐真,奶味及茶味同時沖撃本人的味蕾,店家這杯茶的奶味及茶味都幾平衡,茶身夠挺而奶香又不會太誇到泛,茶香慢慢的留在口中,不會一縱即逝,茶風茶味挺強,如果任何一方比一方弱,就得不到這個效果,失了平衡就慘了,但是日這杯奶茶,真的令人有點驚喜。

食物來說真的很麻麻,不過杯奶茶是中間上一點之作,所以本人在本食評味道一欄,會反映出這一點。
2010-11-26
又關元朗事?
用餐環境以茶記來說是不錯的
熱奶茶有點茶香,其奶味及茶味平衡,感覺不錯
2011-03-22 143 瀏覽
Can't believe how bad a restaurant can be!???! The congee is very bad quality. Totally agree with all the other bad comments. Please respect the food and cook them properly! The worst congee I've ever had!

2011-03-19
$30 (宵夜)
2011-01-21 128 瀏覽
波友住新寶城 介紹晚飯去元朗正記開飯以為自己聽錯 定是佢玩我 要老遠走入元朗食 原來係樓下雖則是茶餐廳既格局 但門外都有不少客仔等位 我地五個人 算快 約10分鐘有檯價錢都大眾化$42~$50主食 有套餐連埋飲品 例湯 (凍加$2) 油菜加$6 散點其他美食 飲品半價計 合理點左兩個煲仔飯(飯底幾香同粒粒分明5*) 北姑滑雞 既有香姑味又有滑雞汁味 土尤肉餅 肉餅細件且梅 尤魚冇香味 飯多料少粟米斑塊客飯 普通貨 味可以 略嫌多油牛仔骨客飯 個汁唔錯 可惜肉質超淋 肉冇味既例湯味道OK 油菜份量OK 飲品亦唔差
波友住新寶城 介紹晚飯去元朗正記開飯

牛仔骨客飯 個汁唔錯 可惜肉質超 肉冇味既

例湯味道OK 油菜份量OK 飲品亦唔差

OK
2011-01-15
10 分鐘 (堂食)
  • 北姑滑雞煲仔飯
2011-01-08 70 瀏覽
除夕同班FRIEND倒數完,送完女友番屋企,自己一支弓覺得空虛,就去咗呢度食餐宵夜先返屋企。今次叫咗一碗皮蛋魚片粥同埋一碟炒麵。點知一食完之後仲覺得空虛,事關呢間野D質素真係麻麻:碗粥太多味精,一食落去就覺口渴,同埋D皮蛋太少,魚片都唔夠多。嗰碟炒麵就乜都多,麵多、芽菜多、蔥多,就連炒麵啲油都多過人,食完之後都見有唔少油瓊咗喺個碟度,真係翻用多次都仲得!!!!!坦白講,講抵食埋單計數$40有找,宵夜嚟講都算係咁,但係想要求高質素嘅就真係唔太建議去!!!!!!!!!!
就去咗呢度食餐宵夜先返屋企。

今次叫咗一碗皮蛋魚片粥同埋一碟炒麵。
點知一食完之後仲覺得空虛,事關呢間野D質素真係麻麻:

真係唔太建議去!!!!!!!!!!

2011-01-01
8 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
除夕
2010-12-30 38 瀏覽
呢間野本人覺得不知所謂! 首先講service, 執台既亞姐叫極唔應, 叫左兩個唔同既"靚仔" 一句答我... 我唔落單既, 就走開... 冇搵負責落單既同事黎幫我... 等左大約十分鐘... 先叫倒個可以落單既亞姐黎落單... 我叫左個星米... 女友叫了朱扒公仔面... 食物質素方面... 星米d 米粉未發透, 成碟野得幾條叉燒絲... 味道淡而無味... 入口d 米粉因為未發透而咬唔斷... 女友個朱扒公仔面... 先黎左塊朱扒(碟上)... 朱扒食到七七八八... 大約十分鐘左右.... 個面都未黎... 想話搵亞姐追... 佢竟然答... 黎緊架喇... 連入廚房睇睇都冇... 分別搵唔同既人追左兩三次... 反應都係咁... 等多十零分鐘... 個面終於到... 個公仔面... 自己合埋眼煮都好味過佢... 最後食左一半就走人....總括黎講... 呢間野以為用佢個名(元朗正記) 開響第二個地方人地就會覺得有新鮮感... 好似食緊元朗野咁... 事實上... 幫襯一次... 已經足夠了! 真係不知所謂! 我一向都唔鍾意唱衰人... 不過... 呢間野.. 真係好難得要響呢度

總括黎講... 呢間野以為用佢個名(元朗正記) 開響第二個地方人地就會覺得有新鮮感... 好似食緊元朗野咁... 事實上... 幫襯一次... 已經足夠了! 真係不知所謂! 我一向都唔鍾意唱衰人... 不過... 呢間野.. 真係好難得要響呢度同大家分享...
2010-12-11
  • 凍開水(因為佢真係凍既
  • 唔駛加任何野落去
  • 可以飲倒凍開水原本既味道)
2010-12-03 21 瀏覽
煲仔飯值得一試其他菜式例如小炒就算罷啦酸辣土豆絲又油又辣,食唔落……XO醬西蘭花炒肥牛冇XO醬味,部份肥牛還沒炒熟無謂浪費quotaservice好一般,茶餐廳水平;不過價錢又比一般茶餐廳略貴……
煲仔飯值得一試

其他菜式例如小炒就算罷啦

酸辣土豆絲又油又辣,食唔落……
XO醬西蘭花炒肥牛冇XO醬味,部份肥牛還沒炒熟

無謂浪費quota

2010-12-03
  • 煲仔飯
2010-11-24 53 瀏覽
11月14日(星期日)晚,是夜女友來我家吃晚飯,家父遂提議來裝潢後的「正記」,順便可以一起吃羊腩煲。我們約七時許來到,門外已有不少人在等候,晚飯時段就連茶餐廳也要等位,這是甚麼現象?幸好茶餐廳的客流量也很快,不用等太久就有位。誰不知當我們想點羊腩煲時,伙計才告知,羊腩煲在星期六、日要九時後才供應。我們失望之餘亦一場來到,惟有點小菜吃了。薑蔥魚腩煲頗夠鑊氣,香口惹味,魚腩亦很大件,啖啖肉;蒜香海鮮炒飯儼如一座小山丘,配料有魷魚、青口粒、魚肉等,份量也不少,祇是略嫌下得太多油去炒;三杯雞煲也似模似樣,料頭下得很足,味道帶點微辣,雞件煮得肉質既結實又不夠嫩滑;XO醬西蘭花炒豬頸肉頗失敗,XO醬的味道似有若無,西蘭花好像煮得未夠熟,豬頸肉亦不夠軟腍。其實此店和裝潢前的水準相若,裝潢後感覺更加簡潔光猛,不過部份食物的價錢好像提升了。

薑蔥魚腩煲頗夠鑊氣,香口惹味,魚腩亦很大件,啖啖肉;
薑蔥魚腩煲

蒜香海鮮炒飯

三杯雞煲

XO醬西蘭花炒豬頸肉

2010-11-14
5 分鐘 (堂食)
薑蔥魚腩煲
2010-09-01 32 瀏覽
由於工作關係,做到零晨2點幾先收工,,好在大人陪我,成日都未食過野,當然去食飯先啦...呢間野大人話佢成日黎,因為做完成日野好攰又冇咩胃口,就要左個奄列+麵既餐,最特別既係佢既奄列係用蟹柳而唔係用火腿,雖然唔係講得上超好食,但極愛蟹柳既我當然OK啦...麵都一般啦..呢間野我見佢有粥果D,不過太夜試唔到..有機會再試 (不過應該冇啦 我都唔係住果頭)太餓,,,唔記得影相已經食晒了用餐日期:8月10日零晨3時

呢間野我見佢有粥果D,不過太夜試唔到..
有機會再試 (不過應該冇啦
我都唔係住果頭
太餓,,,唔記得影相已經食晒了

用餐日期:8月10日零晨3時
2010-08-10
$30 (宵夜)
  • 蟹柳奄列
2010-08-09 39 瀏覽
在坑口開到凌晨的食店很少,就只有這裡附近幾間,最後選了這間。已經半夜十二點幾,還挺熱鬧的。兩人點了一個 $88 的餐,在菜單裡選煲仔粥一款,炒粉麵一款,腸粉或西生菜。我們選了鮑片雞粥,肉絲炆米,西生菜。直到食物上檯,我們才驚覺 $88 沒有說明份量是多少人的,因為份量都幾多,三個人食就剛剛好,加上我們當時又不餓,結果要食剩打包。鮑片雞粥:好大煲,材料足。鮑片切成絲,都幾多,雞幾乎啖啖肉,夠滑,骨少,值得一讚,以往食過很多餐廳的雞粥都是骨多過肉。可惜敗於粥底!煲得不夠綿,看到水和米是分開的,我們覺得像煲完粥再溝水落去,加上上檯時粥不算熱,應該不是用煲煮的,只是用煲盛載的粥。肉絲炆米:都幾大碟,好好食,味道剛好,不會很油,肉絲亦多。西生菜:白灼,好清,一片片翠綠色,亦很脆口,點蠔油食。座位夠闊,坐得幾舒服。茶餐廳都不會有什麼服務,做得好的是紙巾可以任拿,方便食客。吃到飽飽,但半夜吃飽就睡不太好,下次要避免了。

肉絲炆米:都幾大碟,好好食,味道剛好,不會很油,肉絲亦多。

西生菜:白灼,好清,一片片翠綠色,亦很脆口,點蠔油食。

吃到飽飽,但半夜吃飽就睡不太好,下次要避免了。
2010-08-07