2020-10-21 135 瀏覽
上星期和同事下班後晚飯,同事介紹這一間他之前吃過性價比高的日式居酒屋餐廳,試過後果然值得推薦餐廳以串燒作主打,另外提供不少日式的小食,菜式的種類絕對不少燒雞腎,聽從店員推薦嘗試他們日本來貨的雞內臟,雞腎肉質爽滑彈牙,配以鹽簡單調味,內裏肉汁juicy, 是一串高水準的串燒炸池魚,非常香脆!是一道有驚喜的開胃小食,先說份量不少,而且外皮揸得酥脆,非常熱辣辣,同樣調味不多,但是卻能吃出魚的鮮香味再來一客燒茄子,非常有誠意用日式醬汁和木魚絲作配搭,令到簡單的茄子調味上多了一份層次主食點了一下和牛炒飯,同樣值得推介,牛油香氣十足,配搭他們粒粒分明的珍珠米,炒得非常夠鑊氣

2020-10-18 118 瀏覽
好耐沒去銅鑼灣食飯了、見到上網介紹備長的串燒好吸引、特地訂了座放工去食!備有前菜和麵豉醬料車厘茄煙肉卷 煙內肉燒得好香、油份剛好被甜甜的車厘茄中和了。汁燒魷魚筒 好夠汁惹味、唔會太硬剛剛好!我每次必點的明太子雞翼、好飽滿、裡面夾了滿滿的明太子、好香辣辣地、滋味十足。全晚最鍾意的串燒是荔枝豬肉卷、豬肉嫩滑有油香、荔枝甜甜地超好吃😋吃完串燒當然要多點一客海膽海鮮炒飯、炒飯不俗、海膽份量不少、伴在一起更添鮮味。

備有前菜和麵豉醬料

汁燒魷魚筒 好夠汁惹味、唔會太硬剛剛好!

2020-10-14 125 瀏覽
呢間位於銅鑼灣的居酒屋🏮已經開業13年🤩🤩🤩餐廳的日式裝潢,周圍都放滿日本清酒🍶樽,已經好想飲返杯。坐低後聞到好香的燒烤味😌,立即要叫燒物配酒試吓煙肉蠔🦪卷- 脆口嘅煙肉包住新鮮多汁的蠔,好特別的配搭。牛舌厚切 - 完美三寸半嘅長度,肉質軟腍爽口又唔會太膩。荔枝豚肉卷- 原來係呢間餐廳係香港首推出架😋😋,清甜的荔枝肉夾著咸咸地嘅豬肉,一解豬肉嘅膩米茄子🍆田樂 - 日本米茄子加上特製味噌醬再放去烤。熱辣辣散發住味噌香,配上柔軟多汁的茄肉。😋👍🏻另外亦推介日本銀杏、汁燒魷魚🦑筒、明太子茶漬飯🍲、明太子燒飯團🍙
呢間位於銅鑼灣的居酒屋🏮已經開業13年🤩🤩🤩

煙肉蠔🦪卷- 脆口嘅煙肉包住新鮮多汁的蠔,好特別的配搭。

牛舌厚切 - 完美三寸半嘅長度,肉質軟腍爽口又唔會太膩。

2020-10-08 114 瀏覽
逛街逛到累想吃東西,就去了這棟吃日料的大廈,這裡已經吃過好幾家店舖了,所以就吃一家未吃過的🙈。這家店舖環境燈光柔和,坐位之間也有空位挻舒適的。💥日本蕃薯南瓜天婦羅 HKD$82,用小籃子裝著很特別,就算攤放了一陣子,口感仍然外皮酥脆。加入醬汁味道更佳💕,挻喜歡吃這個😋。💥茶漬飯 HKD$44,配菜選擇了三文魚。胃口不太好,吃茶漬飯是個不錯的🙈。味道清淡容易入口,還有少許芥辣更惹味🤭。💥燒飯糰 HKD$35,饀料選擇明太子做配料。經過炙燒的飯糰口感脆身很煙韌。飯糰味道少少咸卜卜脆,很快就吃光了😆。💥蒲燒鰻魚串 HKD$43 / 多春魚串 HKD$22,上菜時聞到陣陣香味🤤,調味的味道剛好,用來拌酒確實很棒☺,可惜當天狀態不太好沒有點酒來喝。

2020-10-07
15 分鐘 (堂食)
2020-10-05 103 瀏覽
哩度基本上係居酒屋,主要食下串燒飲下酒,吹下水嘅地方。坐低冇耐就有杯茶同前菜,今晚叫左...煙肉蠔卷:蠔味重,配埋煙肉一齊食,大家唔會搶到對方嘅味燒牛舌:好有口感,爽口燒大腸:因為燒嘅關係,唔會好油膩,但有大腸嘅油香味燒雞皮:好香口,好脆雜錦天婦羅有三隻蝦,番薯,南瓜,冬菇,茄子:雖然唔係炸到脆卜卜,但材料係新鮮嘅,特別隻大蝦,好彈牙燒蠔:好多味噌,但唔會蓋過蠔嘅鮮味,蠔燒得啱啱好,好juicy 牛肉稻庭烏冬:烏冬彈牙,牛肉唔會好肥,而且好有牛味,昆布湯底好清甜
哩度基本上係居酒屋,主要食下串燒飲下酒,吹下水嘅地方。

前菜
坐低冇耐就有杯茶同前菜,今晚叫左...
煙肉蠔卷
煙肉蠔卷:蠔味重,配埋煙肉一齊食,大家唔會搶到對方嘅味
燒牛舌
燒牛舌:好有口感,爽口
燒大腸

燒大腸:因為燒嘅關係,唔會好油膩,但有大腸嘅油香味
燒雞皮

燒雞皮:好香口,好脆
雜錦天婦羅

燒蠔
牛肉稻庭烏冬
  • 豚之大腸
2020-10-05 112 瀏覽
銅鑼灣食肆林立,能站得住腳的,絶對需有真材實料,這間《備長》,甚難訂位,要提早晚膳才留到兩個吧臺位!這店有好多選擇,可惜今次陪我的朋友不吃牛,唯有下次才能試!這串用煙肉包著廣島蠔來燒的蠔卷,燒得外面煙肉香脆、內𥚃蠔肉鮮嫩爆汁,口感味道俱佳,食得出廚師燒烤的功力另一特別佳作~舞茸豬肉卷,菌類配搭豚肉片,烤起來肉香口、舞茸菌多汁,完美!浦燒鰻魚,完全感受到大廚想保留正宗日式味道的心思!一入口,魚肉的質感及味道,在口腔裏散發出來,正!在香港,難得食到雞皮,這裡烤得香脆但仍能保留雞皮的質感,難得!免治雞肉串,自家製作,夠用心!沾上附上的溫泉蛋汁,更添香滑!明太子雞翼,釀得飽滿,燒得香脆,味道帶點微辣,吃得滿足!汁燒魷魚筒,夠鮮夠嫩,大廚好有心機的切得好幼,而且還是雙飛的切法,一夾起就是兩個魷魚龍圈,讚!飯團用日本米,軟糯重米香,輕輕烤一烤,更添香口!
這店有好多選擇,可惜今次陪我的朋友不吃牛,唯有下次才能試!

舞茸豬肉卷

浦燒鰻魚

免治雞肉棒、燒雞皮、明太子雞翼

免治雞肉串,自家製作,夠用心!
沾上附上的溫泉蛋汁,更添香滑!

明太子雞翼,釀得飽滿,燒得香脆,味道帶點微辣,吃得滿足!
汁燒魷魚筒

燒三文魚飯團

飯團用日本米,軟糯重米香,輕輕烤一烤,更添香口!
煙肉蠔卷、雞腎
煙肉蠔卷、雞腎
  • 明太子雞翼
  • 雞皮
2020-10-02 1880 瀏覽
銅鑼灣「澳門逸園中心」是區用有名的食廈,內有多間餐廳食肆,當中尤以吃日本菜的為多,而我這晚的目的地,是位於大廈高層 26樓的「備長」。這店是間居酒屋,以吃串燒為主,這兒的串燒是否以備長炭來燒我不得而知,不過這兒的串燒就的確不錯。吃了四串串燒,分別是「白鱔」($75)、「牛舌厚切」($58)、「荔枝豬肉卷」($33)和「銀鱈魚」($48)。四串串燒都有所質素,兩夫妻最愛的「白鱔」彈牙好味、同樣是兩夫妻心頭好的「牛舌厚切」軟腍可喜、特別的「荔枝豬肉卷」清新不膩、少吃的「銀鱈魚」軟滑味濃,都好吃。單吃串燒當然不夠飽肚,兩夫妻分別點了「三文魚茶漬飯」($44)和「三文魚燒飯團」($35)作為飽肚之選。不常吃茶漬飯,這天偶一嚐之,感覺也不錯。我只嚐了一口的燒飯團,熱燙燙的,外脆內軟,感覺亦好。也有吃「汁燒魷魚筒」($85)。這是店舖推介的菜式之一,原隻魷魚筒奉客,份量都幾多,口感軟腍中帶點彈性,不過我就始終喜歡串燒多些。來居酒屋吃飯,本來應該喝點酒,但我倆都非酒徒,就只是點來兩杯一清一濁的「荔枝梳打」($40)和「白桃梳打」($40)做飲品。雖然沒有喝酒,但兩杯水果味的凍飲,生津解渴,我覺得伴串
來居酒屋吃飯,本來應該喝點酒,但我倆都非酒徒,就只是點來兩杯一清一濁的「荔枝梳打」($40)和「白桃梳打」($40)做飲品。雖然沒有喝酒,但兩杯水果味的凍飲,生津解渴,我覺得伴串燒吃也不錯呢!
  • 燒白鱔
  • 荔枝豬肉卷
  • 燒銀鱈魚
  • 三文魚茶漬飯
2020-09-26 95 瀏覽
屹立銅鑼灣好多年,位於SOGO旁的澳門逸園中心(有得多日式餐廳的大廈),食物選擇多元化,性價比中上。除了一貫的雞串外,也有稀有部位,如雞臀部等。各款日串味道不差,師傅燒功還可以,惟不夠乾身。2人光顧,點餐如下:前菜條Chicken skin x2麒麟Unibio相生梅酒(杯)G Wings x2Chicken pat x2Chicken vein自家制免治雞肉棒(付溫泉蛋) x2煙肉蠔卷 x2日本青椒仔雞軟骨 x2枝豆日本芝士年糕 x2加一后,合共HK$828。
2人光顧,點餐如下:
前菜條
Chicken skin x2
麒麟
Unibio相生梅酒(杯)
G Wings x2
日本青椒仔
雞軟骨 x2
枝豆
日本芝士年糕 x2
加一后,合共HK$828。
2020-07-12
2020-09-22 74 瀏覽
今晚去銅鑼灣食日本嘢,係喺大廈嘅26樓嘅居酒屋,叫備長。我同朋友被安排咗去吧枱嘅位置,感覺比較特別。一開始叫咗一個清酒煮大蜆,蜆肉肥美,清酒比較濃,但係都易入口。然後再叫咗幾串燒物,蘆筍豬肉卷,黑松露帶子,蒜香翠玉瓜,同埋粟米。我特別鍾意黑松露帶子,黑松露嘅味好出。跟住就開始上主菜,西京銀雪魚同埋海膽海鮮炒飯,完全冇令人失望。銀雪魚煎得剛剛好,海鮮炒飯好足料,海膽入口即溶。我幾鍾意居酒屋嘅設計,好適合同朋友敘舊傾偈。
1K
2020-09-22 143 瀏覽
香港人真係好辛苦,唔知點解呢個民族好似特別鍾意返工,間唔時仲要OT。放工之後嘅第一件事就係同成班人迫地鐵,再趕返屋企食飯,食飽飽,洗埋碗,沖好涼,又係時候瞓覺喇,瞓醒又係第二日返工嘅開始!所以我有時都好羨慕啲西人同日本人,放工會飲吓酒,畀自己休息吓。崇洋崇日嘅我哋,今日放工就畀自己鬆一鬆,去到銅鑼灣備長食吓串燒,飲吓嘢啦!明太子雞翼咬落去真係好滿足!啖啖肉汁,而且充滿明太子香味,而且燒到微燶嘅雞皮亦係一大賣點,好惹味。蘆筍豬肉卷平時食嘅蘆筍卷,會燒到好乾,但呢到加上豬肉嚟燒,所以唔會燒得太乾,咬落去好juicy。辛辣炸雞雞件即叫即炸,好香口,但略嫌雞唔上粉,所以肉同炸粉有啲分離,但好在雞肉都好嫩滑。海膽海鮮炒飯炒飯炒得夠乾身,用上粒粒飽滿嘅日本米,加上好多海鮮配料,真係好有口感,而重點嘅海膽都有成三大塊,夠晒滿足。(記住Like同Share畀朋友)By A姐M佬 玩樂日記 www.aandmdiary.com

海膽海鮮炒飯

(記住Like同Share畀朋友)

2020-09-21
2020-09-13 172 瀏覽
未開始點食物已經坐得好唔舒適既餐廳。坐bar抬,被一堆雜物擋住視線,然後有2隻昆蟲在枱上行。剛好坐既位置是冷氣風口位,叫職員調細冷氣,佢竟然直接關掉。食到一半叫另一位職員開返少少冷氣,佢話:「下?又要開返冷氣?」到點野食,雖然好多串燒店係要求每款食物2串起,但我覺得尼間餐廳既價錢,根本貴到冇咁既必要,叫2串雞翼已經接近$70。再叫銀杏又冇,叫左雞腎又漏單,最離譜係串雞翼唔熟,要求再燒,表面燶左,但仍然係未熟。本人係第一次為左餐廳既質素同員工態度,開account 公開批評,唔會再幫襯尼間餐廳。
未開始點食物已經坐得好唔舒適既餐廳。
坐bar抬,被一堆雜物擋住視線,然後有2隻昆蟲在枱上行。

銅鑼灣地鐵站旁的商廈門面簡約 餐廳牆上的瓷磚很有個性量體温濕紙巾消毒搓手液全都有做足店員好熱情 介紹好多好味串燒跟日本的居酒屋一樣 有青瓜紅蘿蔔椰菜 點麵鼓醬 作前菜=牛舌厚切=牛舌厚厚的 有醇香的牛味燒工相當了得 燒得剛剛好富有彈性又軟嫩多汁美味無法代替=白鱔=鱔肉飽滿肉質鱔皮又脆又香 鱔肉爽口彈牙上佳之作 鱔肉的口感滿分=免治雞肉捧=温泉蛋加醬油的月見汁讓肉質口感更加的滑嫩平衡了燒雞肉捧的油膩感味道的配搭相襯=雞軟骨=雞軟骨燒得焦焦的 香脆惹味 要慢慢咀嚼它的口感=柚子芥末墨魚鬚=柚子芥末醬一向是我最愛清香的柚子與辣芥末 擦出美妙的火花墨魚鬚彈牙 柚子芥末醬的配合提升其鮮味=荔枝豬肉卷=荔枝清甜 大大減少了豬肉的油膩感一口咬下 爆出清甜荔枝汁 混合焦焦的豬肉 驚艷=海膽海鮮炒飯=看見炒飯上的兩板海膽 雙眼巳發光了另有墨魚帶子等海鮮配料海膽肉完美融合了炒飯粒粒分明的橙黃色炒飯吃起來飽腹又美味
銅鑼灣地鐵站旁的商廈

白鱔
  • 燒白鱔
  • 柚子芥末墨魚鬚
2020-07-08 157 瀏覽
今晚晚餐又吃串燒,究竟我們有多喜歡吃串燒?哈哈店員安排了我們對着廚房的位置。座位都算寬闊。食物都算挺多選擇,所有串燒都要點兩串起。有提供前菜,串燒醬,鹽及檸檬等等。另外枱上還放置了酒精消毒啫喱,注重衛生。免治雞肉棒,表面燒得剛剛好,脆脆的口感,內裏肉質鮮嫩多汁,而且另付溫泉蛋,把溫泉蛋及特製醬汁攪勻,點一點來吃口感更佳。煙肉油脂軟小,偏乾身。但蠔卻肥美鮮甜,一口吃下去,蠔膏在口中爆開融合着煙肉的口感非常豐富。美味可口。明太子雞翼表面燒得又乾又脆,內裏肉質嫩滑,明太子份量足料,有一點點辣味,好吃。天婦羅軟殼蟹炸得大隻,有很多膏。沙律新鮮,酸酸甜甜開胃的。海膽海鮮炒飯,海膽香醇美味,飯身粒粒分明,味道較淡,卻更能凸顯出海膽的鮮甜。所有串燒都很惹味,有水準
今晚晚餐又吃串燒,究竟我們有多喜歡吃串燒?哈哈
店員安排了我們對着廚房的位置。座位都算寬闊。

食物都算挺多選擇,所有串燒都要點兩串起。

明太子雞翼

天婦羅軟殼蟹炸得大隻,有很多膏。沙律新鮮,酸酸甜甜開胃的。
軟殼蟹意大利油醋沙律

海膽海鮮炒飯

所有串燒都很惹味,有水準

2020-07-08
15 分鐘 (堂食)
軟殼蟹意大利油醋沙律
2020-07-07 74 瀏覽
今日放咗工之後,又好想食串燒。但真係唔想係街邊熱辣辣咁食。就搵咗一間同事介紹嘅舖頭去試一下,見到佢裝修都好好。而且人流好多,大家可能要預早訂位。佢哋嘅雞翼入邊包住明太子,但小心熱因為咬開嘅時候中間做超級熱。呢度有兩樣嘢食其他串燒舖未必咁常見,就係鴨舌同雞皮。鴨舌做得相當出色而且雞皮好脆口,可以一試!另外每一次食串燒都會必點嘅牛脷呢一個墨魚鬚酸酸甜甜最後都想介紹一下佢個墨汁炒烏冬,好好味,有好多墨魚🦑
另外每一次食串燒都會必點嘅牛脷
呢一個墨魚鬚酸酸甜甜
最後都想介紹一下佢個墨汁炒烏冬,好好味,有好多墨魚🦑
  • 墨魚汁炒烏冬
  • 柚子芥末墨魚鬚
2020-07-01 84 瀏覽
食物ok,店員服務普通,裝修無乜,operation唔flexible。每串串燒(除牛肉及羊肉)要2串起order,如果餐飯人小其實試唔到好多野。我外行人唔明點解一定要2串起🤔Food is ok, average service, not much deco/renovation, inflexible operation. Minimum 2 orders for each kind of yakitori (except for beef and lamb). Overall, I think the restaurant is ok to visit for 1 time, but there are better options out there.