2020-11-15
在銅鑼灣澳門逸園中心(Sogo 旁)有不少日式餐廳,愛吃日本菜的我放工後約友人嚟食。呢間餐廳設計帶有傳統日式居酒屋風格,菜式主打日式串燒為主、仲有自家和食料理這裡座位寬敞,人多的還可以訂房,這晚就撞正生日派對,全店滿座,我哋則安排坐Bar 台入座後店員會先送熱茶、簡單調味料(鹽、檸檬、麵鼓醬)與新鮮蔬菜厚切牛舌~牛舌雖然厚切,但唔會燒得太乾而難咬,反而口感爽,表面仲有少少鹽調味明太子雞翼~雞翼內釀滿明太子,外型飽滿,燒得金黃,皮帶微脆鹽燒雞翼~表面燒得金黃,外皮好脆,肉汁好juicy鹽燒鴨舌~第一次食燒鴨舌,燒得香脆,喜歡食鴨舌中間軟骨部份日本小甜薯~細小的蕃薯烤過後口感軟滑味道香甜日本芝士年糕~炸得金黃,入面煙韌仲有香濃芝士味,包住紫菜食好好味三文魚茶漬飯~呢個飯茶味清淡得黎多咗d芥茉嘅微辣味,茶面有紫菜絲和三文魚碎,份量也適中牛肉稻庭烏冬~呢碗烏冬用咗半肥瘦的牛肉,肉質軟腍,烏冬扁身,口感滑溜,加上用咗醬油湯底,都幾入味
明太子雞翼~雞翼內釀滿明太子,外型飽滿,燒得金黃,皮帶微脆
鹽燒雞翼~表面燒得金黃,外皮好脆,肉汁好juicy
鹽燒鴨舌~第一次食燒鴨舌,燒得香脆,喜歡食鴨舌中間軟骨部份
日本小甜薯~細小的蕃薯烤過後口感軟滑味道香甜