2020-07-08 67 瀏覽
第一碟生菜包上枱後,我第一句說的就是「嘩!幾香喎」。就這樣開始,對這餐廳有所期望!➡️ 海南雞半隻 $80。一向不吃雞皮,但好的海南雞的雞皮,是吃下去只有爽脆感而非油膩感,佳美的竟然也不油膩,可以吃一點點。➡️ 雞肉剛熟,很柔軟,甚至有點點血,點些醬汁一流。➡️ 小插曲是我點了香茅豬扒米線,遲遲未到,然後侍應坦誠跟我說,米線湯底出了小問題,着我改選其他,很欣賞他們的坦率,其他餐廳可能下多點味精醬油就瞞天過海➡️ 香茅豬扒飯 $42。香茅豬扒好好味,不油不硬➡️ 油飯 $15。很香➡️ 生菜包 $48。 竟然肥肉不多,炒得很乾身,很難得呢!
➡️ 雞肉剛熟,很柔軟,甚至有點點血,點些醬汁一流。
➡️ 香茅豬扒飯 $42。香茅豬扒好好味,不油不硬
➡️ 油飯 $15。很香
2020-07-07 41 瀏覽
之前記得有朋友介紹過深水埗地鐵站出口附近有間好好食既去骨海南雞,早幾日出開深水埗又唔知食咩好就尊登走左去試下~招牌去骨海南雞飯 $48海南雞飯呢個價錢絕對唔係貴,重點係佢d雞肉好嫩好滑,仲要係100%去骨,無可挑剔。而且佢個油飯好香,唔會食到好漏👍🏻同埋碟飯都幾大碟,一個女仔真係未必食得哂~青檸蜜梳打 $25依家天氣咁熱,去深水埗行街行到個人熱辣辣,所以就叫左杯青檸蜜梳打降下溫~之前都未飲過青檸加蜜糖,估唔到杯野比我想像中好飲!青檸味夠哂清新,而蜜糖既甜味又中和左青檸既酸味,幾好飲👍🏻

招牌去骨海南雞飯 $48

青檸蜜梳打 $25
2020-07-06 25 瀏覽
我幾鍾意食星馬美食,好似肉骨茶和叻沙,今日同朋友行深水埗,下午茶時段嚟呢間餐廳食嘢。.餐廳都有幾多位置,我哋揀咗一張梳化位都坐。下午茶時段有下午茶套餐。總共叫咗兩個餐一個係香茅豬扒喇沙同埋去骨海南雞飯拼木瓜沙律。出餐最快的是叻沙,湯頭是南洋料理常見的椰漿湯頭,還有香茅的氣味。香茅豬扒好香,煎得好脆海南雞的肉質鮮嫩,青木瓜相當清脆、爽口,口感酸爽的略帶甜度,十足開胃。個飯仲配有一碗雞湯,唔會好油,清清地,都有好多配料

香茅豬扒好香,煎得好脆

2020-06-26
2020-07-04 25 瀏覽
這家坐落深水埗海南雞飯店,防疫措施做得足,滿滿的圍版,駱驛不絕的人流。簡單的餐牌只有海南雞跟安格斯牛,配雞油灼菜/青木瓜沙律! 免費雞湯連同兩塊冬瓜,雞湯清而不咸,也不肥膩,非常清新我比較貪心,點了雞牛雙拼配油飯$75另送一份青木瓜沙律青木瓜沙律原來放在飯上面,味微甜而清爽,加入了些生洋蔥調味,健康海南雞只有五件,但全都是超嫩滑的脾位,而且有啫喱!意想不到茶餐廳有這質素的海南雞供應!加點薑蓉,或者酸辣海南雞汁,立馬變得惹味起來配的油飯吃下去不會滿口油,帶著剛才那碗雞湯的微微冬瓜味,絲絲的調味令它格外清新安格斯牛肉原來是炒的,加了三色椒同炒,對比海南雞飯的搭配更為濃味,牛肉片炒至半熟,竟是完全沒有筋,入口鬆軟,難得的質素呀!

簡單的餐牌只有海南雞跟安格斯牛,配雞油灼菜/青木瓜沙律!

免費雞湯
連同兩塊冬瓜,雞湯清而不咸,也不肥膩,非常清新

我比較貪心,點了雞牛雙拼配油飯$75
另送一份青木瓜沙律

2020-07-04 14 瀏覽
呢日小弟同朋友去深水埗行下,行行下見肚餓就去搵地方食晚飯~見到呢間餐廳個招牌大大隻寫住無骨海南雞,食雞唔中意有骨既我當場比佢吸引住雖然餐廳主打無骨海南雞,但餐牌仲有好多唔同既選擇雞脾肉咁滑本身已經好正,再加上無骨真係無得彈食起上黎真係啖啖肉海南雞飯既飯當然係油飯啦~d飯好香,真係一流配菜就有油菜,估唔到份量有咁多而且叫飯仲會包埋老火湯,好滿足因為朋友唔食得咁辣,所以問下老闆可唔可以唔好整咁辣,老闆二話不說就話ok呢個豬腩片幾惹味,仲係即叫即整,上枱仲出緊煙~雖然佢係豬腩片但唔會好肥,唔錯

雖然餐廳主打無骨海南雞,但餐牌仲有好多唔同既選擇

招牌去骨海南雞全脾飯

雞脾肉咁滑本身已經好正,再加上無骨真係無得彈
食起上黎真係啖啖肉
海南雞飯既飯當然係油飯啦~d飯好香,真係一流
配菜就有油菜,估唔到份量有咁多
而且叫飯仲會包埋老火湯,好滿足

特色青檸汁燒豬腩片

招牌去骨海南雞全脾飯
特色青檸汁燒豬腩片
2020-07-03 16 瀏覽
放假唔想留係屋企,又唔想自己煮野食,所以只好落街食個便飯,去返我食開既佳美,性價比極高海南雞飯,我地叫左個招牌去骨海南雞拼星級安格斯牛肉飯、特色青檸汁燒豬腩片飯,跟餐包老火湯,我哋再追加泰色生菜包,野飲叫左兩杯青檸梳打。客人唔多,所以食物好快就送到枱,次次食開海南雞飯,今次叫啲唔同既,果然依然有驚喜,海南雞拼安格斯牛肉,中西合壁,又估唔到幾夾幾好食,海南雞一如以往咁滑,好食。特色青檸汁燒豬腩片飯,個汁酸酸甜甜,又帶有少辣,有少少韓式醬汁既感覺,配合埋豬腩片,非常開胃可口,又一推介。反而個生菜包對比起個主菜就一般般,中規中矩咁,無任何驚喜,老火湯如是,雖然冇味精,但都唔係煲得好老。總括而然,主食高質,性價比高,糧尾恩物。

2020-06-20
2020-06-28 29 瀏覽
📍 佳美去骨海南雞今次黎到深水埗,唔食車仔麵同咸牛治,黎左新開既平民美食店食去骨海南雞。性價比好高,一個飯餐平均分50-$70,仲送青木瓜絲沙律或油菜同暖胃老火清雞湯。----招牌去骨海南雞飯 $48去骨海南雞飯份量都一點也不hea,去左骨吃落好方便,肉質夠嫩滑,隻雞又唔會好肥,可以連皮食埋,點埋自家特製醬汁更加好食。----招牌去骨海南雞喇沙 $55喇沙有少少麻辣,有少少椰汁,好適合C先生口味。海南雞係分開碟上,份量都幾多。$55黎講好抵食。----地址: 深水埗福華街120號地舖
📍 佳美去骨海南雞

招牌去骨海南雞飯 $48

招牌去骨海南雞喇沙 $55

地址: 深水埗福華街120號地舖
2020-06-28 27 瀏覽
午餐時間係深水埗有咩好食~?近近地見到間新開嘅海南雞飯。.唔算太餓就叫咗個輕盈餐~「輕盈清雞湯米線」$36本身係下午茶餐依家變咗全日供應。食物相對細份 但價錢平 細胃人士岩哂🙊湯底好香濃雞湯味 超濃郁~雞肉好滑嫩 本身都夠味道。但可以沾少少醬汁 更惹味~「招牌去骨海南雞」 $48配菜可以選擇青瓜絲或者雞油淖菜心。🧑🏻‍🦱揀咗菜心 菜心香甜~用咗雞油啅 好濃香雞油味,海南雞肉質嫩滑 份量足夠。油飯味道都唔錯~
午餐時間係深水埗有咩好食~?
近近地見到間新開嘅海南雞飯。
唔算太餓就叫咗個輕盈餐~

「輕盈清雞湯米線」$36
本身係下午茶餐依家變咗全日供應。
食物相對細份 但價錢平 細胃人士岩哂🙊
湯底好香濃雞湯味 超濃郁~
雞肉好滑嫩 本身都夠味道。
但可以沾少少醬汁 更惹味~

「招牌去骨海南雞」 $48
配菜可以選擇青瓜絲或者雞油淖菜心。
🧑🏻‍🦱揀咗菜心 菜心香甜~
用咗雞油啅 好濃香雞油味,
海南雞肉質嫩滑 份量足夠。
油飯味道都唔錯~
深水埗真的是隱藏了許多美食的地方,這次跟朋友去完黃金商場買遊戲後,走到這間主打海南雞的餐廳試試ଘ(੭ˊ꒳​ˋ)੭✧朋友不想吃太多米飯,就點了招牌去骨海南雞米線,上菜時,已聞到海南雞的香味撲鼻了,雞的份量比想像中多,十分新鮮,去骨吃起來真的超方便,又可以慢慢品嘗,海南雞很嫩滑,配上薑蓉或酸辣椒醬,多重的味覺享受。而米線方面,有驚喜!清雞湯底配搭好夾,好惹味,米線好入味,又不肥膩,朋友吃得津津有味😋😋我就點了香茅豬扒飯,即叫即煎,先品嘗美味的例湯٩(ˊᗜˋ*)و但也十分快上菜,新鮮熱騰騰登場的香茅豬扒,同樣有驚喜呀😋 煎得好香,份量很大,香茅味恰到好處ヽ(*´∀`)ノ推薦!一定要試試在深水埗真得很多隱藏美食,這次的佳美去骨海南雞 性價比超高,價錢優惠,味道超正,下次要來試試喇沙先٩(ˊᗜˋ*)و
深水埗真的是隱藏了許多美食的地方,
這次跟朋友去完黃金商場買遊戲後,
走到這間主打海南雞的餐廳試試ଘ(੭ˊ꒳​ˋ)੭✧

朋友不想吃太多米飯,
就點了招牌去骨海南雞米線,
上菜時,已聞到海南雞的香味撲鼻了,
雞的份量比想像中多,十分新鮮,
去骨吃起來真的超方便,又可以慢慢品嘗,
海南雞很嫩滑,配上薑蓉或酸辣椒醬,
多重的味覺享受。
而米線方面,有驚喜!
清雞湯底配搭好夾,好惹味,
米線好入味,又不肥膩,
朋友吃得津津有味😋😋
招牌去骨海南雞米線

我就點了香茅豬扒飯,
即叫即煎,
先品嘗美味的例湯٩(ˊᗜˋ*)و
但也十分快上菜,
新鮮熱騰騰登場的香茅豬扒,
同樣有驚喜呀😋
煎得好香,份量很大,
香茅味恰到好處ヽ(*´∀`)ノ
推薦!一定要試試
香茅豬扒飯

在深水埗真得很多隱藏美食,
這次的佳美去骨海南雞 性價比超高,
價錢優惠,味道超正,
下次要來試試喇沙先٩(ˊᗜˋ*)و
2020-06-26 13 瀏覽
佳美去骨海南雞@深水埗海南雞起源於海南,即文昌雞造法為藍本,自20世紀初海南人移民至馬來西亞及新加坡等地,並將文昌雞帶到當地,開始成功的商業化普及推廣,成為東南亞最著名的華人料理之一。.🔅招牌去骨海南雞拼星級安格斯牛肉飯海南雞 肉嫩多汁雞皮滑溜份量吾少吾配醬料 吃到雞的原味配上醬料就係不同層次安格斯牛肉肉味重煮得吾會過火冇浪費牛肉.🔅暖胃老火清雞湯飯餐贈送吃完雞肉油飯同醬料一碗清雞湯就好似替你再次回味繁複的味道都被雞湯分得有層次.🔅招牌去骨海南雞喇沙海南雞味道沒有走樣喇沙有驚喜湯底濃郁 辣度剛好香味十足越食越想食.😋味道:7/10💰消費:$70(每人)
佳美去骨海南雞@深水埗

湯底濃郁 辣度剛好
香味十足
越食越想食
😋味道:7/10
💰消費:$70(每人)
2020-06-16
2020-06-24 16 瀏覽
因為有屋企人住係昵區,所以時不時都會係呢區食D嘢,食晏時間拿些東西給家人時,經過食個午餐,我本身都係幾鍾意食雞,尤其是海南雞,呢到既海南雞無骨全部肉,味道不錯,個湯又多料,仲有佢哋杯咖啡☕️係估唔到咁出色、剩係杯咖啡都值回票價⋯⋯地方仲坐得舒適👍👍值得一試😊🔺去骨海南雞套餐1-例湯——-例湯好多料、粟米🌽、雞🐔腳、白蘿蔔、排骨........等等,湯清甜😊2-柚子沙律———配木瓜絲柚子沙律,新穎,一般食肆大部份只配小小酸青瓜蘿蔔⋯⋯沙律亦都爽口醒胃😋3-海南雞—-完全無骨,可以食多D肉😁味道和配的醬汁也不錯😊4-台式滴漏咖啡——-有驚喜,完全唸唔到有咁出色既咖啡,咖啡味香濃,即使不加糖➕奶也不覺苦澀,反之覺得味道有回甘,不錯的一杯咖啡☕️地方舒適環境,仲可以慢慢享受嘆反杯咖啡☕️⋯⋯👍👏😊
地方仲坐得舒適👍👍
值得一試😊

🔺去骨海南雞套餐

沙律亦都爽口醒胃😋

地方舒適環境,仲可以慢慢享受嘆反杯咖啡☕️⋯⋯👍👏😊
2020-06-23 14 瀏覽
深水埗一直都有好多美食小店集中,只差在識唔識捐窿捐罅搵,而多街坊幫襯嘅基本上實冇死尼度專門食去骨海南雞飯,所以叫左碟招牌去骨海南雞拼星級安格斯牛肉飯飯係油飯所以食得出好香,去骨海南雞唔會過肥,肉質非常滑嫩,一口一舊十分過癮,只可惜得5舊太少;安格斯牛肉微辣之餘好有鑊氣推介尼個飯一次過滿足兩個願望特色青檸汁燒豬腩片飯:亦同樣夠鑊氣,少少酸好開胃,更中和左燒豬腩片嘅油脂,唔會膩套餐跟雞湯之餘可以跟雞油灼菜/青木瓜絲沙律,仲跟餐㗎加咗杯青檸蜜梳打,蜜糖飲落似乎有d香茅味,加上青檸酸酸甜甜解暑一流!另外叫咗個泰式生菜包,份量幾大碟,食落肉碎唔乾帶少少汁,而且生菜好貼心咁已經切好咗兩口嘅大小,唔會食到一枱都係值得一提下午茶個海南雞飯好抵食!

推介尼個飯一次過滿足兩個願望

值得一提下午茶個海南雞飯好抵食!

2020-06-22 9 瀏覽
💁🏻‍♀️ 佳美去骨海南雞 (深水埗) 🍴-深水埗出名多平野食, 如果想食海南雞飯不妨可以試吓呢間, 大件夾抵食~招牌去骨海南雞飯 ($48)海南雞去骨食落啖啖肉而且好方便唔洗LUR骨, 雞肉食落好嫩滑, 點埋秘製醬汁食好惹味。另外D油飯食落唔會太滯, 食完都唔會有太大罪惡感~香茅豬扒飯 ($48)香茅豬扒夠大份, 食落唔會好老, 腌得亦恰到好處,唔會好重口味, 同樣有秘製醬汁, 食得出泰國既味道~  暖胃老火清雞湯跟餐送, 飲落唔會好重味精味, 有粟米﹑紅蘿蔔﹑冬瓜, 夠曬健康~雞油灼菜唔算好油, 份量適中, 可以中和到油飯既膩/📍 佳美去骨海南雞 (深水埗)#深水埗 福華街120號地舖#小丸子搵食記 #小丸子深水埗-#hkig #hkigfood #hkfoodblogger #hkfoodie #食好西 #香港美食 #香港 #hkfries #hkiger #852 #hkfoodlover #hkfood #hkfoodstagram #hkfoodporn #香港拉麵
💁🏻‍♀️ 佳美去骨海南雞 (深水埗) 🍴

招牌去骨海南雞飯 ($48)

香茅豬扒飯 ($48)

暖胃老火清雞湯

雞油灼菜
唔算好油, 份量適中, 可以中和到油飯既膩

📍 佳美去骨海南雞 (深水埗)
#深水埗 福華街120號地舖
#小丸子搵食記
#小丸子深水埗
2020-06-20 20 瀏覽
星期五晚放工後,兩口子去深水埗買完東西之後,決定在佳美去骨海南雞開餐。餐廳招牌菜當然是海南雞,但除此以外,還有其他肉類、飯、米線等選擇。若揀飯餐的話,送暖胃老火清雞湯呢。選擇了香茅豬扒飯,就先送一碗湯。名副其實的清雞湯,不會太過油膩,或者味道太過濃烈,就是家常湯水,感覺特別親切。香茅豬扒飯已切件,方便享用。豬扒即叫即煮,熱辣辣更加香。香茅不會過於濃烈,不怕蓋過豬扒肉香。飯量充裕,食得飽足。豉油夠辣,豐富味道。來到這裡,當然要試招牌去骨海南雞。點了一碗喇沙。喇沙充滿椰汁香,食落特別惹味;配料充足,有芽菜、豆卜和芫茜等等。海南雞分碟上,食客可以把雞肉放入喇沙加強味道,又可以食雞肉原味,任君選擇。雞肉肉質嫩滑,微微油脂把雞肉香味發揮得淋漓盡致。飲品是青檸蜜梳打,味道清新怡人,夏天消暑一流。

若揀飯餐的話,送暖胃老火清雞湯呢。

飲品是青檸蜜梳打,味道清新怡人,夏天消暑一流。

2020-06-20 18 瀏覽
係深水埗買完野就搵野食,近近地係附近見到佳美海南雞,環境睇落都幾舒服同乾淨,於是就試試佢黎到就當然一定要食招牌既無骨海南雞飯,我就鍾意食雞脾部份,所以就揀左雞全脾!伴碟可以揀雞油灼菜或者青木瓜沙律,最後我就揀左沙律,因為特別d, 味道酸酸甜甜同幾脆,証明我冇揀錯!整體份量都算幾多,有d出乎意料之外,雞肉好滑,唔會好肥,所以連皮食埋都唔會覺得膩,再點埋個酸辣汁食更加好味!而家仲會送埋老火雞湯,味道夠哂濃!再叫埋杯青檸蜜梳打,消暑一流!

而家仲會送埋老火雞湯,味道夠哂濃!

再叫埋杯青檸蜜梳打,消暑一流!
2020-06-19