2022-07-27 317 瀏覽
唔知係咪期望越大失望越大,呢間餐廳嘅叉燒蛋飯bookmark咗好耐,亦都期待咗好耐,24小時慢烤伊比利亞叉燒即西班牙黑毛豬,好淋亦夠肥(夠肥對piggy嚟講係好重要🤣🤣),但個味.....突出唔到叉燒本身嘅味道,亦可能因為無燶邊🤪 豬油撈飯亦唔夠豬油,piggy本身有問可唔可以多豬油,但佢話已經一早撈好咗😅 所以piggy都係鍾意荃灣江記嘅豬油撈飯多啲,因為係成支比你任落🤣 溫泉蛋亦都唔靚亦唔夠蛋味, 全碗piggy最鍾意係個紫洋蔥👻 而個冬陰功非係好有驚喜,下次可以去淨飲啡😝
2022-07-25 109 瀏覽
有幾正何蘭正。裝修特別有心思有主題,環境舒適音樂輕鬆,小鬼一早已訂檯所以我們有幸有張靠窗座位。🍺荷蘭朋友去左何蘭正飲荷蘭正嘅荷蘭啤,炎熱夏日大大口一杯手工啤酒真係何蘭爽。$80🍴是日午餐特選,龍蝦汁海鮮稻庭烏冬大大隻大蝦爽口彈牙,帶子鮮甜彈牙香煎過味道更出色,烏冬比意粉更容易吸汁,啖啖濃香龍蝦汁烏冬越食越滋味。🍴慢煮雞胸配泡菜凍豆腐雞胸出其嫩滑有雞味,泡菜酸辣醒胃,加上蕃茄仔同雲耳更加清爽,配上凍豆腐冰涼軟滑是一道最佳夏日菜式。🍴炸薯仔非常香口粉嫩,佐酒最佳小食。特別鳴謝小鬼的一頓荷蘭正午餐。
有幾正何蘭正。

🍴是日午餐特選,龍蝦汁海鮮稻庭烏冬

🍴慢煮雞胸配泡菜凍豆腐

🍴炸薯仔
非常香口粉嫩,佐酒最佳小食。

特別鳴謝小鬼的一頓荷蘭正午餐。

2022-07-24
上星期同阿姐周末決定都要約出黎chill下🍻 平時佢帶我lunch去附近食好西 今次到我帶佢去中環一間玩味感十足既酒吧🍹! -餐廳環境頗有氣氛🌈 即使係樓上餐廳 但空間感都好足夠 景觀更可以望到蘭桂芳街景🏘 特別欣賞餐廳注重每個細節 連餐具都係用茶記/舊式既碗同筷子🥢 感覺就係高級版既茶餐廳! 近落地玻璃窗更設有「鬼佬涼茶」霓虹燈呢個iconic打卡位!📸 🔻🔻🔻🔻🔻✨ 火炙大西洋天使紅蝦($158)蝦好有驚喜! 外層微微炙燒過~惹味又新鮮🦐 最鍾意佢配料有蕃茄仔、西瓜同埋陳醋士多啤梨汁🍓 成功做到酸酸maymay好開胃!😋-✨ 涼拌水煮風本地鮮魷 ($158)又係一款好創新嘅配搭✨鮮魷爽口彈牙! 仲有水牛芝士、泰國柚子肉同老油條脆粒~ 最出色莫過於佢嘅辣醬🤣 我覺得好加分!!-✨ 伊比利亞叉燒配日本溫泉蛋 ($188)估唔到呢到都食到咁有質素嘅叉燒😋~ 經過24小時慢煮 叉燒軟腍帶肥肉 面層仲燒到好脆 咬落去食到蜜汁嘅香甜味🍯 連埋紅洋蔥漬同香蔥豬油撈飯 好似韓式拌飯咁撈埋蛋汁一齊食~ -✨ 澳洲和牛臉苦瓜煎腸粉 ($188)🌟🌟推介! 呢個配搭新奇但又意外地夾! 和牛先炆後煎 再

🔻🔻🔻🔻🔻
✨ 火炙大西洋天使紅蝦($158)

✨ 涼拌水煮風本地鮮魷 ($158)

✨ 伊比利亞叉燒配日本溫泉蛋 ($188)

✨ 澳洲和牛臉苦瓜煎腸粉 ($188)
🌟🌟推介! 呢個配搭新奇但又意外地夾! 和牛先炆後煎 再加埋濃香沙嗲汁一齊煮 和牛臉煮得好腍~ 唯一缺點係因為沙嗲汁偏濃 遮蓋左牛肉味~ 至於配菜又係值得被highlight! 苦瓜連埋櫻花蝦一齊炒 去掉苦瓜嘅苦澀味👍 (我同阿姐覺得苦瓜完全唔苦呢件事真係超讚😂) 而煎腸粉煎到好脆 建議沾上沙嗲汁食更惹味🤪🥹

✨ 法式白芝士焦糖燉蛋牛油厚多士及鮮雜莓($148)
餐廳用左腐乳取代左海鹽去整呢個crème brûlée 本身會擔心腐乳味會唔會唔夾/唔好味…🤔 但原來出到黎係超易入口嘅鹹香味😌 焦糖燉蛋單獨食嘅話味道偏甜~ 但只要搽上牛油多士一齊食🍞 再加埋自家制紫無花果醬 即刻中和左佢嘅甜味😚 (同阿姐講笑話 如果切成粒狀 增加佢搽醬嘅surface area 因為多士真係唔夠搽♥️)

✨ 芝麻花生湯圓 ($120)
只此呢間酒吧先有🤣 平時少飲酒嘅me都被佢個造型吸引🍡 面層係餐廳自家制嘅花生泡沫 濃厚又綿滑 完全係花生味嘅奶蓋~🥜 而下面就係芝麻whiskey 如果怕難入口 可以先拌勻再飲 就唔會有太強烈嘅味道~ (上面仲有粒丸子🥹so cute!)

✨ 小高特調 ($120)
而呢杯cocktail係用左白蘭樹下 係香港人製作既本土Gin酒 第一啖飲落去好清新 會飲到陣陣白蘭花味 而且再加左茶一齊調製 好易入口!

🔺🔺🔺🔺🔺
📍 何蘭正
🗺 中環雲咸街29號東方有色大廈2樓
何蘭正搬到去新鋪再grand opening埋都冇時間再訪, 環境食物飲品依舊好正🥴️🍽What we ordered:🥗五香枝豆 - 下酒必備小食🦀脆炸蟹肉飯波配黑醋蛋黃醬 - 蟹肉同飯交纏, 配埋黑醋蛋黃醬香口不膩🐷何蘭正式四寶飯 - 除咗馳名叉燒同溏心蛋, 另外仲有鴨脾鴨肝鴨油, 雖然脂肪爆錶, 但啖啖都係鴨香同軟糯慢煮叉燒會令人食唔停口,  明明2個人食3人份量都可以清碟😋😋😋🍡開心果露配白玉團子 - 偏甜膩, 未必滿足到開心果控.🍺What we drank:🇭🇰Trash Wave - Crispy fresh for starter | California Common  🇭🇰Summer Ale - Classic hoppy citrus ale | IPA 🇭🇰HLJ Italian Pilsner - Crysal clear golden crispy pilsner | Pilsner 🇭🇰x🇺🇸Paper Plane - Zesty fruity but also wheaty  | Hazy IPA  .Cheers🥂飲啦喂!飲杯!🍻P.S. 呢家新鋪日
🍽What we ordered:
🥗五香枝豆 - 下酒必備小食
五香枝豆
炸蟹肉飯波配黑醋蛋黃醬
何蘭正式四寶飯
🍡開心果露配白玉團子 - 偏甜膩, 未必滿足到開心果控
開心果露配白玉團子
🍺What we drank:
Cheers🥂飲啦喂!飲杯!🍻
P.S. 呢家新鋪日頭仲有咖啡飲, 小編今次先飲「鬼佬涼茶」為敬, 儲滿印仔下次嚟試埋個啡☕️
五香枝豆
炸蟹肉飯波配黑醋蛋黃醬
2022-07-24 214 瀏覽
外型好有特色嘅餐廳,每次經過都會俾佢嘅櫥窗吸引咗。今日喺中環搵食,就諗起佢。上到去差唔多兩點,店員話如果冇book位,就要share table,諗住星期日下午都冇乜人,點知全店坐滿。餐廳應該主要唔係做食客,午餐只提供叉燒飯、漢堡包,同當日精選(海鮮烏冬)。由於唔想食包,就叫咗飯同埋烏冬。真心把鬼,叉燒又肥又唔好食,份量少到係小朋友嘅份量。一食落去就食到美極嘅味,而且非常咸。我哋點左西瓜沙冰同埋椰青烏龍茶,主餐食晒都未嚟,舖頭內冷氣唔夠,人又多好嘈,我哋因為喊到嘴都梅晒,唯有急急腳埋單走。如果真係諗住搵食,就唔建議你呢啲飲嘢嘅地方。首先食物種類幾乎冇得揀,而且環境唔舒服。

由於唔想食包,就叫咗飯同埋烏冬。

真心把鬼,叉燒又肥又唔好食,份量少到係小朋友嘅份量。

一食落去就食到美極嘅味,而且非常咸。

如果真係諗住搵食,就唔建議你呢啲飲嘢嘅地方。
首先食物種類幾乎冇得揀,而且環境唔舒服。
呢間餐廳裝修好似「舊式理髮店💈」,而店員衣着風格亦都同店舖好符合🤑,btw呢到有signature霓虹燈俾人打卡,主打創意fusion菜同特色cocktail/ coffee😎:-1️⃣「24小時慢煮伊比利亞叉燒🐷🕙| 配煎日本太陽蛋🍳|紅洋蔥漬🧅|香噴噴香蔥豬油撈飯🍚($178)」淋叉好肥好嫩,香蔥豬油好香,撈飯一流!今次真係轉左溫泉蛋! (小編心願成真again😂),撈埋蛋黃汁 jeng🤪~ Slow-cooked 24 hours Iberico char siu, 63C Japanese onsen egg, pork fat rice, Korean seaweed w/ aromatic pork fat spring onion akita komachi rice 👍🏻-2️⃣「慢煮美國雞胸🐔|羊頸肉🐐|陳村粉 ($188)」(🆕)呢個係new dish🔥,雞胸肉超級嫩!羊肉食落有羊香味但唔會有羶味,不過陳村粉略為乾咗少少👅~Slow-cook chicken breast, lamb, Chencun rice sheets-3️⃣「香濃粟米巴斯克芝士蛋糕|辣椒仔漬芒果粒|日本
3️⃣「香濃粟米巴斯克芝士蛋糕|辣椒仔漬芒果粒|日本柚子雪葩|焦糖爆谷($118)」(🆕)
第2次食粟米味既芝士蛋糕!😍 個人鍾意呢款多d,完全唔膩,好輕盈順滑,配柚子雪葩食好refreshing,不過芝士脆脆就有少少格格不入~Corn Basque burnt cheesecake, tabasco mango compote, yuzu sorbet, and caramel popcorns👍🏻
4️⃣「芝麻花生湯圓🥜($120)」
一直都睇到好多人飲呢個!原來係cocktail😱,表面嘅泡泡飲都有明顯嘅花生味,個base係濃郁嘅芝麻同小小whiskey味~ Sesame & peanut glutinous rice dumplings: cocktail with whiskey, with a mochi👍🏻
5️⃣「Vietnamese Coconut Coffee Slush 🇻🇳($68)」
呢個好好飲,椰子嘅香味、咖啡、同奶香平衡得好好,唔會好甜~ 👍🏻
24小時慢煮伊比利亞叉燒| 配煎日本太陽蛋|紅洋蔥漬|香噴噴香蔥豬油撈飯
2022-07-22 65 瀏覽
呢到嘅fusion菜真係好出色✨最鍾意就係個特色香濃粟米巴斯克芝士蛋糕😻估唔到清甜粟米🌽同鹹香芝士 又夾喎🧀旁邊仲有辣椒仔漬芒果🌶🥭柚子雪葩同焦糖爆谷🍿一道甜品 齊集晒甜酸苦辣 正!
2022-07-21 2057 瀏覽
還記以往青蔥幼小的我,放工跟同事去荷蘭正飲嘢🍻,嗰時鋪頭仲喺65 Peel附近,嗰陣時仲係初出茅廬的我,轉眼匆匆數載,到今時今日荷蘭正終於從開返!以後放工又可以嚟HH晚飯直落啦!頭盤: 清蒸甜美高山娃娃菜 配 法國黃油菌昆布牛油汁,杜洛克風乾火腿🥬🧈,清清地嘅前奏當然喺要食個娃娃菜先。根據<<恐怖醫學>>,教識我食嘢要先食菜,等大腦🧠知道身體開始進食,食緊健康嘅蔬菜,會冇咁容易吸收㗎!減肥小貼士🤭。呢個菜配牛油汁同火腿,好食得嚟又呃下我大腦🤣。火炙大西洋天使紅蝦 配 荷蘭超甜迷你小蕃茄,涼拌西瓜,山西陳醋士多啤梨汁🦐🍅🍉🍓,天使蝦好新鮮👍🏼 配埋鮮甜冰凍嘅水果喺開胃嘅好選擇。主菜: 24小時慢煮伊比利亞叉燒 配 日本溫泉蛋,紅洋蔥漬,香噴噴香蔥豬油撈飯🍳🐷🍚。叉燒好淋好正,屬於半肥瘦,豬油撈飯雖然非常邪惡,不過好好食😋,值得用quota食嘅,食完聽日再努力啲做返運動💪🏼。有驚喜的甜品: 中國白腐乳 法國白芝士焦糖燉蛋 配 自家制紫無花果醬,牛油厚多士及鮮什莓 🍮🍞焦糖燉蛋嘅味道幾特別,份量兩個人食都算幾多下,好彩都唔太甜,加埋牛油厚多士,甜蜜蜜得嚟,又有

頭盤:

主菜:

有驚喜的甜品:
焦糖燉蛋嘅味道幾特別,份量兩個人食都算幾多下,好彩都唔太甜,加埋牛油厚多士,甜蜜蜜得嚟,又有鹹食嘅脆口多士,甜品都咁有層次感,簡直就係無限創意呀❤️

飲品: Cocktail我揀咗杯芝麻湯圓,有花生味🥜,飲落似baileys,最搞笑係真係有粒芝麻湯圓喺杯酒到,好睇又好飲🥰

本地手工啤🍺Sour Orange CBD,幾易入口☺️有香味嘅啤酒會越飲越想飲,本來諗住試吓,飲下飲下又飲多啖😚
2022-07-20
  • 芝麻花生湯圓
  • 24小時慢煮伊比利亞叉燒,配煎日本太陽蛋,紅洋蔥漬,香噴噴香蔥豬油撈飯
2022-07-20 76 瀏覽
位於中環蘭桂芳大玩中西合璧餐廳無論食物、餐貝同店內既裝修都裝潢以舊日的香港為主調🚦有舊式既通花鐵閘、霓紅燈等午餐限定,必點!!24小時慢烤伊比利亞叉燒配豬油撈飯日本溫泉蛋韓國紫菜店員強烈建議食💁‍♀️真係無介紹錯,叉燒好正,表皮微脆,肉質瘦中帶肥,完美肥瘦比例😋溫泉蛋同紫菜撈飯小朋友同大人都喜歡💕完美配搭海鮮🦐墨汁🦑手工意粉滿滿海鮮有蝦、扇貝、魷魚🦑每一口都吃到不同海鮮🦐一口接一口🍴橙🍊香氣咖啡☕️飲落口味道帶點清新的酸,加上同樣係自家煮的鮮橙糖漿,檸檬汁🍋同青檸汁,梳打水,十分開胃清爽舒服咸梅西瓜🍉沙冰 夏天消暑之選甜品超有驚喜✨香濃粟米巴斯克芝士蛋糕/辣椒仔漬芒果粒/日本柚子雪葩/焦糖爆谷粟米味既芝士蛋糕真係好特別🍰 配上柚子雪葩清爽🍨完全無膩感,芒果粒配埋辣椒仔同芝士脆脆食✨好有層次

位於中環蘭桂芳大玩中西合璧餐廳
無論食物、餐貝同店內既裝修都
裝潢以舊日的香港為主調🚦
有舊式既通花鐵閘、霓紅燈等

午餐限定,必點!!

24小時慢烤伊比利亞叉燒配豬油撈飯
日本溫泉蛋韓國紫菜
小朋友同大人都喜歡💕完美配搭

海鮮🦐墨汁🦑手工意粉

橙🍊香氣咖啡☕️

咸梅西瓜🍉沙冰
夏天消暑之選

甜品超有驚喜✨

💛 HKG - 65 Peel 💛ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ 好少有fusion bar 野食係整得幾好 quite surprising 😆 特別係個叉燒 真係有少少出乎意料 24小時慢煮伊比利亞叉燒 口感非常柔軟 個醬汁令我好掛住以前係Calgary 好中意新釗記出嘅叉燒 💜 再配溫泉蛋 OMG 天堂!個香蔥豬油撈飯 食起上嚟唔係好油 個味淡淡的 balance 得幾好西洋菜蜜啤酒 😌 甜甜地 好易入口 岩哂啲唔中意咁重麥味嘅人飲個日仲有送兩shots 嘅 桂花gin 同 西瓜vodka ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ 🌼 FoodSlow Cooked 24 Hours Char-siu, pickled Red Onion, 63°C Egg w/Aromatic Pork Fat Spring Onion Oil Akita Komachi Rice $188 (+70 Seared Foie Gras)Deop Fried Chicken Wings in Aromatic Sand Gingcr Flavour $88🌼 DrinkHLJ Watercress Mea
💛 HKG - 65 Peel 💛

ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ

個日仲有送兩shots 嘅 桂花gin 同 西瓜vodka

ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ

🌼 Food

(+70 Seared Foie Gras)

🌼 Drink

HLJ Watercress Mead Mead $82

◇◇◇◇◇◇◇◇◇
#cass_central
#cass_中環
#cass_bar
#cass_樓上bar
#eatwccinhk

之前係soho區的何蘭正大家應該都唔陌生,佢地搬左新店之後第一次到訪☺️依家地方大左闊落左 可以坐得舒服啲~保留左佢地個霓虹燈招牌之餘 仲有更多既特色打卡位🤩佢地既fusion菜口味都好新奇 值得一試呢! 而且有多款特色手工啤酒同cocktails🍸🥂好岩同朋友仔黎一齊傾下計chill下😆-✰ ▪︎ / 火炙大西洋天使紅蝦.荷蘭超迷你小蕃茄.涼拌西瓜.山西陳醋士多啤梨汁 / $158作為頭盤十分出色! 冇諗過🍓士多啤梨汁同🍉西瓜係可以mix埋 仲要好開胃!! 🍤紅蝦亦都十分鮮甜😋✰ ▪︎ / 涼拌水煮風本地鮮魷配迷你水牛芝士.柚子肉及老油條脆粒 / $158spicy spicy的魷魚爽口又彈牙~ 水牛芝士亦都係比較淡味的chesse 食落唔會覺得好漏 成份KO晒佢都冇問題!✰ ▪︎ / 24小時慢煮伊比利亞叉燒配日本溫泉蛋.紅洋蔥潰.香噴噴香蔥豬油撈飯 / $188叉燒因為係慢煮 所以肉質好鬆軟 亦都切得夠厚身。豬油撈飯好香口 配埋紅洋蔥漬 中和返個油膩感(*´∀`*)✰ ▪︎ / 西班牙油炸鬼配濃郁粟米白朱古力忌廉.海鹽焦糖醬及雲呢拿雪糕 / $108本身好鐘意食churros的我 當然都會

本身好鐘意食churros的我 當然都會試^^肉桂糖配上外脆內軟熱辣辣的油炸鬼 再加上凍冰冰的雪糕🍨簡直係雙重享受

✰ ▪︎ / 咸梅西瓜沙冰 / $58
感覺非常消暑的一款飲品🍉冇諗過咸梅同西瓜的配搭可以咁refreshing! 唔會怪之餘 仲可以更加帶出西瓜本身的甜味

✰ ▪︎ / 芝麻花生湯圓cocktail / $120
係一杯糖水style特色雞尾酒,佢甜得黎之餘又唔會蓋過左D酒味♡好岩女仔飲~牙籤仲穿住粒白玉丸子🍡煙煙韌韌幾得意!

2022-07-13
2022-07-15 71 瀏覽
呢一間喺IG老是常出現嘅fusion餐廳🍴個人最推介係佢哋個粟米巴斯克芝士蛋糕🍰巴斯克芝士蛋糕好軟滑😚最特別係佢旁邊嘅辣椒仔漬芒果粒🥭🌶️甜甜地辣辣地 好特別!另外仲有柚子雪酪同焦糖爆谷🍨🍿超豐富呀!!
有次去中環經過見到呢間酒吧餐廳霓虹燈裝飾非常吸睛😍已經好想去試上星期就去咗食飯兼飲嘢平日晚上都幾旺、幾多人由於呢度有落地玻璃窗 日頭嚟影相會幾靚而夜晚就好好氣氛🪩✨.🔸火炙大西洋天使紅蝦、荷蘭迷你小蕃茄、涼拌西瓜、山西陳醋士多啤梨汁($158)特別得嚟又幾好食!蝦好大隻,煮到剛熟,所以好爽彈!小蕃茄、西瓜拌咗酸甜嘅陳醋士多啤梨汁,好醒胃!.🔸24小時慢煮伊比利亞叉燒、糖心蛋、紅洋蔥漬、香噴噴香蔥豬油撈飯($188)哩度嘅名物!叉燒唔肥而又好軟綿綿,燒得好香、有蜜味,好好味😋!蔥油豬油撈飯都好正!真係好香噴噴,飯桶表示如果返飯量多啲仲好😂。.🔸涼拌水煮風本地鮮魷配迷你水牛芝士、泰國柚子肉及老油條碎($158)魷魚好新鮮!仲有海藻、水牛芝士、柚子同埋脆卜卜嘅油條碎,個汁係麻辣味,好特別。.🔸西班牙油炸鬼配濃郁粟米白朱古力忌廉、海鹽焦糖醬及雲呢拿雪糕($108)炸得超香脆、唔油,而且冇油益味,好食!配雪糕,一冷一熱好正!.🔸 Cocktail - 蜜糖桂花($108)有好清香嘅桂花味,仲有少少檸檬蜜糖嘅味,清新香甜。.🔸Boscovivo Truffle ($100)帶有松露香、好濃郁嘅黑啤
有次去中環
經過見到呢間酒吧餐廳
霓虹燈裝飾非常吸睛😍已經好想去試
上星期就去咗食飯兼飲嘢
平日晚上都幾旺、幾多人
由於呢度有落地玻璃窗
日頭嚟影相會幾靚
而夜晚就好好氣氛🪩✨
哩度嘅名物!
🔸 Cocktail - 蜜糖桂花($108)
有好清香嘅桂花味,仲有少少檸檬蜜糖嘅味,清新香甜。
🔸Boscovivo Truffle ($100)
帶有松露香、好濃郁嘅黑啤
2022-07-09 90 瀏覽
正呀‼️終於忙完, 可以同朋友去食好西啦😍適逢朋友生日, 梗係要同佢去食正菜🤩💟鮮蝦鮮魷帆立貝配日本櫻花蝦稻庭烏冬 都算多料~ 而且海鮮新鮮用牛油煎過後好香口, 帆立貝仲好大粒😋每一啖烏冬都有牛油既香氣, 好正☺️💟24小時慢煮伊比利亞叉燒/日本溫泉蛋/韓國紫菜/ 香噴噴香蔥豬油撈飯 👍🏻‼️必點‼️ 選用既伊比利亞叉燒肥瘦均勻🤩慢煮完肉質好腍滑, 厚切都唔會覺得韌紫菜同溫泉蛋汁撈埋個飯一齊食, 味道豐富而唔膩😍真心好好食!!💟香濃粟米巴斯克芝士蛋糕/辣椒仔漬芒果粒/ 日本柚子雪葩/焦糖爆谷‼️午餐限定, 必點‼️ 甜品超有驚喜😋粟米味既芝士蛋糕真係好特別😍 仲特別好食👍🏻完全無膩感, 食到停唔到口🤩芒果粒配埋辣椒仔咁食, 辣得幾過癮, 仲同蛋糕出乎地夾!!柚子雪葩唔會好酸, 配埋芝士脆脆食, 好正‼️🥳Lunch time +$20 仲可以配埋飲品, 都幾抵😆而間港式fushion餐廳, 菜式創新又好味,仲有霓虹燈俾你打卡, 真心好拿正😝👍🏻評分: ⭐️⭐️⭐️⭐️
正呀‼️終於忙完, 可以同朋友去食好西啦😍
適逢朋友生日, 梗係要同佢去食正菜🤩

💟鮮蝦鮮魷帆立貝配日本櫻花蝦稻庭烏冬
都算多料~ 而且海鮮新鮮
用牛油煎過後好香口, 帆立貝仲好大粒😋
每一啖烏冬都有牛油既香氣, 好正☺️

💟24小時慢煮伊比利亞叉燒/日本溫泉蛋/韓國紫菜/
香噴噴香蔥豬油撈飯 👍🏻
‼️必點‼️ 選用既伊比利亞叉燒肥瘦均勻🤩
慢煮完肉質好腍滑, 厚切都唔會覺得韌
紫菜同溫泉蛋汁撈埋個飯一齊食, 味道豐富而唔膩😍
真心好好食!!

💟香濃粟米巴斯克芝士蛋糕/辣椒仔漬芒果粒/
日本柚子雪葩/焦糖爆谷
‼️午餐限定, 必點‼️ 甜品超有驚喜😋
粟米味既芝士蛋糕真係好特別😍 仲特別好食👍🏻
完全無膩感, 食到停唔到口🤩
芒果粒配埋辣椒仔咁食, 辣得幾過癮, 仲同蛋糕出乎地夾!!
柚子雪葩唔會好酸, 配埋芝士脆脆食, 好正‼️🥳

Lunch time +$20 仲可以配埋飲品, 都幾抵😆

而間港式fushion餐廳, 菜式創新又好味,
仲有霓虹燈俾你打卡, 真心好拿正😝👍🏻

評分: ⭐️⭐️⭐️⭐️
2022-07-07 103 瀏覽
中環港式Fusion酒吧餐廳 呢間何蘭正真係好L 正😋之前一直聽過佢地嘅大名,依家佢地新舖重開喇,今日終於黎試到有幾正👍新店空間很大,環境好chill ,有幾個「鬼佬涼茶」霓虹燈嘅打卡位,好有特色,岩哂影相😍首先介紹下兩個前菜,真係超好食👍·涼拌水煮本地鮮魷配迷你水牛芝士柚子肉加上老油條脆粒,辣辣地嘅汁配埋魷魚加水牛芝士,呢幾樣嘢擺埋一齊完全冇諗過咁夾😍好開胃·火炙大西洋天使紅蝦配荷蘭超甜迷你小蕃茄天使紅蝦爽口彈牙,配埋西瓜同蕃茄,酸酸甜甜,好清新嘅配搭😍主菜就叫左個「先炆後煎澳洲和牛臉頰配濃香沙嗲汁,櫻花蝦炒苦瓜片及煎腸粉」佢地每道菜式名都好長🤣連諗菜式名都好有創意💯😊 牛臉頰肉炆得非常稔同入味,腸粉撈埋沙嗲汁,一個字!正!食完主菜就到甜品,西班牙油炸鬼配雪糕,岩岩新鮮炸好嘅油條沾埋海鹽焦糖醬加埋雪糕,真係食到停唔到口🥰🥰🥰我絕對會為咗呢個甜品再嚟🤣飲品方面,叫左一個手工啤酒🍻個名叫「是L但」😂同埋咸梅西瓜沙冰,呢個沙冰唔係死甜,唔係藥水味,第一啖飲落去好Fresh 🍉❤️❤️係夏天冰涼嘅感覺!呢到無論環境定菜式真係好有特色,好啱約埋朋友過嚟飲酒傾偈食吓嘢😍
中環港式Fusion酒吧餐廳
呢間何蘭正真係好L 正😋

首先介紹下兩個前菜,真係超好食👍

·涼拌水煮本地鮮魷配迷你水牛芝士

·火炙大西洋天使紅蝦配荷蘭超甜迷你小蕃茄
天使紅蝦爽口彈牙,配埋西瓜同蕃茄,酸酸甜甜,好清新嘅配搭😍

食完主菜就到甜品,西班牙油炸鬼配雪糕,

• 咸梅西瓜沙冰
  • Churros