2022-06-02 125 瀏覽
✨火炙大西洋天使紅蝦 配 荷蘭超甜迷你小蕃茄,涼拌西瓜,山西陳醋士多啤梨汁天使紅蝦 大大隻 火炙到半生熟 口感爽彈帶黏 鮮味小蕃茄好甜好清新 涼拌西瓜清甜 配埋陳醋士多啤梨汁 清新開胃✨涼拌水煮風本地鮮魷 配 迷你水牛芝士,泰國柚子肉 及 老油條脆粒鮮魷鮮味爽脆 水煮味道香辣而唔搶 再配埋水牛芝士 柚子 脆脆 配搭幾有趣 ✨24小時慢煮伊比利亞叉燒 配 日本溫泉蛋,紅洋蔥漬,香噴噴香蔥豬油撈飯 加配 煎西班牙肥鴨肝叉燒 半肥瘦爽叉 肉質腍中帶爽 有少少油脂香 味道帶微甜日本溫泉蛋 流心程度唔錯 篤穿個蛋黃 撈埋個豬油撈飯 超正肥鴨肝 好厚身 嫩滑 滿滿鴨油香 令原本已經好邪惡嘅叉燒飯變得更加極度邪惡😈😈✨西班牙油炸鬼 配 濃郁粟米白朱古力忌廉,海鹽焦糖醬 及 雲尼拿雪糕Churros 新鮮炸起 熱辣辣好鬆脆 帶淡淡肉桂香 唔太甜粟米白朱古力忌廉 粟米味好香好突出(個味有啲似食緊北海道嗰隻粟米朱古力)香甜雲尼拿雪糕 再配 海鹽焦糖醬整體唔錯 冷熱交螎 成個配搭幾特別 ✨芝麻花生湯圓(Sesame Whiskey/Peanut Foam)係一杯好特別好有香港特色嘅Cocktail 面層 自
天使紅蝦 大大隻 火炙到半生熟

變得更加極度邪惡😈😈

Churros 新鮮炸起 熱辣辣
好鬆脆 帶淡淡肉桂香 唔太甜
粟米白朱古力忌廉 粟米味好香好突出
(個味有啲似食緊北海道嗰隻粟米朱古力)
香甜雲尼拿雪糕 再配 海鹽焦糖醬
整體唔錯 冷熱交螎 成個配搭幾特別

✨芝麻花生湯圓
(Sesame Whiskey/Peanut Foam)
係一杯好特別好有香港特色嘅Cocktail

其實好耐之前已經想黎 終於等到佢重開
當晚果然同我諗嘅一樣 全院滿座
相當人氣 想食記得book位
2022-05-30 128 瀏覽
中環超高質人氣酒吧🤍-💛黃色商家-🐏大漠風情烤肥美鬆化奧米加•叄羊肋排配慢烤日本椰菜,山葵芝麻醬 ($268)食落口好有驚喜,肉質軟嫩,好香好入味同多汁,唔會太大羊騷味,好惹味!!另外椰菜微酸,同羊肉好夾,食落冇咁膩,同埋夠爽所以增添口感😋-🐖五香煎伊比利亞黑毛豬梅柳(七成熟)配西班牙辣肉腸青蒜苗薯蓉 (價錢會更新)呢個都係好好食,豬肉好嫩好多汁,同好入味,豬肉味都好夠,肥瘦比例都適中,肥肉香而唔膩,同埋調味幾特別,好送酒🥰另外個薯蓉夠滑同埋好多辣肉腸,加埋面頭嘅青蒜苗口感好豐富!!不過份量唔多,我地嗰時叫好似大概300蚊就係圖中份量🥹但真係都值得~-🍺美梅幾歲 ($80 450ml)入口比想像中酸,味道幾特別同開胃,後勁有少少梅香,都算易入口冇乜酒味!-🍺大吟嚷米釀啤 ($80 450ml)好順口同幾滑,有淡淡清酒香,好易入口🥰如果唔想太重酒味呢個好啱!-🍟卡津炸薯條配辣蕃茄醬,蒜味蛋黃醬 ($78)個薯條真係好大份好抵嗌,同埋好脆好入味!!唔點醬都好夠味,兩個醬都好惹味😋-呢間真係好高人氣,我地嗰晚早到所以先有得walk in,但都要比較早交枱,staff見我地想坐耐啲,交枱時間之
中環超高質人氣酒吧🤍
💛黃色商家
🍺美梅幾歲 ($80 450ml)
🍺大吟嚷米釀啤 ($80 450ml)
🍟卡津炸薯條配辣蕃茄醬,蒜味蛋黃醬 ($78)
呢間真係好高人氣,我地嗰晚早到所以先有得walk in,但都要比較早交枱,staff見我地想坐耐啲,交枱時間之後俾咗我地上去outdoor位繼續坐,好好人!!同埋服務好好,仲好詳細咁主動同我地講咗個drink menu點睇🥹另外環境好有舊式香港味道,氣氛好好,同friend去飲翻杯真係幾啱🤍
味道 9/10
環境 9/10
服務 9.5/10
回頭率 10/10
總評 9.4/10🥰🤍
📍何蘭正
中環雲咸街29號東方有色大廈2樓

#米食中環 #米食酒吧 #米食西餐 #米食多國菜#hkfood #hkfoodie #hkig #香港美食 #香港餐廳 #食評 #thefoodieinitiative #internationalfoodiesunite #foodadmireesoftheworld #globaleats
2022-05-30 102 瀏覽
酒吧終於重開 今次就嚟咗蘭桂坊嘅fusion餐廳同朋友食飯 佢哋嘅菜式真係好有創意!最鍾意️佢哋有一個甜品係用咗腐乳再加白芝士焦糖燉蛋❤食落唔會好重腐乳味 個芝士味就超級濃香❤️旁邊仲有牛油多士 脆卜卜 加埋一齊食真係好正!
酒吧終於重開 今次就嚟咗蘭桂坊嘅fusion餐廳同朋友食飯
2022-05-29 109 瀏覽
「何蘭正」位於中環蘭桂坊,佢係一間非常有特色嘅Cafe,由樓下望上去就見到一幅超有霸氣嘅畫像,就知係一間打卡極高嘅餐廳,好耐之前佢仲喺地舖,依家搬左上2樓,氣氛一樣咁輕鬆,鋪面勁闊落,空間感十足,座位之間既私隱度比坊間cafe高,好多懷舊嘅元素亦都加入咗,就好似舊式茶記嘅制服同埋枱咁,今日就嚟試吓佢嘅中西合璧嘢食先💪🏻💪🏻前菜方面我哋嗌咗個🥔法式幼滑薯蓉,松葉蟹肉,雞油花雕,賣相睇落去好似蒸水蛋咁,但其實面頭有滿滿嘅蟹肉,而下面就係薯蓉,佢個味幾特別,平時食嘅薯蓉都會係差唔多味,但佢呢個食落又有啲酒嘅味,真係唔錯,雖然係有雞油喺裏面,但完全冇肥膩嘅感覺👍🏻👍🏻👍🏻主菜方面佢可以加餐湯,嘢飲或者甜品,其中一個餐就加咗個餐湯,餐湯睇落去好似魚蛋咁,但其實佢係豆卜嚟,咬落去第一啖已經吸收晒湯嘅精華,湯底方面飲得出係有櫻花蝦嘅味道,好濃郁😋😋主菜方面叫咗一個好出名嘅🐷24小時慢烤伊比利亞叉燒,豬油撈飯,日本溫泉蛋,韓國紫菜,成個飯好豐富,佢啲珍珠米係粒粒分離,豬油撈飯可能個個都會食過,但係燒汁豬油撈就唔係度度有,質感唔錯,重點係佢舊叉燒切到細細份,容易入口,肥瘦均勻,肉質爽嫩,絕對唔韌,可能係

主菜方面叫咗一個好出名嘅🐷24小時慢烤伊比利亞叉燒,豬油撈飯,日本溫泉蛋,韓國紫菜,成個飯好豐富,佢啲珍珠米係粒粒分離,豬油撈飯可能個個都會食過,但係燒汁豬油撈就唔係度度有,質感唔錯,重點係佢舊叉燒切到細細份,容易入口,肥瘦均勻,肉質爽嫩,絕對唔韌,可能係慢煮嘅關係,肉汁鎖住喺裏面,一啖飯一嚿叉燒加埋側邊嘅配菜,味道都特別唔同🤤🤤🤤

另外一個主菜就嗌咗份🍔漢堡包美極煎封龍躉魚柳,胡麻醬漬涼瓜,焦糖醬油茄汁,薯條,我想講佢呢個配搭真係出乎意料,入面厚厚嘅龍躉魚柳煎得香口,魚肉爽口超新鮮,魚嘅鮮味勁濃厚,佢嘅醬汁幾特別,又唔似燒烤醬,甜甜酸酸咁,好難形容,真真正正入面嘅餡料多到瀉,配菜都好新鮮,特別加入咗甜酸菜,令到成個漢堡好突出,薯條嘅醬汁有兩款,原來除咗茄汁仲可以有其他醬料配搭,一句講晒,正👍🏻👍🏻👍🏻

🧇佢啲甜品樣樣都想食,呢一份就係格子鬆餅,中式甘蔗年糕,是日風味,是日風味應該係個芝麻雪糕,因為佢個雪糕係冇得揀味嘅,鬆餅都好大份,當搵緊個年糕喺邊度嘅時候,店員話係釀左係裏面,的確有驚喜,外脆內軟嘅鬆餅係朱古力味再配上煙韌年糕,口感一流,仲要有焦糖香蕉嘅配搭,甜品黎計呢款都唔算好甜,不錯不錯😆😆

☕️飲品方面就叫咗兩杯Flat White,佢哋仲有果味同堅果味俾你揀,我哋各嗌咗一杯,果然兩杯飲落有好大分別,首先咖啡味超濃,果味嗰杯飲落去有鮮果香味,而堅果味嗰杯會比較苦少少,但佢堅果嘅味係好似慢慢滲出嚟咁😍😍
所以一定要嚟試下咁特別既菜式啦👍🏻👍🏻👍🏻

2022-05-28 101 瀏覽
-{中環特色多國菜🍜}好耐冇黎中環食野😆今次食lunch😋試左幾款野🤤蔥油伊比利亞温泉蛋叉燒飯🤤 ($178)的確比起平時嘅叉燒更出色!多左陣油脂香同埋食落唔鞋口🥰陣叉燒味係大到就咁食飯都會食得出😍蔥油黎講就冇乜油係蔥味居多☺️👖褲評: 8/10🤤澳洲牛臉肉漢堡配薯條🤤 ($138)食落嚿牛似牛展嘅質地 加沙嗲醬有花生粒好做倒fusion嘅味道!🤩不過啲金菇好生食落似生菜蕃茄嘅一部分😂漢堡包亦有烘過係脆身嘅😋👖褲評: 7.8/10🤤Daily waffle🤤 ($98)最出色係中間嘅黑糖麻糬做倒煙韌嘅感覺😋上面啲cream似係栗子😛唔會太甜係幾好嘅作結🤪👖褲評: 7.8/10性價比一般 不過fusion得黎好有創意而且好食🥰多謝朋友order嘅甜品😚性價比: 7/10服務: 8.5/10環境: 8.5/10🚩 何蘭正 🚩地址: 中環雲咸街29號東方有色大廈2樓 #fuudjai #fuudjai西餐 #fuudjai中環
{中環特色多國菜🍜}
好耐冇黎中環食野😆今次食lunch😋試左幾款野

🤤蔥油伊比利亞温泉蛋叉燒飯🤤 ($178)

👖褲評: 8/10

🤤澳洲牛臉肉漢堡配薯條🤤 ($138)

👖褲評: 7.8/10

🤤Daily waffle🤤 ($98)

👖褲評: 7.8/10

Daily waffle
蔥油伊比利亞温泉蛋叉燒飯
澳洲牛臉肉漢堡配薯條
Daily waffle
  • 24小時慢煮伊比利亞叉燒,配煎日本太陽蛋,紅洋蔥漬,香噴噴香蔥豬油撈飯
  • Daily  Waffle
2022-05-27 100 瀏覽
何蘭正真係好L正。果然無改錯名。餐廳主打Fusion 菜式。裝潢別樹一格。餐牌整到成張飲宴菜單甘。非常玩味❤️‍🔥。一入餐廳見到有小量souvenir 、snack、beer售買。真係幾特別❣️。仲有小禮物🎁火柴做記念。火炙大西洋天使紅蝦 荷蘭超甜迷你小蕃茄 涼拌西瓜 山西陳醋士多啤梨汁天使紅蝦🦐彈牙爽口。配上酸酸陳醋甜甜士多啤梨汁真係估唔到咁正。超水準之作🥰。涼拌水煮風本地鮮魷配迷你水牛芝士 泰國柚子肉及老油條脆粒水煮風沙律辣得過癮。大量魷魚🦑墊底。水牛芝士一啖一口😛。24小時慢煮伊比利亞叉燒配日本溫泉蛋 紅洋蔥漬 香噴噴香蔥豬油撈飯慢煮叉燒燒得焦香惹味。紅洋蔥🧅中和豬油撈飯膩嘅感覺😮‍💨。中國白腐乳 法國白芝士焦糖燉蛋配自家制紫無花果醬 牛油厚多士及鮮什莓厚多士滿滿牛油香。忍唔到口一條又一條。可以沾燉蛋一齊食。鹹鹹甜甜好鬼match❤️‍🔥。
涼拌水煮風本地鮮魷配迷你水牛芝士 泰國柚子肉及老油條脆粒
水煮風沙律辣得過癮。大量魷魚🦑墊底。水牛芝士一啖一口😛。
慢煮叉燒燒得焦香惹味。紅洋蔥🧅中和豬油撈飯膩嘅感覺😮‍💨。
  • 火炙大西洋天使紅蝦 荷蘭超甜迷你小蕃茄 涼拌西瓜 山西陳醋士多啤梨汁
  • 中國白腐乳 法國白芝士焦糖燉蛋配自家制紫無花果醬 牛油厚多士及鮮什莓
2022-05-27 106 瀏覽
最近堂食再放寬 大家有出去吃晚餐嗎 ~ 我跟友人也忍不住晚上去 ᴄʜɪʟʟ 一下一下子想到在蘭桂芳附近的何蘭正ʙᴏᴏᴋᴍᴀʀᴋ 了很久的何蘭正 終於重開了何蘭正位於雲咸街一棟大廈的二樓別看是樓上鋪 平日晚上也 ғᴜʟʟʜᴏᴜsᴇ 到不行店空間很大 牆身有 sɪɢɴᴀᴛᴜʀᴇ 的霓虹燈店員很 ɴɪᴄᴇ 又活力十足 超熱情推介飲品跟菜式餐點款式都很 ғᴜsɪᴏɴ 搞鬼又創新 最後點了兩份前菜 一份主菜 跟甜點分享 𓋪 涼拌水煮風本地鮮魷 𓋪 火灸大西洋天使紅蝦 𓋪 酸!麻!辣!爽!金湯酸菜煮紐西蘭鑽石蜆 配粗紅薯粉 老鼠耳 吸汁飛龍頭 ( 加鴨血 ) 𓋪 西班牙油炸鬼𓎺 蜜糖桂花𓎺 台灣金鑽鳳梨薑茉莉涼拌水煮鮮魷聽上去好像沒什麼 ғᴜsɪᴏɴ 感覺吧但配上了迷你水牛芝士 開胃的柚子肉ᴄʀɪsᴘʏ 的老油條脆粒 淋上辣油跟辣醬整體惹味又開胃 很過癮火灸天使紅蝦 sᴇᴛᴛɪɴɢ 超美 ~ 微微灸燒天使紅蝦 表面焦香又保留蝦的鮮味配上荷蘭迷你蕃茄還有西瓜 ғᴇᴀᴛ.草莓醬汁清爽酸甜 尤其西瓜超好吃主菜兩個人點一份很剛好 份量超大!用上超大號的紐西蘭鑽石蜆 爽口彈牙酸菜湯一開始偏酸 後勁微辣
最近堂食再放寬 大家有出去吃晚餐嗎 ~
我跟友人也忍不住晚上去 ᴄʜɪʟʟ 一下

最後點了兩份前菜 一份主菜 跟甜點分享

𓋪 涼拌水煮風本地鮮魷
𓋪 火灸大西洋天使紅蝦
𓋪 酸!麻!辣!爽!金湯酸菜煮紐西蘭鑽石蜆
配粗紅薯粉 老鼠耳 吸汁飛龍頭 ( 加鴨血 )
𓋪 西班牙油炸鬼
𓎺 蜜糖桂花
𓎺 台灣金鑽鳳梨薑茉莉

涼拌水煮鮮魷聽上去好像沒什麼 ғᴜsɪᴏɴ 感覺吧
但配上了迷你水牛芝士 開胃的柚子肉
ᴄʀɪsᴘʏ 的老油條脆粒 淋上辣油跟辣醬
整體惹味又開胃 很過癮

火灸天使紅蝦 sᴇᴛᴛɪɴɢ 超美 ~
微微灸燒天使紅蝦 表面焦香又保留蝦的鮮味
配上荷蘭迷你蕃茄還有西瓜 ғᴇᴀᴛ.草莓醬汁
清爽酸甜 尤其西瓜超好吃

主菜兩個人點一份很剛好 份量超大!
用上超大號的紐西蘭鑽石蜆 爽口彈牙

單吃雪糕部分會偏甜一點
所以配上脆身的 ᴄʜᴜʀʀᴏs 就很剛好了

何蘭正的酒類選擇也超級多
友人喝了比較受歡迎的蜜糖桂花 ᴄᴏᴄᴋᴛᴀɪʟ
比較清甜的一款酒 酒味不濃 適合女生喝 ~
我則是點了無酒精飲料的鳳梨冷泡茶
很 ғʀᴇsʜ 的感覺 底部還有鳳梨肉呢

餐廳真的沒改錯名 道道均是「何蘭正」的菜式
下次有機會想要白天再安可一次呢!
有啲似中式版嘅韓國拌飯🍚用咗豬油撈飯🍚叉燒外脆內軟😋好香蜜糖味🍯肥瘦亦好均勻🌟牛肉好厚身,有兩層😍食落好香嫩😋個配搭雖然好特別,但係生嘅金菇菜同漢堡包唔係好夾,如果熟咗會好啲🙈薯條熱辣辣好香脆🍟灑上孜然粉食落更香鳥冬醬汁用左喇沙牛油汁🧈配菜都幾多🥒🥬烏冬好滑好煙韌🫶🏻口感似食緊cheesecake🧀配上雪糕食好match🍨雪糕口感偏係雪芭,好fresh好解膩🌟爆谷面淋左啲辣醬🌶蛋香味唔係幾重🥲smoothie好濃稠🥛用左牛油果同奇亞籽🥑加咗奇亞籽令口感好豐富😋成杯野都好健康🫶🏻不過用熟啲嘅牛油果會好飲啲分別叫咗一杯nutty同fruity☕️兩杯都好香滑,不過不失😌🌟🌟指數(滿分:5🌟):⭐️⭐️⭐️@holjeng_ 📍中環雲咸街29號東方有色大廈2樓
[24小時慢烤伊比利亞叉燒飯]

🌟🌟指數(滿分:5🌟):⭐️⭐️⭐️

@holjeng_
📍中環雲咸街29號東方有色大廈2樓
2022-05-20 99 瀏覽
搬佐新地址第一次上來,環境比以前大,座位也多佐,今次係慶祝朋友生日。1. 天使紅蝦,蝦肉唔錯,新鮮口感好,只不過個陳醋士多啤梨汁怪怪地,個底係西瓜。2. 麻 酸 辣粉,估唔到用鑽石蜆,入邊有菇酸菜薯粉,出乎意外好食係個薯粉,比平時食開嘅再寛同厚,煮得好有咬口,成碗味道都岩岩好,够酸,辣度都係大眾能夠接受嘅,連啲湯我都有飲。3. 枝豆係凍食,而且煮得唔會太lum,出邊好多煮過頭。4. 四寶飯,材料豐富,有8-9樣嘢,個粟米芯好甜又脆,煎蛋如果再濃多小小就完美(個人喜好),成個飯撈埋啲汁好好味。5. 炸雞我冇食到,不過朋友都話好食仲有個叉燒飯,都好正,我唔食飯嘅都食佐半碗,啲菇好入味。甜品有brûlée 同churros ,brûlée 因為係白腐乳好濃稠口感,唔會太甜,特別佢配嘅士多條勁好食,厚身得黎又脆入邊鬆軟。churros 都好食,但因為個brûlée太好食,比下去。嘢飲試佐芝麻Cocktail,黑松露啤酒,咖啡啤酒,酸梅西瓜汁,咸檸毯⋯有2個唔記得名,西瓜汁比較普通,酸梅係梅粉黎唔够酸。两個啤酒都正常,芝麻cocktail好特別,味道就一般。知道佢地一向出名中西合璧新穎菜式,所以

3. 枝豆係凍食,而且煮得唔會太lum,出邊好多煮過頭。
5. 炸雞我冇食到,不過朋友都話好食

仲有個叉燒飯,都好正,我唔食飯嘅都食佐半碗,啲菇好入味。

知道佢地一向出名中西合璧新穎菜式,所以係會有驚喜嘅,今次食物比佢飲品仲正,所有食物都好味,朋友都話下次要再黎過。

而今次最最好嘅係服務,勁耐冇感受到咁好又醒目嘅服務,見食曬就好快黎收碟,食物上枱都好細心告知小心熱,因為朋友失誤,冇生日蛋糕,而佢地知道佐後,主動係甜品上插佐蠟燭攞出黎,太醒目喇佢地,我地冇要求㗎,之後仲再送佐一人一杯short我地,佢地都一齊飲。

• 麻麻辣辣肉碎煮紐西蘭鑽石蜆
2022-05-19 1663 瀏覽
😎聽個名就知好_正啦😎推介指數 ❤️❤️❤️❤️❣️香港人或字正腔圓都會講得啱音嘅名字,講緊係位於LKF29新派菜式中西合璧的 #何蘭正 水準依然且有驚喜,店員態度親切有禮、主動加水且反應迅速~前菜、主菜、甜品基本啦,鬼佬涼茶手工啤都唔少選擇,非酒精嘅都有🥳近入口位置多咗個display 櫃,金磚蛋糕、咖啡手沖包、HLJ啤酒杯等等🍻🦐火灸大西洋天使紅蝦,荷蘭超甜迷你小蕃茄,涼拌西瓜,山西陳醋士多啤梨汁 HKD158✨外觀擺盤精美、新鮮車厘茄包圍西瓜作底層,紅蝦鮮甜爽彈好滿足,作為前菜很滿足🦑涼拌水煮風本地鮮魷配迷你水牛芝士,泰國柚子肉及老油條脆粒 HKD148✨少少麻少少辣好開胃,funsion 菜式加入本地食材,鮮魷軟腍唔韌且份量唔少🐚酸!麻!辣!爽!金湯酸菜煮紐西蘭鑽石蜆配粗紅薯粉,老鼠耳,吸汁飛龍頭 HKD228✨ 肥美鮮甜鑽石蜆好好食,食哂成碟一粒沙都無!麻麻酸酸BB辣容易入口,配料薯粉索汁~🥚中國白腐乳,法國白芝士焦糖燉蛋配自家制崇無花果醬,牛油厚多士及鮮什莓 HKD148/2位用✨同樣新鮮熱焫焫上枱,外觀已經好吸引。滑溜焦糖燉蛋蛋味濃厚夾雜白腐乳鹹香,味道豐富又滿足;牛油厚多士香氣撲
😎聽個名就知好_正啦😎
推介指數 ❤️❤️❤️❤️❣️

水準依然且有驚喜,店員態度親切有禮、主動加水且反應迅速~

涼拌水煮風本地鮮魷配迷你水牛芝士,泰國柚子肉及老油條脆粒

✨同樣新鮮熱焫焫上枱,外觀已經好吸引。滑溜焦糖燉蛋蛋味濃厚夾雜白腐乳鹹香,味道豐富又滿足;牛油厚多士香氣撲鼻,聞到又食到牛油味但一啲都唔膩,微脆且軟軟,推介❣️
龍珠小麥啤

🐲龍珠小麥啤 HKD80
✨容易入睡且酒精度5.2% 啱晒扮大人又想飲鬼佬涼茶嘅大朋友,啖啖香蕉味突出,好味😋
咸梅西瓜沙冰

🍉咸梅西瓜沙冰 HKD58
✨Signature 沙冰,啖啖西瓜加上話梅粉,消暑解渴

🌟臨走時見到set lunch,主茶加$20@ 升級是日餐湯/甜品/飲品,加$60就可以加哂3樣,咁樣好抵喎🥳

總結:-
食物 ❤️❤️❤️❤️❣️
環境 ❤️❤️❤️❤️🤍
服務 ❤️❤️❤️❤️❣️
🚪 何蘭正
🪑中環雲咸街29號東方有色大廈2樓
  • 火灸大西洋天使紅蝦,荷蘭超甜迷你小蕃茄,涼拌西瓜,山西陳醋士多啤梨汁
  • 涼拌水煮風本地鮮魷配迷你水牛芝士,泰國柚子肉及老油條脆粒
  • 酸!麻!辣!爽!金湯酸菜煮紐西蘭鑽石蜆配粗紅薯粉,老鼠耳,吸汁飛龍頭
  • 中國白腐乳,法國白芝士焦糖燉蛋配自家制崇無花果醬,牛油厚多士及鮮什莓
  • 龍珠小麥啤
  • 咸梅西瓜沙冰
2022-05-18 100 瀏覽
何蘭正 主打懷舊港式風 裝修好特別 有香港經典嘅霓虹燈 滿佈打卡位📸呢度主打港式fusion菜 所有菜式同飲品都玩味十足千祈唔好比菜單嘅名嚇親你會覺得啲菜式充滿創意可以帶比味蕾新嘅衝擊👊🏻👊🏻👊🏻咁大個霓虹燈寫住鬼佬涼茶等我又試返杯先🍻荷蘭正既手工啤選擇非常之多而且員工介紹得非常詳盡我諗每一位客人都可以搵到岩自己既口味而我就試咗新出嘅黑松露啤估唔到啤酒同黑松露係咁夾啤酒嘅甘香夾雜着黑松露嘅香氣直接昇華咗支啤酒嘅層次度呢個組合我俾10個讚👍🏻x10頭盤涼拌水煮風本地鮮魷🦑配迷你水牛芝士🧀,泰國柚子及老油條脆粒-夏日炎炎最好就係食涼拌魷魚嫲嫲香香口感爽滑再配合酸酸甜甜嘅柚子同埋煙煙韌韌嘅水牛芝士個配搭都幾得意又好味 係開胃之選😋火炙大西洋天使紅蝦 🍤配 荷蘭超甜迷你小蕃茄🍅,涼拌西瓜🍉,山西陳醋士多啤梨汁🍓-呢道菜嘅賣相好精緻隻天使紅蝦超大隻🤩🤩勁鮮甜 個感覺好似食緊刺身咁好彈牙好新鮮 涼拌西瓜可以降低油膩感加埋酸酸地嘅士多啤梨汁即刻refresh返成個人呀主菜24小時慢煮伊比利亞叉燒 🐷配 日本溫泉蛋🍳,紅洋蔥漬,香噴噴香蔥豬油撈飯-叉燒方面肥瘦均勻雖然係厚切但肉質鬆化 外層塗上麥芽糖

呢度主打港式fusion菜

啤酒嘅甘香夾雜着黑松露嘅香氣
直接昇華咗支啤酒嘅層次度
呢個組合我俾10個讚👍🏻x10

頭盤
涼拌水煮風本地鮮魷🦑配迷你水牛芝士🧀,泰國柚子及老油條脆粒

-夏日炎炎最好就係食涼拌

外層塗上麥芽糖 格外焦香😙
值得一提嘅係個豬油撈飯
真係好邪惡啊 濃郁蒜香味
一啖接一啖食到停唔到口👍🏻

酸!麻!辣!爽!金湯酸菜煮紐西蘭鑽石蜆配 粗紅薯粉,老鼠耳🐭,吸汁飛龍頭

-呢個好驚喜估唔到咁好食
吸盡哂個湯汁既精華
真係超爆汁🤣正呀
入面仲有超多紅薯粉 好飽肚

甜品

中國白腐乳,法國白芝士焦糖燉蛋 配 自家制紫無花果醬,牛油🧈厚多士及鮮什莓🫐

-究竟腐乳做甜品係咩味嘅呢
食完我可以話佢同芝士係融合咗一齊
會令到芝士味更突出👅👅
多士真係做到外脆內軟
配搭焦糖燉蛋一齊食
鹹甜甜咁幾得意😎
賣相精美 味度盞鬼🤪

2022-05-18 89 瀏覽
何蘭正真係好L正 🤣 中西合璧無違和感之餘,仲非常有驚喜!黑松露 Egg Benedict 配 Iberico叉燒 加 Danish Toast擺碟好靚,每Part恰到好處 - 溏心蛋煮到啱啱好,蛋明顯有醃過唔係普通烚蛋;叉燒半肥瘦,帶蜜糖清甜;Danish Toast香脆,連包都烘得咁好食得唔得架? 🥺川味烤西班牙豬肋骨,一切即刻骨肉分離,肉嫩多汁;三黃雞胸好嫩滑,似係慢煮;煙肉焗薯香口好味 🤤甜品叫咗腐乳芝士Crème Brûlée,口感少少似Cheese Cake,食得出腐乳味,同Fromage Blanc出奇地夾🤩 味道超濃郁,伴碟多士加雜莓有中和作用,again 多士烘得好好食,食唔停!飲品方面當然要嗌 signature 芝麻花生湯圓Cocktail,Sesame whiskey飲落似Baileys,面嗰層Peanut Foam 好正好似綿花糖咁,話有湯圓真係拮左粒mochi 畀你 😝 另一杯蜜糖桂花Cocktail係Gin,好清甜,冇另一杯咁膩,兩個人share 黎飲幾好。Overall 非常滿足同滿意嘅一餐,唔好睇佢細細碟咁精緻,飽到我食唔落咁滯。欣賞店舖上至菜單、裝修
何蘭正真係好L正 🤣 中西合璧無違和感之餘,仲非常有驚喜!

Overall 非常滿足同滿意嘅一餐,唔好睇佢細細碟咁精緻,飽到我食唔落咁滯。欣賞店舖上至菜單、裝修,下至餐牌、餐具,主題非常統一同特出,睇得出有用心做,呢啲餐廳去一次唔夠,會再去 💗
2022-05-17 68 瀏覽
一見到外面霓虹招牌寫住大大字·何蘭正·玩諧音就覺得個名好貼切係中環,又近蘭桂坊,聽落去似廣東話粗口,玩味好足。真係忍唔住加大好奇一探寶地,睇下d嘢食係咪都一樣好鬼正。而平時就知道佢晚市會飲酒比較chill而試過fusion午餐之後,發現都一樣好味而relax既唔錯之地。重點一提融合中西元素,而且menu經常換新菜色,睇得出有一個創意又有心思既廚師都幾重要~🧡香煎三黃雞胸,油封軟嫩牛舌,煙肉焗新薯焦焦黃黃的雞皮,是廚師對油溫的絕對把控用作完美的封藏雞胸肉的肉汁,做到粉肉熟嫩的同時皮脆去油,越是簡單的菜式越多細節,滑嫩的牛舌更是突出與調味完全的結合,在沒有任何醬汁掛在食材下,調味與肉汁完全融入口中,不厚不淡,厚切帶來的滿足感,更是讓人欲罷不能,讓淑女放下了手中的刀,大塊朵頤,通常一盤主菜裏面的薯仔作為配菜去豐富主角,雖然我是薯仔的愛好者,可我還是要說,這個焗薯雖無喧賓奪主,亦可媲美一二,不松散也不硬實,沒有過厚的調味,突出的是薯仔愛好者的原始追求,煙肉反倒作為配角豐富了焗薯的味道,食材的肉汁與特配的醬汁混合更是在盤中的底部,為所有食物,染上濃鬱豐厚的風味。🧡香煎五花肉,Q彈花枝丸,飛魚籽糖
一見到外面霓虹招牌寫住大大字
·何蘭正·
而平時就知道佢晚市會飲酒比較chill

🧡香煎三黃雞胸,油封軟嫩牛舌,煙肉焗新薯

🧡香煎五花肉,Q彈花枝丸,飛魚籽糖醋汁漢堡包
如果要我說的話這就是一個所有食材配合恰到好處的漢堡包,可能有些人從一開始就止步於半肥半瘦的五花肉,但經過貼心店員的介紹再去慢嚼細咽,你就會知道在配合著酥炸干脆的花枝丸的情況下,那半邊的肥肉没有一滴油是多餘的,完全與炸食相輔相成,抑去的油膩感,屏蔽你對身上增長肥肉可能的恐懼,醬汁魚籽份量正好,深渊一口下去亦不會「滴湯漏水」,一粒粒飛魚仔糖醋汁酸酸甜甜口味,最後水果沙拉解膩,perfect ~

🧡香濃粟米巴斯克芝士蛋糕
可以說是粟米和芝士蛋糕作為甜點的完美結合體,在摒棄了玉米顆粒口感的同時仍能作為芝士蛋糕的分層在口感和味道與芝士蛋糕完美的融合,兩者味道濃鬱且沒有蓋過對方的意思,松軟的口感和外層的焦皮形成鮮明的反差感,如果覺得芝士給你帶來濃烈的熱量感,還可以配上辣椒仔漬芒果粒來一口,tabasco與酸酸甜甜的芒果,絕對能夠消除芝士給你帶來的罪惡感,天然的果甜配合微微的酸辣,讓人想起青芒果蘸辣醬,有一種東南亞的風情,最後的柚子雪糕對柚子愛好者來說絕對是畫龍點睛,甜而不膩,豐厚的柚子肉不斷衝擊著味蕾,冰涼透心,清新怡人。

🧡鹹梅西瓜沙冰
係夏日炎炎飲番一啖西瓜汁,而且仲要係實打實既鮮榨西瓜肉,口感綿密柔軟,唔會有一粒粒沙冰既口感,再配埋鹹梅粉,夏日限定專屬。

🧡雲尼拿棕樹糖冰咖啡
特別在於巧妙的將咖啡製成一粒粒,再上咖啡現場倒上牛奶,視覺與味覺並存
今次食港式 Fusion 菜🥳 聽個餐廳名就知正啦😏 所有菜式同飲品名玩味十足😎 有一點可以話俾大家知就係食物一啲都唔伏,千祈唔好俾佢啲名嚇親,同埋最緊要你肯試😉🍲香辣白胡椒白味噌真煮蜆 $188依個湯超級好飲🤤 好香既白胡椒,有少少辣,竹笙粉絲吸收晒湯既味,啲蜆幾大隻又夠鮮味,最緊要係食唔到有沙👍🏻 足足可以分到六碗湯,岩哂一大班人share 食呀✌🏻🧀麻婆風味意大利流心芝士 $158依個配搭好新鮮同夠哂驚喜🤩 估唔到麻婆汁係同burrata cheese出奇地咁夾!少少辣味可以減輕芝士既油膩感,再配上多士一起食口感超豐富😙 好出色🤙🏻🐽🍚24小時慢烤叉燒飯 $178係半肥瘦既叉燒配埋豬油撈飯再加太陽蛋😍 夠哂香同材料勁豐富,而且絕對唔會食到成口油。真係食到停唔到口,三個字 勁。好。食🤤大推薦👍🏻🐣嬌嫩美國雞胸配麻婆風冷豆腐 $118雞胸又真係幾嫩幾滑身,抗拒食雞胸既你食左依個之後可能對雞胸有所改觀😉 肉鬆夾少少皮蛋同豆腐一齊食,整體味道幾夾又食出多重口感😙🍔香煎五花腩漢堡包 $128 & 香煎澳洲牛面肉漢堡包 $138厚切五花腩煎得幾香,花枝餅🦑十分彈牙好有驚喜🥳 牛面肉口感幾淋而

🍲香辣白胡椒白味噌真煮蜆 $188

🧀麻婆風味意大利流心芝士 $158

🐽🍚24小時慢烤叉燒飯 $178

🐣嬌嫩美國雞胸配麻婆風冷豆腐 $118
肉鬆夾少少皮蛋同豆腐一齊食,整體味道幾夾又食出多重口感😙

厚切五花腩煎得幾香,花枝餅🦑十分彈牙好有驚喜🥳 牛面肉口感幾淋而且分量十足,所以個burger 要分開兩層去食😅

🍗黃金脆炸雞配甜辣醬 $78
雞肉係幾juicy但整體味道一般,同埋炸粉略厚🤏🏻

🍜蒜蓉爆炒海鮮稻庭烏冬 $148
無乜鑊氣,味道相對較淡,同埋啲汁多到好似湯咁,不過又幾足料嘅。

今餐食左太多野,薯條番薯條甜品所有野都好好食😋 回頭率極高👍🏻 好想快啲再食到🥺

Please follow us on ig @honestfoodie.hk if you like our review 😊
香辣白胡椒白味噌真煮蜆
嬌嫩美國雞胸配麻婆風冷豆腐
  • 嬌嫩美國雞胸 | 麻婆風辣冷豆腐 | 香醋鼠耳
  • 香辣白胡椒白味噌真煮
2022-05-14 110 瀏覽
喺中環遊走開既朋友一定識何蘭正!重開後鋪位大咗好多!食物環境超高汁!每次食都有驚喜❤️‍🔥今次一行5人,一班朋友傾下計飲下手工啤,朋友們食到全程嗯~嗯~聲,甚至講到無野唔好食,連配菜都好有heart😂😂勁誇🤭餐廳入面有好多霓虹燈裝飾,侍應著上港式茶仔獨有既白色恤衫(又型),播住pop song,又潮又傳統🤣係視覺、聽覺、味覺既享受🤩入到去型仔侍應用左5分鐘同我地講解是日special menu同推介既手工啤,感覺好用心 加分!!!卡津炸薯條配辣蕃茄醬,蒜味蛋黄醬($78)薯條新鮮炸起仲係熱辣辣,灑滿調味粉,又脆又香。仲用瓦煲裝住融合咗香港飲食文化,成件事好cute 🍲 焗釀大烤菇配咖喱南瓜蓉,玉子豆腐,煙芝士及辛奇沙律($128)一共有2粒大啡菇,充滿菇汁,菇同芝士本來就係perfect match,估唔到加南瓜都好夾喎,口感好綿密好rich,啖啖肉既感覺。旁邊既沙律先令人驚喜! 酸甜既沙律菜加埋泡菜,成個味道好解膩好清新!24小時慢煮伊比利亞叉燒配目本溫泉蛋,紅洋蔥漬,香噴噴香蔥豬油撈飯($188)之前都食過呢個叉燒豬油撈飯,厚切叉燒半肥瘦好鬆軟,豬油撈飯撈得好均勻,粒粒分明,但食得多

卡津炸薯條配辣蕃茄醬,蒜味蛋黄醬($78)

之前都食過呢個叉燒豬油撈飯,厚切叉燒半肥瘦好鬆軟,豬油撈飯撈得好均勻,粒粒分明,但食得多會膩,最後都冇食晒。

特濃蟹皇汁煮刀削白靈菇配松蟹肉,幼滑濃厚法式薯蓉,溫泉蛋及雞油花鵰汁($238)
本來以為係普通薯蓉+蟹肉,點解原來旁邊既白靈菇份量都喎少,重點係蟹肉超多!!!啖啖蟹肉個隻,加埋溫泉蛋成件事好邪惡😋份量就唔係話好多,適合3-4人食。

何蘭是日四寶飯(2-3人用)
四寶飯數量係限量的,所以我地一坐低就order定啦,入面有雞、魷魚、魚肉同漢堡扒,每一樣都超好食!個人特別中意個漢堡扒,佢其他係肉餅咁既味,送飯一流。而旁邊既配菜富有燒烤味😋😋諗起都想食。

今次主要講食,手工啤就唔講住啦。每次食何蘭正都有唔同驚喜,成個餐廳氣氛好年輕好輕鬆,聽住音樂食住美食簡直係享受😎下次試埋甜品先~