2022-09-02 430 瀏覽
Decree by T had expanded to Central this year serving both omakase menu and izakaya plates at their sister restaurant on the upper floor. With ingredients flown in from Japan such as giant tuna collars, diners can enjoy a sumptuous medley of Japanese dishes like yakitori and grilled seafood while sipping on a curated selection of cocktails, Japanese sake and craft beers from around the world. The restaurant offers donburi set with grilled dishes during lunch and mainly a la carte izakaya dishes during the night. There were three different flavours of salt on the table namely charcoal, yuzu and shiso for pairing with skewers at guests’ preference. The grilled dishes were delicious and succulent. The sashimi was equally good. The sashimi donburi was worth trying which featured seasonal seafood and was limited only for lunch. The Kanimiso on the a la carte menu was must try. It was very satisfying with lots of crab meat and paste.
Sashimi Donburi ✨
💰HKD398
Kanimiso ✨
💰HKD98
Sliced Pork with Ginger Donburi Set
(with appetizer, miso soup, soft drinks and 2 grilled dishes)
💰HKD158
蟹甲羅燒
令。時令魚生丼
  • 串燒
2022-08-31 38 瀏覽
⧍ 以紅黑色作主調營造出摩登的感覺主打一系列的居酒屋料理例如刺身、串燒、炸物等更有部分食材是由日本空運直送------------------------------ ​⋆ 𝘚𝘢𝘭𝘵𝘦𝘥 𝘎𝘳𝘪𝘭𝘭𝘦𝘥 𝘍𝘳𝘦𝘴𝘩 𝘞𝘩𝘪𝘵𝘦 𝘌𝘦𝘭 ⋆⤻ 鰻魚肉質爽脆以鹽燒更突出鰻魚本身的鮮味⋆ 𝘎𝘳𝘪𝘭𝘭𝘦𝘥 𝘖𝘺𝘴𝘵𝘦𝘳 𝘞𝘪𝘵𝘩 𝘔𝘪𝘴𝘰 ⋆⤻ 燒蠔肉質肥美,加上味增作調味令味道更豐富⋆ 𝘒𝘢𝘯𝘪𝘮𝘪𝘴𝘰 ⋆⤻ 蟹蓋內是滿滿的蟹肉、蟹膏和魚子蟹肉的鮮甜味和蟹膏的鹹香味搭配香脆的多士更有口感⋆ 𝘛𝘦𝘯𝘥𝘦𝘳 𝘖𝘹 𝘛𝘰𝘯𝘨𝘶𝘦 ⋆⤻ 牛舌質感很爽口而且還是厚切的燒過後也不會很乾仍然保留到肉汁 ⋆ 𝘔𝘪𝘯𝘤𝘦𝘥 𝘛𝘰𝘳𝘰, 𝘜𝘯𝘪 & 𝘚𝘢𝘭𝘮𝘰𝘯 𝘙𝘰𝘦 𝘋𝘰𝘯𝘣𝘶𝘳𝘪 ⋆ ⤻ 滿滿的拖羅蓉、鮮甜的海膽和魚子搭配充滿魚油香的丼飯每一口都很滿足
⧍ 以紅黑色作主調營造出摩登的感覺
主打一系列的居酒屋料理
例如刺身、串燒、炸物等
更有部分食材是由日本空運直送
⤻ 鰻魚肉質爽脆
以鹽燒更突出鰻魚本身的鮮味

⋆ 𝘎𝘳𝘪𝘭𝘭𝘦𝘥 𝘖𝘺𝘴𝘵𝘦𝘳 𝘞𝘪𝘵𝘩 𝘔𝘪𝘴𝘰 ⋆
⤻ 燒蠔肉質肥美,加上味增作調味令味道更豐富

⋆ 𝘒𝘢𝘯𝘪𝘮𝘪𝘴𝘰 ⋆
⤻ 蟹蓋內是滿滿的蟹肉、蟹膏和魚子
蟹肉的鮮甜味和蟹膏的鹹香味
搭配香脆的多士更有口感

⋆ 𝘛𝘦𝘯𝘥𝘦𝘳 𝘖𝘹 𝘛𝘰𝘯𝘨𝘶𝘦 ⋆
⤻ 牛舌質感很爽口
而且還是厚切的
燒過後也不會很乾
仍然保留到肉汁

⤻ 滿滿的拖羅蓉、鮮甜的海膽和魚子
搭配充滿魚油香的丼飯
每一口都很滿足
餐廳近住蘇豪,地點都唔算難搵。午市套餐抵食,仲有幾多選擇。套餐跟前菜、沙律、麵豉湯同汽水。🍲 主食我地揀左野菜牛肉壽喜燒,牛肉新鮮重牛味,份量多對比起平時食得三兩塊,絕對對得住個價錢。佢用既蛋係日本蛋曉蛋,絕不欺場☺️除左叫午市套餐,我地中意試多啲其他野:🦑 螢光魷魚漬加左薑去走魷魚腥味,魷魚creamy。🍣 令海之幸太卷份量多,有三文魚、吞拿魚同青瓜,魚生新鮮夠飽肚☺️🍢 串燒最愛既鹽燒白鱔,去到邊都叫。最欣賞佢肉身夠彈牙同唔太腥。串燒仲叫左厚燒牛舌芯,外脆內軟同雞腎。餐廳自製柚子鹽、紫蘇鹽、黑炭葉比我呢啲鹽控揀,食咩都落dd 😋

除左叫午市套餐,我地中意試多啲其他野:
🦑 螢光魷魚漬
加左薑去走魷魚腥味,魷魚creamy。

🍣 令海之幸太卷
份量多,有三文魚、吞拿魚同青瓜,魚生新鮮夠飽肚☺️

🍢 串燒
  • 串燒
2022-08-17 456 瀏覽
/令酒場🇭🇰/#sa中環篇 #sa日式篇➖➖➖<中環樓上居酒屋~多款午餐御膳選擇❤️> ➖➖➖最近發現半山扶手電梯嗰邊多左啲新店Foco 入面都幾多新進駐嘅餐廳主要日式為主 今次去左23/F 嘅令酒場食lunch 餐廳有兩層 22/F 就食omakase 嘅🤘🏻而23/F 就係居酒屋 主打串燒、丼飯同定食~咁岩當日坐左窗口位 有自然光照明❤️私隱度較高 坐得幾舒服🥰佢地嘅丼飯定食定價合理~特別係串燒丼飯自選套餐不過當日最想食丼飯嘅無左 就要左午市御膳Lunch set 會包沙律、湯同汽水~➖➖➖1️⃣ 拖羅蓉 •海膽 •魚子丼$ 198比預期中大碗 整體食材都好新鮮❤️拖羅蓉份量足夠 可以撈飯食🤘🏻海膽都幾多~無腥臭味☺️ 味道濃郁!最後魚子味道咸香❤️➖➖➖2️⃣ 網燒牛扒御膳 $238 牛扒燒至五成熟~ 肉色呈粉紅色肉味香濃😆 肥瘦適中 部分筋位較多會有少少韌➖➖➖📍令酒場中環閣麟街46-48號Foco23樓
/令酒場🇭🇰/
#sa中環篇 #sa日式篇
<中環樓上居酒屋~多款午餐御膳選擇❤️>
最近發現半山扶手電梯嗰邊多左啲新店
Foco 入面都幾多新進駐嘅餐廳
主要日式為主 今次去左23/F 嘅令酒場食lunch
餐廳有兩層 22/F 就食omakase 嘅🤘🏻
而23/F 就係居酒屋 主打串燒、丼飯同定食~
咁岩當日坐左窗口位 有自然光照明❤️
私隱度較高 坐得幾舒服🥰
佢地嘅丼飯定食定價合理~
特別係串燒丼飯自選套餐
不過當日最想食丼飯嘅無左 就要左午市御膳
Lunch set 會包沙律、湯同汽水~
Salad

1️⃣ 拖羅蓉 •海膽 •魚子丼$ 198
比預期中大碗 整體食材都好新鮮❤️
拖羅蓉份量足夠 可以撈飯食🤘🏻
海膽都幾多~無腥臭味☺️ 味道濃郁!
最後魚子味道咸香❤️

2️⃣ 網燒牛扒御膳 $238
牛扒燒至五成熟~ 肉色呈粉紅色
肉味香濃😆 肥瘦適中 部分筋位較多
會有少少韌

📍令酒場
中環閣麟街46-48號Foco23樓
10 分鐘 (堂食)
2022-08-16 87 瀏覽
味道:🌟🌟🌟🌟🌟想同朋友食個飯 傾下計?💬我諗居酒屋就係一個唔錯既選擇🤙🏻個人超推薦呢間位於中環嘅居酒屋🏮環境超舒服同時食物多樣又高質🎎❶午市御膳 - 拖羅・海膽・魚子丼 $198呢到既魚生超新鮮 呢個價錢嚟講都算物超所值🗾拖羅脂肪分 佈就好飲雪花咁 魚香濃郁 接近入口即溶🎌海膽 完全無任何苦腥味 口感奶滑 香濃又鮮甜🐚三文魚子 大大粒粒粒飽滿口 一咬即破 魚油滲進口中🪸❷午市御膳 - 野菜牛肉壽喜燒 $168壽喜燒湯底濃厚香醇 鹹中帶甜😋牛肉份量超多 厚薄適中 有別於一般for火鍋既牛肉🍲牛肉幼嫩中帶少許咬口 口感柔軟 牛味濃郁🐮再沾上呈橙紅色 蛋香四溢嘅「曉」生雞蛋一齊吃 真係超正🥚Btw每份午市御膳包括左前菜、沙律、湯品同汽水🥤睇落好精緻 仲好打卡able📸❸味淋雞泡魚乾 $68呢到既雞泡魚乾係我近日食過最出色嘅🌟烹調嘅嘅火候控制得唔得相當好🔥食落口感煙韌 油脂清香 非常鮮美🐡旁邊仲配上一份沙律醬 拈上沙律醬後更加惹味🏹❹揚櫻花蝦附白飯魚脆 $62呢個小食超特別 係第一次見呢個配搭🦦櫻花蝦同白飯魚都係送飯一流嘅小食😳櫻花蝦炸至金黃色 超炸酥同時滿滿鮮味😈同時白飯魚脆都唔遜色 零
味道:🌟🌟🌟🌟🌟

壽喜燒湯底濃厚香醇 鹹中帶甜😋
牛肉份量超多 厚薄適中 有別於一般for火鍋既牛肉🍲
牛肉幼嫩中帶少許咬口 口感柔軟 牛味濃郁🐮
再沾上呈橙紅色 蛋香四溢嘅「曉」生雞蛋一齊吃 真係超正🥚

Btw每份午市御膳包括左前菜、沙律、湯品同汽水🥤
睇落好精緻 仲好打卡able📸

呢個牛舌係涷食既🧊
食落口感不錯 完全無任何膻味🌝
另外醬汁仲狗入左芥末籽 沾上醬汁一齊食 食落就更有層次🦔

2022-08-15 64 瀏覽
依間係中環嘅居酒屋🏮食物質素真係好高✨推介令海之幸太卷😚賣相真係好靚 面頭鋪滑拖羅蓉 內餡係三文魚、劍魚同吞拿魚刺身💓成舊壽司卷一齊食 口感豐富 而且仲好鮮甜🍣
最近朋友推薦我這家位於中環 FOCO 23/F 的樓上居酒屋 – Decree Izakaya by T令酒場才知道這裡進駐了不少餐廳(ᵒ̤̑ ₀̑ ᵒ̤̑) Decree Izakaya by T令酒場 是新派廚師發辦餐廳「Decree by T令」的姊妹店~ 這次先試試居酒屋的食物~  餐廳走黑紅色風格🏮 座位尚算寬敞~ 餐廳有大電視不停播放東京街道的 video 令人更加融入日本的 feel 哈哈🇯🇵menu 的食物選擇也有很多~ 一次都試不完~ 這次我們 lunch set 和 a la carte 也有點一些來試試!(ง˙∇˙)ว  – lunch set 包含的食物比我想像中多~  我們點了一個﹝海膽帆立貝丼套餐﹞ – 含前菜、沙律、湯、飲品~ 還可以選兩款串燒!🍢 帆立貝的份量很多~ 也非常新鮮★ 海膽也非常鮮甜(๑´ސު`๑) 壽司飯他們把日本醋入白飯(๑•̀ᴗ-)更加開胃!🍚 ee 串燒方面我們選了﹝秋葵﹞和﹝大蔥雞肉串﹞– 另外也單點了  ﹝海膽A4和牛卷﹞這個是廚師推介的新菜式✨ 一看到就想試試~ 海膽的份量很多~ 採用了A4和牛片包住海膽壽司🍣  和牛的油脂極香~ 加上海膽和
才知道這裡進駐了不少餐廳(ᵒ̤̑ ₀̑ ᵒ̤̑)
這次先試試居酒屋的食物~

lunch set 包含的食物比我想像中多~

海膽帆立貝丼套餐

壽司飯他們把日本醋入白飯(๑•̀ᴗ-)更加開胃!🍚

串燒
ee
大蔥雞肉串

串燒方面我們選了﹝秋葵﹞和﹝大蔥雞肉串﹞

另外也單點了
海膽A4和牛卷

海膽的份量很多~ 採用了A4和牛片包住海膽壽司🍣  和牛的油脂極香~ 加上海膽和三文魚籽的味道互相提升(*˙˘˙)♡
厚燒牛舌芯

﹝厚燒牛舌芯﹞牛舌燒的剛剛好~ 厚切牛舌的口感非常彈牙爽口~ ∩(´∀`∩)
美國安格斯牛肋肉串

﹝美國安格斯牛肋肉串﹞牛肋肉的牛味非常濃郁~🥩
自家製的竹炭鹽、紫蘇鹽和柚子鹽

值得一提的是他們為串燒提供了自家製的竹炭鹽、紫蘇鹽和柚子鹽~
個人喜歡紫蘇鹽和柚子鹽🍋 – 為肉類的串燒增加了一點提升的調味✨

Peach Highball

他們的酒品選擇也挺多的~🍶🍸 下次會再相約一班朋友回訪呢~ヾ(o˃‿˂o)シ
2022-08-13
5 分鐘 (堂食)
海膽帆立貝丼套餐
大蔥雞肉串
厚燒牛舌芯
美國安格斯牛肋肉串
Peach Highball
2022-08-14 49 瀏覽
之前食過呢間居酒屋 既 姊妹店 —— 高級無國界料理餐廳 Decree by T 令 ,覺得好高質又難忘😍😍,與廚師交談之間得知 樓上呢間居酒屋 都係同屬佢地既,有信心保證下就Bookmark咗搵日同朋友過黎食下野飲下酒🥳!-✨店内提供過 80款日式美食:串燒、燒海鮮、煮物、佐酒小食,當中最為主打係日本直送的吞拿魚鮫,每日限量提供!-✍🏻/食評/> 廚師推介 <☗ 芝心吉列免治雞 $88 👅8/10推介❣️大大件吉列免治雞,外層炸到份外金黃香脆,中間包上免治雞肉碎,內餡仲有拉絲芝士,層次豐富到位,點埋個washabi蛋黃醬,相當香口入味呢👍。☗ 海膽A4和牛卷 👅7.8/10兩件豪華海膽和牛卷,入口即溶,和牛油脂香,又唔會蓋過海膽既鮮甜,平衡得幾好!☗ 燒吞拿魚鮫配柚子沙律 👅8/10推介+每日限量❣️將魚鮫先焗後燒,所以魚肉皮脆肉嫩,仲有濃郁魚油香,某啲位仲會有入口即溶既感覺,份量都好足!旁邊伴有柚子沙律菜,可以平衡番魚既油膩感~> 海鮮 < ☗ 蟹甲羅燒 $88 👅7.7/10滿滿嘅蟹膏蟹肉,味道鮮而濃郁,搭配多士一齊食增添口感!> 串燒 &
✍🏻/食評/
> 廚師推介 <
☗ 芝心吉列免治雞 $88 👅8/10

☗ 海膽A4和牛卷 👅7.8/10

☗ 燒吞拿魚鮫配柚子沙律 👅8/10

> 海鮮 <
☗ 蟹甲羅燒 $88 👅7.7/10
滿滿嘅蟹膏蟹肉,味道鮮而濃郁,搭配多士一齊食增添口感!

> 串燒 <

☗ 芫茜日本豚肉卷 $38 👅7.6/10
豚肉片包裹住芫荽,有肉汁得黎,芫茜味又幾清爽,平衡得唔錯~

☗ 日本免治雞肉串 $68 👅8/10
推介❣️ 免治雞肉口感鬆軟彈牙,撈埋日本橙黃香蛋,口感黏稠濃郁,仲有啲雞軟骨嚼口,好食👍

☗ 柚子鹽燒白鱔 $88 👅7.3/10
柚子鹽香令白鱔提鮮,正常發揮,帶少許魚肉

☗ 厚燒牛舌芯 $68 👅7.3/10
舌芯燒得爽韌彈牙,厚少少再嫩腍d就更正

☗ 美國安格斯牛肋肉串 $88 👅7/10
☗ 雞皮 $38 👅6.5/10

> 飯/丼 <
☗ 極上刺身丼 $298 👅8/10
推介午餐套餐❣️呢款極上刺身丼係當日既Special Menu;而午餐套餐會包前茶·沙律 同 面豉湯;刺身種類豐富,有金目鯛、拖羅、海膽、帆立貝、三文魚、池魚、牡丹蝦等,相當豐富!值得一讚係底層既飯唔係普通白壽司飯,用上豉油等醬料醃漬過,份外好食呢👍!

☗ 淡路島都美人 梅之戀 梅酒 $88
☗ 青檸沙冰 $58

🔆/整體黎講/
高性價比既居酒屋,款式選擇多,且食物都幾有水準,好適合同朋友食飯飲酒
2022-08-14 59 瀏覽
近排去咗中環閣麟街嘅令酒場,聽朋友講佢哋啲野食好唔錯,主打日式串燒丶刺身丶仲有好多飛機貨嘅食材。今次試咗佢哋性價比高嘅「午市御膳」,個lunch set 包咗泡菜牛脷丶沙律丶麵豉湯同汽水。同朋友點咗個,野菜牛肉壽喜燒。壽喜燒係由特製醬油、日本高湯丶金菇丶蘿蔔丶豆腐丶芋絲丶牛肉等多種食材組合成嘅鍋物。壽喜燒醬油味突出,飲落去嘅湯比較鮮甜,而牛肉鮮美嫩滑丶肉厚多汁。另外,壽喜燒會附上一隻生雞蛋,可以將雞蛋放入鍋中攪拌。香濃嘅蛋汁加入咗壽喜中,味道進一步提升。朋友話想食芝士吉列免治雞,所以單點咗一份。一份有兩件,免治雞肉嫩滑多汁,富有口感。配上香濃嘅芝士簡直perfect match !

同朋友點咗個,野菜牛肉壽喜燒。

2022-08-14 379 瀏覽
位於中環閣麟街嘅Foco進駐咗唔少嘅餐廳。而喺23樓嘅令酒場最近出咗性價比高嘅lunch set 。令酒場環境比較昏暗,以黑紅色作為主調,黑色嘅枱配上紅色嘅櫈,突出時尚風格。酒場有bar枱,可以拉近同師傅距離,或者同朋友一齊咁返杯啤酒,暢所欲言,感受四周熱鬧嘅氛圍。今次試咗佢哋性價比高嘅「午市御膳」,而佢哋仲推出咗新嘅廚師推介餐牌同海鮮丼飯,希望下次可以一試。➰芝士吉烈免治雞芝士香濃,仲可以做到拉絲嘅效果,真係食得又玩得。另外,芝士配上鮮炸脆口嘅雞肉,食落口嫩滑多汁。➰野菜牛肉壽喜燒すき燒係日本一個有名嘅料理。今次廚師用咗醬油、高湯,配上金菇丶蘿蔔丶豆腐丶芋絲等食材,製成咗鍋物。面頭放上剛煮好嘅牛肉,食落口,風味十足、軟嫩鮮美。而我哋喺壽喜燒上加咗一隻生雞蛋攪拌,香濃嘅蛋汁中和咗壽喜燒醬汁嘅鹹,味道變得好均勻。另外蛋汁用嚟拌飯或者沾上厚厚牛肉嚟食,味道會更佳。➰網燒牛扒御膳牛扒燒到五成熟,口感嫩滑,而且唔會出現血水。用網燒嘅方法,牛扒更容易鎖住肉汁,食落口多汁而帶有嚼勁。因為廚師燒至十分均勻,所以牛扒唔會出現嚼唔爛嘅情況,配埋飯嚟食,滿足感大增。各式定食包括:前菜丶沙律丶湯品同汽水

➰芝士吉烈免治雞

➰野菜牛肉壽喜燒

➰網燒牛扒御膳

各式定食包括:前菜丶沙律丶湯品同汽水
2022-08-09 107 瀏覽
近排多左過海食飯,發現中環真係一個好多美食嘅地方,尤其係樓上舖!往往係最容易被人忽略咗嘅🫢今次嚟到呢間「令酒場」,係Decree by T廚師發板嘅姊妹餐廳,而令酒場就係行居酒屋路線,提供串燒、定食等等嘅日式食品,價錢同質素都好親民㗎!。。🔘原條鰻魚燒御膳 | $188評分: 🌕🌕🌕🌕🌑評語: 原條燒鰻魚橫跨左成隻飯碗,淨係睇到賣相都已經夠晒吸引😍鰻魚肉質結實而彈牙,咬落口感十足!底下嘅日本珍珠米吸收左鰻魚汁嘅精華,食落勁香口美味,當日我將鰻魚面頭嘅紫菜撈埋飯一齊食,發現效果更加理想🤤口感同味道都得以提升。。。🔘海膽帆立貝丼 | $268評分: 🌕🌕🌕🌕🌑評語: 呢個丼飯真係十分豐富😍淨係帆立貝都有成十片,中間仲有一堆海膽,顏色配搭都已經睇到好想食!帆立貝每塊都鮮味十足,輕輕點少少wasabi同醬油已經好好食,海膽更加係鮮甜味美🫶🏼有一樣野都好重要,廚師加左日本醋入白飯,令到食落更加開胃🫢而且呢個午市套餐仲包兩支自選串燒㗎🍢我就揀左牛吞芯同大葱雞肉串,全部即叫即燒,熱辣辣好香好好味🫢。。🔻午市套餐包前菜、湯同飲品🔻餐廳會播住行走日本街頭嘅片段,感覺置身於日本🇯🇵🔻電梯大堂有點隱蔽,係地

原條鰻魚燒御膳

🔘原條鰻魚燒御膳 | $188
評分: 🌕🌕🌕🌕🌑

🔘海膽帆立貝丼 | $268
評分: 🌕🌕🌕🌕🌑

🔻午市套餐包前菜、湯同飲品
🔻餐廳會播住行走日本街頭嘅片段,感覺置身於日本🇯🇵
🔻電梯大堂有點隱蔽,係地下coffee shop旁邊
推介指數: ⭐⭐⭐️⭐️
原條鰻魚燒御膳
海膽帆立貝丼
📍中環樓上居酒屋‼️· 拖羅蓉海膽丼飯🤩 -- 令酒場🍻•========================上星期同嚟咗呢間位於中環foco 23樓嘅居酒屋,而22樓就係主打omakase~今次就試咗兩款午市定食😙------------------------------定食 包前菜、沙律、湯品、汽水⭐️拖羅蓉· 海膽·魚子丼 $198 (4.2/5)拖羅蓉份量慷慨,味道鮮味,魚子好有鹹香,兩樣配料一齊用嚟撈飯唔錯!😋👍🏻海膽嫩滑,味道都好濃郁😛·⭐️網燒牛扒御膳 $238 (2.9/5)牛扒揀咗五成熟~肉味幾濃,但肉質普通,有啲筋位都頗韌🥺------------------------------整體嚟講魚生丼唔錯都值得一試~熟食嘅話個人就覺得普通 可能食返丼飯好啲🙈------------------------------賣相:3.5/5味道:3.4/5性價比:3/5推介度:2.9/5------------------------------店舖資料名稱:令酒場地址:中環閣麟街46-48號Foco23樓前往方法:香港站C出口
📍中環樓上居酒屋‼️· 拖羅蓉海膽丼飯🤩 -- 令酒場🍻

========================
定食 包前菜、沙律、湯品、汽水

⭐️拖羅蓉· 海膽·魚子丼 $198 (4.2/5)

⭐️網燒牛扒御膳 $238 (2.9/5)

牛扒揀咗五成熟~肉味幾濃,但肉質普通,有啲筋位都頗韌🥺
賣相:3.5/5
味道:3.4/5
性價比:3/5
推介度:2.9/5
店舖資料
名稱:令酒場
地址:中環閣麟街46-48號Foco23樓
前往方法:香港站C出口
呢間日式居酒屋4月在中環FOCO頂樓開業,即係半山電梯隔離,大館下面,係新派廚師發辦餐廳「Decree by T令」的姊妹店,質素有返咁上下,開業3個月風評已經唔錯💗💗店中有大銀幕長播日本街遊YouTube,又真係幾有彷如置身日本嘅錯覺🤪推👏🏼串燒丼飯自選套餐👏🏼($148-268+10%)呢個午餐set真係不得了勁吸引🥲有前菜、沙律、湯、主菜(六選一)、串燒2串(九選二)、汽水,一人份量都擺到成枱都係,超滿足!難得套餐都無將貨就價,串燒又好丼飯又好,無論擺盤定質素都有水準,一d都唔hea! 👍🏻💗前菜、沙律、麵豉湯以一個玻璃雕花底木邊方盤盛起,我覺得個盤超級靚…! 碟都好靚,即刻加哂分,食物都無失望,牛舌海帶涼菜口感清爽,適合夏日,打開味蕾!沙律也是見得大場面得體的組合,麵豉湯有海帶、蘿蔔片、豆皮等,煮得幾好飲。🍚角切魚生飯($198+10%)、有油甘魚、三文魚、吞拿魚、魚子及青瓜等,粒粒厚切新鮮而且肥美🫶🏻🫶🏻飯已微微調味,質感軟糯而且幾大碗👏🏼就算係男人食都應該好飽足。🍡串燒 擺盤堅有誠意,送多半份沙律比你,串燒望個樣都知掂,除左足料厚肉,用料同火喉控制都好,真係平時幾十蚊串的質
呢間日式居酒屋4月在中環FOCO頂樓開業,
即係半山電梯隔離,大館下面,
開業3個月風評已經唔錯💗💗
店中有大銀幕長播日本街遊YouTube,
又真係幾有彷如置身日本嘅錯覺🤪

推👏🏼串燒丼飯自選套餐👏🏼($148-268+10%)
呢個午餐set真係不得了勁吸引🥲

一人份量都擺到成枱都係,超滿足!
難得套餐都無將貨就價,
串燒又好丼飯又好,無論擺盤定質素都有水準,
一d都唔hea! 👍🏻

💗前菜、沙律、麵豉湯
以一個玻璃雕花底木邊方盤盛起,

我覺得個盤超級靚…! 碟都好靚,即刻加哂分,
食物都無失望,

牛舌海帶涼菜口感清爽,適合夏日,打開味蕾!
沙律也是見得大場面得體的組合,
麵豉湯有海帶、蘿蔔片、豆皮等,煮得幾好飲。

🍚角切魚生飯($198+10%)、
有油甘魚、三文魚、吞拿魚、魚子及青瓜等,
粒粒厚切新鮮而且肥美🫶🏻🫶🏻飯已微微調味,
質感軟糯而且幾大碗👏🏼
就算係男人食都應該好飽足。

🍡串燒
擺盤堅有誠意,送多半份沙律比你,
串燒望個樣都知掂,除左足料厚肉,
用料同火喉控制都好,
真係平時幾十蚊串的質素,
所以我真心覺得lunch幾抵食。

💗厚燒黑豚肉,厚切juicy有肉香。

💗厚燒牛舌心係抵食之選,夜晚要$68一串!
微微辣好好味🥹

串燒還可配枱上的蒜鹽、紫蘇鹽、或竹炭鹽,
個d樽仔都好靚🥹🥹
不過我覺得d串燒本身都夠調味,
唔加鹽都夠好味。

👏🏼 小總結
服務幾好,碗碟精緻,食物高質,
好彩坐到窗邊位嘅話仲望到維港景,
整體黎講我覺得幾值得🥹🥹
尤其適合同事生日飯呀、升職飯呀、team lunch呀、中秋飯呀之類的場合,
幫公司駛下budget啱哂!
2022-08-02 112 瀏覽
近排多咗去半山區發掘d高質嘢食,呢間令酒場就係其中一間性價比唔錯嘅餐廳。我哋喺午市時段光顧,餐廳有提供多款嘅午市套餐,由刺身、丼飯、燒物定食、壽喜燒到串燒都有。時令刺身五點盛 $268五款刺身分別係海膽、帶子、金目鯛、深海池魚同油甘魚,款款都非常新鮮肥美,絕對唔係行貨。海膽味道甘甜,一d都唔腥;帶子爽嫩鮮甜到不得了;金目鯛輕輕燒過外皮,賣相吸睛;池魚肉質爽彈有咬口;油甘魚油脂豐富香濃。定食除咗有五款刺身,仲包前菜、沙律、湯品同汽水。今日嘅前菜係涼拌蟹肉海草,鮮味十足。令海之幸太卷 $128除咗定食,呢到嘅單點菜式都非常有特色。其中呢款廚師推介嘅卷物,壽司飯加入咗特制醬汁,就算唔點豉油都好好食,入面卷住吞拿魚、三文魚等三款魚生,面頭仲有吞拿魚蓉、蔥同芝麻,擺碟精美。芝心吉列免治雞 $88呢款吉列免治雞,炸到金黃香脆嘅炸皮,包住免治雞肉,中間仲有流心芝士,點埋個washabi蛋黃醬,勁邪惡。蜜桃乳酸梳打 $58叫多咗杯蜜桃乳酸梳打,桃味香甜,加上乳酸同有汽梳打,消暑解渴。。。令酒場 (中環)中環閣麟街46-48號Foco23樓。。

時令刺身五點盛 $268

令海之幸太卷 $128

芝心吉列免治雞 $88

蜜桃乳酸梳打 $58

令酒場 (中環)
中環閣麟街46-48號Foco23樓

2022-07-28 545 瀏覽
日本料理不嬲係港人嘅至愛。近呢兩三年因疫情關係冇得去日本旅行,唯有喺香港周圍搵吓有邊啲性價比高嘅日本餐廳試吓。今次去咗呢間開業只有幾個月嘅「令酒場」,餐廳主打日式居酒屋美食,尤其串燒特別受食客歡迎。趁星期六、日唔需要返工就約朋友去呢度食午餐。呢間居酒屋嘅裝修以紅、黑為主色調,比起其他居酒屋屬於摩登設計。午市套餐都有幾多選擇,生熟食物由刺身飯到壽喜燒都有。每份午市套餐包括前菜、沙津、麵豉湯及汽水。前菜、沙律及麵豉湯會放喺一個小木盤一次過送上俾客人。前菜會定期跟換,當日我哋食嘅係豚角煮。▫️原條燒鰻魚套餐 (HKD188) - 原條鰻魚好厚身,上面鋪上大量紫菜絲,賣相確實係幾吸引。整體上味道唔錯,如果鰻魚可以再燒一燒令到外層脆身少少嘅話就perfect喇。▫️海膽帆立貝丼 (HKD268) - 想好似我咁貪心要試埋串燒嘅話就要留意「串燒丼飯自選套餐」餐牌喇😆😆呢個餐牌上嘅主菜係配自選串燒兩串。芫荽豚肉卷同埋秋葵串燒上枱後店員迅速向我哋推介居酒屋三款自製嘅鹽:柚子、紫蘇葉同埋竹炭。我認為唔同口味嘅鹽配肉類會惹味啲呀。海膽帆立貝丼裡面嘅刺身都幾新鮮,尤其係海膽,味道鮮甜,冇見到溶化或出水嘅情況👍🏻

以中環呢個地段嚟講呢兩個套餐價錢唔算貴,份量亦都有番咁上下。想以唔貴嘅價錢就享受到日本料理嘅話可以考慮吓呢間呀。
原條燒鰻魚套餐
午餐