2022-05-29 151 瀏覽
中環。ⓝⓔⓦ。高質吞拿魚鮫料理難得週末也吃到lυncн ѕeт每天限量供應吞拿魚鮫菜式吞拿魚鮫甘柚沙律、吞拿魚鮫濃湯蝦烏冬還有吞拿魚鮫溫泉蛋泡菜湯飯等(´▽`)串燒拼盤lunch set 六串串燒也好好吃啊最喜歡牛舌芯。選取了中間嫩的部份喜歡這樣的口感手打雞肉棒肉質較瘦(´▽`)芫荽雞肉沙律看到芫荽堆成一座山裏面還有不少雞肉味道清新。芫荽控必啊試(´▽`) 吞拿魚鮫濃湯蝦烏冬湯底非常濃郁上面還鋪滿了櫻花蝦配上稻庭烏冬這個也很不錯啊//碎碎唸:牆壁上大電視投射了日本的街頭瞬間令人幻想置身日本中隨着日本開關了好想去日本走一轉啊
中環。ⓝⓔⓦ。高質吞拿魚鮫料理
難得週末也吃到lυncн ѕeт

手打雞肉棒肉質較瘦

(´▽`)芫荽雞肉沙律
看到芫荽堆成一座山
裏面還有不少雞肉
味道清新。芫荽控必啊試

(´▽`) 吞拿魚鮫濃湯蝦烏冬
瞬間令人幻想置身日本中
隨着日本開關了
好想去日本走一轉啊

2022-05-17 234 瀏覽
在中環石板街上新開業的居酒屋位於23樓採光度很高很舒適每一道菜都很不錯沒有踩雷店長推薦它們家日本直送的吞拿魚每天限量發售 點了燒吞拿魚泡菜井魚肉的份量太大方了吧☺️拌上日本生食級雞蛋 真的很下飯另外不少雞尾酒提供推薦草莓果酒🍓一點也不會死甜真的就是新鮮草莓的味道💖清酒的選擇也很多🍶🍶🍶-燒吞拿魚泡菜溫泉蛋井飯 $98柚子鹽燒白鱔 $88厚燒牛舌 $66-令酒場 (中環)中環閣麟街46-48號Foco23樓

在中環石板街上新開業的居酒屋
清酒的選擇也很多🍶🍶🍶
燒吞拿魚泡菜溫泉蛋井飯 $98
柚子鹽燒白鱔 $88
厚燒牛舌 $66
令酒場 (中環)
中環閣麟街46-48號Foco23樓
2022-05-17 199 瀏覽
一路沿著中環天橋上去會見到一棟比較新式既大廈。令酒場就係23樓,環境舒適,放lunch或者夜晚黎食都好適合🥰✨慢煮雞肉芫荽沙律($68)✨燒北海道帆立貝($88)✨日本免治雞肉串($68)✨柚子鹽燒白鱔($88)✨厚燒牛舌芯($68)✨美國封門和牛串($88)✨雞皮蝦丸($58)✨燒吞拿魚鮫蝦烏冬($98)✨燒吞拿魚鮫溫泉蛋泡菜丼飯($98)芫荽控係度當然會叫芫荽既食物,揀左慢煮雞肉芫荽沙律,我唔食芫荽就食左啲雞絲,好濃雞肉味,絕對唔係平時食到既冰鮮雞,呢度雞絲唔加任何醬汁都好正。前菜叫左燒北海道帆立貝,超級鮮甜,燒完仲算大隻,一人一半超滿足~呢度串燒可以話係必食😍 叫左日本免治雞肉串,柚子鹽燒白鱔,厚燒牛舌芯,美國封門和牛串,同雞皮蝦丸。日本免治雞肉串,雞肉串入面帶軟骨,而且岀面燒得啱啱好,濃濃既雞味帶少少嫩既質感,點埋顏色好橙既蘭王雞蛋黃,質感再滑啲,然後味道更上一層樓🤩牛舌芯燒得彈牙得黎又唔黐牙,係冇筋既牛舌心!超正!而和牛串就比較重油份,入口做到半溶既口感,鐘意和牛既朋友唔可以錯過!串燒整體都超高質✨有串燒點可以冇主食😈 叫左2款都用左燒吞拿魚鮫既主食,係比一般既燒呑拿魚更加嫩

✨慢煮雞肉芫荽沙律($68)
✨燒北海道帆立貝($88)
✨日本免治雞肉串($68)
✨柚子鹽燒白鱔($88)
✨厚燒牛舌芯($68)
✨美國封門和牛串($88)
✨雞皮蝦丸($58)
✨燒吞拿魚鮫蝦烏冬($98)
✨燒吞拿魚鮫溫泉蛋泡菜丼飯($98)

有串燒點可以冇主食😈 叫左2款都用左燒吞拿魚鮫既主食,係比一般既燒呑拿魚更加嫩滑同濃郁🤤 燒吞拿魚鮫蝦烏冬同燒吞拿魚鮫溫泉蛋泡菜丼飯。烏冬用左蝦湯,每一啖烏冬都好有鮮味,而且選用幼身既烏冬更加入味🤤 燒吞拿魚鮫溫泉蛋泡菜丼飯,日韓既fusion菜,温泉蛋加泡菜係最佳既配搭,加上用左珍珠米口感更加煙韌😍 食物高質地點方便,下次要再食過🤩
自從上個月恢復晚市堂食後,感覺周邊好似開咗好多新餐廳🍴、新咖啡店☕️,呢間位於中環閣麟街一幢新商業大廈入邊嘅居酒屋就係其中一間。佢哋開業唔夠一個月,見佢哋宜家做緊全單8折開業優惠,即管嚟幫襯一吓先!😙😙😙 同好多日式居酒屋一樣,店內提供唔少日式料理同串燒🍢,牛舌、和牛🐂、雞翼🐓、免治雞肉串、雞腎甚至燒蠔🦪、燒白鱔或者蟹甲羅燒🦀等等肉類、海鮮都有,不過最令阿叔好奇、最想食係呢度主打嘅日本直送燒原隻吞拿魚鮫🐟。聽店員講,燒原隻吞拿魚鮫係每日限定,總共有4款可揀:燒吞拿魚鮫蝦湯烏冬🍜、燒吞拿魚鮫溫泉蛋泡菜丼飯🍚、燒吞拿魚鮫甘柚沙律🥗同燒吞拿魚鮫大葉青瓜卷🍣,每款一律$98。 🍜燒吞拿魚鮫蝦湯烏冬 ($98),主菜燒吞拿魚鮫拆肉碎上,阿叔第一次食燒吞拿魚鮫,估唔到呢個部位嘅肉質原來係咁嫩滑、而且味道濃郁,入口更有即溶嘅感覺但又唔會太膩,唔怪之得成為店內推介👍🏾。除此之外,店內用上嚟自日本金刀比羅嘅稻庭烏冬,口感煙韌富有彈性,咬口十足,加上吸收晒櫻花蝦味噌做成嘅濃郁蝦湯,值得一試!

2022-05-12 165 瀏覽
四月開放番晚市堂食,好姐妹即刻約我補食生日飯,但由於本身book左間餐廳要8點先有位又無得提早walk in, 好肚餓既情況下我哋決定轉場。一時三刻唔知食咩好,咁啱呢間新開既居酒屋有人派傳單coupon,重話新開幕有85折,係OpenRice 見’令’原來重有其他分店,食評都唔錯,我哋就膽粗粗決定試一試佢。可能真係因為新到連openrice都未有account既關係,人唔算多,侍應服務十分周到。食物方面,叫左:呑拿魚他他呑拿魚粒加牛油果,配紫菜俾我地包住黎食。味道不錯,呑拿魚如果切得再細啲或者整成魚蓉的話會同牛油果融合得更好,同更方便包落紫菜度,唔會一粒粒跌出來。 侍應好好,見我地用哂啲紫菜主動幫我地添加👍🏻油甘魚鮫泡菜飯油甘魚鮫已經起哂肉,份量都足夠,放係韓式泡菜鍋飯上面,配上流心蛋。無油腻感,但泡菜味道重,有點蓋過左油甘魚,食落去無預其咁香。麵豉醬燒蠔呢個有驚喜!估唔到麵豉醬同蠔係咁夾!熱辣辣,咸咸香香既醬汁將蠔既鮮味帶哂出嚟!正👍🏻🥳蟹甲羅非常多蟹肉同香濃蟹膏味,不過配幾塊餅乾就有啲奇怪🤔另外重叫左幾款串燒,味道都ok,不過掛住食唔記得左影相🤣🤣🤣總括嚟講,呢餐都滿意既,環境同服

食物方面,叫左:

呑拿魚他他
侍應好好,見我地用哂啲紫菜主動幫我地添加👍🏻

油甘魚鮫泡菜飯

麵豉醬燒蠔

蟹甲羅
非常多蟹肉同香濃蟹膏味,不過配幾塊餅乾就有啲奇怪🤔

總括嚟講,呢餐都滿意既,環境同服務都好好,如果menu再加添多啲款式選擇就更好👍🏻

2022-05-04 203 瀏覽
正常唔算特別繁忙上菜時間都好快色香味都有齊 芫茜控嘅我點左個沙律配慢煮雞燒虎蝦好juice 蟹甲羅非常多蟹肉濃濃蟹膏味坐得都幾舒服係有質素嘅居酒屋會再來職員提我地打卡仲有小食送原來下面仲有一層食Omakase
正常唔算特別繁忙

職員提我地打卡仲有小食送
原來下面仲有一層食Omakase

2022-05-04
2022-05-03 157 瀏覽
地理位置非常好,中環長天橋行過去5分鐘Lunch 有套餐叫套餐多款式雞蛋用蘭王串燒即燒,味道一吃難忘待應服務一流食物質數素好,有驚喜,值得一試Happy Lunch
地理位置非常好,中環長天橋行過去5分鐘
Lunch 有套餐叫
套餐多款式
雞蛋用蘭王
串燒即燒,味道一吃難忘

待應服務一流
食物質數素好,有驚喜,值得一試
Happy Lunch

串燒
2022-05-03
2022-04-29 151 瀏覽
星期日諗住去中環食lunch發覺好多餐廳都無開門同女友試下新野店員推介左個鰻魚飯set原條上 讚👍🏻叫左帶子同清酒蜆好鮮味牛舌燒得岩岩唔靭日本南瓜好爽口服務同野食一流
星期日諗住去中環食lunch
牛舌燒得岩岩唔靭
日本南瓜好爽口

服務同野食一流
2022-03-30 232 瀏覽
晚餐繼續煮飯、食外賣今次強烈推介!!味道又香又夠味肉都煮得好透、好鬆軟晌屋企都食到居酒屋嘅美味😋將真空袋嘅食物加熱即食 超方便!每包都有2人份量~ 外賣自取仲8️⃣折!🔸咖喱豬軟骨($88)❇️推介辛辣惹味!個汁好香,質地濃稠,非常香又夠辣!豬軟骨煮得好軟,筋位入口即化,膠原滿滿。還有好入味嘅紅蘿蔔及薯仔,送飯一流。剩低嘅咖哩汁我用嚟煮咖哩湯米粉,好味!🔸汁煮油甘魚鮫($98)❇️推介好日式的味道,醬汁甜甜的、好香醬油味,很下飯。魚鮫新鮮無腥味,肉質紮實,唔會因為泡晌醬汁中而散哂。白蘿蔔同冬菇都煮得香甜入味。🔸紅酒會牛尾($88)❇️推介超大件又豐富!牛尾炆到好軟好嫩,入口帶骨頭嘅香味。醬汁濃郁,咸中帶甜,有紅酒香。好味!🔸清湯蘿蔔牛腩($88)牛腩是角切,食落比較有,而且肥瘦分明,煮得非常鬆軟、入味。湯汁好清甜,有好濃嘅牛肉香,可以當湯飲!白蘿蔔爽甜。🔸老闆娘雞翼尖、雞翼($58)除咗蒜味、辣味,仲有好香嘅清酒味!翼尖煮到好透,在口中含一下已經皮肉分離,好正嘅小食!雞翼都大隻多肉。
晚餐繼續煮飯、食外賣
今次強烈推介!!
味道又香又夠味
肉都煮得好透、好鬆軟
晌屋企都食到居酒屋嘅美味😋
將真空袋嘅食物加熱即食
超方便!
每包都有2人份量~ 外賣自取仲8️⃣折!

🔸咖喱豬軟骨($88)❇️推介
辛辣惹味!個汁好香,質地濃稠,非常香又夠辣!
豬軟骨煮得好軟,筋位入口即化,膠原滿滿。
還有好入味嘅紅蘿蔔及薯仔,送飯一流。
剩低嘅咖哩汁我用嚟煮咖哩湯米粉,好味!

🔸汁煮油甘魚鮫($98)❇️推介
好日式的味道,醬汁甜甜的、好香醬油味,很下飯。
魚鮫新鮮無腥味,肉質紮實,唔會因為泡晌醬汁中而散哂。
白蘿蔔同冬菇都煮得香甜入味。

🔸紅酒會牛尾($88)❇️推介
超大件又豐富!
牛尾炆到好軟好嫩,入口帶骨頭嘅香味。
醬汁濃郁,咸中帶甜,有紅酒香。
好味!

🔸清湯蘿蔔牛腩($88)
牛腩是角切,食落比較有,而且肥瘦分明,
煮得非常鬆軟、入味。
湯汁好清甜,有好濃嘅牛肉香,可以當湯飲!
白蘿蔔爽甜。

🔸老闆娘雞翼尖、雞翼($58)
除咗蒜味、辣味,仲有好香嘅清酒味!
翼尖煮到好透,在口中含一下已經皮肉分離,
好正嘅小食!
雞翼都大隻多肉。
外賣自取