灣仔有好多不同的法國餐廳,但是如果你想追求一個典雅及高級的法國餐廳,不妨可以考慮位於灣仔的仙后餐廳 JUNON, 這間餐廳是一名著名歌手開的高級餐廳, 位於灣仔合和中心,餐廳內佈置典雅, 氣氛輕鬆舒服,有古典鋼琴,復古的佈置, 也有一個表演舞台,配以巨型水晶吊燈及圓頂玻璃, 此餐廳提供歐陸美食,法國菜為主!當天我們叫了三份午餐,不需三百元就有一個set lunch,頭盤、主菜每樣選擇均超過五款。香濃鴨肝、惹味田螺等法式元素一樣也沒有少。味道一流! 值得推介給所有喜歡吃法國菜的人。

2023-03-19 3131 瀏覽
👧🏻😋👅🍽✨無可挑剔的Afternoon Tea Set😍-仙后餐廳 JUNON🇭🇰 灣仔皇后大道東213號胡忠大廈2樓 🇭🇰-📷1967年開幕既仙后餐廳當年係旺角, 係以前既拍拖勝地, 琴日適逢同老公既相識1314日紀念, 就book左想食好耐既tea set, 體驗下法國風情🥰📷仙后裝修典雅就唔使講, 成間餐廳都係打卡位, 但我地兩公婆都係對食比較高要求, 呢個Tea Set真係好impress到我地!-🎠🫖 An Afternoon in Riviera Tea Set $738 for Two✔️法國行政總廚Loic Catherine同糕餅大廚一齊設計左呢set menu, 比平時係酒店食既tea set更有特色✔️雅緻木盒裝住鹹點同甜點各四款, 另外有兩款甜點分開放, 仲有個位專for tea set打卡影相, 好有心思✔️上菜時有逐款介紹, 亦建議左食用次序 (以下介紹順序)-Homemade Donut Sphere, Lime Jam自家製冬甩,青檸果醬 💯冬甩即炸金黃色, 好脆但唔油膩💯流心既青檸果醬酸酸甜甜, topping有少少青檸皮碎點綴-Crunchy "Piss
👧🏻😋👅🍽✨
無可挑剔的Afternoon Tea Set😍
仙后餐廳 JUNON
🇭🇰 灣仔皇后大道東213號胡忠大廈2樓 🇭🇰

🎠🫖
✔️上菜時有逐款介紹, 亦建議左食用次序 (以下介紹順序)

自家製冬甩,青檸果醬
💯冬甩即炸金黃色, 好脆但唔油膩
自家製冬甩,青檸果醬

Crunchy "Pissaladière" Onion Confit, Nicoise Olives
香脆慢煮洋蔥,黑橄欖
✨焦化洋蔥帶出甜味, 黑橄欖鹹鹹地有提鮮作用
✨香脆餅底令成件事更豐富
Deep-fried “Panisse” Chickpea Flour Cake, Ratatouille, Basil
炸雞荳蓉,雜菜粒,羅勒
💯Ratatouille雜菜粒煮到好軟身, 幾款蔬菜既甜味同口感都稍有不同, 清新鮮羅勒形成更大對比
💯雞豆蓉好幼滑, 炸左之後外脆內軟好creamy
Cucumber Sandwich, Kristal Caviar, Crabmeat, Citrus
青瓜三文治,晶鑽魚子醬,蟹肉,柑橘
✨超薄青瓜鋪面, 靚!
✨青瓜蟹肉清甜得黎有陣陣柑橘味, 配上魚子醬鹹香十足
Crispy “Fougasse” Bread, Tomato Sauce, Stracciatella Cheese, San Daniel Ham
香脆法國麵包,蕃茄醬,布拉塔芝士,聖丹尼爾火腿
💯Fougasse口感比一般法包實少少, 較薄身所以做到香脆同突出toppings既效果
💯聖丹尼爾火腿比一般ham冇咁鹹, 配上滿滿既布拉塔芝士同蕃茄, 做到酸咸平衡
Balsamic Strawberry Tart
黑醋草莓撻
✨除左面頭士多啤梨漬上黑醋, 切開都有流心黑醋!
✨餅底好薄好鬆化, 入面係滿滿既果肉!
Kouign Amann, Orange Curd
法式奶油酥餅,橙酒吉士醬
💯呈半圓形既奶油酥餅每層好薄, 所以非常酥脆
💯橙酒同果蓉令吉士醬食落冇咁甜膩
Masala Crémeux, Coffee Crumble
瑪莎拉酒燉蛋,咖啡酥
✨燉蛋同咖啡酥各佔高身透明杯既一半, 酥粒好香咖啡味, 面頭係似米通既脆脆
✨燉蛋呈半流質狀, 亦有一小塊蛋糕係中間, 食落似軟流心既Tiramisu
Apple Tarte Tatin, Madagascar Vanilla Cream
反烤蘋果撻,馬達加斯加雲呢嗱忌廉
💯相信因為納入Tea Set, 呢個唔係最傳統既做法, 蘋果蓉煮到好似果醬咁腍, 好香焦糖味, 我個人好喜歡
💯雲呢嗱忌廉睇落好實, 但食落超幼滑, 仲有粒粒雲呢嗱籽好香
反烤蘋果撻

Éclair, Pineapple Compote
閃電泡芙,菠蘿果蓉醬
✨泡芙有少少呈半圓, 同傳統長條形Éclair唔一樣, 但個外圍邊位更脆
✨充滿左菠蘿粒同吉士醬, 酸酸甜甜
反烤蘋果撻
2023-03-13 2269 瀏覽
An Afternoon in Riviera tea set($738 for two)🌟以法國海濱假日遊憩勝地-Riviera-命名的悠閒特色下午茶🐧❤️自家製冬甩,青檸果醬Homemade Donut Sphere, Lime Jam賣相:🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧冬甩新鮮即制,炸香四溢,色澤金黃,圓碌碌的外表非常吸引。冬甩入口外皮香脆不油,內裡軟糯,配搭酸香怡人的青檸果醬,清新的味道一掃油炸品的膩滯,非常理想。Savouries香脆慢煮洋蔥,黑橄欖 (左一)Crunchy "Pissaladiere" Onion Confit, Nicoise Olives賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧Pissaladiere 為法國一種類似pizza 的熟食,餅底上佈滿慢煮洋蔥,頂端以黑橄欖、金箔作點綴,賣相華麗奪目。Pissaladiere 餅底香口薄脆,配搭甘甜柔軟的洋蔥,以及風味醇厚的黑橄欖,效果絕佳。脆炸雞豆蓉,雜菜粒,羅勒 (左二)Deep-fried "Panisse" Chickpea Flour Cake, Ratatouille, Basil賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧鹹

賣相:🐧🐧🐧🐧
味道:🐧🐧🐧🐧🐧

冬甩新鮮即制,炸香四溢,色澤金黃,圓碌碌的外表非常吸引。

Savouries

香脆慢煮洋蔥,黑橄欖 (左一)

味道:🐧🐧🐧🐧🐧

炸雞豆蓉,雜菜粒,羅勒 (左二)

味道:🐧🐧🐧🐧🐧

鹹點底部類似酥皮批底,內餡裝有滿滿的雞豆蓉,夾雜了來自普羅旺斯的ratatouille, 頂端以小巧可愛的羅勒作裝點,十分悅目。

鹹點入口鹹香酥脆,內餡雞豆蓉味清甘甜,ratatouille 雜菜粒新鮮爽口,正好中和了油炸的膩感。

青瓜三文治,晶鑽魚子醬,蟹肉,柑橘(右二)
Cucumber sandwich, Kristal Caviar, Crabmeat, Citrus

味道:🐧🐧🐧🐧🐧

三文治夾雜滿滿的青瓜、蟹肉和柑橘,表面以薄切青瓜和魚子醬裝飾,製作用心精緻。

三文治麵包軟熟柔潤,清新酸甜的柑橘令蟹肉的鮮味更為突出,新鮮、帶有淡淡堅果香的魚子醬令出色的三文治更錦上添花。

香脆法國麵包,蕃茄醬,布拉塔芝士,聖丹尼爾火腿(右一)
Cripsy "Fougasse" Bread, Tomato Sauce, Stracciatella Cheese, San Daniel Ham

味道:🐧🐧🐧🐧🐧

經典的法國麵包片上,舖上大大片的火腿,塗上厚厚的芝士與蕃茄醬,份量十足。

味道方面,聖丹尼爾火腿細膩微甘,與有淡淡鹽味與清爽奶香的布拉塔芝士十分合拍,酸酸甜甜的蕃茄醬令整體更為開胃醒神,高質必試鹹點。

Sweets

法式奶油酥餅,橙酒吉士醬(左上)
Kouign Amann, Orange Curd

賣相:🐧🐧🐧🐧
味道:🐧🐧🐧🐧🐧

半月形的酥餅上簡單唧上吉士醬與橙酒蓉,外觀簡約大方。

酥餅入口酥脆焦香,層次感豐富,配搭奶蛋味香的吉士醬,以及甘澀滲半的橙酒,滋味獨特令人一試難忘。

瑪莎拉酒燉蛋,咖啡酥(左下)
Masala Cremeux, Coffee Crumble

味道:🐧🐧🐧🐧🐧

甜品以透明小杯裝載,底層為瑪莎拉酒燉蛋,中間為咖啡酥,頂端放上脆脆,層次分明。

燉蛋嫩滑順口,蛋香十足,瑪莎拉酒完美發揮提味作用,令甜品味道更為突出。

頂端脆脆與軟嫩的燉蛋形成鮮明對比,令甜品整體口感更為豐富。

閃電泡芙,菠蘿果蓉醬(右上)
Eclair, Pineapple Compote

味道:🐧🐧🐧🐧🐧

長身的泡芙上塗滿厚厚的菠蘿果蓉醬,眾多菠蘿果粒勻在其中,十分足料。

泡芙皮薄軟潤,菠蘿果蓉醬酸爽可口,令甜品整體非但完全不膩,更鮮香開胃。

黑醋草莓撻(右下)
Balsamie Strawberry Tart

味道:🐧🐧🐧🐧🐧

圓圓的撻皮上圍圈裝滿圓圓的草莓片,每片草莓都沾滿黑醋,設計美觀細緻。

黑醋勁道十足但味道和順溫醇,醋香循序漸進,令酸甜可口的草莓味道更出眾,卓越之選。

反烤蘋果撻,馬達加斯加雲呢嗱忌廉

味道:🐧🐧🐧🐧🐧

反烤蘋果撻與傳統撻類不同,是以蘋果為撻皮,小麥粉為內餡的另類法式甜點,再佐以忌廉供食用,極具創意。

味道方面,薄脆油香的曲奇撻皮襯托著酸甜柔軟的蘋果,每片都悉心裹上帶著微苦底蘊的焦糖,再以甜美奶滑的忌廉作點睛之效,多重滋味令人大滿足。

Premium Rosebuds and petals tea

味道:🐧🐧🐧🐧🐧

玫瑰花茶以華麗的玫瑰茶具呈上,設計精緻典雅,賞心悅目。

玫瑰茶味道清香甘甜,散發著淡淡的玫瑰幽香,除了幫助消化外,更兼具滋潤養生之效,健康良選。

Cafe latte

味道:🐧🐧🐧🐧🐧

咖啡同樣以華美杯具呈上,頂端以少見的天鵝拉花作點綴,別具匠心。

咖啡牛奶味道濃郁,咖啡味相較之下較淡,奶多啡少的搭配使其口感柔順絲滑,十分適合初嘗咖啡的人士。

輪候入座時間:🐧🐧🐧🐧🐧

餐廳接受28天內的網上預訂座位,光顧時能即時入座,十分便利。

環境:🐧🐧🐧🐧🐧❤️

餐廳歷史悠久,早於六、七十年代已於旺角設店,更是當時全港第一間旋轉餐廳。

現址餐廳承傳了舊址的情懷,裝修完美繼承了舊址的特色,設計復古華美。

餐廳大門採用現時已不多見的旋轉木門,別樹一格。

餐廳分為兩邊,主廳設計較為正式奢華,採用紅色絲絨作主調,天花設有一盞大型精美的水晶燈,頂端玻璃以餐廳名字女神"junon"為主題設計,豐收的喜悅盡現其中。

主廳更設有小型舞台,可惜因疫情原因,暫未物色到適合的表演者,需要暫停演出。

偏廳風格較為輕鬆悠閒,以和諧綠作主調,感覺舒適自在,非常適合下午茶聚會聊天。

偏廳更特設打卡位,主題會根據季節、餐點定時變更,非常用心,打卡愛好者絕勿錯過。

順帶一提,餐廳通往洗手間的走廊,女洗手間的裝橫同樣懷舊細緻,務必一覽。

服務:🐧🐧🐧🐧🐧

職員友善有禮,樂於提供協助介紹。

職員會主動按需要提供額外餐具,更換已用餐碟,並定時添加茶水,值得一讚。

🐧❤️結語:打卡一流,食物高質,令人再三回味的頭等推介。

P.S. 下午茶套餐只限於星期六、日及公眾假期供應。

P.S.2. 另設加一服務費。

P.S.3. 餐廳正餐menu 採用六、七十年代報紙款式設計,背面更有餐廳歷史相關介紹,誠意十足。
2023-03-12
下午茶
  • An Afternoon in Riviera tea set
2023-03-12 270 瀏覽
因Emily in Paris熱潮突然口痕想食法國菜🇫🇷,就諗起相當出名嘅仙后餐廳啦~ 餐廳裝修及各項佈置均由當紅歌手張敬軒一手一腳籌備近一年👨‍🎤,雖然軒公係2020年已退股,但聽聞食物及服務依然保持到水準👍🏻,咁就一於試下啦XD,餐廳外部充滿歐式復古風格,內部就係60年代華麗典雅嘅懷舊裝修,令我地好似穿越左時空返到當年,餐廳面積好大,中間更設有極有氣派嘅音樂舞台🎶,座位亦寬敞整淨,令我地傾計都傾得舒服D呀😆~-Dinner Set Menu - HKD 1288 per person-鴨肝凍批, 芒果醬, 薑餅, 香料🦆首先出場嘅就係前菜鴨肝🦆~ 鴨肝甜甜地配上芒果醬🥭,食入口幾開胃,用黎做開胃前菜係幾唔錯,薑餅就冇咩味道,口感一般🙈-香煎帶子, 冬季松露, 燴蘿蔔, 香茅汁🥕之後就上帶子,食落口好彈牙同埋新鮮👍🏻, 配埋香茅汁一齊食感覺好有鮮味🤤,令人不經意間就已經食哂啲帶子,蘿蔔🥕都唔錯,食落又甜又爽口😋-法國鮮蟹濃, 白蘭地, 酸忌廉, 紅辣椒粉🥣跟住就到湯同酒🥣啦. 未飲嘅時候我地就已經聞到好香嘅蟹味🦀,飲落口比我想像中更濃蟹味,相當驚喜!而白蘭地🥂都幾易入口,又帶有少少果
鴨肝凍批, 芒果醬, 薑餅, 香料🦆
鴨肝凍批, 芒果醬, 薑餅, 香料
香煎帶子, 冬季松露, 燴蘿蔔, 香茅汁🥕
香煎帶子, 冬季松露, 燴蘿蔔, 香茅汁

法國鮮蟹濃, 白蘭地, 酸忌廉, 紅辣椒粉🥣
跟住就到湯同酒🥣啦. 未飲嘅時候我地就已經聞到好香嘅蟹味🦀,飲落口比我想像中更濃蟹味,相當驚喜!而白蘭地🥂都幾易入口,又帶有少少果香,好飲!
法國鮮蟹濃, 白蘭地, 酸忌廉, 紅辣椒粉

蘋果雪葩, 仙后香檳, 薄荷醬🍎
飲完湯跟住就到蘋果雪葩🍎,雪葩食落口帶點微酸,配上薄荷醬一齊食就會微酸中帶甜,作為主菜前嘅一道開胃小食都幾合適,香檳🍾就係仙后餐廳自家品牌出產,特點就係酒中帶果香,就算少飲酒嘅人都易入口呀~
蘋果雪葩, 仙后香檳, 薄荷醬

慢煮鴿子, 冬季松露, 檸檬馬鈴薯丸子, 紅菜頭容, 芥蘭頭🕊
主菜有兩款選擇, 我地就一人一款,諗住試哂兩款啦,鴿肉🕊好香同埋非常嫩口,可惜份量較細,食幾啖就無肉了🙈,松露配上薯仔一齊食幾香口,不過芥蘭頭就失色少少,口感一般~

香烤海鱸魚配辣肉腸, 冬季松露, 慢煮可可豆, 番茜牛油🐟
第二款主菜海鱸魚🐟加上牛油及松露,一齊食幾香,不過食食下就覺鹹,反而辣肉腸味道適中😋
香烤海鱸魚配辣肉腸, 冬季松露, 慢煮可可豆, 番茜牛油

法式栗子, 冧酒提子芭菲, 薑餅雪糕🍨
之後就到甜品栗子加雪糕🍦啦,上菜時覺得佢賣相幾特別,食落口有好香既栗子味🌰,雪糕再配埋又脆又有咬口嘅餅底簡直一絕呀😋
法式栗子, 冧酒提子芭菲, 薑餅雪糕

法式小點🥧
最後上嘅就係精緻嘅法式小點🥧,係不過不失嘅一份少少嘅飯後甜品呀~
法式小點

整體嚟講今餐食物唔算係最出色😆,佢嘅環境裝修先係最為出色😂,裝修由外到內再到一枱一櫈都充滿住古典華麗嘅懷舊風格,真係連廁所都可以係靚靚嘅打卡位呀~
另外值得一提嘅係店員服務都唔錯,上菜時會講解下食物嘅特色,大家如果想搵間有特色嘅法國菜一可以考慮黎仙后啦😙
鴨肝凍批, 芒果醬, 薑餅, 香料
香煎帶子, 冬季松露, 燴蘿蔔, 香茅汁
法國鮮蟹濃, 白蘭地, 酸忌廉, 紅辣椒粉
蘋果雪葩, 仙后香檳, 薄荷醬
星期六同朋友去咗位於灣仔嘅仙后餐廳一齊慶祝生日🎂餐廳環境華麗優雅,我哋選擇咗brunch menu,比大部分嘅法國菜價格親民,而且整體食物質素唔差ჱ̒⸝⸝•̀֊•́⸝⸝) ♡.✦𝑩𝒓𝒆𝒂𝒅✦▫️兩款餐包(6/10)淺色個款Sourdough 但成隻都好硬,食落麻麻;較深色個款配埋牛油食唔錯☻.✦𝑺𝒐𝒖𝒑✦▫️迷你彩色甘省,快達芝士,南瓜籽,香橙薑汁(7/10)香橙味頗山,跟南瓜幾襯,薑味則非常淡,唔錯幾有新鮮感✨.✦𝑺𝒊𝒅𝒆 𝑪𝒐𝒖𝒓𝒔𝒆✦▫️香滑黑松露炒蛋(7/10)▫️巴馬火腿班尼迪蛋(7/10)▫️香煎八爪魚,煙燻紅椒粉,粗薯蓉,蕃茜(7/10)炒蛋幾香黑松露味亦唔會好油,係班尼迪蛋冇流心,八爪魚略咸🐙 但整體真係唔錯.✦𝑴𝒂𝒊𝒏 𝑪𝒐𝒖𝒓𝒔𝒆✦▫️慢煮火雞胸及火雞腿,香滑松露薯蓉,花椰菜(8/10)▫️香煎銀鱈魚,焓蘭度豆,香脆煙肉,香蔥及香脆麵包粒 +$48(7/10)火雞啖啖肉,薯蓉好食😋銀鱈魚正常發揮.✦𝑫𝒆𝒔𝒔𝒆𝒓𝒕✦▫️抹茶蛋糕(7.5/10).✦𝑫𝒓𝒊𝒏𝒌𝒔✦▫️茶及咖啡(7/10).❥…呢個價錢黎講,打到卡食物又唔差都叫物有所值:唯獨服務麻麻,搵女侍應幫手影相示佢真係影得好rush,我哋

✦𝑩𝒓𝒆𝒂𝒅✦
▫️兩款餐包(6/10)

✦𝑺𝒐𝒖𝒑✦
▫️迷你彩色甘省,快達芝士,南瓜籽,香橙薑汁(7/10)

香橙味頗山,跟南瓜幾襯,薑味則非常淡,唔錯幾有新鮮感✨
✦𝑺𝒊𝒅𝒆 𝑪𝒐𝒖𝒓𝒔𝒆✦
▫️香滑黑松露炒蛋(7/10)

▫️巴馬火腿班尼迪蛋(7/10)

▫️香煎八爪魚,煙燻紅椒粉,粗薯蓉,蕃茜(7/10)

✦𝑴𝒂𝒊𝒏 𝑪𝒐𝒖𝒓𝒔𝒆✦
▫️慢煮火雞胸及火雞腿,香滑松露薯蓉,花椰菜(8/10)

火雞啖啖肉,薯蓉好食😋銀鱈魚正常發揮
✦𝑫𝒆𝒔𝒔𝒆𝒓𝒕✦
▫️抹茶蛋糕(7.5/10)

✦𝑫𝒓𝒊𝒏𝒌𝒔✦
▫️茶及咖啡(7/10)
❥…呢個價錢黎講,打到卡食物又唔差都叫物有所值:唯獨服務麻麻,搵女侍應幫手影相示佢真係影得好rush,我哋坐都未坐好就影(˶ ̇ ̵ ̇˶ )
💰人均$480
如果鍾意我嘅𝐏𝐨𝐬𝐭 (˶ˊᵕˋ˵)希望你可以𝐅𝐨𝐥𝐥𝐨𝐰我@fibee3b

慶祝紀念
生日
2023-02-17 360 瀏覽
十年難得一遇吃仙后餐廳,其實入面係實際上有兩間餐廳,一間比較華麗高級有大水晶燈的是吃Testing Menu,價錢較貴的,而且兩位都要吃相同的食物。所以我們就book了價錢較平的另外一邊,就是食set dinner的,因為可以試到更多不同的菜式。醃製虎蝦: 蝦不知是不是醃製過的關係,沒有很爽彈的質感,反而有些梅肉。黑松露意大利飯: 有冇真的黑松露片,整個飯也充斥着菇菌的香味。西蘭花忌廉湯: 龍蝦湯: 只有一舊龍蝦肉,不會太鹹,質感尚算滑溜。牛柳配芝士忌廉馬鈴薯: 牛柳叫了五成熟,無筋質感軟腍,薯仔方塊增添飽肚感。法式牛油忌廉焗波士頓龍蝦: 去殼的半隻波士頓龍蝦,吃起來十分方便,肉質也不會煮得太老,配菜增添清爽口感。

西蘭花忌廉湯:
龍蝦湯: 只有一舊龍蝦肉,不會太鹹,質感尚算滑溜。

2023-02-13
2023-02-17 330 瀏覽
終於試佐因為張敬軒啲出名嘅打卡餐廳,雖然而家張先生已經推咗股,但係佢嘅裝修服務,仍然一流!環境….華麗復古風,有門口開始🎻🎺餐廳入邊有大舞台及帶水晶吊燈……甚至連廁所位,全部都值得打卡!今日嚟試咗佢嘅business lunch $288,有甜品或者頭盤、湯、主菜和飲品!本人覺得絕對超值!食物方便,法式西餐,十分有創意,擺盆又靚慢煮麵豉伊比利亞豬頸肉配迷你茄子,肉質柔嫩,好好味,值得推介!薑蒸石斑,配忌廉汁好中式嘅名,但係原來係西式魚,石斑魚柳雖然係蒸,但係一啲都唔腥,加埋啲薑蔥都幾好味!甜品金橘、燉蛋、🍮甜蜜燒灼凍湯….燉蛋,加埋啲柑橘味,好似好古怪咁樣,但出奇地好味又夾!法式栗子,山核桃、味噌冧酒提子雪糕栗子蓉好好味帶埋山核桃好味,唯一我唔鍾意嘅就係冧酒雪糕酒味太濃!

食物方便,法式西餐,十分有創意,擺盆又靚

慢煮麵豉伊比利亞豬頸肉

配迷你茄子,肉質柔嫩,好好味,值得推介!

薑蒸石斑,配忌廉汁

甜品
法式栗子,山核桃、味噌冧酒提子雪糕

2023-02-16
2023-02-10 309 瀏覽
終於來試了這一間因為張敬軒而很出名的打卡法國菜餐廳!想不到是因為工作關係來吃了一個business lunch.餐廳的外表跟內裏都是法式宮廷風,有很大個水晶燈,還有一座鋼琴,不過那天中午鋼琴封住了。 中午是有lunch set的,價錢是$258(湯+main+前菜/甜品)﹐4樣都有整就是$298。在灣仔那麼多西餐廳之中,這個定價也是挺進取的。因為是business lunch的關係,沒有把每一道菜都拍下,整體食物質素還是正正常常,不說特別驚艷,主要是食環境。 但每道菜都是有漂亮的擺盤,很精緻的。餐茶叫了這個 檸檬茶,也是那種典型宮廷風的茶具。所以說放假時女孩子要來這邊跟閨蜜食個下午茶打下卡, 又或許情侶週年紀念之類來這邊吃個晚餐,也是挺有情調挺不錯的。

2023-02-06 296 瀏覽
位於灣仔胡忠大廈的仙后餐廳,交通都相當方便。一入到餐廳內,我兩位小朋友已被華麗的裝修所吸引,最喜歡那個大舞台及大水晶吊燈。本來以為食物應該是一般,只是幾年前因軒公之名而聲名大噪,沒想到食物質素也不錯,服務員態度也非常好。要知道一個媽媽帶着兩位小朋友光顧餐廳,有時也感到相當尶尬,但這餐廳也沒有不歡迎6歲以下小朋友,還什麼關心我們的需要,這值得一讚。食物方面,我最喜歡他的配搭不僅美觀,更看得出有不少菜式是十分創新及有創意。最值得推介是黑毛豬,十分嫩滑,恰度好處。
duckterrine
squidinkrisotto
pansearedibericoporkloin
slowcookedturkeybreast
2023-02-02 314 瀏覽
以法國歐陸風装潢的 ‘’仙后餐廳‘’ 非常優雅華麗💃除了環境舒適、幽靜外,服務亦非常貼心滿意💯食物高質、夠熱👍👍我們點了兩款Set Dinner🍽頭盤:1.香蒜牛油布根地酒焗田螺🐌2..吞拿魚蕃茄薄片、馬鞭草、羊奶芝士🍅湯:1.甘筍湯🥕2.亦可加錢轉香濃龍蝦湯, 龍蝦肉、羅勒🦞我們選擇了甘筍湯和龍蝦湯各1款配上牛油包包yummy😋😋主菜:1.慢煮油浸三文魚、香芹、蕃茄莎莎🐟2.澳洲M3牛柳、燒新薯、釀茄子🥩另外Order了半打生蠔🦪甜品:1.檸檬、脆脆薄荷雪糕🍋2.士多啤梨羅勒、開心果、海棉蛋糕🍓

我們點了兩款Set Dinner🍽

2.士多啤梨羅勒、開心果、海棉蛋糕🍓

龍蝦湯
龍蝦湯
  • 法式香蒜牛油田螺
終於到訪慕名許久的仙后餐廳👀❤️ 穿過的餐廳入口的旋轉門,彷彿進入與喧嘩街道截然不同的平行世界,時間在此似以另一個維度運轉🪐 店內裝潢復古精緻,無處不是打卡位🤭這天的前菜有Grilled Sriracha Prawn🦐 擺盤精巧,烤蝦配上香甜辣醬和類似芫茜的鮮菜🌱 份量雖小卻十分開胃😋主菜Crispy Chicken Leg🍗 擺盤同樣精細,雞腿並非想像中的炸雞,較像焗烤過的雞😮 配菜蘿蔔有驚喜,片片清甜蘿蔔一層一層整齊擺列,極富心思🥕✨總括而言,這是家打卡勝於美食的餐廳🤔 適合胃口不大以環境氛圍行先的覓食族,若追求實在的美食,這裏可能會有些少失望哦🫡

之前知道張敬軒有份入股呢間餐廳就一路想去食 點知一路到佢退左股先有機會嚟食🥺餐廳裝修好華麗 店員服務周到 相當抵讚(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵) 值得一睇係佢個廁所真係好靚 真係唔捨得走😂成間餐廳都有好多打卡位啱晒特別日子黎慶祝(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)𝗟𝘂𝗻𝗰𝗵 𝘀𝗲𝘁 ($258)呢到嘅lunch set有soup+main+starter/dessert 咁當然你都可以俾貴少少 就有哂starter同dessert 但我自己就覺得會太飽(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)▫️餐包佢地嘅餐包令我有啲意外 雖然食落偏向乾身一啲 但面包嘅麥味超香濃 連我地平時唔鍾意食包嘅人都食晒(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)▫️ 𝗦𝗼𝘂𝗽Lunch set包一碗是日餐湯 我地今次就係甘荀湯 個餐湯都幾香濃 個湯本身比較杰身 一上枱已經聞到陣陣甘荀味🥕視乎你係唔係鍾意甘荀 如果唔鍾意嘅話咁呢款湯就未必啱你😂 ▫️ 𝗦𝘁𝗮𝗿𝘁𝗲𝗿👉🏻 ɢʀɪʟʟᴇᴅ sʀɪʀᴀᴄʜᴀ ᴘʀᴀᴡɴ, ᴍᴀɴɢᴏ sᴀʟsᴀ, ᴀᴠᴏᴄᴀᴅᴏ ᴘᴜʀᴇᴇ 是拉差扒大蝦配芒果莎莎牛油果蓉 ☞ 𝟵/𝟭𝟬呢個頭盤出奇地好食❗️大蝦口感彈牙蝦味都重 是拉差唔算辣 調味適中 唔會話搶晒其他味道

𝗟𝘂𝗻𝗰𝗵 𝘀𝗲𝘁 ($258)

▫️餐包

▫️ 𝗦𝗼𝘂𝗽

▫️ 𝗦𝘁𝗮𝗿𝘁𝗲𝗿

呢個頭盤出奇地好食❗️大蝦口感彈牙蝦味都重 是拉差唔算辣 調味適中 唔會話搶晒其他味道 而最畫龍點睛係個芒果莎莎 完全冇諗過芒果同是拉差係可以咁夾🥺食完大蝦最後芒果味會滲返出嚟!! 但牛油果味係呢到反而就唔算太突出😂

▫️ 𝗠𝗮𝗶𝗻 𝗰𝗼𝘂𝗿𝘀𝗲
👉🏻 ᴄᴜᴛᴛʟᴇғɪsʜ ʟɪɴɢᴜɪɴᴇ, ɢᴜɪᴀɴᴄᴀʟᴇ ᴄʜɪᴘs, ʙᴀᴄᴏɴ ғᴏᴀᴍ, ᴄʜɪᴠᴇ 墨魚扁意粉配香脆煙肉 ☞ 𝟴.𝟱/𝟭𝟬

墨魚份量都幾多 意粉口感適中 值得一提嘅係佢嘅煙肉粒!! 每一粒細細粒嘅煙肉粒都有好強烈既火腿咸香味 而且鮮肉泡沫都幾特別幾有gimmick🤣整體味道就正正常常不過不失~

👉🏻 ᴡᴀɢʏᴜ ʙᴇᴇғ ᴄʜᴇᴇᴋ, ᴘᴏᴛᴀᴛᴏ sɪᴘʜᴏɴ, sᴀᴜᴛᴇᴇᴅ ʙʀᴜssᴇʟ sᴘʀᴏᴜᴛ 澳洲和牛牛面頰 (+$48) ☞𝟳/𝟭𝟬

牛面頰煮到非常腍身 真係阿婆都食到😂但又唔係爛晒所以都ok😚值得一提嘅係牛面頰牛肉味相當重 甚至我覺得個牛味有啲太濃 未必人人接受到(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵) 牛肉上面有啲薯蓉叫做可以中和返個味 整體嚟講味道還可以 但就未去到令我驚艷嘅程度 可能係我對佢嘅期望值太高🥺

▫️ 𝗗𝗲𝘀𝘀𝗲𝗿𝘁
👉🏻 ʜᴀᴢᴇʟɴᴜᴛ ᴘʀᴀʟɪɴᴇ ɴᴀᴘᴏʟᴇᴏɴ, sᴀʟᴛᴇᴅ ᴄᴀʀᴀᴍᴇʟ ɪᴄᴇ-ᴄʀᴇᴀᴍ, sᴇsᴀᴍᴇ ᴘᴀsᴛᴇ 榛子拿破崙配海鹽焦糖雪糕 ☞ 𝟴.𝟱/𝟭𝟬

甜品係繼前菜之後另一大驚喜位🤍個榛子拿破崙餅皮好脆 食到陣陣榛子味但甜度又啱啱好 再加上佢有雪糕真係幾加分🥺海鹽雪糕焦糖雪糕又配返少少咸咸地既味 味道勁豐富😋

❣️總結嚟講呢間餐廳環境氣氛一流 而食物質素就不過不失啦 lunch set人均大概300蚊左右 以呢個價位既餐廳黎講 其實都算抵食同可以一試😛提提大家嚟之前可以上佢個網站睇定今個月個menu先 睇下有無你想食嘅嘢先🤣

推薦指數:🌟🌟🌟🌟
【𝐏𝐫𝐢𝐜𝐞: 3/5 𝐅𝐨𝐨𝐝: 3.5/5 𝐄𝐧𝐯𝐢𝐫𝐨𝐧𝐦𝐞𝐧𝐭: 4.5/5】

ғᴏʟʟᴏᴡ ᴍʏ ɪɢ ☞ sɪᴜ4ᴍᴀɪ_ɪɴᴛʜᴇʜᴏᴜsᴇ
2023-01-19 304 瀏覽
𝗦𝗲𝘁 𝗗𝗶𝗻𝗻𝗲𝗿 $𝟳𝟮𝟴/ 𝗽𝗲𝗿𝘀𝗼𝗻仙后餐廳佈置華麗精緻,一踏進餐廳已經對佈置目不暇給,舞台大廳有一盞好大嘅水晶燈襯托精緻嘅天花,而另一邊卡座就以綠色設計為主,亦十分雅致。sᴛᴀʀᴛᴇʀ▪️ 酥皮焗釀田螺 ʙᴀᴋᴇᴅ ʙᴜʀɢʀᴜɴᴅʏ ᴇsᴄᴀʀɢᴏᴛ ʀᴏʟʟᴇᴅ ɪɴ ᴘᴜғғʏ ᴘᴀsᴛʀʏ▫️蘿蔔蓉ᴘᴀʀsɴɪᴘ ᴘᴜʀᴇ́ᴇ,番茜牛油ᴘᴀʀsʟᴇʏ ʙᴜᴛᴛᴇʀsᴏᴜᴘ田螺味道唔錯,酥皮夠鬆脆,加埋一齊食幾匹配▪️香濃龍蝦湯ᴄʀᴇᴀᴍʏ ʟᴏʙsᴛᴇʀ ʙɪsǫᴜᴇ +$48▫️龍蝦肉ʟᴏʙsᴛᴇʀ,羅勒ʙᴀsɪʟᴍᴀɪɴ龍蝦湯非常推介,湯底非常濃郁,龍蝦肉非常彈牙▪️澳洲ᴍ𝟹牛柳 ᴀᴜsᴛʀᴀʟɪᴀɴ ᴍ𝟹 ʙᴇᴇғ ᴛᴇɴᴅᴇʀʟᴏɪɴ▫️焗牛油南瓜ʙᴀᴋᴇᴅ ʙᴜᴛᴛᴇʀɴᴜᴛ sǫᴜᴀsʜ,芥末籽ᴍᴜsᴛᴀʀᴅ sᴇᴇᴅ,甜薯sᴡᴇᴇᴛ ᴘᴏᴛᴀᴛᴏᴇs牛肉味香濃,肉質鮮嫩,加上配菜一起吃,完全不會覺得膩ᴅᴇssᴇʀᴛ▪️榛子拿破崙 ʜᴀᴢᴇʟɴᴜᴛ ᴘʀᴀʟɪɴᴇ ɴᴀᴘᴏʟᴇᴏɴ▫️海鹽焦糖雪糕sᴀʟᴛᴇᴅ ᴄᴀʀᴀᴄᴇʟ ɪᴄᴇ ᴄʀᴇᴀᴍ,芝麻醬sᴇᴀsᴇᴍᴇ ᴘᴀ
𝗦𝗲𝘁 𝗗𝗶𝗻𝗻𝗲𝗿 $𝟳𝟮𝟴/ 𝗽𝗲𝗿𝘀𝗼𝗻
sᴛᴀʀᴛᴇʀ
sᴏᴜᴘ
田螺味道唔錯,酥皮夠鬆脆,加埋一齊食幾匹配
▫️龍蝦肉ʟᴏʙsᴛᴇʀ,羅勒ʙᴀsɪʟ
ᴍᴀɪɴ
龍蝦湯非常推介,湯底非常濃郁,龍蝦肉非常彈牙
牛肉味香濃,肉質鮮嫩,加上配菜一起吃,完全不會覺得膩
ᴅᴇssᴇʀᴛ
▫️海鹽焦糖雪糕sᴀʟᴛᴇᴅ ᴄᴀʀᴀᴄᴇʟ ɪᴄᴇ ᴄʀᴇᴀᴍ,芝麻醬sᴇᴀsᴇᴍᴇ ᴘᴀsᴛᴇ
拿破崙甜度剛剛好,夠鬆化,榛子味道好好食
▪️西班牙柿ᴋᴀᴋɪ
▫️桂花糖ᴏsᴍᴀɴᴛʜᴜs sʏʀᴜᴘ,梅酒果凍ᴜᴍᴇ-sʜᴜ ᴊᴇʟʟʏ
酸酸甜甜好醒胃
2023-01-08 4045 瀏覽
2023踏入新一年,想著要有點儀式感,不要在家白過了, 於是就跟媽咪去了仙后午餐。訂座這家是因為他的裝修布置就很華麗精緻,但價錢又很合理。餐廳主要分了兩邊, 一邊是舞台大廳, 裝佈置非常華麗, 天花有一盞大水晶燈,裝飾以紅色絲絨為主, 另一邊較elegant, 一邊是綠色主調的卡座。我們就是安排了在卡座。因為是新年節日, 所以都是提供Festive Menu。今日是五道菜的午餐。既然是慶祝新年, 我就想點杯酒助慶。請了侍酒師介紹, 想喝濃厚一點的, 於是試了這支CHABLIS AOC, LES SERRES, DOMAINE OUDIN, 2018。這酒果味重,口感濃,但相對酒味亦重, 但配食物剛好。頭盤是紅菜頭醃三文魚、三文魚、小班㦸、雞蛋黃碎、蛋白碎。口感很豐富的一道頭盤, 醃三文魚配小班㦸基本錯不了, 中間再加上雞蛋碎,令入口更creamy,三文魚子帶點鹹香味。之前跟餐廳提了媽咪海鮮過敏, 其實只是對貝殼類, 但我也沒寫得很清楚,不過餐廳就特意轉了頭盤為魚子醬露筍。接著是鴨肝凍批,配芒果醬及薑餅。鴨肝批入口絲滑,味道剛好,配了薑餅一點都不膩。栗子湯帶甜,帶有松露香,雖然都好滑,但

栗子湯帶甜,帶有松露香,雖然都好滑,但不是我所愛,但那一片香脆煙肉卻有畫龍點睛的作用。

主菜有兩款, 一款是慢煮鵪鶉,鴨肝忌廉汁配香滑薯容及法邊豆。另一款是香茅比目魚,蒜蓉蛋黃醬,魚湯浸蔬菜。我們兩款都點了。

鵪鶉慢煮再煎香, 味道很香,但肉質有點乾,比目魚較出色, 非常軟滑, 非常鮮嫩。配菜也好吃。

最後甜品是玫瑰酒果凍,有士多啤梨,再舖了層荔枝香檳雪霜及荔枝泡沫。甜品剛好,因為是果凍,所以吃起來較清新不會太膩。

最後再配上咖啡紅茶,完美地作結,也期待新一年的展開。

2023-01-01
午餐
2023-01-07 336 瀏覽
之前知道仙后餐廳好出名亦都聽聞仙后餐廳無左軒公就差左好多但都決定去幫襯親身試試再評論預先訂好枱準時出席即時有枱呢個環節係無問題既假日食Brunch 食物質素就一般正常唔難食有擺盤裝飾但性價比就唔匹配好彩本身無期望但服務態度就真係差明明唔滿場侍應都係扮睇唔到招手會忽略任飲唔添杯收碟十級快最好笑係甜品蛋糕未預備好就叫個客自己出去睇唔知睇咩總括而言試過一次就夠了呢個價錢可以有好多選擇用餐體驗就唔會令人回顧
之前知道仙后餐廳好出名
亦都聽聞仙后餐廳無左軒公就差左好多