2021-03-31 416 瀏覽
遲左幾星期先打食評但仍然好深刻印象❤️提早一星期喺網上面book位Remark左慶祝生日🎂早一日餐廳會有人打嚟reconfirm Booking頌問需唔需要喺甜品到寫Happy Birthday 好貼心❤️❤️❤️去到安排左正常夜晚先坐得嘅舞台前位置俾我哋打卡一流👍🏻 佢每日嘅Menu就好似一份外國報紙咁寫晒日期另外仲可以比客人拎返屋企留為紀念☺️ 當日同行三人當日頭盤我就揀咗:慢煮三文魚三文魚籽紅心蘿蔔配微辣柚子沙律汁⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ 三文魚煮得非常之滑沙律汁非常開胃另外一位就揀咗:炸牛肉薯餅配沙律⭐️⭐️⭐️⭐️ 個皮唔會太厚 炸得啱啱好而且牛肉味夠 主菜:慢煮羊鞍肉 羊肉汁煮珍珠小米配栗子及芹菜頭⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ 呢個主菜我簡直可以比200分!羊肉非常滑 而個珍珠小米吸收晒所有精華 唔會太硬會過分黏!超級超級好食😚😚😚同行另一位朋友揀咗:香煎板腱肩肉配薯條⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ 同樣地佢嘅肉做得非常之好但配薯條我覺得唔係太match😂😂況且個薯條唔係好食🤣 我覺得可以轉配其他要比較好甜品方面冇乜特別 但係都係好食的😝朋友好鍾意佢哋杯咖啡🤩🤩🤩 係一杯超香濃嘅咖啡 味道非常之好我唔係好識飲咖啡但係都飲得出非常之濃👍🏻 下次
遲左幾星期先打食評但仍然好深刻印象❤️

而且牛肉味夠

主菜:
慢煮羊鞍肉 羊肉汁煮珍珠小米配栗子及芹菜頭
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
呢個主菜我簡直可以比200分!
羊肉非常滑 而個珍珠小米吸收晒所有精華
唔會太硬會過分黏!
超級超級好食😚😚😚

係一杯超香濃嘅咖啡 味道非常之好
我唔係好識飲咖啡但係都飲得出非常之濃👍🏻

下次有機會我一定會再嚟😋😋😋

餐廳入邊俾你打卡嘅地方超多
無論係走廊、隔離廳、
甚至廁所都係一個打卡位📸📸📸
去到兩點幾大部份人走咗我哋繼續影相
侍應都都歡迎🥰🥰

2021-03-30 551 瀏覽
本身約左朋友嚟試呢間嘅晚市 但前排疫情關係 無得晚市堂食所以改左lunch time 晚市唔平 對呢間餐廳都好有期望不過食完個lunch 超失望野食普通 賣相 擺盤勁差一d都唔吸引Lunch 兩個人大慨食左$6xx我地叫左兩份starter- 豬手鴨肝凍批配蕃茜 - 黑毛豬火腿 賣相好差 仲要唔好味 菜都唔係新鮮果種🙄仲要麵包 好乾硬 🙄 食左一啖就無再食湯就係栗子湯 呢個味道可以Main Course- 豬腩肉 呢個係唯一呢餐好食既野 個皮做到好脆 不過呢個份量 唔夠飽架 - 魷魚辣肉腸意大利粉 好差 首先d菜 仲多過d意粉咁 亂扔係意粉上面, 跟住d意粉又唔Al dente 煮到好淋 呢到可以讚嘅就係裝修擺設有用心古典感覺幾特別 連廁所都幾靚但食物質素 就襯唔到呢度嘅環境🙄 純打卡可以 為好食就不了食完仲唔夠飽 要去第二度再食過添🙄
本身約左朋友嚟試呢間嘅晚市

但食物質素 就襯唔到呢度嘅環境🙄
純打卡可以 為好食就不了

食完仲唔夠飽 要去第二度再食過添🙄
2021-03-28 10806 瀏覽
Afternoon Tea 比我想像中易卜, 只要上佢地個網站度卜就可以📝 我地揀左afternoon tea session🍸 今次既下午茶同一個蝴蝶刺繡品牌合作, 所以tea set 都會充滿住蝴蝶, 再配襯埋餐廳中間既一棵大花樹, 好似置身左係一個花園咁🦋 Afternoon tea set ($728+10% for 2)呢個tea set 係for 2 個人, 我地三個人想加多一個人既份量, 佢話呢個set 夠兩個人食, 所以最後都淨係叫左一份👆🏽不過第三個人要叫多杯飲品☕️ 因為而家做緊crossover, 所以另外有個盆栽造型既蛋糕🪴 tea set 都係有三層, 最底層有洋蔥味同埋原味既scones 🧅 甜既配返clotted cream 同埋果醬, 鹹既係芝士配乾蔥口味配黑蒜醬🧄 呢度既scones 質感唔錯, 鹹果款既乾蔥味好濃郁, 個醬聞落幾香, 但係食落冇咩味🤔 中間果層就係鹹食, 總共有4️⃣款, 我個人覺得都係普通質素, 味道冇咩驚喜, 去到頂層既三款甜品入面我個人覺得茉莉花慕絲蛋糕配青蘋果啫喱較為好食🍏 而另外既蛋糕綠色既部分係抹茶味既海綿蛋糕, 上面舖左啲n

呢個tea set 係for 2 個人, 我地三個人想加多一個人既份量, 佢話呢個set 夠兩個人食, 所以最後都淨係叫左一份👆🏽不過第三個人要叫多杯飲品☕️ 因為而家做緊crossover, 所以另外有個盆栽造型既蛋糕🪴 tea set 都係有三層, 最底層有洋蔥味同埋原味既scones 🧅 甜既配返clotted cream 同埋果醬, 鹹既係芝士配乾蔥口味配黑蒜醬🧄 呢度既scones 質感唔錯, 鹹果款既乾蔥味好濃郁, 個醬聞落幾香, 但係食落冇咩味🤔 中間果層就係鹹食, 總共有4️⃣款, 我個人覺得都係普通質素, 味道冇咩驚喜, 去到頂層既三款甜品入面我個人覺得茉莉花慕絲蛋糕配青蘋果啫喱較為好食🍏 而另外既蛋糕綠色既部分係抹茶味既海綿蛋糕, 上面舖左啲nuts既碎🍵 而樹枝既部分就係朱古力味既百力支🍫 樹支上會有啲用戚化紙整既蝴蝶同埋白雛菊🌼 成個tea set 整體黎講味道冇咩大驚喜, 但係打卡就💯分

呢度既Tea set 定期會同唔同既品牌做crossover, 造型都會跟住唔同😉 不過食物質素就普通, 但係打卡真係一流🤩 見到每枱既人都不停打卡, 所以大家完全可以係唔影響到人既情況底下盡情咁打卡📸 食完仲會每人有一份刺繡蝴蝶紀念品🦋
2021-03-27
2021-03-24 7407 瀏覽
一直都好想去張敬軒開的仙后餐廳!聽說裝潢華麗很值得去打卡!昨天生日好朋友就陪我去了做第一次的初體驗! 首先說裝潢,他真的是給人一種華麗驚艷的感覺!是那種舊時代小舞廳的感覺!餐廳分為兩個部分,一邊放一盞很大的水晶燈配舞台裝飾,另外一邊應該就是他最有名的,有人彈鋼琴表演的那個區域!另外他一個很有名的打卡位就是去洗手間中間那條走廊,像極了東方快車般的舊有奢華設計! 洗手間中的化妝位也很漂亮! 這裏menu真的很用心,因為他的menu是當天的日子所以亦可以讓你拿回家作紀念品!而最特別的地方是menu後面竟然是很多年前當天的新聞報紙 這個真的是很用心的地方, 值得一讚!先說服務方面, 因為我們是初次來到這家餐廳所以就會問他們的服務員這裏有什麼介紹, 感覺他們沒有一般高級西餐廳對需要解釋menu 的訓練, 我看到那位服務生連手都震埋說了堆我自己看menu也會懂的東西,好好笑。但見他咁努力就算啦。 另外一個小女生服務反而比較親切, 認真亦非常殷勤! 我喜歡他們 提供濕手巾的方法! 以一小杯暖水在你前面倒下來現做濕毛巾讓你使用, 這個感覺很良好!說回最重要的 食物方面, 我感覺他們的食材用料其實是不錯
一直都好想去張敬軒開的仙后餐廳!聽說裝潢華麗很值得去打卡!

說回最重要的 食物方面, 我感覺他們的食材用料其實是不錯的,烹調味道上面確實比一般普通西餐廳為好,但若要和高級fine dining餐廳相比還是差距頗遠。

首先麵包沒有得選擇, 還是凍的, 這個是有一點點扣分的。 頭盤的部分, 牛肉薯仔餅不過不失,反而慢煮三文魚以加68元 這個價位是超值的菜式。 三文魚很滑,分量也大!

蕃茄芝士湯的分量比預期中大, 味道中等!

主菜部分選了一個 牛扒和 一個羊架。 牛扒弄得幾好食,只是他在上面附的洋蔥有點太鹹, 我們要撥開那些洋蔥才可以避免他令牛扒過鹹。 配上的薯條 味道普通但整體賣相令人覺得他不像高級餐廳出品!

羊架方面反而比較驚喜,他下面那些珍珠非洲小米Pearl cous cous 份量其多但味道不錯, 羊肉做得頗為嫩滑, 所以這碟賣上樣子一般但其實味道還是可以的!

因為是生日關係, 要吹蠟燭又點可以唔加甜品呢! 68元 一款甜品價錢其實沒有很貴, 選了流心朱古力蛋糕配雪糕及 cream burlee&瑪德蓮蛋糕。 介紹甜品的時候又是一堆笑話, 那個手震震的男侍應生來跟我們說《鳳梨蛋糕》多數是老人家才會點, 朋友之後忍不住 教他可以用其他說法 來介紹這款蛋糕! 流心朱古力蛋糕外脆內流心是應有格局, 分數還可以打到80分因為他沒有很甜! 反而 法式燉蛋加瑪德蓮餅 就很一般, 賣相、味道都是一般貨色! 最後上的茶及咖啡 都是一般!

整體用餐感覺, 若你不是高級法國餐廳常客,這裏應該會給你一種頗高級的感覺。 但是若要攀到和其他有名的法國餐廳睇齊的話,看來服務要加把勁了! 食品方面 其實用料和味道都不是太差, 只是擺盤上面可能要加多一點心思!

因為很漂亮的裝潢,其實很適合一些節日慶祝來這裏的, 所以 可以去考慮一些服務配套: 例如送生日卡或生日小禮物! 若他們是和情人來亦可以考慮 送一些有紀念價值的小禮品讓他們在週年紀念日的時候也可以再來光顧!

未去過的話,是值得去一次的!

#張敬軒餐廳
#仙后餐廳
2021-03-23
生日
今日是同海馬爸爸的結婚週年紀念日,我今年決定自己訂一間想食嘅餐廳,唔等人安排😝 又當是二寶寶出世前食好啲嘅一個藉口!點解去這間餐廳?一來上月見過軒仔後想起佢這間餐廳二來大家都話餐廳靚到廁所都要打卡🤣果然👍🏻 無講錯!餐廳華麗裝潢,一經過旋轉門後,就被天花的大水晶燈迷住了😍 食物質素唔錯,侍應服務也有禮!我覺得如果是重要的日子,來一趟味覺與視覺的享受是不錯啊!另外,餐廳咁靚📸唔好怕羞 想影就影😂 因為好多地方影出來都好美!📌訂枱時講咗係 wedding anniversary,安排了卡座,坐得更舒服同有空間感~📌另外也會安排在甜品上寫上 “anniversary” 祝福字📌建議享用午餐($300/head),價錢是晚餐的一半呢📌 餐廳提供法國菜,所以份量不會好大份,要有心理準備啊📌有興趣來用餐,最好預早一個月前訂枱📌滿$400以上可享免費泊車2小時可惜疫情關係,未有機會欣賞到現場音樂表演,希望下次再去時可欣賞到!

點解去這間餐廳?
一來上月見過軒仔後想起佢這間餐廳
二來大家都話餐廳靚到廁所都要打卡🤣

果然👍🏻 無講錯!

建議享用午餐($300/head),價錢是晚餐的一半呢
📌
餐廳提供法國菜,所以份量不會好大份,要有心理準備啊
📌
有興趣來用餐,最好預早一個月前訂枱
滿$400以上可享免費泊車2小時

2021-03-21
紀念日
2021-03-17 558 瀏覽
想黎好耐 因為一直好鐘意張敬軒啲歌今日終於黎到同朋友慶祝生日🤗環境好靚 好重復古味道 連洗手間都係打卡位lunch menu:我同朋友都點咗全餐(頭盤+湯+主菜+甜品)跟餐有餐飲同麵包麵包微暖但稍硬 配上牛油食還可以前菜揀咗慢煮三文魚 感覺個三文魚唔算好慢煮似食刺身三文魚不過個汁都幾開胃番茄湯好多蕃茄蓉 羊:味道ok 不過太多肥膏朋友叫咗牛,中規中矩甜品 creme brulee 都係ok 沒有wow感覺呢餐主要食環境 服務都ok 唔係非常好但價錢算貼地 埋單兩位 七百幾包加一
想黎好耐 因為一直好鐘意張敬軒啲歌

前菜揀咗慢煮三文魚
感覺個三文魚唔算好慢煮
似食刺身三文魚
不過個汁都幾開胃
appetiser: slow  cooked  salmon

番茄湯好多蕃茄蓉
蕃茄湯

羊:味道ok 不過太多肥膏

lamb

朋友叫咗牛,中規中矩
steak

但價錢算貼地 埋單兩位 七百幾包加一
2021-03-17
creme  brulee
2021-03-16 462 瀏覽
今年生日老公帶咗我嚟張敬軒開嘅餐廳食飯之前上網都睇過啲菜單㗎喇本身有諗過夜晚嚟食但係夜晚冇得堂食 咁唯有晏晝過嚟食啦Book咗12:00 好快已經有位先講環境啦嗰度真係好靚好靚好靚啲裝修同其他餐廳的確好唔同連個廁所都靚過人先講 餐單都係用英文去叫咁就帶咗兩個lunch set 我哋嗌左個飯嗌咗個意粉仲有頭盤仲有啲包甜品等等整體來講佢嘅味道係幾特別但係我個人唔識欣賞加上份量好少食完都唔飽但係如果你想for 紀念節日慶祝生日等等呢度環境係絕對理想 食物質素方面 大家就自己衡量應唔應該黎我哋兩個人最後食咗八百幾蚊我就覺得唔太值啦😂
今年生日老公帶咗我嚟張敬軒開嘅餐廳食飯
但係如果你想for 紀念節日慶祝生日等等
呢度環境係絕對理想 食物質素方面 大家就自己衡量應唔應該黎
我哋兩個人最後食咗八百幾蚊
我就覺得唔太值啦😂
同男朋友慶祝就決定試試呢間傳說中嘅仙后餐廳,因為之前疫情關係,所以就係Lunch黎食啦。餐廳裝潢,環境同擺設都好有古典氣氛,就算係日頭去都充滿特色呢,不過就無live performance啦✨Set lunch可以自由配搭,我地就揀左湯+主菜(每位$238),再加頭盤及甜品需加$156。頭盤 -《布拉塔芝士配巴馬火腿》頭盤 -《紅菜頭他他配煙鰻魚》造型精緻,味道開胃,而且配搭同配料用法都好特別。主菜 - 《傳統牛肉批配焦糖洋蔥馬鈴薯醬》主菜 - 《青瓜意大利麵配普羅旺斯雜燴汁》主菜表現不過不失甜品 - 《自家製杏桃撻配雲呢拿雪糕》甜品 - 《法式千層酥配吉士醬及焦糖核桃》反而最滿意係甜品,自家製杏桃撻酸酸甜甜,配上雪糕都幾fresh。不過千層酥就嫌酥皮較硬左啲,夾有嘅焦糖核桃就好香脆啦。環境:⭐⭐⭐⭐⭐味道:⭐⭐⭐打卡:⭐⭐⭐⭐⭐服務:⭐⭐⭐回頭率:⭐⭐⭐

頭盤 -《布拉塔芝士配巴馬火腿》
頭盤 -《紅菜頭他他配煙鰻魚》
造型精緻,味道開胃,而且配搭同配料用法都好特別。

主菜 - 《傳統牛肉批配焦糖洋蔥馬鈴薯醬》

回頭率:⭐⭐⭐
2020-10-28
午餐
2021-03-09 572 瀏覽
早排晚市開返,自然少咗人嚟食午市,我哋就二話不說預早一個月訂位,我哋今星期六終於再一次嚟到期待已久嘅打卡聖地 - 仙后餐廳Bistro Junon,Afternoon Tea Set只限星期六日及假期,一日限量供應20份🍽首先未入去就見到綠色外牆有個懷舊旋轉門,入到去左邊就喺食Afternoon Tea Set 嘅Bistro Junon, 懷舊英式宮廷裝修,座位不多,只有20張枱,中庭放置咗一棵花樹,播放住懷舊純音樂,坐喺下面食又真喺好有feel右邊就喺我上次嚟過嘅La Scène de Junon,天花彩色玻璃窗非常吸晴,仲有個小舞台, 可能喺晚市有live 表演啩我今次被帶到一個角落位置,只有2枱,坐得舒服唔會太嘈。坐低望望餐牌,今次同Novel Fineries合作推出嘅「A Little Life」以蝴蝶為主題嘅Afternoon Tea,用打印技術將細緻蝴蝶變成食得既米紙🦋飲品方面,我就叫咗杯Flat White,中規中矩。我女友就Upgrade 叫咗Signature Chocolate,另加$30,上枱有3款配料,分別喺忌廉、杏仁朱古力雪糕球、朱古力豆,都喺用嚟加入杯C

我今次被帶到一個角落位置,只有2枱,坐得舒服唔會太嘈。

飲品方面,我就叫咗杯Flat White,中規中矩。
Flat  white

我女友就Upgrade 叫咗Signature Chocolate,另加$30,上枱有3款配料,分別喺忌廉、杏仁朱古力雪糕球、朱古力豆,都喺用嚟加入杯Chocolate一齊,都幾有心思,一次滿足我3個願望

Signature  Chocolate

主角出場,最低層喺原味同芝士乾蔥Scone,可選擇配Orange jam、Clotted cream 或黑蒜醬, 黑色嘅黑蒜醬搽落去比預期中夾,Scone 我食落就2隻味完全無分別

中間果層喺咸點,有薯餅、蟹肉沙律多士、三文魚多士,鵪鶉蛋撻,款款都差唔多味,個多士底濕晒唔脆, 扣分

薯餅、Scone

到食最上面果層時,侍應要收走個架,就幫我哋拎咗碟甜品落嚟慢慢嘆。甜品造型非常靚, 但食落真喺唔多掂⋯

櫻花奶凍過甜味太假似草莓多啲;茉莉花茶慕絲配青蘋果啫喱,完全唔搭似藥水味;橙味紙杯蛋糕,正常唔特別好食。

最後Special 就喺盆栽造型嘅甜品, 由朱古力餅乾(樹枝)、米紙(蝴蝶同菊花)、抹茶蛋糕(泥土)組成,成盆嘢最好食就喺朱古力餅乾, 其他都喺無味嘅

Special

走之前,不忘去行洗手間朝聖, 有埋化妝檯, 的確非常靚,但因為啲女士們都要影女神相, 人多擠迫,我就被迫走了

整體嚟講,性價比一般,環境同服務喺一流,但Afternoon Tea真喺可一不可再,除非喺為咗黎打卡。有機會我會再嚟試吓Dinner Set😜
2021-03-07
Flat  white
Signature  Chocolate
Heard a lot about the restaurant. I got a small table at the corridor which was a very odd location for a table. The interior design is beautiful but the taste and quality of the food is poor . We ordered 2 set dinner. I ordered snails for entree and it was barely warm and taste exactly like the frozen food your buy from the super market . Soup was ok . For main course i ordered scallops and the portion was so small . It came with 3 small pieces scallops . Desserts were very ordinary and also taste like frozen food . the owner should really to improve the food and the service .
2021-02-26
團年飯
2021-02-28 754 瀏覽
搵食貼士:預早訂枱,計劃人生。枱唔易訂。滿足視覺與味角嘅下午茶。鹹甜點都好食,而且蝴蝶主題,好優雅,好lady. 我地兩個女仔去食三層架,加埋朱古力盤景,真係食到捧住個肚,最後要行商場消滯。一定要加錢飲朱古力,因為真係好rich. 朱古力有可可米,朱古力雪糕同埋cream。我無落太多cream,但係就用晒可可米同朱古力雪糕。本身朱古力就好濃味,再加上朱古力雪糕同埋朱古力可可米,係三重享受。朱古力控一定要試。
搵食貼士:預早訂枱,計劃人生。枱唔易訂。

2021-02-20
10 分鐘 (堂食)
2021-02-28 639 瀏覽
午餐質素佳,環境舒服,侍應的服務也有禮貌。由湯和麵包很配且熱烘烘的,前菜點起每款也很精緻,主菜的豬像中式燒肉,皮脆肉嫩汁見心思是洛神花汁很開胃,甜品更是美味本身戒甜也全部吃光了。
2021-01-18
5 分鐘 (堂食)
生日
♫ 𝐽𝑎𝑗𝑎𝑗𝑎𝑚𝑏𝑜 𝐽𝑎𝑗𝑎𝑗𝑎𝑚𝑏𝑜 𝐽𝑎𝑗𝑎𝑗𝑎𝑚𝑏𝑜 𝐽𝑎𝑗𝑎𝑚𝑏𝑜 ♪(當晚洗了我腦的歌)𝐽𝑈𝑁𝑂𝑁大家一定唔陌生,大多原因都係因為明星效應,不過背後其實係想帶出香港首間旋轉餐廳 - 「仙后餐廳」當年嘅一種情懷,讓食客一邊品嘗精緻的法式𝑓𝑖𝑛𝑒 𝑑𝑖𝑛𝑖𝑛𝑔,一邊欣賞餐廳內嘅古董,感受舊香港夜總會歌舞廳的情懷·▫️初初開業時要$1,388 𝑝𝑒𝑟 𝑝𝑒𝑟𝑠𝑜𝑛,不過依家價錢調整咗▪️𝑆𝑒𝑡 𝐷𝑖𝑛𝑛𝑒𝑟 $628 𝑝𝑒𝑟 𝑝𝑒𝑟𝑠𝑜𝑛▪️𝑆𝑝𝑒𝑐𝑖𝑎𝑙 𝑜𝑓𝑓𝑒𝑟 $190 𝑓𝑜𝑟 𝑎𝑑𝑑𝑖𝑡𝑖𝑜𝑛𝑎𝑙 4 𝑓𝑟𝑒𝑠ℎ 𝑜𝑦𝑠𝑡𝑒𝑟𝑠▪️𝑆𝑝𝑎𝑟𝑘𝑙𝑖𝑛𝑔 𝑤𝑎𝑡𝑒𝑟 $60整體而言,食物質素都對得起$628呢個價錢,始終食依啲真係好多錢係去咗個服務同環境到·當中最為欣賞新鮮生蠔、法式魚子醬鮮蝦春卷同埋香煎牛柳·生蠔鮮甜肥美,食完4隻真係好想加多一份🥺頭盤魚子醬鮮蝦春卷炸得好香脆,蝦鮮味十分突出而且爽口彈牙,配上魚子醬一齊食,鹹香十足·牛柳煎得好軟惗,牛味濃陏,黑椒係上菜後𝑤𝑎𝑖𝑡𝑒𝑟再問你需唔需要,加咗之後個黑椒香味突然重咗好多😳甜品方面反而較為普通,個人形為𝐶𝑟𝑒̀𝑎𝑚 𝐵𝑟𝑢̂𝑙
(當晚洗了我腦的歌)
▫️
▪️𝑆𝑒𝑡 𝐷𝑖𝑛𝑛𝑒𝑟 $628 𝑝𝑒𝑟 𝑝𝑒𝑟𝑠𝑜𝑛
▪️𝑆𝑝𝑎𝑟𝑘𝑙𝑖𝑛𝑔 𝑤𝑎𝑡𝑒𝑟 $60

當中最為欣賞新鮮生蠔、法式魚子醬鮮蝦春卷同埋香煎牛柳·
生蠔鮮甜肥美,食完4隻真係好想加多一份🥺
甜品方面反而較為普通,個人形為𝐶𝑟𝑒̀𝑎𝑚 𝐵𝑟𝑢̂𝑙𝑒́𝑒唔夠厚實,如果再厚實𝐶𝑟𝑒𝑎𝑚𝑚𝑦 𝐷就會更好·

就食物,價錢同環境而言,推薦大家一試🍾
2021-02-21
紀念日
2021-02-21 599 瀏覽
自從第四波疫情爆發後,又一段時間無出外尋覓美食啦見最近疫情有所改善,忍唔住出去搵好野食今次揀左仙后餐廳!一路都聽身邊既人講好出名,今次終於黎試下啦。咁行到入去,入面既裝潢屬古典風格,已經令人眼前為之一亮,幾有特色!餐廳座位之間唔算狹窄,坐起黎都舒服!一望張餐牌,幾特別,有種睇報紙既感覺。前菜點左個炸牛肉薯餅薯餅鬆脆,牛肉味濃郁再配搭酸酸甜甜既汁,作為starter,十分理想! 主菜就係Pan fried flat iron steak!薯條就一般,薯條較幼身,無咩特別。但係steak就有d驚喜食落肉味濃郁!肉質十分嫩滑,完全無煎過頭既感覺!但size偏細。最後仲嗌左杯熱飲!整體而言,食物質素理想,餐廳氣氛亦很好!但價錢算偏貴。
自從第四波疫情爆發後,又一段時間無出外尋覓美食啦

見最近疫情有所改善,忍唔住出去搵好野食

餐廳座位之間唔算狹窄,坐起黎都舒服!

一望張餐牌,幾特別,有種睇報紙既感覺。

前菜點左個炸牛肉薯餅

薯餅鬆脆,牛肉味濃郁
再配搭酸酸甜甜既汁,作為starter,十分理想!

薯條就一般,薯條較幼身,無咩特別。
但係steak就有d驚喜

最後仲嗌左杯熱飲!

整體而言,食物質素理想,餐廳氣氛亦很好!但價錢算偏貴。
2021-02-21
5 分鐘 (堂食)
2021-02-19 487 瀏覽
與老公有意識地不再正日慶祝情人節。出街太多人,而且變得好商業化,所以我哋通常都過咗正日先再慶祝。我特登訂咗仙后,想帶老公去試吓。我自己同朋友在一年幾前食過一次,嗰陣都未推出Set lunch,價錢幾貴,不過食物質素服務質素都非常好。今次訂咗午餐時段,去到都有好多人,人山人海。上網本身睇咗個Menu,不過去到發現原來啱啱推出左新菜單,價錢少少不同,不過無傷大雅。同老公講叫唔同嘅菜式,互相試下,頭盤好好味,配搭非常之驚喜!三文魚睇落去好似刺身咁,但係一食落就知道其實係半熟嘅狀態,呢個慢煮菜式非常之好味。粉紅蒜濃好特別,初頭以為好似肉醬意粉個d,所以見到嗰陣都覺得好特別!好幼滑既口感~ 粟子湯都濃郁,不過我略嫌奶味重。主菜 我揀左牛 老公揀左通粉~味道是很好的,牛肉軟,而家肉味濃。不過薯條失色,脆但無味。通粉都好好食,夠煙韌,不過我老公嫌主菜擺盤唔夠精緻。事實上我之前黎仙后食飯,擺盤係好靚既~最後甜品 不過不失,心太軟係流心,可惜的是,焦糖燉蛋不熱,所以塊焦糖都係唔脆~

粟子湯都濃郁,不過我略嫌奶味重。