2021-06-24 2975 瀏覽
又人同事離職喇, 揀左APM 3樓的京饌食散水飯。中國風設計, 門口屏風位。服務員比較少,上菜速度希望可以更快,因為午飯時間實在太趕。先黎一隻片皮鴨, 甜甜的偏紅外皮, 皮脆肉滑, 充滿油香,每件切得均勻厚薄均一,不太厚,有肉味,配搭青瓜、京蔥,加一點甜麵醬,捲起來放口,鴨皮的油脂香氣縈繞在舌尖上, 唯獨我地午飯時間, 食得有點趕。小籠包一定要趁熱食, 皮都算薄,不過摺紋唔多, 外型唔夠精緻,但湯汁超多,滿滿一匙,湯油比例都可以接受。口水雞唔夠辣,淡味,死罪。
又人同事離職喇, 揀左APM 3樓的京饌食散水飯。

口水雞
唔夠辣,淡味,死罪。

2021-05-31 2645 瀏覽
出開apm 多數都會食京饌因為多菜式而且又好食口水雞辣辣地 幾開胃岩晒夏天食豬踭豬踭好大舊 好多肉酸菜魚尼個酸菜魚好好食唔會咸 同埋個酸辣岩岩好入面都好足料 個魚片好滑 除左魚片 仲有豬肉片食完d料後 我地仲飲埋個湯蟹粉石鍋飯尼個石鍋飯又係好好食好多蟹粉撈埋d飯一齊食 好好味上海粗炒正常發揮 冇咩特別片皮鴨由於我太耐冇食過 所以覺得好好食朋友就覺得正正常常 冇特別驚喜自己覺得燒得幾靚 皮同脆尼間上海菜野食好食 而且環境舒服 位置寬敞 好岩同朋友或屋企人聚餐
出開apm 多數都會食京饌

尼間上海菜野食好食 而且環境舒服
位置寬敞 好岩同朋友或屋企人聚餐
2021-05-23
2021-04-26 3574 瀏覽
今日我們一家8人到京饌食晚餐,但因為疫情關係要分開坐,之後我們點了北京填鴨、雲吞雞和幾個小菜。北京填鴨叫咗一隻,上菜時鴨片分開兩碟上,但配料只得一份,我們分開坐所以十分不方便,我問可以幫我們分開上嗎?跟住服務員就拿咗兩隻圓碟給我們自己分。我説:青瓜和餅皮我可以自己分,但甜面醬點分呀!你可以幫我分嗎?點知她一副不耐煩的樣,一邊分菜一邊講:填鴨一隻收$450,半隻收$250,你應該點兩份半隻$500,我們就會同你分開上,加上而家四人限坐係政府規定,唔係我要求你哋分開坐。其實我不介意收$450或$500,只是點菜時覺得叫半隻不夠食,所以點了一隻,而當時服務員也沒有提醒。我只是叫她幫手分開配料,都聽了👂一堆說話,我作為顧客絕對不好受。🙄😤當晚見我們都消費有一定金額,還叫我們Join會員(先俾會費,之後用餐可以扣回),在佢哋集團旗下食肆可以再有折扣。我會建議佢哋,先培訓一下前線服務員吧!
我會建議佢哋,先培訓一下前線服務員吧!
2021-04-25
2021-04-20 1915 瀏覽
黎食片皮鴨 可以叫半隻 $250兩個人食岩岩好 不過唔係即場片 抽水成份高?但其他野食都好好味 最近做緊蟹宴叫左蟹膏石頭鍋飯 熱食勁正 其他上海野都好味 除左價錢唔算平其他都幾好
黎食片皮鴨 可以叫半隻 $250
兩個人食岩岩好 不過唔係即場片
抽水成份高?
但其他野食都好好味 最近做緊蟹宴
叫左蟹膏石頭鍋飯 熱食勁正
其他上海野都好味 除左價錢唔算平
其他都幾好
2021-01-29 3763 瀏覽
17:00左右入場都冇咩人以為關門(因限聚集18:00收)不過都有得食京式蔥油餅...唔夠蔥油味.都唔夠熱擔擔麵...湯汁.有咩味.反而大陣油脂小籠包....冇特式.普通過普通..仲要唔叫熱.暖都比多佢鎮江排骨...小粒排..應該係大大件架麻...咁既size我唔覺得好食..而且個碟底好似水塘咁...唉整體叫食到入口既可能佢地18:00收我又去得遲掛希望疫情快過做番好d
17:00左右入場
都冇咩人以為關門(因限聚集18:00收)
不過都有得食

可能佢地18:00收
我又去得遲掛
希望疫情快過做番好d
2020-11-01 3347 瀏覽
星期日唔需要等位,太好了!下午茶點心/ 冷盤+麵/ 飯我哋點左冷盤.... 燻魚同口水雞燻魚有3舊,硬硬地幾入味口水雞好辣,但只响外邊因為我唔食辣,把舊雞擺响麵湯度碌下就已經唔辣喇😂😂而且.... 如果多少少肉會好d😂😂蘿白牛筋腩闊麵呢... 蘿白有d硬又唔太入味牛筋腩好林,如果多d彈性會更好反而個炒飯好味喎有幾隻蝦好爽口蛋碎包住d飯粒,好仔細茶介大概10蚊一位,其實只係要左壺茶,服務員無加水,變相有d浪費同埋感覺貴左
星期日唔需要等位,太好了!
下午茶點心/ 冷盤+麵/ 飯
我哋點左冷盤.... 燻魚同口水雞
燻魚有3舊,硬硬地幾入味
口水雞好辣,但只响外邊
因為我唔食辣,把舊雞擺响麵湯度碌下就已經唔辣喇😂😂
而且.... 如果多少少肉會好d😂😂
蘿白牛筋腩闊麵呢... 蘿白有d硬又唔太入味
牛筋腩好林,如果多d彈性會更好
反而個炒飯好味喎
有幾隻蝦好爽口
蛋碎包住d飯粒,好仔細
2020-10-18 2875 瀏覽
片皮鴨,鴨皮脆肉嫩,粉皮厚薄適中,加京蔥,青瓜和醬料,很好食煎鍋貼,皮夠薄肉餡不會肥膩,正上湯浸豆笛,湯料包括杞子,金華火腿,菇等,菜夠嫰滑,湯底好味黃花魚泡飯,湯好味,魚夠新鮮嫩滑,適合岳母大人同鍾意食魚嘅阿仔醉雞水準可以,有鷄味少少滑酸辣湯夠酸夠辣,老婆至愛桃膠作甜品,有蓮子杞子龍眼肉,好吃地方舒適好坐,員工有禮貌有效率,上菜好快,價錢合理,食物選擇足夠。總括來說,水準以上,我比應該超過八十分,有機會再來幫襯
煎鍋貼,皮夠薄肉餡不會肥膩,正
醉雞水準可以,有鷄味少少滑
酸辣湯夠酸夠辣,老婆至愛
桃膠作甜品,有蓮子杞子龍眼肉,好吃
2020-10-10 2094 瀏覽
朋友黎左觀塘,咁岩我又得閒就即興約埋一齊食個午飯🥣見到呢間野有茶飲似食中菜就決定食呢間,排左一陣隊就入座我地叫左2個小食+2個午市套餐+片皮鴨❤︎蔥油海蜇皮❤︎雞絲粉皮❤︎四季豆炒雞丁,個汁比較濃味,有些少咸❤︎濃湯娃娃菜味道比較清淡,個湯又唔會無味,好飲👍🏻❤︎兩個主食+前菜❤︎片皮鴨(北填填鴨)想食呢個既朋友,建議你地早啲叫可能因為要燒,我地等左超過一個鐘先上不過烤出黎聞落幾香,個皮又脆脆地食落肉質唔乾,都不枉我地等左咁耐👍🏻
朋友黎左觀塘,咁岩我又得閒
就即興約埋一齊食個午飯🥣
見到呢間野有茶飲似食中菜
就決定食呢間,排左一陣隊就入座
我地叫左2個小食+2個午市套餐+片皮鴨
❤︎蔥油海蜇皮

❤︎雞絲粉皮

❤︎四季豆炒雞丁,個汁比較濃味,有些少咸

❤︎濃湯娃娃菜
味道比較清淡,個湯又唔會無味,好飲👍🏻

❤︎兩個主食+前菜

❤︎片皮鴨(北填填鴨)
想食呢個既朋友,建議你地早啲叫
可能因為要燒,我地等左超過一個鐘先上
不過烤出黎聞落幾香,個皮又脆脆地
食落肉質唔乾,都不枉我地等左咁耐👍🏻
2020-06-17
10 分鐘 (堂食)
午餐
2020-09-29 1813 瀏覽
一向都好鍾意食上海菜,有一次朋友約喺觀塘食飯,帶咗我去APM這一間京川滬菜館,食過之後覺得好好食,所以今次經過,得自己一個食飯,就搵間好食嘅再去。今次叫佢兩個菜式,都係從未喺呢一間菜館度食過嘅,一味係嫩雞燴麵,一味係菜肉雲吞。嫩雞燴麵嘅湯底味道有雞味嘅鮮,亦有菜嘅香味,冇落味精都好夠味。燴麵軟硬度適中,我唔會太淋,但係個湯啱啱好入晒味。菜肉雲吞皮薄喊靚,菜同肉嘅比例啱啱好,湯底味道完全能夠同雲吞配合。

2020-07-05 2946 瀏覽
常常經過觀塘apm的京饌, 但都沒有時間食到, 今次終於有機會相約朋友到這裏吃晚餐。 星期五的晚上沒有訂枱, 大概在門外等了十分鐘左右就可以入場。 場內環境燈光柔和, 但座位比較逼夾。介紹一下當晚吃的菜式有:上海肉絲炒粗麵$108、 炸銀絲卷$25、 南翔小籠包$56、 蔥爆牛肉配薄餅$138。 蔥爆牛肉配薄餅~京蔥爆得香口,牛肉也很腍,沒配薄餅而吃或用上薄餅包著吃, 兩者口味都很好。上海肉絲炒粗麵~ 粗麵口感煙韌,椰菜炒至軟身,豬肉絲軟腍, 整體香味俱全。南翔小籠包~ 包裏湯汁非常豐富, 皮薄好味。炸銀絲卷~酥脆口感,外酥內嫩,沾點煉奶, 熱辣辣的超好吃!整體食物質素唔錯, 見到有片皮鴨, 下次一定要食啊!

蔥爆牛肉配薄餅

上海肉絲炒粗麵

南翔小籠包~ 包裏湯汁非常豐富, 皮薄好味。
南翔小籠包

炸銀絲卷~酥脆口感,外酥內嫩,沾點煉奶, 熱辣辣的超好吃!
炸銀絲卷

整體食物質素唔錯, 見到有片皮鴨, 下次一定要食啊!

2020-07-03
蔥爆牛肉配薄餅
上海肉絲炒粗麵
南翔小籠包
炸銀絲卷
2020-06-28 1444 瀏覽
中午前去用饍,因為疫情關係著恤衫叔叔示意叫門口等等,等咗2-3分鐘有位著制服姐姐前來探熱及帶入坐,當時客人不多,每張檯之間都有一塊板隔住,感覺好似安心一點。叫咗小籠包(包內湯汁飽滿)、流沙奶黃包(一咬開啲沙流岀嚟,真係好好食,不過要小心熱)、炸豆腐拼咸蛋米餅(我冇食到炸豆腐,但同行者指質感冇之前咁好食,咸蛋醬足夠沾在米餅上脆卜卜,正)、炸子雞(炸得「乾」咗少少,雞肉有啲「柴」哩個一般般有80分)、蝦仁炒飯(飯炒得干身粒粒分明,但個蝦仁真心唔得,好似分子料理咁,明明係只蝦,但食過去一啲都唔似,冇鮮味、冇質感、冇顔色除咗個蝦個飯都幾好)最最重要係食到中段,見到隔離枱隔住塊板上面有只曱甴,真係吓到鼻哥窿都冇肉,馬上同職員講,好彩個叔叔好快手整咗落地下,如果唔係~~~~一個唔覺意就跌落我哋食物度,或者落咗個身度~~~~就真係仲有冷氣唔夠,一路飲茶一路流汗💦,可能係食客少,所以冷氣開少幾部,慳返啲電
叫咗小籠包(包內湯汁飽滿
)、流沙奶黃包(一咬開啲沙流岀嚟,真係好好食,不過要小心熱
除咗個蝦個飯都幾好
最最重要係食到中段,見到隔離枱隔住塊板上面有只曱甴

2020-06-28
2 分鐘 (堂食)
  • 小籠包
  • 流沙奶黃包
2020-06-24 1758 瀏覽
妹妹生日,下午由她選擇吃什麼,又是離不開小籠包🤣🤣紅油抄手加上蒜和蔥花,吃落更香口。蔥爆牛肉的薄餅超級讚!非常薄身,吃得多都不會撐肚。我們都很喜歡這裏的食物,不會過鹹,年糕的味道也是剛剛好,平日不吃年糕的我也喜歡吃呢!萬壽果就是木瓜,魚湯足料,有成條魚,不過多骨,我還是喝湯好了,女士滋補養顏和豐胸呢🤣🤣這間餐廳食物比一般京滬菜味道清淡,感覺較健康和少味精,店舖還有一些食物材料可買走,例如紅油抄手,不過就不知道有沒有醬料配送。環境和服務還好,中午時段都多返工人士來吃。
妹妹生日,下午由她選擇吃什麼,又是離不開小籠包🤣🤣
紅油炒手

紅油抄手加上蒜和蔥花,吃落更香口。
蔥爆牛肉

蔥爆牛肉的薄餅超級讚!非常薄身,吃得多都不會撐肚。
炒年糕

紅油炒手
炒年糕
2020-06-21 1158 瀏覽
打電話訂枱預留了北京填鴨,早到咗都未有枱;樓面對老人家態度差;湯匙唔乾淨;845落好單,餸菜味道不是太差,差不多每碟菜式是一碟碟上,上菜員只管上咗碟菜,完全冇禮貌,當中整跌咗隻筷子,都唔會講「對唔住」!🙅🏻‍♀️🙅🏻但未見到主菜嘅北京填鴨,其間已追問過冇回覆(已經唔夠服務態度啦),又冇人幫忙沖茶水,食完隻碟冇人會主動幫忙拎走,一直食到差不多10點多見隔離枱遲過我哋到已經食緊隻北京填鴨,再三追問個服務員只說今晚枱枱都叫北京填鴨,隔離張枱都有追問先上到菜(這叫答覆嗎?),再過多5-10分鐘終於才上北京填鴨....... 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♂️🤦🏻‍♂️
2020-06-20
2020-06-20 1546 瀏覽
再次來觀塘食京饌,今次帶埋朋友黎挑戰佢個🦆片皮鴨(黃袍北京填鴨)。嘩。。。皮脆肉嫩唔油無咩肥膏,仲有兩隻鴨脾!個山渣條酸甜減膩,薄餅皮真好薄,份量多,食極都唔完架🙈!預計有2x塊,4人食唔晒,忍唔住打包走😁 🥟小籠包,皮薄多汁,好難得咁薄又唔穿👍🍲砂鍋雲吞雞,湯鮮甜、雞嫩滑、菜入味,而且係半價特惠👍👉蒸銀絲卷,依個係第一次黎時食既,似饅頭,無一絲絲,算係失水準 👎🥠高力豆沙,4件上,不會太甜,炸得夠火喉而不油不燶👍🍡酒釀丸子,都係上次黎時試,好好食呀,足料又夠味,黑芝麻餡好味😋👉雞絲粉皮,會員專享禮物,清清地幾開胃🍝鮑魚伴山葯麵好香!真係好香,鮑魚甜,配菜開胃,麵底有咬口,醬汁香而不咸👍環境靚,裝修有特色,只是人多好full,座位擺位較貼近,較擠迫及嘈吵🙈現好多人出來飲食,無懼疫症了!#分享美食 💞#MagicCherry攻美食🍽️#MagicRaymond食好野😋

🥟小籠包,皮薄多汁,好難得咁薄又唔穿👍

🍲砂鍋雲吞雞,湯鮮甜、雞嫩滑、菜入味,而且係半價特惠👍

🥠高力豆沙,4件上,不會太甜,炸得夠火喉而不油不燶👍

👉雞絲粉皮,會員專享禮物,清清地幾開胃

🍝鮑魚伴山葯麵

• 雲吞雞
  • 黃袍北京填鴨
  • 雞絲粉皮
2020-06-16 686 瀏覽
放咗工之後同同事一齊喺公司附近嘅商場食晚飯,每次經過呢間餐廳都好奇但係未食過,今次膽粗粗入去試吓先😂入到去都幾大,有啲似高級少少嘅酒樓嘅感覺😂我地點左一個水煮魚(條魚嘅肉都幾彈牙+有配料芽菜同埋薯粉等等),不過呢佢望落去好似好大盆,咁但係其實都唔係好多咋喎📍整體味都幾出,值得一試!😊之後點左一個香爆牛肉同埋梅菜香菇豆腐(豆腐嗰個菜式就一般般/香爆牛肉就還好😕不過不失)整體就真係一般般啦,水煮魚係唯一一個覺得值得一試嘅菜式。

整體就真係一般般啦,水煮魚係唯一一個覺得值得一試嘅菜式。