2021-05-15 31 瀏覽
聽講剛剛開業嗰排每日都大排長龍但我最近平日中午時間去都唔使等位🤟🏿佢哋嘅定食套餐都配有味增湯 沙律 同麥飯而且呢三款有需要的話都可以無限追加另外仲有提供七種唔同配料去配搭吉列牛分別有芥末醬油 山椒鹽 牛扒醬同咖喱等等有埋牌仔好細心咁建議你點樣配搭〰️元祖炸牛扒套餐 $148 第一次試所以就叫咗佢哋呢款元組炸牛扒吉列牛係先用高溫快炸 至三成熟嘅狀態另外店員都好細心會問你需唔需要個小烤爐有需要的話可以自行將吉列牛加熱吉列牛炸到金黃酥化 中間肉質軟腍肥瘦適中而且加熱之後仲保持少少肉汁絕對係高質吉列牛之選 對得住佢嘅價錢 🤟🏿〰️霙花翼板牛扒套餐 $158 呢款同元組吉列牛一樣 同樣用上翼板牛唔同之處係吉列牛上面加咗大量蘿蔔蓉同香蔥可以將加左柚子嘅蘿蔔蓉配吉列牛一齊食令炸牛扒嘅味道更加清爽仲可以解膩
聽講剛剛開業嗰排每日都大排長龍

唔同之處係吉列牛上面加咗大量蘿蔔蓉同香蔥

可以將加左柚子嘅蘿蔔蓉配吉列牛一齊食
令炸牛扒嘅味道更加清爽仲可以解膩

2021-05-15 29 瀏覽
野食正 服務好 推薦大家去試下 👍🏻👍🏻一入去 就同我地介紹有乜嘢食餐到左就會介紹番 啲醬係咩 要點食 都會好nice咁推薦番個套餐 真係覺得服務好好🥰☺️到野食果part個三合一吉列牛 覺得側邊兩款 菲力牛好好味 汁都好juice中間個翼板牛 就差啲啲 建議可以揀剩菲力牛個M9和牛丼真係好好味 即使好飽 都好想食晒佢個溫泉蛋 汁同飯 好夾 食落口 淡淡都好香加埋牛肉一請食更正 真係好值得試😋🤤🤤依家諗返起都好想再去食!!!
野食正 服務好 推薦大家去試下 👍🏻👍🏻

個M9和牛丼
真係好好味 即使好飽 都好想食晒佢
個溫泉蛋 汁同飯 好夾 食落口 淡淡都好香
加埋牛肉一請食更正 真係好值得試😋🤤🤤
依家諗返起都好想再去食!!!
2021-05-15 97 瀏覽
平時經過都要排隊,今日早收工就早D去食,餐廳裝修有日本嘅感覺,米色主調,感覺比較溫馨。打開餐牌,原來唔止有牛扒可以選擇,仲有豬肉、海鮮。▶️東京風里脊豬排鍋膳套餐$138套餐好豐富,有味噌湯、麥飯、前菜和沙律菜,都可以任意添加,非常划算。滑蛋配上炸豬排,豬排配蛋最適合,入口既脆又滑。▶️霙花翼板牛排套餐$158牛排要加熱先好食,入口好軟,也有牛肉的味道,配上沙律菜無咁油膩。沙律菜加入芝麻醬和柚子醋,入口味道很好。▶️日式柚子茶熱柚子茶入口香,味道都唔會好甜。

打開餐牌,原來唔止有牛扒可以選擇,仲有豬肉、海鮮。

▶️東京風里脊豬排鍋膳套餐$138
東京風里脊豬排鍋膳套餐

東京風里脊豬排鍋膳套餐

滑蛋配上炸豬排,豬排配蛋最適合,入口既脆又滑。

▶️霙花翼板牛排套餐$158

霙花翼板牛排套餐

沙律菜加入芝麻醬和柚子醋,入口味道很好。

▶️日式柚子茶

熱柚子茶入口香,味道都唔會好甜。
$193.5 (晚餐)
2021-05-15 29 瀏覽
想念日本系列 🇯🇵本小姐食牛無數, 但唯一係炸牛排就連係日本食都覺得唔好味.... 難得同街坊食飯, 就試試呢間來自日本嘅京都勝牛!今次試翼板牛, 配上蘿蔔蓉減輕油膩感, 第一口就咁食, 三成熟嘅牛排, 肉味無被炸漿嘅味道覆蓋, 之後再試其他醬料和山椒鹽, 成功引出肉味!食到一半, 可以要個爐將牛排煎熟一點, 令油香和肉味更濃~ 食埋生菜絲(可添加)和醃菜, 飲埋麵豉湯, 大滿足!呢間暫時係我食過最好食嘅牛カツ, 會再繼續幫襯!
想念日本系列 🇯🇵
呢間暫時係我食過最好食嘅牛カツ, 會再繼續幫襯!
2021-04-15
今日出嚟銅鑼灣,見到有我最愛嘅吉列牛,梗係要試下。Lunch Set好豐富,跟沙律菜.燕麥飯.味噌湯,仲有特飲。沙律菜新鮮爽口,食到索索聲,加埋芝麻醬勁好食,同燕麥飯一樣,仲可以無限添加。「元祖炸牛扒套餐」外層炸粉唔會好厚,炸得香脆,內裡牛扒3-5成熟剛剛好,牛扒確實不能煮得太熟。沾上旁邊三款醬料,真心好食。「香脆炸里脊豬排套餐」豬扒厚切,肉質都幾嫩幾Juicy, 唔會鞋。連小朋友都邊食邊讚好好味。「芒果奇異果味有汽特飲」果然好夠汽又夠凍,芒果味+底層奇異果,混埋一齊甜甜酸酸,好味「白桃蒟蒻冰茶」裡面粒粒蒟蒻好有口感,下次必定Encore🤗
今日出嚟銅鑼灣,見到有我最愛嘅吉列牛,梗係要試下。

「香脆炸里脊豬排套餐」

「芒果奇異果味有汽特飲」

「白桃蒟蒻冰茶」
裡面粒粒蒟蒻好有口感,下次必定Encore🤗
2021-05-06
午餐
  • 白桃蒟蒻冰茶
  • 芒果奇異果味有汽特飲
  • 香脆炸里背豬排套餐
2021-05-13 2489 瀏覽
繼台灣、韓國之後,最近非常人氣嘅日本過江龍炸牛扒專門店「牛カツ京都勝牛」喺今年二月終於登陸香港,選址銅鑼灣Tower 503地庫,而第二間分店都係最近登陸左將軍澳,將軍澳店更會有新款式登場。要數喺日本必食嘅嘢食,吉列牛絕對係近年來嘅人氣之選,呢間京都勝牛係一間喺日本好受歡迎嘅吉列牛專門店,由2014年喺日本關西京都站前開店之後,即刻成為日本Twitter熱門搜尋榜第一位,之後好短時間內喺日本開設20間分店,甚至擴展到全球,好似加拿大、韓國、台灣,短短七年係全球開設超過60間分店。餐廳主打各個部位嘅吉列牛,牛肉都係選用美國同紐澳牛肉,配搭自家調配粉漿,台灣有供應鐵板牛,不過見到香港分店暫時就未有。除左招牌吉列牛外,店內仲有和牛丼、鍋膳、炸豬排、海老豬扒等炸物或者海外限定款式嘅菜式好似三文魚柳。-1️⃣ 京都勝牛三味套餐 💰218(👅: 8.5/10)套餐可以一次品嚐炸翼板、厚切菲力同薄片醬味牛,呢款係日本店都係人氣款式,唔知係咪我去嗰時係開業冇耐,所有好多嘢都係有待改善,套餐上枱之後店員冇講解邊樣打邊樣,亦都冇放牌係牛上面,要事後問店員先知。香港店所有吉列牛排都係沿用總店做法、牛種及部位,裹

1️⃣ 京都勝牛三味套餐 💰218(👅: 8.5/10)

京都勝牛三味套餐

香港店所有吉列牛排都係沿用總店做法、牛種及部位,裹漿用日本技術乾麵包糠、麵粉、雞蛋製作,而且按照指定黃金比例調配,吉列牛用190度的高溫快炸60秒,上枱時係三分熟,所以可以睇到外皮入面既牛排都係紅紅地色,每枱會供應一個小烤爐,食客可以自行加熱至自己岩既熟度,指示係大概煎10秒左右就會變成medium rare既狀態,不過吉列牛本本身唔算熱,加熱左都唔會熱辣辣。
京都勝牛三味套餐

香港同日本唔同既係香港唔係用日本牛肉,而係用澳洲同美國牛肉。牛扒入面透紅,炸衣金黃,食落酥脆唔會話好易同肉分離,入口唔算油膩。
菲力食落係三個當中牛肉味最突出,因為佢係後腰內肉,肉質偏瘦但咬落都算軟腍食落油脂豐富,咬落肉汁JUICY;而翼板姐係日本菜單上「羽下」部位,係牛肩較軟既位置既,肉味比起菲力會無咁重,但佢係口感最好,肉質軟得黎帶小小筋有嚼勁,肉汁都鎖左係入面,而且帶油香,有小小入口即化既感覺;而薄片醬味牛係用菲力配上自家調製醬汁,個人覺得佢比起其他兩個較熟,二黎自家調製醬汁偏甜,甜到蓋過左牛既味道。
整體牛肉唔會話有太多筋咬唔開,有牛牛味濃郁啲,有牛肉質腍啲。試哂三種牛覺得翼板係最好食,如果單點就即係佢地既元祖炸牛排套餐,因為牛好睇個人口味,有人鍾意食牛味重有人鍾意腍身,我覺得翼板既口感滿足到我,其次係菲力,之後係薄片醬味牛。

而醬料有提供山椒鹽、牛扒汁、鰹魚昆布汁、咖喱醬、Wasabi,另外可加$15配溫泉蛋,為保持質素,所有醬汁都係由日本直送。山椒鹽食落有小小辣,可以突出牛肉既鮮味。牛扒汁食落就重味啲,令牛更加濃郁惹味。鰹魚昆布汁唔會好鹹,味道淡小小,就算加Wasabi食都唔會蓋過牛肉既味。咖喱醬略嫌有D鹹,加牛會蓋過牛味,但送飯就絕對無問題。個人覺得同牛扒最襯既係牛扒汁同山椒鹽。
京都勝牛三味套餐

呢個套餐包左一碗飯、麵豉湯、沙律、漬物。飯係一般麥飯,食落腍身黏口飯係一般麥飯,食落腍身黏口。麵豉湯飲落唔算鹹,飲完唔會口渴。
沙律幾新鮮,可以加柚子醋或麻醬,幾開胃,加醋感覺比較清新同解膩。漬物食落都係酸酸甜甜,開胃菜。另外一提呢度既麵豉湯、沙律、飯都係可以無限追加,所以大食既人只要叫套餐就一定食得飽。
2️⃣ 東京風牛排鍋膳套餐 💰138(👅: 8.5/10)
東京風牛排鍋膳套餐

原本見到餐牌有澳洲極上和牛,但問完店員話冇,但幫襯個時其實人流唔多,所以諗緊係咪啱啱開舖所以貨源未穩定而無,最後就叫咗呢個係日本好常見嘅鍋膳套餐。
上枱時係用熱鍋上,温度足夠。牛排用上牛肩胛芯,配上特製蛋汁同洋蔥醬。牛扒加上滑蛋,食落有小小似親子丼,香港說法係滑蛋牛排,平時見日式滑蛋豬扒多,配牛係比較少見,牛肩胛芯炸過再加上醬汁同煮,入口爽腍,油花均勻細緻
,滑蛋令到牛扒唔會太乾身,味道上都同蛋好夾,唔會話太過鹹。而蛋食落夠滑,會食落甜豉油嘅味道,牛排同蛋既鹹香味送飯一流,鍋底有半熟既滑蛋,不過耐左啲蛋都會熟返。總結係鍾意鹹甜味道、送飯既你會好鍾意,個人覺得比起京都勝牛三味套餐更出色。
3️⃣ 日本清酒豆腐雪糕 💰58(👅: 7.0/10)
日本清酒豆腐雪糕

豆腐雪糕豆腐味足夠,但食完完全唔覺得有清酒味,淨係食到豆腐味而唔係酒香,感覺有小小比人呃左咁,但豆腐雪糕有加上黃豆粉脆脆食落口感唔錯。
4️⃣ 麻糬雪糕糯米滋 💰58(👅: 8/10)
麻糬雪糕糯米滋

唔係得外表好睇,外層係煙靭既抹茶麻糬皮,入面係包著抹茶同雲呢拿雪糕,麻糬皮食落夠煙韌,抹茶同雲呢拿味唔算好甜但夠味,抹茶雪糕香甜回甘。
麻糬雪糕糯米滋

🌟食完呢間過江龍既結論係如果要排隊就唔會食,會揀隔離間段純貞,而如果再食既話唔會揀京都勝牛三味套餐,因為試過哂覺得冀板係最好食,直接叫冀板套餐性價比會高啲,同埋會想試佢個澳洲極上和牛。不過牛肉整體唔會話有好多大驚喜,始終香港同日本本店水準係有一段距離,而且唔係用日本和牛,口感同味道唔會令到人有好大驚喜。
👅味道: 8/10
🍴環境: 7/10
💰消費: $472 (服務費: 10%)
2021-02-24
東京風牛排鍋膳套餐
日本清酒豆腐雪糕
麻糬雪糕糯米滋
琴日同屋企人去咗銅鑼灣同Donald Duck影相,影完肚餓就去咗搵嘢食。見到呢間日本嚟京都勝牛就好想試下,所以就入咗去食😋元組炸牛扒套餐 $148呢款係餐廳嘅經典,相信唔少人都會揀佢食😝。炸牛排係用上翼板牛🥩,廚師輕輕炸過60秒,牛排外皮脆卜卜,炸皮薄而且無離肉。炸過一分鐘後,牛排肉外圍輕輕變熟,內裏仍呈粉嫩色。我就咁食口感得意,脆皮包住軟熟牛排😙。之後,我要求咗加一個煎 pan嚟煎一煎牛排,略略煎幾十秒,牛排表面變成淺啡色,食落更香。略加少少岩鹽調味,牛肉味出。炸牛排另配上三款調味料,我個人鍾意柚子胡椒,清清哋又可以突出牛肉味😎。除咗任添生菜絲同麵豉湯,白飯都係任裝,啱晒大食朋友。白飯入面會有啲燕麥粒,食去就會多種口感。炸三文魚柳套餐 $148平時食炸牛食得多,所以都想試吓呢一個炸三文魚柳🐟 呢個炸三文魚柳套餐都幾得意,因為佢哋將每一嚿三文魚都擺放得好整齊,而且仲好似一個笑哈哈咁,賣相唔錯🤣 至於味道方面,三文魚唔會炸到好乾,仲好滑,魚油濃郁。不過自己另外再加啲鹽會更加好味🤤三文魚嘅炸皮好薄 ,而且都好脆 ,食落口感唔錯。呢個套餐仲有三款醬汁,炸三文魚柳主要就配沙律醬,另外仲有啲必

元組炸牛扒套餐 $148

炸三文魚柳套餐 $148
平時食炸牛食得多,所以都想試吓呢一個炸三文魚柳🐟 呢個炸三文魚柳套餐都幾得意,因為佢哋將每一嚿三文魚都擺放得好整齊,而且仲好似一個笑哈哈咁,賣相唔錯🤣 至於味道方面,三文魚唔會炸到好乾,仲好滑,魚油濃郁。不過自己另外再加啲鹽會更加好味🤤三文魚嘅炸皮好薄 ,而且都好脆 ,食落口感唔錯。呢個套餐仲有三款醬汁,炸三文魚柳主要就配沙律醬,另外仲有啲必有嘅生菜絲,醬油蘿蔔蓉同其他醃製小食😋 佢提供左好濃郁嘅芝麻醬,所以配生菜絲一齊食就好好味!

白桃蒟蒻冰茶 $32
你杯冰茶一上嚟嗰陣唔係好凍,不過攪多幾下之後就有返啲冰涼嘅感覺❄️ 飲品裏面仲有好多蒟蒻,好有咬口仲甜甜地。但因為佢係冰茶,所以成杯飲品都唔會特別甜😋 冰茶都可以解膩,所以嗌呢杯飲品都唔錯~

芒果奇異果味有汽特飲 $36
平時好少見有一個配搭😆,佢一上枱事就見到梳打入面有好明顯嘅黃色同綠色部分,層次分明。如果你怕太甜,建議你唔需要搞太多,本身已經好夠味。芒果味同奇異果味唔會好假,飲落幾fresh.☺

2021-04-28
午餐
2021-05-13 36 瀏覽
記得前兩年係東京食過呢間吉列牛覺得好正,果陣都估唔到咁耐冇得去旅行🥺不過依家呢間京都勝牛黎左香港開分店😍終於可以黎食第二次😋餐牌有唔同肉類嘅配搭嘅套餐選擇,今次揀左豬扒同牛扒兩款套餐黎試~◾️元祖炸牛排套餐 • $148牛排配搭自家調配粉漿高溫快炸60秒,上碟只有三成熟,鮮嫩多汁,翼板有嚼勁,每個套餐都會配上自家調製醬汁,蘸上黎食牛味會更有層次😋其實餐廳仲備有燒爐,輕輕燒15-20秒肉味會香濃。◾️香脆炸里脊豬排套餐 • $138 里脊豬炸衣金黃鬆化,賣相十分誘人😍肉質嫩彈,配上大量椰菜絲,可以自行加上芝麻醬或柚子醬,食左會有解膩作用。◾️藍柑荔枝特飲 • $36朋友點嘅,試左兩啖都幾清新!◾️白桃蒟蒻冰茶 • $32有淡淡嘅白桃味,蒟蒻好有咬口!不會過甜.

◾️元祖炸牛排套餐 • $148

◾️香脆炸里脊豬排套餐 • $138

◾️藍柑荔枝特飲 • $36
朋友點嘅,試左兩啖都幾清新!

◾️白桃蒟蒻冰茶 • $32
有淡淡嘅白桃味,蒟蒻好有咬口!不會過甜.
2021-05-13 16 瀏覽
系日本食過一次京都勝牛念念不忘,而家又冇得去旅行,見香港開咗,去朝聖下解解癮🤤裝修都係簡單樸素為主,企理乾淨,好啱同朋友同事食個飯👍每個套餐都有一個味增湯,麥飯,椰菜沙律,同幾種調味料。上菜時,侍應都好好,知我哋唔太食生,話如果有需要就叫佢哋加熱個爐,俾我哋再燒一陣。咁我哋當然唔客氣,建議大家唔使燒咁耐,輕輕兩邊燒一下,將啲肉汁鎖住更好味😋元祖炸牛排套餐,霙花翼板牛排套餐外表10分鬆脆,內有肉汁,又唔會太油膩。翼板比元組牛牛味濃,而且套餐附有柚子醋,更能帶出牛肉的鮮味。但如果鍾意食原始味道,都係元祖較傳統。甘多隻調味料,我哋都係鍾意招牌牛排醬,山椒鹽都不錯。藍柑荔枝味有汽特飲,白桃蒟蒻冰茶見到menu藍色好靚,特登叫黎打卡,有汽都特別消暑🤣 白桃蒟蒻,啲蒟蒻好好咬口,幾好。

元祖炸牛排套餐,霙花翼板牛排套餐

藍柑荔枝味有汽特飲,白桃蒟蒻冰茶
  • 元祖炸牛排套餐
先生們、女士們,午安!歡迎乘搭 JJ航空JJ 007由香港前往新都勝牛😍今日會帶大家食「食過反尋味」嘅吉列牛!😜霙花翼板牛排三成熟嘅吉列牛排,油脂平均,肉質粉嫩,香濃牛香!一片吉列牛肉加少少Wasabi一齊食,一陣間帶出牛肉嘅香😍而且吉列牛嘅粉漿厚薄適中,香脆不油!外脆內軟嘅口感,特別過癮🥰再食啖霙花蘿白,好清甜唷!如果想吉列牛再熟少少,可以放上鐵板到煎煎沾一沾柚子醬油,牛肉果香味更加突出!整體來講一份吉列牛有10多片,配埋開胃前菜、味增湯、同白飯,連大胃王都話非常滿足🤪飲埋日式柚子茶清清味蕾又可以食下一餐🤪呢間嘅吉列牛係我喺香港食過最好食嘅一間!霙花翼板牛排一份$158 性價比高,回頭值更高🥰東京風里譽豬排鍋膳套餐即叫即炸嘅吉列豬扒連用用秘製嘅醬汁滑蛋😍另外追加烏冬!烏冬吸滿晒醬汁嘅味道,非常香甜滑蛋同豬排一齊食簡直係完美嘅組合,豬排外脆內多汁,滑蛋香濃!好開胃!而且份量都幾多😋好味又飽飽!另外飲埋白桃蒟蒻冰茶同柚子茶,好解暑啊!......#chantaljj銅鑼灣#chantaljj日本菜 #銅鑼灣美食 #吉列牛
今日會帶大家食「食過反尋味」嘅吉列牛!😜

霙花翼板牛排
三成熟嘅吉列牛排,油脂平均,肉質粉嫩,香濃牛香!

如果想吉列牛再熟少少,可以放上鐵板到煎煎
沾一沾柚子醬油,牛肉果香味更加突出!

東京風里譽豬排鍋膳套餐
即叫即炸嘅吉列豬扒連用用秘製嘅醬汁滑蛋😍另外追加烏冬!
烏冬吸滿晒醬汁嘅味道,非常香甜

另外飲埋白桃蒟蒻冰茶同柚子茶,好解暑啊!

#chantaljj銅鑼灣
#chantaljj日本菜
#銅鑼灣美食
#吉列牛
2021-05-12 52 瀏覽
話說都係掛住日本,想回味一下。知道香港有分店,所以試一試,唔好期望太多都合格嘅。通常係過江龍知好難100%還原風味。係香港始終覺得啲靚牛都係差少少,唔太值個價,所以都係揀返中低價位試。同朋友share所以揀左元祖款,菲力牛拼脆炸豬,再加左隻大海老。等左陣上菜,元祖牛正常但菲力牛細到有啲驚訝完全係圖片只供參考,好彩都係好食,但份量真係好少。最好食反而係脆炸豬有驚喜,肉厚juicy!海老唔平但正常發揮。雖然性價比唔高但服務幾好,啲員工都有笑容同有禮貌。另外而家係自助電話落單幾方便,飯同椰菜絲都可以refill, 可以食到飽

通常係過江龍知好難100%還原風味。

元祖炸牛扒
菲力牛扒拼脆炸豬

等左陣上菜,元祖牛正常
但菲力牛細到有啲驚訝
完全係圖片只供參考,好彩都係好食,但份量真係好少。
最好食反而係脆炸豬有驚喜,肉厚juicy!

大海老

海老唔平但正常發揮。

元祖炸牛扒
大海老
2021-05-10 31 瀏覽
京都勝牛三味包括翼板、菲力、薄片鹽味牛強烈建議大家請服務員拿烤盤烤一下,會更加的香!當然不太吃生的就一定要烤一下咯🥰翼板和菲力真的太好吃了😋肉質好鮮嫩❤️相反,薄片鹽味可能本身有調味,覺得怪怪的🤔下次會直接選擇雙味套餐,只包括翼板和菲力,價錢也更便宜😍味噌湯、燕麥飯、沙拉菜都是無限添加,超好!!
京都勝牛三味包括翼板、菲力、薄片鹽味牛

強烈建議大家請服務員拿烤盤烤一下,會更加的香!
當然不太吃生的就一定要烤一下咯🥰
下次會直接選擇雙味套餐,只包括翼板和菲力,價錢也更便宜😍

味噌湯、燕麥飯、沙拉菜都是無限添加,超好!!
2021-05-10 32 瀏覽
早排睇介紹,知道京都勝牛嚟咗香港開分店,嗰陣時去旅行係京都同女朋友食過,一試難忘,今日終於有時間,同女朋友過嚟食飯次,好掛住京都呀...🥺喺香港食過感覺同喺京都食好唔同香港舖頭大好多😂坐得舒服好多,裝修亦好光猛企理餐牌選擇黎講,比起京都嘅種類多好多,京都剩係得牛揀,不過最後我叫嘢食我都淨係叫牛🤣因為我覺得最好食都係牛~ 最後我同佢叫左一個元祖炸牛套餐同翼板牛排套餐!呢度同京都一樣,都係有好多種醬汁嘅選擇,唯一美中不足係生蛋要加錢😫佢上碟時,d牛係3成熟,其實已經可以食,入口好淋,入口即溶,牛嘅質素係幾好,而且火候都控制得好,唔會有血淋淋感覺。而上碟時,服務員講解d醬汁比我地聽,真係有好多款,同埋得閒京問下你有冇咩需要,服務幾好👍🏼而我女朋友不嬲都唔鍾意食咁生,所以開咗個鐵板,自己燒,自己控制個熟成程度,而佢哋都好細心,因為一開始個鐵板唔熱,佢哋有有個漏斗,漏完大概一分半鐘左右,個鐵板就會夠熱,就可以落啲牛落去煎熟啲,而唔會點痴底醬汁黎講,真係各有特色,比較特別,令我有d印象,係蔥花蘿蔔蓉汁,酸酸甜甜,沾d牛係幾好味,而咖喱都好夾,味道重d不過咁多款醬汁,令到食一種牛,有好多種唔同滋味,

喺香港食過感覺同喺京都食好唔同
香港舖頭大好多😂坐得舒服好多,裝修亦好光猛企理

不過咁多款醬汁,令到食一種牛,有好多種唔同滋味,所以嗰時喺京都食已經印象深刻

最後同佢一人要左杯梳打,冇得去京都,唯有得閒黎食下望梅止渴下喇☺️
2021-04-22
2021-05-08 41 瀏覽
Lunch約咗朋友喺銅鑼灣食飯已經食到唔知有咩好食啦見到呢間新開嘅日本過江龍吉列牛一於去試試係咪咁正———————————————————————🔸元組炸牛排套餐($148)呢度最出名應該就係炸牛排叫咗個最平價嘅嚟試吓吉列牛顏色睇落好粉嫩但食落口好凍一啲都唔熱即使用鐵板返熱阻都只係暖暖地咬落亦好難咬好韌非常失望🔸鮮嫩炸豬柳套餐($138)反而炸豬柳比較有驚喜食落肉質同口感都比牛好食好多但總括來講都係好普通唔會有下次———————————————————————京都勝牛 (銅鑼灣)銅鑼灣謝斐道535號Tower 535地庫B01號舖
Lunch約咗朋友喺銅鑼灣食飯
已經食到唔知有咩好食啦
見到呢間新開嘅日本過江龍吉列牛
一於去試試係咪咁正
———————————————————————

🔸元組炸牛排套餐($148)
呢度最出名應該就係炸牛排
叫咗個最平價嘅嚟試吓
吉列牛顏色睇落好粉嫩
但食落口好凍一啲都唔熱
即使用鐵板返熱阻都只係暖暖地
咬落亦好難咬好韌
非常失望

🔸鮮嫩炸豬柳套餐($138)
反而炸豬柳比較有驚喜
食落肉質同口感都比牛好食好多

但總括來講都係好普通唔會有下次
———————————————————————

京都勝牛 (銅鑼灣)
銅鑼灣謝斐道535號Tower 535地庫B01號舖
朋友話係日本食過好好食,所以黎之前都好期待😍😍🔸元祖炸牛排套餐🐮一上菜,店員貼心提醒牛排跟日本餐廳標準只係炸咗60秒,如果怕生得濟,可以再用鐵板自行再燒多一陣。我地夾起吉列牛望一望,覺得生熟度啱啱好。吉列牛食落外脆內軟,粉漿夠薄,牛肉好軟腍。附有招牌牛排醬、山椒鹽、咖哩醬同芥末醬油可以點黎食,個人覺得點招牌牛排醬最好食,甜甜地咁!套餐附有麥飯、椰菜沙律及味噌湯,如果唔夠食可以任添😛🔸東京風里脊豬排鍋膳套餐試左炸牛排,另一份就試下豬啦。一上碟就覺得好大份😆炸豬排肉質好嫩,連同滑蛋、洋蔥一齊食,有啲汁,又唔會乾,好好食!🔸藍柑荔枝味有汽特飲🍸杯飲品好靚,藍色的好夢幻,飲落係荔枝味,有荔枝粒粒咬下。🔸白桃蒟蒻冰茶🍹冰茶相對普通,茶味都夠,唔會太甜,有粒粒蒟蒻增加口感。
朋友話係日本食過好好食,所以黎之前都好期待😍😍

🔸元祖炸牛排套餐🐮

🔸東京風里脊豬排鍋膳套餐

🔸藍柑荔枝味有汽特飲🍸
杯飲品好靚,藍色的好夢幻,飲落係荔枝味,有荔枝粒粒咬下。

🔸白桃蒟蒻冰茶🍹
冰茶相對普通,茶味都夠,唔會太甜,有粒粒蒟蒻增加口感。
  • 藍柑荔枝味有汽特飲
  • 東京風里脊豬排鍋膳套餐