2021-06-07 35 瀏覽
京都勝牛開到成個日本都係,嚟到香港坐落銅鑼灣當然亦成為網紅店。呢度主打石燒激烈牛,有好幾個部位可以揀,整體賣相真係打卡一流。霙花翼板牛排套餐($158)呢個部位係Chuck Flap,接近牛嘅肩胛位置,牛味濃郁,口感就較為有咬口,用吉列方式炸起上碟之後,其實唔洗點再用熱石燒都已經夠熟。呢度個特色係有好多醬汁可以配搭,今次就試左芥末醬油、山椒鹽、招牌牛扒醬,當然唔少得上面嘅蘿蔔蓉。各有各特色,可以突出牛嘅原味。呢度嘅麥飯、沙律都係任添,不過食完一轉其實已經好飽。飲品方面都賣相一流啊。

霙花翼板牛排套餐($158)

呢度嘅麥飯、沙律都係任添,不過食完一轉其實已經好飽。

飲品方面都賣相一流啊。
2021-05-03
午餐
<日本過江龍🇯🇵>—🐷香脆炸里脊豬扒套餐 $138因為朋友唔食牛肉 所以就叫咗炸豬扒 點知好有驚喜❗️外皮炸得好薄 入口鬆化🤤新鮮炸起 夾嘅時候中間仲出緊煙😆 豬扒食落一啲都唔鞋👍🏻 有肉汁另外跟咗芥辣同埋豬扒汁 兩次汁都好夾☺️.🥩元祖炸牛扒套餐 $158嚟到呢度當然要試佢哋嘅招牌炸牛扒🤩叫咗呢款翼板牛 油花均勻 肉質好嫩😋炸嘅時間只係用咗60秒 炸到金黃色😍 中間牛肉保持粉紅色☺️醬汁調味有好多選擇 有芥末醬油 咖喱汁 山椒鹽🧂 個人最鍾意芥末醬油 wasabi配牛肉冇得輸💚另外沙律 飯 同麵豉湯都可以無限追加😛—評分📈味道 7.5/10環境 7.5/10性價比 7.5/10—Rating 📈Taste 7.5/10Environment 7.5/10Worthiness 7.5/10
<日本過江龍🇯🇵>

Environment 7.5/10
Worthiness 7.5/10
2K
2021-06-05 32 瀏覽
有朋友介紹這裏的日式吉列牛,非常美味,今天便來到了。霙花翼板牛扒套餐$168。網上資料顯示翼板肉(Flat Iron)含有許多筋絡及油花,吃起來軟嫩適中,是牛肩唯一較軟的部位,可以切厚片當作煎烤牛排或薄片肉片,翼板肉指牛頸與牛下肩的交界處,運動量偏少,是牛肩中最軟的部位,肉中細筋、油花均勻遍布如大理石紋,故軟中帶脆。因羽狀油花分布又稱「羽下肉(ハネシタ)」,又因常切成方形販售所以也有「坐墊(座布団)」的暱稱。翼板肉,吉列外皮香脆可口,牛肉味道鮮嫩可口,點些醬汁,可以增加味道層次感。將蘿蔔蓉加在醬汁內,可以減少上火機會。香脆炸里脊豬扒套餐$138,里脊豬扒肉味濃郁,肉質豐富,加些梅子汁,可以減少油膩感。溫馨提示:飯和沙律菜可以追加。荔枝特飲$36,帶湖水藍色的荔枝特飲,荔枝味道突出,不會過甜。白桃蒟蒻冰茶$32,白桃茶味十足,蒟蒻爽口彈牙,兩者個人最愛,值得推介。
有朋友介紹這裏的日式吉列牛,非常美味,今天便來到了。

霙花翼板牛扒套餐$168。

溫馨提示:飯和沙律菜可以追加。

2021-06-04 29 瀏覽
冇得飛 唯有食下好西止下旅行癮🤩1. 元祖炸牛排套餐 $158牛肉味幾濃 肉質好有口感 食落算係入口即溶 套餐附送四款醬汁 有芥末醬油 咖喱醬 山椒鹽同埋柚子醋 小編最鍾意點柚子醋 酸酸甜甜 勝在味道偏淡 唔會喧賓奪主 可以減低牛肉嘅油膩感 食落更清新 2. 霙花翼板牛排套餐 $168兩個套餐嘅牛肉都係黎自翼板牛 肉質口感差唔多 但呢個set會配埋蘿蔔蓉 每個套餐都附有大量椰菜 唔鍾意食椰菜但又唔想浪費食物嘅朋友 可以試吓將椰菜放上鐵板炒一陣 再加沙律醬食 咁就會香口同好食好多 無咁dry3. 日式柚子茶(熱)$28茶壺入邊有唔少柚子渣 飲落好舒服 唔會死甜 4. 白桃蒟蒻冰茶 $32白桃味好突出 入面仲有蒟蒻 咬落幾有口感 Overall 推介指數:4-4.5/5小編好唔好彩咁坐左喺風口位 冷氣太勁 令到塊鐵板燒極都燒唔起 就算中途換左幾次火 都要等一段時間先燒得熟啲肉 所以大家想試呢間餐廳嘅話 盡量避免坐風口位🥲不過整體黎講 味道都對得住價錢嘅 不妨一試
冇得飛 唯有食下好西止下旅行癮🤩

4. 白桃蒟蒻冰茶 $32
白桃味好突出 入面仲有蒟蒻 咬落幾有口感

Overall 推介指數:4-4.5/5
2021-06-04 147 瀏覽
嗌佢地既套餐,麵豉湯同埋白飯可以無限添加。沙律菜好多,可自行選自己口味既醬落。✨味道70分,唔差,又未至於好出色。.🔸霙花翼板牛排套餐($168)一上菜,侍應詳細地介紹醬汁,服務ok,望落去牛肉幾粉嫩,咬落外脆內軟,不過食落牛味唔濃,而且中心唔夠熱,其我expect係自己係石板燒。.🔸香脆炸里脊豬排套餐($138)佢會比碗芝麻你自己中爛,再落啲梅子醬。都夠脆,不過不失,夾起少許皮肉分離。.🔸藍柑荔枝味有汽梳打($36)成杯藍色幾吸睛,幾重果味,有真荔枝肉,唔會太甜。.🔸白桃蒟蒻冰茶($32)茶味好濃,白桃味較淡,微甜,蒟蒻好煙韌。
嗌佢地既套餐,麵豉湯同埋白飯可以無限添加。
沙律菜好多,可自行選自己口味既醬落。
✨味道70分,唔差,又未至於好出色。
霙花翼板牛排套餐

🔸霙花翼板牛排套餐($168)
一上菜,侍應詳細地介紹醬汁,服務ok,
望落去牛肉幾粉嫩,咬落外脆內軟,
🔸香脆炸里脊豬排套餐($138)
佢會比碗芝麻你自己中爛,再落啲梅子醬。
都夠脆,不過不失,夾起少許皮肉分離。
香脆炸里脊豬排套餐

🔸藍柑荔枝味有汽梳打($36)
成杯藍色幾吸睛,幾重果味,有真荔枝肉,唔會太甜。
藍柑荔枝味有汽梳打

🔸白桃蒟蒻冰茶($32)
茶味好濃,白桃味較淡,微甜,蒟蒻好煙韌。
白桃蒟蒻冰茶
2021-06-03
霙花翼板牛排套餐
藍柑荔枝味有汽梳打
白桃蒟蒻冰茶
2021-06-04 2400 瀏覽
//< 京都勝牛 >🐤小編之前想去食點知排唔到,今次竟然係🐷小編食到!平日2點到唔洗排隊🤪 平日lunch有set不過今次小編全部都係散叫~雖然係散叫但係都係包曬任添既湯、椰菜沙律同麥飯😝—————————————————- 京都勝牛雙味套餐 $198 -呢個牛雙味包括左翼板牛同菲力牛~ 上到黎生熟程度岩岩好!不過影陣相已經唔熱🤣 有需要可以向店員比爐自己再燒🔥小編同朋友都覺得菲力牛滑d嫩d好食d~而翼板牛則肉味濃郁一d🐂 呢個包左幾款調味醬汁,包括咖喱醬、醬油、招牌牛扒醬同山椒鹽~ 大家可以隨意搭配揀自己鍾意既😀—————————————————- 名物味噌里脊豬排套餐 $138 -豚肉有驚喜!外皮非常鬆化,裡面既豚肉非常嫩,特別鍾意淋左係豚肉度既味噌汁😝不過佢個皮同肉會分開🤣 呢個仲配上一個醬汁,都夾既😆—————————————————整體覺得都好食,但係又不至於驚艷~ 過江龍又未去過日本🇯🇵食呢間就試下啦🤣—————————————————評分:7.4/10地址:銅鑼灣謝斐道535號Tower535地庫 B01號舖營業時間:星期一至日12:00-22:00#京都
< 京都勝牛 >

- 京都勝牛雙味套餐 $198 -

- 名物味噌里脊豬排套餐 $138 -

評分:7.4/10
地址:銅鑼灣謝斐道535號Tower535地庫 B01號舖
營業時間:星期一至日12:00-22:00

#京都勝牛 #銅鑼灣美食 #銅鑼灣必食 #日本過江龍 #吉列牛 #日本菜 #香港美食 #美食博客 #香港美食地圖 #香港美食推介 #hkfoody #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkfoodshare #hkfoodblog #hkfoodgram #hkfoodpic #hkfoodstagram #hkfood #🐷🐤日本菜 #🐷🐤銅鑼灣
2021-06-03 222 瀏覽
平日lunch hour黎,幸運仲有張枱唔洗等位😇除左吉列牛之外,仲有豬排、三文魚同海老套餐可以選擇🔆元祖炸牛排套餐$148牛排上枱時3-5成熟,沒有血水,怕生的或者想煎香d可要求店員幫忙開個爐自己燒。佢設定的熟成度咬起來肉質軟嫩,少少根位可接受。套餐包含的麥飯、椰菜沙律同味噌湯都是可續加,雖然唔添都已經夠了🤪醬汁方面,附有咖哩醬、醬油、山椒鹽同牛排醬,仲有山葵。沙律都有柚子汁同胡麻可以用作調味雖然係日式吉列牛,但用嘅卻係美國同紐澳牛🤨有點遺憾呢🤣當店員端上套餐時,會介紹一次食物同各款醬汁,清晰易明👍🏼服務態度亦良好💕

🔆元祖炸牛排套餐$148

午餐
2021-06-02 39 瀏覽
🇯🇵 京都勝牛 Kyoto katsugyuFollow my ig @jast.eatt for more reviews! 🥰🥰🥰Since we can’t go to Japan, guess Japanese restaurants are the closest experience I could get 🥲 🐂The meat comes quite raw and thick so do not eat it as is! Give it a good grill on the mini pan for at least 15 seconds on each side. I find that it tastes better after grilling longer. It’s a bit chewy if you dont grill long enough. Comes with three types of sauces and pepper salt. Soy sauce with wasabi, curry sauce and Worcester sau
🇯🇵 京都勝牛 Kyoto katsugyu

🐂The meat comes quite raw and thick so do not eat it as is! Give it a good grill on the mini pan for at least 15 seconds on each side. I find that it tastes better after grilling longer. It’s a bit chewy if you dont grill long enough. Comes with three types of sauces and pepper salt. Soy sauce with wasabi, curry sauce and Worcester sauce. Thought the soy sauce with wasabi was the best! Salt was a bit too salty and Worcester sauce was too light for my taste.

🍚The rice was actually quite bad 😆 feels as if it’s not cooked well. There’s plain lettuce salad that comes with it and you have to use the salad dressing on the rack (salad does not come with salad dressing).

🍸I got the guava and lychee sparkling drink but i cannot taste the guava at all 😂 also too much ice and the glass cup was so small that I basically only took 5 sips and it was all gone 😂
2021-06-02 64 瀏覽
位於tower 535嘅京都勝牛,今次到訪時竟然唔洗排隊?!到底有冇伏呢?🤔睇埋落去就知架喇😏-今次我睇咗一陣個menu,都係揀咗同一款最基本嘅吉列牛套餐。老實講,如果有喺日本食過吉列牛嘅話,真係會覺得香港索價會比較進取🥵,而喺日本嘅話,相近嘅價錢都會上埋個鐵板,俾你自行再調整個生熟程度。(定香港係要自己問店家先有?呢點真係唔太清楚)而如果要話香港同日本嘅勝牛有咩相同之處,我會話係服務好、醬汁種類同食法以及白飯&椰菜絲都係任添~😆-✨元祖炸牛排套餐$158 3/5 ; 1/5俾個🍚據説吉列牛上枱嘅時候會係三成熟,而大致上同都做到嘅(見圖一),除咗中間有一兩舊熟咗啲,不過吉列牛外層嘅炸衣都厚薄適中,唔會成舊粉咁,肉質以呢個價錢嚟講都食得過👍🏻,尚算有肉質嫩滑,唔會話好多渣。而醬料方面,店員同枱上面嘅卡仔都有清楚咁解釋到每款醬料係點配搭😌,而我比較推介嘅會係芥末醬油同埋山椒鹽呢兩款食法~而另外嘅招牌牛排醬我就唔多食得出佢係咩味🤔,而咖喱汁都係一般貨色,係日本嘅甘口咖喱🍛。雖然個吉列牛都算好食,但除咗個定價以外,我仲有一個原因令我未必會再回頭光顧😫,個敗筆係個麥飯🍚。😔我就唔知店家係咪真係用
✨元祖炸牛排套餐$158 3/5 ; 1/5俾個🍚

雖然個吉列牛都算好食,但除咗個定價以外,我仲有一個原因令我未必會再回頭光顧😫,個敗筆係個麥飯🍚。😔我就唔知店家係咪真係用日本珍珠米🤔,因為就咁睇個飯嘅顔色都覺得係暗淡無光,唔似平時嘅日本米咁晶凝通透、口感軟糯;呢度嘅係望落米飯嘅色澤都暗淡無光,而且口感係好「行」,食落好鞋口😫,連飯嘅甜味都冇咩🤯。就算個吉列牛幾好食,當兩者一同放入口嗰陣,我會話係天堂與地獄嘅感覺🥵,以呢個套餐嘅定價同埋日本和食係以米飯做主食嚟講,我覺得個飯好有進步空間。

2021-05-31
  • 元祖炸牛排套餐
🍴元祖炸牛排套餐 HKD158高質牛排 用上高溫炸到外邊金黃酥脆 內裡保持三成熟🥩牛肉非常軟 但又有口感 同時入落口有濃郁嘅油脂香🤤佐料方面都有幾個選擇 牛肉汁 山椒鹽 堅魚汁 咖喱汁🧂個人最推薦堅魚汁 食落口超級日本feel 魚介嘅香味與牛肉相輔相成 讚‼️🍴炸特選三文魚柳套餐 HKD158三文魚都係炸到半生熟 酥脆嘅外皮加上中心嫩滑嘅三文魚 有一種冰火嘅雙重口感🔥❄️ 淡淡嘅魚油香 建議配上蘿蔔蓉一齊食 口感會更加豐富 味道亦都更清新🌿🍴炸廣島生蠔(2隻)HKD48兩隻炸蠔都超大隻 非常飽滿🥴咬落去新鮮多汁 充滿住蠔嘅鹹香味🦪炸粉唔會落得太厚 做到外脆內軟嘅效果👍🍴藍柑荔枝味有汽特飲+白桃蒟蒻冰茶 HKD36+32荔枝特飲偏甜少少 一上檯超多氣泡 feel到飲落去個下會超爽🥴呢個味道唔知點解超有日本feel 好似真係係當地飲到嘅特飲咁🍹冰茶嘅茶味濃郁 加上清清地嘅白桃香 同蒟蒻增加左口感 好適合配搭炸物🤪

🍴元祖炸牛排套餐 HKD158

🍴炸特選三文魚柳套餐 HKD158

🍴炸廣島生蠔(2隻)HKD48

🍴藍柑荔枝味有汽特飲+白桃蒟蒻冰茶 HKD36+32

• 炸三文魚柳套餐
2021-05-31 34 瀏覽
星期一lunch 超級無敵富貴set 😂有炸牛仔肉粒定食炸豬扒定食炸豬柳加炸大蝦定食湯同椰菜絲可以加添不過一定唔使添本身都食唔晒個定食大大份又係超滿足嘅一天😁😁😁
星期一lunch 超級無敵富貴set 😂
有炸牛仔肉粒定食
炸豬扒定食
炸豬柳加炸大蝦定食
湯同椰菜絲可以加添
不過一定唔使添
本身都食唔晒個定食大大份
又係超滿足嘅一天😁😁😁
今天下午到京都勝牛吃午餐🍽️, 位於銅鑼灣謝斐道535號Tower 535地庫B01號舖。 這間人氣日本過江龍, 店內裝修簡潔, 帶有點日式風味, 招牌菜是吉列牛🐮, 另外也有炸豬扒🐽和炸三文魚柳🐟等等。 餐廳更選用美國和紐澳牛肉,配自家調製的粉漿高溫快炸60秒, 上枱時肉只有三成熟。 😚今次試下霙花翼板牛排套餐(已經包括麥飯、 椰菜沙律和味噌湯) $168、 炸特選三文魚柳套餐(已經包括麥飯、 椰菜沙律和味噌湯) $158、 藍柑荔枝特飲$36、 芒果奇異果特飲$36。⭕霙花翼板牛排套餐(套餐已經包括麥飯、 椰菜沙律和味噌湯) ~炸得金黃脆皮的牛排,包着只有三成熟的肉扒, 肉質濃厚嫩滑,店內提供了幾款蘸料, 適合各人口味,配上清爽的椰菜沙律、麥飯和味噌湯, 相當美味💕。⭕炸特選三文魚柳套餐(套餐已經包括麥飯、 椰菜沙律和味噌湯) ~ 見到炸三文魚柳幾特別,外層炸得好酥脆🤤, 內層還是生的, 入口嫩滑好味。⭕藍柑荔枝特飲~ 高顏值的一杯飲品, 味道清甜。⭕芒果奇異果特飲~ 甜美的芒果, 是夏天的最佳飲品。喜歡吃吉列炸物的朋友千祈唔好錯過, 炸物有質素,套餐的麥飯、 椰菜沙律和味噌湯可再添

炸特選三文魚柳套餐(已經包括麥飯、 椰菜沙律和味噌湯)

⭕藍柑荔枝特飲~ 高顏值的一杯飲品, 味道清甜。

藍柑荔枝特飲

⭕芒果奇異果特飲~ 甜美的芒果, 是夏天的最佳飲品。

芒果奇異果特飲

喜歡吃吉列炸物的朋友千祈唔好錯過
, 炸物有質素,套餐的麥飯、 椰菜沙律和味噌湯可再添加, 食得好滿足。😊👍🏻

2021-05-31
藍柑荔枝特飲
芒果奇異果特飲
  • 炸特選三文魚柳套餐(已經包括麥飯、椰菜沙律和味噌湯)
  • 霙花翼板牛排套餐(已經包括麥飯、椰菜沙律和味噌湯)
  • 霙花翼板牛排套餐(已經包括麥飯、椰菜沙律和味噌湯)$168、炸特選三文魚柳套餐(已經包括麥飯、椰菜沙律和味噌湯)$158、藍柑荔枝特飲$36、芒果奇異果特飲$36
好掛住日本,好耐冇去日本旅行🧳 銅鑼灣新開咗間日本過江龍,思鄉嘅我一定要去懷念吓鄉下嘅味道🤤 12點幾去到,都好多人排隊,等咗一個鐘,終於入得!入到去環境好日式,座位都好闊落。🍴京都勝牛雙味套餐 (翼板&菲力) 包咗任食嘅白飯,湯同沙律 $188一上枱,啲吉列牛已經好吸引,係三成熟嘅狀態,覺得太生嘅話,可以用鐵板煎到自己鍾意嘅熟度(茹毛飲血嘅我覺得已經可以放落口🤩都係煎兩下先有食吉列牛嘅feel,每邊大概煎10秒左右,就會維持medium rare嘅狀態。醬汁就有豉油,鹽,咖喱醬,芥末,酸汁,三隻醬都好夾吉列牛🐮酸汁解膩,豉油清香,鹽就帶出牛嘅香味,而咖喱醬好香好濃,撈飯好好食,但點牛就搶曬味,食唔到牛嘅味,唔推薦點牛肉。但真心個人覺得唔點先食到原味,最多加少少鹽就夠🤭翼板係最平嘅吉列牛,肉質都淋身,牛味就冇乜,但勝在經濟實惠,好抵食。而菲力就好食好多,肉質緊致少少,牛味較濃。飯就係一般麥飯,比較淋身,黏口,麵豉湯唔鹹抵讚,飲完唔會口渴(冇味精),沙律好新鮮,可以加柚子醋或麻醬,個人覺得醋好食啲,比較fresh同解膩。推薦指數: 8/10二百蚊唔使,食到日本質素嘅吉列牛,仲有得任食飯,

🍴京都勝牛雙味套餐 (翼板&菲力)
包咗任食嘅白飯,湯同沙律 $188
醬汁就有豉油,鹽,咖喱醬,芥末,酸汁,
三隻醬都好夾吉列牛🐮
酸汁解膩,豉油清香,鹽就帶出牛嘅香味,
但真心個人覺得唔點先食到原味,最多加少少鹽就夠🤭

而菲力就好食好多,肉質緊致少少,牛味較濃。

推薦指數: 8/10
二百蚊唔使,食到日本質素嘅吉列牛,仲有得任食飯,沙律同湯,一定夠飽肚,真係好抵🤤
推薦!
2021-05-30 169 瀏覽
日本過江龍吉列牛🐄服務好好😚我同男友一致覺得秘性價比高d🙈🤫不過呢度飯🍚沙律🥗湯🍲都係任加🆓🥩元祖炸牛排套餐 $158翼板牛即係牛肩胛位 口感彈牙 油脂分布岩岩好 牛味相當重☺️吉列炸皮薄脆 但有d位散散地會甩皮🙈記得要問店員拎鐵板烤爐🔥因為本身吉列牛係唔熱架☹️一定要燒番熱佢! 燒一燒牛扒至5-6成好食好多😋油脂感出晒黎口感都更好✨🥩厚切菲力炸牛排套餐 $208菲力牛即係牛柳 口感嫩軟唔彈牙 我麻麻地呢種一入口軟林林冇咬口🥺牛味都唔重🙅🏻‍♀️我中意上面既翼板牛多好多🙋🏻‍♀️🥰
🥩元祖炸牛排套餐 $158
厚切菲力炸牛排套餐
🥩厚切菲力炸牛排套餐 $208
元祖炸牛排套餐
今日朋友帶我嚟「日本京都吉列牛扒專門店」-「京都勝牛」來自日本的過江龍✨主打吉列牛扒等炸物🥩午市套餐都有唔少選擇,有牛、豚、魚等等我同朋友叫咗招牌『元祖炸牛排套餐』同『東京風里脊豬排鍋膳套餐』套餐都包咗麥飯,椰菜沙律同味噌湯,呢啲都可以無限續加。不過我地都覺得份量夠,唔需要再加都好飽~ 『元祖炸牛排套餐』呢道牛扒係用咗翼板牛排。油花均勻,入口咬落有彈性。用一分鐘就炸起嘅吉列牛只有三成熟,好juicy。調味醬有芥末醬油、山椒鹽、招牌牛扒醬、咖喱醬。本身吉列牛都有好濃牛味,最傳統就係沾醬油加芥末一齊食。或者加店家秘製咖喱醬都好夾!『東京風里脊豬排鍋膳套餐』呢道就係洋蔥滑蛋里脊豬扒鍋物,份量都唔少。里脊豬扒充滿嚼勁的口感,好滋味!滑蛋唔會太老太熟,入口好香滑。『藍柑荔枝味有汽特飲』『芒果奇異果味有汽特飲』兩杯飲品都係夏日恩物,熱辣辣入到嚟,飲返杯就爽,酸甜開胃✨💯.📌京都勝牛 銅鑼灣謝斐道535號Tower 535地庫B01號舖

今日朋友帶我嚟「日本京都吉列牛扒專門店」-「京都勝牛」
來自日本的過江龍✨主打吉列牛扒等炸物🥩
午市套餐都有唔少選擇,有牛、豚、魚等等

『元祖炸牛排套餐』

『東京風里脊豬排鍋膳套餐』

『藍柑荔枝味有汽特飲』
『芒果奇異果味有汽特飲』
📌京都勝牛
銅鑼灣謝斐道535號Tower 535地庫B01號舖