2016-04-12 479 瀏覽
若干年年前去過上海,吃過最好味又平宜的生煎飽,回到香港之前都沒有怎麼去吃上海菜。在香港出名的上海菜館都是連鎖集團開的,味道卻不似預期。這天入了元朗找個朋友,她說早前發現了這家上海菜館,喜歡試新野的我倆就一於一試。餐廳都幾容易找,上到一樓發現餐廳都可以容納不少客人。星期一至六去的話都是免茶芥免加一的,然而這天是星期日,固然與優惠無緣。店員放低了這個餐牌,有午市的二人、四人餐等,計算過後發覺幾抵,於是就點了個二人餐。 我們還另外點予兩杯自家製的豆漿,甜度剛好,豆味可以更濃一點。 我和朋友分別點了翡翠鮮魚羹和酸辣湯。魚羹沒有腥味,淡了一點,而酸辣湯則夠酸又有點辣。兩款湯的不足之處是太黏稠了,口感不太討好。 雞絲粉皮是最愛的上海菜之一,粉皮夠涼,雞絲份量都夠,麻醬可以再多一點(可以問店員再添的) 。乾煸四季豆沒有草青味,四季豆很夠味又不會太咸,很喜歡這道菜。 南翔小龍包也做得很不錯,皮夠薄又不易穿,肉很鮮味,湯汁非常豐富。 糖醋龍利柳感覺就是廣式的咕嚕肉,不過龍利柳肉身很厚,炸得香脆,醬汁甜甜酸酸的,很開胃。 最後的甜品高力豆沙,裡面的豆沙很少,不

最後的甜品高力豆沙,裡面的豆沙很少,不太夠甜,整體一般。
2016-04-06 870 瀏覽
元朗YOHO 附近多左好多野食呀由於呀爸呀媽都好中意食中菜~所以就帶佢地黎京滬村我地大約7點幾到達, 已經有幾枱人食緊了~到左8點左右就開始爆場!!!哈哈, 有得睇師傅整野食~~睇黎老闆都好重視顧客o既意見呀講返d食物先~ 有d涼伴同花生做前菜我地一行三人叫左3個菜:1. 小龍包 $36我真係好中意食小龍包架!呢到ge小龍包整得好出色~皮薄餡靚, 好有肉汁, 而且d汁好甜, 好正2. 湖南小炒肉 $78 佢係炒青椒x豆角(not sure, hahaa)x臘肉炒得都幾入味~臘肉切得很薄, 雖然有點肥,但不算太油!3. 北京烤鴨 (全隻) $328今晚ge主角就係佢~~即叫即燒其實都好掙扎, 究竟叫唔叫佢好~因為我地得3個人, 好驚食唔哂!!但因為太想食 所以最後冇理, 照叫~好彩, 佢有分1食定2食~ 我地揀左1食, 即係淨係食層皮同個包片, 之後個鴨身就拎返屋企~哈哈首先有幾片係點糖, 之後就有埋包片, 蔥, 瓜同d醬(甜醬同柚子醬)....真係片得好薄呀~哈哈~~~ 我比較喜歡配甜醬!!將d配料包埋一齊chop chop聲, 好爽口呢個份量剛剛好~呢3個菜式, 加埋茶位, 前菜,同
元朗YOHO 附近多左好多野食呀

由於呀爸呀媽都好中意食中菜~所以就帶佢地黎京滬村
哈哈, 有得睇師傅整野食~~
睇黎老闆都好重視顧客o既意見呀

講返d食物先~
有d涼伴同花生做前菜
我地一行三人

叫左3個菜:
1. 小龍包 $36
我真係好中意食小龍包架!

2. 湖南小炒肉 $78
佢係炒青椒x豆角(not sure, hahaa)x臘肉
炒得都幾入味~臘肉切得很薄, 雖然有點肥,但不算太油!

3. 北京烤鴨 (全隻) $328

今晚ge主角就係佢~~即叫即燒

其實都好掙扎, 究竟叫唔叫佢好~
因為我地得3個人, 好驚食唔哂!!
但因為太想食 所以最後冇理, 照叫~

真係片得好薄呀~哈哈~~~
我比較喜歡配甜醬!!
將d配料包埋一齊chop chop聲, 好爽口

呢個份量剛剛好~

呢3個菜式, 加埋茶位, 前菜,同加, 大約$530~~
如果多d人去食, 應該會更抵~~
2016-04-03
2016-04-05 711 瀏覽
估唔到元朗有間幾出色既京川滬菜!蜜汁火方 88蚊4 舊用軟綿線蒸到熱辣辣既包皮 將勁濃既蜜汁點以蓮子 醃過既咸火腿 同炸過既脆脆皮一齊食 口感外面林入面脆 又有蓮子既粉質感 極甜又濃既蜜汁配以火腿既 醃咸味 互相中和 呢樣甘傳統既上海(滬) 菜唔係度度地方有得食!蝦子鍋塌豆腐 78 蚊豆腐外皮有一層少少脆既皮 用醬汁煮過 比較濃味 上面鋪以好多蝦子 增加口感 ,豆腐入面又十分軟熟, 配以洋葱一齊煮 撈飯皆品!南翔小籠包4件36 蚊皮薄餡靚 夾包皮上面點以黑醋 唔易爛, 入面既肉都好夠豬肉味 肉同皮中間充滿肉汁小心燙口 , 係一個幾有質素既小籠包!石鍋鮮蟹粉炒飯88蚊細細既石鍋充滿住蛋 蟹粉 同銀魚乾既炒飯 十分香 一開始食落飯仲未完全俾石鍋熱乾 所以口感比較林身 之後每一次食既口感 更乾身 越黎越煙韌 夠層次感 特別創新之選!黑醋排骨 78 蚊排骨大大舊 煎得香口 惹味 出面有d脆, 入面煙韌有少少肉汁 出面既黑醋汁酸甜開胃 !整體黎講價錢唔貴 食物好味 亦有一d創新菜式fusion, 遲d再食再分享!
估唔到元朗有間幾出色既京川滬菜!
蜜汁火方 88蚊4 舊
蝦子鍋塌豆腐 78 蚊
南翔小籠包4件36 蚊
石鍋鮮蟹粉炒飯88蚊
黑醋排骨 78 蚊
2016-04-03
2016-03-30 581 瀏覽
元朗京菜的餐廳比較小知道開了家京菜當然要去吃一下。上了一層樓梯向右便進入餐廳了,餐廳環境十分寬敞,椅子是梳化來的,坐得很舒服而且不會有侷促的感覺。 店員先放上前菜,是木耳和花生,隨即會問你需要什麼茶。 食物選擇的種類很多,如點心類小籠包、鍋貼、石鍋飯、餸類、魚頭鍋、湯類、甜品類等等。光看餐牌都看了很久呢~ 我們點了四色小籠包$58四色分別是原味、蟹粉小籠包、蟲草花小籠包同黑松露小籠包。 小籠包造得皮薄餡靚,每一顆都很多汁,一咬很多汁噴出來呢。吃小籠包一定要熱吃,放涼了皮就會硬啊! 再來是銀絲卷$16本來都不知道什麼是銀絲卷,原來就是我們香港人所稱的饅頭。饅頭可選炸或蒸,喜歡健康一點可以選蒸的,但我喜歡吃炸的,口感脆脆的很好,銀絲卷會跟一碟煉奶,我說那就是精華,吃一口炸饅頭點一下煉奶才是真享受呢~很美味 好像又是蟹粉的季節了?一頓飯當然要叫點飯才飽肚,看到這個覺得比較特別的,是石鍋素翅蟹粉蛋炒飯$98!看圖片好像大一點,雖然也不小,喜歡吃飯焦的朋友不要錯過啊~等一會兒才撈來吃就會吃到很多飯焦呢,整體味道都很濃郁,也是
元朗京菜的餐廳比較小

知道開了家京菜當然要去吃一下。

店員先放上前菜,是木耳和花生,隨即會問你需要什麼茶。

我們點了四色小籠包$58

四色分別是原味、蟹粉小籠包、蟲草花小籠包同黑松露小籠包。

再來是銀絲卷$16

好像又是蟹粉的季節了?一頓飯當然要叫點飯才飽肚,看到這個覺得比較特別的,是石鍋素翅蟹粉蛋炒飯$98!看圖片好像大一點,雖然也不小,喜歡吃飯焦的朋友不要錯過啊~等一會兒才撈來吃就會吃到很多飯焦呢,整體味道都很濃郁,也是不錯。

另外叫了一人份量的花茹燉花膠$58

花膠的份量不多,但以價錢來看確是抵飲,湯清清的,女士偶爾也需補一下。

飯後甜品是拔絲地瓜$68

這個等得會比較久啊,大約25mins,所謂慢工出細貨。先看賣相不及圖中的漂亮,是有一點點失望。但都是精緻的,地瓜上有一絲絲的糖絲,很幼細大概應該幾考功夫。每一塊地瓜都被糖衣包著,很好吃呢~喜歡這個

整體也不錯啊,家庭聚會來吃更好,因為有很多小菜類都適合一班人吃的。等下次帶家人來吃一下北京烤鴨子先
2016-03-24 708 瀏覽
 平常就很少機會去吃到京菜,印象中就是舅父兒子 滿月的那餐飯吃過,最常吃的就是大排檔/壽司等等。今天竟與友人們一起去吃,教我如何不期待和興奮? 算屬於樓上店 有兩間不同店鋪,以前吃過旁邊的火鍋放題,卻沒留意到這間店吃中式的菜。入面環境尚寬敞,小走在廊中還有數張大桌子。炒飯一上桌已經滋滋聲,而且香氣四溢 面頭鋪了層厚厚的蟹粉漿 好有黃金餅的感覺,剛開始時覺得細碗,但吃下去後覺得份量適中 畢竟物以罕為貴。  加上,石鍋所以底部可以整出我們喜歡的飯焦!湯並不是菜單上就有,而是按當時的季節或食材而烹調 所以不一定每次一樣,剛好最近的天氣冷。胡椒微辣 喝下去時整個胃都充滿暖意,蜆肉增添鮮味 很順喉。京滬四小籠包 包括有(南翔小籠包 蟹粉小籠包 蟲草花小籠包 黑松露小籠包)湯汁非常多,一咬開未吃到餡已經反射性地吸吮 滿足感!!!!!肉汁回蕩在口中,一籠有四個口味無論選那個都有新鮮感阿。 我最喜歡的是蟲草花,除了特別之外味道亦更香。鴨看上去鮮嫩肥美,不過美中不足的事 店員的刀功一般 令鴨的皮肉比例不均 除了影響賣相外還有口感,加上鴨的油份太多,顯得膩感。而且整個碟都是油份 幸好它有個柚子醬汁 可

今天竟與友人們一起去吃,教我如何不期待和興奮?
石鍋鮮蟹粉炒飯
 加上,石鍋所以底部可以整出我們喜歡的飯焦!
蜆肉胡椒粉絲湯
京滬四小籠包

我最喜歡的是蟲草花,除了特別之外味道亦更香。
北京烤填鴨
鴨看上去鮮嫩肥美,不過美中不足的事 店員的刀功一般 令鴨的皮肉比例不均 除了影響賣相外還有口感,加上鴨的油份太多,顯得膩感。而且整個碟都是油份 幸好它有個柚子醬汁 可以稍作彌補。另外,如果配料的瓜和蔥再多些就自然更好~
蜜汁火腿蓮子是必點的經典菜吧?太好吃
 賣相吸引 色澤像是看見一盤珠寶在燈光下發亮。甜與鹹的奇妙結合,把所有夾在一起吃 蜜汁蓮子甜而清香,包又吸收了火腿的鹹香 。
拔絲地瓜
期待的甜品時候,用拔絲地瓜作個總結 記得要提早點讓他弄 因為製作需時阿~~上桌時我們都嘩嘩聲 很精緻的手功 用糠霜弄成龍捲風的樣子 又像是用金線圍著,外面是甜脆的糖絲,裡頭卻是熱又鬆軟的地瓜!我們是搶著吃吧?(笑)

想不到這餐飯的滿足程度超越想像,食物的質素和價錢也成正比,員工的服務態度很好~(拍手)
會再來阿~
京滬黑椒三蔥包
2016-03-12
2016-03-19 607 瀏覽
經常係雞地茶記開餐, 少到樓上鋪, 經朋友的推介, 原來雞地有間咁濶落, 適合聚腳的好地方雞絲粉皮是我很喜歡的一道涼菜, 花生醬味濃, 配上雞絲及粉皮, 至佳的開胃前菜酸辣湯  湯的濃度恰到好處,酸辣度適中,而且材料十足!   砂鍋雲吞雞 1/2隻, 侍應將半隻雞上碟, 份量足夠2-3人食很喜歡吃浸在雞湯入面既雲吞, 餡料吸收左雞湯既味道變得更鮮甜, 至於雲吞皮滑溜軟腍, 一啖吞落肚都得, 不用嘴嚼 南翔小籠包, 不是間間整得好食, 其實好考師傅的功力, 每粒大小做得均一,見包內的上湯左蕩右蕩, 真急不及待將它一囗放入口內小籠包皮唔厚,夠熱, 好多汁好juicy, 餡不會太多脂肪, 不錯....不錯京滬村飯後甜品也不少, 豆沙鍋餅, 南瓜餅, 拔絲(地瓜,香蕉,鳳梨)....., 其實喜歡甜味較重的, 拔絲不失為頭號選擇, 但本人不喜歡太甜, 最後選擇了高力豆沙高力豆沙大大粒, 熱辣辣上枱, 餅皮鬆軟, 豆沙剛好適中唔太甜, 但豆沙份量則少了一點,唔係, 就PERFECT啦!!
酸辣湯  湯的濃度恰到好處,酸辣度適中,而且材料十足!
2016-02-29
  • 南翔小籠包
  • 雞絲粉皮
2016-03-14 582 瀏覽
位於元朗西鐵站附近的京滬村,聽聞有岀名的北京填鴨!今日我和3個好朋友,特意來這裡一試!餐廳的裝修舒適,堂食椅子大多為Sofa椅,也有卡位和圓桌,方便一家大小一齊食晚餐!前菜是咸花生和雪耳,份量不小,作為開胃小食不錯。服務員哥哥大推介胡椒湯,可分到五六碗讓大家分甘同味以蜆肉和粉絲煲出鮮味湯底,胡椒味濃,十分暖胃!京滬四小籠 $58小籠包個子挺大,皮厚度適中,多摺,湯汁鮮甜。我食的是黑松露口味,一隻食下甚為滿足!石鍋蟹粉炒飯$88石頭飯以蛋炒底加上我大愛的蟹粉 ,味道甚為濃郁!大推介!石頭鍋熱辣燙嘴,需小心進食。久了會有飯焦,要耐心等侯!北京烤鴨子$328全隻眼前的烤至漲卜卜的烤鴨, 鴨皮澎漲到極點,鴨皮色澤金黃。可惜店員切的鴨皮有點太厚,肉不多。但配以以餅皮,包醬品嚐,甚為香口,鴨味濃郁。更有柚子醬,另一清新選擇!最後更有甜品!拔絲地瓜是一道手工甜品,需時30分鐘。拔絲地瓜,糖絲滿滿,且幼細分明。食時配上糖絲網 和面層糖衣,更甜甜蜜蜜。我十分喜歡!
位於元朗西鐵站附近的京滬村,聽聞有岀名的北京填鴨!

今日我和3個好朋友,特意來這裡一試!

前菜是咸花生和雪耳,份量不小,作為開胃小食不錯。
服務員哥哥大推介胡椒湯,可分到五六碗讓大家分甘同味

以蜆肉和粉絲煲出鮮味湯底,胡椒味濃,十分暖胃!
京滬四小籠 $58

小籠包個子挺大,皮厚度適中,多摺,湯汁鮮甜。

我食的是黑松露口味,一隻食下甚為滿足!
石鍋蟹粉炒飯$88

石頭飯以蛋炒底加上我大愛的蟹粉 ,味道甚為濃郁!
北京烤鴨子$328全隻

眼前的烤至漲卜卜的烤鴨, 鴨皮澎漲到極點,鴨皮色澤金黃。
可惜店員切的鴨皮有點太厚,肉不多。
最後更有甜品

拔絲地瓜是一道手工甜品,需時30分鐘。
拔絲地瓜,糖絲滿滿,且幼細分明。

食時配上糖絲網 和面層糖衣,更甜甜蜜蜜。我十分喜歡!
2016-03-12
2016-03-10 438 瀏覽
今晚本來想食韓國菜,點知大排長龍;於是,改食隔離的上海菜。入到鋪頭,地方整潔,座位闊落。食物方面,當然要點我的至愛-酸辣湯啦。另外仲有小籠包,沙窩雲呑鷄同高力豆沙。酸辣湯酸辣適中,而且材料豐富。小籠包size 不太大,而且裏面充滿肉汁,不太多肥豬肉,簡直愛不釋手。而沙窩雲吞雞好足料,半隻鷄攞在眼前,味道就淡左少少,不過都好好味。本來已經好飽,但冇甜品好似唔夠完美,所以點了高力豆沙。高力豆沙的紅豆就少咗D,食到最後一啖先食到紅豆。最後值得一讚的是侍應生的服務態度
今晚本來想食韓國菜,點知大排長龍;於是,改食隔離的上海菜。
入到鋪頭,地方整潔,座位闊落。
食物方面,當然要點我的至愛-酸辣湯啦。
另外仲有小籠包,沙窩雲呑鷄同高力豆沙。
酸辣湯酸辣適中,而且材料豐富。
本來已經好飽,但冇甜品好似唔夠完美,所以點了高力豆沙。
高力豆沙的紅豆就少咗D,食到最後一啖先食到紅豆。
最後值得一讚的是侍應生的服務態度
2016-03-01
3K
2016-03-08 450 瀏覽
呢一條街道食店林立,唔講真係唔知開左間京菜,近日見佢派下傳單,又有位姐姐帶下位,一於同阿媽黎試一試佢呢間樓上舖先。被安排在廚房對出的一張四人枱,位置幾濶落,廚房睇落都好乾淨。先送上前菜,要收十蚊的,個雲耳幾爽口,帶少少酸,作為開胃菜不錯。回鍋肉 $68點了一客回鍋肉,炒得夠鑊氣,辣而不灼喉,十分惹味。椰菜爽脆,肉片肥美,好好下飯呀~鎮江肴肉 $68阿媽話呢個要好多功夫,做得唔好會硬實實,呢度唔錯咁喎,晶瑩剔透,肉凍同瘦肉比例平衡,入口有汁又有咬口,唔點醋都已經好正。重慶口水雞 $78另一樣叫左好鍾意食嘅口水雞,嘩,好辣!真心辣!!雞件好嫩滑,個辣汁辣得黎好香又帶點麻,越食越上引,好味道阿媽打包左個辣汁佢話留返聽日炒菜喎。炸銀絲卷 $16仲食左銀絲卷,外面炸得香脆,入面一絲一絲軟綿又有口感,點左回鍋肉個辣汁食,太正了,但太辣後又點左煉奶,哈哈,又甜又辣。京滬黑椒三蔥包 $42牛肉包食得多,食下三蔥包先,剛剛煎出黎好燙口,咬開好多肉汁,勁熱!仲好勁黑椒味,豬肉混入左大蔥,洋蔥同咩蔥呢?!唔太食得出,總知就係好味啦。埋單一人唔使二百蚊,飽到爆開了。
回鍋肉 $68
鎮江肴肉 $68
重慶口水雞 $78
佢話留返聽日炒菜喎。
炸銀絲卷 $16
京滬黑椒三蔥包 $42
埋單一人唔使二百蚊,飽到爆開了。
2016-02-28
2016-02-29 378 瀏覽
好耐無食過片皮鴨上一次食已經係幾年前嘅事,收到傳單得知元朗開左新野,有鴨食,近近地幾好,睇下掂唔掂檔先。叫左呢個北京烤鴨一食,三百幾,算平,隻鴨都幾大隻,即叫即烤,睇住佢係廚房堆出黎,仲出煙,好似好正咁。個女工係面前切,手勢唔錯,切出黎D皮大大塊,皮下脂肪唔多,唔油,好香好脆,有少少肉痴住好食,包鴨嘅皮蒸熟拎出黎,好熱好辣手,皮算厚,都好,飽D,有蔥、青瓜做配料,個烤汁甜甜地,加D豆瓣醬仲正,又甜又辣又香。唔揀二食三食嘅話隻鴨可拎返屋企,仲有好多肉下,正呀,聽晚加餸。

2016-02-27
2016-02-25 353 瀏覽
今天與媽媽吃下午茶是日上海菜☺️叫了上海炒年糕,紅油抄手,小籠包,酒釀丸子 年糕煙韌,味道夠,份量頗足夠,不油膩但配菜略少😛 小籠包,有優惠$1價錢可有一籠絕對有驚喜😁,值得一讚👍🏼👍🏼體積大,湯汁多,皮不會太厚,餡不會太多脂肪 紅油抄手抄手皮薄,不會成口粉味道夠,表面有炸蒜增加口感不會太多油,不膩👍 酒釀丸子入口好香桂花味,丸子軟糯甜度剛剛好,屬清甜但酒釀味道不足另外員工表現一讚很有禮貌👍🏼
今天與媽媽吃下午茶

是日上海菜☺️

叫了上海炒年糕,紅油抄手,小籠包,酒釀丸子

年糕煙韌,味道夠,份量頗足夠,不油膩

但配菜略少😛

小籠包,有優惠

$1價錢可有一籠

絕對有驚喜😁,值得一讚👍🏼👍🏼

體積大,湯汁多,皮不會太厚,餡不會太多脂肪

紅油抄手

抄手皮薄,不會成口粉

味道夠,表面有炸蒜增加口感

不會太多油,不膩👍

酒釀丸子

入口好香桂花味,丸子軟糯

甜度剛剛好,屬清甜

但酒釀味道不足

另外員工表現一讚

很有禮貌👍🏼
2015-12-26 413 瀏覽
愛酸辣湯的母親大人一直嗌要試呢間聖誕夜better choice就終於決定試一次...叫咗:孜然黃牛肉酸辣湯紅燒獅子頭石鍋蟹粉炒飯結果獅子頭同酸辣湯勉強叫合格,酸辣湯口感怪怪的, 有點糊, 亦不太酸獅子頭就ok啦~啲黃牛肉真係好差, 仲差過茶餐廳乾炒牛河裡面啲牛肉的質素, 乸到食落唔知似咩份量亦較一般小菜少見到樓下個banner以為係一般份量的蟹粉炒飯原來係一人份都算,味道仲好奇怪, 冇蟹粉味道反而股難食的魚味...價錢睇落ok, 但同份量和質素比就真係好差食到母親大人全程面色都唔多好
愛酸辣湯的母親大人一直嗌要試呢間
聖誕夜better choice就終於決定試一次...

叫咗:
孜然黃牛肉
酸辣湯
紅燒獅子頭
石鍋蟹粉炒飯

結果獅子頭同酸辣湯勉強叫合格,
酸辣湯口感怪怪的, 有點糊, 亦不太酸
獅子頭就ok啦~

啲黃牛肉真係好差, 仲差過茶餐廳乾炒牛河裡面啲牛肉的質素,
乸到食落唔知似咩

份量亦較一般小菜少

味道仲好奇怪, 冇蟹粉味道反而股難食的魚味...

價錢睇落ok, 但同份量和質素比就真係好差
食到母親大人全程面色都唔多好
2015-12-25
10 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
聖誕節
2015-10-20 947 瀏覽
其實都開左一陣子, 今日決定試試...可能我地太早時間大約七點..得2枱人...到我地走都係得5枱人...又或者LEE到係樓上舖所以人流唔多~~服務好好...茶味香濃唔似普通酒樓淡淡的..先送上花生及青瓜, 邊食邊睇餐牌~~味道唔錯..份量一d都唔少...肉質不會太實..但唔知點解食完其他送再食肴肉會覺鹹左!!比想像中差...其實料好足...仲有幾粒蝦仁, 但味道硬係唔夠好味..唔夠辣同唔夠辣..其又係奇怪....明明唔夠辣但越飲係會越辣...只係唔夠酸同稀左少少~~四粒大大粒...出晒煙好熱..等一陣...篤開個窿...D湯流到成碗都係....再加醋飲..一流~~~~~~~~~~~~~豬肉味好鮮甜....的確係好好食..好想再點..不過2個人實在又太飽了~辣味OK...我欣賞上面D生蒜...雲吞大大粒, 只係有點偏鹹~估唔到咁好味...份量好多..牛肉起碼有十多片...底下有大量芽菜..薯粉..蒜頭..雲耳..芹菜等等...最好味係麻辣味好香又夠麻...真係有d驚喜...下次再食!!每人$150蚊..其實以食上海菜黎講一D都唔算貴..加上服務好好....經理仲介紹我地下次多人可以食片

鎮江肴肉
酸辣湯(位)
小籠包
晚餐孖寶 - 紅油抄手
水煮牛肉
每人$150蚊..其實以食上海菜黎講一D都唔算貴..加上服務好好....經理仲介紹我地下次多人可以食片皮鴨...仲有其他小籠包...

2015-10-16
鎮江肴肉
小籠包
晚餐孖寶 - 紅油抄手
水煮牛肉
2015-09-21 794 瀏覽
Dinner for pre-celebrate a traditional mid-autumn festival with my family. First time to try this restaurant near Yoho town, we thought we couldn't expect too high for this local restaurant. But, we found the Roast duck in Beijing style was unbelievably nice and over our expectation. The duck was cut perfectly, each slide was with little bit fat and meat, not too much difference between each slide, fair for anyone! The duck came with two sets of pancake, total around 12 pieces, enough for 5 peop

The duck came with two sets of pancake, total around 12 pieces, enough for 5 people to share. We also order the additional dish for the duck option, with pan-fried slide of duck and mixed with veggie, portion was not big. Taste very nice, pan-fried in appropriate time, it smells super nice. The duck wasn't over-cooked and be well mixed with the veggie in soy sauce, yummy dish!

Pork belly in Chinese style - nice belly portion and we cut in 5 pieces, the fat wasn't too much and it cooked in the best way, the belly was so soft and smooth, didn't feel oily at all. We ate together with the Chinese style crunchy bread, we were not sure whether or not this was the wrong eating way but it was a great taste and combination.

Staff was so rush inside the restaurant, seems not too much staff so we waited for long time to order and get the bill at the end. Generally, staff attitude was ok.

Indoor environment was clean and tidy, place was not big or might be due to mid-autumn festival, each table is quite close to each, but still acceptable.
2015-09-20
  • pork belly
  • roast duck in Beijing style
2015-08-03 973 瀏覽
今天男A接完女A放工,想食下中菜,就找到了這家新店(不知開了多久,就只知我們沒有食過)。成日覺得兩個人食中餐無乜可食,我都簡單地叫了兩三個菜。其中推介拔絲地瓜,地瓜當然係番薯,而拔絲其實係糖漿,非常幼細,賣相吸引,拔絲脆脆地,地瓜也不覺得太甜,不錯。今餐由男A埋單,希望這個就是女A的埋單男。

今餐由男A埋單,希望這個就是女A的埋單男。
2015-07-01