2021-07-25 275 瀏覽
睇左youtuber介紹話唔錯,就揀左老公生日黎食。閒日book左6點兩位,黎到冇乜人(食到8點離開時已經坐到full曬)小籠包 皮好薄好薄,好多汁好juicy,d皮好煙韌唔會夾起穿窿漏汁首先個羊一D都唔騷,第二完全唔柴,好Juicy,類似慢煮完再燒,外脆內嫩,意料之外地正小籠包 皮好薄好薄,好多汁好juicy,d皮好煙韌唔會夾起穿窿漏汁鮮而不膩,雲吞好普通,但個湯唔錯好欣賞佢片走左皮下脂肪,食落不油膩,配菜種類夠多,當中有蒜蓉,加埋好特別 佢地d  cocktail/mocktail都係bartender自創的有chinese  style的酒,個冰糖葫蘆係mocktail,酸酸甜甜幾特別仲有一個餸影漏左,就係火腿上湯娃娃菜。佢個樣平平無奇,但原來好好味!菜靚火腿鹹鮮,芡汁打得好薄好滑,整體又唔鹹,完全冇味精味整體黎講食物質素偏高,價錢適中,環境都唔錯,會再次幫襯!

孜然小羊扒

酸辣湯

鴨肉雲吞湯

鮮而不膩,雲吞好普通,但個湯唔錯

片皮鴨(半例)

整體黎講食物質素偏高,價錢適中,環境都唔錯,會再次幫襯!
高力杏仁
高力杏仁
  • 招牌小籠包
  • 孜然小羊排
2021-07-20 205 瀏覽
今日嚟到CWB覓食,成日食西餐嘅BB話想食中菜,唔好以為中菜會CHEAP,中菜都可以又高級又精緻,我哋去到京滬佳餚,分別叫咗3樣野。松鼠黃魚我本身未食過松鼠魚,應該話聽都冇聽過,BB話要,我唯有捨命陪君子,一上枱冇咩感覺,咪魚囉,點知!OH MY GODDDDDDDDD,原來一條魚可以咁好食,可以咁整,個醬酸酸甜甜,條魚又炸到脆卜卜,兩者配搭係一脆一軟,一乾一濕,當你以為條魚炸到好脆嗰陣,NONO!入面仍然有魚本身嘅水份,係軟熟鮮甜嘅黃花,仲要係新鮮、靚嘅黃花,店員好HELPFUL,幫我們切開分配埋,十分體貼,真係抵俾服務費。小籠包正常水準,入面係爆汁嘅,粒肉都唔鞋。擔擔麵完全唔孤寒嘅肉醬加埋濃郁嘅花生醬,你就知咩叫正宗擔擔麵。由於松鼠黃魚太震撼,所以其他食物只係保持呢間鋪嘅正常水準。一定會再嚟試其他同ENCORE松鼠黃魚!
中菜都可以又高級又精緻,我哋去到京滬佳餚,分別叫咗3樣野。

小籠包

正常水準,入面係爆汁嘅,粒肉都唔鞋。

擔擔麵

完全唔孤寒嘅肉醬加埋濃郁嘅花生醬,你就知咩叫正宗擔擔麵。

2021-06-02
2021-07-18 270 瀏覽
呢間餐廳以現代化廚藝重現傳統名菜👨🏻‍🍳主打烤鴨料理,更有多款拿手海鮮菜式同巧製時令點心🥢💗京滬酥香烤鴨 ($228/ 半例)精選北京金星填鴨,採用西式蒸烤風爐燜烤填鴨🦆先食「鴨胸皮」,口感最酥而不膩,油香滿溢,入口即化,沾砂糖食突顯甘香🤤;然後將鴨肉同鴨皮放係薄身煙韌嘅餅皮上,加入大蔥、青瓜、蘿蔔同甜麵醬再捲起,味道非常豐富🫔;最後將蒜蓉夾入鴨脾中,一口品嚐脆皮嘅油香同濃郁肉味🍗💗爆汁牛肉煎餅 ($68/ 2件)餅皮煎得金黃酥脆,一咬肉汁同高湯爆出,牛肉餡鮮嫩軟滑,牛味香濃🐂💗奶油津白 ($88)黃芽白鮮嫩爽甜,以濃稠嘅奶油上湯餵煮,奶香撲鼻,不過略為膩滯🥬面頭灑上金華火腿碎增添鹹香🍖💗醬爆核桃雞丁 ($98)雞肉粒爽滑軟嫩🐓加入香脆嘅琥珀合桃同爽脆嘅青瓜粒爆炒🥒醬香味濃,濃郁惹味💗香菇醬火鴨炒飯 ($128)炒飯夠哂火喉同鑊氣,加入火鴨肉🦆、炸芋頭🍠、冬菇🍄、蛋花🍳、西芹同蔥花,配料豐富,食落乾爽分明
💗京滬酥香烤鴨 ($228/ 半例)
京滬酥香烤鴨

💗爆汁牛肉煎餅 ($68/ 2件)
爆汁牛肉煎餅

💗奶油津白 ($88)
奶油津白

💗醬爆核桃雞丁 ($98)
醬爆核桃雞丁

💗香菇醬火鴨炒飯 ($128)
香菇醬火鴨炒飯
2021-07-15
京滬酥香烤鴨
醬爆核桃雞丁
2021-07-11 1422 瀏覽
2021年7月5日 星期一終於開始有放暑假嘅感覺,可以鬆一口氣好好享受短暫嘅假期,今晚就帶老婆去到銅鑼灣食我一直以來都好想食嘅片皮鴨呢間餐廳嘅片皮鴨見到網上面好多人都推介,價錢都唔算太貴,不過由於驚兩個人食唔晒咁大隻,所以叫咗半例就算,另外再加幾個小菜首先嚟到嘅係前菜,原本嚟嘅係麻辣蓮藕,不過我哋都唔食得太辣,所以店員就細心為我哋轉咗呢一份青瓜木耳豆腐,食落去酸酸地都幾開胃之後就有店舖著名嘅菜式小籠包,打開蒸籠嘅時候熱氣不停飄出來,小籠包嘅皮好薄,稍為咬一咬裏面嘅湯汁已經不停漏出嚟,味道好濃郁,加埋醋一齊食,味道更加豐富之後有酲醋小排骨,每一舊排骨都沾滿左醬汁,炸得好香口,食落去酸酸甜甜,味道好平衡,如果有白飯一齊食嘅話相信可以食晒成碗飯跟住有黃金四季豆,其實係鹹蛋黃炒四季豆,四季豆全部俾鹹蛋黃包圍着一齊炸,所以每一啖都食到鹹蛋黃嘅濃郁香味,而且好香脆,雖然好邪惡,不過真係食到停唔到口呢個係老上海炒飯,雖然見到飯上面有好多辣椒,不過食落去出奇地食唔到辣味,反而仲甜甜哋添,可能落咗甜豉油,而且個飯好夠鑊氣,每一粒飯都炒得好分明,相信一般家庭都好難煮得到終於到主角登場,就係期待已久嘅片皮鴨
2021年7月5日 星期一

終於到主角登場,就係期待已久嘅片皮鴨,店員建議我哋食咗鴨皮先,因為啱啱出爐夠晒脆,果然食落去入口即融,油脂分泌好厲害,配埋砂糖一齊食,味道更上一層樓

至於其他肉就可以用皮包住,加上長蔥同青瓜條,以及片皮鴨醬,全部包住一齊食,長蔥同青瓜可以解去鴨肉嘅油膩,而片皮鴨醬就更加帶出鴨肉嘅鮮味,整體味道感覺好平衡,兩個人仲可以差唔多食到十件以上添,成完之後真係飽晒

至於甜品方面,有呢一款細沙南瓜餅,外皮好軟糯,好似糯米糍咁,但係充滿南瓜味,裏面都有好多紅豆餡,不過食完之後又唔會太膩

最後仲有擂沙湯丸,四粒嘅大小都差唔多,每粒都包滿咗芝麻餡,一咬落去芝麻就流晒出嚟,唔會太甜,但係食埋之後真係飽到行唔郁

埋單每人$400左右,食得好滿足
2021-07-05
2021-07-06 212 瀏覽
🤎馳名香酥烤鴨🤎..📍京滬佳餚。..好久沒吃京滬菜了 今天就約了有著 片皮鴨殺手之稱的好姐妹 😆 來去百德新街 新開的『京滬佳餚』餐廳 探店.話說這年頭 美食都要配美美裝潢 才可以吸引人潮而這次就先說說他們的店內裝潢吧💁🏼‍♀️走的是個 Fusion 的新潮中國時尚風 中國風味的圖騰及ㄧ些擺設的小細節 還有個 調酒吧台 吃京滬菜還可以點杯cocktail不知道京滬菜中 也會不會來個Fusion 風格呢? .果不期然😆 滿足期待餐點除了保留傳統的京滬味道外部份幾款菜色 混搭ㄧ些西餐料理食材大大推薦前菜 『黃金鴨件伴魚子醬』賣相精緻 口感也十分豐富表層酥脆鴨皮加底層薄脆薯片 中間夾著山渣果凍、青瓜片 再點綴上魚子醬菜式設計相當新穎 這樣的搭配吃起來也不會太過油膩 值得點ㄧ份👍🏻.重頭戲招牌 『京滬香酥烤鴨』嚴選60天的鴨 特殊熟成製法 再用高溫烤製皮薄而不膩 酥脆香嫩 夾上餅皮和6種不同選擇的配料ㄧ起吃 清爽的配料中和油膩的口感 只剩美味的油香在嘴裏 這個我ㄧ個人吃半份都沒問題🤤👌🏻.再來加推 『酸湯海星斑』『糯米炒蟹』這兩道真的不得了 糯米濕軟黏度剛剛好 蟹膏肥美肉質香嫩 炒的火侯也剛剛好
🤎馳名香酥烤鴨🤎
📍京滬佳餚。
話說這年頭 美食都要配美美裝潢 才可以吸引人潮
而這次就先說說他們的店內裝潢吧💁🏼‍♀️
走的是個 Fusion 的新潮中國時尚風
中國風味的圖騰及ㄧ些擺設的小細節
還有個 調酒吧台 吃京滬菜還可以點杯cocktail
不知道京滬菜中 也會不會來個Fusion 風格呢?

果不期然😆 滿足期待
餐點除了保留傳統的京滬味道外
部份幾款菜色 混搭ㄧ些西餐料理食材
大大推薦前菜 『黃金鴨件伴魚子醬』

賣相精緻 口感也十分豐富
表層酥脆鴨皮加底層薄脆薯片 中間夾著山渣果凍、青瓜片
再點綴上魚子醬
菜式設計相當新穎 這樣的搭配吃起來也不會太過油膩
值得點ㄧ份👍🏻
重頭戲招牌 『京滬香酥烤鴨』
嚴選60天的鴨 特殊熟成製法 再用高溫烤製
皮薄而不膩 酥脆香嫩 夾上餅皮和6種不同選擇的配料ㄧ起吃
清爽的配料中和油膩的口感
只剩美味的油香在嘴裏
這個我ㄧ個人吃半份都沒問題🤤👌🏻

再來加推 『酸湯海星斑』『糯米炒蟹』
這兩道真的不得了 糯米濕軟黏度剛剛好 蟹膏肥美肉質香嫩
炒的火侯也剛剛好
酸湯海星斑 就是酸菜魚 但選用星斑做食材 沒有了淡水魚的腥味及細骨頭 啖啖肉滋味 實在太享受了💕

最後就該來填飽甜品的胃😎
『京滬杏汁高力』『山楂楊梅果』
仙氣飄飄的『滋補潤喉羹』必點✨
三款必點甜品 絕對可以讓妳有個 perfect ending

各路食神還推薦它們家的 『酥炸廣東蠔』『孜然小羊排』『新疆羊肉燴湯麵』哦~~😍都好想吃唷 沒法胃太小 只能留下次再來光顧啦💕下次見👋🏻
2021-07-04 1131 瀏覽
假期和朋們友去銅鑼灣京滬佳餚,食晚飯特別喜歡上海菜,這裏有我最愛的小籠包、酸辣湯,而且環境挺漂亮的,一邊食飯,一邊影相打卡,很愜意!這裏有室外和室內座位,室外的燈飾像滿天星宿般漂亮;室內淡雅古樸,是典型的中式風味。先來前菜,花雕醉雞$88,份量不算多,酒味香濃,而且不苦澀,帶微甜味又有杞子香,煮得夠熟所以沒有血水,但肉質仍然滑,雞皮爽口,非常好味!招牌小籠包$68, 湯汁超多,皮薄餡靚,不想浪費鮮甜的湯,記得先咬小籠包頂部,然後吸啜湯汁,品嚐了鮮甜的湯味,再吃肉餡,肉餡質感彈牙有口感,果然是招牌菜呢!推介要試!京滬雲吞鴨肉湯$68一位,清淡的湯,有家的感覺,但多了一份鴨肉香,煲出來的湯也很甜,雲吞滑嘟嘟,肉餡就算煲過湯仍然爽口;天氣熱特別口乾,喝了一碗湯,感覺喉嚨很舒適。弄堂酸辣湯$48一位,是我最愛的菜式,喜歡酸辣味道,特別開胃,這裏的湯材料很多,有爽口的木耳絲,有蛋花、肉絲、蝦,增添鮮味,令口感層次豐富。酸辣味道適中,只是小辣程度,適合大眾口味。外婆紅燒肉$98, 吃完回味無窮!喜歡腩肉炆得夠淋又入味,醬汁香濃,入口的肥肉滑嘟嘟的,但不覺油膩,絕對是邪惡美食之一。一品脆碎香$118

一品脆碎香$118, 被餐牌的賣相吸引了,原來是像泰式生菜包一樣, 有幾片切得像花瓣一樣的鮮嫩黃芽白,配上切成粒的鴨肉 和雜豆,包著一起吃,除了有豐富口感,還吃到鴨肉香和蔬菜的鮮甜。

糖醋小排骨88, 有糖醋汁,酸甜味吃得特別開胃,小排骨偏瘦的,一口一塊,啖啖肉不肥膩,配飯吃最適合,不過是晚吃得很多菜式了,就沒有點白飯了。

最後來個甜品,京滬杏汁高力$88, 不是高力豆沙,裏面的餡換成了杏汁,外層軟綿香甜,裡面變成流心的杏汁,很香!口感熱辣辣軟綿綿,感覺很新鮮呢!

幾個人吃得很滿意。每道菜的味道都很不錯,食物質素是頗高的。吃晚飯環境,服務非常殷切,很滿意一頓的晚餐。
2021-06-28
北京填鴨,我細細個就開始食!而家大大個,再食!我要叫鴨!🤣🐥🐤🐤🐤🐤🐤🐤🐤🐤🐤🐤🐤之前行過fashion walk,以為入面靜係得西野、酒吧?就大錯特錯,原來行到盡頭仲有間上海菜—京滬佳餚。環境主打新派摩登京滬菜,所以除左有indoor ge中式用餐區仲設有outdoor用餐區,出面有吊燈串,用上深色桌椅,好chill好舒服。坐低先開左壺菊花茶,侍應仲比左碟冷盤我地。麻辣蓮藕片,麻辣好夠味,開胃!準備好胃口食好多好多野~~😇食物除左第一☝🏻片皮鴨,餐廳亦供應不少數量的京滬菜,小食、主食及甜品。一於就試哂佢。🧆酲醋小排骨小排骨加左醬汁一齊用獲爆到勁香醬汁濃稠酸甜開胃配瘦肉,雖然好岩我唔中意食肥膏,但某幾舊過瘦令肉質略韌。🥟招牌小籠包小籠包皮薄,內裡超爆汁。餡料鮮甜多汁,肉味香濃,回味到一粒接一粒。🍜京滬擔擔麵濃郁花生醬花椒湯底,麻辣味恰到好處麵條質地好爽,掛哂湯,酸酸麻香,帶微辣後勁,好味!🥙爆汁牛肉煎餅餅如其名,一咬開爆哂汁,牛肉餡同埋高湯超香濃,餅皮酥脆。啖啖肉,絕對足料,一個好滿足的小食。食食下主菜來了,我地叫隻鴨,黎左!😋🐣京滬酥香烤鴨半隻烤鴨分開左皮同肉。表皮烤至酥脆金黃,留有
北京填鴨,我細細個就開始食!
而家大大個,再食!我要叫鴨!🤣🐥

🐤🐤🐤🐤🐤🐤🐤🐤🐤🐤🐤

坐低先開左壺菊花茶,侍應仲比左碟冷盤我地。
麻辣蓮藕片,麻辣好夠味,開胃!
準備好胃口食好多好多野~~😇

食物

🧆酲醋小排骨

小排骨加左醬汁一齊用獲爆到勁香

🥟招牌小籠包

小籠包皮薄,內裡超爆汁。
餡料鮮甜多汁,肉味香濃,回味到一粒接一粒。

🍜京滬擔擔麵

濃郁花生醬花椒湯底,麻辣味恰到好處
麵條質地好爽,掛哂湯,酸酸麻香,帶微辣後勁,好味!

🥙爆汁牛肉煎餅

食食下主菜來了,我地叫隻鴨,黎左!😋

🐣京滬酥香烤鴨半隻

烤鴨分開左皮同肉。
表皮烤至酥脆金黃,留有薄薄的皮下脂肪,油香十足。
而鴨肉嫩滑多汁,無骨,啖啖肉。
六款配料包括有:蒜蓉、青瓜、京蔥、心內美、砂糖、填鴨醬。
包皮由隔紙一塊塊隔住,熱蒸籠上。
鴨片鴨肉捲住薄薄的皮,配埋配料。
嘩,無得彈。
果然是傳說中的天下第一的北京烤鴨。👍🏻

今晚叫鴨,大成功✌🏻👅✌🏻
很久沒吃一餐靚中菜 約了朋友去嘆嘆看上了這間精緻京滬菜 烤鴨頗有名氣餐廳在銅鑼灣食街  Outdoor氣氛很好兩個女孩子還是喜歡室內 環境舒服些選擇多價錢份量也合理 難怪坐無虛席-⧫京滬香酥烤鴨⧫ $228/ 半例 / 6款配料招牌當然必食 半例兩人吃剛好不會膩共有三個部位 店員細心介紹各種食法中間幾塊純鴨皮來自鴨胸 沾砂糖食用胸位皮最薄不油膩 透光晶瑩齒頰留香接著把鴨背位的皮與肉 放在薄餅皮上加入大蔥絲青瓜蘿蔔甜麵醬等 再捲起脆皮的油香與鴨肉香 口感豐富有層次最後是小鴨腿 抹上蒜泥相當濃郁惹味-⧫松鼠黃魚⧫ $208擺盤好有動感 不算大條兩個人拆完它酥炸的魚外脆內滑 酸甜開胃非常好吃如果伴碟不是我討厭的三色豆 那更好-⧫招牌小籠包⧫ $68皮薄咬落滿口湯汁好正 個人認為必食-⧫酲醋小排骨⧫ $88幾乎是西餐級擺盤 調味恰當酸甜剛好肉質偏瘦 很適合貪靚又貪吃的靚女們-⧫花膠黃魚羹⧫ $68/位鮮味十足湯裡魚肉不少 養生美顏之選-⧫山渣楊梅果⧫ $48可愛的甜點 據說是師傅獨創很考功夫外皮上的是脆米 卜卜脆之餘又好煙韌 裡面裹著山渣泥 酸甜的味道完美解膩
很久沒吃一餐靚中菜 約了朋友去嘆嘆

胸位皮最薄不油膩 透光晶瑩齒頰留香

接著把鴨背位的皮與肉 放在薄餅皮上
加入大蔥絲青瓜蘿蔔甜麵醬等 再捲起
脆皮的油香與鴨肉香 口感豐富有層次
京滬香酥烤鴨(半例)

最後是小鴨腿 抹上蒜泥相當濃郁惹味

外皮上的是脆米 卜卜脆之餘又好煙韌
裡面裹著山渣泥 酸甜的味道完美解膩
山渣楊梅果
2021-06-24
京滬香酥烤鴨(半例)
招牌小籠包
冰鎮柚子鮑魚柚子清新,配有少許柚子酒,酸甜好開胃半例京滬酥香烤鴨鴨皮沾上少許砂糖,少許砂糖中和鴨皮滲出的鴨油,肥而不膩。再配上各式配菜包裹:餅皮薄,山渣京蔥青瓜係口內互相交融,好味!招牌小籠包皮薄肉湯多,鮮甜美味!珍珠糯米燒賣外表精緻,內裡材料十足一品脆碎香碎香由鴨肉組成,配搭津白脆皮三支骨其實是牛肋骨條,份量十足,皮脆肉嫩。牛味強而不騷!老上海炒飯炒飯好有鑊氣,飯底乾身,飯粒粒都能上色上湯火腿津白清淡中帶有火腿香楊枝甘露伴雪糕餐廳環境很好,服務十足。銅鑼灣區另一中菜及食片皮鴨之選!
冰鎮柚子鮑魚
柚子清新,配有少許柚子酒,酸甜好開胃

半例京滬酥香烤鴨
鴨皮沾上少許砂糖,少許砂糖中和鴨皮滲出的鴨油,肥而不膩。

招牌小籠包
皮薄肉湯多,鮮甜美味!
珍珠糯米燒賣
外表精緻,內裡材料十足
一品脆碎香
碎香由鴨肉組成,配搭津白
脆皮三支骨
其實是牛肋骨條,份量十足,皮脆肉嫩。牛味強而不騷!
老上海炒飯
炒飯好有鑊氣,飯底乾身,飯粒粒都能上色
上湯火腿津白
清淡中帶有火腿香
楊枝甘露伴雪糕
餐廳環境很好,服務十足。
銅鑼灣區另一中菜及食片皮鴨之選!
冷鎮柚子鮑魚
2021-06-28
2021-06-29 169 瀏覽
京滬酥香烤鴨(半例)作為招牌菜之一,鴨皮酥脆,有空氣感,入口即溶,鴨肉甘香。餅皮煙韌軟熟,配料有青瓜、山楂、大蔥、蒜蓉、蠔油,同鴨皮鴨皮包住一齊食,口感同味道都好豐富,唔油膩又好味。招牌小籠包皮薄餡足,熱辣辣嘅湯汁濃郁鮮味,肉餡爽滑有口感。冰鎮柚子鮑魚鮑魚都幾大隻,爽口鮮甜,醬汁酸酸哋好醒胃,底下仲鋪咗清甜嘅柚子,好fresh。珍珠糯米燒賣用糯米飯取代豬肉做餡料,珍珠米煙韌軟糯,配料豬肉同香菇增加咗香味同口感。一品脆碎香由烤鴨肉粒、紅蘿蔔、青豆、粟米、香芹、腰果等一齊炒嘅肉丁,食落爽口唔會太油,香口惹味,用生津白夾住食口感風味更佳。脆皮三支骨牛肉外皮燒到好乾身香脆,肉質肥瘦適中,軟腍Q彈甘香有牛味,唔會鞋同韌,味道酸酸甜甜咁。老上海炒飯飯粒粒飽滿分明,煙韌有嚼口,配料有鮮蝦、煙肉、豆角、紅蘿蔔同辣椒等,香口惹味。上湯火腿津白津白爽甜,索晒上湯精華,鹹香嘅火腿令味道冇咁寡淡。楊枝甘露伴雪糕老少咸宜嘅楊枝甘露,香甜可口,有柚子,加上冰冰涼涼軟滑嘅雪糕。美中不足係咁啱冇晒乾冰,做唔到仙氣彌漫嘅效果。
京滬酥香烤鴨(半例)

招牌小籠包
皮薄餡足,熱辣辣嘅湯汁濃郁鮮味,肉餡爽滑有口感。

冰鎮柚子鮑魚

珍珠糯米燒賣

一品脆碎香

上湯火腿津白
津白爽甜,索晒上湯精華,鹹香嘅火腿令味道冇咁寡淡。

楊枝甘露伴雪糕

2021-06-28 212 瀏覽
菜式混雜,口味簡單粗暴,片皮鴨皮油膩,有燒焦味道;孜然羊排算是尚可,但也不是最好,表皮幹內裏糙,應該不是當場燒好,份量也很少;羊肉麵非常之鹹,只是加了幾塊羊肉,麵條似乎是公仔麵一類,一泡就爛掉了;牛肉餅沒什麼特別,兩小隻盛惠64元。環境嘈雜,天花滴水,廁所無擦手紙,地板很滑,所有人都小心挪動,小心摔倒。服務人員很多,但有點混亂,但服務態度不錯。性價比不高,好吃的同類菜很多,這家沒有什麼突出特點且貴。
2021-06-28 177 瀏覽
今次好友特別要求想吃中餐,就立即想起之前同事介紹京滬佳餚的香酥烤鴨 。一進入餐廳坐下後,店員溫馨提示因為招牌菜「京滬香酥烤鴨」即點即烤,製作需時,所以要先點餐,烤鴨呈上時,店員都很親切地介紹最佳吃法👍🏻,當中八款配料,分別是蒜蓉、青瓜、京蔥、填鴨醬、心內美、哈密瓜、白糖及山楂糕。最邪惡一定是鴨胸皮,配以白糖 ,入口即溶的口感非常滿足;而鴨髀就配蒜蓉,將蒜蓉放入鴨皮與肉之間再大啖咬下去,將鴨肉香味昇華;最後將山楂糕配食鴨皮或肉,可以減少油膩感覺。我們還點了招牌小籠包,小籠包一定要趁熱吃,因為內裏的汁非常鮮甜;平時吃小菜必會點炒菜,我們今次點清脆萵荀 ,口感清爽,味道清新;最後是黑椒和牛酥 ,薄皮香脆,和牛微辣,軟腍入味。最後還有一品脆碎香,來自荷蘭的菜葉帶有微苦,但菜包夾著鴨肉、芹菜、菜莆、花生、青豆紅椒等⋯⋯伴著一起吃,甘香中帶爽。下次相約朋友去銅鑼灣,可以多一個選擇。

下次相約朋友去銅鑼灣,可以多一個選擇。
2021-06-27 156 瀏覽
今日同朋友行街,食飯嘅時候朋友話想食北京野又想食上海野,咁就決定咗去呢間京滬佳餚度食到食飯,因為製作需時,坐低就即刻叫個片皮鴨先,跟住叫埋個小籠包,任務完成北京野上海野兩樣都有晒,跟住慢慢睇吓個餐牌有啲咩,最後睇完佢個精選簡介就叫多個冰鎮柚子鮑魚食。等咗一陣冰鎮柚子鮑魚就到,睇落去大大隻,食落去爽口彈牙,冰冰涼涼有少少柚子嘅酸味,令人更加開胃。跟住就輪到小籠包上枱,話說好多人成日夾穿個小籠包,其實夾小籠包其實有技巧,就係夾佢個小籠包頭,如果佢嘅皮係靚嘅就唔會穿窿,夾起左之後咬穿個皮試吓佢湯汁先,嘩鮮甜,在成個小籠包食埋,只有四個字可以形容,皮薄餡靚。食完小籠包片皮鴨就啱啱上枱,每一塊面皮都會有一張紙隔開,會攞起一塊都唔會比佢黐住,一塊香脆嘅鴨皮,一塊滑嫩嘅鴨肉再加爽口既青瓜,再加埋佢個甜醬,簡直係人生一大享受。

2021-06-26 189 瀏覽
✨京滬香酥烤鴨 💰398(全例)💫評分: 7.5/10📝嚟呢度梗係要試下佢嘅招牌北京填鴨啦,價錢方面半例(💰228)for~2人份,圖中係全例~4人份,面頭有幾塊皮,侍應推介點砂糖會好食、食落非常有空氣感,入口即溶,有油香但唔油膩,連肉可以配上8款配料包住皮食,烤鴨外皮脆身,肉質鬆軟,刀功好勁切得好薄,份量都幾多,夾埋青瓜、山渣、蜜瓜、日本蘿蔔、大蔥一齊食,配料無曬要+💰叫,而鴨脾可以蘸蒜蓉食。值得一提皮超薄,口感唔錯。仲可以叫三食💰698包京滬香酥烤鴨(全例)、雲吞鴨肉湯、京醬涼瓜炆鴨✨ 招牌小籠包 💰68💫評分: 8.8/10📝 熱辣辣,皮薄餡靚又多汁,有驚喜,簡單既美味✨松鼠黃魚🐟 💰208 💫評分: 7.4/10📝又香又脆,外面烤得幾脆,內裏魚肉香滑、酸甜開胃惹味✨京滬香蔥煎餅 💰68💫評分: 8/10📝好脆,餅底🫓層層分明,咬落似蔥油餅嗰種層次,香口惹味😋✨弄堂酸辣湯(1位)💰48💫評分: 7/10📝入面啲料幾多,荀味偏重✨水煮安格斯牛 💰228 💫評分: 7.6/10📝食得牛唔會係用粉呢到變軟🤣係幾新鮮,第一次食水煮牛,水煮魚就見得多,入面有粉、竽絲、芽菜,幾有麻香✨黑醋脆
京滬香酥烤鴨

✨京滬香酥烤鴨 💰398(全例)
💫評分: 7.5/10

✨ 招牌小籠包 💰68
💫評分: 8.8/10
📝 熱辣辣,皮薄餡靚又多汁,有驚喜,簡單既美味
水煮安格斯牛

✨松鼠黃魚🐟 💰208
💫評分: 7.4/10
📝又香又脆,外面烤得幾脆,內裏魚肉香滑、酸甜開胃惹味
京滬香蔥煎餅

✨京滬香蔥煎餅 💰68
💫評分: 8/10
📝好脆,餅底🫓層層分明,咬落似蔥油餅嗰種層次,香口惹味😋
弄堂酸辣湯(1位)

✨弄堂酸辣湯(1位)💰48
💫評分: 7/10
📝入面啲料幾多,荀味偏重

✨水煮安格斯牛 💰228
💫評分: 7.6/10
黑醋脆鱔

✨黑醋脆鱔💰108
💫評分: 7.4/10
📝都係第一次食🤣,甜甜地作為前菜,脆口乾身
壽桃

✨壽桃💰168
💫評分: 7.8/10
📝半打細細粒好cute🥳,唔會好甜

京滬佳餚 𝕂𝕚𝕟𝕘'𝕤 𝔻𝕖𝕝𝕚𝕔𝕒𝕔𝕪
📍銅鑼灣加寧街13-15號Fashion Walk地下A,C-D號舖
(銅鑼灣🚇E出口行3分鐘就到)

💫評分: 7.5/10
💬店內仲有唔少人氣菜式其實都想試🤣例如擔擔麵、孜然小羊排,酥炸廣島蠔琴日賣晒無得試🥲,之前youtuber介紹所以想試🥳

京滬香蔥煎餅
2021-06-22 396 瀏覽
餐廳近日於銅鑼灣開分店,地點方便,趁父親節一家人去食餐好既,提前 2 星期已訂位,點知...一步入餐廳,已經覺得毫無服務可言。Reception 一個人都冇,企左幾分鐘,填埋紙仔,期間有 3-4 位 waiter 經過,冇一位主動幫手帶位/通知知客出黎帶位,最後我地自己行入餐廳,左搵右搵先搵到知客帶位。餐廳環境不錯,但可能父親節人流多,冷氣唔夠,座位空間感不足,不斷同後面枱客人撞凳。洗手間衛生亦欠佳。食物方面,整體水準不錯。招牌京滬香酥烤鴨 - 四個人,要半例。師父已片走皮下脂肪,食起黎又薄又脆,但不失油香,皮色吸引,鴨肉不柴。特別一讚餅皮,皮薄透光,食到最後一片仍富彈性與韌性。砂鍋花膠雲吞雞 - 入座即點菜式之一,結果等到埋單前先上,鍋湯其實擺左係我地附近既工作枱差不多 30 分鐘,前後追過 4-5 次單,有無數咁多位 waiter 經過都只係望下煲湯,冇主動幫手分湯,最後講到要 cancel order 先有人分湯上枱俾我地!期望湯有滿滿既骨膠原,結果比想像中稀身,味道係好既,每碗都分到大大塊花膠,但雲吞餡過於結實,皮又過厚,加上等左 1.5 小時追完又追先有得飲,失望多於驚喜。爆
食物方面,整體水準不錯。
京滬香酥烤鴨 (半例)

特別一讚餅皮,皮薄透光,食到最後一片仍富彈性與韌性。
砂鍋花膠雲吞雞

爆汁牛肉煎餅

爆汁牛肉煎餅 - 餅皮煎得香脆,咬落去啲汁多到流晒出黎,有濃濃牛味,肉質鮮嫩。
招牌小籠包

招牌小籠包 - 皮薄餡靚,湯汁鮮味,餡料略嫌鬆散。
酥炸廣島蠔

酥炸廣島蠔 - 粉漿簿,炸得鬆脆,廣島蠔係桶蠔 size,新鮮肥美。

賽螃蟹

賽螃蟹 - 即炒即上,熱辣辣時食,唔加醋都好好味。

弄堂酸辣湯

弄堂酸辣湯 - 夠酸夠辣,略嫌勾茨太重手。

總括,如食物質素有 80-85 分,服務質素只有 20-25 分。
2021-06-20
慶祝紀念