有冇人同我一樣都好鍾意食北京填鴨?所以一聽朋友講開左間餐廳有北京填鴨,就立即約齊腳去食!入面裝修幾豪華,中式style,而且枱同枱之間好闊落,坐得幾舒服,又唔怕傾計嘈到人,望入去好似有vip房。一坐低就問我地飲咩茶,又比左開胃小食。 話明係黎食北京填鴨,當然揀咗個北京填鴨三食,個鴨一到經理就介紹點食至好,佢話面頭個幾塊皮最極品,點砂糖食就好正,果然入口即融,雖然係皮,但你又唔覺好肥膩,出色!而且份量都好多,最後食完d麵皮都仲有鴨肉剩,個人覺得相當好食,不知不覺食左好多,真係減肥勿跟xd 跟住另外兩食係鴨肉雲呑湯同椒鹽香酥鴨架。前者個湯唔似一般味精湯,好濃郁,隻雲呑大大隻,仲有d娃娃菜同鴨肉,好飲!而且椒鹽香酥鴨架,肉雖然唔多,但好香口,如果叫啤酒一定好夾。跟住又叫左個糯米炒蟹,出色程度令我驚喜,個蟹反而唔係最正,最正係d糯米飯,吸灑d蟹既精華,好軟糯,好香,可惜只有一碗半份量,四個人分唔夠喉,我一個人都食得灑,真係一定要食呢道菜!不得不提,隻蟹係超超超多膏,趁年輕要食多d😆最後我地又叫左兩個小食,招牌小籠包有六粒,粒粒都無穿,包住好多湯汁,唔錯!而香蔥煎餅又係香口野,好酥而且脆,d料份

有冇人同我一樣都好鍾意食北京填鴨?
所以一聽朋友講開左間餐廳有北京填鴨,就立即約齊腳去食!

最後我地又叫左兩個小食,招牌小籠包有六粒,粒粒都無穿,包住好多湯汁,唔錯!而香蔥煎餅又係香口野,好酥而且脆,d料份量好適中,值得一試。

總括黎講,值得一試,而且我會回頭!雖然價單唔算好平,但同質素成正比,所以我覺得好值!
2021-03-09 82 瀏覽
銅鑼灣食街出名多高質餐廳最近又新開左主打食烤鴨既京滬佳餚呢到同食街其他餐廳一樣都設有戶外坐位室內嘅位置十分闊落枱與枱之間嘅距離夠遠絕對可以保持社交距離菊木清茶($58)接骨木花加菊花既配搭好清新又唔會太甜好適合配襯中菜十分推介呢到主打加入茶調配既雞尾酒有無酒精成份既岩晒唔飲酒既我酥炸廣島蠔($198)上枱熱辣辣岩岩新鮮炸好一啖咬落去要小心因為入面實在太多汁廣島蠔蠔味濃厚又鮮甜炸漿做得夠酥脆👍🏻Size都夠大隻孜然小羊排($178)小羊排外皮炸到酥脆配搭孜然既香辣完美蓋過羊肉嘅膻味肉質好嫩滑又唔會有過多既油脂京滬香酥鴨($228)呢到主打既招牌菜當然係烤鴨鴨肉唔單獨食都唔會覺得膩而且肉味香唔怕口臭既一定要包蒜蓉食真係會好食停唔到口新疆羊肉熗湯麵($88)湯頭濃郁,亦唔會有膻味羊肉片份量都好多而且好大碗2個人食都好足夠
銅鑼灣食街出名多高質餐廳
最近又新開左主打食烤鴨既京滬佳餚

呢到同食街其他餐廳一樣都設有戶外坐位
室內嘅位置十分闊落
枱與枱之間嘅距離夠遠
絕對可以保持社交距離

菊木清茶($58)

接骨木花加菊花既配搭好清新
又唔會太甜
好適合配襯中菜
十分推介呢到主打加入茶調配既雞尾酒
有無酒精成份既岩晒唔飲酒既我

酥炸廣島蠔($198)

上枱熱辣辣岩岩新鮮炸好
一啖咬落去要小心
因為入面實在太多汁

廣島蠔蠔味濃厚又鮮甜
炸漿做得夠酥脆👍🏻
Size都夠大隻

孜然小羊排($178)

小羊排外皮炸到酥脆
配搭孜然既香辣完美蓋過羊肉嘅膻味
肉質好嫩滑又唔會有過多既油脂

京滬香酥鴨($228)
呢到主打既招牌菜當然係烤鴨
鴨肉唔單獨食都唔會覺得膩
而且肉味香
唔怕口臭既一定要包蒜蓉食
真係會好食停唔到口

新疆羊肉熗湯麵($88)
湯頭濃郁,亦唔會有膻味
羊肉片份量都好多
而且好大碗
2個人食都好足夠
2021-02-24
2021-03-07 139 瀏覽
疫情稍為緩和,終於有返晚市堂食,實在太感動了😭所以今次就同左朋友去銅鑼灣新開嘅京滬佳餚食飯😛舖頭相當闊落,室內室外都有好多位,室外座位比較有氣氛,不過可惜當時有人食緊煙所以我哋選擇坐室內🤧朋友同我都好鍾意食海鮮類嘅食物,所以第一道菜我地叫咗酥炸廣島蠔😍每隻蠔都非常肥美好肉,咬落非常juicy又鮮甜,而且唔會炸得太過火😋廚師控制火候真係做得好好之後下一道菜係今日嘅主角京滬香酥烤鴨🤩🤩除左主角烤鴨之外,仲附上薄餅同多款配菜上曬檯之後店員非常之細心同我哋講解要點樣mix埋6種唔同嘅配料一齊食(相當nice,加分加分⭐️🌟💫!)加上師傅仲將鴨皮烤得非常之乾脆,油脂分佈剛剛好,唔會過於油膩食落每一啖都係人生享受嚟🤤🤤🤤至於鴨肉都係相當肥美多汁,正呀!下個送到嘅就係佈滿孜然粉嘅孜然小羊排,食落去冇乜騷味而且唔會好肥好油膩😙個人覺得孜然粉份量落得比較多有少少蓋過羊排未如果無咁重手就無得頂啦最後一個餸就係新疆羊肉燴湯麵😍麵條充滿彈性,配埋羊肉而且吸收曬湯底真心非常好食,值得一試😋湯底都值得讚㗎,濃而不膩,唔係瘋狂落味精要飲好多水嗰種👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻總括而言,食物質素相當唔錯,價錢都唔離地,有機會肯定
疫情稍為緩和,終於有返晚市堂食,實在太感動了😭
所以今次就同左朋友去銅鑼灣新開嘅京滬佳餚食飯😛

之後下一道菜係今日嘅主角京滬香酥烤鴨🤩🤩

除左主角烤鴨之外,仲附上薄餅同多款配菜

個人覺得孜然粉份量落得比較多有少少蓋過羊排未

如果無咁重手就無得頂啦
最後一個餸就係新疆羊肉燴湯麵😍

總括而言,食物質素相當唔錯,價錢都唔離地,有機會肯定會再食!
地址:銅鑼灣加寧街13-15號Fashion Walk地下A,C-D號舖
2021-02-23
10 分鐘 (堂食)
2021-03-07 74 瀏覽
平時行過見到裝修幾靚又闊落以為會好貴,今日終於去咗試食吓。認真睇餐牌,其實價錢並非不合理。第一樣點緊係隻鴨,叫左半隻,跟11塊皮。皮好薄,唔會黐住一齊,每塊都分隔開好易拎。隻鴨片得「0」肥,鴨皮有酥脆既感覺,配料有平時少見嘅蒜蓉,原來咁配片皮鴨又幾好食喎。第二樣叫左個蔥油餅,新鮮製作,唔係出面其他嘅大餅款式,做得精緻又美味。第三樣係個炒飯:粒粒分明,ok收貨最尾叫咗個dessert就係炸杏仁豆腐,內軟煙韌外脆,配有生果同類似passion fruit嘅醬,劃上完美的句號
平時行過見到裝修幾靚又闊落以為會好貴,今日終於去咗試食吓。

認真睇餐牌,其實價錢並非不合理。

,鴨皮有酥脆既感覺
,配料有平時少見嘅蒜蓉,原來咁配片皮鴨又幾好食喎。

第三樣係個炒飯:粒粒分明,ok收貨

2021-03-07
好開心呀好耐冇試過堂食喇!今日去咗銅鑼灣食填鴨😻首先我哋叫咗北京填鴨三食因為可以試曬三個餸🥰我哋揀咗椒鹽香酥鴨架第一個出場嘅就係雲吞鴨肉湯 一飲落去個湯好夠熱同埋好濃好rich好似煲左三日三夜咁🤣鴨皮既油香浸曬入個湯到好正🐷🐷小籠包熱辣辣蒸起 店員介紹佢地肉餡同湯汁既比例係1:1 同埋提醒我地要小心辣口比大家睇下入面幾咁多汁😋果然夠正宗👍🏼香蔥酥餅 勁有驚喜!個酥皮好有層次 好鬆化 牛油味好濃 一人一小塊真係唔係幾夠喉😆香酥鴨架 原來係類似避風塘既炒法 好香口不過唔辣架!雖然話鴨架但都幾多肉食,而且骨位啲肉都好林😻糯米炒蟹 賣相100分😻😻蟹肉好實 啖啖肉 糯米飯炒得入味而且唔油膩 好有水準!終於到主角出場!見到個九宮格 已經覺得好amazing店員仲教左我地個次序 食到後面開始覺得濟時先食個山渣條同哈密瓜 一開始可以試下點糖食 鴨皮片得好好 100%同肉分離 真係淨食皮 所以好脆好香油香果然係片皮鴨專家!
好開心呀好耐冇試過堂食喇!今日去咗銅鑼灣食填鴨😻

比大家睇下入面幾咁多汁😋果然夠正宗👍🏼

終於到主角出場!
見到個九宮格 已經覺得好amazing
店員仲教左我地個次序

果然係片皮鴨專家!
2021-03-05 111 瀏覽
🍸✨銅鑼灣新開了一家以京滬菜主打的餐廳,設有室外及室內雅坐,裝修精美環境闊落,並有調酒師為客人調製雞尾酒及特飲(香港中菜廳比較少見的呢!🌸)*🦆黃金鴨件配香烤鴨伴魚子醫 💰港幣$328這是今晚吃過最驚喜的一道菜,鴨件肉脂分佈平均,配上鹹香魚籽醬、山楂啫喱片、青瓜片、薯片及沙律醬,整道菜設計創新,吃下去油而不膩口感豐富,推介必點! 💯👍🏻*🦑冰鎮柚子鮑魚 💰港幣$148 鮑魚比想像中大,柚子汁酸甜醒胃,而且以慢煮方法烹調肉身軟腍🥰*🐂脆皮牛肋骨條 💰港幣$378王牌菜之一,肉量十足,皮脆肉質軟腍,牛味香濃肉汁豐富,推介必點! 👍🏻✨*🐡松鼠黃魚 💰港幣$208擺盤用心,醬汁酸甜開胃,外皮酥脆,很開胃的一道菜🤗*🔊總結: 餐廳環境好~ 而且食物好吃價錢合理,可以享用雞尾酒的中菜廳不多,適合親友及同事聊天飯聚哦!🤍🤍
🍸✨
🦆黃金鴨件配香烤鴨伴魚子醫 💰港幣$328
🦑冰鎮柚子鮑魚 💰港幣$148
🐂脆皮牛肋骨條 💰港幣$378
🐡松鼠黃魚 💰港幣$208
擺盤用心,醬汁酸甜開胃,外皮酥脆,很開胃的一道菜🤗
黃金鴨件配香烤鴨伴魚子醬
松鼠黃魚
脆皮牛肋骨條
冰鎮柚子鮑魚
2021-03-05 580 瀏覽
與家人於銅鑼灣買完家俱後,便到附近逛逛,順便看看有什麼合口味,便走進銅鑼灣食街,發現該處的餐廳易手了不少。留意到這間中菜館人流特別多,等了一陣子才有位入座。餐牌有很多頁數,沒有盡錄。店內裝修非常瑰麗堂皇,侍應的服務偏向西式,會介紹菜式、吃法、與客人交流。值得一提的是逐道菜上,吃完一碟才起另一碟,保持新鮮度。茶茗選了普洱幫助消滯,一直泡了很多次依然濃郁。附上的前菜是川味涼拌蓮藕花生,帶丁點麻辣,蓮藕片亦很爽口,好開胃。京滬酥香烤鴨(半例) - $228烤鴨皮又薄又脆充滿油香,可再蘸白糖使口感酥脆軟糯。鴨肉一點也不老,本身已夠鮮嫩可口,再蘸上甜中帶咸的甜麵醬,夾著黃瓜條、蔥絲和紫蘿蔔,清爽得來又有醬香和酯香感。烙制的荷葉餅包薄得透光又充滿韌性,每塊隔著油紙非常衛生。爽脆的烤鴨腿蘸上蒜蓉更香氣撲鼻。酥炸廣島蠔 - $198日本的廣島蠔出名肥美飽滿,特別大隻。酥炸的槳很薄,不會有油膩感,而且保持本身鮮甜濃香的味道,裡面半熟流出海水鮮味,好creamy。孜然小羊排 - $208散發著濃濃的孜然香味,正好辟去羊羶味,但帶點麻辣感。烤羊皮燒得酥脆,中間夾著逼出油份的脂肪,好柔軟。羊肉有著淡淡的羊味,
川味涼拌蓮藕花生

京滬酥香烤鴨(半例) - $228

酥炸廣島蠔 - $198

孜然小羊排 - $208
散發著濃濃的孜然香味,正好辟去羊羶味,但帶點麻辣感。烤羊皮燒得酥脆,中間夾著逼出油份的脂肪,好柔軟。羊肉有著淡淡的羊味,近骨位置帶點嚼勁。

新疆羊肉熗湯麵 - $88
湯頭好濃郁,有著濃濃的羊肉香味,還有很多片薄切的羊肉片,不覺有羊羶味,肉質嫩滑及鮮甜。還有些黃芽白菜吸收湯底精華。
2021-03-04
2021-02-24 213 瀏覽
終於可以放寬堂食啦! 我同男朋友即刻book位食飯,唔使再做煮飯婆啦!首先,講下個魚子醬配黃金鴨件先。 真係好好好好食呀!好特別的是用薯片做底!魚子醬係成盒咁上🥰😋 個鴨片夾買青瓜和好似係梅凍既薄片,好特別的搭配! 推薦推薦呀!另外就到松子魚🐟,好大條,酥中帶軟,成條好快食晒!擔擔麵就不過不失,但我好鐘意呢度既調味!冇其他擔擔麵咁死辣或咸!填肚一流!最後就到乾燒海龍皇,你唔好以為好簡單,呢隻蝦🦐簡直係巨大!蝦肉結實而且好彈牙!講番呢度環境,係fashion walk,好寫意,餐廳裝修舒服,餐廳職員服務態度好好,友善有禮,令我可以愉快relax一下。絕對唔會貼錢買難受😣
終於可以放寬堂食啦!
我同男朋友即刻book位食飯,唔使再做煮飯婆啦!
另外就到松子魚🐟,好大條,酥中帶軟,成條好快食晒!

如果命中注定係有緣份,就算橫幾多個世紀,甚至穿越時空交錯,係相遇既呢一刻,時間亦會成為見證人,為呢段情感寫上最動人既故事。今晚就係「京 滬 佳 餚」隔江千萬里外,一邊品嚐香噴噴既烤鴨,一邊幻想住自己成為青花瓷裡面既主角,都係另一種自High!👇📌R e c o m m e n d a t i o n -▪ King’s Delicacy · Peking Duck -▫ 先黎個招牌菜「京 滬 香 酥 烤 鴨」,師傅將鴨皮烤得非常酥脆,裡面肉質完全唔乾,呢點要讚。除左鴨肉仲會有鴨髀附上,口感幼滑唔會太油膩,而伴隨既6種配料,包括日本蘿蔔、蒜蓉、糖、甜醬、青瓜、京蔥,可以試盡唔同層次既味道。加上餅皮鬆軟煙韌,連埋鴨肉一齊食,唔會覺得單調,好食!▪ Deep-Fried · Lamb Chops · Cumin - ▫ 有我最愛蓋滿孜然粉既「孜 然 小 羊 排」,羊肉食落完全無好重騷味,肉質結實有咬口;加上烤得唔會太腍身,口感非常到位;肥膏位無我想像中咁油膩,加埋孜然粉,鹹香味十足,正!▪ Deep Fried · Hiroshima's Oyster -▫ 另一皇牌傑作「酥 炸 廣 島 蠔
如果命中注定係有緣份,就算橫幾多個世紀,

甚至穿越時空交錯,係相遇既呢一刻,

時間亦會成為見證人,為呢段情感寫上最動人既故事。

今晚就係「京 滬 佳 餚」隔江千萬里外,

一邊品嚐香噴噴既烤鴨,一邊幻想住自己成為

青花瓷裡面既主角,都係另一種自High!👇

京 滬 香 酥 烤 鴨

▫ 先黎個招牌菜「京 滬 香 酥 烤 鴨」,師傅將鴨皮烤得
非常酥脆,裡面肉質完全唔乾,呢點要讚。除左鴨肉

仲會有鴨髀附上,口感幼滑唔會太油膩,而伴隨既6種配料,
包括日本蘿蔔蒜蓉甜醬青瓜京蔥,可以試盡
京 滬 香 酥 烤 鴨

唔同層次既味道。加上餅皮鬆軟煙韌,連埋鴨肉一齊食,
京 滬 香 酥 烤 鴨

唔會覺得單調,好食!

孜 然 小 羊 排

▫ 有我最愛蓋滿孜然粉既「孜 然 小 羊 排」,羊肉食落
孜 然 小 羊 排

完全無好重騷味,肉質結實有咬口;加上烤得唔會太腍身,
孜 然 小 羊 排

口感非常到位;肥膏位無我想像中咁油膩,
孜 然 小 羊 排

加埋孜然粉,鹹香味十足,正!

酥 炸 廣 島 蠔

▫ 另一皇牌傑作「酥 炸 廣 島 蠔」炸得夠哂酥脆,
裡面既肉汁緊緊被鎖住,加上本身相當鮮甜,一咬落去

香味已經四散;要大讚既係外面只係薄薄一層粉漿
酥 炸 廣 島 蠔

口感即刻提升左幾倍,呢個蠔真係無得輸!
酥 炸 廣 島 蠔

Noodles · Shredded Mutton In Soup -
新 疆 羊 肉 熗 湯 麵

▫ 仲有必食呢個「新 疆 羊 肉 熗 湯 麵」,面頭既羊肉
以薄切呈上,不過最賣點係佢地既羊肉味相當濃厚;
新 疆 羊 肉 熗 湯 麵

再加上吸收哂湯底既麵條,每條入口軟腍有彈性,
加埋羊肉既配襯,值得一試。
2021-02-19
15 分鐘 (堂食)