K11Musea呢間日本餐廳有個好靚嘅view,景觀向海冇阻擋🌊。餐廳名為「五武士🥷🏻」因為佢哋有5個重點元素,串燒、和食、鐵板燒、生啤同手調雞尾酒。今次試咗佢哋4大特色同lunch set,俾佢哋嘅Bartender驚訝到😍! 真喺好啱同客食business lunch 🍱 同中意飲番2杯嘅人嚟!.📍免治雞肉棒配日本初生蛋($68)Minced Chicken Stick with Egg Yolk唔會好肥,中間加咗菠菜同山藥食落更加有口感又有鮮味,配上旁邊嘅初生蛋🥚入口更加滑。.📍牛脷啡菇串($108)OX Tongue Mushroom Roll牛脷薄片包住大啡菇,咬落juicy爆晒汁仲好重牛香🐂。.📍竹笙釀花膠($288)Bamboo Fungus Stuffed with Fish Maw Tempura花膠天婦羅🍤睇落成個枕頭仔咁好得意!外面酥脆中間嫰滑好正。.📍日本蔥油吉列日本黑豚豬扒禦膳($268)Japanese Pork Cutlet with Scallion Set豬扒炸得鬆軟唔油膩🐷,炸粉薄脆,點埋豬扒醬酸酸甜甜更加開胃,置頂加咗蔥油,配上飽滿圓潤嘅日本新瀉米

📍免治雞肉棒配日本初生蛋($68)

📍牛脷啡菇串($108)
OX Tongue Mushroom Roll
牛脷薄片包住大啡菇,咬落juicy爆晒汁仲好重牛香🐂。
📍竹笙釀花膠($288)
花膠天婦羅🍤睇落成個枕頭仔咁好得意!外面酥脆中間嫰滑好正。

📍日本蔥油吉列日本黑豚豬扒禦膳($268)
豬扒炸得鬆軟唔油膩🐷,炸粉薄脆,點埋豬扒醬酸酸甜甜更加開胃,置頂加咗蔥油,配上飽滿圓潤嘅日本新瀉米🍚🇯🇵真係好送飯!午餐配有沙律🥗、麵豉湯同蟹肉蒸蛋🦀,蒸蛋水嫰幼滑好好食👍🏻。最後仲有抹茶蕨餅做甜品,煙煙韌韌好正!

呢到嘅生啤🍺同cocktails 🍸真喺一定要試!
佢哋賣嘅係少爺啤,冇加人工化合物,所以飲落冇平日嘅苦澀味。停次飲咗餐廳獨有嘅山椒味啤酒🍻,而另一款聞落去帶甜果香味,質感較薄身,唔會好重酒味,幾啱女仔飲。

2杯cocktails都各有特色,飲落冇我哋最怕嘅酒精味,尤其係粉紅色嗰杯甜甜酸酸好香柚子味💗。另一杯飲落好醇冇酒味,好易入口但其實酒精濃度都幾濃,呢間嘅 Bartender真喺好掂😎!
2022-01-29 169 瀏覽
<🇭🇰來一場海旁居酒午餐>#TGIF 黎到尖沙咀 @k11musea 的#五武士望住全海景食日本野零舍心情開朗叫咗啲串燒同埋天婦羅🍤特別推介炸魚外層有色彩繽紛嘅脆波波 睇得又食得呢度服務態度都唔錯 仲有唔少有創意嘅Cocktail 同埋少爺啤中上價位 business lunch都相當適合📍五武士 @five_samurai尖沙咀梳士巴利道18號K11 Musea1樓125號舖🌏#iam尖沙咀foodaholic
<🇭🇰來一場海旁居酒午餐>

中上價位 business lunch都相當適合
📍五武士 @five_samurai
🌏#iam尖沙咀foodaholic
2022-01-25
K11 Musea 向來坐擁維港景色,入面衫隱藏住一間新無耐的日本菜餐廳,邊食午飯可以邊望住海景的確幾寫意~======================== ๑ 免治雞肉棒配日本初生蛋 $68日本菜當然不少見串燒🔥店員介紹指雞肉棒採用上阿波美雞蛋,非普通雞蛋會更為香醇,反而以日本長芋淮山取代比較普遍會加入的雞軟骨,形成脆脆地的感覺๑ 紫蘇雞皮燒大蝦 $128最近曝光率好高嘅串燒之一! 彈牙嘅蝦肉頗爽口,雞皮帶有焦香但略為有啲過鹹๑ 鹽燒雞肉串 $48 ๑ 熊本A5和王和牛厚燒定食 $588以前菜、沙律、再到 松葉蟹茶碗蒸 開始,茶碗蒸嘅高湯都頗重味稱之為「和王」當然有和牛中的王者的隱喻,切成薄牛的和牛入口油脂感充沛,略帶脂肪但不過火,搭上一口日本米更下飯🍚

========================
๑ 免治雞肉棒配日本初生蛋 $68

๑ 紫蘇雞皮燒大蝦 $128

๑ 鹽燒雞肉串 $48

๑ 熊本A5和王和牛厚燒定食 $588

餐廳:五武士 (尖沙咀)地址:尖沙咀梳士巴利道18號K11 Musea1樓125號舖每當諗起日本菜嗰陣🍣,你第一時間會諗起啲咩嘢食?尖沙咀K11 Musea呢間2021年12月尾先開嘅日式餐廳——五武士 @five_samurai 就帶咗比我一個全新嘅日式體驗,而佢哋嘅理念喺透過五種元素去將日式餐飲重新定義,唔知喺咁嘅情況下又會擦出啲咩火花呢🔥?武士,充分咁代表住日本文化🇯🇵,老闆設計咗武士藍圖,再由設計師去執筆繪製出入型入格嘅5個武士⚔️,成為咗Menu同餐廳牆上別樹一格嘅標誌,同時帶食客走入餐廳主打嘅五種餐飲元素裡面:1️⃣少爺啤🍻:餐廳同依家香港最悠久、規模最大嘅本地精釀啤酒廠——少爺啤酒(Young Master)合作,推出六種口味手工啤,其中一款仲喺少爺啤專為五武士設計嘅武士啤,全世界獨有😍2️⃣雞尾酒吧🍸:餐廳特設draft cocktail頭,由亞洲排名too 50嘅印巴藉調酒師兼專業品酒師去調教每一款cocktail,喺牆上嘅cocktail頭一扭開就可以品嘗到大師級嘅雞尾酒3️⃣wine and sake🍶:餐廳唔會有Drink list,而喺透過專業嘅品酒師一路同食客去傾偈、了解
餐廳:五武士 (尖沙咀)

3️⃣wine and sake🍶:餐廳唔會有Drink list,而喺透過專業嘅品酒師一路同食客去傾偈、了解佢哋嘅需要同budget,tailor made一款最適合嘅口味同想要嘅酒比食客
4️⃣鐵板燒🥩:餐廳聘請咗經驗老到、同時鍾意創新同變化嘅鐵板師傅去為食客即席炮製鐵板燒♨️,當中最值得留意嘅緊喺佢哋有提供嘅日本和王牛——得到A5或A4以上等級,而油花標準等級達到六級以上,經日本食肉格付協會挑選飼養咗28個月嘅最高品質極上和牛
5️⃣串燒🍢:除咗牛舌之外,所有串燒食材都喺嚟自日本🗾,包括雞肉🐓、豬肉🐖、蔬菜等,相當有品質保證

未行入餐廳就見到少爺啤嘅手工啤酒區,行入走廊見到畫分咗包廂同放滿唔同酒類嘅品酒室🍷,
經過走廊就到鐵板燒嘅區域,再行入啲就見到主食區,當中再分望到維港海景嘅高檯同矮檯區🏙,而鍾意chill啲嘅仲可以揀餐廳最入嘅cocktail bar枱,真喺迎合到唔同人嘅需要😎

✝️牛舌啡菇串 $108/串
平時食開嘅牛舌都喺厚切為主,呢度嘅牛舌喺薄切再包住日本啡菇🍄,咬落第一口喺味道焦香脆嫩而有嚼勁嘅牛舌,之後就食到新鮮多汁嘅啡菇,相當惹味😋

✝️免治雞肉棒配日本初生蛋 $68/串
用咗日本五大名雞嘅阿波尾雞肉去整,佢嘅肉質有彈性得嚟脂肪含量低,雞肉香味依然濃郁👍,面頭加咗青蔥同芝麻,免治雞肉入面就加入脆口爽甜嘅日本長芋粒,即喺我哋講嘅淮山,配埋72小時內由生產再經飛機飛到嚟香港嘅日本初生蛋🥚,體積雖然較細,但蛋味清香滑溜,加上營養價值較一般蛋高,令成個免治雞肉棒口感豐富咗唔少😙

✝️燒原條蝴蝶鯖魚御膳 $238
以日本傳統一夜干製法🐟,將新鮮嘅鯖魚以蝴蝶型切開,灑上少少鹽再原條掛起曬到半乾☀️,之後再拎去燒香,除咗睇到師傅嘅刀功切法了得,燒烤火候都控制得幾好。
鯖魚食落微微鹹香,唔覺有好令人抗拒嘅腥味,仲可以配埋柚子醋同青檸汁一齊食,更帶出魚嘅鮮味

✝️日本蔥油吉列日本黑豚豬扒御膳 $268
餐廳用咗日本沖繩黑豬去整豬扒,生產飼育過程雖然較白豬緩慢,但豚肉肉質嘅甜度同鮮度都較為優質🤩,以吉列方式脆炸黑豚豬扒,咬落鬆脆一啲都唔厚粉,皮薄得嚟唔會皮肉分離,面頭加咗日本白蔥、青蔥同芝麻,食落香脆可口。由吉列皮嘅脆,到黑豚肉嘅軟嫩鮮甜,加上爽口蔥花嘅配合,一啖就食到多重滋味🤤,黑豚肉肉味濃郁,肉汁唔算多但一啲都唔乾身,仲唔會好油膩,個人認為連醬汁都唔需要蘸已經好夠味,試得一試👏

每個午餐仲送前菜、沙律、蒸蛋、白飯、漬物、麵豉湯同甜品,都真喺幾多嘢食又飽肚,充滿唔少驚喜🥳。先喺加咗番茄蒜汁嘅新鮮沙律🥗;再嚟嘅喺用小松菜、豆腐卜、金筍絲整成嘅開胃前菜;當然唔少得嫩滑、有唔少蟹肉碎同菇菌嘅日式蒸蛋,賣相相當精緻。午餐配嘅白飯用咗日本新潟縣越息吹米,食落充滿飯味香濃之餘仲煙韌唔黏口🍚;不過不失、唔會死鹹嘅麵豉湯,同埋加咗黃豆粉同沖繩黑糖嘅綠茶蕨餅亦為呢餐飯構成一幅美麗嘅圖畫🥰。

✝️Samurai Lager $68/330mL
嚟到點可以唔試全世界得呢度獨有嘅武士啤🍺?濃度4.5%嘅手工啤酒飲落唔會好難入口,接落嚟好快就有一陣
破格嘅山椒香湧出,以柑橘清香同微微嘅嗆辣口感為過人之處,既特別又過癮😈

✝️Pinky Highball $100
Whisky Highball嘅溫度同酒精純度掌握喺成杯cocktail嘅精髓,除咗上枱果陣喺冰凍🧊,冰塊嘅溶解速度要夠慢,先可以令highball保持喺冰凍狀態而味道又唔會好快變淡。餐廳用咗日本Whisky、柑橘、柚子汁、海鹽、紫蘇葉同大黃(Rhubarb)去調製,淡紅色嘅顏色加上杯面一串卷起嘅大黃組合起嚟夠晒吸引😻,飲落一啲都唔嗆喉,反而飲得出清新嘅紫蘇同清甜嘅柑橘柚子味🍊,海鹽嘅配搭亦豐富咗Whisky嘅味道同清爽口感,幾啱女士飲用
2022-01-26
10 分鐘 (堂食)
📍尖沙咀新開業海景餐廳‼️• 油香豐腴A5和牛😋 -- 五武士🗡🇯🇵·Follow @pigfoodiexhk for more food!🐷💛#pigfoodiexhk_尖沙咀#pigfoodiexhk_日本菜========================尖沙咀k11 musea最近開咗間食日本菜同鐵板燒嘅專門店,餐廳裝修雅致,仲有得望住個靚海景🤩Lunch menu都有唔少選擇,包咗前菜沙律、蒸蛋、白飯、漬物、麵豉湯、甜品😛❣️今次同媽媽就叫咗兩個lunch set🤤------------------------------⭐️前菜+蒸蛋木魚菠菜沙律清新開胃,蟹肉茶碗蒸蛋好滑嫩😛👍⭐️[熊本A5和王 ]和牛厚燒定食 $588 (4.6/5)和牛切開五大塊,顏色粉嫩,一咬落去肉質非常軟腍,近乎入口即融,牛脂香豐腴!🤩配上一啖暖暖嘅新潟白飯,簡單而美味😍·⭐️串燒御膳 (雞肉、牛肉、豚肉、野菜) $260(4.3/5)呢個有四串串燒,雞肉棒應該係加咗雞軟骨,幾有口感!配埋生雞蛋豉油一齊食好match🤪牛肉同豚肉都唔錯,肉味濃~⭐️甜品:綠茶厥餅配沖繩黑蜜厥餅口感煙韌,配上黑蜜甜甜哋好match
#pigfoodiexhk_尖沙咀
#pigfoodiexhk_日本菜
========================

⭐️前菜+蒸蛋

木魚菠菜沙律清新開胃,蟹肉茶碗蒸蛋好滑嫩😛👍

⭐️串燒御膳 (雞肉、牛肉、豚肉、野菜) $260
(4.3/5)

⭐️甜品:綠茶厥餅配沖繩黑蜜

厥餅口感煙韌,配上黑蜜甜甜哋好match~
整體嚟講食物頗有水準,和牛厚燒特別推薦❣️另外餐廳環境舒適,店員服務殷勤,仲可以望住海景,夠曬chill🤩有機會要再嚟試下佢哋嘅鐵板燒呢😆
賣相:4/5
2022-01-20
午餐
  • A5和牛厚燒
2022-01-24 129 瀏覽
必點串燒: 免治日本亞波美雞棒雞肉味香濃, 雞肉入面混入雞軟骨, 每一啖都有爽脆口感。 同行友人大讚日本華美鳥串, 一咬落去啲汁多到必出嚟, 肉質鮮嫩無比,可以encore😁原條蝴蝶鯖魚御膳: 新鮮食材輕輕鹽燒已經好好食, 配上粒粒分明口感彈牙嘅珍珠米, 味道非常配合🙋‍♀️。日本蔥油吉列黑豚豬扒御膳: 淨係個蔥油已經可以撈一碗白飯❤️, 原來日本薑味道清新好多, 冇平時食開嘅中國薑咁辛辣。 豬扒炸到金黃鬆軟, 包住鮮嫩多汁嘅黑豚豬扒, 高水準之作🤤~~~~~~~~😋味道: 8.5/10📸賣相: 8.5/10🛋️環境:9/10💁‍♂️服務: 8.5/10💎性價比: 8.5/10💲人均:$200up/位⏪回頭率:80%~~~~~📍五武士尖沙咀梳士巴利道18號K11 Musea1樓125號舖~~~~~

~~~~~~~~
😋味道: 8.5/10
~~~~~
📍五武士
~~~~~
2022-01-22 125 瀏覽
/📍五武士 (尖沙咀)尖沙咀梳士巴利道18號K11 Musea1樓125號舖透過5種日本核心元素去設計menu餐廳除左有日式鐵板燒、串燒、壽喜燒仲有手工啤酒、雞尾酒、清酒、葡萄酒 望住海景食飯 飲返杯 好chill 我特別推薦免治雞肉棒配日本初生蛋日本初生蛋 蛋味特別清香營養價值比普通雞蛋更高雞肉棒食得出係自家製手打雞肉唔係拎貨個d必試⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️如果唔想食飯淨係飲酒都可以仲有私人試酒室比個地慢慢試🍷🍸🍹🥃🥂而家做緊串燒同鐵板燒omasake set第二位有半價大家快d上天文台睇下邊日好天 然後打去五武士訂位🥰
📍五武士 (尖沙咀)

透過5種日本核心元素去設計menu

餐廳除左有日式鐵板燒、串燒、壽喜燒
仲有手工啤酒、雞尾酒、清酒、葡萄酒
望住海景食飯 飲返杯 好chill

如果唔想食飯淨係飲酒都可以
仲有私人試酒室比個地慢慢試🍷🍸🍹🥃🥂

而家做緊串燒同鐵板燒omasake set第二位有半價

大家快d上天文台睇下邊日好天 然後打去五武士訂位🥰
最近去左K11 Musea同老闆食LUNCH,佢帶左我去一間好神隱好難搵嘅餐廳「五武士」。原來佢身處係K11 Musea另一座大廈裡面,唔係巨型波波主大樓裡面,我都有少少難解釋,不過唔緊要,睇睇呢度食咩先!我地點左一個午市套餐,但點左最貴的HK$598 鹿兒島和王A5和黑毛牛柳+北海道帶子鐵板燒套餐。另外再點左四國蕃茄+幾款串燒+燒物,呢餐相當豐富!今次老闆買左新相機SONY A7C比我,所以我今次影嘅相靚左十倍!五武士自家製生啤 300ML HK$68老闆點左杯五武士自家製生啤,原來五武士係以酒為主打,有推出自家製酒品,不過午餐時間我地無叫咁多酒黎飲。老闆話好香麥味,有少少花椒味,好特別,勁開胃!首先上左桂花蜜蕃茄,同埋午餐SET LUNCH的前菜。四國高糖蕃茄桂花蜜蕃茄以四國高糖蕃茄製作,甜度比正常高一倍,食落好似水果咁甜。再淋上桂花+桂花蜜,有超香的桂花香,味道好香甜,加上蕃茄水果鮮味,食落好開胃!跟餐 漬物酸酸地好開胃,唔錯。跟餐 茶碗蒸以香菇片、白果、毛豆、蟹肉等等食材製作,好豐富口感,真心好好食!雞蛋蒸到好滑,完全無泡泡面,非常精緻。跟餐 沙律以多款沙律菜+紅玉蘿蔔+車里茄

另外再點左四國蕃茄+幾款串燒+燒物,呢餐相當豐富!

五武士自家製生啤 300ML HK$68
老闆話好香麥味,有少少花椒味,好特別,勁開胃!

首先上左桂花蜜蕃茄,同埋午餐SET LUNCH的前菜。

四國高糖蕃茄

跟餐 漬物
酸酸地好開胃,唔錯。

跟餐 茶碗蒸
雞蛋蒸到好滑,完全無泡泡面,非常精緻。

跟餐 沙律
以多款沙律菜+紅玉蘿蔔+車里茄+青瓜等等製作,新鮮開胃,做前菜沙律好清新。

跟住就開始上串燒。
原來佢地串燒部嘅師傅大有來頭,由前香格里拉第一代「灘萬」師傅主理,全部醬汁均由資深師傅自家製作,十分獨特高水準!

串燒伊波美雞尾
好特別用上左伊波美雞的屁股位置製作串燒,相當矜貴!
雞尾出左名叫做百里香,燒烤出黎因為油脂豐富,香味特別強勁!
由於油脂重,所以肥美香甜,食落無任何大眾擔憂的味道,處理得好好,真係好好食!

農家煙肉洋蔥串
以日本農場的自家製煙肉製作串燒,非常厚肉。
洋蔥於燒烤時吸收了煙肉的豬油,顥得更香甜多汁,好咸鮮味,好食!

月見手打免治雞肉串
月見部份以日本初生雞蛋製作,味道比較甜,而且蛋白質含量極高,需要於生蛋後72小時內去到餐廳,所以係非常新鮮美味!
手打雞肉加入淮山、菠菜、雞軟骨製作,手打免治雞肉比機磨更有咬口,更彈牙,雞軟骨又有咬口,沾上蛋汁更加JUICY美味!好好食 !

蜜味燒魚較
以上白身魚油甘魚的魚鮫製作,份量好大件,燒烤時加入少少蜜糖,更香味可口多汁!
兩個人SHARE都夠食,唔錯!

跟住落黎係一人份午市套餐的主菜「鐵板燒」
鐵板燒師傅同樣大有來頭,分別來自名店 「四季菊、天空龍吟」等等,全部都係資深名廚,

首先有北海道帶子
底下墊上有機小啡菇,再以菇菌湯底浸泡,好重菇味!

師傅以鐵板燒煎香帶子,內裡7成熟,軟腍鮮甜,食落剛剛好。

鹿兒島和王 A5黑毛牛柳

以日本和王級的黑毛和牛牛柳以鐵板燒處理,師傅純粹手法真係令人嘆為觀止!

和牛食法簡單,直接咬落去好軟腍彈牙,肉汁四射,完全無筋,真係好高水準。

偶爾夾上伴碟的炸蒜片同時享用和牛,更別有一番風味!

最後送上鐵板燒炒飯+麵豉湯

跟餐 鐵板燒炒飯
味道簡單,炒得好乾身,粒粒分明,新鮮熱辣,好暖胃啊!

跟餐 麵豉湯
以黃麵豉製作,好咸香,好好飲熱辣辣。

呢度整體嘅體驗都非常之好,好高水準,而且都有幾個打卡位,仲可以望到維港海景,好唔錯!

我都係呢度打左好多卡影左好多相,LUNCH HOUR黎影相個光線仲影得好靚添,不妨黎呢度試下佢地個LUNCH SET,我下次黎要再試下其他SET先!因為個CP值真心係幾高呀!
雖然價錢都有D貴,CP值唔高,但真心係物有所值,因為食左8百幾蚊其實都算好多款食物,環境又靚,都唔錯。
2022-01-13
  • 鹿兒島和王和牛
  • 串燒雞尾
2022-01-21 106 瀏覽
一入到黎已經覺得設計好靚好有心思,佢地用咗5個區黎展示「五武士」嘅特色,分別有門口嘅手工啤位置、我超鍾意嘅私人試酒房 😍 、玻璃房嘅鐵板燒、望海景嘅大廳、同雞尾酒bar 枱位置 🥰 全部都好用心,感覺好高質今日天氣咁好,我地當然選擇窗邊位置啦,有得望住海景食飯,個人都輕鬆啲 小松菜沙律 📍華味雞沙律配蒜蓉蕃茄醬📍刺身雞肉真係第一次試,估唔到又幾有咬口,日本嘢真係唔同啲 🤩鐵板銀鱈魚配蘑菇汁📍煎得好脆身好香口,再配埋磨菇汁,正呀~ 佢啲配料都好用心,個白苦瓜一啲都唔苦喎,仲有南瓜同埋指天椒,襯出嚟幾靚仔薄燒牛肉炸蒜片📍呢碟係我最鍾意食嘅,牛肉好薄身,好 juicy,而且煮得岩岩好,唔會太生 👍🏻 牛肉入面用咗最傳統嘅做法,包咗蔥同蒜蓉,就咁食已經好正 😋 再點埋側邊啲炸到脆卜卜嘅蒜蓉片同海鹽,食落又另一個感覺 海鰻脆脆天婦羅📍炸得好脆身嘅天婦羅海鰻,入面又唔會乾,外面仲要係彩色脆脆黎架 😍 果然係又睇得又食得呀 👍🏻 高菜沙甸魚苗炒飯📍高菜,亦即係日本嘅雪菜,溝埋沙甸魚苗一齊炒,好香口 ☺️ 佢地嘅炒飯仲係用鐵板燒炒,所以粒粒都好乾身,好惹味佢地而家做緊串燒同鐵板燒omasake set

小松菜沙律 📍

華味雞沙律配蒜蓉蕃茄醬📍

鐵板銀鱈魚配蘑菇汁

鐵板銀鱈魚配蘑菇汁📍

薄燒牛肉炸蒜片

薄燒牛肉炸蒜片📍

海鰻脆脆天婦羅📍

高菜沙甸魚苗炒飯📍

佢地而家做緊串燒同鐵板燒omasake set , 第二位有半價架!把握時機食好西呀
鐵板銀鱈魚配蘑菇汁
薄燒牛肉炸蒜片
海鰻脆脆天婦羅
1千3百幾食到好飽高性價比Omakase🥳 新店試菜,約了一眾好友包房,約下約下一行9男女食飯,好開心😆 由於新店未有酒供應,所以我自行帶了支1800ml sake原酒🍶 和好友分享,我喜歡支酒夠濃香,和當晚美食好配襯👍🏻👍🏻 可惜太開心忘記影支酒😩 (現時已有酒供應)我食Omakase經驗不多,食過幾次都有唔錯的體驗,所以今次也很期待😚 補充一句,老闆介紹外面啲Omakase都係以刺身壽司為主,但「五武士」係主打燒物的,所以當晚我地係食越趨流行的鐵板Omakase,加上新店試業「五武士」有一個試業版的賣大包Omakase menu,聞說食材價都過8舊水的,令我更加期待🥰 一開始等待朋友到來,餐廳奉上雪魚乾比我哋送酒,雪魚乾之前都食過,香脆可口,唔知係交貨來還是自己整嘅呢? 😝 都係幾好食,想買返包返屋企食😜 送酒ok朋友到齊,嘩! 餐廳攞咗我哋今晚嘅主角出來曬冷😁 龍蝦大隻又生猛,飽魚好大隻啊!😃開餐先來前菜3味😋海蝦 x衣揚,外脆,蝦肉實淨,如果熱一點更好。 師父話個形狀係日式雨衣。。。ok😅 白子梅肉啫喱Ok喎,感覺新鮮,好fresh,鮮味!海螺🐚醬油漬,甜甜地,過得去。沙律-

1千3百幾食到好飽高性價比Omakase🥳

開餐
先來前菜3味😋
白子梅肉啫喱
Ok喎,感覺新鮮,好fresh,鮮味!
海螺🐚
醬油漬,甜甜地,過得去。

沙律-煙燻華味雞沙律
正喎! 無係香港食過雞刺身,懷念日本食雞刺身的日子😍

炸物
竹笙花膠天婦羅 - 幾特別! 味道ok,有新意! 高貴👍🏻 不過竹笙花膠同炸漿外層不像一般天婦羅黏在一起,這一點需要諗諗怎樣改良😌
海鰻明太子脆米天婦羅 - 呢個ok,外觀脆米顏色吸引,脆米令到舊天婦羅更脆口,不過海鰻味我個人覺得不太出,建議在旁邊加點海鹽比客人自我因應自己口味提鮮更好😎

串燒
免治雞肉軟骨棒配蛋黃
黑豚肉五花腩
好味😋 兩款串燒我都鍾意,雞肉棒味鮮軟骨脆口配合蛋漿,一流! 五花腩 香口 juicy,現在諗番都想食添!

到鐵板燒主菜了! 其實已7成飽😅
活龍蝦伴海膽醬 - 龍蝦實淨彈牙,新鮮一定好味,配合海膽醬,又有另一個層次的體驗。

活鮑魚配青海苔蟹肉汁 - 嘩! 可能隻飽魚真係太大,下面舊大根都承托唔住,但我無理由投訴隻飽魚大㗎!?😅 我唯有話下次舊大根可以大啲🤣

A5熊本和王厚燒 - 來自熊本縣的頂級品種「和王」,是為和牛之霸。 油花均勻,A5油份必定充足啦! 仲要切到成心形,真係好食得來又爆打卡的一味菜,去到食,又有3個食法,岩鹽、蒜片、芥辣,每個食法的體驗都很好,第一更係用岩鹽食啦,食到本身鮮味和油花,第二我夾蒜片,香口!第三 芥辣,我不嬲都知道芥辣和牛肉好襯,自己係屋企煎扒都有試過。 滿足!

好飽呀! 一次食3個主菜真係好超級飽,特別係A5 和牛,真係食唔到多😆

湯品 - 龍蝦麵豉湯
呢個時候的一碗湯,溫暖內心作收結,彷彿拖慢一輪主菜的狂野節奏。

主食 - 和牛炒飯
我的朋友已飽到停晒口😂
我都覺得足夠,不過師父本身話會炒濕啲的,不過我覺得還是有點乾,所以炒飯我就覺得遜色左啲。

飯後水果作結,收工!
1千3百幾食到咁多野,試左好多野,真係包飽包滿足的一餐Omakase! 性價比高!同朋友愉快的一晚😄🙌🏻🙌🏻🙌🏻

海蝦 x衣揚、白子梅肉啫喱、海螺
煙燻華味雞沙律
竹笙花膠天婦羅