👹五武士以日本武士為設計靈感,裝潢時尚型格,位置於尖沙咀K11 Musea更能飽覽180度維港美景高級日式餐廳,由名廚主理席前鐵板燒、隱町串燒及精緻西日fusion,更提供各式特色精釀啤酒,岩矖上班族去Chill下🍻 🐟油甘魚刺身(Hk$168): 刺身肉厚滑嫩,膠質豐富、油花均衡,每口都充斥魚油香氣,配上熱情果醬沙律菜,芳香開胃🐚酒醉大蜆(Hk$228):原粒蜆肉肥美鮮甜 ,讓人感受到濃郁的海洋風味🍗瀑布火山唐揚雞炸(Hk$128): 香脆炸雞夠Juicy,配上青椒仔、脆紫菜和特色醬汁,更為惹味🍲熊本A5和王牛壽喜燒(Hk$448): 最高品質的A5和王牛肉質軟嫩,且入口即化,沾上蛋液牛油鮮香味美,久久無法忘懷😆配搭豆腐、金菇、洋蔥、蘑菇等蔬菜,格外清新(All subject to 10% service charge)📍五武士 Five Samurai尖沙咀梳士巴利道18號維港文化匯K11 Musea MUSE Edition 1樓125號舖(港鐵尖沙咀/尖東站 J 出口, 步行約1分鐘; MUSE Edition, MoMA旁)

📍五武士 Five Samurai
  • 熊本A5和王牛壽喜燒
2024-03-11 592 瀏覽
晚市一人前套餐酒漬車厘茄配白酒啫喱、一口和牛他他、燕麥炸蝦賣相:🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧三款前菜特別設計成一口份量,造型擺盤用心美觀,十分賞心悅目。酒漬車厘茄清新爽甜,配搭白酒滋味出眾的啫喱,別具一番風味。一口和牛他他牛味濃香,嫩滑的和牛他他與底層脆卜卜的梳打餅乾形成鮮明對比,口感極佳。燕麥炸蝦少見地採用燕麥作炸粉,散發著獨有的麥香,炸得外酥內嫩,十分不俗。北海道帶子、日本南瓜賣相:🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧北海道帶子焦得外層微微熟透,內裡肉質鮮嫩中帶一點煙韌🥴 食落口感頗為特別。帶子底部附上南瓜蓉,食落甜美軟滑,十分可口。時日餐湯賣相:🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧餐湯濃郁稠密,奶油滋味馥郁,配上多士粒一塊享用,更添口感。海膽蟹肉忌廉汁意粉賣相:🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧意粉煮得軟硬合適,每一條都沾滿著忌廉醬汁,加上海水味濃的海膽和蟹肉絲,食落滋味鮮美又甘香。西班牙紅蝦M5 澳洲和牛賣相:🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧和牛食落軟嫩又富嚼感,牛味出眾,與紅蝦一齊食用,配搭新鮮又合拍,不妨一試🥴🐧❣️套餐最後會奉送是日甜品一客🥴 環境:🐧🐧🐧🐧🐧餐廳以經典酒吧設計裝橫作基底,再融入日式文化元素作點綴,例如鳥居、武士
晚市一人前套餐

味道:🐧🐧🐧🐧

酒漬車厘茄清新爽甜,配搭白酒滋味出眾的啫喱,別具一番風味。

味道:🐧🐧🐧🐧

餐湯濃郁稠密,奶油滋味馥郁,配上多士粒一塊享用,更添口感。

甜品
🐧❣️套餐最後會奉送是日甜品一客🥴

環境:🐧🐧🐧🐧🐧

餐廳以經典酒吧設計裝橫作基底,再融入日式文化元素作點綴,例如鳥居、武士等,型格又不失典雅。

餐廳窗外直面維港海岸,景色開揚又壯麗,可觀性極高。

🐧❤️結語:餐廳景觀環境十分高質,打卡必訪佳地👍
甜品
餐廳有三大區域👌🏻:鐵板燒、串燒、西日料理我哋揀咗食鐵板燒前菜🥗:沙律、山藥同螢光魷魚。鐵板燒🔥:南非鮑、鵝肝、燒鱈魚、鹿兒島A5和牛薄燒之後有麵豉湯同炒飯🍚最後甜品,甜品部分有啲hea,係菠蘿+忌廉,呢個價位會expect有舊小蛋糕😆價位進取,每位$1480,唔係好飽。如果係特別節日/慶祝 想有啲儀式感可以一試🎉不過提下大家食鐵板燒,係坐鐵板燒嘅間房就望唔到到海景嘅。如果食返串燒或者西日料理嘅area先有海景望🌊✨-📍五武士 (尖沙咀)尖沙咀梳士巴利道18號維港文化匯K11 Musea MUSE Edition 1樓125號舖#kanteen尖沙咀 #kanteen日本菜

餐廳有三大區域👌🏻:鐵板燒、串燒、西日料理

我哋揀咗食鐵板燒
前菜🥗:沙律、山藥同螢光魷魚。
鐵板燒🔥:南非鮑、鵝肝、燒鱈魚、鹿兒島A5和牛薄燒
之後有麵豉湯同炒飯🍚
最後甜品甜品部分有啲hea,係菠蘿+忌廉,呢個價位會expect有舊小蛋糕😆

價位進取,每位$1480,唔係好飽。
如果係特別節日/慶祝 想有啲儀式感可以一試🎉
📍五武士 (尖沙咀)
#kanteen尖沙咀 #kanteen日本菜
2024-04-25 20 瀏覽
今日和兩位同事book 左 restaurant week dinner, 但去到見到貼左張紙話突然休息。想知道貴餐廳今日發生咩事,之前無收到電話無通知我哋休息,白行一趟。去到剩係見到一堆貨係門口。是否已關門?
是否已關門?

2024-04-20 46 瀏覽
室內有睇到鐵板燒師傅煮嘢嘅吧枱,又有海景座位(不過個窗少少曚),環境都算輕鬆開陽。今次試食Restaurant Week嘅海鮮套餐:沙律前菜 :醬汁偏酸。鐵板燒越南虎蝦:肉質結實、爽。但係隻蝦本身唔算太甜,味道偏清淡。鐵板燒南非鮑魚:成個餐單最鍾意呢碟。鮑魚帶有有牛油煎過嘅香味。旁邊嘅醬汁係類似忌廉菠菜香草味,撈埋一齊幾好味,又有新鮮感。北海道帶子:帶子唔會煎得太熟,但本身唔算太甜,味道普通。下面嘅日本南瓜汁係凍嘅,撈埋一齊又冇特別提升帶子嘅味道。香煎海東星斑:呢碟最唔應該放喺個menu 到,簡直係失敗。個魚肉質地非常實,冇味。個魚湯都算OK,但係又唔係特別濃郁。因為個魚肉太淡,即使撈埋個湯,都唔特別覺得有提升咗甜味。唉,味道好無聊。海膽蟹肉忌廉汁扁意粉:意粉質地幾爽,海膽鮮甜。佢唔係比較多忌廉汁嗰種濃身質地,整體係清淡嘅意粉,配以鮮甜嘅海膽。甜品 紫薯奶凍:味道正常OK整體嚟講,味道偏清淡。唯一嘅意見係個東星斑實在係敗筆。Restaurant Week 我諗餐廳都想吸引一啲貪新鮮試吓嘅新客,我個人就建議餐廳應該細心諗吓食譜,將啲招牌菜放喺個menu。否則試過一次,感覺冇乜特別,就比較

今次試食Restaurant Week嘅海鮮套餐:

沙律前菜 :醬汁偏酸。

沙律前菜

鐵板燒越南虎蝦:

肉質結實、爽。但係隻蝦本身唔算太甜,味道偏清淡。

鐵板燒越南虎蝦

鐵板燒南非鮑魚:

鐵板燒南非鮑魚

北海道帶子:

北海道帶子 日本南瓜

香煎海東星斑:

香煎海東星斑。羊肚菌白魚湯

海膽蟹肉忌廉汁扁意粉:

海膽蟹肉忌廉汁扁意粉

甜品 紫薯奶凍:味道正常OK

紫薯奶凍

整體嚟講,味道偏清淡。唯一嘅意見係個東星斑實在係敗筆。Restaurant Week 我諗餐廳都想吸引一啲貪新鮮試吓嘅新客,我個人就建議餐廳應該細心諗吓食譜,將啲招牌菜放喺個menu。否則試過一次,感覺冇乜特別,就比較難返轉頭。

環境: ★★★★☆

食物: ★★★☆☆

推介度: ★★★☆☆

鐵板燒南非鮑魚
2024-04-14 55 瀏覽
餐廳主打鐵板燒、串燒和西日料理🇯🇵餐廳的裝修設計具有時尚感,同時融入了日本的元素,更可以欣賞到維港醉人的景色。🔸熊本A5 「和王」和牛壽喜燒 $488A5「和王」是和牛之霸。🐮熊本和牛肉質軟嫩且帶有溫和的味道,和牛油花遍佈均勻、鮮嫩且入口即化🍳與日本生鷄蛋同食,更能特顯其鮮味。壽喜燒搭配蔬菜🥬菇🍄及豆腐等和壽喜燒醬汁,每樣均入味又鮮甜。🔸胡麻菠菜沙律 $98菠菜扎成一束束,口感脆嫩清爽,頭尾灑上芝麻,再點上胡麻醬,帶有濃郁的芝麻味道和微咸的滋味,層次感十足。 🔸栗子南瓜湯 $98栗子🌰和南瓜🎃被打成濃稠的質地,入口順滑,帶有栗子的濃郁堅果風味和南瓜的甜味,使味道平衡且令人滿足。🔸西班牙伊比利亞炸豬扒 $298炸豬扒外層酥脆,內裏伊比利亞豬肉質鮮嫩🐷口感豐富,富有肉汁。

🔸熊本A5 「和王」和牛壽喜燒 $488

🔸胡麻菠菜沙律 $98

🔸栗子南瓜湯 $98

🔸西班牙伊比利亞炸豬扒 $298
2024-04-06 36 瀏覽
主打日本菜~ 裝修幾型格入邊劃分咗三個區域,鐵板燒、隱町串燒同西日料理,我哋揀咗西日fusion😌望完維港食嘢又chill chill哋~ 而鐵板燒當日見都full咗溫暖野菜沙律 $128油甘魚刺身•熱情果•西柚 •紅辣椒 $168西班牙伊比利亞炸豬扒 $298熊本A5和王牛壽喜燒 $488溫野菜有菇露荀同超入味大根,配個甜甜哋嘅日式醬汁~ 油甘魚刺身配熱情果、西柚 、紅辣椒,個配搭好清新,酸酸甜甜醒胃~ 油甘魚切到厚厚的,口感一流用西班牙伊比利亞豬做嘅炸豬扒厚身得嚟依然爽口彈牙,肉汁Keep住~ 壽喜燒用熊本A5和牛 ,有大大片兩片,滿滿油香,壽喜燒湯底鮮甜,配菜份量又多~
主打日本菜~ 裝修幾型格

而鐵板燒當日見都full咗

溫暖野菜沙律 $128
油甘魚刺身•熱情果•西柚 •紅辣椒 $168
西班牙伊比利亞炸豬扒 $298
熊本A5和王牛壽喜燒 $488

溫野菜有菇露荀同超入味大根,配個甜甜哋嘅日式醬汁~

2024-04-05 45 瀏覽
【五武士】尖沙咀K11呢間望住維港景色 裝飾充滿武士風格嘅餐廳 而家dinner set做緊半價promotion🥳🥳 (原價💰$ 728)星期一至日,只要喺5:30入座7:30前離開就可以享有一人前套餐半價!超抵食🤪前菜有酒濆車厘茄配白酒啫喱/一口和牛他他/燕麥炸蝦 個人覺得和牛他他最好食 燕麥炸蝦都好彈牙 但佢個皮就比一般天婦羅厚少少🍤北海道帶子 南瓜金湯帶子超大隻 肉質都幾腍身配埋個南瓜汁都唔錯👍🏻是日餐湯就係忌廉湯,然後有塊蒜蓉包忌廉湯話正常啦反而個蒜蓉包好酥脆而且蒜蓉味好濃好香 點埋湯食好好食😋海膽蟹肉忌廉汁扁意粉🍝都幾Creamy 忌廉味偏重蟹肉味唔算好出 但整體都好食清心蘋果烤乳豬仲有自家製山藥煎餅🫓乳豬烤得好嫩滑 食落好腍 油脂分佈得幾好唔會過分油膩 不過反而山藥煎餅就一般~~甜品就係藍莓牛乳布甸布甸唔算好甜 而且份量唔算好大做飯後甜品幾好😆 令我哋仲食咗瀑布火山唐場炸雞💰$128同埋天婦羅海膽💰$228韓式炸雞炸得幾香脆 入邊仲保持到肉汁 雞肉都嫩滑 唔會好肥 好香口😆😆天婦羅海膽 💰$228我可以話係世一🥹🥹真係超好食 出邊嘅紫蘇葉炸得酥脆 入邊包住海膽肉超多 食落
【五武士】

星期一至日,只要喺5:30入座7:30前離開
就可以享有一人前套餐半價!超抵食🤪

前菜有酒濆車厘茄配白酒啫喱/一口和牛他他/燕麥炸蝦

北海道帶子 南瓜金湯

帶子超大隻 肉質都幾腍身
配埋個南瓜汁都唔錯👍🏻

是日餐湯就係忌廉湯,然後有塊蒜蓉包
忌廉湯話正常啦
反而個蒜蓉包好酥脆而且蒜蓉味好濃好香
點埋湯食好好食😋

海膽蟹肉忌廉汁扁意粉🍝

都幾Creamy 忌廉味偏重
蟹肉味唔算好出 但整體都好食

清心蘋果烤乳豬仲有自家製山藥煎餅🫓

乳豬烤得好嫩滑 食落好腍 油脂分佈得幾好
唔會過分油膩 不過反而山藥煎餅就一般~~

甜品就係藍莓牛乳布甸

韓式炸雞炸得幾香脆 入邊仲保持到肉汁
雞肉都嫩滑 唔會好肥 好香口😆😆

天婦羅海膽 💰$228

我可以話係世一🥹🥹真係超好食
出邊嘅紫蘇葉炸得酥脆 入邊包住海膽肉超多 食落啖啖軟綿綿嘅海膽肉 仲帶有微微嘅鮮甜😍 本身冇話特別鍾意食海膽嘅我都覺得呢個好好食!
2024-04-05 37 瀏覽
一連四日的復活節長假期,大批巿民外遊及北上。根據入境處資料顯示,過去兩日共超過一百萬人次的港人出境,是疫情復常以來最高記錄。儘管北上消費熱潮盛行,筆者仍然樂於留港消費,探索本地特色餐廳。位於尖沙咀Musea的「五武士」是一家主打鐵板燒的海景餐廳,希望透過5種日本核心元素的碰撞,將餐飲重新定義。最近人氣串燒店「隱町」更進駐「五武士」,為食客提供更多元化的選擇,包括串燒、西日料理等,擺盤更精美,用餐氣氛更好。食客亦可親嘗亞洲Top 50 得獎調酒師的作品,以及專業品酒師的推介。餐廳亦正在推行「75折」優惠,食客可以划算的價錢,在美景的襯托下,品嘗西日料理套餐、鐵板燒套餐或串燒廚師發辦套餐。 (一切受五武士餐廳條款及細則約束)環境:✨位於K11 Musea MUSE Edition 1樓的「五武士」,大部分座位均可透過大玻璃窗欣賞沿海及維港景色。✨店面室內裝潢風格以日本武士元素為靈感,採用不同質感的石材、木材,感覺低調,配合柔和燈光,營造了非常適合酌酒、品嚐料理的氣氛。服務:✨當天晚市人流多,職員態度友善,上菜速度和用餐時間令人滿意。食物:🍗 瀑布火山唐揚炸雞 ($128)✨堆成小火山般的炸

環境:

服務:

食物:
🍗 瀑布火山唐揚炸雞 ($128)

✨堆成小火山般的炸雞肉質外脆內軟,帶肉汁,伴以炸青椒、沙律醬、韓式辣醬及海苔,風味更fusion。

🥬 燒田園野菜 ($138)

✨以鐵板烹調黃椒、翠肉瓜、冬菇、金菇、雞髀菇及紫薯,惹味清甜。

🐚 南非活鮑魚 ($258)

✨採用南非活鮑魚入饌,厚肉而爽身,鮑魚味濃,配以生海苔汁。

🥣 海膽炒飯 ($238)

✨加入蛋、蒜等材料,期間廚師需不斷拌動,讓飯粒鬆開,少點臂力也不行,再以海膽點綴賣相。

🍢 串燒

✨雞心喉管 ($32):稀有部位之一,口感爽脆,沒有怪味。
✨雞胸脆骨 ($32):味帶鹹香,爽脆有嚼勁。
✨紫蘇墨魚棒 ($58):煙韌彈牙,加入紫蘇後,鮮美又帶點清新感。
✨牛舌芯 ($58):口感爽彈,能輕易咬斷,在口腔內散發出淡淡牛香。

🥗 菠菜胡麻沙律 ($98)

✨天然健康的菠菜,配以胡麻醬一同食用,具夏日感。
2024-04-04 29 瀏覽
餐廳以日本五武士為設計靈感❤️,裝潢時尚優雅,環境打造成充滿藝術感氛圍,餐廳提供多款套餐選擇😝,包括席前鐵板燒、隱町串燒及精緻西日創作料理,更會配搭本地特色精釀啤酒🍶,兩者配合得相得益彰😍- 酒醉大蜆🍶 $228大蜆份量十足,蜆肉肥美飽滿,鹹鮮味足夠☺️,帶有淡淡清雅酒及牛油🧈香味,但酒味不會過份濃烈😗,以羅勒及紅辣椒調味,味道清新特別,值得一試👍🏻- 瀑布火山唐揚炸雞🐔 $128唐揚炸雞炸至黃金香脆, 外層麵衣炸粉不會過厚😝,雞肉嫩滑多汁😎,入口並不油膩,加上紫菜碎點綴,以沙律醬及茄汁調味,香口惹味😛- 龍蝦明太子奶油烏冬🍜 $368龍蝦肉質爽脆彈牙🥰,味道甘甜鮮味,烏冬口感煙韌😗,奶油醬汁質地濃厚,帶有淡淡奶香🍼,醬汁包滿龍蝦及烏冬,味道濃郁滋味😋- 青森蘋果烤乳豬🍖 $268乳豬烤至外脆內軟,肉質柔軟細嫩😝,油脂豐沛,配上酸甜南高梅醬汁調味及鬆軟軟糯自家製山藥煎餅一齊食😎,層次豐富😏- Baby Dragon🍹 $78氣泡水加入火龍果肉,以玫瑰花碎🌹及蘋果片🍎點綴,味道清新舒服😋- Yuzu Honey Green Tea🍵 $78綠茶混合清新柚子汁,加以蜜糖🍯調味,味道回甘清爽☺️餐

- 酒醉大蜆🍶 $228

- 瀑布火山唐揚炸雞🐔 $128

- 龍蝦明太子奶油烏冬🍜 $368

- 青森蘋果烤乳豬🍖 $268

- Baby Dragon🍹 $78

- Yuzu Honey Green Tea🍵 $78
綠茶混合清新柚子汁,加以蜜糖🍯調味,味道回甘清爽☺️

餐廳菜式相當創新有創意👍🏻,整體用餐體驗舒服享受😎,既可以一邊欣賞美食,又可以一邊飽覽維港美景🎑,好適合放假過黎呢間餐廳放鬆心情❤️

📍 五武士 - 尖沙咀
尖沙咀K11 Musea MUSE Edition 1樓125號舖
@five_samurai

#justlingggxd_日式
#justlingggxd_尖沙咀
2024-04-03 25 瀏覽
呢間日本料理可以睇到海景每枱都有個鳥居擺設幾有特色.酒醉大蜆食剩指數:0/100蜆幾大隻飽滿漲卜卜咁好鮮味酒味唔會好濃烈個汁微微辣~.瀑布火山唐揚炸雞食剩指數:0/100唐揚炸雞好香脆入面肉質好juicy配菜仲有紫菜同青椒仔.特盛海鮮釜飯食剩指數:0/100釜飯會先即場點火製造飯焦一打開個飯有海膽、蟹肉、魚籽呢個組合好鮮味食材好新鮮唔腥飯底都有特別用菇煮過但又唔會搶左海鮮鮮味.是日湯品食剩指數:0/100今日湯係栗子南瓜湯好濃稠好香滑有蔬菜既甜味好舒服
呢間日本料理可以睇到海景
入面肉質好juicy
配菜仲有紫菜同青椒仔
特盛海鮮釜飯
釜飯會先即場點火製造飯焦
一打開個飯有海膽、蟹肉、魚籽
呢個組合好鮮味
食材好新鮮唔腥
飯底都有特別用菇煮過
但又唔會搶左海鮮鮮味
是日湯品
今日湯係栗子南瓜湯
好濃稠好香滑
有蔬菜既甜味好舒服
餐廳裝潢以日式傳統武士為主題🎎, 望住維港景色嘆日本料理🏙, 成個氣氛幾舒適~♡餐廳除咗有鐵板燒之外, 仲新增咗西日fusion菜同埋有人氣串燒店隱町加盟!✔設有3大用餐區域:席前鐵板燒料理、隱町串燒、海景西日料理𓌉⸝⸝ 酒醉大蜆大蜆份量適合二人分享, 帶有淡雅嘅白酒牛油香味𓌉⸝⸝ 油甘魚刺身油甘魚夠新鮮, 配上熱情果醬, 酸酸地, 感覺好開胃~𓌉⸝⸝ 溫暖野菜沙律有白蘿蔔、菇菌、蘆筍, 白蘿蔔有蒜香, 炆得入味𓌉⸝⸝ 龍蝦明太子奶油烏冬龍蝦肉份量多, 肉質彈牙; 龍蝦明太子奶油醬汁好濃味; 烏冬口感似扁意粉, 彈牙又掛汁, 每條麵條都沾滿濃香龍蝦醬汁, 惹味又creamy!

𓌉⸝⸝ 酒醉大蜆
大蜆份量適合二人分享, 帶有淡雅嘅白酒牛油香味

𓌉⸝⸝ 油甘魚刺身
油甘魚夠新鮮, 配上熱情果醬, 酸酸地, 感覺好開胃~