餐廳: 五月星牛肉麵
資訊:

今次要介紹嘅係駱駝漆一間唔起眼嘅出色台式小食店🥰🧊甜不辣 $26 9/10嘩!呢個幾好食🤣新鮮炸起,外面脆扑扑㗎🤩🤩又一大碟,又好食又抵食!🥰搞到我影相都興奮到模糊🫣🧊 麻辣鴨血 $38 6.5/10小編就覺得呢個比較一般,未去到好好食,但又未叫難食嘅🤣扺讚👍🏻嘅係佢除左鴨血之外,個底都仲唔同嘅配菜,例如青瓜同菇嗰類。辣度都比較扺🧊刈包 $36 10/10!呢個係全餐最好食最推介嘅一樣😍店員但會好好咁幫個包預先切左兩份先,唔會怕食嗰陣時會散晒。個包入邊又有好多配菜,例如酸菜、青瓜呢啲。唔會怕食到好樓🥳呢個真係大推大推!👍🏻👍🏻👍🏻🧊黃金皮蛋 $20 7/10 皮蛋就正正常常普普通通,冇乜特別😬質感就比起正常嗰啲皮蛋冇咁實心🤣🤣🤣我都係鍾意食普通嗰隻皮蛋多啲🫣🧊芝士鹽酥雞 $55 9/10芝士味好濃 仲好夠多😍😍 每一粒雞雞都充滿芝士醬🥹🥹🥹都係新鮮炸起,出邊好脆好好味🤩又唔會太咸 啱啱好😚🧊蚵仔煎 $45 7/10 呢個就有啲失望🥹上次食覺得好好食㗎!!但今次好似麻麻only🫣🫣🫣 蚵仔嘅數量都較少🧊招牌紅燒牛肉麵 $73 6.5/10牛肉嘅數量唔多 得幾舊🤣麵就係嗰啲幼面嚟嘅,唔太
今次要介紹嘅係駱駝漆一間唔起眼嘅出色台式小食店🥰

🧊甜不辣 $26 9/10

🧊 麻辣鴨血 $38 6.5/10

🧊刈包 $36 10/10!

🧊黃金皮蛋 $20 7/10

🧊芝士鹽酥雞 $55 9/10

🧊蚵仔煎 $45 7/10

🧊招牌紅燒牛肉麵 $73 6.5/10
牛肉嘅數量唔多 得幾舊🤣麵就係嗰啲幼面嚟嘅,唔太啱煙韌控嘅小編🫣🫣 份量都夠嘅, 湯底啲味就唔太鍾意,好似有啲中藥味咁🤣🤣🤣

🧊五月星拌麵 (椒麻)$63 7/10
五月星伴麵就好似一個大雜燴咁樣,乜嘢都有🤣肉碎青瓜同埋菇都有😚個面好夠味🤣仲好夠辣🫣🫣雖然佢係叫伴麵,但好底都仲有好多汁/湯🥺

總括嚟講呢間都幾推介嘅,唔太貴又食得好飽🤣🤣🤣選擇又多啵🤩🤩🤩

人均消費💵: $100-120
性格比: 8/10
好食程度😋:8/10
  • 甜不辣
2023-01-07 161 瀏覽
駱駝漆呢座工業大廈深藏不少美食,今日就黎試下呢間頗有名氣嘅牛肉麵🍜蔬果清燉牛肉麵- 雖然openrice嘅大大都推介紅燒牛肉麵,但我偏偏俾「蔬果清燉」呢四個字吸引左🤭感覺好似比較少見,貪新鮮想試試😈上檯有肉有蔥有酸菜,仲要蘿蔔有兩大舊,感覺已經bonus左😆湯底味道有超輕微嘅酸,但算不上蔬果味,反而肉味有丁丁羶、丁丁油膩,齋飲湯第一感覺麻麻🥴蘿蔔清甜軟身,讚👍牛𦟌香濃入味夠軟身,入口即溶超驚喜😋麵條煙靭有咬口🍜互相配搭起黎,個湯底原來岩岩好😸唔知係咪紅日,無左個午餐set,野飲就要另加$2X。
唔知係咪紅日,無左個午餐set,野飲就要另加$2X。
2023-01-06 1860 瀏覽
喺觀塘打完拳🥊去咗@wuyuexing _beefnoodles 食晚飯,呢間台灣菜都幾多好評,而且係#良心店💛。同埋2老一行4人試咗幾款招牌菜,雖然未算非常有驚喜,不過刈包真係幾出色,喺附近做嘢可以一試。.📍招牌紅燒牛肉麵($73)📍紅燒爆汁牛丸十牛肉麵($78)食台灣菜冇理由唔食牛肉麵😚🤘🏻牛𦟌軟腍入味🐂,仲有酸菜同2 件清甜蘿蔔麵條粗身滑溜🍜份量都唔少,湯底濃郁帶辣味🌶️+$5有多2粒爆汁牛丸,整體唔錯但未算好驚喜.📍大腸包小腸 ($38)第一次食呢款台灣小食,大腸即係糯米腸中間夾住台灣香腸口感軟糯,配上酸菜同青瓜,食落都幾有趣🤘🏻📍芝士鹽酥雞 ($58)鹽酥雞炸得香脆,肉質嫩滑,幾好食加上軟綿綿嘅芝士醬更加惹味🧀.📍火腿雙重起司蛋餅 ($40)蛋餅口感酥脆,中間加咗火腿、芝士同煎蛋🍳中間嘅芝士量唔少🧀,味道鹹香唔錯!📍刈包($36)軟熟嘅包身中間夾住東坡肉,賣相好邪惡😍五花肉軟滑唔會太過油膩🐖,加上甜甜地嘅花生粉、青瓜同酸菜,味道同口感都好豐富❤️‍🔥必食!.📍糖醋豬軟骨($55)豬軟骨口感軟腍帶點Q彈🐷,配上糖醋汁食落酸酸甜甜非常開胃.📍黑糖珍珠撞奶($28) 📍百香果益力多 (

📍招牌紅燒牛肉麵($73)
📍紅燒爆汁牛丸十牛肉麵($78)
食台灣菜冇理由唔食牛肉麵😚🤘🏻
牛𦟌軟腍入味🐂,仲有酸菜同2 件清甜蘿蔔
麵條粗身滑溜🍜份量都唔少,湯底濃郁帶辣味🌶️
+$5有多2粒爆汁牛丸,整體唔錯但未算好驚喜

📍大腸包小腸 ($38)
第一次食呢款台灣小食,大腸即係糯米腸中間夾住台灣香腸
口感軟糯,配上酸菜同青瓜,食落都幾有趣🤘🏻

📍芝士鹽酥雞 ($58)
鹽酥雞炸得香脆,肉質嫩滑,幾好食
加上軟綿綿嘅芝士醬更加惹味🧀

📍火腿雙重起司蛋餅 ($40)
蛋餅口感酥脆,中間加咗火腿、芝士同煎蛋🍳
中間嘅芝士量唔少🧀,味道鹹香唔錯!

📍刈包($36)
軟熟嘅包身中間夾住東坡肉,賣相好邪惡😍

📍糖醋豬軟骨($55)
豬軟骨口感軟腍帶點Q彈🐷,配上糖醋汁食落酸酸甜甜非常開胃

📍黑糖珍珠撞奶($28)
📍百香果益力多 ($26)
📍紅棗桂圓茶($22)
飲品味道正常,最有特色嘅應該係黑糖珍珠撞奶,飲落奶感重🤍,珍珠Q彈
香港好少地方有得食到刈包,但呢度有🥹❤️($36)好鍾意佢切開兩份,咁樣同人分一啲都唔會’lau gau’ 😉 入面好多料!有最重要的花生粉、多汁入味的大肥肉、酸菜🤤(不過佢同台灣食過唔同既係:佢酸菜好雲南米線個鐘,好酸鹹~同醬汁有點川味汁✨)不過之不過!!佢的好味的😋▪️肉鬆起司蛋餅🥞($40)佢非常酥,唔似蛋餅,更似手抓餅!我自己麻麻咁酥脆的,仲有入面芝士非常夠👹👹👹▪️麻辣菇菇派對🎉哇!比想像中好味好多😆雖然佢應該叫閨蜜聚會,唔suppose係「派對」😑但食落真的很對我口味!是口水汁那種的!▪️五月星拌麵(椒麻)又黎菇菇🍄!?😂😂😂 以為係肉添!不過好彩啲菇好味haha 好食呀!鍾意有烏醋的味,肉燥和小黃瓜🥒都很對味!是日生日餐真是very good !!❤️店員都好好人~個試管🧪粉都好正!
香港好少地方有得食到刈包,但呢度有🥹❤️($36)

刈包

▪️肉鬆起司蛋餅🥞($40)

▪️麻辣菇菇派對🎉
麻辣菇菇派對

▪️五月星拌麵(椒麻)
五月星乾拌麵(椒麻)

是日生日餐真是very good !!❤️
店員都好好人~

個試管🧪粉都好正!
麻辣菇菇派對
五月星乾拌麵(椒麻)
2023-01-01 140 瀏覽
作為住左台灣七年既香港人,自翻左尼香港不停搵台灣野食。呢間野只可以用難食兩個字既形容。首先牛肉麵個湯 好酸 好難飲 肉都唔好食。個刈包 花生味ok 肉好少 個甘莓薯條 即炸 但好dry觀塘咁多好野食 呢間真係可一不可再!
作為住左台灣七年既香港人,自翻左尼香港不停搵台灣野食。
呢間野只可以用難食兩個字既形容。

首先牛肉麵個湯 好酸 好難飲 肉都唔好食。
個刈包 花生味ok 肉好少
個甘莓薯條 即炸 但好dry

觀塘咁多好野食 呢間真係可一不可再!

2022-12-31 113 瀏覽
話咁快又過一年,今年都係冇得去旅行呢🥺🥺前幾日同朋友黎到「五月星牛肉麵」食台灣菜,好掛住佢地既牛肉麵~~見餐廳都推出左唔少新菜式,一於黎試試❤️❤️🍜酸菜魚米線 $83✨成碗望落紅噹噹,賣相好吸引!!魚肉肉質嫩滑,份量都好多~索哂湯汁好入味😋😋米線滑捋捋,整體味道偏辣!十分惹味🌶️🌶️🍜招牌紅燒牛肉麵 $73✨每次黎都一定會食佢地既牛肉麵~~牛肉大大片,口感軟腍!麵條咬落煙韌、有嚼勁👍🏻👍🏻再配埋秘製湯底,甜甜地好開胃呢🤤🤤🌭大腸包小腸 $38✨呢個係台灣既地道小食,想試好耐!!大腸即係糯米腸,中間就夾住台灣香腸~仲有酸菜、青瓜等,整體口感豐富❤️❤️🍗芝士鹽酥雞 $58✨鹽酥雞炸得香脆,肉質嫩滑juicy~~面層淋上滿滿的芝士🧀,仲有拉絲效果!夠哂邪惡😍😍🌯火腿雙重起司蛋餅 $40✨外層蛋餅口感酥脆,油脂香豐富~~裡面包住火腿、芝士、雞蛋等餡料,鹹香十足👍🏻👍🏻飲品方面,我地叫左黑糖珍珠撞奶($28)同芝士奶蓋綠茶($28)~~味道都唔錯!我就鍾意黑糖珍珠撞奶🧋🧋飲落黑糖味濃郁,珍珠口感Q彈~好好飲😋😋
話咁快又過一年,今年都係冇得去旅行呢🥺🥺
見餐廳都推出左唔少新菜式,一於黎試試❤️❤️

🍜酸菜魚米線 $83✨
成碗望落紅噹噹,賣相好吸引!!
魚肉肉質嫩滑,份量都好多~索哂湯汁好入味😋😋
米線滑捋捋,整體味道偏辣!十分惹味🌶️🌶️

🍜招牌紅燒牛肉麵 $73✨
每次黎都一定會食佢地既牛肉麵~~
牛肉大大片,口感軟腍!麵條咬落煙韌、有嚼勁👍🏻👍🏻
再配埋秘製湯底,甜甜地好開胃呢🤤🤤

🌭大腸包小腸 $38✨
呢個係台灣既地道小食,想試好耐!!

🍗芝士鹽酥雞 $58✨
鹽酥雞炸得香脆,肉質嫩滑juicy~~
面層淋上滿滿的芝士🧀,仲有拉絲效果!夠哂邪惡😍😍

🌯火腿雙重起司蛋餅 $40✨
外層蛋餅口感酥脆,油脂香豐富~~
裡面包住火腿、芝士、雞蛋等餡料,鹹香十足👍🏻👍🏻

味道都唔錯!我就鍾意黑糖珍珠撞奶🧋🧋
飲落黑糖味濃郁,珍珠口感Q彈~好好飲😋😋
2022-12-02 190 瀏覽
一直是香港好多台灣嘅餐廳都覺得味道爭咁啲今次終於搵到一間有去咗台灣感覺嘅餐廳我哋三個人大咗好多唔同款式嘅嘢食試吓想大讚一下佢個柯仔煎真係好唔錯甚至係好食過某啲台灣本地嘅街頭小店而作為牛肉麵嘅一個愛好者雖然呢度嘅牛肉麵同台灣相比依然係爭咁啲但係佢個湯頭真係好濃郁 好有台灣嘅感覺係個牛肉麵嘅面質爭咁少少另外我哋都叫咗便當 炸雞等等嘢食質素都好唔錯食得出餐廳好俾心機意外驚喜嘅係餐廳飲品方面都唔錯推薦掛住台灣嘅你又未去到旅行住可以過嚟值得一試呢間用心製作食物嘅餐廳
一直是香港好多台灣嘅餐廳都覺得味道爭咁啲
推薦掛住台灣嘅你又未去到旅行住
可以過嚟值得一試呢間用心製作食物嘅餐廳

2022-11-20
  • 招牌紅燒牛肉麵
有 夠 厚 的滷五花肉刈包~一見過咁巨嘅刈包真係令人念念不忘🤤超肥美而不膩口!入口即化!油香深入鬆軟刈包中配合埋酸瓜、經典酸菜同花生粉爽口之餘又令刈包整體層次更加豐富配餐嘅滷肉麵較為遜色,湯底太淡建議單點刈包就好另外佢哋嘅招牌紅燒牛肉麵都唔錯湯底濃厚帶點藥材香有夠台灣牛肉亦煮得軟腍入味小食方面鹽酥雞味道不錯熱辣辣之餘粉漿又薄脆卜卜不過試管嘅調味料差唔多都冇晒/結塊😞唔太試到其他味粉口味其餘台灣腸、花枝丸同黃金皮蛋就正正常常啦-🥙台式刈包配滷肉麵 $65🍜招牌紅燒牛肉麵 $73🥚黃金皮蛋 $20🧪試管鹽酥雞 $48🥓台灣腸花枝丸拼盤 $45-🍜 五月星牛肉麵🏡地址: 觀塘開源道60號駱駝漆大廈3座11樓F室☎️電話: 3460 3839🕙營業時間: 12:00-22:00 (Mon-Sun)———————————————🌿以上圖文由Bobowannaeat版權所有,轉發需授權喔
有 夠 厚 的滷五花肉刈包~
一見過咁巨嘅刈包真係令人念念不忘🤤
超肥美而不膩口!入口即化!
油香深入鬆軟刈包中
配合埋酸瓜、經典酸菜同花生粉
爽口之餘又令刈包整體層次更加豐富
配餐嘅滷肉麵較為遜色,湯底太淡
建議單點刈包就好

小食方面鹽酥雞味道不錯
熱辣辣之餘粉漿又薄脆卜卜
不過試管嘅調味料差唔多都冇晒/結塊😞
唔太試到其他味粉口味
其餘台灣腸、花枝丸同黃金皮蛋就正正常常啦

🥙台式刈包配滷肉麵 $65
🍜招牌紅燒牛肉麵 $73
🥚黃金皮蛋 $20
🧪試管鹽酥雞 $48
🥓台灣腸花枝丸拼盤 $45
🍜 五月星牛肉麵
🏡地址: 觀塘開源道60號駱駝漆大廈3座11樓F室
☎️電話: 3460 3839
🕙營業時間: 12:00-22:00 (Mon-Sun)
———————————————
🌿以上圖文由Bobowannaeat版權所有,轉發需授權喔
刈包
👍🏻宜蘭蔥油雞滷肉飯 $70有別於港式蔥油雞,冇落青蔥,而係用上大量炸蒜粒、蒜片、洋蔥、菜脯同薑蒜味同洋蔥味明顯,幾惹味🤪係冷盤嚟,雞件份量多,雞皮厚身軟腍,有雞味但肉質就偏綿,如果做到有返啲彈性會仲正滷肉飯味道就正正常常,濃味但唔死鹹肉粒肥瘦分明,大小適中,個人口味會想要多少少汁撈飯😆味道:7/10性價比:7/10-👍🏻紅燒爆汁牛丸+牛肉麵 $78紅燒湯底藥材味幾明顯,微微辣,味道偏濃,適合重口味人士,但略嫌油膩咗啲🤏🏻牛肉厚薄適中,軟腍入味,少少牛筋位好似啫喱咁入口即溶牛丸係咬開爆汁有牛脂粒個種,牛味夠哂濃,好食🤤!白蘿蔔清甜冇渣,熟透腍身,煮得好入味麵底粗身,口感煙韌,都幾飽肚味道:8/10性價比:7/10-👍🏻刈包 $36呢個必食🤩!上枱用蒸籠裝住,包皮軟熟熱辣辣,唔會乾爭爭中間夾住大大塊東坡肉,肥膏部分入口即溶,瘦肉部分唔乾柴,滷得好入味😛仲有大量甜酸菜同青瓜片,灑上唔少花生碎同砂糖味道酸酸甜甜,中和返東坡肉嘅肥膩感始終有大大舊肥肉,食一個都幾飽肚,細食啲直頭可以當一餐🤣味道:9/10性價比:8/10-👍🏻肉鬆雙重起司蛋餅 $40超爆餡!蛋餅即叫即煎,一開四舊,餅皮挺身酥脆內
👍🏻宜蘭蔥油雞滷肉飯 $70
蒜味同洋蔥味明顯,幾惹味🤪
係冷盤嚟,雞件份量多,雞皮厚身軟腍,有雞味
但肉質就偏綿,如果做到有返啲彈性會仲正
滷肉飯味道就正正常常,濃味但唔死鹹
肉粒肥瘦分明,大小適中,個人口味會想要多少少汁撈飯😆
👍🏻紅燒爆汁牛丸+牛肉麵 $78
牛肉厚薄適中,軟腍入味,少少牛筋位好似啫喱咁入口即溶
牛丸係咬開爆汁有牛脂粒個種,牛味夠哂濃,好食🤤!
白蘿蔔清甜冇渣,熟透腍身,煮得好入味
麵底粗身,口感煙韌,都幾飽肚
味道:8/10
👍🏻刈包 $36
呢個必食🤩!上枱用蒸籠裝住,包皮軟熟熱辣辣,唔會乾爭爭
仲有大量甜酸菜同青瓜片,灑上唔少花生碎同砂糖
味道酸酸甜甜,中和返東坡肉嘅肥膩感
始終有大大舊肥肉,食一個都幾飽肚,細食啲直頭可以當一餐🤣
味道:9/10
性價比:8/10
👍🏻肉鬆雙重起司蛋餅 $40
超爆餡!蛋餅即叫即煎,一開四舊,餅皮挺身酥脆
內餡夾住少量芝士同大量肉鬆,一夾起啲肉鬆即刻爆晒出嚟,好足料舊舊都脹卜卜😜
啱晒肉鬆控,直頭有「肉鬆係主角,蛋餅係配角」嘅感覺🤣
味道正常發揮,不過成條份量都幾多,抵食
味道:8/10
性價比:8/10
👍🏻試管鹽酥雞 $48
其實係鹽酥雞配搭用試管裝住嘅調味粉set
鹽酥雞同樣係即炸,份量約7-8舊,整體size都ok,厚肉唔厚粉,口感酥脆
雞肉醃得幾入味,肉質正常,唔會好乾身
調味粉有芝士粉、孜然粉、紫菜粉、辣粉、梅粉同紫薯粉,隨自己口味任你落,mix&match幾得意🤓
👍🏻大腸包小腸 $38
想當年去台灣夜市必食item🥹
以切開嘅糯米腸夾住台灣腸,配搭台式甜辣醬、甜酸菜、花生碎、砂糖、青瓜片
味道同刈包類似,酸酸甜甜
性價比:7/10
📍#五月星牛肉麵 @wuyuexing_beefnoodles
觀塘開源道60號駱駝漆大廈3座11樓F室
2022-10-31 1909 瀏覽
很喜歡的一間台式小店‼️🇹🇼 至今已來過數次‼️💖▫️❥$𝟰𝟱 蔥油拌麵🍜看似簡單的拌麵卻意外地令人滿意‼️🤩 麵條有嚼勁,一邊拌勻之際一邊聞到蔥油香味‼️👍🏻▫️❥$𝟳𝟴 紅燒爆汁牛丸+牛肉麵🥢牛肉口感很嫩,湯底濃郁又清甜‼️麵條吸收了湯底精華,很美味‼️❤️▫️❥$𝟰𝟬 火腿雙重起司蛋餅🍳酥香的餅皮包著融化的芝士、雞蛋和火腿‼️餡料滿滿份量十足‼️👍🏻▫️❥$𝟰𝟱 蚵仔煎🦪 喜歡台式蚵仔煎更勝炸蠔餅‼️蚵仔煎很鮮甜又充滿蛋香‼️👍🏻 淋上的蒜香醬更是滋味‼️💕▫️❥$𝟯𝟱 酥炸花枝丸🍡炸得香噴噴很可口‼️▫️❥$𝟮𝟬 黃金皮蛋🥚黃金皮蛋Q彈爽口,加了辣油很惹味‼️🔥▫️❥$𝟯𝟴 麻辣鴨血🌶鴨血吸收了麻辣汁,火辣辣的相當刺激食慾‼️😉▫️❥$𝟯𝟲 刈包🥯軟綿綿的包體中間夾著五花肉、青瓜、酸菜、花生粉末,很美味‼️份量厚實,很有飽足感‼️👅▫️❥$𝟱𝟴 芝士鹽酥雞🐤厚厚的芝士覆蓋著鹽酥雞,熱氣騰騰拉絲效果很吸睛‼️👀
很喜歡的一間台式小店‼️🇹🇼 至今已來過數次‼️💖
❥$𝟰𝟱 蔥油拌麵🍜

❥$𝟳𝟴 紅燒爆汁牛丸+牛肉麵🥢

❥$𝟰𝟬 火腿雙重起司蛋餅🍳

❥$𝟰𝟱 蚵仔煎🦪

❥$𝟯𝟱 酥炸花枝丸🍡
炸得香噴噴很可口‼️

❥$𝟮𝟬 黃金皮蛋🥚
黃金皮蛋Q彈爽口,加了辣油很惹味‼️🔥
❥$𝟯𝟴 麻辣鴨血🌶
鴨血吸收了麻辣汁,火辣辣的相當刺激食慾‼️😉

❥$𝟯𝟲 刈包🥯

❥$𝟱𝟴 芝士鹽酥雞🐤
厚厚的芝士覆蓋著鹽酥雞,熱氣騰騰拉絲效果很吸睛‼️👀
  • 麻辣鴨血
  • 黃金皮蛋
  • 蔥油拌麵
  • 火腿雙重起司蛋餅
  • 蚵仔煎
2022-10-26 105 瀏覽
今日趁放假,同男朋友嚟咗駱駝漆大廈食飯。第一次嚟駱駝漆大廈覓食,發現原來等lift 都要等好耐,不過好彩有好幾間美食嘅餐廳都係十一樓,就算一間餐廳冇位都可以去另外一間。我哋預計嚟呢一間台灣餐廳食,好彩嚟到星期日嘅1:00都仲有一兩張枱,唔使等位就即係可以入座。我哋叫咗台式牛肉麵,鹽酥雞滷肉飯,蒜泥白肉,同埋黑糖珍珠撞奶。最好食係台式牛肉麵,個湯底有藥材味,超級濃郁,呢個價錢食台灣牛肉麵真係非常之抵食!最後我哋發現原來駱駝漆大廈好多餐廳禮拜日都唔開,好彩呢間有開,而且性價比高,值得一試。
今日趁放假,同男朋友嚟咗駱駝漆大廈食飯。

2022-10-16
  • 招牌紅燒牛肉麵
  • 黑糖珍珠撞奶
2022-10-16 199 瀏覽
呢間台式小店位於觀塘💛之前食過佢哋嘅試管鹽酥雞igable又好味呢📸無嚟一排佢哋多咗好得新款台式小食仲有酸菜魚米線添喔!-🍴台灣腸花枝丸拼盆($45)一次過食到兩款台灣小食 啱晒心多多嘅我呀😆台灣香腸咬落外皮脆身甜甜哋,好惹味呀❣️而花枝丸炸得金黃香脆咬落有口感呢👍🏻🍠甘梅地瓜條($26)地瓜條切得夠厚身外脆內綿香濃嘅地瓜味加上甘梅粉真係好惹味喔😋如果覺得甘梅粉唔夠嘅話仲可以自行添加,超讚❣️🐚蚵仔煎($45)每啖都食到好多蚵仔份量都幾多,好肥美呀😍最重要嘅係一啲都唔腥💯加埋上生菜同醬料充滿台灣風味呢!🥚起司肉鬆蛋餅($40)蛋餅外皮酥脆足料厚身,好抵食🥰咬落富層次感只係略嫌油咗少少🤏🏻🍜招牌紅燒牛肉麵($73)湯底肉味濃郁帶點辣麵條粗身,掛湯力唔錯👍🏻牛肉大約有4-5塊軟稔入味呀!🍜酸菜魚米線($83)魚片無骨啖啖肉份量都唔少湯底酸辣度適中有種魔力令人食唔停口喔😈🧋黑糖珍珠奶茶($28)奶茶底茶味突出啱晒我口味💘珍珠口質軟稔煙靭每啖啜入口都食到有珍珠呀🥰🍹水蜜桃($22)果香味自然🍑味道唔太甜,唔錯❣️
呢間台式小店位於觀塘💛
之前食過佢哋嘅試管鹽酥雞
igable又好味呢📸
無嚟一排
佢哋多咗好得新款台式小食
仲有酸菜魚米線添喔!

🍴台灣腸花枝丸拼盆($45)
一次過食到兩款台灣小食
啱晒心多多嘅我呀😆
台灣香腸咬落外皮脆身
甜甜哋,好惹味呀❣️
而花枝丸炸得金黃香脆
咬落有口感呢👍🏻

🍠甘梅地瓜條($26)
地瓜條切得夠厚身
外脆內綿
香濃嘅地瓜味加上甘梅粉
真係好惹味喔😋
如果覺得甘梅粉唔夠嘅話
仲可以自行添加,超讚❣️

🐚蚵仔煎($45)
每啖都食到好多蚵仔
份量都幾多,好肥美呀😍
最重要嘅係一啲都唔腥💯
加埋上生菜同醬料
充滿台灣風味呢!

🥚起司肉鬆蛋餅($40)
蛋餅外皮酥脆
足料厚身,好抵食🥰
咬落富層次感
只係略嫌油咗少少🤏🏻

🍜招牌紅燒牛肉麵($73)
湯底肉味濃郁帶點辣
麵條粗身,掛湯力唔錯👍🏻
牛肉大約有4-5塊
軟稔入味呀!

🍜酸菜魚米線($83)
魚片無骨啖啖肉
份量都唔少
湯底酸辣度適中
有種魔力令人食唔停口喔😈

🧋黑糖珍珠奶茶($28)
奶茶底茶味突出
啱晒我口味💘
珍珠口質軟稔煙靭
每啖啜入口都食到有珍珠呀🥰

🍹水蜜桃($22)
果香味自然🍑
味道唔太甜,唔錯❣️
呢間小店係觀塘駱駝漆,主打平民台灣菜🥳,好多人食刈包同鹽酥雞🤣:-1️⃣「刈包🐷($36)」超飽肚!有酸菜、大大嚿豬腩肉、同埋花生粉,超香~Taiwanese bun with pork and pickled veggies -2️⃣「黑醋豬軟骨滷肉飯🐷($48)」黑醋豬軟骨有四大舊超香超淋超入味!滷肉肥瘦均但可再漿口d,飯質量一般,但分量搭救~Pun’s braised pork rice with braised vinegar pork👍🏻- 3️⃣「芝士鹽酥雞🍗🧀($58)」超級多芝士crazy😂,一粒粒波咁好得意,不過芝士要趁熱食~Cheese Taiwanese deep-fries chicken-4️⃣「黃金皮蛋⭐️($20)」呢個好食!佢有啲似似鹹蛋同皮蛋嘅混合體,又麻辣香味但唔會好辣~Golden million-year egg👍🏻-5️⃣「台灣腸花枝丸拼盤🍢($45)」味道不過不失,計份量來講好抵食🤣~Taiwanese sausages and squid balls -6️⃣「肉鬆起司蛋餅🍳($40)」超多芝士同肉鬆,邪惡to the max,超酥化,不過食得多會膩,要同fd sh
1️⃣「刈包🐷($36)」
2️⃣「黑醋豬軟骨滷肉飯🐷($48)」
3️⃣「芝士鹽酥雞🍗🧀($58)」
4️⃣「黃金皮蛋⭐️($20)」
5️⃣「台灣腸花枝丸拼盤🍢($45)」
6️⃣「肉鬆起司蛋餅🍳($40)」
超多芝士同肉鬆,邪惡to the max,超酥化,不過食得多會膩,要同fd share🤰🏻~Pork floss and cheesy rolls
7️⃣ 「甜不辣🍢($26)」
第一次食炸嘅甜不辣,好有咬口!要趁熱食~Deep fried tempura
8️⃣ 「黑糖珍珠奶茶🧋($28)」
唔太甜,好香黑糖味,仲有好多煙靭珍珠😎~Caramelised sugar bubble milk tea
黑醋豬軟骨滷肉飯
黃金皮蛋
黑醋豬軟骨滷肉飯
黃金皮蛋
2022-09-30 1050 瀏覽
𝗶𝘁'𝘀 𝗻𝗼 𝘀𝗲𝗰𝗿𝗲𝘁 𝘁𝗵𝗮𝘁 𝘄𝗲 𝗮𝗹𝗹 𝗹𝗼𝘃𝗲 𝘁𝗮𝗶𝘄𝗮𝗻𝗲𝘀𝗲 𝗳𝗼𝗼𝗱😋 @wuyuexing_beefnoodles 𝗵𝗮𝘀 𝗻𝗼𝘁𝗵𝗶𝗻𝗴 𝗳𝗮𝗻𝗰𝘆, 𝗷𝘂𝘀𝘁 𝗮 𝘁𝗿𝗮𝗱𝗶𝘁𝗶𝗼𝗻𝗮𝗹 𝘀𝘁𝘆𝗹𝗲 𝗼𝗳 𝗵𝗼𝗺𝗲 𝗰𝗼𝗼𝗸𝗶𝗻𝗴 𝗮𝗻𝗱 𝘀𝘁𝗿𝗲𝗲𝘁 𝗳𝗼𝗼𝗱. 𝘁𝗵𝗲 𝗯𝗲𝗲𝗳 𝗻𝗼𝗼𝗱𝗹𝗲 𝘀𝗼𝘂𝗽 𝗮𝗻𝗱 𝘁𝗵𝗲 𝗽𝗼𝗿𝗸 𝗯𝗲𝗹𝗹𝘆 𝗯𝘂𝗻𝘄𝗲𝗿𝗲 𝗱𝗲𝗳𝗶𝗻𝗶𝘁𝗲𝗹𝘆 𝘁𝗵𝗲 𝘀𝘁𝗮𝗿𝘀 𝗼𝗳 𝘁𝗵𝗲 𝘀𝗵𝗼𝘄✨.觀塘工廈超驚喜紅燒牛肉麵同刈包👅 牛肉麵湯底勁濃藥材同滷水香,臨尾再有辣味散出嚟,忍唔住每食一啖麵都飲一啖湯,牛𦟌滷得入味,牛丸都勁爆汁!刈包同大腸包子腸都加咗花生粉同酸菜,味道同係台灣食嘅一模一樣,必點!整體嚟講平靚正,唯一投訴係駱駝漆架𨋢有排等😂
試管鹽酥雞
肉鬆芝士蛋餅
花枝丸滷肉飯
肉鬆芝士蛋餅
花枝丸滷肉飯
好少嚟駱駝柒,今日因事路經嚟個快食,OR搵到五月星,出時先比鏗烏冬條隊吸引左,入去門口位有位阿叔店員,我只係講左7個字:有無menu睇下呀?佢一直望緊枱面個mon,望都無望過我,就立馬好兇震聲呼喝叫我唔好問佢問其他人,全場客人都嚇親望住我,我諗佢哋以為我同佢講打劫,咁我費事比錢佢賺要再煩佢,就行多幾步去返一心想食嘅五月星啦!入到門口,店員姨姨好有禮貌咁招呼我坐低,完全無因為我一個人嚟張單細唔理我或者唔禮貌,無比較無傷害,我即時覺得好委屈同好感動🥺,多謝姨姨。。。要快食,叫左碗招牌紅燒牛肉麵,牛肉大約四塊,蘿蔔大約两舊,唔算多唔算大,湯底造色深,顏色比味道濃,麵身幾滑,整體幾台灣味,下次有時間會再嚟慢嘆埋鴨血同其他小食。