餐廳: 五月星牛肉麵
資訊:

2023-05-28 156 瀏覽
之前食過一次都ok,今日經過去支持下。碗麵勁多油,唔好食都算。點知有個後生女員工態度極差,下次唔會再幫襯,請埋啲咁嘅人黎趕客。冇其他人排隊比錢,我遞張單比佢,佢等一陣先施施然攞張單,我遞錢比佢,佢又係咁。我叫左兩碗麵都百幾蚊,比$500紙都唔係好過分啫,佢就唉一聲,西口西面咁找一堆$50比我。如果你地冇$100紙你都可以同我講架嘛,佢自己一數完堆找贖就是但擺收銀枱,又唔同我講找幾多錢。我要正常服務啫,我唔洗你幾好禮貌。真係冇下次,想支持都唔係要受氣。
之前食過一次都ok,今日經過去支持下。
碗麵勁多油,唔好食都算。

2023-05-28
2023-05-20 211 瀏覽
推薦給喜歡牛肉麵和蛋餅的食客們✨招牌紅燒牛肉麵 $75牛肉燉得非常軟嫩搭配上香氣十足的湯頭面條也很有嚼勁讓人吃得非常滿足✨台灣腸拼花枝丸拌麵古早味 $65麵條非常Q彈肉腸和花枝丸都十分美味搭配上特調醬汁更是獨具風味✨起司肉鬆蛋餅 $42蛋餅鬆軟肉鬆入味起司的香味更是令人垂涎三尺
推薦給喜歡牛肉麵和蛋餅的食客們

蛋餅鬆軟
肉鬆入味
起司的香味更是令人垂涎三尺
2023-05-15 1325 瀏覽
觀塘駱駝漆一向多嘢行同多嘢食😋有日就試咗呢間都幾多人食嘅「五月星牛肉麵」🐮紅燒牛肉牛丸麵 $80推薦❣️湯底濃得嚟偏甜,牛肉入味得嚟腍滑,肥瘦均勻,牛丸咬開有肉汁💦蘿蔔入味👍🏻仲有酸菜,麵底都幾多,而且有咬口,唔會浸得耐就腍晒,整體👍🏻👍🏻🌶️椒麻五月星拌麵 $64有滷肉同雜菌🍄有得揀古早或椒麻味,椒麻味食落都幾辣,仲有醋既酸味,份量又係都幾多,不過以拌麵黎講略嫌太多湯汁💦乾身番d會更好刈包 $39必叫❣️個包裡面有有五花肉🥩、花生粉、青瓜🥒、酸菜,個花生粉完全畫龍點睛,五花肉配埋花生粉既甜同粒粒花生碎口感好正😍🍳起司肉鬆蛋餅$42芝士加肉鬆無得輸😎蛋餅外皮用左手抓餅,口感酥脆🧀芝士鹽酥雞 $58鹽酥雞大大粒,炸粉好薄食落啖啖肉😋芝士份量多,夾起就拉哂絲咁,另外每枱都有調味粉🫙(梅粉/芝士粉/海苔/椒鹽等),我地落左海苔同芝士好夾🫶🏻🥚黃金皮蛋 $9(午市加配優惠)個皮蛋係溏心,咁平試下無妨😌黑糖珍珠撞奶 $29珍珠份量好多,口感好Q,好飲🤙🏻Overallmenu款式都幾多,食物份量好足同都幾正宗🤩價錢亦唔貴,去開駱駝漆行街可以試試

🐮紅燒牛肉牛丸麵 $80

🌶️椒麻五月星拌麵 $64

刈包 $39

🍳起司肉鬆蛋餅$42
芝士加肉鬆無得輸😎蛋餅外皮用左手抓餅,口感酥脆

🧀芝士鹽酥雞 $58

🥚黃金皮蛋 $9(午市加配優惠)
個皮蛋係溏心,咁平試下無妨😌

黑糖珍珠撞奶 $29
珍珠份量好多,口感好Q,好飲🤙🏻

Overall
2023-05-07
  • 刈包
2023-04-29 224 瀏覽
觀塘工廈地道台式餐廳 今次呢間係駱駝漆11樓 雖然比較高層 但晚市都好多人 簡單記錄下.見到在場大部份人都點牛肉麵我都試試⭐️蕃茄牛肉麵$78呢到湯底比其他店濃厚 會比較結身少少👌🏻麵條粗身 所以呢個湯底好掛汁 入味 👌🏻藥膳香味明顯 但又唔算太重 湯底少甜 見到餐牌上面寫住辣度一隻辣椒 其實都多唔辣👍🏻牛肉做得十分軟嫩 唔痴牙 冇牙婆都食到.⭐️刈包$39👍🏻刈包比其他台式餐廳大個👍🏻包體外層軟熟 中間夾住五花肉加上酸菜青瓜 同埋麻醬feel粒粒👍🏻值得一讚 成個包平衡做得好好食完佢哋唔會覺得油膩 好食.佢哋小食都做得唔錯⭐️起司肉鬆蛋餅$42蛋餅外層脆脆地 中間夾住大量芝士肉鬆😋內裏芝士半溶化 趁熱食加分.除此之外 佢哋枱面有同味粉如果點⭐️甘梅地瓜條 或者鹽酥雞類都可以按個人口味狂落味粉 爽.#hkfunfoodrecord窮遊香港#hkfunfoodrecord_觀塘#hkfunfoodrecord黃店.#五月星牛肉麵 (觀塘)地址:觀塘開源道60號駱駝漆大廈第3座11樓F室.⭐️評分:味道:3.8/5環境:3/5服務:3.8/5 店員好nice抵食:3.8/5 .‼️想睇更多資訊‼️ig
見到在場大部份人都點牛肉麵
都可以按個人口味狂落味粉 爽
#hkfunfoodrecord窮遊香港
#hkfunfoodrecord_觀塘
#hkfunfoodrecord黃店
#五月星牛肉麵 (觀塘)
地址:觀塘開源道60號駱駝漆大廈第3座11樓F室
抵食:3.8/5
‼️想睇更多資訊
‼️ig/mewe: hkfunfoodrecord
‼️fb:funfunfoodrecord
#飲食 #美食 #優惠 #抵食 #hk #hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkblogger #hkfoodies #hongkongfood #吃貨 #食評 #增肥 #搵食 #食好西 #相機食先 #香港美食 #觀塘美食 #台灣餐廳 #蛋餅 #牛肉麵 #滷肉飯 #珍珠奶茶 #一日一黃店
⚜️勉勉強強合格既樓上台灣麵店🔱每次係香港🇭🇰是台灣菜我都抱著嚐鮮有機會中伏既心態🤪因為沒有期望就沒有失望,可能仲有驚喜!😊今日一眾台灣朋友興致勃勃想試下呢間觀塘樓上台灣麵店,甘就即管試下係驚定係喜!😆麵店位於觀塘飲食集中地駱駝漆大廈,平時放飯係附近打工仔既飯堂,今日係假日相信座位情況會無甘緊張。上到樓上,揾左一陣先見到個門口😅門口放曬來貨,已經感覺唔太舒服,不過一場來到就唔好臨陣退縮💪🏼餐廳可以講係無裝修,座位狹窄,屬於快食閃人type,menu設計都台式既,甘就開始落單試試距先!⚜️招牌紅燒牛肉麵🔱牛肉🐂不過不失食落有質感既,味道係台灣味道,面質唔算爽彈,整體表現合格有餘!⚜️麻辣鴨血🔱鴨血同麻辣兩個唔熟,味道係分開既😆杏鮑菇都唔入味,感覺係材料煮好再淋個麻辣汁上面🤦🏻‍♂️⚜️五月星拌麵🔱呢個拌麵個人覺得Okay,口味適中,材料新鮮,滷肉都入味,唔錯!⚜️甜不辣🔱呢個甜不辣其實就無乜好講,攞貨落油鍋炸完上調味粉,口感唔係我試過最好食,不過唔差,調味都係香口既。⚜️刈包🔱呢個算係呢餐飯裏面最為精彩既菜色,大大塊五花肉伴隨著熱辣辣既蒸包夾住食,滿足感打爆!⚜️蚵仔煎🔱這個味道不錯,質感有少少水,唔夠
⚜️勉勉強強合格既樓上台灣麵店🔱

⚜️招牌紅燒牛肉麵🔱

⚜️麻辣鴨血🔱

⚜️五月星拌麵🔱

⚜️甜不辣🔱

⚜️刈包🔱

⚜️蚵仔煎🔱
這個味道不錯,質感有少少水,唔夠乾身香口,都唔脆皮,而且個醬汁太重味,不過蠔仔係新鮮既食得出。

其實除左上面既菜,仲叫左個蛋餅,不過個賣相真係唔得,所以都費事影了。最後總結下,食物普普通通麻麻地,水準唔平均,服務就無乜要求,上菜算快,平時頹食Okay,約食飯或者專登去試可免。😐
2023-04-10
2023-04-16 167 瀏覽
第一次幫襯,今日三十度,飲兩杯凍飲解渴先,巨峰紅茶同綠茶,巨峰味唔多夠。跟住食我必食嘅甜不辣,還好,口感幾好唔油膩,唔使加調味都夠味。炸杏鮑菇,剛上檯時比較鬆脆,建議快啲食花枝丸拌麵,個麵唔係好吸汁,撈極都汁麵分離,不過味道同花枝丸都算ok。炸梅粉番薯條,呢個好食,脆同埋番薯夠香其實吸引入去食都係個酸菜魚,張相好吸引,不過就唔酸、唔咸、唔夠味,得個辣字,食咗兩啖放棄,不建議(對不起浪費了)整體嚟講,叫做不過不失。

炸杏鮑菇,剛上檯時比較鬆脆,建議快啲食

炸梅粉番薯條,呢個好食,脆同埋番薯夠香

整體嚟講,叫做不過不失。
2023-04-08 127 瀏覽
會encore嘅台灣嘢 下次試下其他😋兩個人食左$171 每個人$86到 一百蚊都唔使刈包$39 推推上盤幾有心機 裏面啲餡多到爆咗出嚟 個醬係花生醬再加甜甜地 幾惹味 配埋中間煮得夠透嘅滷水五花肉 加埋個軟熟嘅包 仲有花生粒 酸菜 青瓜 咬落個口感豐富 好正!咬落個口感好正 唔會搶咗豬肉嘅味道 不過整體係偏甜嘅紅燒牛肉麵 $75 推推一碗麵有四舊牛肉 每舊牛肉同膠質呢個呢比例大約一半一半 咬落去唔會話好柴啲肉 反而係幾彈牙 好掛湯 幾有驚喜! 個麵似係台式拉麵 都幾彈牙 浸咗湯都唔會淋 個湯都係濃味 有淡淡的藥材味 淡口味嘅朋友可以叫第二款甘梅地瓜條$28炸到好香脆外脆内軟 要趁熱食仲可以狂落梅粉 但d粉真係似話梅 仲有辣粉 椒鹽 但份量有啲少黑糖珍珠撞奶$29無乜黑糖味 可能因為嗌左少甜普通珍珠 不過幾軟糯 咯鍾意咬野 都ok!不過嘢飲唔係重點 鍾意飲咩就嗌啦
會encore嘅台灣嘢 下次試下其他😋
兩個人食左$171 每個人$86到 一百蚊都唔使

刈包$39 推推
上盤幾有心機 裏面啲餡多到爆咗出嚟
不過整體係偏甜嘅

紅燒牛肉麵 $75 推推
一碗麵有四舊牛肉
每舊牛肉同膠質呢個呢比例大約一半一半
咬落去唔會話好柴啲肉 反而係幾彈牙 好掛湯 幾有驚喜!
個麵似係台式拉麵 都幾彈牙 浸咗湯都唔會淋

仲可以狂落梅粉 但d粉真係似話梅 仲有辣粉 椒鹽
但份量有啲少

黑糖珍珠撞奶$29
無乜黑糖味 可能因為嗌左少甜
普通珍珠 不過幾軟糯 咯鍾意咬野 都ok!
不過嘢飲唔係重點 鍾意飲咩就嗌啦
  • 刈包
  • 招牌紅燒牛肉麵
2023-04-06 1196 瀏覽
五月星牛肉麵💛黃金皮蛋 +$9甜不辣 地瓜條雙拼 $40蚵仔煎 $48芝士奶蓋紅茶 $15台灣腸滷肉飯 $59*有得儲Mee積分💛 人均消費: $85.5 (2人)-黃金皮蛋🥚估唔到佢係辣🌶️佢嗰種辣 係有啲麻辣我有啲接受唔到 食唔到🥺黃色淺色皮蛋 覺得好特別同埋$9食4粒 都OK嘅👻·甜不辣 地瓜條雙拼🐟🍠份量可以再多啲👻不過同時間可以滿足到兩個願望 都幾好嘅 甜不辣🐟外型係偏似花生型嗰種甜不辣🥜雖然都有甜不辣正常嗰種煙韌嘅口感但煙靭得嚟 偏淋少少 而地瓜條🍠都食得出係用咗偏甜啲番薯🥰有長有短粗嘅兩個都係即叫即整 熱辣辣🔥另外 仲有提供好似test tube咁嘅調味料🧪地瓜條 都係適合落梅粉多啲♣️因為佢本身地瓜條嗰個甜味如果再落鹹嘅調味料感覺上都好似調味料唔夠出甜不辣 就會建議落返啲鹹嘅😝例如椒鹽 海苔粉·蚵仔煎🦪比較淋身啲佢嗰醬都好開胃 係有啲似燒烤醬🍖似個泰式雞醬啲friend 佢個底係蛋同埋啲生菜🥬啲生菜都有特登 切到一粒粒 方便啲🔪食口感會好啲啲蚵仔都幾大粒 同埋都唔少👻不過唯一美中不足嘅係啲蚵仔有時會食到有啲殼🐚整體上 的確唔錯 幾正嘅🤤同埋都幾大份下👻·芝士奶蓋紅茶🥤味道比
五月星牛肉麵💛
黃金皮蛋 +$9
甜不辣 地瓜條雙拼 $40
蚵仔煎 $48
芝士奶蓋紅茶 $15
台灣腸滷肉飯 $59
*有得儲Mee積分💛
人均消費: $85.5 (2人)

黃金皮蛋🥚

#od觀塘覓食之旅#od食台灣嘢
希望疫情快啲完結啦💛
大家都要身體健康💛
2023-03-14
講起觀塘相信大家都必家聽過駱駝漆呢棟工廈😝今次小編就同朋友黎呢度食台灣嘢🥢餐廳除咗招牌嘅紅燒牛肉麵之外,仲有多款夜市小食選擇,例如蚵仔煎、刈包等😋價錢都係走親民路線,CP值高👍🏻_🐮招牌紅燒牛肉麵 $75湯底有淡淡嘅藥材味,牛肉份量都算多,每嚿都大大嚿牛味濃郁😉小編幾鐘意佢地既酸菜,口感爽脆又開胃👅配埋清甜蘿蔔值得一試😆 🥠刈包 $39用個籠仔上幾有特色😍爆餡好邪惡😈包身軟熟,夾住五花肉軟滑而不太油膩,餡料加入花生粉、青瓜🥒同酸菜有助平衡整體味道,口感都好豐富🔥 🧀起司肉鬆蛋餅 $42記得襯熱食😝芝士有拉絲好邪惡,滿滿肉鬆帶鹹香味🤭可以同朋友Share食 🍳蚵仔煎 $48蚵仔份量多夠肥美,欣賞入面有大量蔬菜又唔會剩係食倒麵粉味,食落唔會好膩🤤加埋面頭既蒜香醬幾惹味🤣 🧋黑糖珍珠奶茶 $29🍹百香果氣泡水 $30餐廳有多款台式飲品選擇,珍珠奶茶珍珠口感煙韌,黑糖味都好出 ; 百香果好清新,仲有原罐梳打水比大家自己倒,甜甜酸酸有助解膩🤓

_
🐮招牌紅燒牛肉麵 $75

🥠刈包 $39

🧀起司肉鬆蛋餅 $42

🍳蚵仔煎 $48

🧋黑糖珍珠奶茶 $29
🍹百香果氣泡水 $30
2023-03-23 116 瀏覽
①招牌紅燒牛肉麵 $𝟟𝟝 (8/10)湯底有淡淡嘅藥材味,牛肉煮到非常軟腍入味,配埋清甜冇渣嘅蘿蔔,可以一試😆②台灣腸拼花枝丸拌麵 (椒麻) $𝟞𝟝 (7.5/10)經典台式風味嘅配搭🤤台灣腸好重蜜糖味 超啱我口味!魯肉肥同瘦嘅都有,口感十足~ 唔食得辣嘅朋友就唔好嗌呢個味喇,叫返古早味好啲🫣譚仔食到三小嘅我 一路食都忍唔住要狂飲野😂btw如果腸同花枝丸嘅份量可以多啲就好喇…🤣③柯仔煎 $𝟜𝟠 (6/10)正常發揮冇話特別好食,可以留肚食其他~整體都算足料,底層用厚厚嘅蛋皮包住,略嫌邊位唔夠脆身🥤百香果綠茶 $𝟚𝟜 (7/10)入面冇百香果籽,不過飲落都唔會有藥水味,唔錯!
①招牌紅燒牛肉麵 $𝟟𝟝 (8/10)

②台灣腸拼花枝丸拌麵 (椒麻) $𝟞𝟝 (7.5/10)
btw如果腸同花枝丸嘅份量可以多啲就好喇…🤣

③柯仔煎 $𝟜𝟠 (6/10)

🥤百香果綠茶 $𝟚𝟜 (7/10)
入面冇百香果籽,不過飲落都唔會有藥水味,唔錯!
2023-03-07
2023-03-10 118 瀏覽
服務態度好差 服務員西面 完全唔識prioritise工作先後次序 催佢單自己唔耐煩仲要dump低啲碗碗碟碟發脾氣從來都冇試過留言 comment任何餐廳但呢間服務真係頂嘩嘩
觀塘忍世台灣店😝必食刈包本身想食隔離一間,點知閂咗門,轉戰隔離幾多人嘅台灣嘢!😝一間幾正嘅台灣小食店!佢哋嘅刈包、蚵仔煎、地瓜條、鹽酥菇,絕對值得一試嘅美食!首先,講下佢哋嘅刈包,入面嘅配搭啱啱好!啲五花肉煮得好入味,再加埋啲甜辣醬、花生粉、香菜同黃瓜,配菜嘅份量好多,一口咬落去,口感爽脆,超有嚼勁✅👍🏻蚵仔煎就更加係餐廳招牌啦!蚵仔鮮甜,雖然唔係太多,表層煎嘅麵糊,下面一層蛋漿,加上特製醬汁,真係食唔停地瓜條係啲餐前小食,炸得岩岩好,薯味同甜味都好岩💕酸菜魚就正常湯底偏辣,有得加$5轉菜底,不過成件事整體偏油,勝在魚片份量較多😉最後,鹽酥菇就係啲炸蘑菇,炸得好香脆,味道鹹香,一啖就停唔住!小店形式經營,啲人都幾Nice
觀塘忍世台灣店😝必食刈包

本身想食隔離一間,點知閂咗門,轉戰隔離幾多人嘅台灣嘢!😝

刈包

地瓜條係啲餐前小食,炸得岩岩好,薯味同甜味都好岩💕

小店形式經營,啲人都幾Nice
刈包
2023-03-01 134 瀏覽
台灣食物中最喜歡是蛋餅,但在香港總找不到滿意的蛋餅。觀塘有不少台灣食店,但星期日阿元同01 都無開,就去近來在ig曝光度高的五月星。因為不太餓及目標明確是蛋餅,所以無叫牛肉麵,叫了蛋餅和台灣腸+花枝丸十分失望台灣腸沒蒜片,花枝丸都無咩味既彈牙粉團蛋餅係酥皮整體都好油,芝士多,肉鬆少,味道中規中矩食完印象就是油膩故名思義,五月星的拿手大概是牛肉麵,我沒試過,但作為台灣食店,佢既台灣小食就令人失望在大有選擇的觀塘很難再回頭
十分失望台灣腸沒蒜片,花枝丸都無咩味既彈牙粉團
台灣腸花枝丸拼盤

蛋餅係酥皮
整體都好油,芝士多,肉鬆少,味道中規中矩
食完印象就是油膩
芝士肉鬆蛋餅

在大有選擇的觀塘很難再回頭
2023-02-26
Mschichi- 台灣口味驚喜煎蛋卷招牌紅燒牛肉麵 $75 大熱推薦紅燒牛肉, 用嘅係牛展厚度適中, 不過就稍為細偏左少少🤏🏻入口即溶! 筋肉分明! 麵質好特別, 爽口彈牙, 份量適中。 只湯底稍為鹹咗少少🤏🏻刈包 滷肉飯 $68滷肉飯幾好食, 肥瘦分明, 有兩片爽脆嘅青瓜片。 刈包 除咗大大嚿肉之外, 入邊都有啲酸菜同埋青瓜片, 配合埋一齊都幾好食。 不過我就覺得個包有少少硬咗啲。 肉鬆雙重起司蛋餅 $42 呢個蛋餅有驚喜😍😍 個外皮係用咗脆酥餅來做, 入邊亦都有蛋皮同埋濃厚嘅芝士, 同埋大量嘅肉鬆! 入邊軟淋淋, 外面脆卜卜又乾身❤️ 超贊👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻蚵仔煎 $48 今次呢間唔係用咗大量嘅糯米粉的款式, 外面嘅蛋漿都係煎到乾脆脆卜卜的。 不過有一半就稍為煎燶咗少少, 可能鍾意食熱氣嘢嘅人會鍾意🤭 整體來講都好滿意🤭👍🏻黑糖珍珠撞奶 $29 因為我哋食下午茶時間所以都唔想飲茶, 驚今晚瞓得唔好, 所以要左黑糖珍珠撞奶。 黑糖珍珠都彈牙, 而奶味就有啲怪怪地🤣舖頭枱上面仲有好多唔同嘅調味粉可以選擇🥹🥹紫薯粉?辣椒粉、孜然粉、芝士粉、紫菜粉等等如果鍾意食炸物類小食嘅, 就不妨可以試
Mschichi- 台灣口味驚喜煎蛋卷

招牌紅燒牛肉麵 $75

刈包 滷肉飯 $68

肉鬆雙重起司蛋餅 $42
呢個蛋餅有驚喜😍😍 個外皮係用咗脆酥餅來做

蚵仔煎 $48

黑糖珍珠撞奶 $29

舖頭枱上面仲有好多唔同嘅調味粉可以選擇🥹🥹
紫薯粉?辣椒粉、孜然粉、芝士粉、紫菜粉等等
如果鍾意食炸物類小食嘅, 就不妨可以試多啲調味新嘅配搭!

2023-01-27 173 瀏覽
觀塘美食多,因為好掛住台灣,呢日係附近做完運動,就黎左五月星牛肉麵,搵返果份台灣味!係香港真係未試過食到「刈包」!「刈包」以五花腩、花生同青瓜等為食材,舊五花腩肥瘦適中,連埋佢個麵包皮進食,別有風味,絕不油膩!我本身鍾意食台灣野,又鍾意食炸野,所以亦都有叫佢個鹽酥雞,佢D雞件份量唔少,熱辣辣,外皮粉漿又脆卜卜,炸得鬆脆彈牙。配合上一碗肉躁飯進食,味道認真一流~!而佢地個黑醋豬軟骨拌麵,豬軟骨多汁入味,麵條咬落彈口,食完都好滿足。