2017-09-09
星期五難得早放工,就約埋朋友去咗呢間位於尖沙咀諾士佛台嘅日本居酒屋度食晚飯。日本餐廳嘅裝修格調好友日式居酒屋嘅風味,尤其是嗰一排又一排嘅日本sake非常吸引。我同我另外兩個朋友都唔係日本清酒嘅粉絲,日本清酒嘅認識唔深嘅。但係呢間餐廳嘅員工呢都會好細心咁講解每隻清酒嘅分別,例如適合熱飲,冷飲,花果香,濃醇,清香,辛口,等等嘅建議。基本上每一個order都係90毫升份量嘅清酒杯。雖然每隻清酒杯嘅外貌並唔一樣,但係份量上都尚算係均真嘅。我個人認為熱飲嘅嗰一套清酒set係幾有型仔嘅。料理包括:明太子玉子卷,大阪燒餅x2,芝士餅,芝士年糕,雜錦天婦羅一份,燒車厘茄,食粟米,雞翼x4, 牛舌,燒雪魚乾,燒帶子x3,燒鮑魚x3,多到唔記得左。清酒我哋都試咗好多唔同嘅款式,包括:浦霞純米辛口浦霞生一口八仙一滴入魂 純米吟釀百十郎獺祭 純米大吟釀50獺祭 純米大吟釀二割三分 獺祭 純米大吟釀三割九分遠心分離
料理包括:
清酒我哋都試咗好多唔同嘅款式,包括:
浦霞純米辛口
浦霞生一口