2020-02-29 1926 瀏覽
今晚同朋友黎到呢度諾士佛臺, 正想搵緊附近有咩好食, 搵到間五勺既日本居酒屋, 一於上去睇下咩料, 原來呢度具有唔少高質既日式菜式及清酒, 正所謂酒逢知己千杯少, 緊入去relax吓啦(≧∇≦)b, 之後我地叫左以下既野食↓----------------------【 鈴鹿川純米大吟】清酒新接觸, 我係第一次嘗試可以體會清酒既魅力以及藏人的誠心, 酒體滑順乾淨, 尾段香氣在喉間與鼻腔循環, 整體舒服享受( ̄▽ ̄)/。♕✧✧✧✧✧✧♕【燒味醂雞泡魚乾】口感不錯爽爽脆脆, 很香口, 點沙律醬特別惹味😛♕✧✧✧✧✧✧♕【牛舌海鹽燒】日本牛舌加上海鹽後燒香, 再切成丁粒, 方便食用。牛舌味好香濃, 頗有嚼勁, 勁美味d(d'∀')!♕✧✧✧✧✧✧♕【照燒原隻魷魚】燒到脆卜卜嘅外皮十分香口, 啱晒鐘意食飯焦嘅我!♕✧✧✧✧✧✧♕【燒鰻魚鹽燒串】僕燒鰻既鰻魚處理唔錯, 首先無刺先加分, 再黎就係無太有土味;醬汁鰻魚味道剛好, 唔會過分甜膩, 配飯更棒!品嘗原味後擠點檸檬汁上去也很好吃。♕✧✧✧✧✧✧♕【吉列牛肉卷】吉列牛第一啖咬落去已經感受到濃厚嘅牛肉味非常突出, 推!♕✧✧✧✧✧✧♕【高山味增
----------------------
【 鈴鹿川純米大吟】
【燒味醂雞泡魚乾】
口感不錯爽爽脆脆, 很香口, 點沙律醬特別惹味😛
【牛舌海鹽燒】
日本牛舌加上海鹽後燒香, 再切成丁粒, 方便食用。
牛舌味好香濃, 頗有嚼勁, 勁美味d(d'∀')!
【照燒原隻魷魚】
燒到脆卜卜嘅外皮十分香口, 啱晒鐘意食飯焦嘅我!
【燒鰻魚鹽燒串】
醬汁鰻魚味道剛好, 唔會過分甜膩, 配飯更棒!
品嘗原味後擠點檸檬汁上去也很好吃。
【吉列牛肉卷】
吉列牛第一啖咬落去已經感受到濃厚嘅牛肉味非常突出, 推!
【高山味增M9澳洲和牛朴葉燒】
一片片既牛肉片淋上高山特調秘傳味增, 睇起上黎感覺十分美味, 先將一片鮮嫩的澳洲和牛送入口中, 仔細品嚐一下牛肉既美味, 這是從未品嚐過的牛肉滋味, 口感十分鮮嫩, 並沒有很重的牛肉味, 而是淡淡的, 然後在口中慢慢的、慢慢的擴散, 已經唔知道係真既咁好味定係心理因素影響, 感覺每一口都係值得細細品嚐既美味☝( ◠‿◠ )☝。
【酒盜芝士】
「酒盜」既意思係指好食到要偷酒喝。發酵既吞拿魚腸鋪係忌廉芝士上, 製成酒盜芝士, 以軟芝士平衡酒盜既鹹香, 化身成一道濃味的下酒菜。
2020-02-28
2020-02-24 3044 瀏覽
最近常提到余總今天一於把余總捉過來陪在下品洒註場唎洒師這個人真的很重要當你不想走來走去的時候就靠他喇點一些配洒的小食有選擇困難的我這重任當然是留給余總而在下就當然是選洒余總喜歡辛口的總他來一口乾坤一而在下自己就喝雁木 余總點了肥1美吞拿魚刺身 (呃。。果然就是香港人)還有他愛的肝汁墨魚第二round亀泉爽爽的洒而在下就喝沒那麼爽的三井之寿食物方面是雞腎和最靚的豬腩肉第三round由註場唎洒師來尾瀬の雪どけ大辛口和仙禽的秋 濁酒 蜻蜓這支可說是不太能嘗到不過洒帶酸 不太合在下口味食物方面有牛牛和雞心這裡的串燒真的很不錯最後一round同樣由註場唎洒師解決我們去交個水費回來就能飲了不過飲了些什麼。。。就因為沒拍遺照沒人記得了 🤣(在下的等級只能上存12張照片喔 🤦‍♂️)食物方面蛋黃醬雞軟骨和炸牛蒡差不多飽回店裡繼續我們的下場 ❤
最近常提到余總

而在下就當然是選洒

余總喜歡辛口的
總他來一口乾坤一
而在下自己就喝雁木

余總點了肥1美吞拿魚刺身 (呃。。果然就是香港人)
還有他愛的肝汁墨魚

最後一round
同樣由註場唎洒師解決
我們去交個水費
回來就能飲了
不過飲了些什麼。。。
就因為沒拍遺照沒人記得了 🤣
(在下的等級只能上存12張照片喔 🤦‍♂️)
食物方面
蛋黃醬雞軟骨和炸牛蒡

差不多飽
回店裡繼續我們的下場 ❤
2020-02-24
2020-01-21 464 瀏覽
呢間係居酒屋最出名就係有好多唔同款嘅清酒可以選擇,但可惜幾個人都唔係好舒服所以最後放棄左叫酒精類飲品。但睇Menu真係有好多choice🍶而且每碟野都會有一枝推薦既酒咁清酒煮蜆($78)聞倒酒香,蜆個size都ok,滿殼有位朋友都嚟呢度食過飯,推介我哋食雞軟骨。呢個係雞軟骨唐場配辣蛋黃醬($48)。唔算辣,炸得幾香口。鰻魚炒飯($118) 幾香口,飯粒分明,都有不少鰻魚炸芝士年糕($38)呢粒野我幾喜歡,睇樣唔知原來佢係咁軟稔!好夠熱,有芝士拉少少絲咁炸慢煮黑豚肉($78)又係好新鮮整出黎,好夠熱,炸咗既黑豚肉外面望落乾但入面仲keep住juicy 吉烈牛肉卷($78)我自己就唔太好呢個,覺得有啲太乾高山味噌安格斯肉眼樸葉燒($168)味道ok有牛味但份量有啲少,啲汁會係葉兩邊係咁滴,葉做底燒上去都幾香。其實較少食居酒屋,今次又無飲酒,但環境氣氛都不錯,食物又唔算好貴,傾下計都幾好。

清酒煮蜆($78)
聞倒酒香,蜆個size都ok,滿殼

鰻魚炒飯($118)
幾香口,飯粒分明,都有不少鰻魚

炸芝士年糕($38)

炸慢煮黑豚肉($78)

吉烈牛肉卷($78)
我自己就唔太好呢個,覺得有啲太乾

高山味噌安格斯肉眼樸葉燒($168)

2020-01-21 331 瀏覽
枝豆味道雖然一般,去居酒屋不能不叫。但特別的是除了普通枝豆,還閃煎煮過的枝豆。五款刺身拼盤刺身算是新鮮,雪味也不會太過份,亦是份量十足,爽呀。芝士鰻魚玉子燒坦白講,一向認為鰻魚和芝士的味不夾。因為兩者都是十分濃味的食材,芝士完全搶去鰻魚的味道。黑豚腩鹽燒豚肉味濃厚,與一般的豬肉味道不一樣。脂肪和肉的分佈平均,容易咬斷和不會過於油膩。汁燒鰻魚串鰻魚還是配炭火燒才是王道。普通爐火的味道確實是差了一點。免治雞肉棒肉質緊實,有咬口而不會過硬,口中鬆軟的口感非常不錯。燒味醂雞泡魚乾很有驚喜,一入口就是滿滿的甜味和軟荏荏的口感。一般的雞泡魚乾會因為過於乾身而同時變硬身,影響口感。這個完全不會有問題!*駐場專業人士能夠為大家推介不同的清酒、米釀等。

枝豆

五款刺身拼盤
刺身算是新鮮,雪味也不會太過份,亦是份量十足,爽呀。

芝士鰻魚玉子燒

黑豚腩鹽燒

汁燒鰻魚串
鰻魚還是配炭火燒才是王道。普通爐火的味道確實是差了一點。

免治雞肉棒
肉質緊實,有咬口而不會過硬,口中鬆軟的口感非常不錯。

燒味醂雞泡魚乾

*駐場專業人士能夠為大家推介不同的清酒、米釀等。
2020-01-18 309 瀏覽
依間居酒屋真係不得了~去左幾次 但每次都有唔同既驚喜 先係叫左白身魚薄切 好味道 開胃哂之後再叫左小食 芝麻雞翼 超脆超香叫左個魚肝醬魷魚 好鐘意個醬 好濃郁 個魷魚都爽口牛舌真係不得了! best in town!! 叫左幾條串燒 免治雞肉棒 個醬汁同生蛋配合得好好 超好味又叫左雞腎 不過黑椒味好重串燒鰻魚正 燒得好好 有脆口既感覺 同埋本身個鰻魚都好Rich 叫左豆腐 又係好香口好脆 最後埋尾叫左柚子雪芭 超好味 真係必推! 好甜 柚子味極濃👍唯一美中不足真係餐廳本身安排既座位同座位之間太近 岩岩身邊果枱真係好嘈好大聲 嚴重影響個dining experience

之後再叫左小食 芝麻雞翼 超脆超香

叫左個魚肝醬魷魚 好鐘意個醬 好濃郁 個魷魚都爽口

牛舌真係不得了! best in town!!

叫左幾條串燒 免治雞肉棒 個醬汁同生蛋配合得好好 超好味

又叫左雞腎 不過黑椒味好重

叫左豆腐 又係好香口好脆

2020-01-14 297 瀏覽
一入五勺門口就會見到好壯觀既酒櫃,佢地大大話話有成2百幾3百款清酒,第度真係無可能飲到而且佢地重有sake master會跟據客人喜好推薦唔同既酒,記得晒啲酒真係好犀利😬__________________________🔹鳳凰美田 5勺$80 / 1合$1605勺係餐廳既名,亦即係大約90ml既小杯兩個人可以叫1合,大約180ml,剛好可以1人試1小杯.第1支叫sake master 介紹隻fruity 啲既入口先有淡淡既果香,之後就會有清酒既香味,同時一股熱流就會慢慢衝出黎口感好滑,非常好入口.🔹加茂錦 5勺$85 / 1合$170呢支感覺厚身少少,果味無第1支咁明顯,味道可以話比較有深度.🔹薫る紅茶酒 5勺$55 / 1合$110呢支強烈強烈建議女仔做餐後酒甜度好高,入到喉嚨先散啲酒味出黎,又有好香伯爵紅茶味超想買一大支返屋企隊.🔹白身魚薄切 $108五勺酒出色就緊,但下酒菜都相當唔錯叫做薄切,其實一啲都唔算薄肉身略有透光感,好有咬感,魚味又香個酸汁帶有柚子香,同個刺身好夾.🔹甜蝦/帶子刺身 各$78帶子大粒到嘔,好鮮嫩,甜度唔算好強,反而有微微既海水味蝦係甜蝦,無虎蝦咁大隻,同

__________________________
🔹鳳凰美田 5勺$80 / 1合$160

5勺係餐廳既名,亦即係大約90ml既小杯
兩個人可以叫1合,大約180ml,剛好可以1人試1小杯

第1支叫sake master 介紹隻fruity 啲既
口感好滑,非常好入口
🔹加茂錦 5勺$85 / 1合$170

呢支感覺厚身少少,果味無第1支咁明顯,味道可以話比較有深度
🔹薫る紅茶酒 5勺$55 / 1合$110

呢支強烈強烈建議女仔做餐後酒
甜度好高,入到喉嚨先散啲酒味出黎,又有好香伯爵紅茶味
超想買一大支返屋企隊
🔹白身魚薄切 $108

五勺酒出色就緊,但下酒菜都相當唔錯
叫做薄切,其實一啲都唔算薄
肉身略有透光感,好有咬感,魚味又香
個酸汁帶有柚子香,同個刺身好夾
🔹甜蝦/帶子刺身 各$78
帶子大粒到嘔,好鮮嫩,甜度唔算好強,反而有微微既海水味
蝦係甜蝦,無虎蝦咁大隻,同樣係鮮嫩路線,但第一口咬落去既時候又覺得幾彈牙
🔹牛舌海鹽燒 $68

好似一口牛大小既牛舌
咬落開頭爽口,中間嫩口
簡單既鹽燒,配上顆粒狀既芥末籽醬,好味又配酒
🔹黑豚腩鹽燒 $36

豬味重,厚度適中
無多餘調味,有加上少少黑椒
有點油脂,但唔討厭
🔹免治雞肉棒 $38

叫左兩條居然黎足兩隻月見雞蛋
即燒即上,好夠熱
雞軟骨好細碎,啖啖都食到
🔹吉列蠔配海膽醬 $68

大大隻有3隻,炸得好脆,入面就好juice,咬落去可以用爆汁形容
上面既海膽醬好濃烈,比較咸,旁邊有配返少少沙律菜調和下
🔹高山味噌安格斯肉眼扑葉燒

有啲部位比牛舌更爽口,有啲又非常嫩身
比牛舌更有牛味,而且有肉汁,亦有有少少香烤味
味噌味突出得黎,唔會過咸,當然都唔好沾太多
2019-12-16 298 瀏覽
同朋友慶祝生日🎂,搵到這間特式的居酒屋 店內環境特別,好有日本居酒屋感覺,而且也比較寬敞,部分位置需環脫鞋才可坐。居酒屋當然要飲酒啦,一坐下員工已邀請每人揀一隻杯,店員拿著一盤不同的杯子給我們揀選,每隻都相當獨特,酒餐牌內有著不同的燒酒,當晚我們共點了6款不同的酒,有果味重一點,有淡一點,有濃一點。飲到個個朋友都high high 地,每款小食都相當有水準,最欣賞的是雞翼注:每逢星期一全日小食買一送一(當晚我們食了5碟雞泡魚干)
同朋友慶祝生日🎂,搵到這間特式的居酒屋

注:每逢星期一全日小食買一送一
(當晚我們食了5碟雞泡魚干
2019-12-04 3723 瀏覽
位於諾士佛臺1號的「五勺」,係一間主打日本料理的居酒屋,裝修充滿和風味道,恍如置身於日本地道居酒屋🏮晚上七點幾黎到已經座無虛席,好受歡迎呢刺身白身魚薄切,價值$108一客有十片,適合搭配酸汁食用,有提鮮作用,滿滿的魚鮮味!帆立貝好厚身,入口滑溜且鮮甜~甜蝦都幾大隻,同樣好厚肉,新鮮又棉滑,好好食五凛朋友叫左個「五凛」純米大吟釀,$150有一合180ml。入口嘅酒味唔算好重,帶輕度熟成香氣,係口感清淡的吟釀,易入口,女仔都岩飲!但由於酒精濃度都幾高所以飲完個身暖暖的炸吉列蠔配海膽汁吉列蠔就食得多,今次呢個係加左秘製海膽汁再微微燒香~炸粉外皮厚薄適中,好酥脆,裡面隻蠔好juicy呢,配上外層的海膽汁就更加滋味牛舌海鹽燒日本牛舌加上海鹽後燒香,再切成丁粒,方便食用。牛舌味好香濃,頗有嚼勁,好美味!黑豚腩鹽燒黑毛豬腩肉加上薄薄鹽粒燒熟,油脂四溢,入口香軟,豬肉脂香味好濃郁,非常邪惡免治雞肉棒配日本雞蛋醬油叫左兩串免治雞肉棒,肉嘅質感都幾鬆軟,雞肉味頗濃,配上甜甜的日本雞蛋醬油,口感更加滑溜同好味!野菜天婦羅雜錦野菜分別有蘆筍、茄子、南瓜🎃、番薯🍠、青椒仔等等,款式好豐富呢!天婦羅炸得金黃香脆,

刺身

五凛

炸吉列蠔配海膽汁

牛舌海鹽燒

黑豚腩鹽燒

免治雞肉棒配日本雞蛋醬油

野菜天婦羅

雜錦野菜分別有蘆筍、茄子、南瓜🎃、番薯🍠、青椒仔等等,款式好豐富呢!天婦羅炸得金黃香脆,油溫控制得好,內外都唔太油膩,保留左野菜嘅原汁原味

高山味噌安格斯肉眼 朴葉燒

安格斯肉眼扒係薄切的,燒至大約七成熟,肥瘦適中,滿有牛肉香呢,配上鹹香味噌醬汁仲好食左

鰻魚炒飯

日本珍珠米特別有米香,口感QQ的,炒飯粒粒分明,有鑊氣又好香口,仲有好多鰻魚粒同雞蛋絲,好足料啊
2019-12-04 212 瀏覽
值得推薦環境食物質素都好好特別係免治雞肉棒同埋吉列蠔兩個嘅醬汁都非常好食落去有好特別嘅層次感外脆內軟另外見到有好多清酒嘅櫃有唔同種類任君選擇會根據你嘅口味建議返適合嘅清酒食夠$500仲可以玩夾公仔機夾中嘅話可以有一張清酒卷下次再嚟幫襯免費請你飲啱晒一大班鍾意飲清酒嘅朋友聚會食飯另外book咗位佢哋會好有心寫返張卡放喺枱面

2019-11-16 254 瀏覽
提起諾士佛臺,大家可能想起酒吧林立,但原來那裡有一間名為五勺的日本居酒屋🎐,具有不少高質的日式菜式及清酒,今天我和朋友去了共進晚餐,大飽口福。若竹鬼殺清酒:清爽及易入口,由於入瓶時無加水,比較辛口及喻為男性化的酒。牛舌海鹽燒:雖然選用巴西牛,但牛肉味濃,比我過往吃過的牛舌好味。炸吉列蠔配海膽汁:爽脆及不油膩,但海膽汁略嫌味道太濃。免治雞肉棒:特製雞汁加蛋,味道濃郁,雞肉味濃及鬆軟。黑豚腩鹽燒:淡淡黑椒味,用上日本黑毛豬,更有肉味。野菜天婦羅:比一般天納羅用較少麵粉,吃下去具質感及爽脆。M9澳洲和牛朴葉燒:爽口及軟滑,入口即融。稻庭湯烏冬:麵條煙韌,用上鰹魚湯作湯底,味道恰到好處。米味及鹽味雪糕: 米味較淡,鹽味較重,帶點清新的感覺。總結,食物及清酒質素與價錢相等,店員服務一流,值得一試。諾士佛臺:五勺每人消費:約500HKD#五勺 #goshaku_hk #食評 #諾士佛臺 #居酒屋

炸吉列蠔配海膽汁:爽脆及不油膩,但海膽汁略嫌味道太濃。
免治雞肉棒:特製雞汁加蛋,味道濃郁,雞肉味濃及鬆軟。
黑豚腩鹽燒:淡淡黑椒味,用上日本黑毛豬,更有肉味。
野菜天婦羅:比一般天納羅用較少麵粉,吃下去具質感及爽脆。
M9澳洲和牛朴葉燒:爽口及軟滑,入口即融。
稻庭湯烏冬:麵條煙韌,用上鰹魚湯作湯底,味道恰到好處。
米味及鹽味雪糕: 米味較淡,鹽味較重,帶點清新的感覺。

總結,食物及清酒質素與價錢相等,店員服務一流,值得一試。

諾士佛臺:五勺
每人消費:約500HKD

2019-11-07
2019-11-15 282 瀏覽
最近經常嚟呢間叫五勺嘅居酒屋,最抵讚係佢嘅刺身完全無腥味,非常新鮮,同我喺豐洲市場食到嘅味道一樣,食咗池魚同帶子我覺得最正👌🏼!我自己就最鍾意食海膽醬吉列蠔,吉列蠔大大隻之餘,海膽醬亦完全唔吝嗇,次次嚟都要叫一個😂本身對免治雞肉棒無乜期望,以為同平時急凍嘅無乜分別,今次嚟到朋友話想食就叫咗。佢嘅外皮出奇地脆,食肉獸朋友表示想叫多兩串😂;另外佢嘅燒和牛越食越有牛味,但略嫌鹹咗少少。鍾意呢度嘅菜式比起出面嘅特別,清酒選擇十分多😍😍順帶一提,呢度員工好細心同有禮貌!
2019-11-13
  • 海膽醬吉列蠔
雖然最近街頭衝突不斷,但都無阻食好西既慾望!慶祝朋友生日今次去左間中高檔價錢比普通居酒屋貴少少既----五勺一入場已被裝潢燈光帶領著,黃黃燈光下座圍旁圍繞著各式日酒樽,有種浪漫微熏溫馨既感覺。所以第一時間上酒試試先!!依晚總共試左三款酒 小左衛門 個人較小飲吟釀,印象中是濃烈會有點灼喉,而用石杯盛載小左衛門是很甘冰涼既石杯好似加左冰咁醒神。開左胃第一碟係番茄松子沙津配特汁,隻汁既酸甜度再加上茄仔係鮮到極致,juicy配搭100‰!急不及待要吃下一碟了,再黎係炸野菜天婦羅,不是全素有兩隻蝦,炸番薯最好食,不算太驚喜next。串燒類椎茸菇,雞脾菇,茄仔,豆腐,唔好睇串燒賣相平平無奇,實際用的炭火喉度慢燒很出色,所以入口第一下被震撼到,完全沒有熱氣感覺,相反食材的鮮嫩撲鼻為之動容。第二轉飲梅酒,友人最愛梅酒個人而言則對梅酒不大抱期望,但又出其不意地依到既梅酒是非常清甜,梅味很出沒有多餘雜質酸味,味道自然易入口是我飲過最清甜少女的梅酒!接住再黎是明太子玉子燒,玉子是層次分明地卷羅著明太子,明太子是香醇厚實的。清酒白蜆則較普通間唔中一兩粒帶有小小沙粒,再來是燒飯糰,外焦內軟燒汁偏咸米味可再出啲但

雖然最近街頭衝突不斷,但都無阻食好西既慾望!
第二轉飲梅酒,友人最愛梅酒個人而言則對梅酒不大抱期望,但又出其不意地依到既梅酒是非常清甜,梅味很出沒有多餘雜質酸味,味道自然易入口是我飲過最清甜少女的梅酒!接住再黎是明太子玉子燒,玉子是層次分明地卷羅著明太子,明太子是香醇厚實的。清酒白蜆則較普通間唔中一兩粒帶有小小沙粒,再來是燒飯糰,外焦內軟燒汁偏咸米味可再出啲但配上梅酒還是滿意的。
最後一款酒則叫若竹,是米酒類,與第一款口感相似味道甘香而較濃烈的一款不會dry,所以下酒菜點左燒枝頭和牛旁薯條配蛋黃jam,燒枝豆外皮既蘸汁掂啊 皮豆分明味道豐富,牛旁著條亦很少見,襯熱食香脆可口一塊接一塊好快就食完,下酒一流!

不知不覺一轉又一轉加上員工悉心講解品酒類別,氣氛溫暖愉快,渡過平和滿足既一晚!

2019-11-06 249 瀏覽
平日晚上同朋友搵地方食飯吹水,Book了尖沙咀五勺,平日九點後入坐食物半價,sake 買一送一,超抵食!OT完食飯時間啱啱好!餐廳食品選擇很多、超過百款sake我們被安排坐他他咪!餐廳環境氣氛很好又有背景音樂,我們點了兩款sake, order 了刺身拼盤、清酒煮蜆、燒魷魚、串燒牛舌、雞翼、蛋卷、青瓜拼明太子、燒雞泡魚干、炸蠔。全部食物質素很高,encore 了燒雞泡魚干及牛舌!傾到唔捨得走!堅好食下次再嚟!
!OT完食飯時間啱啱好!餐廳食品選擇很多、超過百款sake
2019-09-19
1K
近日工作忙到冇時停,想走旅行食好西根本走唔開,朋友為咗解決我呢個美食之煩惱,帶我去尖沙咀諾士佛臺一間超高質素的居酒屋「五勺」,享受一餐High level優質日本料理。餐廳裝修佈置好日本風,以木製傢俬為主, 在牆上貼滿有關清酒名稱, 放滿不同類別嘅青酒樽, 有如清酒博物館一樣, 非常壯觀。今次先來一條剛由日本空運到港的翁姬$280,可燒或刺身食法,而我哋喜歡燒魚,因為可食到燒烤過後的魚香味。翁姬係肉質比較厚肉,魚肉滑溜,更上彈性十足。三款刺身拼盤$260,有海膽、海蝦及吞拿魚,夠新鮮及甜美,非常高質。吉列蠔配海膽醬$68,炸得外脆,蠔肉肥美,加上海膽醬汁酸酸甜甜,味道有驚喜,醒胃加惹味。清酒煮蜆$78,蜆肉適中,清甜美味。三文魚他他沙律$68,三文魚有灼了邊,增添香口感,沙律菜新鮮,很不錯。炸芝麻雞翼$68,呢個係廚師推介,真係好好食,芝麻雞蛋惹味中帶辛辣,愈食愈過癮。炸豆腐味噌燒$28,炸得唔會太油膩,keep到豆腐有豆香,加埋味噌調味,味道好正宗日本風味。一口牛肉$38,牛肉腍嫩,蒜香味比較濃郁。免治雞肉棒$38,啖啖雞肉香,正常合格的串燒小食。黑豚腩鹽燒$36,黑豚腩有一層肥一瘦

清酒煮蜆$78,蜆肉適中,清甜美味。

一口牛肉$38,牛肉腍嫩,蒜香味比較濃郁。

免治雞肉棒$38,啖啖雞肉香,正常合格的串燒小食。

黑豚腩鹽燒$36,黑豚腩有一層肥一瘦肉分明,不算太肥膩,帶微鹹,口感唔會太乾太鞋。

明太子玉子燒$46,即叫即製,熱辣辣,夠雞蛋味加上明太子帶點微辣感,都算不錯。
  • 炸芝麻雞翼
2019-09-06 2169 瀏覽
第一次係1晚飲左4款Sake😳平時飲幾杯,已經有點頭痛......但今晚我好叻呀🤪越飲越清醒,相信係因為呢度既清酒🍶純度唔錯👍🏻呢度有駐場俐酒師,會先了解客人的口味喜好,然後再介紹!可能就係導致我越飲越精神既關係😂完全配合我嘅口味!成間餐廳有成三百幾支既清酒,要試哂咁多款真係要1日1支先得😆我手機就黎無電,餐廳仲有手機充電服務架我今晚飲左4款,口味由neutral至辛口,每一款都飲到純度好高,所以就算所介紹既辛口一啲都唔難入口❤️除左sake既質素高之外,食物一啲都唔差🤩「免治雞肉捧」當中既軟骨好爽脆,就算凍左都仲好好食,而醬油好有港式瑞士汁既味道,唔會得個鹹字!「燒油甘魚鮫」呢個食落會令我有「叮」一聲!首先唔會一夾啲肉就好散👍🏻其次係燒到塊魚皮好脆,亦保持到滑溜既口感😋😋真心推介刺身好新鮮講到海膽...我對海膽既腥味特別抗拒的!但今晚食既呢個加拿大海膽,令我有刮目相看係香港從未見過咁結實既海膽,唔會出現一part既跡象,重點係唔會有強烈既腥味超好食赤貝刺身每次去親食日本野,呢個一定係我既必選赤貝夠新鮮就已經好好味三文魚他他沙律配左柚子dressing, 味道超refreshing鰻魚鹽
我手機就黎無電,餐廳仲有手機充電服務架

除左sake既質素高之外,食物一啲都唔差🤩

「免治雞肉捧」

刺身好新鮮
超好食

赤貝刺身
每次去親食日本野,呢個一定係我既必選
赤貝夠新鮮就已經好好味

三文魚他他沙律
配左柚子dressing, 味道超refreshing

鰻魚鹽燒

燒雞泡魚乾
質感好soft,唔會燒得好乾

呢度不論Sake還是食物,都令我讚不絕口!!!
2019-09-05
  • 燒油甘魚鮫