2021-10-05 1801 瀏覽
全港最好食嘅牛腩河之一九記牛腩河 相信冇乜人未聽過佢個名 今日舊地重遊 令人懷念相信有跟開本人食評的朋友都應該知道本人前世同牛有仇 而偏偏九記牛腩又真係好美味首先佢哋個湯底濃而不膩 飲完唔會口乾 河粉軟硬適中 頗彈牙 有口感 至於主角清湯腩 入口有咬口但並唔韌 因為本人並唔鍾意食牛筋 所以佢嘅質感非常啱我胃口 咬落就有濃濃嘅牛肉汁於口內四溢 而且可能佢哋係順紋切 所以可以好有趙口 以及牛腩份量適中 可以餸完成碗河粉始終今時今日嘅消費水平偏高 但要$60食碗牛腩河始終略嫌偏貴 如果可以將價格向下微調會更受歡迎
全港最好食嘅牛腩河之一
九記牛腩河 相信冇乜人未聽過佢個名 今日舊地重遊 令人懷念
上湯牛腩河粉
上湯牛腩河粉
2021-09-03 3196 瀏覽
之前去過幾次去食其他食店,家人一直嚷着要食九記牛腩,昨天終於在晚市時段去光顧。平日的晚上六時多,人流不多,順利入座。三人行,已經沒有河粉供應。各自叫了牛腩伊麵、牛腩粗麵,及後家人忍唔住追加了一份咖喱牛腩伊麵。咁嘅情況,唔使講,都知道一定係好食啦!牛腩鬆軟可口,伊麵不是太油,棉質甘香可口,粗麵沒有鹼水味,咖喱味濃香,湯底清香濃郁,店員告訴我們他們只選用了牛做湯底。(因為有一些其他小店,會加了豬骨做湯底的,由於我自己不食豬肉,所以對此多作特別查詢)喜愛清淡的我,略嫌偏鹹。食後還是有一點口乾,不知有沒有請「師傅到」。不太喜愛蔥花的我,對他們在麵上加的蔥花,感覺是靈魂的所在!$60-$65一碗,份量十足!地方整體乾淨企理,只收現金,沒有免費茶水供應,飲品也不便宜,凍檸茶$26。營業時間為12點至晚間10點左右,星期日及公眾假期休息。應該都是上了岸的小店,舊有的味道,還是需要多珍惜,有機會總要去多幾次!

上湯牛腩粗麵
上湯牛腩伊麵
2021-09-01
上湯牛腩粗麵
上湯牛腩伊麵
  • 咖哩牛筋腩伊麵
2021-07-27 1072 瀏覽
✨上湯牛腩伊麵牛腩較瘦 肉質較柴黐牙伊麵 麵質幾好 唔會過腍湯略鹹 食完會好口渴唔知係咪疫情關係 星期六中午都唔需要等位近年好少食九記 因為唔係平但食物一次比一次差環境服務普通 今次之後未必會再去
✨上湯牛腩伊麵
牛腩較瘦 肉質較柴黐牙
伊麵 麵質幾好 唔會過腍
湯略鹹 食完會好口渴

唔知係咪疫情關係 星期六中午都唔需要等位
近年好少食九記 因為唔係平但食物一次比一次差
環境服務普通 今次之後未必會再去

2021-07-19 1389 瀏覽
九記出名既就係咖喱牛筋腩伊麵,於是同朋友一人一碗,本身好肚餓,都擔心唔夠飽,點知一黎到…嘩…多到咁!好足料 !啲餸真係好多,食餸都夠飽。咖喱味好香,好入味,不過感覺有啲油。

2021-05-14 2019 瀏覽
我同同事都係牛腩迷,終於專登山長水遠走來食上環九記牛腩,我既心情又高漲又期待,去到現場叫左一碗上湯牛腩河,加淨湯。我同事叫左咖哩牛腩撈加凍檸茶,過左數分鐘食物到啦,目測碗牛腩河粉碗既size比起淨湯碗大小小,以一個正常男人來計,依個份量一定唔夠食既,好事不宜遲,試下碗上湯牛腩河先,第一啖就試下牛腩湯底係淡而無味,略帶小小鹹,再試埋牛腩,噢,味道一般,而且唔夠諗及好韌,河粉份糧不足,4至5啖食完,再試埋碗淨上湯,上湯味只有味精味同鹹味,完全大打拆扣,連我咁鐘意飲湯既都頂唔住,基本沒可能會食飽,不能接受。我再試下同事既咖哩牛腩伊麵,咖哩味淡而且咖哩好稀,咖哩牛腩同伊麵都都只可以講用來維持生命。總括來講,我同同事都比負評,sorry,係劣評先岩,你問我仲來唔來食?以咁既價錢同食物,我只可以講沒下次。
2021-05-11 1469 瀏覽
慕名而來到這裏是牛腩,我叫了牛筋牛腩撈伊麵就要80多元,加上一杯奶茶一共要110多元。咖喱汁美味,牛筋也炆得很軟,伊麵也彈牙,但是牛腩就有點兒柴,加上價錢有點兒貴。此外奶茶也一般,沒有特別之處,應該不會再來了。
2021-05-11 1125 瀏覽
响香港咁耐聽九記牛腩好耐,但都未試過終於試咗次(其實本身想去水記,但去到先知星期六日唔開,所以最後去咗九記😅)嗌咗個咖哩牛筋腩粗麵(俾同行朋友話5識食,黎九記梗係吃清湯腩好似佢咁樣😂)但鍾意重口味,所以就要咖哩湯底比想像中大碗,湯底算濃郁厚身,最欣賞嗰粗麵,彈牙冇鹼水味,索哂D咖哩湯,正牛腩就普通啦,但好多舊..同行朋友話:你碗梗係多牛腩,5靚嗰D部份用黎整咖哩㗎嘛~我就對牛腩、爽腩、崩沙腩冇乜研究覺得成碗野好味就係咁膚淺呢碗咖哩麵冇記錯好似$60, 可以接受價錢味道覺得都5錯嘅,但又未到要專登去食嘅程度...(可能我5係吃清湯腩,5知有乜驚為天人嘅味道..)
响香港咁耐
聽九記牛腩好耐,但都未試過
終於試咗次
但鍾意重口味,所以就要咖哩湯底
牛腩就普通啦,但好多舊..
同行朋友話:你碗梗係多牛腩,5靚嗰D部份用黎整咖哩㗎嘛~
我就對牛腩、爽腩、崩沙腩冇乜研究
覺得成碗野好味就係咁膚淺
呢碗咖哩麵冇記錯好似$60, 可以接受價錢
2021-04-19 1087 瀏覽
九記不嬲都出名多人食,但近年無以前咁癲大排長龍。今次同朋友晏晝5點食,無乜人。嗌左咖哩牛筋腩粗麵,凍奶茶,凍咸柑橘,埋單$117。點解河粉成日都賣曬既,有無咁搶手呀🥲其實呢到有最低消費每人$60, 即係一碗麵既價錢。雖然我地嗌得1碗麵,但加2杯野飲所以都ok!
2021-04-10 1086 瀏覽
1.上湯牛腩米 $60牛腩超級軟林,比左6、7舊😋湯底偏鹹,米粉質感正常,份量吾係好多,整體高質吾錯,但價錢偏貴🤣值得一提既係飲落吾似味精湯,飲完都吾會好鹼,吾錯喔 (評價:6.9/10)2.咖喱牛筋腩伊面 $65咖喱汁超濃郁,香辣惹味,用黎撈麵一流,而且超級掛汁😋個汁好好味,牛筋牛腩都十分軟林,份量都多,整體好味推介,我覺得呢個值得番兜 (評價:7.2/10)💡個環境同服務吾算好好,我覺得如果經過中環,就可以黎試試,吾洗特登黎食
1.上湯牛腩米 $60

2.咖喱牛筋腩伊面 $65

由90年代大排檔開始 幫趁多年 當年嘅牛腩同埋湯底真超班。 然後多年無去 因水準下降驚人 價錢卻拾级跳 由街坊食堂 搖身变成遊客打咭点。今午路過 午飯時問1:30pm 都唔使排隊 故且去懷舊一吓 食碗腩伊。賣相仍不錯 先飲啖湯 有水準 伊麪都夠冧 但主角牛腩就 乾、柴、無肉味。難食情度 超哂標。盛惠$65大元。呢度D招呼 咁多年都出哂名差啦 今天依然故我!今時今日 清湯腩選擇多的是 咁嘅食物水準,服务態度和離地高价錢 真係祝佢好運。 對佢雖然仍有D情意结,支持佢起家嘅街坊,尤其當年最捧場嘅的士大佬 真係回頭太難!
呢度D招呼 咁多年都出哂名差啦 今天依然故我!

牛腩伊麪
2021-03-17
2020-12-05 2166 瀏覽
最近疫情外賣,味道差到不得了,吾知係咪咁啱果日,我地又係叫平常的咖哩伊麵,咸到不得了,沒咖哩味只有一個咸(我自己加水加咖哩醬),另外果個清湯又係咸,九記過诲必買,例牌order 4碗咖哩伊+2個淨清湯,足夠2人午餐和晚餐,太失望,老公最近經過都無再買,失左信心,遲D再睇吓老公佢再比吾比機會再食。
  • 咖喱牛筋腩伊麵
2020-11-29 2035 瀏覽
唔知幾時開始,當堆砌係街嘅唔係遊客而係香港人時,九記嘅人龍都慢慢消失。每次經過都諗緊到底有咩吸引,但每次都俾長長嘅人龍嚇到打退堂鼓。今次倖存者之所以食到係因為過咗peak hour無人排隊。茶記嘅服務水平大家都預咗,無咩特別之處。都係坐底,9秒9叫野食,然後9秒9交臺。九記清湯牛腩河最經典嘅菜式點少得佢。湯算清、河算滑、但牛腩少少失色。首先要讚佢嘅切法,切到岩晒一啖放入口,但又唔會太細件。同埋懷疑佢嘅切法同牛腩紋路有關,避免食到筋部咬唔開,但可惜肉味唔濃同食落都係痴牙,聽聞以前食佢都牛腩係唔痴牙加入口即溶。俾倖存者評嘅話,佢正常發揮,無唔好食,無特別之處。

九記清湯牛腩河

2020-11-29 1614 瀏覽
昨天,去上環九如坊逛逛,蕃茄通粉人山人海,老公話唔好等位啦 ,見斜對面九記無人排隊,中伏,所謂咖哩牛腩撈麵,其實是倒紅色辣椒油係麵到(紅油撈麵),食咗兩口麵辣到咳咳,放棄唔食,我問掌櫃小姐:依個唔係咖哩,係辣椒油撈麵,佢個男伙記即刻答口話:「依個係正常」。吓!咁係咪我唔正常啊九記,依個完全唔係咖哩播,係紅色辣椒油撈麵,伴清湯牛腩。我哋未入座時,見到個惡伙計 (又係佢)趕走個女仔,原因佢朋友仔要出去攞錢,未落得單。係兩個少女,佢紅都面哂咁離座。

2020-11-28
2020-11-29 1530 瀏覽
一碗麵嘅時間,聽足幾個是非,當住客人面嘲笑其他客人,你就知道e班老嘢唔係態度差咁簡單,係人品問題。推薦人地食淨腩,一睇個價錢即刻走,e句嘢個收銀阿姐講咗三次,前前後後嘅意思係話人食唔起唔識食,有個阿叔話而家大把地方有得食,佢就再講埋大埔油麻地邊間邊間,難食到咩咁😒總之九記係牛腩嘅唯一標準,只有佢好食,無所謂口味嘅嘢,唔啱你就係你唔識食嘅果種驕傲,well 好嘅,人生有碗牛腩俾你驕傲下。熟客咪好態度囉,見我生面口又後生,個光頭侍應企係檯邊全程望住我食!見我落醋,陰陽怪氣話果枝醋黎㗎...鬼唔知係醋咩,我都唔想咖哩麵落醋,你啲鹼水味重到咖哩都冚唔住嗱曬鼻,逼我落醋,仲以為搵到位寸人。食物上公平講佢,咖哩牛腩好似地拖咁爛溶溶,麵鹼水味太濃,提一下,今日濕度60幾乾燥晴天,無必要落重鹼水。朋友碗清湯腩,佢好欣賞個湯,不停話好飲,牛腩淋得黎都成型無溶溶爛爛,不過麵佢唔鍾意,可惜無河粉。口味嘅嘢百人百味,對我來說,屋企長輩整嘅清湯腩都好好味,無嘢吸引我再去,除咗去觀察班停留係80年代大富豪夜總會思維嘅夥計。

2020-11-27 1278 瀏覽
前幾日突然好想食九記 就專程走咗去 食呢碗 咖哩牛筋腩伊麵! 真係太好味! 既唔會因為好濃味食到口乾 又好夠味!真係 咁多年 都係呢個味 先真心勁!By the way 依家有外地人排隊 服務態度 超好 仲識講笑☺️
真係 咁多年 都係呢個味 先真心勁!
  • 咖喱牛筋腩伊麵