2010-06-19
早排去完永利街影相,順便路經九記,7:15pm就這裡dinner!舖頭都多人幫襯,但未至於要等位.網上及多位食家吹噓九記 的清湯牛腩及咖喱牛腩如何馳名---湯底加入藥材炮製,藥材選料更會按季節調配,為全港最知名的牛腩麵店之一。係咪真係咁好?自問第一次幫襯,叫了清湯牛腩伊麵,得出以下答案1.$29元碗,好細碗,食完好似食左陣風咁!2.最低消費每人$27,即是不能一個人share一碗麵食羅3.散叫飲品$13(好細杯),連一杯清水都唔比人4.清湯牛腩伊,湯面好多油,牛腩偏肥,有肉那边好硬, 重好黐牙, 真係食完有排撩牙, 重有d湯好鬼淡茂茂,極普通的味道,那有藥材味???5.收錢的老板隻眼生在額頭上,黑口黑面,唔比人揀位坐,有客問有冇爽腩,佢初頭話唔知仲有冇...等客人叫咗普通腩麵,食到一半忽然同佢講話又有爽腩,焗人食多碗,做生意D手法真係令人側目!仲有我地睇緊餐牌不久已追問幾次要食乜?樣子表現極不奈煩6.老板同伙記等客人埋單走後背後講客人是非,仲要大大聲講...嘩!人品好有問題,可能我地食完走後都會講喎!本人对此相當反感,況且有些地方的清湯牛腩麵比佢好吃好多,所以一定不會再幫親了。
1.$29元碗,好細碗,食完好似食左陣風咁!
2.最低消費每人$27,即是不能一個人share一碗麵食羅
3.散叫飲品$13(好細杯),連一杯清水都唔比人