前兩晚了去左呢間日本餐廳,真係超級十分極之嬲😡😡😡😡我地兩大兩細,7點幾落左單,等左超過40分鐘都未有野食,眼見其他遲嚟嘅人已經食緊,於是問下係咪漏單,個女侍應話其他人好早落單⋯⋯,三分鐘後有一位阿叔走嚟我地張枱,一句「唔好意思」都冇,就講「你地食咩」,我地再問「咁係咪漏左單呀?」,佢用爛仔講數嘅語氣同我地講「依家咪問你食咩囉!」,我再問「係咪唔見左我地張單呀?」,佢終於發火,你冇睇錯,係餐廳呢位唔知侍應定老闆嘅大叔發火!「係漏單,你再唔講,你仲要等耐D!」⋯⋯由於帶著兩個小朋友,我整個過程都已經好溫柔,而且見小朋友好肚餓,我都以包容嘅態度對待⋯⋯最後我同小朋友講「媽媽知你地好肚餓,不過無禮貌唔可以接受,我地去第二度食!」。我離開之前,竟然仲聽到大叔同廚房講「噢!唔駛煮!」佢嘅語氣應該係想叫「Yeah!👯🎉」⋯⋯🙄
前兩晚了去左呢間日本餐廳,真係超級十分極之嬲😡😡😡😡
2017-09-24 439 瀏覽
時間正值lunch time 下午1點左右,天氣又熱又焗,我同班朋友四個人係附近兜左個圈唔知食咩好,見到舖入面有幾個空位就想快快趣入去食。點知一踏入門口半步,有個女職員已經兇神惡煞咁衝埋黎,手打交叉,語氣又差,大大聲咁話:「今日唔入客架啦!唔接生意架啦!太多人做唔切呀!」就咁就趕左我地出去。其實你多人做唔切,你咪可以慢慢出餐,我地唔介意等耐少少,反正有空位點解唔可以比人坐住等? 就算真係唔想做生意,我可以體諒,但建議你下次可以掛個牌係門口,閂埋道門,唔洗等客人入到黎先喝人出返去。同埋說話態度可唔可以好少少呀?唔好意思都無句,得罪左你咩?以後唔會再黎

2017-09-17
  • 沒呀
2017-08-23 408 瀏覽
食第二次,兩次都晚餐,上次太肚餓食乜都覺得好食不能作準,今次路過又食一次,叫咗牛肉猪骨湯烏冬(原本叫地獄湯,怕太辣老闆叫小弟轉猪骨湯),餐跟兩件壽司同飲品,另再叫三文魚蝦天婦羅卷,加埋都係80幾,但品質同味道俾起好多酒店還要好,啲湯最正,食完烏冬連湯都飲埋!以咁嘅價錢有咁嘅質素,值得一讚同推介!👍🏼👍🏼👍🏼上次食個壽司餐都已經值門票價,不過冇小弟最鍾意食嘅八爪魚壽司食,啲壽司飯正,比起好多日本菜名店重好多多聲,下次叫多幾個朋友去,叫多啲嘢食下再出報告!
2017-08-21
  • 猪骨湯底嘅烏冬
2017-05-09 447 瀏覽
小朋友鍾意食日式料理,所以同佢地試一試。就係屋企樓下,一試無妨。叫咗一個牛肉鍋加烏冬,刺身,牛柳粒。刺身係新鮮又大件,彈牙唔腥,好鮮甜。牛肉鍋有驚喜,足料,配料有日本魚蛋,金菇,粉絲,冬菇,菜,豆腐。湯底唔太甜但濃郁,牛肉唔「鞋」。牛柳粒不過不失,唔韌。洋蔥夠淋夠入味,唔錯。總括黎講係唔錯的,我見到好多人食拉麵同飯。餐牌好似有地獄拉麵,下次要去試一試有幾地獄
叫咗一個牛肉鍋加烏冬,刺身,牛柳粒。
刺身係新鮮又大件,彈牙唔腥,好鮮甜。
牛柳粒不過不失,唔韌。洋蔥夠淋夠入味,唔錯。
2016-12-25 654 瀏覽
平時夜晚食飯都會去依間日本餐廳食, 食物味道都幾好, 而且價錢亦都平民化而且老闆好有人情味, 經常創造新款菜式俾我地食值得推介既食物包括七味魷魚鬚, 幾款石鍋飯, 炸餃子, 手打烏冬等等菜式

而且老闆好有人情味, 經常創造新款菜式俾我地食

2016-12-18
  • 七味魷魚鬚
  • 炸餃子
  • 芝士雞石鍋飯
2016-07-10 895 瀏覽
今日係2016 年7月9日,氣温36 度,講緊的係幾10年黎都冇試過咁熱的7月份。本身同媽子諗住打冷或者去食泰國餸,旦咁的天氣再去迫大排檔,又或者係坐街邊都好似會食唔落野。苦腦緊的時候,經過呢一間餐廳, 細細間的,住左慈云山20 幾年都冇見過佢,就估佢應該係新開將的。入左去的時候,店員(唔知係唔係老板定員工). 都好有禮貌咁請我地坐低慢慢睇下個餐牌,揀啱先至坐低點野食。3丁友,睇到餐廳的貼圖。最後叫左幾個唔同的野食,開心些牙.…壽喜燒牛肉鍋+普通烏東, 呢個上的速度最快,所以第一個試的味道就係呢個。同出面食開的牛肉鍋差唔多,牛肉份量都幾夠,湯底夠濃味。bb墨魚鬚,呢個食物第一次食,45蚊, 送黎的時候放係鐵板上面,熱啦啦的,好好食,絕對值得推介。壽司松.…er, 呢個壽司拼盤價錢合理,都係98 蚊姐,不過略略覺得個飯太大舊,而且賣相都一般,呢個下次就唔會再encore。燒3 文魚腩,嘩,呢個簡直係必食推介。個剛剛燒出黎的3 文魚腩充滿魚油味,個皮咬落去脆卜卜的,加少少令檬汁落去,味道更加出,呢個比出面好多放題/普通日式餐廳做得出色好多。另外仲點左幾舊壽司同雞軟骨,3 個人埋單300

另外仲點左幾舊壽司同雞軟骨,3 個人埋單300 蚊有找,食到都好滿足。除左味道滿意之外,都食到小店獨有的味道,所以呢間細細間的餐廳,絕對值得再去一次幫襯。

2016-07-09
2015-08-19 820 瀏覽
本身住慈雲山,之前行開見有食店新開張,一於同女朋友試下入到去裝修一般,但感覺乾淨服務員有禮貌!食物有驚喜!!地獄叉燒拉麵算有水準!?完全估唔到,蕃茄雞柳烏冬,湯底不錯!烏冬稍有點淋!但整體評分中上!三文魚腩刺身佢用4舊上碟,好彩冇雪味比同區某間的還要好!以舊區屋村黎講值得再支持!
本身住慈雲山,之前行開見有食店新開張,一於同女朋友試下

入到去裝修一般,但感覺乾淨

服務員有禮貌!
但整體評分中上!
三文魚腩刺身佢用4舊上碟,好彩冇雪味

比同區某間的還要好!
以舊區屋村黎講值得再支持!
2015-08-03 686 瀏覽
今日原本冇想過會到慈雲山晚餐,但因太子道東塞車,改道變成迷路最後渣到去慈雲山。純文字討論因應原本冇想過要寫食評,冇打算相機食先,收左工仲要影相打字好攰架嘛。食日食既係7號同5號餐。唔係食神級舌頭講唔出味道有乜優劣點,但50蚊內一位既晚餐完全係物有所值的,味道不錯,分量也夠。用餐環境雖然不闊落但也沒有太壓迫,更重要係乾淨啦,而且店員廚師服務很禮貌。剛上openrice 睇先知道係新開幕。為鼓勵佢地,特寫食評作支持同記錄,希望下次再來可以變得更有水準。p.s. 如果佢地有麵屎湯就好喇。p.s. 非包膠廣告,不請勿X

食日食既係7號同5號餐。

剛上openrice 睇先知道係新開幕。

p.s. 如果佢地有麵屎湯就好喇。
p.s. 非包膠廣告,不請勿X
2015-08-03