2017-02-08 688 瀏覽
第一次去食浜燒,朋友介紹海鮮好好食,仲勁贊服務超好,黎到尖沙咀就行去堪富利士道試下喇!想當年去得呢條街都係夜浦居多,估唔到而家多左咁多食堂,地點易搵,環境寛闊,日式擺設好得意,晉豬好鐘意講返食物先,主打浜燒海鮮,用料超新鮮,鮑魚放上爐燒還一直在動,全程有位服務員先生幫忙燒,仲細心切好給我們,少少既價錢,五星級的服務晉豬好鐘意門口既日式擺設,主動叫我影返張靚相重點推介的海鮮,蝦比我手掌還要大,鮑魚一直在動,食落鮮甜爽口,份量十足,賣相又靚,又好食又好睇有沒有看到蝦的長度,不是騙人的,真係好大隻,煮熟了肉質爽口彈牙,燒得剛剛好,口感很回味!蟹肉味道鮮甜,還給了三款鹽點蟹肉食,我個人比較喜歡岩鹽,少少咸仲提升了蟹肉的口感,推介燒帶子,燒之前還未開口,超級新鮮,帶子肉入口即溶咁,軟綿綿的口感我最愛,晉豬也很喜歡,視覺享愛中這個也是重點必食,蟹殼很多膏,放隻雞蛋一齊用爐燒,熟了塗在麵包一齊食,我也是第一次這樣吃,口感豐富,蟹肉味濃,配麵包食很特別,呢個回頭率高呢個我最最最愛,原條浦燒鰻魚,真係好好食,肉質鮮嫩,口感鬆軟,醬油味濃,食第一塊已經停唔到口,價錢適中,值得一試再試

晉豬好鐘意門口既日式擺設,主動叫我影返張靚相
2017-02-01
5 分鐘 (堂食)
位於尖沙咀的九井水産,是一間集合浜燒,串燒,壽司,刺身的日本餐廳前天是媽媽農曆生日,所以齊齊來慶祝慶祝吧六種刺身盛盒$368刺身盛盒以冰盆載著,駕勢非凡。六種刺身因季節不同,而略有更改。包括: 赤貝,吞拿魚,油甘魚,鯛魚,三文魚,帶子。帶子切成對半,肥美滑嫩,非常好吃油甘魚是我最愛的魚肉之一,結實爽囗,味道濃郁。鯛魚是季節魚刺身, 鯛魚捲成花形,白滑且帶有嚼勁,放上三文魚子,賣相更吸引。三文魚魚肉嫩滑,吞拿魚肉質鮮紅,魚肉鮮濃,軟滑厚重。赤貝量多爽脆,富嚼勁囗感。蟹子沙律$48價錢相宜的蟹子沙律,想不到份量可大。蟹子沙律以青瓜絲,蟹栁蟹子,伴以沙律醬混合而成,美味可囗彩虹卷$128沒有點壽司,因為我點不少卷物,澱粉控要獨自吃吃吃。彩虹卷色彩繽紛,面層蓋著帶子,三文魚,吞拿魚腩,吸引美麗米飯包著青瓜,牛油果,脆軟夾撃,囗感豐富。香蔥吞拿魚腩卷$88吞拿魚卷賣相較為遜色,米飯黏性重,吞拿魚腩黏度也高,整件卷物欠缺囗感,但味道不錯。十種串燒$238十串串燒全部呈上,令人心心眼了。即叫即燒的串燒,包括: 黑豚荔枝,煙肉鵪鶉蛋,大啡菇,安格斯牛柳,牛舌,大蔥雞肉,車厘茄,日本蕃薯,栗米,油豆腐。
位於尖沙咀的九井水産,是一間集合浜燒,串燒,壽司刺身的日本餐廳
前天是媽媽農曆生日,所以齊齊來慶祝慶祝吧
六種刺身盛盒$368

刺身盛盒以冰盆載著,駕勢非凡。

六種刺身因季節不同,而略有更改。
包括: 赤貝,吞拿魚,油甘魚,鯛魚,三文魚,帶子。
帶子切成對半,肥美滑嫩,非常好吃
油甘魚是我最愛的魚肉之一,結實爽囗,味道濃郁。
三文魚魚肉嫩滑,吞拿魚肉質鮮紅,魚肉鮮濃
,軟滑厚重。
赤貝量多爽脆,富嚼勁囗感。
蟹子沙律$48

價錢相宜的蟹子沙律,想不到份量可大。

蟹子沙律以青瓜絲,蟹栁蟹子,伴以沙律醬混合而成,美味可囗
彩虹卷$128

沒有點壽司,因為我點不少卷物,澱粉控要獨自吃吃吃。
彩虹卷色彩繽紛,面層蓋著帶子,三文魚,吞拿魚腩,吸引美麗
米飯包著青瓜,牛油果,脆軟夾撃,囗感豐富。
香蔥吞拿魚腩卷$88

十種串燒$238

十串串燒全部呈上,令人心心眼了。

即叫即燒的串燒,

包括
其中最特別是燒油豆腐,豆腐外皮結實,內裡滑嫩,充滿湯汁。

不過味道有點酸味,不知是變了還是什麼
黑豚荔枝串燒,是另一推介食物。

豚肉燒後略為肥膩,但包著酸甜清新荔枝,入囗爆汁,果汁充滿囗腔,非常美味。
黑糖綠豆卷$38

小小一條的卷蛋,黑得吸引。
黑糖造成的卷皮煙靭嚼勁,黑糖味道濃郁,包著綠豆夾心,扎實囗感,甜蜜但不膩。
2017-02-07
2017-02-08 88 瀏覽
時晩一行三人,來到九井一齊慶祝慶祝哦。這個月大約吃了六餐浜燒,因為太多朋友要慶祝了。浜燒二人前$468二人前浜燒,份量多,且有贈送食物,價錢超值。 晚上六時後光顧,贈送一份價值$68的蟹肉蟹膏甲羅燒,價值$220一支清酒。二人前浜燒包括 五種海鮮:鮑魚,北海道扇貝, 松葉蟹腳, 日本蠔,大虎蝦。食材以大冰盆呈上,氣派十足,必定呃like哦。全部由服務員哥哥燒製,看著他表演,等吃就可以了哦。不過不知服務員是否新手,看到他手忙腳亂呢。先燒的 蟹肉蟹膏甲羅燒,是我最愛的浜燒之一。蟹蓋滿載蟹膏,蟹肉,雞蛋,燒後都溢岀來呢。蟹膏膏味濃香,但服務員燒得不太熟透,雞蛋和蟹膏未有溶合,囗感失色,燒多一會兒較好哦。非常大的北海道扇貝,燒至一半後,需拿回廚師清潔後再燒。扇貝亮白肥美,以木魚汁,清酒燒起,分外鮮美迷人。鮑魚燒得會較少隻一點,切成小狀方便進食。鮑魚可沾上海鹽,抹茶鹽,提高鹹鮮。鮑魚爽囗鮮美,彈牙富嚼勁,媽媽很喜歡哦。日本蠔以清酒調味,滑嫩入囗,帶有餘韻,鮮度滿分。松葉蟹腳燒後色澤吸引,蟹鉗雪白飽滿,但也燒得不太熟透。超大的虎蝦最後呈上,曾在別店吃過特大虎蝦,那蝦肉在咀裡彈跳的滋味令我回味至今。
時晩一行三人,來到九井一齊慶祝慶祝哦。

這個月大約吃了六餐浜燒,因為太多朋友要慶祝了。
浜燒二人前$468
二人前浜燒,份量多,且有贈送食物,價錢超值。

二人前浜燒包括

五種海鮮:鮑魚,北海道扇貝, 松葉蟹腳, 日本蠔,大虎蝦。

食材以大冰盆呈上,氣派十足,必定呃like哦。

全部由服務員哥哥燒製,看著他表演,等吃就可以了哦。
不過不知服務員是否新手,看到他手忙腳亂呢。
先燒的 蟹肉蟹膏甲羅燒,是我最愛的浜燒之一。
非常大的北海道扇貝,燒至一半後,需拿回廚師清潔後再燒。
扇貝亮白肥美,以木魚汁,清酒燒起,分外鮮美迷人。
鮑魚燒得會較少隻一點,切成小狀方便進食。
日本蠔以清酒調味,滑嫩入囗,帶有餘韻,鮮度滿分。
松葉蟹腳燒後色澤吸引,蟹鉗雪白飽滿,但也燒得不太熟透。
九井的虎蝦肉質結實彈牙,也非常好吃。
熱稻庭烏冬 $78
雖吃不少肉類和海鮮,還是要吃澱粉飽肚一下。 稻庭烏冬囗感滑溜,幼身順滑,湯頭清香,暖胃美味。
2017-02-07
2017-02-07 568 瀏覽
今日同朋友去食日本嘢我哋去咗諾士佛臺呢間食浜燒嘅日本餐廳入到去覺得成個環境都好好 !好有日本風味其實浜燒已經唔係第一次食啦上次試過一次都回味咗好耐!浜燒嘅意思就係將一啲新鮮嘅魚產 用燒嘅方法煮熟嚟食 保留 海鮮嘅鮮味食浜燒之前我哋首先叫咗幾個冷盤嚟食首先係三色豆腐佢係由魚子、海膽、三文魚腩、同埋豆腐組成 魚仔好有鮮味,一啲都唔鯹海膽亦都好鮮甜肥美吞拿魚腩係搞成蓉咁樣上配合埋淡淡地嘅豆腐,成件事好夾跟住就係苦瓜沙律我自己係唔食苦瓜嘅聽朋友講啲苦瓜苦味唔係好勁,有少少青味,好清新個沙律配咗個柚子汁,我都有食咗少少沙律菜,個柚子汁同沙律菜好夾 酸酸甜甜咁好醒胃跟住就嚟咗一條原條魚刺身呢個魚刺身係今日嘅廚師推介我哋叫嘅時候已經淨番最後一條呢個魚刺身肉質淋淋地,魚味比較淡,配合咗一個酸酸地嘅醬汁食,個味道都幾清新跟住就係一個好豐富嘅刺身拼盤上面有海膽、劍魚、吞拿魚腩、帶子、油甘魚、活赤貝等等值得欣賞嘅係佢每一樣都好鮮味好出色海膽超級肥美有成個手掌咁大件吞拿魚腩一食入口充滿魚油魚味好濃郁令人一試難忘帶子亦好黏口好鮮甜,而且大大件好正另外值得一提嘅係活赤貝真係好新鮮好甜連平時唔係好食赤貝嘅我都覺得超
今日同朋友去食日本嘢
我哋去咗諾士佛臺呢間食浜燒嘅日本餐廳
入到去覺得成個環境都好好 !好有日本風味

其實浜燒已經唔係第一次食啦
保留 海鮮嘅鮮味
食浜燒之前我哋首先叫咗幾個冷盤嚟食

首先係三色豆腐
佢係由魚子、海膽、三文魚腩、同埋豆腐組成
魚仔好有鮮味,一啲都唔鯹
海膽亦都好鮮甜肥美
吞拿魚腩係搞成蓉咁樣上
配合埋淡淡地嘅豆腐,成件事好夾

跟住就係苦瓜沙律
我自己係唔食苦瓜嘅
聽朋友講啲苦瓜苦味唔係好勁,有少少青味,好清新

酸酸甜甜咁好醒胃
跟住就嚟咗一條原條魚刺身
呢個魚刺身係今日嘅廚師推介
我哋叫嘅時候已經淨番最後一條
跟住就係一個好豐富嘅刺身拼盤
上面有海膽、劍魚、吞拿魚腩、帶子、油甘魚、活赤貝等等

值得欣賞嘅係佢每一樣都好鮮味好出色

海膽超級肥美
有成個手掌咁大件
吞拿魚腩一食入口充滿魚油
魚味好濃郁
令人一試難忘

帶子亦好黏口好鮮甜,而且大大件好正

另外值得一提嘅係活赤貝
真係好新鮮好甜
連平時唔係好食赤貝嘅我都覺得超好食
食完冷盤,當然要食返少少熱嘢暖下胃啦!
我哋叫咗一個牛肉火鍋,d牛肉唔好睇佢好似好瘦,但係一咬落去充滿牛肉味
肉味超級濃郁
個湯底甜甜哋,入面有金菇、 紹菜、冬菇、粉絲等等嘅配料,我哋仲叫咗兩碗白飯加湯撈嚟食
個湯汁撈飯真係一流
食咗咁多前菜,終於到今日嘅主菜啦!
就係呢盤咁豐富嘅海鮮拼盤
上面嘅海鮮係超級新鮮!!!嗰隻龍蝦仲係郁緊架!
呢隻燒龍蝦可以話係我食過最好食嘅龍蝦之一
個肉質好彈牙,又鮮甜!而且佢嘅蝦膏亦都係好鮮甜
一啲都唔覺得鞋!師傅燒到個肉質啱啱好唔會過老!讚呀!
個蟹腳充滿海鮮味
燒完之後仲有好多肉汁!一啲都唔覺得乾!比起食buffet嗰啲蟹腳鮮甜勁多
跟住到燒蠔,呢個蠔燒得啱啱好!入面仲係juicy嘅!
而且個味好鮮甜!我個人比較鍾意食呢一啲爽口鮮甜嘅蠔!
所以啱曬我口味!
燒鮑魚就冇乜特別,都好彈牙嘅!而且食得出非常之新鮮!
最後仲有燒元貝
真係超級大隻呀!大家睇下張相嘅對比就見到啦!
我又要忍唔住要讚一讚師傅嘅手勢!
佢燒到個元貝啱啱好熟!入面仲係淋淋地、黏黏地, 一啲都唔會覺得韌,超級好食!
成餐飯都超級勁滿足
環境靚
食物質素好
地點就腳

雖然價錢唔算係好平
但係絕對物有所值 !我覺得絕對係 fine dinner 嘅一個好去處!
2017-02-02
  • 燒龍蝦
2017-02-07 278 瀏覽
新年朋友聚會第一餐開年飯!! 選擇左最近熱潮直捲香港既浜燒!選擇九井係因為朋友最近試過後極讚佢既海鮮同服務, 所以就出動四個為食兵團啦!!地點係尖沙咀諾士佛臺1號,所以好容易便找到,場內以木板裝修為主,裝修別具日本風味,場內寬敞鬆動,加上有露台座位,完全沒有局促感!關於浜燒,從網上的資料得知,浜(濱)燒歷史悠久,是日本漁民最傳統的吃海鮮的方法,一般以貝殼類為主,漁民會把打撈回來的海產即席用炭爐燒熟進食,但礙於香港食肆安全及牌照問題, 只能用瓦斯爐代替。雖然係咁,但絕對絕對無損食物的出品! 每一件海鮮都鮮味十足! 皆因海鮮係由日本北海道即日空運抵港!!就座後不久己經被鄰座的四人前浜燒拼盤所吸引! 燒貝殼的香烤氣味不斷撲鼻而來,,加上還在張牙舞爪的波士頓龍蝦, 我地己經決定亦要點一個浜燒四人前!!!最後選擇了前菜: 三色豆腐 (海謄、吞拿魚腩碎、三文魚子) - $78溫泉蛋伴日本苦瓜沙律 -$68刺身:特選八款刺身拼盤 - $638原條伊佐木魚刺身 (細) - $230浜燒:四人前 - $988 (送蟹肉蟹膏甲羅燒及兩支價值$440的日本燒酒)珍寶蠔 - $10/隻 (即時推廣!!!)鍋物
新年朋友聚會第一餐開年飯!!
選擇左最近熱潮直捲香港既浜燒!

最後選擇了

前菜:

三色豆腐 (海謄、吞拿魚腩碎、三文魚子) - $78

溫泉蛋伴日本苦瓜沙律 -$68

刺身:

特選八款刺身拼盤 - $638

原條伊佐木魚刺身 (細) - $230

浜燒:

珍寶蠔 - $10/隻 (即時推廣!!!)

鍋物:

牛肉鍋 - $138
三色豆腐 (海謄、吞拿魚腩碎、三文魚子)
首先入口的是豆腐和沙律

三色豆腐 (海謄、吞拿魚腩碎、三文魚子) - $78

- 海膽的濃郁、吞拿魚腩的肥美、三文魚子的飽滿,三種食材濃厚的味道不斷衝擊我的味蕾!! 配上底層溫和的豆腐及類似蕎麥麵汁的醬汁,每啖都濃淡交織,是一個不錯的海鮮開胃菜!
溫泉蛋伴日本苦瓜沙律 -$68

- 日本苦瓜口感十分之清爽, 只有極微既甘苦, 連平時不吃苦瓜的朋友也敢於嘗了一塊! 伴有柚子醬汁的另一份清甜味,亦是海鮮盛宴前一個很好的開胃菜!

接下來的是今天的精選海鮮,新年當然要年年有餘啦,但我地7:30PM開始食的時候,己經剩下牛鰍及細條的伊佐木,最後選擇了伊佐木! 留下樣子奇怪的牛鰍攤在冰上

即日鮮 - 牛鰍魚

原條 伊佐木刺身 (細)
原條伊佐木魚刺身 (細) - $230

- 伊佐木是夏季當造的魚,平時食會比較貴,肉質柔軟帶彈性,魚味鮮甜,絕對是嗜魚刺身者的愛好!
特選八款刺身拼盤
超大海膽
特選八款刺身拼盤 - $638
- 吃完啖啖美味既伊佐木刺身後,當然便是特選刺身拼盤!!!
有吞拿魚腩、季節魚、油甘魚、劍魚腩、牡丹蝦、赤貝、帶子、海膽,每款都好新鮮,特別是赤貝和吞拿魚腩。赤貝爽脆而鮮甜,吞拿魚腩油脂適中、入口即化、油脂的味道齒頰留香
我特意將最濃味的海膽留到最後,一塊有足足兩三吋長,一口全放進口中,海膽的鮮甜讓人不禁細嚼慢嚥,閉上眼好好感受刺身的美妙!

差不多品嘗完前菜及刺身,我們的五臟廟其實己經十分滿足

留意到我們差不多完成,店員就開始在旁準備主角浜燒上場!
三種伴鹽 (黑炭、華鹽、綠茶)
浜燒四人前 - 蟹肉蟹膏甲羅燒
浜燒四人前
四人前浜燒一放低,我們己經口角流涎
波士頓龍蝦和鮑魚還在"活動"當中,真的是即叫即燒!!!與此同時,我們亦只需收拾心情,靜侍店員為我們帶來的浜燒盛宴,因為全程均由店員處理和烤燒,這樣除了能確保海鮮不會因過火而浪費之外,也能讓我們聊聊天,慢慢欣賞店員的"表演",確是一件賞心樂事!

在等待浜燒的同時,牛肉鍋也安排送上了!
牛肉鍋
牛肉鍋 - $138
- 食牛肉鍋就是要配飯才好吃! 所以我們便兩人叫了一個白飯,牛肉每片都好大塊,份量適中,在鍋的時候還是半生熟,淋上幾口湯後便差不多可以食了,每片牛肉都肥瘦均勻,不會太多脂肪而影響口感,每一片都好嫩滑,好重牛肉味!! 讚讚!

然後陸續有浜燒海鮮出場了!!

*浜燒出場順序: 蟹肉蟹膏甲羅燒>波士頓龍蝦>松葉蟹腳>鮑魚>日本蠔>北海道扇貝
蟹肉蟹膏甲羅燒
- 這個真的是絕對邪惡的四人前頭炮! 整個蟹蓋內有滿滿的蟹肉蟹膏,加上一隻雞蛋一齊拌勻燒熟,最後熱辣辣地鋪在面包上吃! 香濃美味!
浜燒四人前 - 波士頓龍蝦
波士頓龍蝦

- 這個龍蝦的火侯真的是控制得超級超級好!!!! 肉質爽彈而不韌,新鮮多汁,配埋香濃的蝦膏!
  簡直上了天堂一樣! 這個燒龍蝦絕對是我吃過最好味的!!
浜燒四人前 - 長腳蟹
松葉蟹腳

- 蟹腳的味道卻反而比較淡,店員也有跟我們解釋如果有海鮮的味道不夠,可以加一點鹽把鮮味帶出來,只是之前的每一樣都十分鮮味所以沒有用到,鹽也有分三種 (炭、岩鹽、綠茶),沾了鹽後味道豐富了,雖然蟹腳味道不足,但是店員在處理上可見費盡心思,把蟹腳最細的位置的殼也剪開了,方便客人不會因嫌麻煩而造成浪費!

鮑魚

- 鮑魚有超香濃的"炭烤"香味,我們一直在好奇為何瓦斯爐會有這種效果,百思不得其解之下忘記了拍照
估計是燒貝殼會產出的味道。 鮑

魚也十分之鮮味,有咬口但幾對沒有韌,清潔得也夠乾淨!
浜燒四人前 - 石蠔
日本蠔

- 蠔身夠大,味道鮮味,蠔以酒燒熟,保持蠔身濕潤多汁之餘亦能辟味,酒味微濃!

浜燒四人前 - 北寄貝
浜燒四人前 - 北寄貝
北海道扇貝

- 扇貝大粒且十分厚身! 再次讚賞店員的時間控制做得相當好,燒扇貝一定不能全熟,否則全粒都會好韌,燒香兩邊,中心部分保持著刺身軟嫩的口感就十分好吃!! 美中不足的是日本蠔及扇貝均以燒酒調味,由於酒味較濃,搶了海鮮的味道,所以感覺兩道海鮮的味道差不多。

正當我們品嚐扇貝的時候,店員向我們推介臨場有珍寶蠔促銷,每隻只需$10~~~~

珍寶蠔 - $10
- 本以為促銷的品質會次一等,但絕對是錯誤的想法! 不止沒有次一等,而係超級大隻的3L SIZE的珍寶蠔!!!!! 跟電話一樣大!! $10的絕對的執到寶!! 以這個鮮嫩厚肉的珍寶蠔作結味可算是非常非常滿足的一餐海鮮盛宴!!

總結

整個新年開年飯都十分之完美! 由餐廳的裝修、環境至店員的服務、上菜安排、浜燒功夫等等都十分之滿意。店員細心的服務安排加上海鮮帶來的無窮鮮味,令我們不知不覺己經食到10:30,能夠用數百元享受到這種級數的鮮味,絕對是浜燒熱潮直捲香港的原因! 九井為我們新年的開年飯帶來如此滿足,今年定必事事順利,也祝九井生意興隆!! 十分推薦大家去享受浜燒的樂趣!
2017-02-02
三色豆腐 (海謄、吞拿魚腩碎、三文魚子)
溫泉蛋伴日本苦瓜沙律
原條 伊佐木刺身 (細)
特選八款刺身拼盤
超大海膽
浜燒四人前 - 蟹肉蟹膏甲羅燒
牛肉鍋
浜燒四人前 - 波士頓龍蝦
珍寶蠔
以往2月,氣溫總是非常十寒冷,不過,今年卻有點反常,走在街上,悶悶熱熱,就連各大品牌都為冬季進行大減價,所以,這個周日決定與好友來尖沙咀大掃貨。最後一站來到美麗華,本來想隨便的找一間餐廳吃飯便算,可是朋友想到諾士佛臺吃日本菜,最後,就帶我來到這間日式餐廳開飯。餐廳佔地挺大,枱與枱之間有一定的距離,空間感十足,雖然餐廳不設sushi bar,但餐廳的正中央設有刺身枱,客人經過時,可以清楚看到各款新鮮食材,而餐廳較深處就是半開放式的露天座位。三文魚刺身 - 一客2塊,三文魚色澤鮮豔,肉質鮮嫩,口感豐富,肉厚且脂肪少,放入咀裏有入口即滆的感覺,非常鮮味。 牛油果軟殼蟹卷 - 卷物的味道超讚,口感外軟內脆,軟殼蟹炸得非常香脆,入口鬆軟,而外層一片又一片的牛油果,味道豐盈油潤,配上帶點鹹味的蟹籽,除了令層次提升,亦能帶出牛油果的鮮甜味道。帶子三文魚子丼 - 賣相討好,小青瓜上放滿了三文魚子,感覺就像兩朵小花,而旁邊則放了四片厚切帶子,帶子有一定厚度,入口時肉質彈牙,帶有鮮甜味道,吃時加點醬油享用,味道會更好,而三文魚子的份量則較少,不過口感非常細膩,鹹香感重,魚子爆破後,鮮味更突出,佐飯一流。串

串燒秋葵 - 秋葵一串四條,串燒燒得恰度好處,不會過火,所以秋葵外層除了帶點焦香,口感非常爽脆。
雜錦燒烤拼(10款) - 包括安格斯牛柳串燒、黑豚肉荔枝卷、煙肉生蠔串燒、大葱雞肉、牛舌、牛油粟米、日本蕃薯仔、鮮冬菇、溫室車厘茄及豆腐。
在眾多款串燒當中,個人最愛吃牛舌,牛舌厚切,上面灑上黑椒及海鹽,令牛舌變得更鮮味,而牛舌口感煙韌得來,又帶有咬口,嚼勁十足,脂香味濃,非常好吃。

安格斯牛柳串燒的味道同樣惹味,牛柳粒肉質嫰滑不粗糙,油脂豐腴,帶點入口即滆的感覺,非常Juicy。

另外,黑豚肉荔枝卷串燒也值得向大家推介,黑豚肉本身帶有點點油份,經燒烤後油份都被迫出了,令口感變得結實爽口,包著香甜的荔枝,除了能中和油膩感,亦令味變得更清新。

日本蕃薯仔size 細細,味道超級香甜,口感軟糯, 一啖一口非常滋味。
牛肉鍋 - 這個牛肉鍋超級抵食,鍋內放了大量牛肉,份量十足,絶對足夠2-3人享用,而鍋內的湯底用上壽喜燒,但味道不會過濃郁,淡淡的甜味非常適合香港人口味,而牛肉是薄切的,口感嫰滑,肉汁豐富,牛肉味濃,而窩內除了有主角牛肉內,還有蔬菜、洋蔥及雞蛋,還有滑滑的葛粉,非常好味。
2017-02-05
  • 牛油果軟殼蟹卷
  • 帶子三文魚子丼
2017-02-06 128 瀏覽
今晚同太太同兩個朋友去咗九井水產嗰度食日本嘢,九井水產係好出名食浜燒嘅。浜燒就即用一啲新鮮嘅海鮮去燒。咁今晚呢,就叫咗一個有龍蝦嘅浜燒套餐,另外叫咗一個活魚刺身,再加埋一個刺身拼盤,同埋苦瓜沙律,仲有三色豆腐,同埋牛肉鍋。好啦,首先就講前菜。呢個就係三色豆腐, 有魚子、吞拿魚同海膽,加埋好食嘅豆腐。呢度嘅海膽係超級好食嘅。應該咁講,呢度嘅刺身呢係超級好食嘅。呢個就係苦瓜沙律,配一個柚子汁,味道甜甜酸酸,仲有個苦瓜係爽爽,又有少少青菜味,係幾好嘅前菜嚟㗎。原條魚刺身黎啦,呢個刺身好新鮮,啲肉呢就係好冧嘅呢個就係牛肉煱,呢度嗰牛肉煱係好好味嘅。 點樣好味呢,就係好有牛油嘅香味。你唔好睇佢瘦瘦地咁呀,其實係好有牛味㗎。仲有呢,嗰啲牛肉係好幼嫩嘅,總之成個牛肉鍋,都係好好食配一個甜甜哋嘅湯,用黎送飯就啱啦。所以我就嗌咗個白飯。呢個就係浜燒套餐,九百幾蚊,仲有四杯嘢飲,真係好抵㗎。而且佢嗰啲海鮮就係好新鮮,隻龍蝦拎起上嚟嘅時候,會郁嫁,仲有啲帶子鮑魚都係會郁嫁,所以呢成個浜燒套餐,係非常之抵嘅。味道呢,就係好新鮮囉,仲有就係燒得好好,有個師傅喺你側度燒, 燒得好好,我就畀十分啦。呢個就係刺身拼盤
浜燒就即用一啲新鮮嘅海鮮去燒。

好啦,首先就講前菜。
呢個就係三色豆腐, 有魚子、吞拿魚同海膽,加埋好食嘅豆腐。
呢度嘅海膽係超級好食嘅。
應該咁講,呢度嘅刺身呢係超級好食嘅。
原條魚刺身黎啦,呢個刺身好新鮮,啲肉呢就係好冧嘅
呢個就係牛肉煱,呢度嗰牛肉煱係好好味嘅。

樣好味呢,就係好有牛油嘅香味。
你唔好睇佢瘦瘦地咁呀,其實係好有牛味㗎。

仲有呢,嗰啲牛肉係好幼嫩嘅,
總之成個牛肉鍋,都係好好食

配一個甜甜哋嘅湯,用黎送飯就啱啦。
所以我就嗌咗個白飯。
呢個就係浜燒套餐,九百幾蚊,仲有四杯嘢飲,真係好抵㗎。

呢個就係刺身拼盤,六百幾蚊,裏面的海膽真係好食。

帶子、赤背同牡丹蝦都係好好食。

總之呢個海鮮拼盤,係價錢合理同味道好,正。
全晚四個人食咗二千三蚊左右,我覺得都真係物超所值,抵
2017-02-06 292 瀏覽
又是諾士佛臺,其實尖沙咀放工去飲杯野的地方都幾集中。今晚還未細想那兒食飯,便遇到九井水產的易拉架,吃的是現在十分流行的濱燒。總括來說這兒比其他濱燒來說是十分抵吃,而且環境舒適,服務不錯,食物味道同海產新鮮度都很好,價錢極抵。友人經常要應酬,佢話帶客來吃飯都絕不失禮,佢會多來幾次。串燒拼盤,$238一客有十串串物,即每串$24,比我在渡船利吃的港式燒烤更便宜,但這兒環境精緻多了。最好吃的是燒牛柳粒,軟嫩多汁 巴馬火腿蠔卷燒後的巴馬火腿如煙肉般有焦香,而且更油潤,比普通燒蠔更香口,而且蠔肉比包著,蠔汁被鎖著。蠔肉creamy,不重金屬味,很易入口。大蔥雞肉雞肉醃得夠味, 大葱經略微燒炙後葱香四溢,是我這種愛蔥人士之心水。荔枝雞串荔枝清甜又多汁,包住白肉的雞肉,清清地很幾夾味。蔬菜類別有大啡菇、栗米、車厘茄及日本番薯等等。車厘茄爆汁暖暖的充滿口腔,而日本番薯則甜甜的甜度剛好。友人說串燒不太夠熱,如果可改善例如令各燒物離開爐頭上碟的時間更一致,碟子先預熱等等,相信會驚為天人。浜燒套餐,$468現在店內做優惠,點一份二人份量的浜燒還送上一隻蟹肉甲羅燒以及日本清酒一支。 四百多元只時一支清酒的價錢
串燒拼盤,$238
巴馬火腿蠔卷
大蔥雞肉
荔枝雞串
荔枝清甜又多汁,包住白肉的雞肉,清清地很幾夾味。

蔬菜類別有大啡菇、栗米、車厘茄及日本番薯等等。

車厘茄爆汁暖暖的充滿口腔,而日本番薯則甜甜的甜度剛好。

浜燒套餐,$468
現在店內做優惠,點一份二人份量的浜燒還送上一隻蟹肉甲羅燒以及日本清酒一支。 四百多元只時一支清酒的價錢有活海產濱燒,十分抵吃。
蟹肉甲羅燒
是松葉蟹的蟹身,拌上松葉蟹蟹肉加上蟹膏燒製,最後會加上一隻蛋拌勻。蟹膏經燒製後會更濃縮,而且甲羅燒更是日本觀光協會建議食蟹膏的最好食法,所以一定要一試。坊間會用鵪鶉蛋,這兒是用雞蛋,燒好的蟹膏會比較濕潤。
日本蠔
由於我不是太喜歡生蠔,剛剛串燒吃了一隻就夠,這兩隻還是讓給同行男友人吧!
鮑魚
鮑魚清洗得十分乾淨,但放在爐上依然馬上蠕動,雖殘忍但新鮮。 鮑魚燒製時間準繩,肉質彈牙。
松葉蟹腳
有足足半隻松葉蟹的蟹腳,而且算是大隻,肉不會太少。經濱燒後沒有冷盤蟹腳那種一剪殻便一殻水流出來的尷尬,蟹肉雖不會有焦香但收了水會帶有少少鮮味。

大虎蝦
虎蝦是全晚高潮,極大隻!燒製後侍應將之去殻切粒,每粒還比魚蛋大。蝦肉因為夠大,所以十分彈牙。蝦味略淡但蟹頭啖啖蟹膏可補救。
北海道大扇貝
扇貝塗了醬油和清酒去燒製,所以扇貝有清酒的甜美。
清酒
清酒味略辛口,其實配濱燒會比'甜'清酒更好。
這兒的服務、食物質素、環境等等,絕對可以是見客的飯堂!

2017-01-24
2017-02-05 91 瀏覽
在尖沙咀找來坐落於諾士佛臺的九井水產晚飯,店內裝修帶著日本氣氛,枱與枱之間疏落,坐得舒服。黑松露鮮帶子沙律,用上一般的沙律菜,新鮮清爽,帶子新鮮,少許黑松露,配上醋汁,可算開一開胃。原條鰻魚蒲燒 ,甜甜的燒汁,肉質較淋,但算肥美,如肉質再結實些,味道會更可口。加州卷,賣相精緻,加州卷面上的蟹子較散,但味道可口,牛油果香甜。串燒拼盤有十款串燒,包括安格斯牛柳串燒,黑豚肉荔枝卷,煙肉生蠔串燒,大蔥雞肉,牛舌,牛油粟米,日本蕃薯仔,鮮冬菇,溫室車厘茄,豆腐。份量多,黑豚肉荔枝卷,茘枝的清香減輕黑豚肉的肥膩;煙肉生蠔串燒,生蠔creamy配上較乾身的煙肉,好夾;牛柳串最出色,牛味濃郁,燒得剛剛好;牛油粟米勁香牛油味,粟米甜。車厘茄清甜;日本番薯香滑甜美;豆腐一般貨仔。這串燒拼盤最好與朋友一邊吹水,一邊食串燒,開心至極。
黑松露鮮帶子沙律
原條鰻魚蒲燒
加州卷
串燒拼盤
這串燒拼盤最好與朋友一邊吹水,一邊食串燒,開心至極。
2017-02-03
諾士佛台真的十分多食肆, 要成功令食客留下好印象, 商戶們都好像要各出奇謀, 地鋪能達到好像較高, 但樓上鋪亦不弱, 今次就去到九井水產吃日本菜, 不只吃浜澆, 還有小食及料理.  先來三色豆腐, 日本豆腐嫩滑且豆味香濃,與吞拿魚、魚籽和海膽一併放進口,層次十分豐富,吃時沾日本豉油,整體鮮味更濃厚。溫泉蛋伴日本苦瓜沙律, 苦瓜太過厚切,建議一開三保持爽脆;蔬菜雖新鮮,但必須拌醋汁並與溫泉蛋混和.幾乎每枱也有小烤爐,因為浜燒也是最近流行,另外我又想比較一下這間的質素,所以都點了蟹肉蟹膏甲羅燒及松葉蟹腳。蟹蓋盛著滿滿的蟹肉、蟹膏及雞蛋.嗯...一看到甲羅燒,只有兩個感覺,要不甲羅燒太少,要不內裏的材料太滿,經火一燒,蛋白漲得溢出蟹蓋,除了有點浪費,還會影響蟹肉蟹膏的滑溜...有蛋白的一個,蟹肉的確比少蛋白的那個美味。松葉蟹腳是比較難掌握火喉,往往是殻已燒得漂亮,但肉仍未夠火喉,一開蟹腳,肉有點微散,味道屬一般。除了浜燒,每個類別也點了些,例如刺身及壽司。牡丹蝦刺身好大隻,爽口彈牙,少少黏口,十分喜歡。而鮮帶子壽司沾了適量的wasabi,好鮮甜。燒物類有黑豚肉荔枝卷及秋葵. 一向都喜歡肉加生
三色豆腐
松葉蟹腳
除了浜燒,每個類別也點了些,例如刺身壽司。牡丹蝦刺身好大隻,爽口彈牙,少少黏口,十分喜歡。
牡丹蝦
而鮮帶子壽司沾了適量的wasabi,好鮮甜。
鮮帶子壽司
燒物類有黑豚肉荔枝卷及秋葵. 一向都喜歡肉加生果的配搭,但肉要燒得夠香,荔枝夠甜才成就美味,這串沒有讓人失望;秋葵燒得挺好,咬開依然夠黏性,而外皮又有燒烤味,碰上木魚,增添惹味.
燒秋葵
黑豚肉荔枝卷
日本南瓜蕃薯天婦羅以小筲箕盛著、牛油紙墊底,幾有和風感. 天婦羅的脆漿厚薄適中,沒有過份油膩,不論南瓜抑或蕃薯也很美味.
日本南瓜蕃薯天婦羅
很想吃些熱烘烘的,於是也點了一客海鮮鍋. 大量蔬菜之餘,亦有粗粉絲、豆腐、大蝦、蜆、魚肉等,湯底鮮味,就是美味得要跟湯一併喝下!不過定價略高.
海鮮鍋
若果喜歡浜燒的, 店家有一個套餐也挺划算, 還送一枝清酒哩~
2017-01-25
日本南瓜蕃薯天婦羅
海鮮鍋
  • 牡丹蝦刺身
2017-02-04 408 瀏覽
浜燒,對小妹來說已不陌生。就是早前一次美好的體驗,令我時常記掛這種烹調方式。今晚便約了好姊妹前來九井水產,大快朵頤。由於最近公務較忙,今次聚會可謂匆匆促成,感激大家二話不說抽空出來見面,一切盡在不言中!餐廳面積寬敞、樓底頗高,毫無焗促感覺。大部份座位均很開揚,亦有一些私隱度較高的。店內燈光泛黃,氣氛輕鬆,洋溢居酒屋的風情。我們今晚衝著浜燒而來,幾乎不用多想便可落單,驚喜的是遇著優惠。現時晚上六時後光顧浜燒二人餐($468),便送一份蟹肉蟹膏甲羅燒($68)及一支清酒($220),不喝酒則可轉汽水。幫襯浜燒四人餐($988)的話,贈品便是雙倍份量($576),絕對超值。二人餐包括五種海鮮:鮑魚、北海道扇貝、日本蠔、松葉蟹腳及大虎蝦,擺盤駕勢,有先聲奪人之效。全部食材均置於碎冰上,確保新鮮。不諳廚藝的你毋須擔心,因為燒製過程全由店員負責,食客只需「翹埋雙手」。不過餐廳人手有限,在繁忙時段或要稍為等候。店員首先處理蟹肉蟹膏甲羅燒,只見其將蟹殼內的雞蛋拌勻,然後放在爐火上面,過一陣子再攪攪材料,直至香氣不停飄送,就知快要完成了。小妹把蟹肉蟹膏塗在多士上進食,嘴裏匯聚鮮甜甘香的滋味,雞蛋不但令所
二人餐包括五種海鮮鮑魚北海道扇貝日本蠔松葉蟹腳大虎蝦,擺盤駕勢,有先聲奪人之效。全部食材均置於碎冰上,確保新鮮。不諳廚藝的你毋須擔心,因為燒製過程全由店員負責,食客只需「翹埋雙手」。不過餐廳人手有限,在繁忙時段或要稍為等候。
店員首先處理蟹肉蟹膏甲羅燒,只見其將蟹殼內的雞蛋拌勻,然後放在爐火上面,過一陣子再攪攪材料,直至香氣不停飄送,就知快要完成了。小妹把蟹肉蟹膏塗在多士上進食,嘴裏匯聚鮮甜甘香的滋味,雞蛋不但令所有材料融為一體,更能增添柔滑感,與烘得脆脆的多士雙映成趣。
之後輪到外形脹卜卜、肥嘟嘟的日本蠔,經猛火燒熟後,蠔肉並沒有過份收縮,端過來時仍然飽滿。蠔肉超嫩不在話下,最令人回味就是蠔汁在口中爆發的感覺,味道濃郁、餘韻悠長,恨不得可以多吃一隻呢!
平日沒甚機會吃松葉蟹腳,這次一試亦沒留下深刻印象。店家早已備妥拆肉工具,方便食客享用蟹腳,只是小妹為人懶惰,只嚐了最易去殼的一節,餘下的便交由老友處理。個人認為蟹腳燒得乾身、肉地略粗,鮮味也不算突出,蘸些豉油較佳。
隨著熱力逼攻,北海道扇貝便慢慢張口,店員告知要將其拿回廚房,去除內臟部份。經過處理後,扇貝再次呈現眼前,店員細心地剪開小粒,進食時不怕失儀。扇貝珍寶厚身,燒得嫩滑不老,在酒香的陪襯下,更加甜美。裙邊則有點煙韌,又是另一種口感。
要把大虎蝦燒熟上碟,過程殊不簡單,只見店員將蝦身又企直又反轉,並出動鉗子剪刀脫殼,所花工夫實在不少,單看他們的手勢已值回票價。蝦肉結實彈牙,然而味道偏淡,最美味是蝦頭部份,藏著極多蝦膏,非常濃香,千萬不要錯過!
接著便到巨型鮑魚出場,牠們剛才在爐火上仍不停擺動,新鮮程度毋庸置疑。店員燒製的時間恰好,沒使鮑魚變韌,反而保留爽彈的質感。由於鮑魚片片厚身,入口有種強頑的回彈力,充滿嚼勁。除了鮮味,飽魚表面還燒至焦香,非常可口。
小妹平日滴酒不沾,然而今晚難得與好友相聚,竟然破戒!這支餐廳贈送的清酒名為「辛丹波」,酒精濃度不高,米香味重,入口醇美,沒有嗆喉的火燒感覺。即使如小妹不勝酒力之徒,也能接受,用來佐浜燒之物實在不錯。
跟寶寶在尖沙咀逛完街,從美麗華走到KNUTSFORD 覓食,第一眼便看完九井水產的招牌,正似合我們想食日本菜的心意。餐廳似乎是新開張的,裝修比較簡單,以木為主的傢俬,最令我和寶寶驚喜的是這裡的餐檯分得很開,完全沒有迫夾感,人行的走廊其實是放得下多幾張餐檯的。在尖沙咀這個寸金尺土的地區,居然有餐廳可以提供如此空間給食客,真是未食已經要大力一讚的事。跟居酒屋一樣食物的選擇都蠻多,浜燒海鮮﹑刺身﹑壽司﹑小食等。由於店員介紹浜燒優惠,只要點二人前的浜燒套餐,便可得到一隻原隻蟹肉蟹膏甲羅燒及一枝清酒,於是我們便點了二人前浜燒套餐($468)。二人前的份量已經很豐富,起初以前要自己燒,原來有專人幫手燒的。而且他手勢很純熟地將海鮮燒得剛好,並加上適當的調味,讓海鮮鮮味更為提昇。燒日本蠔,雖然本身不太喜歡食熟了的蠔,但這個還保著蠔的鮮味,沒有沒有苦澀味。燒過後軟嫩,一點也不韌。燒大虎蝦蝦肉很結實很新鮮,加上炭火燒出其香味。鮑魚燒的時候已經用上醬油和鹽加以調味,所以燒起後帶點醬油的咸味,十分惹味。而且肉質燒得剛好爽口彈牙,雖然蠻厚身的但一點都不難咬開。燒北海道扇貝同樣用了醬油加以調味。由於燒的時候店員很
跟居酒屋一樣食物的選擇都蠻多,浜燒海鮮﹑刺身壽司﹑小食等。由於店員介紹浜燒優惠,只要點二人前的浜燒套餐,便可得到一隻原隻蟹肉蟹膏甲羅燒及一枝清酒,於是我們便點了二人前浜燒套餐($468)。
燒大虎蝦

蝦肉很結實很新鮮,加上炭火燒出其香味。
燒北海道扇貝
同樣用了醬油加以調味。由於燒的時候店員很細心地把柱位跟裙邊分開燒,可以更加好的控制時間,所以無論柱位還是裙邊都燒得剛好,柱位依然軟熟而裙邊還保持爽口口感。
燒松葉蟹腳

很大隻的松葉蟹,每隻腳都啖啖肉。而蝦頭都有肉和很香的蝦膏。
蟹肉蟹膏甲羅燒
這個是我在日本某居酒店很喜歡點的一道,但這裡的做法稍為不同。在燒之前會加雞蛋到蟹蓋中,一邊燒一邊攪拌蟹肉味噌和雞蛋。每一口都食到啖啖蟹肉,很鮮甜。加上外脆內軟的法包,配搭起來十分好吃。
壽司拼盤($268)
分別有吞拿魚
油甘魚

油甘魚是我最喜愛的魚生,這個油甘魚很鮮甜肥美。
劍魚腩有一點筋
三文魚

甜蝦很肥很Creamy。

帶子很柔軟很大隻,沒有辦法一口食完。
壽司整體來說很好,用上的都是新鮮的刺身。可是飯的味道比較淡,如果帶點醋香味道層次會好一點。
雜錦天婦羅($138)
種類都蠻多,有茄子﹑冬菇﹑蕃薯﹑南瓜﹑青椒和3隻大蝦。全部都鮮炸起,炸粉薄身可口。
特別喜歡茄子,保持外脆內軟。
還有大蝦,用上新鮮蝦,食到啖啖結實蝦肉而且味道很香。
黑豚肉荔枝卷($48)
用上新鮮黑豚肉,所以燒出來豚肉味濃。配上一個我覺得很特別的材料--荔枝,燒過後荔枝味更突出,而且一咬落去很JUICY,為黑豚肉帶點清新口味。
燒雞翼($35)
雞翼醃得很入味,用上黑胡椒提味,更惹味。

飲品方面,由於優惠期間點浜燒套餐可送一枝清酒。
雖然是贈送的,但並不馬虎。個人不是很熟悉清酒,但覺得這一種很易入口,而且酒味挺香純,跟燒物十分搭。
本來以為沒有點主食會不夠飽,原來份量都很夠。價錢偏貴,但以這個質素的食物﹑服務來說,卻是很值得。
2017-02-02 118 瀏覽
We love to come Knutsford Terrace during weekend.Having drinks and gathering with  friends.Before going to drink,we went to this new restaurant for dinner.The price was a bit expensive for us,but it's reasonable for many people I think, haha!We ordered two sets of sushi,one set includes 8 pieces of sushi.The best sushi would be the prawn, the size of it was quite big.And the taste was sweet and it's very fresh!The second one was the toro,It's not too fat, but the special smell of the toro was ri

Before going to drink,

We ordered two sets of sushi,

The second one was the toro,

It's not too fat, but the special smell of the toro was rich enough!

We loved it a lot!!
仲係放假中嘅初五,一起身媽咪就話今日需要過九龍,太好啦,咁即係可以去九龍食晏喇!即刻搵間餐廳食吓壽司先,搵搵搵...... 最後決定試呢間!喺外面已經見到呢間開咗窗,坐窗旁食又不錯喎!但上到嚟,原來所謂嘅窗旁位並唔係西貢嗰啲咁舒服㗎喎!只係望住啲大廈嘅後面、一堆冷氣機及抽氣扇,唔吸引😑 於是坐近窗旁嘅位置,但點知不論枱櫈都係極度大塵,最後都係調返坐入面嘅位好過喇。set lunch由$68至$178不等,以尖沙咀嚟講真係好抵食。今日就好想食壽司嘅,店員話$118個壽司set係冇海膽嘅,不過又真係幾想食吓壽司,咁就叫個試吓啦前菜茶碗蒸麻麻,個表面有啲鞋,唔夠滑,但入面係OK嘅,幾好味;炸三文魚酸咗啲,開胃就啱嘅,不過都係唔夠滑溜,咬落去好鞋口10件手握壽司配烏冬 ($118)老實說賣相真係麻麻,得5件魚,另外5件都係一件勁細片嘅北寄貝、腐皮壽司及3件八爪魚壽司。先講魚類,切得大件但飯就細,可能因為咁所以顯得塊魚好大,係新鮮嘅,不過入面冇加啲wasabi,魚香冇咁突出,好耐冇試過食壽司要點豉油;北寄貝不過不失;腐皮壽司媽咪食咗所以我唔知味道如何;八爪魚壽司未夾起都見到好鬆散,唉。食食吓喺度
前菜
10件手握壽司配烏冬 ($118)
老實說賣相真係麻麻,得5件魚,另外5件都係一件勁細片嘅北寄貝、腐皮壽司及3件八爪魚壽司。先講魚類,切得大件但飯就細,可能因為咁所以顯得塊魚好大,係新鮮嘅,不過入面冇加啲wasabi,魚香冇咁突出,好耐冇試過食壽司要點豉油;北寄貝不過不失;腐皮壽司媽咪食咗所以我唔知味道如何;八爪魚壽司未夾起都見到好鬆散,唉。食食吓喺度諗,呢個set只係$118,減返前菜烏冬及甜品當佢$38,10件壽司都只係$80,$8一件,可以有要求嗎?
10件手握壽司配烏冬
香蔥碎吞拿魚腩飯定食 ($98)
上面有一粒生嘅鵪春蛋,魚腩剁得算幾幼細香滑,口感軟綿綿,非常好味!呢個就好抵食了!
香蔥碎吞拿魚腩飯定食
甜品係一粒香芋雪米糍,冇乜特別
香芋雪米糍
所有set lunch暫時有9折,大概$110一個人,喺尖沙咀嚟講OK嘅,係咪超級好味又唔係。好在服務超級好,諗唔到食乜都可以過嚟試吓嘅!
2017-02-01
10 分鐘 (堂食)
香芋雪米糍
2017-02-01 303 瀏覽
尖咀放工約了幾個同事食晚飯。揾到一間新開日本餐廳九井,所以決定去一試 ,因為地點就腳,係正諾士佛臺1號。 坐低先來一客芥末八爪魚$48小小一碟,青瓜絲、三文魚子脆卜卜,芥末八爪魚好嗆味,但作開胃小菜不錯。 帶子特上卷$88以牛油果切片鋪係飯上,飯入面包著帶子,呢個卷清得黎又有牛油的creamy。帶子亦鮮甜,幾好食。 特上壽司拼盤$368我們點了2客,有9款壽司,分別有赤貝、吞拿魚、油甘魚、劍魚腩、三文魚、牡丹蝦及帶子等,有一款是季節魚壽司,但會因應季節不同而有所不同。壽司一字排開2客一齊上,件件都光澤肥美,個人最鍾意帶子及劍魚腩,因為鮮甜又肥美,魚腩又夠油脂,食落去滿口魚油香。赤貝都好脆口,咬感乾俐落!!! 食完凍野點左個牛肉鍋$138暖暖胃。牛肉好多,而且鍋都好有份量,湯底甜甜地,有野菜金菇及日本粉絲,材料滑嘟嘟。 雜錦串燒拼盤$238 部長推介呢度的串燒,因為係即點即燒,我地點左客雜錦串燒拼盤,有10款串燒。大啡菇、牛舌、番茄、日本蕃薯、栗米,最特別係個荔枝雞及巴馬火腿包蠔,荔枝甜甜地,包住雞肉清清地又幾夾。巴馬火腿本身的咸味夾住蠔,帶點咸香,

坐低先來一客芥末八爪魚$48

帶子特上卷$88

特上壽司拼盤$368

食完凍野點左個牛肉鍋$138

雜錦串燒拼盤$238

部長推介呢度的串燒,因為係即點即燒,我地點左客雜錦串燒拼盤,有10款串燒。大啡菇、牛舌、番茄、日本蕃薯、栗米,最特別係個荔枝雞及巴馬火腿包蠔,荔枝甜甜地,包住雞肉清清地又幾夾。巴馬火腿本身的咸味夾住蠔,帶點咸香,呢2個串燒出比較少見,值得一試。

原條鰻魚蒲燒$180
食到飽飽地,最後再點左個原條鰻魚蒲燒。估唔條鰻魚幾有驚喜,一大條鰻魚切成一塊塊正方形,排得井然有序,上碟好靚。鰻魚好肥美,但肉質結實得黎唔鬆散,好有彈性,面頭係滿滿的燒汁,微甜但入味。簡單的燒鰻魚卻做得十分出色,抵讚。

呢度新開張無耐,環境好闊落,坐得幾舒服,而且service好好,全晚侍應不停為你酙水,晚飯或想小酌兩杯,唔想係下面等位,不如移玉步上一層,享受放工的慢活。
2017-01-19
  • 原條鰻魚蒲燒,