2018-10-12 565 瀏覽
第一次嚟青衣分店,覺得服務好好~未入坐就會問定需唔需要BB 凳,擺好先帶入座。等候時間都唔算太耐。👇🏻兒童餐做得好靚~呀女都食得好開心!有三款選擇,亦可以揀烏冬或白飯。烏冬後面仲有一件玉子燒同兩隻八瓜魚腸仔🐙,好可愛~ 甜品有兩件迷你紅豆餅(忌廉伴碟)+ 橙汁/ 蘋果汁一杯我兩歲既女食左半份😅 太大份了~ 好像只係$68👇🏻滑蛋吉列豬扒丼:蛋夠熟,好juicy 同夠滑,配白飯一流!脂肪比例亦好靚~玉子燒:熟過頭,有啲散

我兩歲既女食左半份😅 太大份了~ 好像只係$68

兒童餐

玉子燒:熟過頭,有啲散
兒童餐
2018-09-21 515 瀏覽
今次去完迪士尼後打算和朋友去青衣吃完晚餐才回家。這餐廳可以用手機App預先拿票很方便~雖然人太多的關係,還是要站在門口再等。其實我也很久沒來這家吃丼飯了,現在原來與日本人氣的熊本熊合作推出一些定食,當中也包括兒童餐。不過覺得價錢稍微有點貴就放棄 Orz 最後選了主食再加店舖限定!滑蛋鰻魚丼 ($118) + 拖羅定食 ($58)那定食當中包括~沙律、副菜、和風湯 & 3片的拖羅沙律酸酸的很開胃,還配有清新的車厘茄;副菜則有青瓜 ... 和風湯比較清,如果昆布等湯料份量少的話~味道大概會很淡重點的拖羅雖然不是十分高級,但那油脂對我來說剛剛好,入口也即化。看起來很大一碗的滑蛋鰻魚丼,飯量比想像中的多!不過鰻魚就切得太幼身了吧? 這樣子吃起來的口感不討好滑蛋那層都算厚,最少不會看到底下的飯,而且真的很滑喔!另外滿滿的醬汁滲透在飯之中,非常惹味~
今次去完迪士尼後打算和朋友去青衣吃完晚餐才回家。
滑蛋鰻魚丼 ($118) + 拖羅定食 ($58)
那定食當中包括~沙律、副菜、和風湯 & 3片的拖羅
沙律酸酸的很開胃,還配有清新的車厘茄;副菜則有青瓜 ...
和風湯比較清,如果昆布等湯料份量少的話~味道大概會很淡

看起來很大一碗的滑蛋鰻魚丼,飯量比想像中的多!
不過鰻魚就切得太幼身了吧? 這樣子吃起來的口感不討好
滑蛋那層都算厚,最少不會看到底下的飯,而且真的很滑喔!
另外滿滿的醬汁滲透在飯之中,非常惹味~
滑蛋鰻魚丼
2018-09-02
30 分鐘 (堂食)
2018-09-11 394 瀏覽
其實喺我心目中呢間唔係乜嘢高級餐廳係連鎖嘅中價日本嘢我本身唔係想食呢間但係朋友有小朋友遲曬大到另外一間三點已經打烊我見到佢嗰個 三種 唔同嘅吞拿魚其中有兩個係肥美拖羅 仲要有埋吞拿魚蓉飯 雙眼即刻發光仲要係賣208蚊我真係覺得 佢違反咗依個賺錢嘅 定律係咪蝕住賣呢老細雖然唔係咩靚貨但係心理上覺得好抵下午茶餐同午餐都好抵食鰻魚飯都算唔錯鰻魚油油潤潤刺身都尚算新鮮烏冬易好抵食服務都算OK因為下午茶時段都冇乜人我哋好厚顏咁坐咗好耐評價係性價比高
其實喺我心目中呢間唔係乜嘢高級餐廳
服務都算OK
因為下午茶時段都冇乜人我哋好厚顏咁坐咗好耐
評價係性價比高
2018-08-02 533 瀏覽
一心諗住近近地,午餐食小小野就出街,眼見丼丼屋唔算太多人,就決定食依間。點知一等就等左九個字....入到去原來仲有好多吉枱,大量客係出面呆等,唔知係咪廚房做唔切,好心唔夠人就唔好做埋某外賣app既外賣啦!入到去叫左個特盛豚丼,午市都要過百,仲要唔包飲品,真心幾貴下。勝在味道ok,豚肉雖薄,但夠淋同入味,粗略估計都有七至八片,唔太咸又燒得岩岩好。但飯唔算多,青豆又係得幾粒,特盛都係好似普通size咁。重點係個鰻魚飯,落單後等左半個鐘有多。熱辣辣好新鮮,原條鰻魚夠肥美,配埋甜甜地既鰻魚汁,無可否認係幾好食,但鰻魚小食係多滋味,食得太多反而會好漏,依個size我又覺得ok,但略嫌等候時間太耐!由等位到埋單,足足個半鐘有多,趕時間真係要認真諗清楚先好食!可能叫某外賣app會仲快。。。

最近睇大台旅遊節目,有周奕瑋介紹日本飲飲食食,都幾生鬼貼地,有啲似有線年代的洪永城。 丼,我都會周圍食。如要揀貼地的,呢間算係其中之一,想過口癮我就會飄過來。 「寶石海鮮丼」$128 單一魚生丼多數都靚仔一片片刺身鋪面;至於雜錦魚生,切成一粒粒或刴成蓉,有可能會用一般刺身頭尾冇咁靚的部份,食味差不多,我倒不太介意。 這個擺盤非常亮眼,魚生粒不是平舗,是推成高聳山丘,整座塔有部 iphone7 plus 高,算係小改變,大改善。三文魚粒、吞拿魚蓉、油甘魚粒 ,我至愛的三文魚籽、青瓜和甜蛋,幾塊紫菜放側邊,好處就是不會弄濕變淋,聰明的做法。我的食法是:一嘢將魚生塔推倒,爽!撈勻,然後大啖大啖吃,任由鮮味在口中溶化。 餐廳不時推出「期間限定」,例如有做過極上即燒鰻魚丼,排哂隊又限時沽清,係幾好食。 最近店內展示「MEGA海鮮丼」,丼物足 2KG,要四個人才吃得完?!(在網上看見有食友限時完成挑戰 XD),要3天前預定,某程度上也屬 gimmick 之一。 吃回正常的「鰻重」$98 鰻魚肥滋滋,燒得也 juicy,當然不能跟高級料理比較,以大型連鎖店來說,質素是收貨有餘。 「滑

寶石海鮮丼」$128

吃回正常的「鰻重」$98

滑蛋吉列大蝦丼」$78

大蝦搶眼, 每隻約有兩隻手指粗,大半隻手掌長。肉質夠彈,即炸,啱晒鍾意食香口嘢的朋友仔。

丼以外,「風味玉子卷」$38,甜蛋捲得太厚,我麻麻地,也證明唔係大就乜都好:

炸芝士薯餅」$38,切開有拉絲效果,鬆脆,點日式酸味炸豬扒汁尤其適合:

紅豆牛乳」$25

主流的定位,也有本身的實力。我覺得沒必要每餐都吃到人均千零二千般堅離地。「丼丼屋」雖是連鎖經營,地點就腳,價錢大眾化,可以算係我的定期飯堂。有時禮拜六、日食 lunch 時間想碰我,來這裏也很容易!

2018-03-18
午餐
  • 寶石海鮮丼
  • 鰻重
2018-06-20 728 瀏覽
餐廳無人都唔俾人入座。要人企係出面等。點左個兒童餐,隔左陣先話要見到兒童先叫得,仲話要出示兒童身分證。餐牌又無寫,又照俾我落,等咁耐先話唔得。又無寫明唔得,幾時食野都要出示身分證俾人睇。天啊~~
餐廳無人都唔俾人入座。要人企係出面等。
2018-05-28 827 瀏覽
改革後既丼丼屋,一食再食北海道十勝豬肉:個醬汁,少少甜甜地,有啲似BBQ醬,雖然個豬好薄,個一啲都唔un ,仲有少少爽口添照燒鰻魚:哇⋯⋯條鰻魚煮得岩岩好,唔會過熟,同唔會散晒,配埋個汁,真係好味宇治金時芭菲:抹茶雪糕,好濃抹茶味,紅豆又甜,配埋個忌廉一齊食都唔錯
改革後既丼丼屋,一食再食
2018-05-24 659 瀏覽
雖然知道不是什麼高級餐廳,但以為都是簡單日式料理,見有多間分店,又超肚餓,所以下午二時半時份也不理價錢就入了舖頭。平日下午時間,不用等位,很快也在menu叫了個午餐䐁生薑燒丼溫泉蛋set,睇個名同相,點都無理由係一個冷盤呱!但估唔到隻蛋係明顯放涼了,䐁肉也一樣,只有白飯有微溫,最慘連白飯都好似乾左水既粥,大佬呀,成碗飯涼到我以為係一個冷盤!😡成個set最熱係個麵豉湯,但個湯唔係海帶加豆腐,係海帶加紅蘿蔔,晤知話佢有創意定係低成本製作,而且個湯可以蔥粒多過海帶!食物質素真係差到一個點!
2018-05-24
2018-05-20 484 瀏覽
見到最新開左丼丼屋就去試下啦我係超級鐘意食日式豬排飯既人 所以見到lunch menu有就即刻叫左黎食賣相已經覺得中伏 個豬排睇落好干哇 食落去 係我食過最難食既豬排飯點解可以整到咁難食 好干 一pat野 又炸得好難食但唔知點解店入面都坐左唔少人 仲好多小朋友 唔會再黎
見到最新開左丼丼屋就去試下啦

賣相已經覺得中伏 個豬排睇落好干
哇 食落去 係我食過最難食既豬排飯
點解可以整到咁難食 好干 一pat野 又炸得好難食
但唔知點解店入面都坐左唔少人 仲好多小朋友
唔會再黎
難得約到朋友收工睇戲,雖然時間上得青衣城有場,但仍然無損興致。青衣城嘅收工時間原來超級繁忙,人來人往,餐飲選擇多,但排隊侯餐嘅人都好多。見距離開場仲有1個鐘,打算簡簡單單食丼丼屋 。來到門口有2對情侶等緊,好彩好快就入咗一對,等咗大概三個字就入得。還好。丼丼屋之前喺第二區都食過,印象不太深。但自從想記錄每次外出食飯嘅感受, 今次決定認真食。叫咗個滑蛋雞肉丼定食,有前菜有沙律,賣相不錯。雖然沙律仲有好多水,所以食落口沖淡哂,但外出食飯有菜食已經好開心,唔會太多要求始終主角係個丼。個丼望落去真係覺得好夠料,未食已經諗緊我會唔會食唔哂。真係好耐無食過有咁多蛋嘅滑蛋飯,絕對可以每一粒飯都有蛋汁包住。濃度剛剛好,半熟,調味都唔錯,唔會太甜。雖然D雞肉就唔係太出色,但個滑蛋真係有水準。食完好滿足,無諗過打算睇戲前快食會有呢個驚喜。下次食丼丼屋應該都會食返滑蛋,不過應該會試牛啦。

2018-04-06
15 分鐘 (堂食)
2018-05-11 348 瀏覽
晚上一個人用餐,在網上看到點評的「汁燒牛肉飯」很不錯,便奔着來試試可能是下班比較晚,所以去到也不用等太久就有位置了!店員的服務態度很好,溫柔有禮,跟以往一樣,這一點很值得加許。平日裏一到休假便常常來吃飯,可以算是飯堂了!可惜在餐牌上翻來覆去都找不到那個推薦飯,又不想吃魚生飯及炸物,那就嘗嘗新東西吧聞到有人在吃燒牛肉,很香的味道,於是我也跟著點了「和牛石板燒」和新推出的飲料。看着餐牌上漂亮的牛肉,聽到隔壁桌傳來燒牛肉的滋滋聲響,不禁帶著些期待。飲料先來,淺嘗了一口,真不愧是得獎的,入口清甜帶着香濃的荔枝味,梳打汽泡衝擊着味蕾,真的很不錯。再過了十多分鐘,「和牛石板燒」終於登場了!不過,只能說沒有期望就不會失望。上來的東西跟餐牌上的出入不止一點點,所謂和牛吃起來比較像美國和牛,根本不像日本和牛而且肉的品質和份量也跟餐牌上的不符食品味道還是可以的,有牛香味,也嫩嫩的,但用這個價格吃美國牛肉,而且肉量也不多,性價比就有點低了!沒想到來吃過這麼多次,這次竟然掉坑裏了!

可能是下班比較晚,所以去到也不用等太久就有位置了!

平日裏一到休假便常常來吃飯,可以算是飯堂了!

而且肉的品質和份量也跟餐牌上的不符

沒想到來吃過這麼多次,這次竟然掉坑裏了!
和牛石板燒+新飲品
2018-05-10
10 分鐘 (堂食)
和牛石板燒+新飲品
2018-04-22 445 瀏覽
好多時一係佢一係大戶屋今次去完馬灣玩沙灘近近哋落巴士青衣城搵食坐低嚟咗4⃣️半杯水(係咪而家興半杯)之後點餐個蛋鷄飯幾正另外,個黑天丼幾好個炸物少少甜幾好不過兒童餐杯汁一般好似溝水咁
好多時一係佢一係大戶屋
今次去完馬灣玩沙灘近近哋落巴士青衣城搵食
坐低嚟咗4⃣️半杯水(係咪而家興半杯)
之後點餐
個蛋鷄飯幾正
另外,個黑天丼幾好
個炸物少少甜幾好
不過兒童餐杯汁一般好似溝水咁
2018-04-21 586 瀏覽
青衣城假日的晚上無論吃什麼餐廳都要等位,最快這間餐廳有位,就唔諗坐下來。餐廳坐位舒適開揚,餐牌選擇雖然不算太多,但也是足夠。炙燒海鮮丼(內裏有炙燒大蝦、炙燒帆立貝、炙燒三文魚和飛魚籽)及三文魚油甘魚丼,相信與同是美心集團的元氣是採用同一供應商,所以內裏的魚生也是一貫元氣的味道,也尚算新鮮。相信丼丼屋的Wasabi是原條磨出來的,所以比一般用粉混出來的wasabi好食。唯一要挑剔就是豉油,豉油比一般日本豉油鹹。汁燒牛扒丼,牛扒軟綿綿,又滑又有牛味,非常推介。十勝帶廣名物豚丼,燒過的豚肉香濃,但豚肉比較粗嚡。

炙燒海鮮丼
三文魚油甘魚丼

汁燒牛扒丼,牛扒軟綿綿,又滑又有牛味,非常推介。
汁燒牛扒丼

十勝帶廣名物豚丼,燒過的豚肉香濃,但豚肉比較粗嚡。
十勝帶廣名物豚丼
2017-10-01
炙燒海鮮丼
三文魚油甘魚丼
汁燒牛扒丼
十勝帶廣名物豚丼
2018-04-19 383 瀏覽
好多年冇食過啦,行完街心血來潮就去咗食,而家食物、環境同服務都好好但反而咁多嘢都進步咗嘅同時,價錢又唔算升得多一去到囡囡已經叫肚餓,第一時間點咗個兒童餐比佢,兒童餐有三款選擇,對比兒童餐嚟講算多選擇。前菜、主菜、小菜、甜品、飲品,對於小朋友嚟講,實在太吸睛啦搞掂小朋友,終於到大人啦,未諗到主菜食咩嘅時候,叫咗2個小食食住先炸雞沙律抵食嘅另外叫咗個雞翼,呢個雞翼真係好食到尾聲都仲叫多一碟食,實在太好味到主菜啦滑蛋和牛丼比預期好食仲要好多牛牛魔王嘅我真係好滿足特盛魚生丼全部刺身都係靚材料同超新鮮總括嚟講,全部都好好食不過值得推介多個小食係和牛薯餅,因為小朋友兒童餐內有,我冇特登點,偷食咗小朋友一嚿,真係好好食
但反而咁多嘢都進步咗嘅同時,價錢又唔算升得多

前菜、主菜、小菜、甜品、飲品,對於小朋友嚟講,實在太吸睛啦

炸雞沙律
抵食嘅

另外叫咗個雞翼,呢個雞翼真係好

食到尾聲都仲叫多一碟食,實在太好味

到主菜啦
滑蛋和牛丼
比預期好食
仲要好多牛
牛魔王嘅我真係好滿足

特盛魚生丼

全部刺身都係靚材料同超新鮮

總括嚟講,全部都好好食

2018-04-15 368 瀏覽
不嬲夜晚都多人排隊既丼丼屋⋯自從裝修搬位後都未食過👼🏻今次試完覺得比以前好食左啊🤓🍚十勝帶廣名物豚丼嗯嗯 青豆bb係幾搶眼既 但都係要了走你🤢點左普通既豚肉份量 但都算多 而飯既份量係超級多😂(女仔黎講)⋯邪惡既豚肉 入味既醬汁😆🍚滑蛋和牛飯好食啊 如果鍾意食濕飯既人會鍾意 好多蛋汁💕🍚味噌吉列豬扒飯唔鍾意味噌既味道 怪怪的
🍚十勝帶廣名物豚丼
🍚滑蛋和牛飯