2015-11-07 675 瀏覽
睇完戲肚餓,一出黎就係衣間當當屋,於是就決定係到食LU~日日番工都係青衣坐地鐵,但係真正係青衣城行或食野就愈大個愈少.衣間野其實都開左好耐,但我都冇入過去食...8點幾左右冇咩人都吾洗等位,不過我地係等人帶我地入坐.間店D位吾算多都吾算少,乾淨企理咁啦.裝修比起自家烏冬冇咁高貴,但至少吾會係快餐店風格,好友善地有個籃比客人擺袋.同一般日式食店一樣,D野食黎黎去去都係不外乎生物飯,拉面,烏冬,咖喱飯...點左兩樣,兩個都+$15變套餐,冇叫野飲.咖哩吉列炸雞飯$72鹽燒三文魚親子當$108衣個價錢吾會算係抵食,不過性價比都尚可啦.始終係靚商場到食野都吾會太平啦.上菜速度尚可,我個咖哩飯上先,然後上魚飯個時上錯左...不過有即刻say sorry同埋換過佢.咖哩吉列炸雞飯我鍾意食日式咖啡吾會辣,而係甜甜的.d飯一粒粒,日本珍珠米,口感吾錯.個雞炸得幾好,吾會皮肉完全分開曬.同埋個味都吾會太咸太淡.我唯一食日式咖喱會擔心ge係佢地太咸,不過so far衣碟野我食到尾都吾會覺得太咸.鹽燒三文魚親子當朋友請左我食一片~~我不嬲都覺得三文魚熟左係好腥,我鍾意食魚,但衣隻腥我都覺得太腥了!不過原來加
睇完戲肚餓,一出黎就係衣間當當屋,於是就決定係到食LU~
衣間野其實都開左好耐,但我都冇入過去食...
8點幾左右冇咩人都吾洗等位,不過我地係等人帶我地入坐.
間店D位吾算多都吾算少,乾淨企理咁啦.
點左兩樣,兩個都+$15變套餐,冇叫野飲.
咖哩吉列炸雞飯$72
鹽燒三文魚親子當$108
衣個價錢吾會算係抵食,不過性價比都尚可啦.
始終係靚商場到食野都吾會太平啦.
上菜速度尚可,我個咖哩飯上先,然後上魚飯個時上錯左...
不過有即刻say sorry同埋換過佢.

咖哩吉列炸雞
我鍾意食日式咖啡吾會辣,而係甜甜的.
d飯一粒粒,日本珍珠米,口感吾錯.
個雞炸得幾好,吾會皮肉完全分開曬.
同埋個味都吾會太咸太淡.
我唯一食日式咖喱會擔心ge係佢地太咸,
不過so far衣碟野我食到尾都吾會覺得太咸.
鹽燒三文魚親子當
朋友請左我食一片~~
我不嬲都覺得三文魚熟左係好腥,我鍾意食魚,
但衣隻腥我都覺得太腥了!
不過原來加D青芥末同魚子一齊食,會好有壽司Feel!
就吾會覺得個腥係咁嚴重.
個鹽燒三文魚吾知鹽燒有咩特別,
不過塊魚個肉質口感我覺得係ok ge.
面豉湯我不嬲都吾好,
因為好咸,例咸,咸係特點.
不過食日本野又會想飲兩淡,
兩淡only.
佢一上台個時會好熱,我通常都會食完曬個飯先飲.
拎出去門口埋單.
2015-11-04
2 分鐘 (堂食)
  • 鹽燒三文魚親子當
  • 咖哩吉列炸雞飯
2015-10-06 700 瀏覽
假日LUNCH都好多人等位, 不過等左15MINS就有, 都算OK.店員都好快手, 只係炸野要15mins 先有, 但魚生飯就好快到. 搞到好難一齊食. 應該大約差唔多時間一齊上會好D.特上盛大蝦海鮮丼 :有2隻特大蝦刺身, 啖啖肉又鮮甜, 好好味, 3文魚都好肥美. 吞拿魚睇落好似麻麻, 幸好食落口都好味.帶子同好味. 刺身都解凍得岩岩好. 魚子分量太少.珍珠米飯有調味, 但太重酸味啦. 整碗分量都剛好.蟹肉玉子卷 :夠哂熱, 一整好上菜, 讚.玉子太甜啦, 比一般食到既都甜. 蟹肉分量幾多, 一絲絲啖啖肉, 不過肉質好似爛爛地.太甜既玉子唔係好夾咸味蟹肉. 總之試芝士玉子卷.吉列豚肉芝士卷SET :加錢叫SET, 有湯, 飯, 前菜, 配菜.自己即磨芝麻好香, 倒入豬排汁. 吉列豚肉芝士卷炸得好脆, 拉絲芝士好吸引, 但唔夠咸香. 點芝麻豬排汁就好夠味.生菜絲爽脆, 淋上柚子沙律汁好清新, 去走油膩.醃菜麻麻地, 但個湯就唔咸好好飲.

特上盛大蝦海鮮丼
特上盛大蝦海鮮丼 :

帶子同好味. 刺身都解凍得岩岩好. 魚子分量太少.

珍珠米飯有調味, 但太重酸味啦. 整碗分量都剛好.
蟹肉玉子卷
蟹肉玉子卷 :

夠哂熱, 一整好上菜, 讚.

太甜既玉子唔係好夾咸味蟹肉. 總之試芝士玉子卷.
吉列豚肉芝士卷SET
吉列豚肉芝士卷SET :

加錢叫SET, 有湯, 飯, 前菜, 配菜.

生菜絲爽脆, 淋上柚子沙律汁好清新, 去走油膩.

醃菜麻麻地, 但個湯就唔咸好好飲.

2015-10-04
15 分鐘 (堂食)
特上盛大蝦海鮮丼
  • 吉列豚肉芝士卷
2015-10-03 473 瀏覽
要解決兩個人的簡單晚餐,丼丼屋一直是我們的首選之一。蛋白君喜歡這裏的日本白米飯,我則喜歡這裏的小食和甜品。這晚我們又來到了這裡⋯天婦羅系列是我們近期的最愛, 趁着供應期還未完結,當然要再來一份回味。一大碗《 特上天婦羅餅丼》($88) 用上十款食材,包括松葉蟹、帆立貝、三文魚、海老、蘆筍、淮山、牛蒡、本菇、茄子及粟米粒,淋上「帯広はげ天」的 靈魂 醬汁。居然只賣HK$88,超級伐算!蛋白君點的是《北海道豚肉滑蛋豬扒丼》($115) ,餐牌另外有提供$85的普通滑蛋豬扒丼,但使用北海道豚肉而成的吉列豬扒確實鬆軟郁香,額外的$30絕對物超所值。
晚上七時許, 等了很久, 有近30分鐘, 其實裡面很多吉位, 唔明白點解唔叫人入去!! 之後仲要行開5分鐘,叫籌就係咁「飛」住去, 行番番去已經叫左10個籌!!芝士蛋卷: 無味的.... 蛋同芝士都無味....燒鯖魚: 貴過出面, 咁佢PORTION都幾大, 燒得幾香, 但太咸了咖哩豬扒烏冬: 個咖哩汁帶酸, 唔好食!! D 汁太杰, D 烏冬又太長, 好難夾, 吉列醋扒一般LA, 粉漿厚得滯BTW, 野食上得勁慢, 懷疑係漏單, 等左成30分鐘先上到個烏冬, 催左2次, 佢突然又好快來左, 其實只是簡單點左3樣野都會漏!!侍應人手不足, 叫好耐都唔應!!

芝士蛋卷: 無味的.... 蛋同芝士都無味....

侍應人手不足, 叫好耐都唔應!!
2015-08-30
2015-05-23 631 瀏覽
本來果日去青衣戲棚,但太多人都食唔到野,就走左去青衣城醫肚子。行行下都無咩好食,就入左之前食過的DONDON屋,出面有人等位以為要等好耐,點不知一入到去就有位,個帶位姐姐都幾NICE又有禮貌咁問我們介唔介紹坐門口果張。當然唔介意啦,餓到半死啦,之後我們好快好快就點餐,同點左杯野飲。調味架都幾特別,只係係呢間見過咁既設計,有幾樣的調味品可供選擇。胖蕉點左既係"十勝帶名物豚DON"係小份既,他開頭都擔心唔夠食,但係有4塊豬肉,所以吃得他都好飽。反而我個滑蛋雞肉飯太林了,D雞肉有少少熟過龍,味道唔夠濃,有小小失望。3.6牛乳特飲味道怪怪,顏色怪怪,唔係唔好飲,只係有點奇怪,太奶味重?定太膠的感覺?
2015-05-04
2015-04-26 759 瀏覽
今天娘親宣布不想煮飯,於是下班後約娘親到我們的食堂晚餐~好久沒吃過丼丼屋了呢~翻開Menu其實沒多大改動,新作前菜的菜單照片拍得很吸引呀!鐵板和風炸雞伴炒野菜 $32上桌時還冒著熱氣的炸雞,非常香口嫩滑~伴著野菜吃也不怕熱氣,嘻嘻!咖哩牛肉焗飯 $68一向愛吃這個焗飯,把飯跟配料拌勻後還能看到芝士絲~~日式咖哩味道很濃再加上大大塊牛肉,吃完整碟也頗飽滯牛肉烏冬 $58清淡的牛肉湯烏冬,有點像吃生牛肉湯河,上桌時牛肉還沒全熟,要慢慢在熱湯中浸熟,口味較清淡正好中和了牛肉飯的濃膩~食堂質素穩定,下次會再光顧~
今天娘親宣布不想煮飯,
於是下班後約娘親到我們的食堂晚餐~
好久沒吃過丼丼屋了呢~
鐵板和風炸雞伴炒野菜 $32
上桌時還冒著熱氣的炸雞,非常香口嫩滑~
伴著野菜吃也不怕熱氣,嘻嘻!
咖哩牛肉焗飯 $68
一向愛吃這個焗飯,
把飯跟配料拌勻後還能看到芝士絲~~
日式咖哩味道很濃再加上大大塊牛肉,吃完整碟也頗飽滯
牛肉烏冬 $58
清淡的牛肉湯烏冬,有點像吃生牛肉湯河,
上桌時牛肉還沒全熟,要慢慢在熱湯中浸熟,
口味較清淡正好中和了牛肉飯的濃膩~

食堂質素穩定,下次會再光顧~
2015-03-31
2015-04-03 505 瀏覽
不吃不知,結賬才知是 美心集團 旗下分支,環境裝修一流,坐得舒適,食物熱騰騰,但不算抵食。汁煮牛扒石鍋飯,牛肉比想像都算多,肉質非常好,石鍋上檯,熱辣辣十勝帶廣名物豚飯,No Good 煮得很差,豬扒薄,調味又唔好,不推薦。宇治金時新地雪糕,飯後甜品,有特價,估不到非常好

宇治金時新地雪糕,飯後甜品,有特價,估不到非常好
2015-03-23
年初二去食飯諗住多人,所以早啲去等位。攞左籌之後,企埋一邊等,可能睇menu睇得太興奮,聽唔到叫number。過左一陣望下,居然過左1個號碼。走埋去問下門口既服務員,絕對有禮貌地問,佢反應如下:服務員:我叫左好多次架啦喎(不耐煩樣)我:我地企好近(指位置),但聽唔到⋯(委屈樣)服務員:我叫左架啦,叫左好多次,冇人應喎(更不耐煩樣)我:但我地真係完全聽唔到,可能啲聲去唔到個邊⋯服務員:我叫左架⋯⋯(無限loop)最後佢叫我地唯有等下一張枱。老實講,我唔係要佢道歉,只不過服務業係咪應該提供解決辦法,而唔係堅持自己做左野,又間接否定客人聽唔到依個事實呢?講返食物:刺身沙律-完全接受唔到!佢係一pat魚生撻落碟生菜片上面,好核突!芝士蛋卷- 依個好食,芝士有爆漿感覺,啲蛋又甜甜地,但唔夠熱滑蛋豬扒丼- 唔夠熱!啲飯同蛋暖和既狀態令我好尷尬-_-家人點既有:三文魚親子丼-三文魚唔夠熱,但魚生飯都可以牛肉石頭鍋丼-唯一一個夠熱,因為係石頭鍋,鍾意食蔥同洋蔥應該好滿足XD 唐揚溫泉蛋- 聽聞都ok服務態度如此加上食物質素不高,我唔會再去,至少唔去依間分店。

服務員:我叫左好多次架啦喎(不耐煩樣)
我:我地企好近(指位置),但聽唔到⋯(委屈樣)
服務員:我叫左架啦,叫左好多次,冇人應喎(更不耐煩樣)
我:但我地真係完全聽唔到,可能啲聲去唔到個邊⋯
服務員:我叫左架⋯⋯
(無限loop)

最後佢叫我地唯有等下一張枱。

講返食物:
刺身沙律

芝士蛋卷

滑蛋豬扒定食

滑蛋豬扒丼- 唔夠熱!啲飯同蛋暖和既狀態令我好尷尬-_-

家人點既有:
三文魚親子丼定食

三文魚親子丼-三文魚唔夠熱,但魚生飯都可以
牛肉石頭鍋定食

塘揚溫泉蛋定食

唐揚溫泉蛋- 聽聞都ok

2015-02-20
芝士蛋卷
牛肉石頭鍋定食
2015-01-06 581 瀏覽
星期日的晚上,來到青衣城,為今晚的晚飯而排隊。每個星期日的晚上,青衣城的食店卻是大排長龍,往往都要等上十多分鐘,以致半小時不等,其中丼丼屋食堂便是其中之一。雖然在下不只一次來到這食店,但是與家人一起,而又喜歡在丼丼屋食堂用餐,故就會常到。而今晚一如既往,等位也須用上半小時,真的等到腳軟。在等候期間順道閱讀餐牌,已經選定吃甚麼了。其環境如前一樣,沒有分別,而且既然來過不少次,也不用介紹了。反而立即點餐,並加了銀兩,提升至套餐。十勝帶廣名物豚豚丼(並丼)。用上祖傳秘製醬汁醃製的豚肉,是由北海道十勝帶廣傳到來港的。亦因為是即點即燒關係,時間上也要等一等呢!一小塊的豚肉,鹹香得來也帶有一點點甜絲絲,亦富有嚼勁感覺。加上麵鼓湯和其他配菜,就成了今晚的套餐。麵豉湯固然是味帶清淡,有著淡淡的麵豉,不會太過濃烈的,黃蘿蔔也有咬口餸飯也不錯吧!每次到青衣店的丼丼屋,總是要等上頗長時間才有位,不過家人也不怕等等位呢!

2014-11-23
2014-11-18 832 瀏覽
去青衣城睇魔雪奇緣,人好多,下午茶時間,想食啲小食打底,呢間唔使排隊,比到卡位(兩大三小都ok)地方光猛乾淨,淺木傢俬簡潔!主要叫啲小食墊底,選擇好多,揀咗:味淋魚乾:熱辣辣,燒魚乾好香,咬落硬,點沙律醬好味!燒玉子卷:熱辣辣,好厚好甜,咬落多汁!點蘿蔔蓉清甜!鐵板黑椒腸餅拼薯餅:香腸多汁,無乜黑椒味,唔辣,腸衣好薄易咬!薯角好乾,唔夠厚身,無外脆內軟!吉列豬扒定食:吉列唔會好厚,豬扒有汁,椰菜絲juicy,配柚子汁好味,珍珠米飯好香,小食好味!宇字金時新地:綠茶醬配軟雪榚,雪榚軟滑,紅豆甜糯,綠茶團子煙韌!好味!草莓新地:粉紅色好靚,草莓新鮮,雪榚軟滑,粟米片爽脆!好味!服務就唔太勤快,定食可以任加椰菜及白飯,叫店員加之後就等成十幾分鐘,先至來加,加第2次時剛叫了甜品,甜品到了都未來,無影無蹤!
主要叫啲小食墊底,選擇好多,揀咗:

味淋魚乾:熱辣辣,燒魚乾好香,咬落硬,點沙律醬好味!

燒玉子卷:熱辣辣,好厚好甜,咬落多汁!點蘿蔔蓉清甜!

服務就唔太勤快,定食可以任加椰菜及白飯,叫店員加之後就等成十幾分鐘,先至來加,加第2次時剛叫了甜品甜品到了都未來,無影無蹤!
鐵板黑椒腸餅拼薯角
味淋魚乾
宇字金時新地
草莓新地
2014-10-23 686 瀏覽
每次想吃丼都會去這間店,因為這裡有質素保証,即使價錢是比其他的貴了一點,但也是值得的,起碼送上來的刺身飯是室溫的,不會過冷或熱的。三文魚親子鱈場蟹丼 $118一開始已經被這個期間限定吸引了,另外加了$15升級為定食,配有小食、沙律及麵豉湯。所有刺身都很新鮮,我至愛的三文魚子咬下去很脆,口裡充滿魚油,正!飯底做得很好,溫度適中,糖醋調味也很足夠,不用沾醬油也很可口。讚!汁煮牛扒石頭鍋丼 $88炒飯前先把牛扒夾起來,以免過熟,另外建議要求服務員給多些牛肉汁再炒飯,這樣炒飯有更多的飯焦。牛扒很嫰多汁,配上蛋汁更是美味,這個石頭飯在我悉心的翻炒下更是香口喔!哈哈!
三文魚親子鱈場蟹丼 $118

汁煮牛扒石頭鍋丼 $88

2014-10-14
  • 三文魚親子鱈場蟹丼
  • 汁煮牛扒石頭鍋丼
2014-10-21 774 瀏覽
復活節的長假期轉眼過去,趁有空閒時間,就一個人去了吃「刺身沙律刺身」$65,加支「八海山本清酒」$83,享受了一頓味道不錯的下午茶:刺身新鮮,酸汁醒胃,作為下午茶剛剛好!
刺身新鮮,酸汁醒胃,作為下午茶剛剛好!
2014-08-20
  • 刺身沙律刺身
2014-10-07 494 瀏覽
第一次食丼丼屋,晚餐時間好多人呀,兩個人食飯都要等半個鐘先有得入座,好似反映丼丼屋應該真係水準幾高 咁價錢都唔平架,我同朋友一人一個丼,$88,如果升級做定食(連湯、沙律同飲品)重要加多$15 我點咗汁燒牛扒石頭鍋丼,賣相好吸引之餘,個丼真係好香噴噴 撈勻咗啲汁同隻生雞蛋之後,真係好好食咁 個飯撈咗啲汁同蛋,加上石鍋將佢微微烤焦,香脆得嚟好好味 至於啲牛扒都好入味,佢切成小塊容易入口,不過有少少鞋,如果煮快少少會更好我朋友點咗滑蛋吉列廣島蠔丼,蛋真係幾滑,亦唔會淡而無味,唔錯啲蠔食落都好好味,炸得透同脆之餘唔覺得成口油或者好硬好乾咁,咁都好考工夫架 PS 我同我朋友都唔食蘿蔔架所以無得品評喇,各位自己try try

我點咗汁燒牛扒石頭鍋丼,賣相好吸引之餘,個丼真係好香噴噴

撈勻咗啲汁同隻生雞蛋之後,真係好好食咁

個飯撈咗啲汁同蛋,加上石鍋將佢微微烤焦,香脆得嚟好好味

汁燒牛扒石頭鍋丼
滑蛋吉列廣島蠔丼
2014-10-05
汁燒牛扒石頭鍋丼
滑蛋吉列廣島蠔丼
2014-09-11 606 瀏覽
在下都有一段時間沒有來到青衣城,加上家中沒飯開,於是便和家人一起來到青衣城,找一間餐廳開飯。今晚來到丼丼屋,而且已經不是第一次來,因此餐廳環境不說了,但是餐牌卻轉換了吧。從前是只有一張餐牌,但是現在卻轉了一本,印刷都幾美的,於是咱們就從中點算自己喜歡的食物。特盛大蝦海鮮丼是在下的晚餐。在丼丼屋多數會點來豬扒飯的,但今晚有點不同,點來這個。當中大蝦確實不細,剝掉蝦頭和蝦尾,只有剩下了中間蝦的身體,蝦肉鮮甜柔軟,而且富彈牙。海鮮包括了帶子,三文魚,吞拿魚和魚子。各款剌身都很新鮮,當中三文魚也十分肥美,當中的油脂豐富,帶子也富嫰滑鮮甜呢!麵豉湯也是較以往的淡味不少,而且在下也已習慣了淡味的麵豉湯,也不會像以往般喝那麼濃味的麵豉湯了。整體來說,除了名物豬扒夕外,其魚生刺身都不錯,而且夠新鮮和好味道。服務也不錯吧!

2014-08-31
10 分鐘 (堂食)
2014-04-23 1523 瀏覽
好高興,丼丼屋的十勝帶廣名物豚丼回來了!上年八月,同一地點,遇上了當時大部份友人都讚好的十勝帶廣名物豚丼。不過由於那時丼丼屋剛和豚丼のぶたはげ合作把這豚丼帶來香港,所以只屬期間限定產品,時間一過,味道就只能從回憶中找到,或者要到北海道吃才可以。沒想到踏入2014年不久,丼丼屋就宣佈把這十勝帶廣名物豚丼加入主餐牌,讓大家也可長期吃到這豚丼,實在太開心了!和之前一樣,這豚丼共分四片豚肉的並盛,和六片豚肉的特盛,價錢也和半年前一樣沒變,真是我等粉絲的一大福音。既然這麼久沒見,為了一解相思,當然是來個豪華的特盛,轟烈地吃個痛快吧!這個十勝帶廣豚丼,每一片豚肉都厚度適中,肉的其中一邊連著少許肥肉,瘦中藏肥,爽口豐腴,是男人們的最愛。豚肉沾上豚丼のぶたはげ咸中帶辣的秘製醬汁後,點點的胡椒使肉更香更好吃,絕對是日式的男人的浪漫!當然這豚丼也不是沒有弱點,以往的問題就是醬汁太少,沾得豚來飯不夠。不過今天這個老毛病在今天歸來後有明顯的改善,飯和豚肉都有足夠的醬汁,真的太好了!既然十勝帶廣名物豚丼長期供應,那麼今天的期間限定是甚麼?答案是油甘魚三文魚籽丼。太太喜歡吃油甘魚,我就為她點了這客油甘魚三文魚籽丼
好高興,丼丼屋的十勝帶廣名物豚丼回來了!
太太喜歡吃油甘魚,我就為她點了這客油甘魚三文魚籽丼!超過十片的油甘魚刺身,完美地把飯丼蓋著,中間再放上少許三文魚籽,賣相誘人。肥美的油甘魚美國不俗,灑上點點的芝麻更覺香美,喜歡油甘魚的朋友不要錯過啊。
小瞳吃的,依然是她的最愛滑蛋豬扒丼,雖然我一直覺得炸豬扒放在滑蛋上難免有點暴殄天物,但丼丼屋的卻是少數的例外。滑蛋做得很滑,比豬扒更像主角,加上小朋友不宜吃太多煎炸物,浸軟了的吉列正合小瞳口味,這滑蛋豬扒丼對我家來說還是必然之選。
如果十勝帶廣名物豚丼也可以回來成為主餐牌的一份子,真心希望下一個歸來的,會是這大蝦天婦羅丼呢!
2014-04-21
10 分鐘 (堂食)