2022-10-23
話說最近小編搶唔到機票去日本,咁岩拉麵癮又發作喎😋即刻捉埋朋友仔去覓食啦! 💨去到多人鬧市既旺角發現到一間排長龍既拉麵店,二話不說就沖過去試下先😙原來係一間日本過江龍主打背脂煮干既拉麵,未入去就好期待啦😍🍽️ 丸目背脂煮干 香港店🍜 海老辛醬背脂煮干沾麵 ($113)就咁望落都已經覺得湯底濃郁,麵條屬於中等size,掛汁之餘口感上都夠彈牙🦷麵條沾上湯汁蝦味濃郁仲帶點辛醬既辣,夠哂惹味😋另外配埋角切叉燒以及溏心蛋,叉燒肉質夠腍夠入味而雞蛋既溏心半熟狀態做到剛剛好,整體味道都夠濃夠香,比起小編平時食以魚介為主打既拉麵另有一番風味,另外仲要提提大家如果食完沾麵仲後可以要求店員加湯,再品嘗當中既滋味👍🏻💡小知識:背脂煮干呢個名對於大家黎講應該比較陌生,其實係來自東京東久留米市,相傳當地由於天氣太凍既關係,就以「背脂」即豬背油脂再加上「煮干」即大量既魚干熬製成湯底,而湯底表面有著濃厚既「背脂」,故此能夠保持湯底既溫度,大大降低左拉麵既冷卻速度,就算係寒冷既天氣下進食,都咖洗怕一定有一碗熱辣辣既拉麵食!🍜🍜 丸之油麵-拌麵 ($98)見到menu有款最新推介既既油麵梗係要order黎try try~
🍽️ 丸目背脂煮干 香港店
🍜 海老辛醬背脂煮干沾麵 ($113)
🍜 丸之油麵-拌麵 ($98)
見到menu有款最新推介既既油麵梗係要order黎try try~呢個拌麵就咁配料已經好多款,分別有火炙叉燒、慢煮叉燒、荀、泡菜、特製魚干粉、蔥花以及日本雞蛋😋話明拌麵就當然要混合一齊食啦,麵條屬於扁麵類別,加埋雞蛋既配合令到整體口感滑溜而且層次上都幾豐富係唔錯既🥳
新鮮熱辣既南蠻炸雞配上酸甜既塔塔醬,酥脆既雞肉肉嫩多汁,只可以講食到停唔到口🤨🤨