2019-10-02 36 瀏覽
**串酒里**呢間串燒位於山林道既一條小巷裡面,好容易會錯過左不過感覺好別有洞天.店面細細,有個室外既地方可以食煙見到最近有個PROMOTION係21:30後生啤500ML買一送一,好抵飲!另外LIKE FB PAGE會送芝士丸一客 ! 自家製醬汁燒黑豚肉 HKD49-  超正 , 脂肪同肉既比例好好 . 川式爽彈火雞腎 HKD34 鹽燒厚切牛舌 HKD68 - 真係勁厚 ! 味道一流鹽燒安格斯牛柳粒  HKD68 - 肉質實左少少蒜蓉燒原條茄子 HKD49 - 表面有海量本魚同蒜蓉,勁濃味香脆蜜糖燒新鮮粟米 HKD29 - 蜜糖甜甜地黃金蒜蓉燒日本廣島蠔(3隻) HKD88 - 蠔 燒完都唔會收哂水 仲係脹卜卜既脆燒日本原條饅魚HKD59-肉質較淋
**串酒里**

呢間串燒位於山林道既一條小巷裡面,好容易會錯過左
不過感覺好別有洞天.店面細細,有個室外既地方可以食煙

另外LIKE FB PAGE會送芝士丸一客 !

川式爽彈火雞腎 HKD34

鹽燒厚切牛舌 HKD68 - 真係勁厚 ! 味道一流

鹽燒安格斯牛柳粒  HKD68 - 肉質實左少少

香脆蜜糖燒新鮮粟米 HKD29 - 蜜糖甜甜地

脆燒日本原條饅魚HKD59-肉質較淋

2019-09-30
2019-10-02 36 瀏覽
朋友系外國番來想搵間野啤啤佢,又有d野食最後就簡左串酒裡見佢d手工啤幾得意粗口啤有五款,唔款唔同味落單個陣都好得意,要兩枝九鳥系朱古力咖啡味,都幾特別之後叫左唔少野食牛油雜菌金姑牛油味好香,熱辣辣送酒一流蒜蓉燒扇貝燒得岩岩好,勁多蒜蓉味好濃燒蝦有成6-7隻味,而且開邊再落醬燒,好入味黃金薯條鹹蛋黃炸薯條,可惜味道比較淡牛柳粒牛舌牛舌好好食,好軟,牛柳粒就差d,比較硬燒茄子味道一流,仲要新鮮燒好即上,熱辣辣芝士大黑姑芝士味好濃,仲釀左系入面,一流!!焗蠔蠔肉偏細,冇咩味,主要系食d醬仲要都幾貴串燒質素麻麻,價錢偏貴手工啤幾有特色,幾款唔同既味,都幾特別最後一人差唔多500蚊
朋友系外國番來
想搵間野啤啤佢,又有d野食
最後就簡左串酒裡
見佢d手工啤幾得意

粗口啤有五款,唔款唔同味
落單個陣都好得意,要兩枝九鳥

系朱古力咖啡味,都幾特別

之後叫左唔少野食

牛油雜菌金姑
牛油味好香,熱辣辣送酒一流

蒜蓉燒扇貝
燒得岩岩好,勁多蒜蓉味好濃

燒蝦
有成6-7隻味,而且開邊再落醬燒,好入味

黃金薯條
鹹蛋黃炸薯條,可惜味道比較淡

牛柳粒牛舌
牛舌好好食,好軟,牛柳粒就差d,比較硬

燒茄子
味道一流,仲要新鮮燒好即上,熱辣辣

芝士大黑姑
芝士味好濃,仲釀左系入面,一流!!

焗蠔
蠔肉偏細,冇咩味,主要系食d醬
仲要都幾貴

串燒質素麻麻,價錢偏貴
手工啤幾有特色,幾款唔同既味,都幾特別
最後一人差唔多500蚊
2019-09-30 739 瀏覽
事源同個大專同學起尖沙咀返工所以一有時間就會一齊放工後聚一聚始終返工實在太多野煩,想呻下多遠離左尖沙咀主要的位置行近尖沙咀與佐敦既交界去到一個好似神秘的領域一個小巷就有間餐廳,幾特別我諗呢排無分顏色的批評總有一個人吧~~呢度都幾勇下,一路罵一路飲啤酒,吐一吐悶氣黑松露蒜蓉燒扇貝(三隻) $88嘩,第一下就覺得點解可以咁多蒜架對於鍾意食蒜既朋友仔,真係一肚都係蒜了面頭仲加左少少黑松露,令到個味道加左少少鹽的口味...咸咸地扇貝都尚為大粒,所以要一口幹都不太容易冬陰功汁燒8寸虎蝦(2隻)$1288寸長既虎蝦真係生生猛猛燒香的虎蝦本身就香噴噴再加上有冬陰功汁就帶布酸酸甜甜燒茄子上次去左佢既姐妹店,可惜個陣就叫左另一D野眼看其他食客都有叫,我個心就癢一癢下一次一定要試大愛佢落左章魚小丸子上面必有木魚片麻辣醬燒雞肉串甜甜辣辣的味道,比起平時既燒汁燒的或是籽然粉燒的就比較無咁熱器,同埋幾開胃鹽燒厚切牛舌牛舌切得非常厚實,口感滿滿的在口腔中咬嚼非常嫩滑,但都可以建議一下會有鹽燒薄切牛舌版本因為我自己覺得切薄D,咁樣調味就會加深一點燒出黎就更加好食麻吉燒作為最後一個點綴吧~~同麻吉一起啤一啤的晚上

事源同個大專同學起尖沙咀返工
所以一有時間就會一齊放工後聚一聚
始終返工實在太多野煩,想呻下多
遠離左尖沙咀主要的位置
行近尖沙咀與佐敦既交界
去到一個好似神秘的領域
一個小巷就有間餐廳,幾特別

我諗呢排無分顏色的批評總有一個人吧~~
呢度都幾勇下,一路罵一路飲啤酒,吐一吐悶氣
黑松露蒜蓉燒扇貝(三隻) $88
嘩,第一下就覺得點解可以咁多蒜架
對於鍾意食蒜既朋友仔,真係一肚都係蒜了
扇貝都尚為大粒,所以要一口幹都不太容易
冬陰功汁燒8寸虎蝦(2隻)$128
8寸長既虎蝦真係生生猛猛
燒香的虎蝦本身就香噴噴
再加上有冬陰功汁就帶布酸酸甜甜
燒茄子
上次去左佢既姐妹店,可惜個陣就叫左另一D野
眼看其他食客都有叫,我個心就癢一癢
下一次一定要試
大愛佢落左章魚小丸子上面必有木魚片
麻辣醬燒雞肉串
甜甜辣辣的味道,比起平時既燒汁燒的或是籽然粉燒的
就比較無咁熱器,同埋幾開胃
鹽燒厚切牛舌
牛舌切得非常厚實,口感滿滿的在口腔中咬嚼
非常嫩滑,但都可以建議一下會有鹽燒薄切牛舌版本
因為我自己覺得切薄D,咁樣調味就會加深一點
燒出黎就更加好食

麻吉燒作為最後一個點綴吧~~
同麻吉一起啤一啤的晚上
2019-09-17
2019-09-26 66 瀏覽
如標題,原本開開心心慶祝朋友生日,得壹個姐姐仔serve我哋六個人,其實我哋叫咗唔少嘢食,但就不停咁提我地得一個半鐘,係咁趕我地走,真掃興!六個人食咗二千幾蚊,都唔係細單啦,其實得一個半鐘冇所謂,但係可唔可以態度好啲。
2019-09-25 48 瀏覽
系條巷入邊,雖然冇甘好揾,但系都有好多人,好彩早一步到五使等位。有港產粗口手工啤酒,味道唔錯,有朱古力同埋咖啡噶香味,有酒緊系有串喇,煙肉荔枝串真系冇得頂啊,荔枝噶清甜,簡直系回味無窮!
2019-09-24 36 瀏覽
今日去咗佐敦食串燒,呢間餐廳超級多人,一定要卜位先可以有得食,如果唔係就要等到好夜先有得walk in。鹽燒厚切牛舌 $68,牛舌每次食串燒必點,價錢相對貴,但係物超所值,好厚身爽口。自家製醬汁燒黑豚肉 $49,黑豚肉有兩串,超級大塊,食完已經好飽,好香嘅燒烤味同埋肉味,抵食。香脆蜜糖燒新鮮粟米 $29,粟米有四小舊,除咗因為有蜜糖嘅甜味,本身粟米咬落已經好香甜清新爽脆,仲有好多汁,一啲都唔貴。蒜蓉燒原條茄子 $49,原條茄子要用叉或者匙羹刮落去,就可以刮到啲肉出嚟,茄子上面有超多蒜蓉同埋木魚。麻吉燒 $22,係台灣嘅小食,裏面係麻薯,出邊係魚蛋,都幾特別唔錯。蜜糖燒豆卜 $25,唔好睇佢好似好簡單,其實燒到脆卜卜嘅豆卜好好味,好香口,一定要試吓。支裝手工啤酒 $78,獨家手工啤酒特別之處係每一款都好有港式文化,我嗌左嗰個係甘蔗黑啤,有咖啡同埋朱古力香味,食串燒配啤酒無得輸。

2019-09-19
2019-09-17 44 瀏覽
為左同朋友聚舊,專登搵左間就腳既串燒食下,佢既位置比較偏僻,店面較入,容易經過都發現唔到味道不錯,但串燒份量較少,相對而言性價比較低三個人叫左八款串燒,埋單七百幾但三個人都食唔飽,最尾去左食第二餐
味道不錯,但串燒份量較少,相對而言性價比較低
2019-09-13 99 瀏覽
今日朋友帶左我黎尖沙咀的山林道既一條巷仔入面既「串酒里」,店名已經清楚表明係賣串燒同酒!呢個鋪既鋪面不大,沒有甚麼裝飾,偏向簡潔,但令人感覺舒服。呢度最特別既係以廣東話粗口命名既啤酒,十分有本土特色!另外,串燒亦有多款唔同既選擇。食物推薦:芝士煙肉焗大啡菇 $39大啡菇加上芝士,芝士焗到半溶狀態,加上菇既香味,正!惹味汁燒豬仔脾 $59$59 有兩大隻豬仔脾,醬汁唔會太咸,調味剛好。而且唔會燒到太乾!成隻拎住食,爽!黑松露沙律醬薯條食薯仔多數點茄汁,呢度就配黑松露沙律醬,原來都幾夾,黑松露夠香,加上新鮮炸出黎既薯條熱辣辣,要就餸酒就停唔到口!

呢個鋪既鋪面不大,沒有甚麼裝飾,偏向簡潔,但令人感覺舒服。

呢度最特別既係以廣東話粗口命名既啤酒,十分有本土特色!
另外,串燒亦有多款唔同既選擇。

食物推薦:
芝士煙肉焗大啡菇 $39
大啡菇加上芝士,芝士焗到半溶狀態,加上菇既香味,正!

惹味汁燒豬仔脾 $59

黑松露沙律醬薯條

2019-09-13 24 瀏覽
放工同朋友去輕鬆下,飲酒食串燒都係一個好既選擇。今日就去左尖沙咀呢間串酒里,呢度最有特色就係佢既手工啤酒,夠哂有本地feel!唯一唔開心就係見到777 個衰樣!為左罰佢擺777個衰樣出黎,,我決定要食多啲佢啲野!呢度既燒生蠔價錢唔算貴,一份有三隻,特別之處係有好多口味可以揀,有辣有唔辣,又有芝士、黑松露、冬陰公等等,口咪多之餘又夠哂特別!我就揀左黃金醬,原來即係同沙律醬燒!幾特別!另一款唔起眼但都幾特別既食物就係燒玉子!佢做到外脆內軟,而且有濃濃既蛋香,令人想一試再試。本地野買少見少,勇於表達意見更加係難得!大家一定要支持啊!!
放工同朋友去輕鬆下,飲酒食串燒都係一個好既選擇。

2019-09-10 41 瀏覽
今日同朋友收工後去咗尖沙咀啤啤佢,食下串燒~餐廳設有室內、室外位,如果夜晚涼涼地,坐出面都幾chill !蒜蓉燒原條茄子串燒必點嘅燒茄子,比起其他串燒鋪頭,比較特別嘅係,呢度撒上咗大量木魚絲,增加口感,值得欣賞嘅係茄子仲保持到水份,唔會燒到乾哂!麻吉燒用魚漿包住煙煙銀銀嘅麻糬夾心,口感軟黏,唔痴牙。燒蟹子丸一串有4粒,份量啱啱好。惹味燒汁豬仔脾豬仔脾連埋骨上,直接拎上手咬就最滋味!甜甜地嘅燒汁均勻塗抹豬仔脾,好入味,但肉質仲保持到,好juicy!札幌芝麻香燒餃子雞翼雖然聽過名唔係好知會用咩餡料釀入雞翼,但依然決定試下。雞翼表面燒到卜卜脆,一咬落去,原來係蟹子餡,微辣,味道唔錯,值得一試。蒜香燒排骨串比起蒜香味,燒汁嘅甜香味更突出,排骨唔會燒到好乾身,啱啱好。川式燒韮菜雖然係川式,但食落係唔會話好辣,辣度可接受。餐廳仲有好多本地嘅手工啤酒提供,放工chill 一chill都係一個唔錯嘅選擇。
今日同朋友收工後去咗尖沙咀啤啤佢,食下串燒~

蒜蓉燒原條茄子

麻吉燒
用魚漿包住煙煙銀銀嘅麻糬夾心,口感軟黏,唔痴牙。
燒蟹子丸
一串有4粒,份量啱啱好。

惹味燒汁豬仔脾
札幌芝麻香燒餃子雞翼

蒜香燒排骨串

川式燒韮菜
雖然係川式,但食落係唔會話好辣,辣度可接受。

2019-09-09 29 瀏覽
🇭🇰#香港捐窿捐罅記 instagram: foodkiller_dk串燒店不嬲係香港人既大愛🙋🏻‍♂️ 因為可以三五知已 一路飲啤酒 一路吹水 真係人生一大樂事 🙋🏻‍♂️小店位置十分隱蔽 係一條冷卷既盡頭 ☺️ 有分室內同室外 迎合不同人嘅喜好 😌一打開佢嘅菜單 種類都好多 雞牛羊豬全部都有 仲有唔少嘅海鮮☺️而且價錢合理 唔會太離地 ☺️-鹽燒厚切牛舌($68)牛舌係厚切既 正如我之前講過 食牛舌一定要厚切 唔係因為我貪心 想佢比大塊d既問題🌝而係口感既問題 厚切先有咬口 先會好食彈牙嗰日食咗個就完全做到我要求 又彈牙 調味又做得啱啱好🤙🏻 係高質既.麻辣爽辣火雞腎2串($28)不嬲都好鍾意食火雞腎 因為好爽口 所以打邊爐又好食串燒又好都會叫 佢個火雞腎夠辣 而且燒得啱啱好 好爽口彈牙🙋🏻‍♂️我一個人就已經食咗兩串😌.燒芝士丸($22)身為芝士愛好者 一定要叫一口咬落去 濃濃嘅芝士係你個口度爆出黎係滿足既感覺 又係火鍋同串燒必叫.脆燒日本原條鰻魚($68)鰻魚生熟燒得啱啱好 但係汁過甜覆蓋左鰻魚應有嘅味道 而且唔太厚肉如果個汁調淡少少就好😏總結來說 係一間性價比幾好嘅串燒店
小店位置十分隱蔽 係一條冷卷既盡頭 ☺️
有分室內同室外 迎合不同人嘅喜好 😌
而且價錢合理 唔會太離地 ☺️
鹽燒厚切牛舌($68)
而係口感既問題 厚切先有咬口 先會好食彈牙
麻辣爽辣火雞腎2串($28)
佢個火雞腎夠辣 而且燒得啱啱好 好爽口彈牙🙋🏻‍♂️
我一個人就已經食咗兩串😌
燒芝士丸($22)
身為芝士愛好者 一定要叫
一口咬落去 濃濃嘅芝士係你個口度爆出黎
係滿足既感覺
又係火鍋同串燒必叫
脆燒日本原條鰻魚($68)
鰻魚生熟燒得啱啱好 但係汁過甜
覆蓋左鰻魚應有嘅味道 而且唔太厚肉
如果個汁調淡少少就好😏
總結來說 係一間性價比幾好嘅串燒店

2019-09-08 27 瀏覽
依間係尖沙咀嘅串燒唔算係好旺嘅地方,入口有啲特別,但其實都好易搵到,一入到去,地方唔算好大,有分室内外,各有幾張枱咁,人少少黎吹下水飲下啤酒,氣氛唔錯!依到有啲手工啤酒試🍻仲要用粗口黎命名,幾得意食串燒飲啤酒好爽,叫左支柒($78)黎試下!係用桂圓杞子蜜棗釀製,甜甜地幾好味!串燒方面選擇都好多,首先叫左秋葵($28),鰻魚($59)同韮菜($28),味道岩岩好,值得推介係個饅魚,價錢唔貴,燒得岩岩好唔會有腥味而且仲好滑。依個黑松露沙律醬薯條($49)真係好正,又大份而且個醬好重黑松露味,配薯條好夾!雞軟骨($28)啲調味做得好好,唔會好鹹而且燒到好脆口,正!依到嘅燒茄子好特別,除左落左蒜之外仲加左鰹魚,真係第一次見,但原來好夾架!另外叫左安格斯牛柳粒($68),好juicy唔會燒到老哂,正!最後叫左雞肉串($38),肉好嫩口又多汁,值得試!整體黎講,依間串燒都好高質,價錢合理而且食物都好好味!

依到有啲手工啤酒試🍻仲要用粗口黎命名,幾得意

最後叫左雞肉串($38),肉好嫩口又多汁,值得試!

整體黎講,依間串燒都好高質,價錢合理而且食物都好好味!
2019-09-08 35 瀏覽
今日有少少落雨,行過彌敦道轉入山林道見到咩就食咩。不是太餓,所以食下串燒都幾好。.在小巷入面,有神祕又期待的感覺。.食物多元化,應有的燒烤餐廳都有。不過最令人驚喜的是啤酒。啤酒非常之有香港的特色,呢幾個字相信大家都不陌生。有五款啤酒,啤酒都以香港特色語言命名,而且是香港啤酒廠製造的很有本土的氣息。下次真很想來試吓不過明天還要工作還是飲汽水吧。燒雞翼我自細鍾意食!川燒麻辣香燒雞翼餃子這是我最喜歡的串燒,麻辣得非常過癮,而且入面嘅餡係由蟹子組成燒雞翼也很不錯熱辣辣的保持到肉汁帶子有很多款不同的味道選擇都是$88 三隻.另一款要推介嘅係燒牛舌超級厚切,非常之滿足.另外叫了兩串鰻魚因為$50幾有整條燒鰻魚,其實不貴啖啖肉,燒汁配合得非常之好.山林道去過好多次,原來也有間串燒店,大家都不妨一試呢
今日有少少落雨,行過彌敦道轉入山林道見到咩就食咩。
不是太餓,所以食下串燒都幾好。
在小巷入面,有神祕又期待的感覺。
食物多元化,應有的燒烤餐廳都有。

下次真很想來試吓不過明天還要工作還是飲汽水吧

燒雞翼我自細鍾意食!
川燒麻辣香燒雞翼餃子

燒雞翼也很不錯熱辣辣的保持到肉汁

帶子有很多款不同的味道選擇都是$88 三隻

另一款要推介嘅係燒牛舌
超級厚切,非常之滿足

另外叫了兩串鰻魚
因為$50幾有整條燒鰻魚,
其實不貴
啖啖肉,燒汁配合得非常之好

山林道去過好多次,原來也有間串燒店,大家都不妨一試呢
2019-09-08 1262 瀏覽
在尖沙咀和佐敦之間的山林道有林林種種的餐廳今日走進一間較隱蔽的串燒店-串酒里.串酒里在近彌敦道的小巷中有室內及室外的座位地方不大,但滿滿熱鬧的氣氛當日有很多外國人大家都在忘我地吃串燒又喝上有香港特色的啤酒.串燒種類有很多價錢合理而且份量足.鹽燒厚切牛舌($68/一串)第一次食這麼厚切的牛舌!吃下去很有質感只有簡單的鹽和黑椒,就把牛舌的鮮帶出來.鹽燒安格斯牛肉粒 ($68/一串)燒得剛剛好把牛肉的香都完全帶了出來鮮嫩又保留了肉汁,好食!.黃金醬燒扇貝&泰式辣汁燒扇貝($88/3隻)驚喜!扇貝size 不小,而且十分鮮甜肥美!黃金醬的有燒芝士,是用白肉帶子;泰式辣汁用了黃肉帶子。.日式燒魷魚串($79)聞起來有點似嘉年華現烤燒魷魚乾的味一大塊魷魚,食得十分滿足!.脆燒日本原條鰻魚($58)燒得超入味燒味完全能帶出鰻魚的鮮甜而且一整條才$58,不算貴呀.醬燒金菇肥牛卷是厚厚的一卷卷!不是「扁塔塔」的,而是超多金菇的踏實脆牛卷!.非常暢歡的晚餐,性價比高又有氣氛,不錯的。
在尖沙咀和佐敦之間的山林道
有林林種種的餐廳
今日走進一間較隱蔽的串燒店-串酒里
串酒里在近彌敦道的小巷中
有室內及室外的座位
地方不大,但滿滿熱鬧的氣氛
當日有很多外國人
大家都在忘我地吃串燒又喝上有香港特色的啤酒

串燒種類有很多
價錢合理而且份量足
鹽燒厚切牛舌($68/一串)
第一次食這麼厚切的牛舌!
吃下去很有質感
只有簡單的鹽和黑椒,就把牛舌的鮮帶出來
燒牛舌

鹽燒安格斯牛肉粒 ($68/一串)
燒得剛剛好把牛肉的香都完全帶了出來
鮮嫩又保留了肉汁,好食!
燒安斯特牛肉

黃金醬燒扇貝&泰式辣汁燒扇貝($88/3隻)
驚喜!扇貝size 不小,而且十分鮮甜肥美!
黃金醬的有燒芝士,是用白肉帶子;泰式辣汁用了黃肉帶子。
黃金醬燒帶子
泰式辣醬燒帶子

日式燒魷魚串($79)
聞起來有點似嘉年華現烤燒魷魚乾的味
一大塊魷魚,食得十分滿足!
燒魷魚串

脆燒日本原條鰻魚($58)
燒得超入味
燒味完全能帶出鰻魚的鮮甜
而且一整條才$58,不算貴呀

醬燒金菇肥牛卷
金菇肥牛卷

非常暢歡的晚餐,性價比高又有氣氛,不錯的。
燒牛舌
燒安斯特牛肉
黃金醬燒帶子
泰式辣醬燒帶子
燒魷魚串
金菇肥牛卷
2019-09-07 49 瀏覽
平時行過尖沙咀,好少會留意d轉角位,今次呢間串酒里,係大街到淨係得一個細細地嘅招牌,行到橫街窄巷嘅盡頭,先見到有間咁市正嘅串燒店係到!今日我同朋友兩個人食,叫左十碟野,都係一張五百埋到單,尖沙咀黎講,真係唔算貴。呢到岀名手工藥膳啤酒,不過朋友揸車,我地就叫汽水飲下算,有機會再試啦。先講呢到嘅招牌菜,用左秘制燒汁慢燒而成嘅鰻魚,入口外脆內軟。再黎係呢個蒜蓉燒原條茄子,上面有d木魚,口感比坊街嘅燒茄子更豐富。燒玉子蛋味好濃好香,外面有層蜜糖,用火槍燒過,所以有層薄薄嘅糖衣係面,幾特別!豚肉金茹串,味道偏甜,金菇都好足料,男仔食好正,女仔一口可能未必食得曬哈哈。蜜糖燒豆卜,好juicy,蜜糖沁曬入豆卜入面,有醬爆嘅感覺!總體黎講,水平幾高,價錢都唔貴,可以一戰!

脆燒日本原條鰻魚

總體黎講,水平幾高,價錢都唔貴,可以一戰!
  • 燒玉子
  • 自家製惹味雞肉串