2023-12-17
旺角行完街或者睇完戲想食個宵夜, 經過砵蘭街有一排食肆, 宵夜又唔想食得太飽, 食串燒就啱哂啦。離遠見到串燒王個招牌非常搶眼, 霓虹燈佈置裝飾, 我地就比佢吸咗入去試吓啦, 雖然店舖不大, 但播放住Cantopop音樂, 充滿輕鬆氣氛, 都幾chill呀! 串燒店開至凌晨3:30, 可以同朋友一路傾偈一路食下野, 鄰近地鐵站都好方便。我哋寫紙落單, 點菜紙種類都幾多, 有燒海鮮, 蔬菜, 肉類等, 更有鐵板, 麻辣香鍋, 辣度都可以揀大, 中, 小辣, 亦可以自行加辣粉。一路食都見到廚房出外賣單, 似乎好受宵夜一族歡迎呀! 食物賣相唔錯, 串燒唔會太乾或太焦。蒜茸扇貝 - $38/隻我都幾鐘意食燒海鮮, 熱辣辣, 呢個扇貝肉厚, 燒得生熟程度剛好, 唔會過熟 扇貝個殼仲兜住啲海鮮汁, 唔會想俾佢流出嚟, 加埋大量蒜蓉, 可以再叫呀!魷魚鬚 - $25/串魷魚鬚大條, 爽口, 感覺到用料新鮮, 鮮味有嚼勁, 燒好出黎就聞到好香嘅魷魚味, 熱辣辣!聞到見到就流晒口水翠玉瓜 - $15/串相當新鮮, 唔會燒到乾哂, 食落有咬口又多汁!沙爹雞肉串 - $28/2串沙嗲雞肉串醃得很入味, 沙嗲醬
蒜茸扇貝 - $38/隻
魷魚鬚 - $25/串
翠玉瓜 - $15/串
相當新鮮, 唔會燒到乾哂, 食落有咬口又多汁!
沙爹雞肉串 - $28/2串
沙嗲雞肉串醃得很入味, 沙嗲醬加上辣椒粉, 非常惹味。
日本一口和牛粒 - $38/串
粒粒都好大粒, 又唔韌, 好正, 好抵食。
阿拉伯羊肉串 - $32/串, 羊架 - $48/支
羊肉串, 羊架冇臊味, 比較多調味料粉, 味道正常。
椰青水 - $16