2020-07-19 1947 瀏覽
疫情的關係,好耐沒有過去深圳食串燒,今日朋友介紹旺角一間"串燒王",說食過很地道,今日一於去食。來到餐廳,還早所以未見人流,但過會已經好快滿座,十分火爆。看點餐紙好多選擇,樣樣都想食。竹蔗茅根 $12惹味蒜蓉燒原條茄子 $30/條滿滿蒜蓉香,好惹味,茄子軟諗。燒京蔥 $10/串愛蔥的我必點項目。燒薄切牛舌 $18/串燒泰國BB蘆筍 $12/串燒雞心串 $18/2串蜜糖燒雞肉腸 $12/2條牛舌不韌,爽口濃味。雞心有口感煙韌,越嚼越香濃。鹽燒鯖花魚 $32/條燒得正好,皮脆汁潤,魚味鮮甜,十分推介。秘製燒原條蒜蓉黃立倉魚 $88/條沒想到會有原條蒜蓉黃立倉魚,點來試試,魚厚汁潤,燒得夠火喉又惹味。燒韮菜 $12/串阿拉伯羊肉串 $18/串在港比較少食到羊肉串,很不錯,羊羶味香濃。芝士撈一丁 $38/份這個比預期有點落差。如果通風系統再能優化便更好。

看點餐紙好多選擇,樣樣都想食。

竹蔗茅根 $12
惹味蒜蓉燒原條茄子 $30/條
滿滿蒜蓉香,好惹味,茄子軟諗。

燒京蔥 $10/串
愛蔥的我必點項目。

燒薄切牛舌 $18/串
燒泰國BB蘆筍 $12/串
燒雞心串 $18/2串
蜜糖燒雞肉腸 $12/2條
牛舌不韌,爽口濃味。
雞心有口感煙韌,越嚼越香濃。

鹽燒鯖花魚 $32/條
燒得正好,皮脆汁潤,魚味鮮甜,十分推介。

秘製燒原條蒜蓉黃立倉魚 $88/條

燒韮菜 $12/串
阿拉伯羊肉串 $18/串
在港比較少食到羊肉串,很不錯,羊羶味香濃。

芝士撈一丁 $38/份
這個比預期有點落差。

如果通風系統再能優化便更好。

2020-07-07
串燒鋪咁多間真係冇必要幫襯呢間。一入去坐低已經見到隔離墻上有曱甴,食嘢嗰陣又見到廚房入面啲大膠箱都有曱甴行嚟行去。聲稱開曬冷氣同抽風系統但油煙都係不停向外吹,全程面對廚房基本上係要瞇住眼食嘢。衛生環境惡劣。食物味道尚可,燒菠蘿好甜,涼菜都唔錯。整體:不可一不可再
串燒鋪咁多間真係冇必要幫襯呢間。
整體:不可一不可再
2020-06-26
2020-07-06 579 瀏覽
同朋友staycation夜晚肚餓忍唔住叫咗外賣🥺凌晨食串燒真係好放縱👅Menu的確幾吸引 外賣都好抵 仲要開到咁夜(๑˃̵ᴗ˂̵)و ❣️燒薄切牛舌$16/1串 👉🏻雖然叫薄切但都幾厚😂❣️烤五花腩肉串 $18/3串 👉🏻 勁抵食而且有肥肉燒起上嚟真係🤤❣️燒雞軟骨 $10/1串 👉🏻 normal❣️串燒雞中翼 $26/2串 👉🏻 唔到Juicy但係孜然香料味正🥰❣️燒大雞髀$32 👉🏻 真係勁大隻 但係有啲失望 比較乾身肉都比較鞋😢❣️燒流心芝士年糕(兩件) $28 👉🏻 必食呀😛❣️川北炒粉絲(配雞蛋,生菜,腸) $42 👉🏻 配料豐富有鑊氣相信嗌辣仲好食👅

❣️燒薄切牛舌$16/1串 👉🏻雖然叫薄切但都幾厚😂

❣️燒雞軟骨 $10/1串 👉🏻 normal

❣️燒流心芝士年糕(兩件) $28 👉🏻 必食呀😛

2020-06-30 495 瀏覽
叫網上外賣平台,見佢款式幾多,所以唸住試下。點知等左一個半鐘有多,送到黎已經凍哂,肉類串燒味道正常,翠玉瓜叫小辣勁鹹,最過份你個流心棉花糖夾餅整一半唔整一本,令人極度無奈。
外賣送餐
2020-06-14 505 瀏覽
夜晚跟朋友一同去食,open rice明明是寫18:00開業,但去到店舖尚未開,然後致電問職員開業時間,職員表示19:00才開業,之後等到19:00後我們才再去,一到店舖門口已見到一班外賣員在門口等待(有的什致沒帶口罩,有的會拉開口罩在店舖門口傾計),因想嘗試,所以照進入店內,只見環境很細,而且滿店都是煙霧離漫,散煙系統做的非常差,而且所有職員都沒有帶口罩,店裡只有數個職員,當時原來朋友想走(但我沒有察覺,而且已進店了,不好意思走,再加上本身真的想試一試,就沒有為意),全程都膽戰心驚,不敢除口罩(除了食緊野),我們每食完一道菜都都即時帶回口罩,而且上菜速度亦非常慢(這個我明白,因為要即燒)。其實食物尚可以的,肉類也不太差,價錢也可接受,不過只能現金付款,但環境及通風系統太差了,欠缺防護意識。
2020-06-06
頭2次黎食還可, 炒河粉好有香味,當時openrice只有20幾30個攢好,因為食物好有鄉味我都好鐘意,後黎愈食愈差, 多次黎都係同朋友一齊,其中一次同朋友食,我地坐到去位置時店員為我地執拾上台客人的食物,再用毛巾抹枱,點知毛巾入面包住隻曱甴爬左出枱面仲爬到去朋友身上,店員並沒有用新毛巾抹多一次枱,就咁企係度「眼金金」咁望住我地然後就走,全程都食得唔舒服周身痕,食食下野腳下會有野爬黎爬去。而另外一個原因係態度好差,不但收錢「掉」張單比你,語氣仲要係呼呼喝喝,上菜時更係將碟野食勁大力咁放枱面,大力到隻雞翼跌左落張枱度。最重要一樣係佢既抽風系統係非常非常的差! 成間鋪頭都係煙,即使鋪頭係開左2部冷氣(食野既地方,不包括廚房)都吹唔走入面湧出黎既油煙,加上門口同多個「窗」既設計開2部冷氣都無用。今次食野已經係深夜12點幾人已經少,想坐入少少既位置吹多d冷氣,店員係都要叫你坐門口位置,(但當時位置幾乎空曬加上我地食野只有2枱客人),食餐宵夜都要忍受住鋪頭中門大開同隱形既「窗」 吹入黎既熱氣。呢2-3個月本人都食左至少多於5次,即使經歷完比昆蟲爬身,面對住店員既態度,都因為一碟炒河粉好有鄉味好好

呢2-3個月本人都食左至少多於5次,即使經歷完比昆蟲爬身,面對住店員既態度,都因為一碟炒河粉好有鄉味好好食而不斷黎呢間鋪頭食,但經歷過今次後,以後唔會再黎食。生平食咁多間鋪頭從來都無比到負評,呢間野真係好差,同為旺角區食安安燒(串燒)會更好,2間鋪頭同樣都係近馬路門口中門大開 ,但起碼食野時會感受到冷氣而唔係食油煙同脾氣!!辣度就因人而異啦 但我叫小辣同大辣無咩分別 太多粉。

2020-05-28
5 分鐘 (堂食)
  • 川北炒河粉
又係時候支持經濟圈今次食串燒~~一入去,已經發現抽煙系統好差,出面都見到勁大煙基本上成間店整係得一部冷氣加開哂門同窗通風但一心諗住支持既關係,所以都係照入去幫趁一坐底,個鼻已經有d 唔舒服我地兩個人大約叫左10條串燒,再加個雜菜整係影左初頭幾碟,之後掛住傾計,已經無影到燒菠蘿係必點,勁juicy 又甜好好味隔離係唔知牛定羊,食唔出,店員亦無講但肉質有d 韌,一般雞翼又係必點,好食粟米唔好睇佢燒得好靚,下半面係燶哂架。。。其他都係水準一般,唔多提錫紙包雜菜就多油同鹹左d....但重點要提既係佢個店員服務,全店得佢落單同上菜佢上菜完全係丟係台面,無錯,係丟,係聽到拍一聲跟住唔會講係咩黎,態度真係勁差我地臨時加支茶,佢又漏唔知係佢太忙定點,全程都好似受佢氣甘因為佢,真係唔會有下次
又係時候支持經濟圈

今次食串燒~~

一入去,已經發現抽煙系統好差,出面都見到勁大煙

基本上成間店整係得一部冷氣加開哂門同窗通風

但一心諗住支持既關係,所以都係照入去幫趁

一坐底,個鼻已經有d 唔舒服

我地兩個人大約叫左10條串燒,再加個雜菜

整係影左初頭幾碟,之後掛住傾計,已經無影到

燒菠蘿係必點,勁juicy 又甜好好味

隔離係唔知牛定羊,食唔出,店員亦無講

但肉質有d 韌,一般

雞翼又係必點,好食

粟米唔好睇佢燒得好靚,下半面係燶哂架。。。

其他都係水準一般,唔多提

錫紙包雜菜就多油同鹹左d....

但重點要提既係佢個店員服務,全店得佢落單同上菜

佢上菜完全係丟係台面,無錯,係丟,係聽到拍一聲

跟住唔會講係咩黎,態度真係勁差

我地臨時加支茶,佢又漏

唔知係佢太忙定點,全程都好似受佢氣甘

因為佢,真係唔會有下次
2020-05-21
2020-05-20 305 瀏覽
好耐都冇食川味串燒,唔講唔覺真係幾懷念啲孜然味價錢唔貴但叫下叫下埋單成500幾都幾誇張😂😂錫紙兜上嗰個麻辣金菇幾好食,但食到尾好油膩下就放棄。份量都差不多大半包金菇,唔差炒米粉唔得,有啲怪味好難形容,咪嗌燒賣,土豆片,饅頭,雞泡魚,呢幾樣叫咗包冇死既,幾香幾好味道羊肉真心不了,好膻味,食一舊仔就放返低,咪嗌x2五花腩肉串$18/3串咪睇佢好抵咁,一條好幼,肥肥脂肪多過肉,又唔係香豬肉味,唔好貪平嗌喇多春魚反而就抵食又叫得過,香口既其實佢出色在啲調味真係嗰種川味,但食材方面就有改進空間。串燒呢樣野唔好睇佢20蚊串咁就好似好抵,佢大部分都偏幼身一條肉仔咁,都要食多啲啲先飽肚。希望食材質素可以提高啲啦,據我所知都開得夜既,夜晚買幾串頂下癮唔錯😊
好耐都冇食川味串燒,唔講唔覺真係幾懷念啲孜然味
價錢唔貴但叫下叫下埋單成500幾都幾誇張😂😂
炒米粉唔得,有啲怪味好難形容,咪嗌
羊肉真心不了,好膻味,食一舊仔就放返低,咪嗌x2
多春魚反而就抵食又叫得過,香口既

2020-04-24 331 瀏覽
串燒王,位於油麻地砵蘭街,距離地鐵站只有數分鐘路程.由於現時香港疫情關係,串燒王店舖內座位半數暫時無法入座,故此晚餐時輪候時間較長。餐廳方面防疫措施亦做到足,量體溫,酒精搓手液等等。串燒王食物選擇非常多,點菜單設計亦非常貼心,按食物種類分門別類,而且亦有不同辣度供顧客選擇,最重要串燒王價錢實在非常大眾化,而且份量亦足。特別推介菜式為麻辣海蛰及蒜蓉茄子,兩款看似簡單的菜式,但味道確實一流。讚。
串燒王,位於油麻地砵蘭街,距離地鐵站只有數分鐘路程.

2020-04-23
20 分鐘 (堂食)
2020-04-23 201 瀏覽
惹味抵食@串燒王 旺角砵蘭街147號祥興樓地下A號舖行過旺角街頭空氣中傳來一陣強烈的孜然炒味道, 聞到有點肚餓。試圖追蹤一下香氣看看是什麼食物, 是從一間叫串燒王 的小店。入去即看看剔門紙點野食,超多款串燒! 點了半用半菜試下先$38大雞脾大大隻多肉食, 好似炸雞脾一樣個皮脆而不油膩, 咬一下就卡卡響啦! 食完一隻已飽了一半, 填滿食肉獸的心靈同口慾$22 3串五花腩食好抵食呀! 每一皮都滿是辣粉, 燒到香又有油脂脂潤, 好好咬口, 必食推薦, 令人食過翻尋味, 直頭有外賣一打回家當宵夜的衝動$38 原條芝士茄子, 前臂一樣長, 用筷子挑起淋身茄子同拉絲芝士, 好幸福呀!$10 燒秋葵 ASPARAGUS 都是爽口的蔬菜, 食串燒的偏愛瓜類同感爽身, 軟爬爬有點怪!$12燒雜菜各$12( 翠玉瓜, 露筍)同樣灑了重味粉調味, 香味直撲出來$12 DRINK 一枝沒有加一的服務費, 認真的抵食呀!! 10元8塊起, 食落唔會好辣, 反而是充斥了孜然粉的香味!!!!
惹味抵食@串燒王

旺角砵蘭街147號祥興樓地下A號舖

入去即看看剔門紙點野食,超多款串燒! 點了半用半菜試下先

$12 DRINK 一枝

2020-04-22 271 瀏覽
日本、韓國燒烤串燒較常吃,但川式則很少。在油麻地經過這家小店,見外面掛起的燈籠,起初以為是日式料理,但聞起來是惹味的燒烤、串燒香氣。入面只有數張枱,座位較少,剛好有一枱食客埋單離開,不用等候就入座。身為熱愛海鮮愛好者,所以大多數都是點海鮮串燒;肉類方面,只點了田雞串燒。燒麻辣田雞串原隻田雞燒,田雞腿位置啖啖肉,肉質結實,還自行灑上辣粉及孜然粉,有助除掉膩感,尤其喜歡孜然的香味。蒜蓉味燒鮮味大海蜆海蜆連殼有6大粒,蜆肉脹鼓鼓,清洗得蠻乾淨,沒有沙,味道清甜。除左辣汁仲有蔥、蒜蓉等,非常惹味。鹽燒多春魚多春魚烤得較乾,可能因為本身魚身不算飽滿。燒北海道粉絲活元貝一端上枱,我們都嘩然,很巨型的元貝,澎湃的粉絲疊成山,吸收了粒粒蒜蓉的油香,蒜香餘韻留在口中。而底下烤熟後的帶子依然大粒,肉連帶子裙邊有嚼勁口感。鹽燒8寸大虎蝦外皮脆脆,巨型虎蝦,蝦肉結實爽彈,沒有雪藏味。麻辣粉加孜然粉十分惹味。川北炒米粉 沒想到單單普通的用料,卻是難忘的滋味,值得一試!米粉跟生菜及雞蛋,加點調味及辣醬炒得香口,而且米粉容易吸味。錫紙燒娃娃菜 娃娃菜切成細狀,比起原條菜吃方便多了。鋪面有大量的蒜蓉及蔥花。以鍚紙盤盛
燒麻辣田雞串
蒜蓉味燒鮮味大海蜆
鹽燒多春魚
多春魚烤得較乾,可能因為本身魚身不算飽滿。
燒北海道粉絲活元貝
而底下烤熟後的帶子依然大粒,肉連帶子裙邊有嚼勁口感。
鹽燒8寸大虎蝦
川北炒米粉
錫紙燒娃娃菜
娃娃菜切成細狀,比起原條菜吃方便多了。鋪面有大量的蒜蓉及蔥花。以鍚紙盤盛載的娃娃菜保留菜汁。
整體食材新鮮,加上濃香的調味配地道川式燒烤;種類款式多,海鮮、肉類、蔬菜丸類、甜品類均有,價錢都是數十元不等,性價比高。
2020-04-18 219 瀏覽
鐘意食多選擇而且超好味嘅串燒,價錢合理😋趁天氣冇咁熱嘅時候,食番餐燒嘢食先😝- 惹味芝士燒原條茄子芝士加在茄子上, 原來你地都幾夾呵, 芝士可拉絲架,剛剛燒出黎熱辣辣🥰😋正啊- 燒美國特級小牛扒呢個值得推介, 肉質嫩滑, 口感彈牙肉汁豐富☺️- 蒜蓉扇貝扇貝食得出新鮮夾甜,鋪滿粉絲蒜蓉, 遞到面前已覺得很香, 而且十分juicy!-燒紐西蘭羊架出品時都已香氣撲鼻,肉質鬆軟加上輕辣,簡單調味已出食羊本身嘅原味!- 蜜糖燒雞肉腸燒得香口而皮爽脆。- 一口豚香口嫩滑而沒肥膩感~- 小聖子小聖子面上鋪滿蒜蓉,帶少少甜同辣味☺️鮮味突出。- 金菇肥牛卷牛不太肥,金菇燒得剛剛好😘滿足的一個周未
鐘意食多選擇而且超好味嘅串燒,價錢合理😋
趁天氣冇咁熱嘅時候,食番餐燒嘢食先😝

- 惹味芝士燒原條茄子
- 燒美國特級小牛扒
呢個值得推介, 肉質嫩滑, 口感彈牙肉汁豐富☺️
- 蒜蓉扇貝
-燒紐西蘭羊架
出品時都已香氣撲鼻,
肉質鬆軟加上輕辣,簡單調味已出食羊本身嘅原味!
- 蜜糖燒雞肉腸
燒得香口而皮爽脆。
- 一口豚
香口嫩滑而沒肥膩感~
- 小聖子
小聖子面上鋪滿蒜蓉,帶少少甜同辣味☺️鮮味突出。
- 金菇肥牛卷
牛不太肥,金菇燒得剛剛好😘
滿足的一個周未

2020-04-17 207 瀏覽
復活節假期嘅最後一日梗係要食返餐好啲來報答下自己舖頭雖小,依家仲實施緊限桌令,但估唔到間舖頭仲係咁忙,因為佢哋有好多好多外賣單左邊嘅係燒司華力腸$18,腸嘅外皮燒到好脆,右邊嘅係燒豬頸肉$16,全部上面都加左孜然粉,非常惹味左邊係燒脆香魚角$10,而右邊係燒蒜蓉粉絲特級聖子$48 2隻呢款多士都幾特別,將塊麵包燒脆左,中間夾有棉花糖,而棉花糖受熱後會溶化,好有燒嘢食嘅感覺估唔到呢度連鮑魚都有得食,鮑魚面上佈滿左蒜蓉同蔥段鮑魚燒嘅時間啱啱好,一啲都唔un 最後呢款芝士撈公仔麵都唔錯,芝士醬非常澎湃,一夾起就有拉芝嘅效果
復活節假期嘅最後一日梗係要食返餐好啲來報答下自己
錫紙燒特級肥牛
流心棉花糖多士
估唔到呢度連鮑魚都有得食,鮑魚面上佈滿左蒜蓉同蔥段
燒蒜蓉粉絲特級聖子
鮑魚燒嘅時間啱啱好,一啲都唔un
阿拉伯羊肉串
阿拉伯羊肉串
燒牛肉串
芝士撈一丁
2020-04-15 196 瀏覽
復活節假最後一天,朋友說要來旺角吃些特別的食物。邊走邊談,聞到好香的燒烤味,走前看看是一間日式串燒小店,看見有不少人在等外賣。剩下一枱,就進入坐。店內木凳上有Cushion,木枱給人優雅感覺。點了厚切牛舌心 ,扇貝帶子, 蒜蓉金針菇, 雞中翼 ,燒韭菜 ,芝士 燒原條茄子, 燒麻辣大蔥雞肉 和麻辣海蜇。份量好足呀,尤其金針菇,麻辣海蜇,是用 錫紙盆裝,好抵食。麻辣海蜇好滋味。比較有創意和惹味當然是茄子,雖然樣子不出眾,但芝士味道很香,茄子🍆肉滑厚嫩。 朋友特別喜歡燒麻辣大蔥雞肉,大蔥鮮甜不亁,雞肉又香辣。接著登場的是扇貝帶子,帶子好大粒,咬下去蒜蓉味香充滿了整個口鼻腔,帶子肉厚嫩滑,回味無窮。整體來說,這裡是品串燒好選擇,食物多選擇,滋味,份量足。
復活節假最後一天,朋友說要來旺角吃些特別的食物。

店內木凳上有Cushion,木枱給人優雅感覺。

朋友特別喜歡燒麻辣大蔥雞肉,大蔥鮮甜不亁,雞肉又香辣。

整體來說,這裡是品串燒好選擇,食物多選擇,滋味,份量足。
  • 香辣雞中翼
旺角新開咗間串燒店 有少少東門串燒店感覺串燒店食物種類多 有海鮮類、肉類、蔬菜類 仲有小食等等 川味十足!串燒價錢唔算貴 每串既肉都大大粒啊海鮮類叫咗生蠔 大大隻 冇沙 鱔魚好好味 燒至皮脆 啖啖厚肉 冇碎骨多春魚燒得幾香唔錯 但比較乾咗小小 肉類方面 叫左豚肉串、鹿兒島一口豚、牛吞心、雞肉串、雞心鹿兒島一口豚推介!厚厚唧豚肉 口感爽口 好juicy!!豚肉串半肥瘦 幾滋味 牛吞心口感爽口 油脂豐富 正啊雞肉串唔算太乾 有雞肉味道!蔬菜類叫咗燒菠蘿、菜芯、粟米燒菠蘿有4塊 好甜又多汁 一啲都唔酸啊 好好食菜芯加咗孜然粉 更加惹味 粟米加咗牛油燒 好香口 每串串燒加咗孜然粉 好香口 性價比高
旺角新開咗間串燒店 有少少東門串燒店感覺
串燒價錢唔算貴 每串既肉都大大粒啊

海鮮類叫咗生蠔 大大隻 冇沙
鱔魚好好味 燒至皮脆 啖啖厚肉 冇碎骨
多春魚燒得幾香唔錯 但比較乾咗小小

肉類方面 叫左豚肉串、鹿兒島一口豚、牛吞心、雞肉串、雞心
鹿兒島一口豚推介!厚厚唧豚肉 口感爽口 好juicy!!
豚肉串半肥瘦 幾滋味
牛吞心口感爽口 油脂豐富 正啊
雞肉串唔算太乾 有雞肉味道!

蔬菜類叫咗燒菠蘿、菜芯、粟米
燒菠蘿有4塊 好甜又多汁 一啲都唔酸啊 好好食
菜芯加咗孜然粉 更加惹味