還記得認悉第一個男友的時候,他帶我到訪這兒。事隔十年,再道相遇,今日是相識3800日,一於重訪這家位於旺角通菜街的鐵板燒。今夜到訪,依舊人氣鼎盛。未到七時,已經座無虛席,還有人在慶祝生日,十分熱鬧。今晚我們點了一個二人餐-鐵板大蝦套餐$656。雙色刺身:有三文魚同北奇貝。三文魚刺身肉質肥美,加上厚切,口感十足。北寄貝味道鮮甜,口感爽脆,感覺新鮮。虎蝦:虎蝦極為大隻,煎得十分甘香,而且已經去殼,方便進食。虎蝦味道鮮甜,啖啖肉,口感爽爽的,弾牙可口。最正是配上蝦頭的蝦膏同吃,更為滋味。香草三文魚扒:三文魚扒煎到表面甘黃,配上蒜蓉牛油,外皮焦脆,魚肉嫩滑,完全沒有腥味,唔錯。蔬菜有冬菇、翠玉瓜,冬菇軟腍多汁,翠肉瓜香軟清爽,好吃!木魚蟹子沙律:生菜爽脆,加埋木魚、卜卜脆嘅蟹子同沙律醬,和風味道十足。活蜆雜茹面鼓湯:湯的味道比較清雅,唔會好咸。美國安格斯肉眼牛扒:這真是一場live show! 突然之間燈光轉暗,美女廚師一放酒,瞬間劃出一道熊熊烈焰,十分吸引。這肉眼扒煎至medium rare. 牛扒肉質軟嫩又juicy, 肉味濃郁,加上脆香蒜片,份外惹味香口, 喜出望外,正!煙肉黃金炒飯:看

虎蝦

木魚蟹子沙律
:生菜爽脆,加埋木魚、卜卜脆嘅蟹子同沙律醬,和風味道十足。

活蜆雜茹面鼓湯:湯的味道比較清雅,唔會好咸。

,加上脆香蒜片,份外惹味香口, 喜出望外,正!

煙肉黃金炒飯
:看著白飯在廚師的巧手下,由白雪雪,炒至金黃色,十分吸引。
炒飯鑊氣十足,粒粒分明
,帶一點焦香又唔油膩,而且煙肉、洋蔥和雞蛋的味道十分合拍,香口惹味。

日式炒時菜
:食左咁多肉,要吃點蔬菜平衡一下。椰菜同芽菜炒得夠鑊氣,送枱時還冒著煙。靑菜夠香口爽脆,調味得宜,清爽可口。

甜品雞旦布甸
:雖然雞旦味道淡淡然的,但質地輕盈,口感滑溜。

今晚重遊舊地,水準依然,還有靚女廚師做鐵板燒,同樣地十分出色。平日吃鐵板燒午餐也起碼$300起跳,而今晚的二人大蝦海鮮晚餐,也只是約$350,而且比上次我在尖沙咀吃的鐵板燒更好吃,認真超值,一次要約埋朋友encore 一下!

2018-08-26
2018-08-26 96 瀏覽
睇左陣餐牌,覺得大蝦套餐最抵食,又有海鮮,又有牛扒,正!前菜同湯係落單後3分鐘就送到黎,沙津好足料有蟹子,蟹柳,木魚,沙津醬,好食!湯係面鼓蜆湯,幾夠熱、唔錯!跟手就上埋二色刺身,係三文魚同北寄貝,各三片!新鮮夠凍!跟住就係大蝦喇!個蝦頭爆曬膏,燒得好香咸味昇華左蝦既鮮味,超多肉燒緊三文魚扒燒得岩岩熟,調味又係咸咸地既醬油,皮同表面好脆到女朋友最期待既牛扒喇!隔離有堆炸算,牛扒表面有肉汁,咁一用個牛扒沾個炸算就會痴住,一齊食就超夾牛扒好林好有牛味炸雜菜:好大碟下!我地已經飽左喇呢個烏冬正呀!雖然好飽但我地都食曬,因為啲蔥好有日左風味!最後仲有甜品:焦糖蛋好味,唔會太甜
睇左陣餐牌,覺得大蝦套餐最抵食,又有海鮮,又有牛扒,正!

湯係面鼓蜆湯,幾夠熱、唔錯!

跟手就上埋二色刺身,係三文魚同北寄貝,各三片!新鮮夠凍!

燒緊

三文魚扒燒得岩岩熟,調味又係咸咸地既醬油,皮同表面好脆

到女朋友最期待既牛扒喇!

牛扒好林好有牛味

炸雜菜:好大碟下!
我地已經飽左喇

呢個烏冬正呀!雖然好飽但我地都食曬,因為啲蔥好有日左風味!

最後仲有甜品:焦糖蛋
好味,唔會太甜
2018-08-23 804 瀏覽
好耐之前食過上野 對佢嘅鐵板燒念念難忘 今日特登返去encore我地2個人揀左鐵板海鮮套餐$658前菜係豆腐沙律生菜好fresh 個醬又酸酸甜甜幾開胃活蜆雜菇麵豉湯個湯幾濃郁鮮甜真係有蜆係個湯到北海道帶子皇帶子皇好大粒冇乜點縮水 燒到啱啱好食落爽口彈牙老虎大蝦睇個蝦頭就知隻蝦有返咁上下份量蝦頭仲有大量蝦膏蝦肉好貼口咁切到一口一粒肉質彈牙鐵板配菜有甜薯、翠玉瓜同鮮冬菇煎到啱啱好 甜薯好甜好特別翠玉瓜同鮮冬菇仲好juicy 日式炒時菜有椰菜同豆芽面頭有炸蒜同芝麻好香口菜炒完都唔會好乾原隻魷魚筒好新鮮 原隻切到一條條好有口感 好似食燒魷魚咁海鮮炒烏冬炒到好夠火喉 日式醬油味道啱啱好配料有八爪魚、蜆、椰菜 甜品係椰汁布甸布甸入口好滑水蜜桃果汁梳打同青蘋果果汁梳打今次再食依然好有水準 朋友同我都食到好滿足!

我地2個人揀左鐵板海鮮套餐$658

蝦頭仲有大量蝦膏
蝦肉好貼口咁切到一口一粒
肉質彈牙

鐵板配菜
有甜薯、翠玉瓜同鮮冬菇
煎到啱啱好

好新鮮 原隻切到一條條
好有口感 好似食燒魷魚咁

炒到好夠火喉
日式醬油味道啱啱好
配料有八爪魚、蜆、椰菜

甜品係椰汁布甸
布甸入口好滑

水蜜桃果汁梳打同青蘋果果汁梳打

今次再食依然好有水準
朋友同我都食到好滿足!
2018-08-23 79 瀏覽
今日同朋友行完街就黎左行女人街嘅上野鐵板燒專門店食晚飯,一入到門口左手邊就係鐵板燒嘅吧枱,右手邊係4人枱。成間舖頭都好香燒烤味,入到去更加肚餓,即刻揀左個海鮮set. 前菜係豆腐沙律,清清地幾開胃,之後再黎個麵豉湯。跟住就係主菜啦,首先係燒帶子,燒得好香口,仲好爽口唔會韌。燒雜菜,有冬菇,蕃薯仔同埋翠玉瓜,又係好香牛油味,我係超級中意食燒蕃薯仔!冬菇唔會好乾身,仲好juicy添!燒虎蝦 🍤,好 香 好 爽 ,有蒜香帶出蝦的鮮味,師傅已將蝦肉起左切粒,每啖都係大大粒嘅蝦肉,口感一流。另外蝦頭,蝦尾亦都好細心切左,方便食用。蝦頭有好多膏呀!接住落黎係燒魷魚,呢碟係最好嘅下酒菜!魷魚燒得啱啱好,軟硬適中,口感ichiban! 好好味!唔經唔覺一路食一路傾計一路都飲左一大杯啤酒,哈哈呢個set仲有炒烏冬同炒野菜架,炒烏冬炒得好香,灑上白芝麻,更能帶出香味!炒野菜亦都無令我失望,又係好香口,一啲都唔油,正!

前菜係豆腐沙律,清清地幾開胃,之後再黎個麵豉湯。

跟住就係主菜啦,首先係燒帶子,燒得好香口,仲好爽口唔會韌。

2018-07-30
2018-08-21 59 瀏覽
我和友人都想吃鐵板燒, 於是在Open rice搜尋了於旺角這間評價幾高的上野鐵板燒專門店。我們揀了$658鐵板大蝦套餐(For二人)這個套餐有好多食物吃。先來一個木魚絲蟹子沙律沙律菜爽脆, 清一清味蕾。隻色刺身刺身有三文魚和牡丹蝦, 新鮮~活蜆雜茹時麵豉湯麵豉湯,加了蜆,鮮甜。鐵板配菜有冬菇, 紫蕃薯和翠玉瓜。老虎大蝦廚司細心地把蝦肉切成一粒粒, 易於入口。蝦肉爽口彈牙。美國安格斯肉眼扒肉眼扒一大塊,要了六成熟, 但覺得肉有點紅, 於是叫廚司再燒了一回, 肉質没有太紅, 肉眼扒和旁邊的蒜片一起起, 好夾。建議肉眼扒要七成熟。香草三文魚扒三文魚扒有兩塊,三文魚面煎得焦香。肉質仍保持幼滑。煙肉黃金炒飯煙肉, 蔥花炒飯好香, 炒得好乾身, 唔錯。日式炒時菜甜品是芝麻雪糕

我們揀了$658鐵板大蝦套餐(For二人)

這個套餐有好多食物吃。

先來一個木魚絲蟹子沙律

沙律菜爽脆, 清一清味蕾。

隻色刺身

刺身有三文魚和牡丹蝦, 新鮮~

活蜆雜茹時麵豉湯

麵豉湯,加了蜆,鮮甜。

鐵板配菜

有冬菇, 紫蕃薯和翠玉瓜。

老虎大蝦

廚司細心地把蝦肉切成一粒粒, 易於入口。蝦肉爽口彈牙。

香草三文魚扒

三文魚扒有兩塊,三文魚面煎得焦香。肉質仍保持幼滑。

煙肉黃金炒飯

煙肉, 蔥花炒飯好香, 炒得好乾身, 唔錯。

甜品是芝麻雪糕
2018-08-14 851 瀏覽
這晚到女人街附近買東西,買完之後在女人街找餐廳吃晚餐,見到這間上野鐵板燒有二人餐,食物都幾豐富,所以試試!一入去,見到有普通枱,卡位和bar枱,我們坐了在普通枱!二人前套餐有幾款,有海鮮的又有肉類的!我們選了鐵板大蝦套餐(二人前),有海鮮又有牛扒,挺好的!首先來了雙色刺身,看樣子都見到新鮮,三文魚不但厚切,還很肥美!甜蝦都好鮮味!侍應姐姐拿了師傅準備燒的食材給我看,虎蝦真的超級大!木魚絲蟹子沙津,滿滿的木魚絲令沙律變得不單調,蟹子卜卜脆,還有爽甜的青瓜絲!鐵板配菜有翠肉瓜和冬菇,燒完好香!重頭戲就是燒虎蝦,已貼心的幫食客起肉,啖啖肉,好彈牙,竟有點像龍蝦肉,蝦頭還有很多膏,美味!美國安格斯肉眼扒點了6成熟,碟邊有炸蒜片,可以伴肉眼扒吃,肉眼很嫩,還有點油脂,入口更甘香,加炸蒜片一起更惹味!香草龍脷柳也是無骨,魚肉嫩滑!煙肉黃金炒飯,炒飯粒粒分明,好香蛋味,吃到這裡真的很飽了!還有炒雜菜,份量也不少,這個餐真的非常豐富!甜品有紅豆雪糕或者雞蛋布丁,很喜歡雞蛋布丁,滑滑的又不會很甜!
一入去,見到有普通枱,卡位和bar枱,我們坐了在普通枱!

二人前套餐有幾款,有海鮮的又有肉類的!
我們選了鐵板大蝦套餐(二人前),有海鮮又有牛扒,挺好的!

侍應姐姐拿了師傅準備燒的食材給我看,虎蝦真的超級大!

鐵板配菜有翠肉瓜和冬菇,燒完好香!

香草龍脷柳也是無骨,魚肉嫩滑!

煙肉黃金炒飯,炒飯粒粒分明,好香蛋味,吃到這裡真的很飽了!

還有炒雜菜,份量也不少,這個餐真的非常豐富!
2018-08-13
1K
2018-08-14 270 瀏覽
“上野鐵板燒專門店” 老闆是一名擁有20多年經驗豐富的日式廚師,對食物質素要求高, 烹調都好講究😉。唔好睇佢鋪頭細細,7點幾都已經高朋滿座👭👬👭👫。食客都是連群結隊,今晚就有20多人訂位,已經坐滿整張bar檯,所以唔訂位都幾難有位食飯囉~😁😁😁我同K姐叫了$658的鐵板大蝦套餐,先睇下餐廳環境同食材,一陣再介紹食物同味道啦~個鐵板大蝦套餐食物相當豐富,可稱得上十全十美,睇下有咩食啦~ 1) 雙色刺身,有三文魚及甜蝦,很鮮甜美,ok喎😉。2) 鐵板配菜,有翠玉瓜、甜薯同冬菇,翠玉瓜新鮮爽脆,甜薯美味,冬菇燒得唔乾,好juicy 😚😚。3) 美國安格斯牛眼扒(五成熟),肉質嫩滑,燒的火喉剛好,鎖緊肉汁。廚師將肥膏分開,因有客不喜歡肥膏,免得影響口感,好細心呀。💗💗4) 老虎大蝦來自沙巴, 蝦肉超爽脆彈牙😋😋,鮮香味美,全餐之冠🏆,令人一吃難忘🙊🙊。5) 香煎三文魚扒,煎得外脆內嫩9成熟,肉滑一點都不乾😗。6) 牛肉雜菜炒烏冬,幼身的烏冬掛上日式醬油,香味十足。7) 日式炒雜菜,算合格,雜菜好爽脆😎😎。8) 活蜆雜菇麵豉湯 ,清甜不錯🤗🤗。9) 木魚絲蟹籽沙律,很好新鮮,我喜歡😁😁。10)

1) 雙色刺身,有三文魚及甜蝦,很鮮甜美,ok喎😉。
5) 香煎三文魚扒,煎得外脆內嫩9成熟,肉滑一點都不乾😗。
6) 牛肉雜菜炒烏冬,幼身的烏冬掛上日式醬油,香味十足。
7) 日式炒雜菜,算合格,雜菜好爽脆😎😎。
8) 活蜆雜菇麵豉湯 ,清甜不錯🤗🤗。
9) 木魚絲蟹籽沙律,很好新鮮,我喜歡😁😁。
10) 甜品: 芝麻或紅豆雪糕,ok la👌🏻👌🏻。
2018-08-13 73 瀏覽
同🐷仔係日本返黎之後撐枱腳帶佢黎到”上野”食下鐵板燒叫左個鐵板大蝦套餐 (二人前) ($658)呢個套餐包好多野食 好豐富 絕對性價比高頭盤有木魚絲蟹子沙律同雙色刺身刺身夠厚身 係新鮮嘅🐟主角老虎大蝦出場 見到廚師將佢係我面前起殼蝦肉好大舊 真係啖啖肉架 小小調味都好好味以為只得大蝦嘅我又點會估到仲有牛扒食牛扒係鐵板上翻滾一輪後 肉汁鎖住了🥩之後仲有三文魚扒食添啊 煎得好香脆未講完架 食完仲有炒飯或者烏冬食真係豐富到你唔信 我同🐷仔都捧住肚仔走🤪________________________裝修環境:✨✨✨✨服務態度:✨✨✨✨✨食物質素:✨✨✨✨✨(5個✨為滿分)________________________唔信我嘅可以自己去試試😂
同🐷仔係日本返黎之後撐枱腳
帶佢黎到”上野”食下鐵板燒
叫左個鐵板大蝦套餐 (二人前) ($658)
呢個套餐包好多野食 好豐富 絕對性價比高

________________________
裝修環境:✨✨✨✨
服務態度:✨✨✨✨✨
食物質素:✨✨✨✨✨
(5個✨為滿分)
________________________
唔信我嘅可以自己去試試😂
可以睇住廚師一邊煮一邊食嘅鐵板燒專門店旺角咁多間餐廳食乜嘢好?(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)嚟到呢間有日本feel嘅鐵板專門店(*☻-☻*)頭盤有碟沙律(>^ω^<)有番茄, 擇菜之類*^_^*食材都算新鮮唔算好大份,細細地一碟(≧▽≦)炒飯就好普通o(︶︿︶)o感覺就好似將所有材料炒埋一齊(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)而且炒得有啲油不過啲飯都炒到每一粒都分開嘅燒醬汁配牛肉,味道好夾好出色凸^-^凸牛肉片切得好薄(^V^)肥瘦適中均勻(>^ω^<)呢碟好滿意☆*:.。. o(≧▽≦)o .。.:*☆燒翠玉瓜,燒得啱啱好咬落去仲可以好爽脆不過就覺得落得太多油( ゚д゚)食到成口都油!(◎_◎;)龍利柳上面加左香草底面都煎得好香脆(●°u°●)​ 」中間嘅魚啱啱好熟透(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)咬落去外脆內嫩係唔錯嘅一道菜(o^^o)刺身三文魚厚度都幾OK⁄(⁄ ⁄ ⁄ω⁄ ⁄ ⁄)⁄肥瘦都適中^-^
可以睇住廚師一邊煮一邊食嘅鐵板燒專門店

旺角咁多間餐廳食乜嘢好?
(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)

嚟到呢間有日本feel嘅鐵板專門店(*☻-☻*)

頭盤有碟沙律(>^ω^<)
有番茄, 擇菜之類*^_^*
食材都算新鮮

唔算好大份,細細地一碟(≧▽≦)

炒飯就好普通o(︶︿︶)o
感覺就好似將所有材料炒埋一齊(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)
而且炒得有啲油

不過啲飯都炒到每一粒都分開嘅

燒醬汁配牛肉,味道好夾好出色凸^-^凸
牛肉片切得好薄(^V^)
肥瘦適中均勻(>^ω^<)
呢碟好滿意☆*:.。. o(≧▽≦)o .。.:*☆

燒翠玉瓜,燒得啱啱好
咬落去仲可以好爽脆
不過就覺得落得太多油( ゚д゚)
食到成口都油!(◎_◎;)

龍利柳上面加左香草
底面都煎得好香脆(●°u°●)​ 」
中間嘅魚啱啱好熟透(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
咬落去外脆內嫩
係唔錯嘅一道菜(o^^o)

刺身三文魚厚度都幾OK⁄(⁄ ⁄ ⁄ω⁄ ⁄ ⁄)⁄

肥瘦都適中^-^

5 分鐘 (堂食)
2018-07-31 254 瀏覽
朋友食過上野既午餐話性價比好好,今晚就帶我嚟試下!我地擇左又有海鮮又有牛扒既鐵板大蝦套餐(二人前)$658,最正乜都有,有其他淨海鮮既套餐!活蜆雜菇麵豉湯幾濃有幾多海帶下,可惜食不太到蜆!木魚絲蟹子沙津木魚絲多,木魚絲下既蟹子都多嫁!沙津cream係一角,可混可拎走既!雙色刺身 - 三文魚同北寄貝三文魚好厚身,不馬虎喔!北寄貝都唔差,大塊既!但三文魚魚油出多d呀!鐵板配菜 - 翠肉瓜同香菇加蒜同牛油煎可以好好去青味,入味好多!翠肉瓜外硬內軟,幾好!平時覺得翠肉瓜麻麻地,今次覺得都香口!香菇不嬲無得輸,想兩粒都食啦!老虎大蝦廚師好細心咁去腸起蝦膏,仲問我地要唔要咸d or 淡口d!女廚師手起刀落,好有型!好快手起好,而唔會整到爛爛的,讚!大蝦超爽口彈牙,不只大!佢仲有蝦膏,蔥花蒜蓉調味!想食多d蝦膏既朋友,可以集中食蝦頭!廚師會幫你開好,調好味!我隻蝦頭膏有流心感覺,非常不錯,香口十足!應該同炒飯配食囉!美國安格斯肉眼扒 6成熟廚房好好起哂肥肉,nice呀!起哂肥肉留作之後用,繼續睇啦!肉眼扒唔會老勁,都有牛味,有d位有少少肥肉會juicy d,炸蒜粒好多混住食都唔錯。想濃味d可以點蒜蓉
朋友食過上野既午餐話性價比好好,今晚就帶我嚟試下!

活蜆雜菇麵豉湯
幾濃有幾多海帶下,可惜食不太到蜆!

木魚絲蟹子沙津

雙色刺身 - 三文魚同北寄貝

鐵板配菜 - 翠肉瓜同香菇

美國安格斯肉眼扒 6成熟

想濃味d可以點蒜蓉醬,咁會更入味!

香草三文魚扒
兩件都整得好靚同魚皮超脆口,好食!魚皮比魚肉更讚!三文魚肉好大件下,魚肉之間既魚油好juicy,火侯控制得好好,唔會煮身得嚟係完全煮熟哂!三文魚扒仲要厚,其實有d飽了!

牛肉炒烏冬
用岩岩既牛肉肥肉煮嫁!牛肉肥肉煎到好似乾身炸肉乾咁,但食落係放油嫁!雖然多油,但係忍唔住要食幾粒!烏冬偏甜,岩口味!烏冬未到彈牙,但係都不過不失!係估唔到半肥牛肉炒得比岩岩牛扒更加香口!好快食哂,多d烏冬就好啦!

日式炒時菜
荳芽菜因煎既收水,青草味無哂,比較易入口!椰菜好似係鐵板燒係必見菜,好吸油汁!

甜品 - 雲尼拿布甸
清清口,飲埋好比面有4大片檸檬既檸水檸茶就飽飽走人!
  • 老虎大蝦
  • 牛肉炒烏冬
2018-07-30 134 瀏覽
朋友帶了我去這間在女人街內的上野鐵板燒食晚餐,我們點了一個二人海鮮餐,套餐非常豐富,有蝦、帶子及魷魚等,全部都是即叫即煮,客人可以坐在Bar枱旁邊欣賞廚師的廚藝。豆腐沙律生菜上面加了點醋汁、豆腐粒嫩滑。活蜆雜菇麵豉湯麵豉湯咸油適中,有些蜆肉,味道鮮甜。鐵板配菜蕃薯仔、茄子及翠玉瓜,燒很剛好,不會太焦及乾。老虎大蝦原隻虎蝦煎至半熟切粒,蝦肉新鮮爽彈。北海道帶子皇帶子一開四,加了點檸檬汁,減輕油膩感,肉質嫩腍。原隻魷魚筒魷魚筒超讚,很香的燒魷魚味,而且肉質很腍又彈牙。海鮮炒烏冬烏冬用了蜆肉、墨魚仔做配料,烏冬每條都沾上醬汁,而且又不會太油膩。日式炒時菜椰菜及芽菜炒到爽脆,亦不會太咸。整個套餐份量十足,最後食埋個甜品,飽到唔識郁。

豆腐沙律
生菜上面加了點醋汁、豆腐粒嫩滑。

活蜆雜菇麵豉湯
麵豉湯咸油適中,有些蜆肉,味道鮮甜。

鐵板配菜
蕃薯仔、茄子及翠玉瓜,燒很剛好,不會太焦及乾。

老虎大蝦
原隻虎蝦煎至半熟切粒,蝦肉新鮮爽彈。

北海道帶子皇
帶子一開四,加了點檸檬汁,減輕油膩感,肉質嫩腍。

原隻魷魚筒
魷魚筒超讚,很香的燒魷魚味,而且肉質很腍又彈牙。

日式炒時菜
椰菜及芽菜炒到爽脆,亦不會太咸。
日式炒時菜

整個套餐份量十足,最後食埋個甜品,飽到唔識郁。
甜品
甜品
2018-07-29 304 瀏覽
韓燒同鐵板燒不同在一個要自己燒,另一個就人地燒,而且後者食物質素普遍都高質,而且味道較好,最重要有視覺享受,欣賞廚師的手藝,食落更味美。同老公二人點了一個鐵板大蝦套餐,有海鮮又有肉,一次過可以試到幾款不同的食材。木魚絲蟹子沙律西生菜表面放上些蟹柳、木魚及蟹子,配上沙律,清新開胃。雙色刺身三文魚色澤均勻肥美;刺身蝦就帶點腥。鐵板配菜有翠玉瓜、茄子及番薯仔,不過燒得太燶,保持到蔬菜水份。老虎大蝦蝦肉爽口彈牙,而且有蝦膏,味道鮮甜。美國安格斯肉眼扒點了七成熟,表面煎至焦香,肉質嫩腍有肉汁。香草三文魚扒魚皮煎至香脆,三文魚肉鮮甜嫩滑,充滿魚油。煙肉黃金炒飯煙肉爆得很香,整個飯炒得爽口,有蛋香。日式炒時菜椰菜及芽菜炒得爽脆不油膩。活蜆雜菇麵豉湯麵豉湯咸度適中,有些蜆肉在內,味道帶點鮮甜。蛋黃布丁很香蛋味而且加了點花奶,口感更滑。這個二人餐十分豐富,而且用料十足,最後捧腹而回。

木魚絲蟹子沙律
西生菜表面放上些蟹柳、木魚及蟹子,配上沙律,清新開胃。

雙色刺身
三文魚色澤均勻肥美;刺身蝦就帶點腥。

鐵板配菜
有翠玉瓜、茄子及番薯仔,不過燒得太燶,保持到蔬菜水份。

老虎大蝦
蝦肉爽口彈牙,而且有蝦膏,味道鮮甜。

美國安格斯肉眼扒
點了七成熟,表面煎至焦香,肉質嫩腍有肉汁。

香草三文魚扒
魚皮煎至香脆,三文魚肉鮮甜嫩滑,充滿魚油。

煙肉黃金炒飯
煙肉爆得很香,整個飯炒得爽口,有蛋香。

日式炒時菜
椰菜及芽菜炒得爽脆不油膩。

活蜆雜菇麵豉湯
麵豉湯咸度適中,有些蜆肉在內,味道帶點鮮甜。

蛋黃布丁
很香蛋味而且加了點花奶,口感更滑。
蛋黃布丁

這個二人餐十分豐富,而且用料十足,最後捧腹而回。
2018-07-26 47 瀏覽
本身唔係太喜歡吃鐵板燒,成日覺得食完一陣味,但朋友話很少吃就試試。由於平日又一早放工既關係,去到就即刻有位坐,坐係師傅旁。而我地好快就叫左set 2人dinner一黎整個刺身,都算新鮮之後再上個蜆肉麵豉湯同沙律,味道正路之後就黎個主菜,開始睇住師傅親自下廚翠肉瓜冬菇加煎三文魚,睇住佢邊煮邊調味已經流口水終於食得,個三文魚堅好食,佢落既調味料同埋煮出黎既肉質都好高質,又嫩滑又惹味之後黎個虎蝦,又係十分好食,佢切埋啖啖肉,又惹味再之後就牛扒,叫左6成熟,味道就冇話頭先兩道咁好,但就唔煙靭既淨返兩道菜,炒飯+炒雜菜,仲有個小甜品中規中矩總括而言,個虎蝦同三文魚係好推介,成餐冇咩唔好,唯一不足係個餐唔包飲料,雖然飲品唔係話好貴,不過個餐包埋正路同感覺良好d
一黎整個刺身,都算新鮮

之後再上個蜆肉麵豉湯同沙律,味道正路

之後就黎個主菜,開始睇住師傅親自下廚
翠肉瓜冬菇加煎三文魚,睇住佢邊煮邊調味已經流口水

之後黎個虎蝦,又係十分好食,佢切埋啖啖肉,又惹味

淨返兩道菜,炒飯+炒雜菜,仲有個小甜品中規中矩

2018-07-07 88 瀏覽
返工咁辛苦,中午點都要食好d。今日決定食呢間日式鐵板燒。鐵板燒係大家心目中都係高消費食品,但呢間餐廳中午套餐卻非常抵食,價錢都係由40幾蚊起。中午套餐包前菜沙律,麵豉湯,主菜,白飯,飲品同甜品,抵食到無朋友。今日叫了一個羊肉套餐所有套餐即叫即整,廚師會在你面前即場炒,但又唔會攪到整個餐廳煙霧瀰漫。唔洗幾分鐘,一碟熱辣辣既羊肉就放到我面前。羊肉炒得恰到好處,唔會太老,非常好味。主菜配以椰菜,味道鮮甜。以呢個價錢可以食到咁多好味既野,又飽肚,夫復何求。呢間餐廳已經成為我既常駐餐廳之一。
返工咁辛苦,中午點都要食好d。

今日叫了一個羊肉套餐

2018-06-05 192 瀏覽
小妹第一次打食評,有話直說。話說琴晚個餐真係永世難忘。廢話少講,即刻列舉三大重點,如果你仲想食我真係要叫你一聲勇者👏🏿1)要乜無乜叫軟殼蟹反卷無軟殻蟹;叫鰻魚炒飯無鰻魚;叫芒果牛肉反卷無芒果。我唔明乜都無的情況下點開舖⋯可能無乜人食所以唔入太多貨?2)難食到世界盡頭先上一個牛肉鍋⋯mmmmmm吉野家邊爐高汁好多。牛肉老、湯係類似沖粉麵豉湯(頹廢版)、烏冬煮到入口即融。然後煙肉炒飯、鐵板魷魚筒、鐵板牛⋯嘩,一樣味架!一樣有鑊撈味架!唯有點佢一開始就放向枱焗你比錢的麻醬變變d味。點解我要食得禁委屈。重點來了。最後叫多個炸蝦反卷。嘩一咬落去,我以為自己食緊糭!d飯 一pat 野咁痴埋,仲係暖笠笠,然後求戀其撻塊三文魚上去。喂阿哥,唔係是是但但將日本菜食材堆埋一齊就叫日本菜架。我明香港有好多家庭式偽日本菜,但都唔係煮到禁難食!簡直浪費食物!3)性價比低三個人食左$556⋯人均$18x⋯呢個價真係有好多選擇。我食爆丼屋、別天神、京一⋯我唔可以話佢地係香港好食的日本菜,但最起碼我食緊正常野,就算唔及日本食日本菜,都有日本味覺向到。見到禁多正評我心諗你比左幾多錢人做打手?如果真係比錢人做打手,點解唔
小妹第一次打食評,有話直說。
話說琴晚個餐真係永世難忘。

1)要乜無乜

2)難食到世界盡頭

3)性價比低

見到禁多正評我心諗你比左幾多錢人做打手?如果真係比錢人做打手,點解唔比錢去改善下食物質素?
不過我同朋友都black list 唔想再幫襯呢間餐廳嚕。
2018-06-04