2006-02-15 14 瀏覽
平時水洩不通的店子,昨晚出奇地少人,想一想,一定是因為情人節,所有人都去晒「鋸扒」,不會來這兒開飯,襯此難得的機會,入去開餐,試了嫩雞煨麵,很好味,雞肉真的很嫩,很多新鮮的菜粒,麵很腍(喜歡吃爽麵的食家不合),湯底少許白色,很香甜,整碗麵連湯也一起清了。另外試了生煎飽,一碟四個,味道一般,沒有驚喜,下次會試鍋貼,但肯定不會像昨晚坐得那樣舒服。

2006-02-08 13 瀏覽
在銅鑼灣吃平價宵夜, 這裡是首選。天氣有點微涼, 栥飯+ 熱豆槳是絕配。豆漿的糖是即時加的, 喜歡多甜少甜或淡豆槳也適隨尊便。現在愈來愈難找到好吃的栥飯了, 這裡的雖然比之前退步了少許, 但仍是數一數二的。
在銅鑼灣吃平價宵夜, 這裡是首選。

2006-02-05 15 瀏覽
昨晚第一次去這兒開餐,店內已滿,很難才找到兩個位,六個人坐在一張小圓檯,迫得很,要了上海菜肉雲吞,小籠飽,豆漿和蔥油餅。上海菜肉雲吞—只是一般,沒有意想中好。小籠飽—非常好,熱騰騰,咬入飽內有少少肉汁,很鮮味。豆漿—幾好,有豆香味。蔥油餅—味道很好,很香蔥味,又不會太油,可惜涷了,如果熱一點會更好味。埋單$56,很抵食,但因為太迫,未必會再去。

上海菜肉雲吞—只是一般,沒有意想中好。

小籠飽—非常好,熱騰騰,咬入飽內有少少肉汁,很鮮味。

豆漿—幾好,有豆香味。

埋單$56,很抵食,但因為太迫,未必會再去。
2005-12-16 14 瀏覽
冬天食秶飯就最岩, 暖笠笠,不過估唔到... 加左$1價之後, 竟然連份量都少埋,佢咁多生意, 唔係咁慳皮呀ma?雖然即叫即整, d飯又唔似其他地方咁濕濕的, 不過d油炸鬼一d都唔脆啦今次...希望下次去會好少少!!!!
冬天食秶飯就最岩, 暖笠笠,
不過估唔到... 加左$1價之後, 竟然連份量都少埋,
佢咁多生意, 唔係咁慳皮呀ma?
希望下次去會好少少!!!!
2005-11-03 6 瀏覽
10/10 (Tue)Dinner行完街同個fd坐低食飯,又係lee間麵家,本來無咩好講,但佢實在太離譜,要講出0黎鬧爆佢∼例牌兩碗麵同兩杯荳漿,呷0左淡,成杯放低...我諗杯荳漿只係俾白開水好味少少,真係少少!!多都無。你好生意∼但我寧願你話賣晒都唔好俾D溝到1:99咁淡0既荳漿我飲,呃到今次又如何,下次我一定唔會再幫襯。
10/10 (Tue)Dinner

2005-09-07 7 瀏覽
由跑馬地漫步到銅鑼灣, 沒有絲毫倦意, 反而把銖記晚膳消化了3 成, 於是再找糖水~這裡的豆腐花也不錯, 夠豆香之餘, 亦算滑~ 下次應試試這裡的粢飯~(23.8.2005)

(23.8.2005)
2005-07-14 10 瀏覽
一向以價廉味美見稱,不過今次真係有D失望,粢飯仍然用兩條油炸鬼,加上去貨快,保持新鮮熱辣,不過今次肉鬆份量少左好多,所以唔多夠味,加肉鬆要多五蚊,其實栥飯價錢已經由八蚊加到十蚊,如果仲要加五蚊先有以前質素既話,價錢就貴得好交關。豬扒湯麵,大大塊豬扒,肉質鬆軟又入味,反而湯同麵好清淡,一濃一淡配搭得幾好,$27 蚊一碗,抵唔抵又係見人見智,豆漿$6 一杯,豆味濃,但以小弟口味覺得太甜,想飲多杯都唔得。銅鑼灣位處黃金地段,相信老闆都係俾業主加租,迫於無奈先出此下策,我奉勸老闆一句,你一係一次過起晒價,幾貴都好,客人遲早會接受,食物水準下降,盞舊客失望冇返頭,新客又覺得食物質素渣,做壞招牌個陣時就得不償失。
2005-05-16 10 瀏覽
今日"懶"健康要左個蒸銀絲卷,一上枱熱騰騰,食唔過一分鐘就凍冰冰,個包係"un"的!而且上面重灰灰地,又唔係正宗wo~裡面都唔係一絲絲既!豆腐花又硬!正如totoro話,佢地d服務真係差*100000!環境惡劣,勁多一隻隻既野......
今日"懶"健康要左個蒸銀絲卷,
一上枱熱騰騰,食唔過一分鐘就凍冰冰,
個包係"un"的!
而且上面重灰灰地,
又唔係正宗wo~
裡面都唔係一絲絲既!

豆腐花又硬!

正如totoro話,佢地d服務真係差*100000!

環境惡劣,勁多一隻隻既野......
2005-02-28 13 瀏覽
天未光出門,在家吃過麵包便上「跑道」,心情跟意志相當高昂,熱鬧過後少不免「飲飲食食」罷!本來一心試「北京水餃皇」,發豆漿水餃寒,惜逢未開市,兼一帶食肆「高跑手滿座」,難有「吉」檔,行行重行行,走到這裡避風雨。不變的,甜豆漿跟粢飯,豆漿甜度適中,愛甜者要加糖。粢飯餡料各處大致相同,總離不開肉鬆、炸菜、油條...尤愛這裡粢飯中油條是脆脆的,不是「淋」的,加上即叫即整熱騰騰熱燙手哩,在這寒風冷雨下,吃得很有滿足感、渾身暖意。想起家中有白粥,外賣兩條油條送送粥,香脆可口。

想起家中有白粥,外賣兩條油條送送粥,香脆可口。
2005-01-15 16 瀏覽
好耐冇o黎呢度,例排秶飯豆漿, 不過秶飯飯多o左料少o左,埋單見到$9~>$10,仲有行未寫住加肉鬆$15, 哇, 好狼bor
好耐冇o黎呢度,
例排秶飯豆漿, 不過秶飯飯多o左料少o左,
埋單見到$9~>$10,
仲有行未寫住加肉鬆$15, 哇, 好狼bor
2004-12-20 9 瀏覽
說實話,這兒的餈食真的很足料,熱辣辣,壓得夠實,糯米夠香夠鬆軟,雖然貴了一點,但物有所值,另外佢O既上海麵都唔錯,試過麵同雪菜肉絲,麵質彈牙,只是麵個醬唔夠辣,還欠花生、麻醬香味,失色;相反,雪菜肉絲就好好,雪菜浸得夠透,鹹味適中,夾雜條條粗幼相若的肉絲,絕配!
2004-11-03 10 瀏覽
全年24小時營業的,當過了晚上12時,街上各店鋪大都關了門,便會來這裏!而每每店內也是坐滿人的,或是一家、或是搭檯,各自各的吃著早餐、下午茶、宵夜同樣o岩食的咸甜豆漿、栥飯、蔥油餅、油炸鬼‧‧‧(注:於lunch time 時段設有每人最低消費$15)
(注:於lunch time 時段設有每人最低消費$15)
(非會員)
2004-10-24 14 瀏覽
每次來都係食栥飯,其實九蚊一條真係唔平,但其他鋪頭真係無整得咁好食啦,夠實、夠熱、餡又正,連大陸的永和大王都唔係佢對手! 當然,環境係無得要求,否則栥飯可能要廿蚊條!
2004-08-10 14 瀏覽
夏天熱辣辣, 好耐冇食過粢飯lu~今日買o左個o黎食!! 實在太好食啦~第2間都食唔到咁大咁正ga~我望住佢整, 佢mit開條油炸鬼o個陣仲聽到脆卜卜o既聲ga~~~~~~~~雖然呢度D人差態度~ 不過take away就好正啦~
夏天熱辣辣, 好耐冇食過粢飯lu~
今日買o左個o黎食!! 實在太好食啦~
第2間都食唔到咁大咁正ga~
雖然呢度D人差態度~ 不過take away就好正啦~
1K
我從80年開始中港兩地跑,居然在銅鑼灣遇上有國內80年代小店FEEL的食店。無論員工的態度、食物和廚房,都給我一似曾相識的感覺。員工:散漫-做36唔做36,員工用手抹鼻後送食物....。食物:咸豆漿有豆味-可惜不夠熱、混濁和無? 被扣分,粢飯OK。其他食物賣相亦差。廚房:我有幸對正廚房,那境象另有能耐(自認)的我都有點不自然。眼見出菜窗口間中有水滴下,剛掉進準備上台的食物。環境:雜亂無章需然價錢適合我,但我應不會冒險再幫嚫
無論員工的態度、食物和廚房,都給我一似曾相識的感覺。
員工:散漫-做36唔做36,員工用手抹鼻後送食物....。
環境:雜亂無章
需然價錢適合我,但我應不會冒險再幫嚫