2022-02-23 76 瀏覽
大角咀一家平民價上海菜館「上海老家」😬試下下午茶質素如何🤔.鎮江肴肉🐖一碟八件肴肉😉肉同骨膠比例剛好,帶淡淡酒味🍶口感Q彈😆點少少黑醋食更好😌.酸辣湯麵🍜份量勁多😍有木耳、蝦🦐🦐筍絲、蛋等🥚味道酸辣開胃🤤🤤.宮保雞丁🐓主要有雞丁🐔🐔翠玉瓜、腰果🥜翠玉瓜爽脆,雞丁嫩滑😋😋香辣惹味🌶🌶好啱送飯🍚.炸饅頭(3隻)🥢炸得香脆內軟😗😗點埋煉奶好滋味😝😝
大角咀一家平民價上海菜館「上海老家」😬試下下午茶質素如何🤔
炸饅頭(3隻)🥢炸得香脆內軟😗😗點埋煉奶好滋味😝😝
  • 炸饅頭
2022-02-19 1527 瀏覽
出街食飯難免多味精、多油鹽始終唔及屋企煮咁好🥲位於大角咀中匯街嘅上海老家,竟然喺入邊搵返屋企住家菜嘅感覺,非常驚喜😍.🌟午市客飯(例湯➕主菜➕飯)💰$55.🍴紅燒肉🐻比較怕食太肥嘅紅燒肉,一來唔健康二來覺得太油膩😩呢度嘅紅燒肉肥瘦適中,層次分明,嫩而不油膩🤓用醬汁炆過嘅豬肉完全入味,送飯一流,令人無法抗拒🥰.🍴洋蔥牛肉絲🧅又係另一碟送飯精選🍚洋蔥炒得非常熟透,充滿香味☺️洋蔥帶有嘅甜味,配上醃製過嘅牛肉絲,香嫩可口,簡直係完美嘅組合🤟🏻.另外再加配左兩個前菜.🍴脆皮素鵝💰$68腐皮內裡包裹著冬菇絲、紅蘿蔔絲等配料外皮炸得金黃香脆,內裏配料亦非常軟嫩點埋喼汁食,喼汁嘅酸味令素鵝更輕盈,更開胃🤤唔好睇佢碟仔細細,其實有兩層,所以份量都幾多😋.🍴涼拌青瓜🥒💰$55好香蒜頭、白醋味,酸酸地好開胃青瓜非常爽脆、新鮮🤟🏻.喺上海老家入面,尋回家的味道就好似煮家飯咁無味精少油鹽🥰而且價錢都幾抵食,唔使$60有湯有飯,仲要份量都幾多下😆同朋友一齊食仲可以試多樣菜經過大角咀可以過去食個晏😎
出街食飯難免多味精、多油鹽
始終唔及屋企煮咁好🥲

🌟午市客飯(例湯➕主菜➕飯)
💰$55

🍴紅燒肉
🐻比較怕食太肥嘅紅燒肉,一來唔健康二來覺得太油膩😩
呢度嘅紅燒肉肥瘦適中,層次分明,嫩而不油膩🤓
用醬汁炆過嘅豬肉完全入味,送飯一流,令人無法抗拒🥰
紅燒肉

🍴洋蔥牛肉絲🧅
又係另一碟送飯精選🍚
洋蔥炒得非常熟透,充滿香味☺️
洋蔥牛肉絲

另外再加配左兩個前菜

🍴脆皮素鵝
💰$68
腐皮內裡包裹著冬菇絲、紅蘿蔔絲等配料
外皮炸得金黃香脆,內裏配料亦非常軟嫩
點埋喼汁食,喼汁嘅酸味令素鵝更輕盈,更開胃🤤
唔好睇佢碟仔細細,其實有兩層,所以份量都幾多😋
🍴涼拌青瓜🥒
💰$55
好香蒜頭、白醋味,酸酸地好開胃
青瓜非常爽脆、新鮮🤟🏻
喺上海老家入面,尋回家的味道
就好似煮家飯咁無味精少油鹽🥰
紅燒肉
洋蔥牛肉絲
  • 脆皮素鵝
2022-02-18 56 瀏覽
Lunch here❤️ Shanghai Lao Jia💫..大角咀一家平民價上海菜館🥢,感覺實而不華。今次趁來到呢邊探朋友,來試試這家古色古香隱世上海老家小店呢。前菜先來 ll $75 (口感Q彈) & ll $68 (香口齋腐皮卷),再來主菜 ll $88 (麵條味道夠平實而煙韌 排骨肉腍),最後來個飯後甜品 ll $30 (香酥蘸點甜奶醬很滋味),確係一間大角咀抵食上海菜喔。..×××××ש大角咀中滙街61號地下..

前菜先來 l[鎮江餚肉]l $75 (口感Q彈) & l[脆皮素鵝]l $68 (香口齋腐皮卷),

再來主菜 l[排骨粗炒]l $88 (麵條味道夠平實而煙韌 排骨肉腍),

最後來個飯後甜品 l[炸饅頭 3隻]l $30 (香酥蘸點甜奶醬很滋味),確係一間大角咀抵食上海菜喔。
×××[上海老家]×××
©大角咀中滙街61號地下
2022-02-16 59 瀏覽
真的好耐未食過上海菜,呢日因為屋企附近間上海菜館結業,我先至諗起件事。咁啱同住喺大角咀的朋友傾開,佢就推薦咗“上海老家”呢間餐廳。店舖唔算太大,但檯和檯之間有一定距離,亦有隔板。而且都可以掃QR code 點餸,有wi-fi提供,真係好方便。“雪菜毛豆百頁”,好地道的上海菜,簡簡單單但又好味道,雪菜味道啱啱好,毛豆有口感,唔錯。“醬爆雞丁”,雞丁和翠玉瓜的配搭,好夾,食落好舒服。以上兩個係lunch set , 跟一湯,一飯,呢日的湯係栗米,蘿蔔,豬骨湯,好足料吖。“蒜泥白切肉"和"油炆荀"係單點小菜,蒜泥白肉的蒜泥唔同我平時食的白色蒜泥,而係炸蒜,都好惹味,另一種滋味;油炆荀好耐冇食,勁鮮和嫩,係最快清盤的一碟。

2022-02-10 51 瀏覽
2022.02.10今日係大角咀尋找上海老家的味道餐廳以中式裝修⛩好有上海味🇨🇳两個人最岩就系叫甲(湯類)+乙(冷盤)+丙 (小菜)套餐 只需$288 仲送多碟蒜茸或清炒時菜☺️湯類 - 順嫂魚羹超大兜😆每個人可以裝到四碗!而且好足料! d豆腐同魚肉好滑,木耳好爽!冷盤 - 醉雞雞肉新鮮嫩滑,唯酒味可以更濃一點!小菜 - 上海回鍋肉炒得好香口又有鑊氣!而辣味同油份又唔會過多,回鍋肉咬落爽口,仲有加左好多蔬菜,送飯一流👍🏻加多一碗白飯🍚只需$15蒜蓉白菜仔🥬依排d菜價咁貴都咁大碟完全無減料,而且白菜仔好嫩綠新鮮!超滿足🥰
2022.02.10

今日係大角咀尋找上海老家的味道
餐廳以中式裝修⛩好有上海味🇨🇳

湯類 - 順嫂魚羹

冷盤 - 醉雞
雞肉新鮮嫩滑,唯酒味可以更濃一點!

小菜 - 上海回鍋肉

蒜蓉白菜仔🥬
上海老家一定要試嘅一間餐廳💪🏻老闆娘強調佢地真係好足料!不論係下午茶定係午餐分量都係一樣!果然係真材實料👍🏻👍🏻👍🏻無得輸❤️環境乾淨舒適 好寬躺😎😎全部菜式都好地道😆仲有好多選擇 可以用心逐一品嚐😽💁🏻‍♀️ 太白醉雞威威味蕾:👅👅👅👅👅👅👅👅(👅10條脷仔最高分// 1條脷仔最低分)我好愛口道美食酒香撲鼻,好香醇雞肉鮮嫩爽口不膩😽😽💪🏻💁🏻‍♀️ 五香燻魚威威味蕾:👅👅👅👅👅👅👅(👅10條脷仔最高分// 1條脷仔最低分)一望落去就充滿食欲🙊五香同甜香味十足色澤金黃 外酥內嫩魚肉肉質細膩 味道鮮美💁🏻‍♀️ 四川擔擔麵威威味蕾:👅👅👅👅👅👅👅👅(👅10條脷仔最高分// 1條脷仔最低分)手工造既麵條食落爽滑 有蛋香又唔黐牙加埋其他配料紅辣椒油、芝麻醬、肉碎、川冬菜、花生碎、花椒、醬油、蒜同蔥花等等又惹味又香辣👍🏻👍🏻👍🏻風味十足💁🏻‍♀️ 欖菜肉碎炒飯威威味蕾:👅👅👅👅👅👅👅👅👅(👅10條脷仔最高分// 1條脷仔最低分)炒飯基本上係我嘅最愛🙊🙊飯粒炒到粒粒分明❤️❤️配埋欖菜真係超級惹味又飽肚對於我呢啲冇澱粉質都唔安樂嘅人來講真係一定要食😽😽😽#hkfoodie #hongkong #大角咀 #大角
上海老家

一定要試嘅一間餐廳💪🏻
老闆娘強調佢地真係好足料!
不論係下午茶定係午餐

炒飯基本上係我嘅最愛🙊🙊
飯粒炒到粒粒分明❤️❤️
配埋欖菜真係超級惹味又飽肚
對於我呢啲冇澱粉質都唔安樂嘅人來講真係一定要食😽😽😽

#hkfoodie #hongkong #大角咀 #大角咀美食 #上海老家 #美食 #食好西 #威威為食仔 #威威要還債
2022-01-18
2022-02-05 42 瀏覽
🧧過年撈起之上海老家過時過節🏮特別鍾意吃上海嘢, 北方菜尤其有過年的🥟味兒! 今日嚟到大角咀得獎店🏆上海老家食番餐!餐廳整潔雅致,點餐直接用Apps ….而且仲有新年餐牌👉🏼👈🏼好吸引啊!🥢過年撈起要吃上海粗炒~ ♨️熱騰騰嘅粗麵粉味好香,掛上醬油;椰菜爽脆,麵條有嚼勁👉🏼好正宗的北方味!口水雞~,🐔椒麻香味,雞肉的爽嫩,加上芝麻、花生碎、葱花,味覺豐富又刺激!😋乾煸四季豆~ 🌶辣皺巴巴的四季豆、蔥薑肉末爆炒夠曬鑊氣,新年正好添多碗白飯🍚
🧧過年撈起之上海老家
2022-01-18 133 瀏覽
新年將至要趕工四圍走,剛好在下午茶時間把手頭工作完成,人在大角咀要搵食補充體力。見到呢間裝修得古色古香嘅傳統上海菜館「上海老家」,入到去原來佢哋都好updated,比張有二維碼的單你用QR code點菜,與時並進Braised Noodles with Diced Chicken & Vegetables 嫩雞煨麵 >今日想吃清一啲,就叫了一客嫩雞煨麵,下午茶時段有優惠價、大碗夾抵食!熱辣辣嘅雞湯應該是和上海麵一齊煮所以質感較奶白濃稠,味道清淡不鹹。雞肉軟嫩蔬菜菇量也豐富;傳統的上海煨麵要煮得爛一點,這裡煮得剛剛好很滑、口感不會過份糜爛Fried Mantou with Condensed Milk炸饅頭 >新鮮炸起的黃金饅頭外酥內軟非常香口,最重要的是不太吸油也沒膩感,點煉奶食真係正Shanghai Smoked Fish五香燻魚>呢道菜是上海人過年過節時必備的冷盤,其實魚不是煙燻而是被炸成外表啡褐色、接近燻出來的顏色因而得名。這裡的五香燻魚味道脆口香濃、醬汁重甜味,唔錯

Shanghai Smoked Fish

2022-01-17 57 瀏覽
上海老家顧名思義係有家的味道。呢間隱世家鄉上海菜好有人情味,首先環境舒適同埋行中國風,視角味角都同樣兼顧到。我哋用手機落單,叫咗個Set meal. 啲小菜嚟到嘅時間,我哋都好愕然個份量好足!砂鍋雲吞雞係必食嘅餸菜,就算我哋食到好飽都忍唔住飲多幾啖佢個香濃雞湯!隻雞好滑好香,雲吞好大粒好足料!飲咗個清湯先,如果唔係太飽就食唔到其他餸糖醋魚塊都做得好,個皮薄得嚟仲有啲脆,非常之開胃!配埋小食萵筍海蜇,同埋清炒時菜平衡返大魚大肉嘅罪惡感

2022-01-14 63 瀏覽
由於疫情防疫措施晚餐不能堂吃,今天中午和一個上海朋友,來位於大角咀中匯街61 號的上海老家吃上海菜。位置不是很就腳,店面裝修得也很樸實。朋友是上海人點了上海特色菜,味道確實很不錯。太白醉雞:淡淡的花雕酒的恰到好處,肉嫩皮滑,非常入味,醉雞是上海菜中的經典冷菜,非常受歡迎。皮蛋豆腐:用料合裝豆腐與松花蛋,上面交上香菜蔥花香油等調料,好味又健康。上海粗炒:是典型的上海點心,用粗條上海面條,加有蘑菇、豆芽、包心菜、肉等大大碟幾多料,加老抽上色,色香味俱全。炸饅頭配練奶:即點即炸的饅頭熱辣辣,皮炸到金黃色非常香口,點上練奶真是絕配。在大角咀能夠吃到如此是正宗的上海菜,以後還會光顧!

2022-01-13 99 瀏覽
🌶️紅油炒手 $65由細到大都無辣不歡 所以一路都好鍾意紅油抄手佢1份有8隻抄手 大大粒又圓碌碌咁好足料名副其實嘅皮薄餡靚呢味菜既靈魂絕對係佢既醬汁 辣油同醬油嘅比例岩岩好 畫龍點睛🐟金湯酸菜魚 $38 就係為咗佢而嚟震撼價只要like 社交平台專頁就可以以$38試到“金湯”係南瓜湯底酸菜魚性價比爆燈絕對無將貨就價湯底因為加咗南瓜所以絕對唔會太辣 更加可以話係清甜魚肉應該係龍利柳 滑捋捋又無骨 食得好方便配料有大豆芽 木耳 萵筍 同埋大量嘅芫茜蔥同埋酸菜整體絕對唔油膩 食完仲暖笠笠
紅油炒手

整體絕對唔油膩 食完仲暖笠笠
紅油炒手
金湯酸菜魚
2022-01-12 50 瀏覽
去到大角咀想食上海菜,見到上海老家評價不錯,所以入去試lunch set和小食。客市午飯會送例湯,個人覺得個青紅蘿蔔粟米湯好好味。餐前小食點了上海店必有的鎮江肴肉。一碟八小件的肴肉,肉同骨膠比例平衡,點埋醋食好開胃!小菜叫咗回鍋肉同醬爆雞丁。回鍋肉超級惹味,內有豬肉、椰菜、豆腐乾等。以前成日返內地旅行,都會食到呢一種內地獨有的辣椒油香味,送飯一流!😋醬爆雞丁嘅雞肉好嫩滑,翠玉瓜亦都炒得爽,翠玉瓜同雞粒嘅大小切得差唔多,小朋友都啱食。客飯每位$55,包湯和客飯,價錢合理。最後甜品點了炸饅頭,一碟$25有三個,饅頭小小但炸得香脆,配上煉奶,甜度剛好。下次有機會都想試埋佢嘅鎮店酸菜魚😇

客市午飯會送例湯,個人覺得個青紅蘿蔔粟米湯好好味。

下次有機會都想試埋佢嘅鎮店酸菜魚😇

2022-01-12 56 瀏覽
眾所周知大角咀大把嘢食😀今次Be經過一間隱藏於巷尾角落嘅一間上海菜館!門口見到佢哋午市客飯套餐超抵食!好啦!俾次機會自己回味吓久違咗嘅上海菜!. ✨ 乾煸四季豆 $39用咗葱, 蒜, 辣椒等等去炒四季豆😋惹味非常!好啱送飯!✨ 糖醋魚塊 $39酸酸甜甜嘅經典味道!用咗洋蔥同彩椒一齊煮色彩好繽紛!而且魚塊無雪味又軟腍!✨ 黑醋小排骨 $39醋味濃且入味!肉質易咬口感唔柴!ok喎!✨ 砂鍋雲吞雞(半隻) $148好大一鍋!半隻雞肉夠嫩滑!有好幾隻菜肉雲吞(略嫌皮有啲厚)!加埋海量娃娃菜同咸香金華火腿!咁足料湯頭自然夠哂味!. 每款客飯嘅小菜份量比想像中多兼味道唔錯!仲配埋白飯!咁嘅價錢絕對係高性價比‼️

✨ 乾煸四季豆 $39
用咗葱, 蒜, 辣椒等等去炒四季豆😋惹味非常!好啱送飯!
✨ 糖醋魚塊 $39
✨ 黑醋小排骨 $39
醋味濃且入味!肉質易咬口感唔柴!ok喎!
✨ 砂鍋雲吞雞(半隻) $148
2022-01-11 45 瀏覽
生日週繼續食今朝和爸爸飲早茶,中午就食晏啲,和弟弟去食上海菜。這間早排來過,不走太遠決定再去。Lunch好抵食,不收茶錢和加一!十分化算。今次有新野玩,可以QR叫餸,清晰又快手。人均:$144.紅燒獅子頭(一隻)午市套餐跟飯和湯,一碗滿滿料的住家湯,無味精,正!店員話午市和下午茶價錢不同,但份量一樣🤩下午茶仲抵食。.宮保雞丁推薦!今次叫廚房少鹽多辣,十分野味,翠玉瓜好爽脆,香濃又有瓜汁,送飯一流!.酸辣湯麵勁大碗,上到台嚇一嚇,份量好足,每口食到木耳和筍,加點胡椒粉,酸酸辣辣,爽口又開胃!.炸饅頭必叫,童年回憶,炸到外脆內軟,沾上煉奶,甜甜美美的!.豆沙鍋餅弟弟要食,鍋餅內的紅豆沙餡不會過甜,甜度適中,愈食愈想食。.飲品豆漿、可樂
生日週繼續食
今朝和爸爸飲早茶,中午就食晏啲,和弟弟去食上海菜。
這間早排來過,不走太遠決定再去。
Lunch好抵食,不收茶錢和加一!十分化算。
今次有新野玩,可以QR叫餸,清晰又快手。
人均:$144
紅燒獅子頭(一隻)
午市套餐跟飯和湯,一碗滿滿料的住家湯,無味精,正!
店員話午市和下午茶價錢不同,但份量一樣🤩下午茶仲抵食。
宮保雞丁
酸辣湯麵
炸饅頭
必叫,童年回憶,炸到外脆內軟,沾上煉奶,甜甜美美的!
豆沙鍋餅
弟弟要食,鍋餅內的紅豆沙餡不會過甜,甜度適中,愈食愈想食。
飲品
豆漿、可樂

2022-01-11
午餐
2022-01-03 64 瀏覽
〰️蒜泥白切肉 $68除咗蒜香味之外,紅油味道同醋味都好香濃。肉質爽彈亦不膩。〰️太白醉雞 $68雞件食落啖啖花雕酒嘅香味,酒嘅比例濃度剛剛好。雞肉滑嫩,連皮都係彈。〰️蝦醬魷魚炒飯 $88份量都大,兩個人都差啲食唔晒。蝦醬夠鹹香,配上鮮魷勁夾,惹味。〰️炸饅頭(三隻)$25外層超級香脆,內裏鬆軟。上到枱仲熱辣辣,即點即炸👍🏻。配上煉奶,邪惡但絕對食到停唔到口😾〰️涼拌萵筍 $42萵筍口感清脆,再加上用涼拌方式處理,食落開胃。麻油味好香濃突出,食落無草青嘅味道。〰️〰️📍 上海老家 (大角咀)大角咀中滙街61號地下
〰️蒜泥白切肉 $68
除咗蒜香味之外,
紅油味道同醋味都好香濃。
肉質爽彈亦不膩。

〰️太白醉雞 $68
雞件食落啖啖花雕酒嘅香味,
酒嘅比例濃度剛剛好。
雞肉滑嫩,連皮都係彈。

〰️蝦醬魷魚炒飯 $88
份量都大,
兩個人都差啲食唔晒。
蝦醬夠鹹香,
配上鮮魷勁夾,惹味。

〰️炸饅頭(三隻)$25
配上煉奶,
邪惡但絕對食到停唔到口😾

〰️涼拌萵筍 $42
萵筍口感清脆,
再加上用涼拌方式處理,
食落開胃。
麻油味好香濃突出,
食落無草青嘅味道。

〰️〰️📍 上海老家 (大角咀)
大角咀中滙街61號地下