2022-02-16 59 瀏覽
真的好耐未食過上海菜,呢日因為屋企附近間上海菜館結業,我先至諗起件事。咁啱同住喺大角咀的朋友傾開,佢就推薦咗“上海老家”呢間餐廳。店舖唔算太大,但檯和檯之間有一定距離,亦有隔板。而且都可以掃QR code 點餸,有wi-fi提供,真係好方便。“雪菜毛豆百頁”,好地道的上海菜,簡簡單單但又好味道,雪菜味道啱啱好,毛豆有口感,唔錯。“醬爆雞丁”,雞丁和翠玉瓜的配搭,好夾,食落好舒服。以上兩個係lunch set , 跟一湯,一飯,呢日的湯係栗米,蘿蔔,豬骨湯,好足料吖。“蒜泥白切肉"和"油炆荀"係單點小菜,蒜泥白肉的蒜泥唔同我平時食的白色蒜泥,而係炸蒜,都好惹味,另一種滋味;油炆荀好耐冇食,勁鮮和嫩,係最快清盤的一碟。