餐廳: 上海婆婆336 (iSQUARE國際廣場)
資訊:

2022-01-04 100 瀏覽
336小籠包的皮比較厚,但卻易破,還是不要把放底的蘿白撕去爲妙。小籠包味道不算特別。蔥油開揚拌麵。見圖片像是鮮蝦,來時是蝦米。有大量筍粒。拌麵用的醬油味道較單一,麵條已經剪開,很易夾起。京蔥手切牛肉包的皮煎得外脆內軟,很討歡心。餡料原本估計像清真羊肉餅般多汁,其實是較像叉燒包般混了汁的餡料,可以一試。

2021-12-28
2021-11-11 544 瀏覽
呢度啲水準一向都有啲不穩定今晚有兩個餸做得不錯石榴排骨兩樣食物一齊煮原來可以好夾幾surprise水果亦唔會水汪汪好fresh柚子大蝦球材料新鮮蝦球幾大隻有啲蜜糖味其他食物中規中矩前菜四小碟有啲失色生煎包亦都扁咗
呢度啲水準一向都有啲不穩定

其他食物中規中矩
前菜四小碟有啲失色
生煎包亦都扁咗

2021-11-03 606 瀏覽
今晚去完尖沙咀SOGO掃貨,開始肚餓想食小籠包,唯有向左走向右走上咗isquare既上海婆婆食晚飯😆野生椒牛仔肉🤩🌶🌶份量唔算大,似係平時lunch中午炒餸跟個飯既size,味道同賣相都唔錯,我見佢話係野生椒所以食咗一條紅色既椒🤪辣到飛起🥵😭如非必要唔好咬佢地,而香味就差咁啲,因為炒都應該有啲鑊氣架嘛,佢就唔覺有啦🙃酸辣湯拉麵😍😍🌶依樣質素都係不過不失啦😅又唔係特別好好食到要推介,不過佢個酸味同辣味都平均😆336上海小籠包(4隻)🤩😍本人自問係小籠包既忠實擁躉,所以評分會嚴苛啲,四粒小籠包,入口係多汁既,但爆咗一粒喺底,流哂汁出黎已經要扣分啦😅另外舊肉都唔係好夠鮮甜味,size 係適中偏細,整體黎講就中等水平😙😚迷你饅頭(炸)反而有啲驚喜,做到外脆內軟既感覺🤩下次可以再叫👍迷你素春卷正常水平,食落唔會成口油,咬落去都係脆既,合格😆😆

野生椒牛仔肉🤩🌶🌶

酸辣湯拉麵😍😍🌶

336上海小籠包(4隻)🤩😍

迷你饅頭(炸)

反而有啲驚喜,做到外脆內軟既感覺🤩下次可以再叫👍

迷你素春卷

正常水平,食落唔會成口油,咬落去都係脆既,合格😆😆
2021-10-26 574 瀏覽
尖沙咀 I Square 內有很多食肆 雖然是走高檔路線 但是水準參次不齊 星期六中午1點 我去了六樓的上海婆婆336 顧客不算多 不用等位 想不到原來這店的面積很大 座位也頗寬闊 食物價格在尖沙咀區來說也合理想品嚐一間上海店的好與壞 最直接的就是吃小籠包及拉麵 所以我就要了一客小籠包 雖然摺口位有點厚 但湯汁很多 味道也鮮 皮的厚度不算薄可以接受 擔擔麵 湯底的花生味很香 小排骨湯麵 骨大肉少 要讚的是麵條 吃得出是純手工製作 很彈牙有韌度 如果能夠幼一點就更完美甜品我要了高力豆沙 不夠鬆化 入口有點實今次沒有中伏 衹是為何熱水瓶佈滿茶跡 很難看呢
擔擔麵 湯底的花生味很香
甜品我要了高力豆沙 不夠鬆化 入口有點實
今次沒有中伏 衹是為何熱水瓶佈滿茶跡 很難看呢
2021-10-23
2021-10-25 336 瀏覽
點菜時一道菜說要等20分鐘,所以就加佐涼菜和主食,一邊等一邊吃。 結果連涼菜都等了20多分鐘,催了三次都說沒做好,等過了40分鐘後再催,結果被告知電腦故障根本沒下單。 我不明為什麼后下單的都沒有問題,只有我這單不行。
2021-10-03 364 瀏覽
諗黎諗去唔知揀咩好食下樣樣都有得食既放題就唔洗左諗右諗啦☺️一到8 點後會推出滬式放題選擇種類都算好多就算任食小籠包都足以令你開心死冷菜 點心 甜品 一應俱全 咩都可以樣樣試啲 都真係好開心嫁所以鍾意食上海野既你 絕對可以黎試下♥️
諗黎諗去唔知揀咩好

冷菜 點心 甜品 一應俱全
咩都可以樣樣試啲 都真係好開心嫁
所以鍾意食上海野既你 絕對可以黎試下♥️

2021-09-18 331 瀏覽
食物水準都可以接受,性價比高,最重要係呢度幾忙,但全程招呼都好好,無論兼職至全職,希望能夠保持。小籠包👍🏻茄子 小返小小油好啲春卷 就略嫌唔夠脃石榴骨 都幾清新。
小籠包👍🏻
茄子 小返小小油好啲
春卷 就略嫌唔夠脃
石榴骨 都幾清新。
2021-09-07 407 瀏覽
係尖沙咀行完街成8點幾,拿拿聲係附近搵餐廳食嘢,諗起好耐之前食過里間價錢唔貴又坐得舒服,於是乎就急急腳走去食。黎都門口真心覺得疫情好似好咗,因為之前嚟食根本唔使等位,嚟到就直入,今次星期五嚟食竟然要等成半個鐘😅坐低嘅時候已經就嚟九點,嗱嗱聲叫嘢食,要講喺10:00前埋單😨😨本來諗住叫啲小菜食得清清地,點知一路行緊去自己個位度,見到好多圍枱都有叫酸菜魚,咁就當然係跟風叫嚟食下啦👅好彩叫咗個小辣咋,嚟到都仲係有啲辣(平日食譚仔5少辣)覺得唔係好夠食,仲嗌多個黑醋排骨同埋煎餃,個煎餃真係超級出色,上枱嘅時候勁熱,果皮咬落去仲係脆添㗎👀👀嗰日真係太肚餓啦,連相都唔記得影

好彩叫咗個小辣咋,嚟到都仲係有啲辣(平日食譚仔5少辣)

👀👀嗰日真係太肚餓啦,連相都唔記得影
2021-09-03
35 分鐘 (堂食)
  • 酸菜魚
2021-08-02 639 瀏覽
難得放假嚟到iSquare,見到呢度做下午茶,就入咗嚟食。我想講我真係未食過咁難食嘅上海菜,深水埗普通餐廳都好食過佢。酸辣湯冇乜料,冇咩肉絲,辣味唔出。個面黐到一餅野,好用力整開佢先散。京蔥牛肉餅,個包好薄。一啲蔥味都食唔到,個味似叉燒包味多啲。啲餡一pat pat…上海湯年糕又係差,個湯好淡,啲菜琳晒,菇就用罐頭菇,肉絲係茶餐廳嗱過嗰種,然後又一絲火腿都冇。又見到個盒開晒口咁,都唔重視私人資料。服務態度又差,倒瀉水個待應大大聲講粗口嚇死人。好唔愉快嘅經歷。

啲餡一pat pat…

又見到個盒開晒口咁,都唔重視私人資料。

2021-07-31 422 瀏覽
一個好味既小籠包應該要……用筷子夾起,見到小籠包外皮軟身,仲若隱若現見到裏面嘅湯汁,做到薄身而不易破,有充盈湯汁卻不能太油膩,有肉的鮮甜味。皮薄:厚薄適中,同時能承托包內湯汁不易破。尖端位置不能太大太厚,外皮皺褶要工整,賣相先靚。餡靚:大小分量適中;肉餡用新鮮豬肉敵,有肉既鮮味,而旦質感鬆化有咬口,味道適中。酸菜魚選用香滑甜美的魚片但略嫌多骨,再加入醃製左既酸菜,入口略嫌遜色酸辣不夠分明,配 大豆芽同芋絲, 如果芋絲改為寬粉分會較好食上海嘢點可以冇上海粗炒,必叫之選甜品揀咗酒釀丸子同豆沙鍋餅
一個好味既小籠包應該要……

皮薄:厚薄適中,同時能承托包內湯汁不易破。
尖端位置不能太大太厚,外皮皺褶要工整,賣相先靚。

食上海嘢點可以冇上海粗炒,必叫之選

甜品揀咗酒釀丸子同豆沙鍋餅

• 336上海小籠包
  • 砂鍋雲吞雞
2021-07-10 663 瀏覽
今晚7:30至10:30又去上堂,所以上堂之前一定要搞掂個晚餐先!星期五晚嘅尖沙咀其實都好多人食飯,但諗諗吓,如果叫比較少人的話就應該會係iSquare,於是就走咗去iSquare睇吓有啲咩食!喺地鐵出閘嘅時候,一心諗住可能都係去食台灣嘢,咁就先上咗去4樓嗰間忠孝東路望一望先啦,點知一望個Menu就好似有啲唔係好啱食咁,於是就離開咗,諗住茶木呢啲集團嘢都殺啦!上到茶木嗰層,突然間比呢間上海嘢吸引咗我嘅眼球,於是就轉計劃就諗住去食上海野,咁就入咗去!當時我仲係6:30之前入座,所以入面都唔係好多人。咁我就叫咗個小排骨擔擔麵,小籠包,同鍋貼。食開上海野或者台灣嘢嘅人都知,排骨就即係豬扒啦,心諗小排骨應該係細舊啲嘅豬扒掛,點知一嚟到,個小排骨真係排骨嚟㗎喎,佢仲要deep fly咁炸到乾爭爭,有d味但唔鹹味,個麵就正正常常,但係個湯呢⋯得個花生醬味,又冇芝麻香,又冇鹹味,又冇湯味,就好似食緊個花生醬湯麵咁🤢之後到個小籠包,個皮有啲厚,入面都有啲肉汁嘅,但係一咬落去就feel到好鬼油!最後到個鍋貼啦,個餡都係好油,好在冇油益味咋!快快手就食咗個難食嘅晚飯,心諗我食茶木都冇咁嬲!埋單我唔夠$20

小排骨擔擔麵

小籠包

最後到個鍋貼啦,個餡都係好油,好在冇油益味咋!
鍋貼

快快手就食咗個難食嘅晚飯,心諗我食茶木都冇咁嬲!

埋單我唔夠$200,仲一定要收現金,好在有咋!
2021-07-09
2021-07-04 3856 瀏覽
朋友飯局試吓上海婆婆放題 ,喺op 訂座8-10pm時段$238加一,可以自選花膠雲吞雞或者招牌酸菜魚,我哋擇招牌酸菜魚。平時lunch 就食得多,所以都幾期待放題究竟係點😃準時8點放人入去,除咗手機Qr code 落單之外,出面會有小型自助區,有冷盤小食、炸物、紙包飲品以及醬汁餐具。樣樣嘢都夾啲,出奇地味道唔錯喎,我自己最鍾意避風塘茄子、雞絲粉皮、炸饅頭,而鍋貼更有原味同泡菜味兩款。入座每人送一碟前菜,前者有兩件大蝦🍤蝦肉爽彈、醬汁酸甜惹味;後者係脆卜卜嘅雀巢兜裝住韭菜同帶子粒,啖啖爽口,好有誠意!麻婆豆腐非常之滑溜,醬汁濃郁帶微辣,岩晒我口味!剁椒魚片encore左幾次,魚肉滑嫰,味道比酸菜魚更入味,大家都食到停唔到口!蜜汁火方 大家都係第一次食,用薄身饅頭夾住火腿同脆卜卜嘅炸腐皮,配上桂花蜜汁食落甜甜地非常開胃,讚!招牌酸菜魚份量多,肉質嫰滑但略嫌湯底較淡味唔夠酸!食嘢途中,員工同我哋講出面有甜品,款式多樣化,非常驚喜!有黑糖冰粉、擂沙湯圓、豆沙鍋餅、連酒釀小丸子都有😋我覺得呢度貴精不貴多,手機落單主菜大概有10幾款,加埋自助區唔可以話好多但又唔算少。每一樣都細細碟份量適中,調味

麻婆豆腐非常之滑溜,醬汁濃郁帶微辣,岩晒我口味!

招牌酸菜魚份量多,肉質嫰滑但略嫌湯底較淡味唔夠酸!

我覺得呢度貴精不貴多,手機落單主菜大概有10幾款,加埋自助區唔可以話好多但又唔算少。每一樣都細細碟份量適中,調味真心唔錯,幾好食!食得出唔係見放題就求求其其,而員工態度有禮,亦會不停收碟,放題形式挺有新鮮感,整體印象唔錯!
2021-06-18
2021-06-19 709 瀏覽
上星期同屋企人嚟食,本來有好大期望,仼食上海菜呢個價位真係幾抵。但佢放題嘅食物劣過堂食好多,真心嚟食堂食散叫好過食放題。放題食物選擇唔多,食物又嚟唔齊,要落多幾次單先會上。粗炒煮得太冧,小籠飽唔夠熱唔多汁,其他食物都唔夠熱。好食就係蒸魚同糖醋魚,夠滑,仲有豆沙窩餅同擂沙湯丸都好食,個雞翼都唔錯。其他都唔知食緊咩,飲品都冇乜選擇,得維他紙包飲品。Anyway, 絕對冇下次。同埋我個一枱近牆角,有頗多蟲係到飛嚟飛去好噁心🤮
上星期同屋企人嚟食,本來有好大期望,仼食上海菜呢個價位真係幾抵。但佢放題嘅食物劣過堂食好多,真心嚟食堂食散叫好過食放題放題食物選擇唔多,食物又嚟唔齊,要落多幾次單先會上。粗炒煮得太冧,小籠飽唔夠熱唔多汁,其他食物都唔夠熱。好食就係蒸魚同糖醋魚,夠滑,仲有豆沙窩餅同擂沙湯丸都好食,個雞翼都唔錯。其他都唔知食緊咩,飲品都冇乜選擇,得維他紙包飲品。Anyway, 絕對冇下次。

同埋我個一枱近牆角,有頗多蟲係到飛嚟飛去好噁心🤮
2021-06-16 539 瀏覽
光顧了佢嘅上海菜任食放題,一個字「鹹」!上海菜係濃味,大家都知,但係喊都食唔落口,真係好大件事。暫時食咗35分鐘,已經飲咗三盒無糖茶。佢每一樣野都係鹹㗎!!無論係濃味嘅回鍋肉、蔥爆牛肉,到中間嘅小籠包、冷盤,最慘係應該清淡嘅蝦仁、湯麵,都好鹹!酸味辣味都好唔出。佢鹹個程度係,食完個口好似係會發麻咁,食咗35分鐘已經唔想再食… 可能真係得蜜汁火方、蝦仁、酸菜魚叫做入得口。仲有佢個酸菜魚係冇寬粉架,而係得芋絲芽菜,正宗?另外其實本身想book六點但係佢話遲過5:45就唔俾入,大佬呀個個都咁早收工咩,結果為咗食佢要趕頭趕命。成個安排一個字:差。
光顧了佢嘅上海菜任食放題,一個字「鹹」!
上海菜係濃味,大家都知,但係喊都食唔落口,真係好大件事。
暫時食咗35分鐘,已經飲咗三盒無糖茶。
佢每一樣野都係鹹㗎!!
可能真係得蜜汁火方、蝦仁、酸菜魚叫做入得口。
仲有佢個酸菜魚係冇寬粉架,而係得芋絲芽菜,正宗?

2021-06-16
2021-06-11 742 瀏覽
會覺得任食黎講質素算幾好,但大部分野都油膩,幾易滯👍👍👍: 蜜汁火方、清炒蝦仁、蔥爆牛肉、雞絲粉皮蜜汁火方加埋好有層次感🤩有肉香,加左蜜汁都無掩過仲吊左味👍encore 左好多次清炒蝦仁:河蝦傳統都無乜蝦味,但肉質彈牙唔霉👍蔥爆牛肉:新鮮爆出黎,肉唔韌雞絲粉皮:欣賞佢嘅花生同麻醬都係偏結嘅👍小籠包多汁,皮唔易穿,已經好過好多鋪頭,但係豬肉有好輕微腥味👎:孜然雞翼、擔擔麵、蔥花餅其實大部分炸野都好一般(除左香酥小排骨ok 嘅),但孜然雞翼甚至無孜然😨擔擔麵:麵好淋,無乜花生味蔥花餅:無蔥香,無乜調味,塊餅好硬Btw 要讚下有2位侍應服務極好!
會覺得任食黎講質素算幾好,但大部分野都油膩,幾易滯

👍👍👍: 蜜汁火方、清炒蝦仁、蔥爆牛肉、雞絲粉皮
清炒蝦仁:河蝦傳統都無乜蝦味,但肉質彈牙唔霉👍
蔥爆牛肉:新鮮爆出黎,肉唔韌
雞絲粉皮:欣賞佢嘅花生同麻醬都係偏結嘅👍

👎:孜然雞翼、擔擔麵、蔥花餅
擔擔麵:麵好淋,無乜花生味
蔥花餅:無蔥香,無乜調味,塊餅好硬

Btw 要讚下有2位侍應服務極好!

雞絲粉皮
酸菜魚