2014-11-03 745 瀏覽
已經來過好幾次了.今次在下午茶的時段到來.人不是很多,所以不用等就有位置了.由於是4點左右.所以我和家人吃的東西也不是很多.點了一個清庭炒拉面,和婆婆擔擔面.清庭炒拉面都還可以.但油份就多了一點.如果沒有油份或者更少.就更加好.婆婆擔擔面就充滿了花生的味道.可能是這個招牌面的特式.我就覺得花生的份量似乎多了一點.味道算中上的.(與大部分有擔擔面吃的地方比較)就這2個菜,我覺得味道OK的 =]環境就以懷恨主題為主,地方都算寬敞.(坐在兩旁的梳化椅)中間的位置就有點擠的.
已經來過好幾次了.
今次在下午茶的時段到來.
人不是很多,所以不用等就有位置了.

由於是4點左右.所以我和家人吃的東西也不是很多.
點了一個清庭炒拉面,和婆婆擔擔面.
清庭炒拉面都還可以.但油份就多了一點.
如果沒有油份或者更少.就更加好.

婆婆擔擔面就充滿了花生的味道.
可能是這個招牌面的特式.
我就覺得花生的份量似乎多了一點.
味道算中上的.(與大部分有擔擔面吃的地方比較)

就這2個菜,我覺得味道OK的 =]

環境就以懷恨主題為主,地方都算寬敞.(坐在兩旁的梳化椅)
中間的位置就有點擠的.

2014-11-02
2014-10-19 1081 瀏覽
好耐好耐以前有一個婆婆,叫上海婆婆,自從佢係市中心消失後就冇再見過佢啦!後來佢係Vcity再一次出現了。有所改變的係店舖內的裝潢,新潮了。不變的係依然好多人 。等了大約十幾分鐘(兩個人快d)之後就入座了,叫了幾個平時食開的小菜:黑醋排骨,黃金四季豆,醬燒茄子,少不了上海鋪必食嘅小籠包,甜品就食豆沙鍋餅。食小籠包最緊要係咩?係要夠熱,婆婆就做到呢點,而且皮薄肉鮮,有人喜歡點鎮江醋食,而我就鐘意就咁食,因為吾會蓋過肉汁的鮮味。最好食嘅係黃金四季豆,碟菜一放低,咸旦皇的香味四溢,而每條四季豆都佈滿了咸旦皇,簡直係大滿足。而其他的菜都保持到水準。最後食埋豆沙鍋餅做甜品就劃上句號,飽飽了。雖然埋單時發現食物的價錢貴了,但係係百物騰貴的情況下,加幅係在可以接受。
有所改變的係店舖內的裝潢,新潮了。不變的係依然好多人 。

15 分鐘 (堂食)
  • 黃金四季豆
想食上海野,近近地就試樓下VCITY上海婆婆﹗今次第一次食呢間,整體感覺很滿意﹗﹗是我食過數間上海婆婆質素最高的一間。先來一碗例的酸辣湯試試,酸辣道及材料份量剛剛好,沒有蝦仁,啱哂我口味﹗醉雞算是很大隻,酒味算濃,帶有花雕苦味,不怕喝酒的人最愛的味道,怕喝酒的人可能怕苦,愛喝酒的人可能還想酒味再濃。我和老公都很喜歡吃鱔魚,第一次來也試試這裡的鱔魚,真的很讚﹗份量也多,兩人夠食有餘﹗當然例牌試食下小籠包~個名幾吸引,食落都唔錯~
淮揚酸辣湯
韮王鱔糊
當然例牌試食下小籠包~
婆婆小籠包
個名幾吸引,食落都唔錯~
野生椒牛仔肉撈麵
題外話/補充資料: 座位坐卡位比較好,因為寬敞很多,傾計也不錯,有茶位,會不斷添茶。
2014-10-14
淮揚酸辣湯
韮王鱔糊
  • 韮菜鱔糊
2014-10-11 645 瀏覽
記得以前,如果要食上海婆婆就需要在屯門市廣場大排長龍雖然等得耐, 但一碗熱騰騰的擔擔麵就覺你回味聽聞VCity 都開了一間上海婆婆當然要過去試一試, 7:30 到達沒有長龍,無需等位坐下後還未人齊職員就再二連三要求我們盡快落單,令得菜都放涼了沒關係,應該要繼續開開心心慶祝生日的花雕醉雞: 酒味香濃,略嫌雞油太多,雞肉不夠滑擔擔麵: 湯底OK, 配料極少黄金四季豆:香濃惹味的咸蛋黃,包住爽甜四季豆,正黑醋排骨:排骨肥肉多,骨粗小籠包︰皮薄餡靚!但肉汁少!桂花蜜汁金沙骨:肥肉多,骨粗,味道太甜..松子黃魚:皮脆肉嫩,醬汁醒胃應該唔會再黎呢間上海婆婆,非常失望
記得以前,如果要食上海婆婆就需要在屯門市廣場大排長龍
雖然等得耐, 但一碗熱騰騰的擔擔麵就覺你回味
沒關係,應該要繼續開開心心慶祝生日的
花雕醉雞: 酒味香濃,略嫌雞油太多,雞肉不夠滑
擔擔麵: 湯底OK, 配料極少
黄金四季豆:香濃惹味的咸蛋黃,包住爽甜四季豆,正
黑醋排骨:排骨肥肉多,骨粗
小籠包︰皮薄餡靚!但肉汁少!
桂花蜜汁金沙骨:肥肉多,骨粗,味道太甜..
松子黃魚:皮脆肉嫩,醬汁醒胃

應該唔會再黎呢間上海婆婆,非常失望
2014-09-25
慶祝紀念
生日
2014-10-09 735 瀏覽
趁放假同屋企人黎左vcity行街,行過上海婆婆見到唔洗等位,而且屋企人又鐘意食上海菜,就決定係度食晚餐。入面環境幾舒服,唔會郁下就整到隔離枱。食上海菜就緊係要試下小籠包先,一籠有四個,個包薄多湯汁,小籠包好熱,味道幾好,黎到一定要試。不過之後既雲腿津白就有d失望,雖然咬落好清爽,但雲腿得薄薄地一兩塊,略嫌吝嗇。炒年糕又係個幾好既菜餚,年糕咬落幾煙韌,配上醬汁非常惹味。 我第一次試上海婆婆覺得d菜餚幾好味,不過屋企人覺得d菜色冇上海菜濃郁既味道,口味遍淡。係vcity算係值得一試既餐廳。炒年糕又係個幾好既菜餚,年糕咬落幾煙韌,配上醬汁非常惹味。 我第一次試上海婆婆覺得d菜餚幾好味,不過屋企人覺得d菜色冇上海菜濃郁既味道,口味遍淡。係vcity算係值得一試既餐廳。
2014-09-27
2014-09-18 488 瀏覽
佢以前系屯門市廣場的時候, 除非好早來等位, 如果唔系起碼要半個鐘. 果時的野食真系好好食. 今日我地可能早到搵位(6:45pm)所以唔等位. 不過有時經過見到佢都無屯廣以前那麼多人等位. 搬左黎V-City, 裝修同以前差不多, 裝修同樣都系d配合「婆婆」年代的裝飾, 有d婆婆掛畫, 不過d座位比以前密左多好 服務同以前一樣, 侍應想你快d落單, 快d食完 叫左4樣菜色同1個甜品, 全部都系以前覺得好好食的菜色.四小拼(肴肉, 燻魚, 烤夫, 小排骨): 份量太小花雕醉雞: 雞肉嫩滑,酒味香濃三絲冷麵: 太少麻醬,但系麵依然夠彈牙紅油抄手: 醬汁唔夠辣, 唔夠味香蕉高力豆沙: 是我的至愛, 但可能系整定然後叮番熱佢, 所以唔夠軟棉棉但食完後, 好失望, 覺得質素不如以前, 比我感覺好似換左個廚師

服務同以前一樣, 侍應想你快d落單, 快d食完

叫左4樣菜色同1個甜品, 全部都系以前覺得好好食的菜色.

四小拼(肴肉, 燻魚, 烤夫, 小排骨): 份量太小
四小拼(肴肉, 燻魚, 烤夫, 小排骨)
花雕醉雞: 雞肉嫩滑,酒味香濃
花雕醉雞
三絲冷麵: 太少麻醬,但系麵依然夠彈牙
三絲冷麵
紅油抄手: 醬汁唔夠辣, 唔夠味
紅油抄手
香蕉高力豆沙

2014-05-23
2014-09-16 535 瀏覽
呢間上海婆婆長期多人排隊,之前聽好多人話呢到食物美味,今日屋企人話想試所以我地一早就去等位啦,等左半個鐘先入得.入到去環境都幾好幾舒服,唔會太迫.我地叫左:酸辣湯:好大碗好足料,無論熱度,咸度,酸辣程度都非常正,不過我覺得辣左少少,怕辣既人唔係好食到擔擔麵: 一擺上檯已經好香,d麵好幼細同彈牙,個湯底仲有好多花生醬好好味~黄金四季豆:看似簡單既菜式,其實佢用用鹹蛋黃炒完,每條四季豆都比鹹蛋黃包圍住,好香好惹味,令人追住係咁食~黑醋排骨:排骨炸得幾香幾惹味,酸味岩岩好婆婆粗炒:其實唔覺有咩特別.....配料好少好似只有肉絲,椰菜,白菜.....味道唔見突出,個麵仲有少少皂水味,令人失望總結水準價錢都ok既,不過唔係樣樣野好食

入到去環境都幾好幾舒服,唔會太迫.

我地叫左:

黑醋排骨:排骨炸得幾香幾惹味,酸味岩岩好

總結水準價錢都ok既,不過唔係樣樣野好食
2014-08-30 671 瀏覽
今日跟同事到了VCity的上海婆婆吃lunch,本以為跟晚市一樣,叫菜食飯那種,原來平日上海婆婆有lunch menu和下午茶menu的。十二時的上海婆婆仍未需等位,直入的感覺很好。今天沒有拍下menu給大家看,但這裡的午餐大約$50-60一份,選擇頗多,有選擇困難症的慎入 (笑...)。午餐大多一份飯/麵、一份菜式加一份湯/小食,份量足夠。銀芽炒黃鱔套餐 ($65)這午餐其實除了炒黃鱔外,還配上白飯和湯。但由於小妹很!肚!餓!的關係,白飯和湯已吃了幾啖,相信也沒人有興趣看被我吃過的飯和湯吧!雖然只是$65,又有飯又有湯,但那份銀芽炒黃鱔也沒馬虎的,更並不是偷功減料的全是銀芽。配上濃味醬料炒的,配白飯十分match!小籠包很簡單的說:皮薄餡靚!肉汁多!椒鹽小黃魚小黃魚炸得香脆化骨,上面鋪上大量蔥花,但配起來吃便太咸了。

十二時的上海婆婆仍未需等位,直入的感覺很好。

銀芽炒黃鱔套餐 ($65)

銀芽炒黃鱔
小籠包

很簡單的說:皮薄餡靚!肉汁多!
椒鹽小黃魚

小黃魚炸得香脆化骨,上面鋪上大量蔥花,但配起來吃便太咸了。
椒鹽小黃魚
2014-08-21
銀芽炒黃鱔
2014-08-26 736 瀏覽
週日到訪三聖邨享用午膳,及後到附近的 V City 閒逛。經過一輪血拼,不經不覺又到晚膳時間,隨意選了商場內的上海婆婆。餐廳畫飾餐墊皆用上數十年前的玩意作設計,配合「婆婆」年代。食物方面,主打上海菜式。每款菜式不會很大碟,可多吃幾款。雪菜桂魚羹:調味很鹹。五香燻魚:普通。脆皮素鵝:皮脆,餡料稍不足。迷你素菜包:無吃過,無意見。婆婆小籠包:皮薄,肉餡汁略少,OK。生煎鍋貼:皮略厚,普通。紅油炒手:紅油汁蒜香惹味辣度足。桂花蜜汁金沙骨:醬油清甜帶花香,金沙骨肉質都算鬆化腍身。干煸四季豆:四季豆脆口,醬汁略甜,少了一份惹味。松子黃魚:皮脆,魚肉滑度OK。醬汁略酸及稠身。婆婆粒粒炒飯:感覺有點似臘味飯,油身,普通。
食物方面,主打上海菜式。每款菜式不會很大碟,可多吃幾款。

雪菜桂魚羹:調味很鹹。
雪菜桂魚羹
五香燻魚:普通。
五香燻魚
脆皮素鵝:皮脆,餡料稍不足。
脆皮素鵝
迷你素菜包:無吃過,無意見。
迷你素菜包
婆婆小籠包:皮薄,肉餡汁略少,OK。
婆婆小籠包
生煎鍋貼:皮略厚,普通。
紅油炒手:紅油汁蒜香惹味辣度足。
紅油炒手
桂花蜜汁金沙骨:醬油清甜帶花香,金沙骨肉質都算鬆化腍身。
桂花蜜汁金沙骨
干煸四季豆:四季豆脆口,醬汁略甜,少了一份惹味。
干煸四季豆
松子黃魚:皮脆,魚肉滑度OK。醬汁略酸及稠身。
松子黃魚
婆婆粒粒炒飯:感覺有點似臘味飯,油身,普通。
婆婆粒粒炒飯
[24/8/2014; Sun]

2014-08-24
2014-08-22 491 瀏覽
公司搬到屯門後..加上我大肚..朋友們多數都遷就我係屯門食飯..朋友仔生日決定去'上海婆婆'試試..六點多入席不用等..帶位說可坐落單計個半鐘..心想..我又不是來任吃..不用限時這麼巴閉吧?隨意地落單後..待應說要等15-20分鐘..但不用5分鐘已極速上菜..(整個過程..所有待應都沒什麼表情的..好像機械人)四小拼(肴肉, 燻魚, 烤夫, 小排骨)um..是大肚關係還是怎樣?坦白我覺得四樣都不好吃..四款都是冷冰冰的..肴肉..我以為有點像薰蹄之類..單吃沒什麼味道..口感有點像軟jelly..跟隨是有一碟浙醋的..我不肯定是否用來蘸肴肉(不是白醋呀)..我試過蘸..但都不覺得會好味了>~<燻魚..入口覺得太甜..吃一口已不想再吃下一口..烤夫..um..咸..就是不好吃..小排骨..算是這四小拼最好吃的一樣..是糖醋味的..但我真的不明白..冷冰冰的..以上四款..坦白說..絕對不值得叫..hkd 92..完全是晒錢..京蔥手切牛肉包上菜超快..果然又是半涼的..唉..我最怕這些包點不熱..不熱就會開始浸油..一向明明京蔥應該很香很濃味..但不知何解這個只是很輕京
朋友仔生日決定去'上海婆婆'試試..
六點多入席不用等..帶位說可坐落單計個半鐘..
心想..我又不是來任吃..不用限時這麼巴閉吧?
(整個過程..所有待應都沒什麼表情的..好像機械人)
四小拼(肴肉, 燻魚, 烤夫, 小排骨)
燻魚..入口覺得太甜..吃一口已不想再吃下一口..
烤夫..um..咸..就是不好吃..
京蔥手切牛肉包
京蔥手切牛肉包
上菜超快..果然又是半涼的..唉..我最怕這些包點不熱..不熱就會開始浸油..一向明明京蔥應該很香很濃味..但不知何解這個只是很輕京蔥香味..而且..我不明何謂手切牛肉??吃進口只感覺到是一個帶點油的包內藏一舊碎牛肉混合京蔥..沒特別..因為不熱..所以..不好吃..
松子雞米配叉子
太快樂這道菜終於是熱的了..雞肉混和一些蘿蔔碎..蔥粒之類..最後灑上松子..將其配合叉子一起吃..味道不過不失..總算有點熱的溫暖一下胃部..
不過若空口吃的話..其實它是偏油和咸的..沒有叉子配合的話..其實這道菜都不太好吃..
黃金四季豆
這算是我當晚吃得最快樂的一道菜..壓碎咸蛋黃與四季豆一起炒..兩者混在一起效果不錯..四季豆夠嫩沒有渣..咸蛋黃碎亦充分掛滿每條四季豆..令人吃得滿足..
油豆腐粉絲湯
油豆腐粉絲湯
um..平時在外吃..這個湯多數會因為炸菜而帶輕微辣..但這裡的只得咸味..沒有過咸..但完住沒丁點辣..少少都沒有..所以..不好意思..都是不會再叫下次..
原本每次吃上海菜我都一定會叫豆沙鍋餅的..但今次全餐飯真的令我失望..所以不叫了..
題外話/補充資料: 另外..很想說..現場有幾款檯..有架位..有籐椅..籐椅坐得極不舒服..我大肚坐了大約一個鐘頭多..結果我由離開那刻至第二晚上..我的屁股和右腳都一直痺和不適..真的應該留意一下呢..
2014-08-15
2014-08-12 563 瀏覽
之前都試過你I square 間上海婆婆食過,食物偏喊,態度差,本來都唔想再食呢間,無奈朋友好想食,所以係v city呢間試下!叫左8款食物,我只介紹我較喜歡的幾種吧!我最喜愛干貝賽旁蟹,炒得好滑,不太油膩,有少量配菜,味道適中,不太咸另外,我都幾喜歡松子王魚,魚炸得十分脆口,加上甜酸汁都好脆,但脆漿略為太厚,可以薄點。甜酸汁酸度十分適中,唔會過酸,唔會有刺喉嚨感覺,配上菠蘿,蝦米,味道十分好!V city呢間較好,味道適中,唔會太咸,並且較有禮貌
叫左8款食物,我只介紹我較喜歡的幾種吧!

V city呢間較好,味道適中,唔會太咸,並且較有禮貌
5 分鐘 (堂食)
  • 松子黃魚
2014-08-04 663 瀏覽
今日晚餐去v-city食,原因係見v-city 有手機APP可以預早攞飛,好似幾方便。去到啱啱下個到我既號碼,跟住店員同我講有枱埋緊單,點知一等等左二十分鐘。算!我地一行6人入座,坐係門口卡位,座位非常逼。        朋友求求其其叫左8樣野,五分鐘左右,餸菜開始上到枱,不過第一個上枱既唔係前菜麻辣豬𦟌,依個上菜次序錯誤我認為係依類出名既餐廳係唔應該出現。       跟住到講下d食物,碟碟d份量都比舊舖細碟左,賽膀蟹煮得唔夠散,完全唔似食蟹既口感,韮王鱔糊既鱔肉超廋,紅油抄手,醬油味淡,其餘幾樣都係普通貨色。       座位逼,等位耐,食物普通,份量細,之前屯門市廣場舊舖,都無以上問題,我長期幫襯,今次搬舖後第一次,奕都係最後一次。
2014-08-03
20 分鐘 (堂食)
2014-07-20 425 瀏覽
今日同家人一起到V-city 上海婆婆食晚飯,一行三人,我們擺完飛之後等了十分鐘左右才能入座,可能是因為星期五吧?入座後發覺座位較為擠迫,周圍都比較嘈我們叫了約四款點心+一個麵,雖然環境較迫和嘈,但是食物卻有一定水準,我們叫了一個膽膽麵,麵身十分彈牙,不是太濃味,可以如果你是喜歡花生醬的話,這個麵就太適合你了。我們也叫了一個炒年糕,不太濃味,十分好吃,可是,年糕比較飽肚,叫了年糕後可以少叫一些食物,但是他們的千層糕本人就難以接受,千層糕上放滿了提子乾,又甜又喊(味道)的,食完比錢時,叫了一會有人應我們,他說他很快過來,可是過了一會後,他才過來,時間較長,我們吃了三百幾元,可是都算是物有所值。p.s.本人第一次寫食評,文筆較差,請多見諒
今日同家人一起到V-city 上海婆婆食

入座後發覺座位較為擠迫,周圍都比較嘈

,時間較長,我們吃了三百幾元,可是都算是物有所值。

p.s.本人第一次寫食評,文筆較差,請多見諒
10 分鐘 (堂食)
  • 小籠包
  • 炒年糕
  • 膽膽麵
2014-06-28 609 瀏覽
是日與家人食飯,大家都無主意,唯有用最簡單的方法決定,就是猜拳決定!而猜輸的就是我。由於先前有跟朋友食過上海婆婆,覺得不過不失,於是決定再試。當日是平日,不用等候可直接入座。眾人商量後就點菜……鎮江小排骨,小籠包,炸銀絲卷,黃金炒飯,椒鹽小王魚。全餐飯最好食就是小王魚,魚炸得香脆,魚肉結實,加上面頭的配菜,非常惹味。而黃金炒飯亦都是滿意之作,份量多,材料豐富,有咸蛋王,虾,火腿……最後埋單時詢問侍應有否信用卡優惠,侍應回答只有大新銀行one+信用卡才有85折,在此希望可以有更多的信用卡優惠提供,令我們的荷包可以慳一筆。
當日是平日,不用等候可直接入座。
  • 椒鹽小王魚
2014-06-16 815 瀏覽
星期五的晚上,又是一個相約好友吃飯聚會的好時機. 由於我們仨都很喜歡吃上海菜,所以晚飯地點就定為V city的上海婆婆,貪商場夠新且商店林立,旁邊就是屯門西鐵站,交通十分方便呢! 當晚7時左右等候的客人已經很多了,店子內也坐滿了客人,生意真好呢! 幸好我們等位也不算耐,而且店員安排我們坐卡座,坐位濶落挺舒適的. 我們選擇的食物如下: 1.      花雕醉雞 ($65)雞肉相當冰凍且嫩滑,亦滲有濃濃酒香,作為開胃前菜相當不錯,個人超級喜歡呢! 2.      淮揚酸辣湯 ($28/位)由於我們想試多點不同的食物,故只點了一客酸辣湯分享. 但以位上的酸辣湯份量也不少,每人也分到大半碗,如果2位來吃的話,我覺得點一客已經足夠. 酸辣湯夠酸而帶辣,配料有木耳、筍絲及肉絲等,獻汁下的份量剛好,不會太糊口,這店的酸辣湯很有水準,愛喝酸辣湯的朋友別錯過! 3.      芥末香酥蝦球 ($108)個人很喜歡吃芥末菜式,不過很多地方總是做得不好,不夠辣又不攻鼻. 這次試過上海婆婆的芥末蝦球,立即愛上了,即炸燙口的彈牙大蝦配上非常攻鼻的芥末,味蕾得到十級刺激,愛吃芥末菜式的必要點來試試,絕不會失望的!

我們選擇的食物如下:

1.      花雕醉雞 ($65)

2.      淮揚酸辣湯 ($28/位)

3.      芥末香酥蝦球 ($108)

4.      松子黃魚 ($148)
賣相很吸引的松子黃魚,入口很香脆,不過有點吃炸粉的感覺,個人就不太欣賞了.

5.      鱔糊炒年糕 ($72)
鱔糊很爽脆,配上醬汁很惹味,不過年糕太軟身,沒有應有的煙韌質感,較為失色.

6.      干煸四季豆 ($58)
吃了那麼道菜,都需要點一款蔬菜中和一下,來到上海店又點少得干煸四季豆,這四季豆與醬油及肉碎混和一起,四季豆有點老不夠嫩,但若配以白飯仍能吃上一大碗呢!

7.      婆婆小籠包 ($30)
小籠包外皮薄得來煙韌,內裡湯汁多到爆又不過過鹹,肉質也嫩滑,個人覺得水準超高!

8.      糯米燒賣 ($30)
一客5件的糯米燒賣以香葱點綴,賣相吸引! 不過入口發覺外皮十分乾硬, 內裡糯米軟軟的頗入味,但硬硬的外皮實在不好吃.

9.      香蕉高力豆沙 ($40)
即使吃到有多飽,女生仍然有個甜品胃的^^ 香蕉高力豆沙不會過甜,不過略嫌蛋白不夠鬆軟,如能改善必會更美味.

晚飯期間,店員不斷替我們添茶,雖然客人很多,但服務仍然很好,與好朋友過了愉快的一夜,下次再見!

2014-05-30