2016-06-26 669 瀏覽
雲吞湯底偏油 桂花金沙骨 D金沙骨炸得好香 好好味 美中不足既系D桂花汁 我就嚟整開D桂花汁先食 桂花汁完全係桂花糕 我個人認為唔襯 下次可以叫佢走桂花汁條魚都好好味👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 小籠包就冇乜特別或者出色涼粉都還可 偏油
雲吞湯底偏油
2016-03-19
桂花金沙骨
  • 桂花蜜汁金沙骨
2016-06-10 513 瀏覽
明知今日端午節於是兩人為免人多,决定早點出門食晚飯,突然好想食上海菜,商量後就揀了上海婆婆啦!㸃了雪菜肉絲炒年糕,葱油餅,醉豬手,最後甜品是荳沙窩餅先說炒年糕真不錯年糕煙靭雪菜不太咸,讚葱油餅就夠脆同香口至於醉豬手就麻麻了,不夠酒味,而且偏淡不好吃,反而要說的就是好爽口!最後甜品荳沙窩餅呢!都好味荳沙夠多而皮亦軟中帶脆!最後一提他們逢假日只有一個半小時堂食哦,如果諗住約朋友傾計就别約假日啦!
㸃了雪菜肉絲炒年糕,葱油餅,醉豬手,最後甜品是荳沙窩餅
先說炒年糕真不錯年糕煙靭雪菜不太咸,讚
葱油餅就夠脆同香口
最後甜品荳沙窩餅呢!都好味荳沙夠多而皮亦軟中帶脆!
2016-05-12 619 瀏覽
母親節呢的大日子走唔甩食中餐,一家人決定食上海菜,大眾化啲,大人細路都有野岩上海菜點少得小籠包,算有水準,豬肉調味幾香,輕輕夾起冇穿到,皮薄咬開有湯雪菜肉絲炒年糕清清地岩長輩,我冇乜興趣,年糕都有嚼勁,可以一試松子黄魚,魚肉幾滑,炸得好香脆,酸甜汁開胃,略為稠身,冇咩骨岩哂一家大細肴肉好食,有肥肉夾雜但不膩,點少少醋更惹味炒飯好香,有鑊氣而且飯粒粒分明,不過非常多油又重口味,再加上臘腸.....血壓上升紅油炒手雲吞好大隻,紅油汁有好香蒜味,小小辣岩岩好,味道都重但唔會話好咸芥未香酥蝦仁賣相不太吸引,蝦炸得香,裏面隻蝦夠爽不過冇鮮味,芥末又有奶味,唔知係咪fusion?!總之好怪賽螃蟹一般,蛋白都夠滑,味唔夠鮮,唔明點解要放舊西蘭花,影響美感整體出菜慢,服務可以啦,大時大節咁既價錢已經算超值!
肴肉好食,有肥肉夾雜但不膩,點少少醋更惹味
整體出菜慢,服務可以啦,大時大節咁既價錢已經算超值!
2016-05-11 453 瀏覽
以前係市廣場3/F,整體上都唔錯,食物質素係呢個層次都幾好。但而家v city呢間,不論環境(我唔係好明一間集團式餐廳點解可以播廣東話k歌,唔知以為去左屋邨飛髮鋪)食物(廚房煮野同擺設明顯地求其)亦不及以前。總括黎講,唔會再黎
以前係市廣場3/F,整體上都唔錯,
食物質素係呢個層次都幾好。
唔知以為去左屋邨飛髮鋪)

食物(廚房煮野同擺設明顯地求其)亦不及以前。

總括黎講,唔會再黎
銀芽鱔胡
2016-05-09
2016-04-29 365 瀏覽
行屯門既時候同媽媽去上海婆婆,食過一次上海年糕,就愛上左,年糕唔會話太硬好難咬我自己極力推薦上海抄年糕,味道唔會話太淡無乜味,年糕又唔會要啃到無味都未食到,讚!下次試埋其他菜式
下次試埋其他菜式
2015-12-24 542 瀏覽
Finally, it's Christmas holiday so I can have lunch with my mum. My mum suggested to go to Shanghai Po Po because she wanted to have some dumpling. We got there at 12 noon and there were still lots of seats. We were a bit disappointed with the steamed pork dumplings because the pastry was so thick. Every time we bite the top, the whole thing will come apart. There was lots of soup inside but the pastry cannot hold it together. The pork tasted alright but still not as good as the last time I had

We were a bit disappointed with the steamed pork dumplings because the pastry was so thick. Every time we bite the top, the whole thing will come apart. There was lots of soup inside but the pastry cannot hold it together. The pork tasted alright but still not as good as the last time I had them.

Fried Shanghai noodles with shredded pork used to be my favourite but now, they don't taste as good as before. The length of the noodles were very short so it was very hard to pick them up. The dish was actually very oily. There were some vegetables but not a lot of pork. The flavour wasn't enough, I need to put lots of chilli sauce to eat it.

I used to love the deep fried mashed red bean pancake as dessert but I don't know what happen to them. They weren't crispy today. The pastry was soft, it seems they were the left over from yesterday and just heated up and served.

I was very disappointed, maybe that's why their shop was pretty empty.
2015-12-24
午餐
2015-12-05 579 瀏覽
聖誕節好多店鋪大減價,星期五晚有藉口去買聖誕禮物。血拼完要醫打鼓已久的肚子,見Vcity 的上海婆婆不用等位,於是即刻坐下。裝潢雖以新派裝飾,早已看厭了的烏絲吊燈,拼花地磚,黑啡的色調,似乎這一窩蜂的格調也太氾濫了,任何類型的食店都以這陳腔濫調出場,變得了無驚喜。推出了時令的蟹粉系列,不過是夜想吃清淡點。雲吞湯拉麵 $50一碗有4粒雲吞,大大粒,皮都算薄,餡料腌過的豬肉和小棠菜的比例,雖以菜多了點點,味道都不錯。麵條用上上海麵,浸到有點腍軟。反而伴菜的煎蛋有驚喜,很香蛋味,煎得乾身每層薄薄的,不錯!婆婆小籠包 $36一籠4隻的小籠包,剛蒸起熱騰騰,湯汁頗多帶小小油,皮薄但不會一夾就穿,豬肉餡料味道一般,沒太有驚喜。生煎鍋貼 $35一碟3隻的鍋貼,外皮像沒煎過似的,只有底部輕輕的見有金黃,還以為叫了蒸餃。咬下,鍋貼皮頗為厚身,太腍軟沒有預期的脆口感,似是蒸完才略煎,半蒸半煎的口感很差。雖然豬肉餡料份量很多,但整體令我失望呢。令追加的念頭也打了退堂鼓。上海菜選擇有很多,味道做得好的亦有多間。如果只是外觀裝潢粉飾了,而實際的味道退步的話,亦只落得虛有其表。懷念數年前第一間開於美孚的上海婆婆,
推出了時令的蟹粉系列,不過是夜想吃清淡點。
雲吞湯拉麵 $50
婆婆小籠包 $36
生煎鍋貼 $35
生煎鍋貼
生煎鍋貼
上海菜選擇有很多,味道做得好的亦有多間。如果只是外觀裝潢粉飾了,而實際的味道退步的話,亦只落得虛有其表。懷念數年前第一間開於美孚的上海婆婆,味道令人回味!

2015-12-04
1 分鐘 (堂食)
2015-08-21 783 瀏覽
一人午餐 諗住食碗 ***排骨擔擔麵*** 既方便又快捷啦落 order 時個待應哥哥同我講廚房好忙可能要等 20 分鐘 我諗 ... 都坐低咗喇等就等啦 , 就係咁我一邊打機一邊等食 點知 ... 一等就 45 分鐘嘩 ~ 咩事呀 ? 唯有叫返同我落單個位待應哥哥問啦 , 佢話 "我幫你 ciick 下"之後嘅回覆令我唔使食碗麵都飽晒 待應哥哥 : 冇落單喎 我 : 吓 ~ 你幫我落單過喎 等應哥哥 : 係呀 , 我叫同事幫手落單但佢漏咗我 : 吓 ~ 咁即係點呀 待應哥哥 : 冇嫁 , 而家唯一可以幫到你嘅係而家幫你落單 , 咁你要唔要呀 ?我 : 。。。。。。。。。。。。一句對唔住都冇 , 咁嘅服務態度 D 嘢就算幾好食都冇用 , 何況 D 嘢唔係真係咁好食 ... 唉 ~ ! <完>
一人午餐 諗住食碗 ***排骨擔擔麵*** 既方便又快捷啦

點知 ... 一等就 45 分鐘

之後嘅回覆令我唔使食碗麵都飽晒

待應哥哥 : 冇落單喎

我 : 吓 ~ 你幫我落單過喎

等應哥哥 : 係呀 , 我叫同事幫手落單但佢漏咗

我 : 吓 ~ 咁即係點呀

我 : 。。。。。。。。。。。。

一句對唔住都冇 , 咁嘅服務態度

<完>
2015-08-20 712 瀏覽
好少去新界地方,今日入屯門做野,原來屯門都有間上海婆婆,未入去已經比佢個門口吸引左,舊舊得黎好有特色,門口放左個五六十年代的櫃,唔知係真嘅古董定是仿製的呢。同同事入去食左個餐,瑞士雞亦好好味,無鹵到林晒,通粉個湯又夠濃,正。食完唔多夠喉,於是加左個招牌菜,磚頭焗豬扒飯,又係好好味,個茄汁夠香濃,豬扒又整得好野味,又唔怕太干,將啲汁連埋個包一齊食,簡直係絕配,汁唔夠仲有得加潻,夠細心。食完坐左一陣,觀察到樣不可不讚的事,佢地真的好細心,好注重啲細緻位,,為左要配合佢個懷舊氣氛,我見個侍應在洗碗部拿啲洗干淨左嘅餐具出來樓面放番入櫃檯時,居然係用個以前大排檔用的小竹蘿裝啲餐具拎出來,真係好野。
  • 磚頭焗豬扒飯
2015-03-23 1247 瀏覽
中學既時間食開一間係屯門既上海婆婆,但好耐之前執左。自此之後,我就好少再食。但早幾個月係VCITY再開番,就決定同爸爸媽媽去試下!佢既裝修同以往唔同左,有可以可愛既懷舊圖案,又畫左舊時小朋友最鐘意玩既遊戲係牆上面:跳飛機。再加埋暗暗地既燈光,好有懷舊既風味!我地三個人叫左7道送😳感覺好似好多,但因為份量唔算太大,所以都食得曬架!必叫既送有兩道:小籠包,紅燒腩肉!小籠包要小心d咬,皆因入面有好好味既湯汁,正宗皮薄餡令!至於紅燒腩肉,肉質好滑,醬汁一流!不過唔好成日食,實在係有點肥架😳😳其餘仲有煎鍋貼,不過不失既一道菜式。雪菜肉絲炒年糕,幾有飽足感,唔想普通食飯既朋友,都可以一試。仲有魚上湯粉皮,好有香濃既魚味,奶白色既湯,認真落足料!仲有一個高力豆沙,以往既豆沙餡本人非常十分鐘意,但而加加入左香蕉,就無咁喜愛嚕🙈不過總體黎講,而加既上海婆婆仲保留住以前既水準,食身質素高,服務態度好!值得比個讚!

高力豆沙
紅燒腩肉
魚上湯粉皮
雪菜肉絲炒年糕
煎鍋貼
2015-03-17
5 分鐘 (堂食)
紅燒腩肉
2015-02-26 1133 瀏覽
昨晚一行五人又再來上海婆婆吃晚飯,坐下就點了前菜 雪菜炒粉皮,味道和賣相也很不錯之後還點了好幾樣特色前菜,茄子、醉雞、素鵝、素菜包,小籠包和素鵝皮脆口感很好,點了兩盤;茄子非常好吃,很有特色,很值得推薦;醉雞反而就一般。主食就點了油豆腐粉絲湯,上海炒飯,雪菜炒年糕;當中雪菜炒年糕最好吃,每次來都必點的主食。油豆腐粉絲湯感覺一般,豆腐卜不新鮮,下次應該不會再點。五個人點了好多菜,最後六百多,感覺還可以吧。這家上海菜館畢竟還是會經常來,因為食物素質還是蠻不錯的,很值得一來再來!
雪菜炒粉皮
  • 醉雞
  • 婆婆粒粒炒飯
  • 小籠包
2015-02-04 1054 瀏覽
踏進社會後初次迎來爸爸的生日,終於可以明正言順請爸爸吃頓生日飯。是日交由壽星公拍辦,他選了到Vcity吃上海菜。今次被安排到較裡面的卡位,三人坐著很寬敞舒適,加上平日晚上食客不多,自在非常。細閱餐牌,我家愛點的上海菜離不開那幾款,首先點了屬涼菜的四小拼($92),定價比起年前好像又稍為加了。從右至左,分別是肴肉、烤麩、燻魚及小排骨,每款的份量不多,較喜歡的是肴肉和烤麩,前者啖啖肉卻不覺膩,吃起來口感清爽;後者多氣孔呈海綿狀,醬汁完全滲入烤麩裡,很入味。其他菜式同樣很快送上,有涼菜之一的蒜泥雲白肉($58)。很久沒吃過這道經典的上海菜了,豬肉切得很薄,但蒜蓉的味道不夠濃厚,平時吃完總會有一陣味道留在口腔中,今次則沒有,難以切合菜名之一的「蒜泥」。雞絲水晶粉皮($60)一貫水準,但略嫌麻醬味道偏淡,攪拌後仍難以入味,如果可再多一點定能更佳。主菜方面選了婆婆粒粒炒飯($65),其實即是臘腸和蝦仁的炒飯,啡色的飯粒粒粒分明,炒得很濃味,不過這道菜又覺得太肥膩,如果能將此處的濃味調至前兩道涼菜便最適合不過了,哈哈!這頓晚飯還少了道蔬菜,點了干煸四季豆($62)。意外地不俗,油光閃閃的四季豆入味爽
四小拼
蒜泥雲白肉
雞絲水晶粉皮
婆婆粒粒炒飯
干煸四季豆
這頓晚飯還少了道蔬菜,點了干煸四季豆($62)。意外地不俗,油光閃閃的四季豆入味爽口,加入肉碎更為惹味。
京蔥手切牛肉包
小吃是京蔥手切牛肉包($32)。圓圓的牛肉包外表很薄,煎得非常香脆,內裡鬆軟。
不過裡面的牛肉餡料缺乏鮮味和肉汁,口感較乾。

以前經常吃上海婆婆,所以對這裡的菜式清楚不過了,這裡每道菜的份量適中,很少會因吃不完而做做成浪費,味道和賣相都在一定水準,不會令人失望,作為慶祝爸爸的生日飯是最佳選擇呢~
2015-01-26
慶祝紀念
生日
2015-01-19 973 瀏覽
探朋友又黎到屯門,每次山長水遠入到黎緊係係到食埋飯先走啦,上海婆婆都食過幾次,今次黎到屯門victy分店,又試下點先,平日夜晚兩個人,等左十幾分鐘就有位,好快就決定到食咩,點左3樣送,分別係例牌小籠包,牛仔肉同黄金四季豆,最鐘意上海婆婆D小籠包夠熱,而且入面舊肉仲好鮮味,我自己就鐘意點鎮江醋食,朋友就鐘意就咁食,各有各風味,一咬落去真係好多汁,完全拍得住之前係上海食個D正宗小籠包,不過給果真憔要比較上黎,上海婆婆味道冇上次係上海食咁濃味同油,今次係vcity食上海婆婆都係好滿意!
2015-01-12
15 分鐘 (堂食)
2014-12-17 864 瀏覽
一直都覺得上海婆婆食物都幾美味,價錢亦合理,但自今日的經歷後,我想我不會再到屯門的分店了!!!今日下午與媽媽到樓下的上海婆婆吃下午茶,記得尖沙咀分店閒日也有下午茶套餐供應的,但屯門分店則沒有張貼出來,要問店員才告知有供應的,若不希望客人叫便宜的套餐,可以不供應套餐的,但不要收埋餐牌那樣小家囉.那麼我們便每人點選了一款炒粉麵套餐($39),包括一杯豆漿,豆漿只有凍的,在今日這寒冷天氣警告生效的日子,仍然只供應凍豆漿,連熱豆漿這選擇都沒有,我想熱豆漿製作上一定是非常之困難的了.黃金炒飯下單後不消5分鐘已送上的黃金炒飯,入口只是暖暖的狀態,雖則內裡有數顆蝦仁,鹹香的炒飯味道亦不錯,但不是即炒的飯實在是非常沒誠意,我想即使是到茶餐廳用餐,都可以吃到有鑊氣即炒的熱飯,但上海婆婆則不行了.老乾媽肉碎炒年糕店方送上炒年糕時沒附上大湯匙,媽媽告知一位看似是負責人,戴眼鏡穿灰色襯衣的男店員取來湯匙,可惜過了數分鐘仍未送上,故另叫一位女的送湯匙來,但那負責人聽到後,居然大大聲的說會送過來,還問為何又叫另一位呢? 男店員的態度實在太差,午後客人不多,態度已經是這樣,晚市時又會以怎樣的態度對待客人呢? 我想店
黃金炒飯
老乾媽肉碎炒年糕
店方送上炒年糕時沒附上大湯匙,媽媽告知一位看似是負責人,戴眼鏡穿灰色襯衣的男店員取來湯匙,可惜過了數分鐘仍未送上,故另叫一位女的送湯匙來,但那負責人聽到後,居然大大聲的說會送過來,還問為何又叫另一位呢? 男店員的態度實在太差,午後客人不多,態度已經是這樣,晚市時又會以怎樣的態度對待客人呢? 我想店方應該要正視這一點!!

說回食物,炒年糕是即炒而且冒上熱煙,相對於黃金炒飯,這年糕實在好吃得多,辣辣的肉碎配上煙韌的炒年糕,在這寒冷的冬天,吃下後胃部感到一陣暖流,食物要即煮、熱辣辣的,才顯出店方對客人的重視.

這次的光顧,不論是食物、還是服務態度都是不合格的,希望店方可以正視!
2014-12-17
2014-12-08 867 瀏覽
蟹粉系列的價錢都比較貴,所以只可以試最想食的,就是蟹粉小籠包了。這一籠有四隻,和朋友三人有一個可以食兩隻,都算滿足。這蟹粉小籠包的味道比一般的味道來得鮮味,而且不會有腥味。主食點了三個熱菜:野生召牛仔肉,京醬牛肉絲,介末雞方。野生召牛肉味道原來是辣的,幸好我和朋友都能食辣,否則就會浪費了。京醬牛肉絲,這菜式的食法有點特別,就是要將牛肉絲放到叉子燒餅裏,夾着來食。光食牛肉絲會比較咸,但放在燒餅裏就剛剛好了。介末雞方,這其實是炸雞排,但跟一般街邊的炸雞排很不同,吃得出師傅在炸之前加了面包糠,這令雞排沒有那麼油膩,再加上有wasabi作醬料,食法更顯得新頴。最後甜品食香蕉高力豆沙球。由於入座時比較少客人,所以侍應生的服務十分殷勤,又多主動加茶。

主食點了三個熱菜:野生召牛仔肉,京醬牛肉絲,介末雞方。

最後甜品食香蕉高力豆沙球。

• 蟹粉小籠包