2014-03-13 429 瀏覽
和朋友在 V-city 行街,見到這間上海婆婆裏面不多人,環境不錯,就入去試試。看看 Menu ,先點了婆婆小蘢包和婆婆生煎包醫醫肚先。這裡的小蘢包皮不是太薄,肉汁多,一口咬下去味道不錯。這個生煎包要讚,個底煎得好脆,一上枱就聞到好香,可以一試。之後點了這個黃金炒飯,這個賣相還可以,只是十分乾,吃時有點困難,二三口飯就要喝一口茶。為了這個飯,我們由點了這花雕醉雞,這個無論賣相,口感,香味也不錯。每一口雞肉也帶着濃濃的花雕酒味,值得一試。這裡吃的都是細細碟的,價錢 OK 啦!

看看 Menu ,先點了婆婆小蘢包和婆婆生煎包醫醫肚先。

這裡的小蘢包皮不是太薄,肉汁多,一口咬下去味道不錯。

這個生煎包要讚,個底煎得好脆,一上枱就聞到好香,可以一試。

這裡吃的都是細細碟的,價錢 OK 啦!
2014-02-27 671 瀏覽
自從屯門市廣場3樓嗰間舊上海婆婆執咗之後,都好耐冇食過,本來都唔係諗住食呢間嘅,但係我果晚想食上海菜,咁我就決定我排利小館,就叫咗男友落樓下排上海婆婆,因為兩間食嘅都係咁上下嘢,所以兩間都冇所謂,利小館要等20張,男友打嚟話上海婆婆下張係喇,咁我地就決定食上海婆婆~~入咗坐之後,發現MENU改咗少少,當然,有D一樣,有D就新嘅~~之前我地一直都諗唔起食過好味嘅拌麵係邊間,當我睇住個MENU嗰時,就醒起係上海婆婆,最後當係無記錯喇,因為真係好味,係嫌佢少咗D好香,但係記住,黃金炒係好“油”呢個如果多D麻油味就好喇小籠包個人覺得“王家沙”比較好味呢個以前係一大個上,但係佢依家轉左迷你版,都一樣咁好食,好鬆軟

鮑魚拌麵
黃金四季豆
好香,但係記住,黃金炒係好“油”
雞絲海蜇
呢個如果多D麻油味就好喇
小籠包
小籠包個人覺得“王家沙”比較好味
迷你芝麻蔥餅

2014-02-23
15 分鐘 (堂食)
鮑魚拌麵
小籠包
迷你芝麻蔥餅
2014-02-09 338 瀏覽
自從屯市婆婆結業後,第一次光顧v city這間分店。我們被安排座卡位,我們無特別要求的,知客小姐都給我們坐!感覺很貼心。我們點了幾個菜和甜品,在還未上菜前,望一望牆上的圖案,與舊婆婆截然不同。最值得推介的是京川炒墨魚丁。這個菜帶有少少辣味,而且材料豐富。另點了清炒豆苗,糖醋雞方,椰汁蒸饅頭,甜品就點了豆沙鍋餅。用餐期間,侍應不斷為我們加茶,服務良好。
自從屯市婆婆結業後,第一次光顧v city這間分店。
最值得推介的是京川炒墨魚丁。
用餐期間,侍應不斷為我們加茶,服務良好。
  • 京川炒墨魚丁
幾年前自上海婆婆從屯門市廣場離開後,一眾婆婆"粉絲"都很驚訝,也有不捨。上海婆婆是在屯門市廣場內一直都是一間熱門食肆,連我都想像不到她有這樣的一天。在意料不到之下,她決定重臨屯門,不過轉了落腳地,駐守在屯門市廣場旁邊的V CITY,"粉絲"對於婆婆的回歸都感到歡喜及期待。不過,聽聞,回歸後的婆婆食物質素比以前有著參差,而我,在開業的五個月後才第一次過去吃吃看。以前的裝飾以"大頭B"圖畫為主,自問不喜歡。現在的牆面畫上棋盤,配以可愛的圖畫,感覺活潑得多了。在星期一至五會有午餐及下午茶餐,價格當然比散叫平得多。而我剛好可以食到下午茶,分別是指定炒粉麵跟豆漿 或 指定麵食跟點心再加豆漿,很豐富呢。點餐後,隨即送上豆漿,不過只有凍的。豆漿有著微弱的豆味,不過甜了少少,勝在夠大杯。我吃了較少食到的北京炸醬麵,份量超大的,醬汁和麵條分開放,中間放了一堆青瓜絲,看來不錯的哦。醬和麵條都是熱熱的,不過麵條十分黏,一夾起就成"住"上,要左右手各握一支筷子幫它們叉開,再用醬汁濕潤之下,差不多五分鐘才能把兩者混合起來。麵條彈牙,富有嚼勁,但沒有味道,主要靠醬汁,醬汁幾好吃,甜甜的,裡面有好多冬菇粒和洋蔥粒,

麵條彈牙,富有嚼勁,但沒有味道,主要靠醬汁,醬汁幾好吃,甜甜的,裡面有好多冬菇粒和洋蔥粒,帶出陣陣香味,雖然色水那麼深,吃完毫不覺膩。
這款麵食配有一碗清湯,有著冬瓜的味道,幾好飲。在吃完麵後飲用,有清味蕾的作用。
因為不算肚餓,所以點心類選了非澱粉質的青花椒湯小雲吞
青花椒湯小雲吞
本來以為"青花椒湯"應該是得個名,就算辣都不會辣得去邊吧﹖而且諗住避過椒油更不會吃出辣味來吧﹖隨後我先嚐一啖湯,哇...辣度感即時爆出﹗但覺得十分之香,找尋之下,估不到如此真材實料,因為湯底找出好多原粒胡椒呢。
對我來說太辣了所以我只吃雲吞,雲吞皮好滑,包了豬肉和少少蝦肉,富鮮味,不錯。
不知是否下午茶時間的食客不多,所以店員們都較為懶懶閒﹖現場所見只有經理是全場最忙碌的一位。
2014-01-21
2014-01-28 192 瀏覽
晚上約7時, 餐廳內只有數枱客人,  我們獲安排坐卡位。肚子不餓, 只點了3道菜, 很快便上菜, 有效率,我喜歡!婆婆小籠包:一籠四個, 皮尚算薄, 味道ok, 但嫌肉汁不夠多韭黃鱔糊: 很足料, 每一口都是韭黃和鱔肉, 一點也不咸, 略嫌少汁, 下次轉芽菜會更爽甜。很滿意, 因為在別家試過鱔糊,真的是「糊」 大部分是茨汁, 沒多少鱔肉, 這兒的就很好 雷沙湯圓: 一碟7,8粒, 略嫌細小了點, 黃豆粉也不多。暖暖的,味道不錯一向喜歡吃小南國的上海菜, 看來婆婆的質素也ok, 可以再試, 不過價錢比想像中貴了點。

慶祝紀念
生日
2014-01-18 438 瀏覽
當分店越開越多時,難免會害怕質素是否能維持水準。是日又來到屯門vcity覓食,近年屯門商場的變化很大,很多以前在舊商場的餐館不是倒閉,就是搬遷了。上海婆婆也不例外,以前在屯門市中心的頂樓,現在搬到更便利的vcity。之前在尖沙咀的分店時,已經有感上海婆婆正逐漸轉型,除了名字外,店鋪的裝潢也由紫黑色調,轉到現在較明亮別緻又帶點懷舊的風格,觀看現時的餐廳,也是現在大熱的風格。現在的客人不單止追求食物質素,餐廳環境也是很重要的一環。去的時候,正是閒日的夜晚,所以客人並不多。但人手卻意外的不足,除了侍應的平均年紀確實令筆者嚇一跳外,人數之少不禁慨嘆現在飲食業請人的困難。雖然只有三個人,但我們點的菜還蠻多。先來一些前菜!四小拼(肴肉、燻魚、烤夫、小排骨)$88 賣相精緻,排列井然有序,但父親大人細心地發現了肴肉的擺放上有點小錯處,哈哈。當中比較有印象的是燻魚和烤夫。燻魚味道香甜,但吃的時候要小心多刺。另外,烤夫好像小海綿,鬆軟且略甜。雞絲水晶粉皮$58 在上海菜的涼食中,我特別偏好雞絲粉皮,醬料是靈魂所在。但這裡的水準只是一般,沒有留下深刻的印象。蒜泥雲白肉$55  這都是很喜歡的上海

雖然只有三個人,但我們點的菜還蠻多。先來一些前菜!
四小拼(肴肉、燻魚、烤夫、小排骨)$88
雞絲水晶粉皮$58
蒜泥雲白肉$55
 這都是很喜歡的上海菜式,可惜不太夠味。麻麻。
婆婆小籠包$30
。賣相幾可愛,每個小籠包底下都有一片蔬菜片作裝飾。皮薄肉餡幾香口,但皮太易破有點可惜。
婆婆粗炒$58
。雖然比較油膩,不過味道也可以。
火腿滑津白$58
。金華火腿幾入味,津白清清淡淡,不錯。
豆沙鍋餅$38
。久違了的豆沙鍋餅,不知為何就是對此情有獨鍾,其實上面的前菜主菜等味道都沒有驚喜,反而這個甜品卻令人喜出望外。可能是剛製成的關係,熱辣辣,餅皮很香脆,豆沙餡意外地沒有過甜,只是帶著淡淡的紅豆味,很不錯!

雖然味道不會有太大驚喜,但如果想簡簡單單吃一頓水準穩定的上海菜、跟朋友家人吃個飯,確實是一個不錯的選擇。
2014-01-07
  • 豆沙鍋餅
2014-01-08 127 瀏覽
自從屯市婆婆結束後!很久沒有再光顧婆婆了,今次行過vcity!見到當然要再試下!可能係已經開左幾個月的關係,已經沒有之前咁多人!只係稍為等了十分鐘左右。入座後睇一睇餐meau!幾特別!同之前吾同!幾有趣。由於得兩人同行關係!不是點了很多食物!但meau中有很多新菜式。很難一次試曬!唯有點最好食的!前菜方面點了花雕醉雞,雞肉鮮嫩!酒的味道剛好!這個醉雞份量不大!兩個人食剛好!人多就可能要點兩份!不過少食多滋味!女友好食辣,於是點了個水煮牛肉面!這個面正正合曬她的心意!一面細細的面碗竟然可以有十多辣椒!還有芹菜等材料!真的很豐富!而且牛肉又夠滑!不會鞋!之後還點了必食的小籠包!桂花金沙骨!仲有高力豆沙!不得不提高力豆沙!上枱時圓圓碌碌!而且雪白的糖粉鋪上面!實在係太靚了!這一餐食得很滿足,有機會要再試未食過的菜式!

由於得兩人同行關係!不是點了很多食物!
但meau中有很多新菜式。很難一次試曬!唯有點最好食的!
女友好食辣,於是點了個水煮牛肉面!
這一餐食得很滿足,有機會要再試未食過的菜式!
10 分鐘 (堂食)
  • 水煮牛肉面
2014-01-04 126 瀏覽
之前上海婆婆仲係屯市時,次次都勁多人,門口排哂人,見到都唔知要等幾耐先有得食!!現家搬左去Vcity,唔洗點等就有得食!見到張餐單有好多野食呢,就叫下面呢幾樣試下!酸辣湯拉麵~夠入味!婆婆小籠包~皮薄,多汁,放耐左食皮都唔會變硬,比好多地方好食好多!!婆婆粗炒~普通,冇咩特別,不過不失!麻辣鴨舌~好麻辣,正!醉豬手~好重酒味,酒味入哂豬手,正!第一次食,樣樣食物都好食,食過番尋味,下次都再試其他野食呢!
現家搬左去Vcity,唔洗點等就有得食!
見到張餐單有好多野食呢,就叫下面呢幾樣試下!

酸辣湯拉麵~夠入味!
婆婆粗炒~普通,冇咩特別,不過不失!
麻辣鴨舌~好麻辣,正!
醉豬手~好重酒味,酒味入哂豬手,正!

題外話/補充資料: 如果小食可以再多啲就好啦,份量只夠2,3食,再多啲人都唔夠食呢
2014-01-02
  • 婆婆小籠包
  • 醉豬手
2013-12-06 84 瀏覽
nov 23, 13.......食完咗個very early dinner之後............我哋再下1城.............4人嚟light dinner...........叫咗 :1) 婆婆小籠包 (hk$30)-皮厚度中等..........無嘜湯汁.........肉亦不鮮-很普通普通-好彩我叫住友人唔好叫蟹粉小籠包...........幫佢慳番幾10蚊~~~2) 雲吞湯拉麵 (hk$42)-個麵2位友人覺得麵粉味很重-個湯同個雲吞正路..........唔可以話好味3) 桂花蜜汁金沙骨 (hk$72)-望落去........外表好乾身,亦好收縮吓-但當我咬下時..........d肉要大力扯先甩.........唔知點解豬肉嚟啫...........點會咁好韌性-友人a話"嘜你食到好似食橡筋咁架"-你估我想食到咁樣衰架咩!...........我唔知個質感點解咁奇怪..........但懷疑喺番炸-友人b話"喺咪隻豬老呀?"............友人a即接住話"老豬乸嚟嘅?"..........我差d噴飯呀~~~~-桂花漿有點桂花味,甜甜哋-呢個菜唔應該好

1) 婆婆小籠包 (hk$30)
-很普通普通
2) 雲吞湯拉麵 (hk$42)
-個麵2位友人覺得麵粉味很重
-個湯同個雲吞正路..........唔可以話好味
3) 桂花蜜汁金沙骨 (hk$72)

-望落去........外表好乾身,亦好收縮吓
-友人a話"嘜你食到好似食橡筋咁架"
-桂花漿有點桂花味,甜甜哋
-呢個菜唔應該好難整啫........都攪成咁........真喺好食非必然~~~~大家要珍惜食到美食嘅機會~~~
4) 茗茶 x 4 (@hk$5)
題外話/補充資料: * 多謝友人請食飯 * 原本諗住食完主菜.........再叫香蕉高力豆沙...........見到質素咁樣 (嗰3樣已經喺menu上mark有推介sign)..........即刻縮沙啦............雖然我知甜品師傅喺另1個人.........但都已失去信心~~~ * 我哋都暗叫好彩剛才無為啖氣..........改食上海婆婆先............否則點會叫3樣嘢咁少呀~~~~~ * 呢間餐廳都有好幾間分店...........不過我無興趣去verify其他分店嘅水準是否如此水皮~~~~
2013-11-23
2013-11-18 69 瀏覽
3人晚飯,總共付了$315食物質素不錯,只是因為份量比較少,會覺得價錢偏貴。算是改良了的上海菜,東西比較清爽,味道也不會很重。應該是比較合香港人口味。反而,如果是喜歡傳統油味重的上海菜,應該不太適合。得別值得提一下上海菜必吃的小籠包,水準挺高。一籠四個,皮完整,湯汁夠。最後一個是放了一會兒再吃,皮也沒有變硬。朋友也覺得,他們的紅油抄手不錯。整個餃子皮也是完整,沒有被煮糊。不太辣,不吃辣的人也可以試試。蛋黃炒飯也可以試試看,飯夠乾身,不會油,調味也不錯。比較差的是雞絲粉皮。可能是為了健康,花生醬汁偏少。只是勉強夠拌勻粉皮。青瓜絲極少,肉眼只看見幾條。吃的時候更感覺不到。
3人晚飯,總共付了$315
反而,如果是喜歡傳統油味重的上海菜,應該不太適合。

得別值得提一下
上海菜必吃的小籠包,水準挺高。

朋友也覺得,他們的紅油抄手不錯。

蛋黃炒飯也可以試試看,飯夠乾身,不會油,調味也不錯。

青瓜絲極少,肉眼只看見幾條。吃的時候更感覺不到。
2013-11-16
15 分鐘 (堂食)
  • 小籠包
  • 紅油抄手
跟女朋友逛完街,在想晚飯吃什麼好,發覺很久沒有吃過上海菜,就決定去上海婆婆食晚飯。一進入去坐下就發覺這間上海婆婆的裝潢很有香港的懷舊氣息,感覺很舒服,跟平時的裝潢很不同。牆上的圖案很有趣,應該是六七十年代的香港的兒時玩意的感覺。由於太久沒有吃上海菜,而且逛完街肚子比較餓,所以就很隨意的點了很多的東西吃。婆婆小籠包這個給兩個人吃就剛剛好,如果人數多的話就需要多叫幾個。在味道方面,小籠包的湯汁適量,不多不少。而小籠包的皮很薄,裡面的肉很多,吃起來口感很好。即使等一會冷了再吃,小籠包的皮亦沒有太乾和變硬。而且上海婆婆的小籠包的底下會有一片蘿蔔片,這樣會方便夾起小籠包又不會黏住蒸籠內的紙,跟平時吃到的不同,這樣感覺比較貼心。青花椒湯小雲吞賣相跟平時吃到的普通雲吞一樣,不過這裡是做成一口雲吞,吃起上來會比較方便。看上去感覺不是辣的雲吞,但是吃下的時候就會感到有點辣,有一點小刺激,味道剛剛好,不會太咸太辣。湯喝完後也不會感到口渴,這個菜很適合吃辣的朋友。奶湯滑津白跟平時的津白有少許不同,平時吃到的津白都是一大棵的,這樣吃起來比較不方便,而且大棵的比較難入味。而這裡的津白是一小棵一小棵的,這樣津白會

奶湯滑津白

跟平時的津白有少許不同,平時吃到的津白都是一大棵的,這樣吃起來比較不方便,而且大棵的比較難入味。而這裡的津白是一小棵一小棵的,這樣津白會比較入味,吃起來也比較方便。奶湯不會太咸,沒有蓋過津白本身的味道。再加上金華火腿碎,一起吃的時候味道更好。
鎮江小排骨
鎮江小排骨

上海婆婆的鎮江小排骨不太甜又不太酸,味道岩岩好,肉質嫩口,其中還有軟骨部分。份量有點少,那麼好食,應該要多一點嘛!!吃不慣上海菜的人都會怕鎮江小排骨太酸或太甜,而上海婆婆的小排骨就比較迎合香港人的口味。
酸辣湯拉麵
酸辣湯的味道適中,不會太酸太辣。而拉麵的麵質吃起來很爽口,麵很易夾起來也不易斷,吃起來感覺很好。而且麵的份量很足夠,價錢又不會太貴。
麻辣燻蹄
賣相吸引,喜歡吃辣的朋友會喜歡這個。雖然味道沒有想像中的辣,但依然有足夠的辣味,汁雖然多,但吃起來也不會太咸。份量也很多,價錢都不會太貴。
這一餐吃得很豐富,很滿足。食物的味道不錯,份量方面也很足夠。而且價錢方面也算經濟。簡單來形容就是好吃和滿足。原本想試其中一道甜品,不過因為沒有了,所以不能吃。下次有機會一定要叫到那道甜品,同時也會試一下其他的菜色。
2013-09-30
1 分鐘 (堂食)
2013-10-14 87 瀏覽
全個V City的通道已十分擠迫,或是「新XX」、當天有明星來表演及下雨的關係,人流十分之多。在等位期間已被人撞了不下數百次。枱興枱之間十分擠迫,而餐廳的大部份位置都被門口的途人看到用餐的情況。但之後我看看V City 的其他食肆,大部份食肆都有同樣的問題。我們被安排在餐廳幾乎最入的位置,私隠度算是高了一點。但是,我的電話只收到一格,上網更不用提了。就這樣,我跟外界隔絕了。新店設計上裝修新派,還帶點工業味,牆上的婆婆油畫已變成康樂棋的棋盤,在棋盤中,你會找到鎢絲燈膽、水泥牆地、鐵管等,「婆婆」變成「小朋友」返老還童了。椅子不好坐,那木板很硬啊!餐紙和紙巾都多了個「336」,你知道這組數字是甚麼意思?原來是上海話「謝謝儂」的諧音。首先評論一下對餐具的第一感覺,餐具仍有水。用上了膠碗,暫時都很新淨。茶位 ($5)這裡的茶有一陣水管水味,未知是否因為想和這裡的裝潢配對。我真的有衝動想請待應說:「我們不要茶,請免我們茶位!」當然最後我也沒這樣做啦!而且,隔離枱加水也叫了數次,服務有待改善。 婆婆小籠包($30)等了約二十分鐘,第一婆婆小籠包終於出現。小籠包一夾就散了,包上亦有「倒汗水」,味道

椅子不好坐,那木板很硬啊!
餐紙和紙巾都多了個「336」,你知道這組數字是甚麼意思?
原來是上海話「謝謝儂」的諧音。

茶位 ($5)
婆婆小籠包($30)
等了約二十分鐘,第一婆婆小籠包終於出現。小籠包一夾就散了,包上亦有「倒汗水」,味道當然是十分不濟。一夾就散了,肉質和肉味也不好,肉汁當然是幾乎欠奉。
婆婆小籠包近鏡
雲吞湯拉麵 ($42)
再經過十分鐘,雲吞湯拉麵上枱。
這個雲吞真得令我大開眼界!雲吞皮和肉是分開的!加上雲吞的味精很重,幾乎放不入口,湯底也同樣地咸。
一夾起就「骨肉分離」的雲吞
拉麵粗幼不一問題十分嚴重。大部份粗的麵條仍未煮開。拉麵的梘水味亦十分嚴重。
我們很想叫廚房重煮,但看見他們的速度,已不想對他們再有其他要求。
雲吞皮碎散落麵上
吃完雲吞湯拉麵後,隔了十五分鐘,加上三催四請,雪菜肉絲湯拉麵終於上枱。

雪菜肉絲湯拉麵 ($40)
雪菜肉絲又是很咸。拉麵以及湯底問題和雲吞湯拉麵的一樣。
雪菜肉絲湯拉麵
侍應方面,人手是多的,但可能是新開張關係,都是十分生手。

最後,我要展示一下辛苦取來的單據。
題外話/補充資料: 在這裡小額消費是不能成為V city VIP Club 會員,V city VIP Club消費需要電子消費存根。可是它仍保留舊店$250以下不收信用卡的條款,無八達通機及EPS,當然你消費多可簽信用卡就另當別論! 我曾為此詢問V city客戶服務部,他們堅持V city 內沒有商戶超過$100 不收信用卡。 當時我要求取回單據,職員的態度十分不友善,怒目相向,最後我取了單據也未能成為V city VIP Club會員。
2013-08-17
35 分鐘 (堂食)
2013-10-13 48 瀏覽
今日一行三人去左上海婆婆食,叫左酸辣湯、小籠包、婆婆擔擔面、炒年糕、蔥油餅etc酸辣湯、小籠包係最正常既味道,比較其他食店係較好既,話明係上海婆婆,上海野應該唔錯,但好出乎意料之外!擔擔面個味唔夠湘川滬既好味,佢個花生味多d但好「傑」唔夠辣變得唔夠突出。炒年糕一食好易散,唔夠煙un 比起韓式年糕,韓式年糕口感好d。蔥油餅係圈圈酥炸既 ,但係比較多粉,食落好「濟」好快就會飽。總括而言,只有酸辣湯同小籠包有佢應有既味道,其餘既都較差。另外一提,份量少,價錢高,不過開得係v city價錢貴都正常,今次試過之後冇下次

• 酸辣湯
2013-10-04 45 瀏覽
糖醋魚塊,婆婆小籠包,蔥炒牛肉。糖醋魚塊很一般,有點像咕嚕雞球的味。蔥爆牛肉也沒什麼特別,米飯太多菜太少。所以感覺吃不飽。小籠包味道不錯,四個/$30.很小。總體來說,就是份量太少,價格偏高。唔抵食。
糖醋魚塊,婆婆小籠包,蔥炒牛肉。
總體來說,就是份量太少,價格偏高。唔抵食。
2013-10-04
午餐
2013-09-30 48 瀏覽
睇返上一次寫食評原來已經係上年7月既事。無辦法啦!因為之前一直忙於籌備自己既婚禮,婚禮完成而家終於有返時間寫下食評啦!因為要約朋友比返婚禮既相佢地,而突然又想食下上海野,就黎左屯門V city既上海婆婆食啦!前菜叫左四小拼,有肴肉、燻魚、烤夫、小排骨…賣相排得很整齊利落,4款味道都唔錯,尤其係小排骨都幾惹味!另叫左蒜泥雲白肉,我個人幾鍾意呢度既蒜呢白肉,因為佢唔會過份多蒜泥,白肉肥瘦均勻,加上醬汁,簡直令我食唔停口囉!仲叫左個秘製蜜汁火方….呢個真係好食,有唔會太咸既金華火腿、清新青瓜、脆卜卜既腐皮,將佢地順序夾在附上既麵包就可以食啦,超豐富既口感滿足呢!小食就叫左大家都like食既小籠包、鍋貼、仲叫左個大籠包…小籠包同大籠包都滿載濃湯呀,肉嫰鮮甜,皮都夠薄;鍋貼底部煎得香脆可口,唔錯!主食就梗係唔少得松子黃魚,呢樣唔洗多講,甜甜酸酸,汁超開胃惹味,黃魚又炸得金黃;另外叫左碟樟茶鴨,鴨有d似臘鴨,但又冇臘鴨咁硬,有咬口,皮燒得香脆,鴨帶有淡淡既咸香!另一個就係鱔糊炒年糕,蟮糊幾爽脆,年糕夠煙 “un”,唔油膩!最後甜品時間,叫左高力豆沙,冇想像中油膩及過甜,幾好!反而有驚喜係南瓜餅,雖

最後甜品時間,叫左高力豆沙,冇想像中油膩及過甜,幾好!反而有驚喜係南瓜餅,雖然是炸但都唔會話好油,甜甜地煙煙 “un” “un”,都幾好食喎!
一行4人大約$165/人左右,價$對而家物價高漲黎講都算咁上下囉!

P.S.而家間上海婆婆比以前響市中心時裝修得時尚唔少咁喎!菜譜都幾靚,以前一壺壺茶變左一杯杯lu,哈!
題外話/補充資料: 如果大籠包放支飲管比食客啜湯汁就方便得多啦!~~~~
2013-09-29
10 分鐘 (堂食)
  • 秘製蜜汁火方
  • 大籠包