餐廳: 三郎。燒肉
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2023-11-20 28 瀏覽
尖沙咀H Zentre好多餐廳都好高質,而且地點方便,所以今日親lunch有時間就約埋朋友一齊來食下個lunch menu。呢到個1人前A5和牛肩胛肉&牛舌涮涮鍋御膳份量絕對唔少,尤其以午餐嚟講。食得shabushabu首先第一啖一定要試湯底,呢個昆布湯夠清甜,好暖胃。肩胛肉嫩滑有牛味,牛舌雖然係薄切但都彈口,屬於比較有口感個牛舌。另外d菜類都好新鮮,本身已經好夠菜嘅甜味,所以最後都冇需要沾醬。最後連個烏冬都好出色,夠q彈!我地都有叫埋佢哋全新推出嘅棉花糖壽喜燒套餐。呢個用來打卡一流啊,用左棉花糖代替砂糖,食法好特別!下次一定要再來食埋dinner個燒肉,我相信質素一定能夠都好高!

好開心選了三郎燒肉與老公食飯,6點入座時未坐滿,之後就full house 啦!訂位是必要的!這裡燈光柔和,環境幽雅,食物出品賣相味道俱佳,我覺得很適合情侶、朋友聚會,宴客都毫不失禮!雖然看上去很高大上,但是價格也並非很離地,性價比不錯!最最最推介的是日本萬願寺和牛煲仔飯($298),非常好吃!!伴了生蛋黃的飯粒濕濕的又軟糯,和牛的油脂完美混和在每粒飯,非常香,值得一試!其次是五點刺身盛合($598),看相片也看到這色澤,知道質素很好吧!全部刺身都厚切,新鮮,很好吃❤️質素不輸壽司刺身店 。前菜方面,我們點了烤和牛肩他他凱撒沙律($138),沙律有很多芝士粉,賣相又靚,清新開胃 。每枱都必點的香辣難翼 ($68)(配蛋黃醬)最後來到重點燒肉,特選和牛盛合 (五款) ($558.0),牛肉紋理漂亮,嘗盡五款不同部世,賞心樂事 ,不過燒得好吃不就要靠自己手藝了 。這裡亦有較少見的阿波尾雞頸($78)及雞心 ($78),帆立貝($178)很新鮮!味道調得很好!很好吃 。這裡服務也不錯,整體是個愉快的用餐體驗 。

這裡燈光柔和,環境幽雅,食物出品賣相味道俱佳,
我覺得很適合情侶、朋友聚會,宴客都毫不失禮!
雖然看上去很高大上,但是價格也並非很離地,
性價比不錯!

最最最推介的是日本萬願寺和牛煲仔飯($298),
非常好吃!!伴了生蛋黃的飯粒濕濕的又軟糯,
和牛的油脂完美混和在每粒飯,非常香,值得一試!

全部刺身都厚切,新鮮,很好吃❤️
質素不輸壽司刺身店 。

每枱都必點的香辣難翼 ($68)(配蛋黃醬)

這裡亦有較少見的阿波尾雞頸($78)及雞心 ($78),
帆立貝($178)很新鮮!味道調得很好!很好吃 。

這裡服務也不錯,整體是個愉快的用餐體驗 。
2023-11-11 55 瀏覽
我自己幾鍾意H Zentre呢度啲餐廳~普遍啲餐廳質素比較高,而且坐得舒服😌呢排見到三郎有午市定食優惠,好抵添👍🏻「🐮日本產和牛肩胛肉&牛舌涮涮鍋御膳」每一個午市定食都會有沙律同埋茶碗蒸❤️講返呢個🐮牛牛涮涮鍋,我有啲估唔到叫「一人份」個份量都唔少~肩胛肉柔嫩又滑,牛脷則爽脆有咬口~配上昆布清湯,唔會掩蓋肉鮮味~兩款肉帶嚟唔同感覺,一個定食就可以食到曬👍🏻「🦀松葉蟹&海膽甲羅燒石鍋飯御膳 」係我最愛嘅🦀呀!🤤甲羅燒非常豐盛~滿滿嘅松葉蟹肉/蟹籽/蟹膏😍😍再加上鮮味海膽去襯托,簡直畫龍點睛!撈埋下面嘅石鍋飯一齊食就係正👍🏻飯粒中有啲飯焦,再配上濃郁嘅蟹味~加上熱辣辣上枱,口感絕配,好味到一粒飯都冇剩😋😋

我自己幾鍾意H Zentre呢度啲餐廳~
普遍啲餐廳質素比較高,而且坐得舒服😌
呢排見到三郎有午市定食優惠,好抵添👍🏻

「🐮日本產和牛肩胛肉&牛舌涮涮鍋御膳」
每一個午市定食都會有沙律同埋茶碗蒸❤️
肩胛肉柔嫩又滑,牛脷則爽脆有咬口~
配上昆布清湯,唔會掩蓋肉鮮味~
兩款肉帶嚟唔同感覺,一個定食就可以食到曬👍🏻

「🦀松葉蟹&海膽甲羅燒石鍋飯御膳 」
係我最愛嘅🦀呀!🤤甲羅燒非常豐盛~
滿滿嘅松葉蟹肉/蟹籽/蟹膏😍😍
再加上鮮味海膽去襯托,簡直畫龍點睛!
撈埋下面嘅石鍋飯一齊食就係正👍🏻
飯粒中有啲飯焦,再配上濃郁嘅蟹味~
加上熱辣辣上枱,口感絕配,好味到一粒飯都冇剩😋😋

• 松葉蟹&海膽甲羅燒石鍋飯御膳
  • 日本產和牛肩胛肉&牛舌涮涮鍋御膳
2023-11-09 39 瀏覽
尖東或尖沙咀站L1出口 對面就係,超級無敵方便 。裝修好靚好有日本風味。和朋友各點了一 個午餐,好高質。 特別推介棉花糖壽喜燒。日本產和牛肩胛肉 and 和牛舌涮涮鍋 $298/一人份 🩷🩷🩷🩷🩶 一個餐有兩款 嘅涮涮鍋, 牛舌好薄忡有啲彈牙。牛肩胛肉好濃牛肉味, 油脂分佈啱啱好 , 而且仲要好新鮮 ,口感正。啱曬牛魔王。 個涮涮鍋配料都好足,睇下個蔬菜盤就知。仲要配蛋糕,麵豉湯  沙律以及一碗烏冬。烏冬超彈牙, 好有咬口 ,好想狂encore。 一個人食呢一個餐係好夠飽。棉花糖壽喜燒$268 日本產a5等級牛胛肩🩷🩷🩷🩷🩷 識食一定係食日本產嘅牛, 係完全唔同level, 肉質實,輕輕淥一下,牛胛肩非常幼嫩而且有牛肉味 。 仲可以配上溶緊嘅棉花糖,點一點簡直係最高嘅享受。呢個親民嘅價錢,可以食到日本產a5級牛肉, 而且顏值又咁高 ,真係好抵。餐廳無論環境同埋服務質素都係一流  非常推介。 我見到原來晚市有七折優惠係openrice訂座,和朋友已經約好下次晚飯🤣

棉花糖壽喜燒$268 日本產a5等級牛胛肩
🩷🩷🩷🩷🩷

棉花糖壽喜燒

棉花糖壽喜燒
  • 肩胛肉
  • 日本產和牛肩胛肉&牛舌涮涮鍋御膳
# #尖沙咀我很喜愛燒肉, 近日終於有點涼風, 趁著好天氣要來點刺激味蕾的! 裝修風格高雅, 設有卡座、吧座及榻榻米座房間, 落地玻璃空間感十足! 🥗烤香牛肩他他凱撒沙律 $138 ~ 新鮮沙律菜及車厘茄, 配以嫩滑牛肩肉, 很開胃呢! 🍣五點刺身盛合 $598 ~ 秋鮭魚、油甘魚、真鯛、赤蝦、左口邊! 刺身鮮甜爽口, 魚油滿滿的, 是吃得到的新鮮味道! 香辣單骨雞翼 $68 ~ 炸漿做得很好, 薄薄的很香脆, 嫩滑雞肉配以辣辣的口感與濃滑醬汁很搭! 🥩特選和牛盛合 $558/5款 ~ 包括: 和牛牛肋肉、肩胛肉、牛外橫膈膜、肉眼芯、和牛裡脊!🐥阿波尾雞頸肉 $78 ~ 日本產量第一地雞, 口感爽脆, 肉味甜美濃郁,肉質緊致,很有驚喜! 鹿兒島縣產雞心 $78 ~ 雞心營養價值超豐富, 重點是健康又不會引致肥胖!肉質雖堅韌有咬口, 但完全不靭, 質地爽滑!日本大蝦 $138/2只~ 爽口彈牙又鮮甜, 肉很厚實!野菜: 日本南瓜、日本小洋蔥、冬菇 ~ 最愛小洋蔥, 經火炙後超級清甜, 水份滿滿的!   🥘和牛煲仔飯 $298 ~ 牛肉跟飯幾乎是五五比, 和牛粒軟滑, 入口即溶, 貼近煲邊
# #尖沙咀

日本大蝦 $138/2只~ 爽口彈牙又鮮甜, 肉很厚實!

🥘和牛煲仔飯 $298 ~ 牛肉跟飯幾乎是五五比, 和牛粒軟滑, 入口即溶, 貼近煲邊的會有點焦香, 加上蛋黃味道更濃郁, 蓋上蓋後燜一會, 飯會更焦香! 醬油不會太甜, 很愛!
日本季節雪糕 $68 ~ 開心果味道! 超濃郁, 超幼滑, 有著果仁碎, 很滿足!
  • 五點刺身盛合
  • 阿波尾雞頸肉
  • 日本小洋蔥
2023-11-08 30 瀏覽
朋友生日諗住食好啲一早預約咗尖沙咀呢間三郎燒肉佢有omakase既燒肉套餐 終於有機會試吓日式餐廳嘅裝修位置都幾寬敞坐落幾舒服頭盤有和牛凱撒沙律 沙律上面有少少他他醬點綴好開胃五點刺身盛合 刺身好新鮮 當中有我最鍾意既吞拿魚三文魚同埋蝦特選和牛盛盒和牛唔同部位都有清楚介紹食材高質 油脂分布得好平均 燒一燒就食得 好juicy 再來一盤有阿波尾雞頸、雞心、蝦雞頸中間有軟骨特別有口感最特別嘅唔會太多地方有雞心 咁啱我同我朋友都鍾意食內臟真係好驚喜👍🏻最後仲有香辣雞翼同和牛煲仔飯和牛煲仔飯的確有驚喜不過煲仔飯醬汁好好味 和牛粒都好多店員仲會幫你分好兩碗 方便食用甜品係柚子味雪糕 食完咁多肉 酸酸甜甜柚子雪糕中和返真係好滿足需要除咗廚師發辦燒肉之外,仲有得單點唔夠食,都可以加點你自己鍾意嘅食物👍🏻
朋友生日諗住食好啲

特選和牛盛盒
和牛唔同部位都有清楚介紹
食材高質 油脂分布得好平均
燒一燒就食得 好juicy

再來一盤有阿波尾雞頸、雞心、蝦
雞頸中間有軟骨特別有口感

店員仲會幫你分好兩碗
方便食用

甜品係柚子味雪糕
食完咁多肉 酸酸甜甜柚子雪糕中和返真係好滿足

需要除咗廚師發辦燒肉之外,仲有得單點
唔夠食,都可以加點你自己鍾意嘅食物👍🏻

2023-11-07
生日
2023-11-06 27 瀏覽
無意間在尖沙咀行街發現中間道有一間日本餐廳好高質,環境好寧靜、好舒服。以木系為主,有格調、空間感幾大,如果一大班朋友想有私人空間,更可以選擇榻榻米房。我哋兩個人試咗:💕二人前廚師發板💕🌟季節刺身盛合(五款)刺身非常新鮮,我自己最鍾意就係厚厚嘅帆立貝真係有鮮甜又好味。🌟特選和牛盛合(五款)和牛就係燒肉嘅主打,來自日本和牛嘅唔同部位。因為油脂分布同質感都唔同,食落嘅口感同味道都會有所不同,不過餐廳都建議簡單地用海鹽做點綴才可食出和牛嘅真正味道。另外,點了一點日本蔬菜、海鮮和雞肉🌟冬菇日本冬菇大大隻,食咗咁多和牛食啲蔬菜中和一下。🌟日本南瓜日本南瓜特別甜,切到細細片都好容易燒。🌟雞心雖然我唔係好鍾意食其他動物內臟,但係雞心幾特別,不過一定要燒熟先好食呀。🌟雞肉雞肉都好有肉味,如果燒嘅技巧好,只要落少少海鹽已經帶出雞肉嘅鮮味。🌟日本大蝦 (2pcs)本身好鍾意食海鮮,所以呢隻大蝦我覺得好好味,又彈牙又新鮮。🌟和牛煲仔飯呢個和牛煲仔飯就最啱細佬食,因為佢係無飯不歡,每餐都要兩至三碗飯先夠飽😂🌟牛舌沙律牛舌沙律都好好食,蔬菜又新鮮牛舌薄薄又加咗啲醬料好味又開胃。🌟香辣雞翼香辣雞翼炸得非常之鬆脆,仲

我哋兩個人試咗:

💕二人前廚師發板💕

🌟季節刺身盛合(五款)

🌟特選和牛盛合(五款)

另外,點了一點日本蔬菜、海鮮和雞肉
🌟冬菇
日本冬菇大大隻,食咗咁多和牛食啲蔬菜中和一下。

🌟日本南瓜
日本南瓜特別甜,切到細細片都好容易燒。

🌟雞心

🌟雞肉

🌟日本大蝦 (2pcs)
本身好鍾意食海鮮,所以呢隻大蝦我覺得好好味,又彈牙又新鮮。

🌟和牛煲仔飯

🌟牛舌沙律

🌟香辣雞翼
香辣雞翼炸得非常之鬆脆,仲有辣味,值得一試。

🌟季節味雪葩(柚子)
食完一餐咁豐富嘅晚餐呢一個柚子說吧就令到你令你感到好舒服,味道非常清新,酸酸甜甜,一解油膩的感覺
2023-11-02
1K
2023-11-05 22 瀏覽
收工同同事嚟食和牛燒肉黑毛和牛 I’m ready烤和牛肩他他 凱撒沙律 $138由前菜開始就食肉 🐮輕輕烤過嘅和牛肩肉 口感幾軟熟五點刺身盛合 $598(帆立貝 | 真鯛 | 油甘魚 | 金目鯛 | 銀鱈魚)每件都好厚切特選和牛盛合(五款) $558最鐘意友三角依個部位滿滿嘅油脂香味 肉味又濃郁加埋和牛一貫軟嫩嘅肉質 perfect池🦦日本大蝦(2pcs) $138大大隻蝦蝦蝦就嚟長到成個爐咁 肉質好爽口彈牙 仲有少少蝦膏阿波尾雞頸 $98燒到外面香脆 肉質仍然嫩滑之餘 咬落有個脆骨咁嘅東東口感好得意 好有驚喜 好好味雞心 $78係一個好有彈性嘅心 好有咬口 同埋都幾香 唔錯唔錯和牛煲仔飯 $298和牛肉味濃郁又軟腍而且份量都幾多 啖啖飯都食到和牛燒肉汁同蛋汁包住每粒飯 好香好惹味最後就係又香又脆嘅飯焦 再加埋啲和牛油脂 好想食多碗🥹柚子雪糕 $68食完咁多肉 嚟個酸酸甜甜嘅雪糕 refresh一下 好滿足🦦
收工同同事嚟食和牛燒肉
黑毛和牛 I’m ready
烤和牛肩他他 凱撒沙律 $138
由前菜開始就食肉 🐮輕輕烤過嘅和牛肩肉 口感幾軟熟
五點刺身盛合 $598
(帆立貝 | 真鯛 | 油甘魚 | 金目鯛 | 銀鱈魚)
每件都好厚切
最後就係又香又脆嘅飯焦 再加埋啲和牛油脂 好想食多碗🥹
柚子雪糕 $68
2023-10-26
2023-10-31 689 瀏覽
舒適環境下燒肉omakese🥩🐂————————————————————————三郎。燒肉地址:尖沙咀中間道15號H Zentre地下3號舖omakase燒肉加上其精緻的燒肉料理和舒適的環境,推薦他們的烤和牛肩他他凱撒沙律、各類盛合刺身和燒烤搭配😋迸發出驚喜🟠 推薦食物 Recommended 🔹 烤和牛肩他他凱撒沙律:🥩🥗 以烤和牛肩肉作為主角,賣相誘人,配上新鮮的蔬菜和凱撒醬,非常fresh🔸 刺身盛合:🍣🍱 新鮮的刺身盛合有5種刺身,品種豐富,賣相精美,油甘魚、吞拿魚和銀鱈魚等口感鮮嫩,味道鮮美🔹 特選燒烤和牛盛合:🥩🍢 特選燒烤和牛盛合包含了和牛西冷、和牛肩胛肉、辣椒肉、牛肩肉和外側後腿肉等多種和牛部位,賣相豪華,口感鮮嫩多汁,每一口都是美味的享受!和牛西冷肉質鮮嫩多汁,帶有豐富的脂肪紋理,和牛肩胛肉位於牛的肩膀部位,口感極為滑嫩,外側後腿肉,肉質緊實彈牙,帶有一絲彈性🤌🏻加上調料很是不錯🔸 雞頸:🐔🍗 非常特別的雞頸肉,燒完外酥內嫩,肉質鮮美,帶有獨特的風味很是特別!🔹 雞心:🐔❤️ 口感彈牙,味道濃郁,是喜愛雞內臟的人的絕佳選擇🔸 香辣雞翼:香辣雞翼🍗🌶️ 外脆內嫩,加上

舒適環境下燒肉omakese🥩🐂

烤和牛肩他他凱撒沙律

刺身盛合

特選燒烤和牛盛合

大海蝦,雞頸

🔸 香辣雞翼:香辣雞翼🍗🌶️ 外脆內嫩,加上檸檬汁,調味鮮美,辣度適中,非常開胃美味
香辣雞翼

🔹 和牛煲仔飯:以嫩滑的和牛肉和香氣四溢的米飯為主打,口感豐富,令人回味無窮
和牛煲仔飯

🔸 大海蝦:🦐 新鮮的大海蝦經過燒烤處理,肉質鮮嫩彈牙,味道鮮美

🔹 開心果雪糕:🍨 最後以開心果雪糕作為結束,口感濃郁,加上開心果的香氣,絕對讓人愉悅😀
開心果雪糕

🟡 不推薦食物 Not Recommended
🔹 無 No

🟠 員工 Waiters
服務員態度友好,主動分飯斟水,提供良好的用餐體驗

🟡 環境 Environment
環境裝潢舒服,氛圍溫馨,很適合和朋友聊聊天

🟠 總評分 Overall (8/10)

#ezukokofood #ezukokotsimshatsui #ezukoko尖沙咀
#ezukokojapan #ezukoko日式
#foodiehk #foodie #hkfood #美食 #食好西 #隱世美食 #尖沙咀餐廳#saburo_japanese_yakiniku #三郎燒肉 #廚師發板 #尖沙咀美食 #燒肉 #omakase #刺身盛合
烤和牛肩他他凱撒沙律
和牛煲仔飯
開心果雪糕
  • 季節刺身盛合
2023-10-31 37 瀏覽
估唔到燒肉都有廚師發板😆呢個set份量多,質素都好高!最重要啲牛肉係和牛嚟🥰呢度座位闊落同埋啲Staff都好Nice,成個過程都食得好開心,啱晒嚟慶祝食餐好啲嘅朋友仔🥳烤和牛肩他他 凱撒沙律和牛肩厚度適中同埋燒得啱啱好,啲肉食落好軟嫩👍🏻表面有一層厚厚嘅芝士粉,配埋啲沙律菜好Fresh,好開胃☺️時令刺身盛合(5款):當晚有灸燒左口魚、深海池魚、吞拿魚、粒貝及油甘魚。每款刺身都好新鮮同好厚肉!當中炙燒左口魚同粒貝都好好食,左口魚燒完後嘅油脂好香,粒貝口感好彈牙😋特選和牛盛合(5款):三角腹肉:食落係Feel到好香嘅油脂,肉質有啲彈牙幾似豬頸肉咁👍🏻和牛中肋條:好厚嘅肉感,估唔到食落又幾Juice😆內腹肉:食落係5款入而肉感同油脂最Balance💕牛肩肉:食完覺得好Juice得嚟肉味都好突出☺️肉眼芯:咬得啲汁爆晒出嚟,而且又好嫩滑同好Juice,5款最愛呢款😍除左和牛,總有海鮮、雞肉同蔬菜提供日本大蝦:估唔到蝦頭都幾多蝦膏,肉質好彈牙,好香蝦肉味👍🏻阿波尾雞頸&雞心:雞頸肉好好食,食落幾彈牙。雞心份量好多,估唔到口感都唔錯🥰平時好少食呢呢2個部位,所以幾特別😆香辣雞翼:岩岩炸完真係好好食,

烤和牛肩他他 凱撒沙律

時令刺身盛合(5款):

特選和牛盛合(5款):
和牛中肋條:好厚嘅肉感,估唔到食落又幾Juice😆
內腹肉:食落係5款入而肉感同油脂最Balance💕
牛肩肉:食完覺得好Juice得嚟肉味都好突出☺️

除左和牛,總有海鮮、雞肉同蔬菜提供
日本大蝦:估唔到蝦頭都幾多蝦膏,肉質好彈牙,好香蝦肉味👍🏻

香辣雞翼:岩岩炸完真係好好食,配埋個沙律醬真係冇得輸💕

和牛煲仔飯:
牛肉粒好有牛香同肉味好重,肉嘅份量有超多😍啲飯加埋啲牛油真係好香,撈埋蛋係令個飯昇華咗🤩配埋啲飯焦一齊撈係好好食👍🏻

甜品 - 開心果雪糕:
雪糕好食👍🏻一粒粒嘅開心果粒係增加咗個口感,所以呢個再飽都會食埋佢🥰

Whisky Twist & Yuzu Fizz:
Whisky Twist幾好飲同易入口而Whisky嘅木香味都幾突出,女士都好啱。唔想飲酒都可以試Yuzu Fizz呢款Mocktail,因為加埋荔枝汁又幾好飲,甜酸甜酸幾襯燒肉☺️
  • 和牛煲仔飯
  • 特選和牛盛合(五款)
  • 季節刺身盛合
  • 開心果雪糕
  • 烤和牛肩他他 凱撒沙津
2023-10-29 48 瀏覽
第一次食就中伏!餐廳除咗啲嘢食一般般外,最拿命係服務態度極之惡劣!預約時見到有寫清楚一至日都有7折生日優惠,今日家人去服務員聲稱星期日並冇7折優惠,優惠只限一至六,亦都冇提及生日月份享有優惠,服務態度真係差極之差👎👎👎不會再試☹️
2023-10-29
生日
2023-10-25 53 瀏覽
環境高雅,和式風格。午餐價錢合理,質素及味道真唔錯。二人分享兩個午餐:日本產和牛肩胛肉及牛舌涮涮鍋御膳 $298汁燒和牛橫膈膜御膳 $238套餐跟沙律及海鮮蒸蛋,簡單的酸汁調味,沙律生菜新鮮爽脆;海鮮蒸蛋幼滑味鮮甜。日本產和牛肩胛肉及牛舌涮涮鍋御膳 $298牛肩胛肉及牛舌色澤亮麗知質素,脂肪豐富,灼一會兒變色即可吃,入口即化,質素上乘。涮涮鍋御膳配雜錦蔬菜及烏冬,喜歡吃剩一片牛肉,灼完蔬菜及烏冬後一起吃。汁燒和牛橫膈膜御膳 $238因為是汁燒,所以更惹味,牛肉香及燒汁之香味洋溢,令人垂涎三尺!最後以甜蛋卷作完美的結局。https://www.instagram.com/gourmet_ivy/
日本產和牛肩胛肉及牛舌涮涮鍋御膳
環境高雅,和式風格。
午餐價錢合理,質素及味道真唔錯。
二人分享兩個午餐:
日本產和牛肩胛肉及牛舌涮涮鍋御膳 $298
汁燒和牛橫膈膜御膳 $238
日本產和牛肩胛肉及牛舌涮涮鍋御膳 $298
汁燒和牛橫膈膜御膳 $238
汁燒和牛橫膈膜御膳
最後以甜蛋卷作完美的結局。
甜蛋卷

2023-10-17
2023-10-25 34 瀏覽
今日就同朋友去左三郎燒肉食lunch , 呢到除咗出名燒肉之外, 仲有d 日式料理午市套餐, 有主食, 麵豉湯, 沙律, 同埋茶碗蒸, 茶碗蒸入邊好多料, 雞蛋好滑身, 仲有淡淡海鮮味🤣我就叫左A5和牛&牛舌涮涮鍋御膳 湯底用咗木原湯底加昆布, 清清地, 令食材嘅味道更加突出, 仲配左其他蔬菜配料同烏冬, A5牛肩胛油花好靚, 牛味香濃, 肉質好腍身, 牛舌顏色好粉嫩, 比較爽口👍另外都叫左松葉蟹&海膽甲羅燒石鍋飯甲羅燒入面釀左松葉蟹肉&海膽, 海膽呈鮮橙色, 仲有d 蟹籽係面頭, 入邊仲有唔少蟹膏, 撈勻後味道好鮮甜, 另外, 飯粒上都有d 櫻花蝦, 放係石鍋上面, 仲有少少飯焦, 口感豐富😋

我就叫左A5和牛&牛舌涮涮鍋御膳

另外都叫左松葉蟹&海膽甲羅燒石鍋飯
2023-10-24 392 瀏覽
今晚帶了媽媽來到位於尖沙咀的日式燒肉餐廳。於今年3月25日受日本兵庫縣姫路市「和牛達人肉食中心」邀請遠赴當地參與和牛拍賣,更成功競投一頭「名譽賞」和牛(第一名)及一頭「最優秀賞」和牛(第二名)。餐廳佔地有3,000呎,以日系的灰白及木系作元素,餐廳設計吧枱,由專人燒肉服務,另外還有一間大包箱,如果是人數太多都可以訂大包箱喔~看到標題,為什麼我會形容是有別於一般的日式燒肉體驗呢原因是這家餐廳是以廚師發辦(Omakase)形式體驗日式燒肉,感覺大大提升奢華感。接下來就是介紹由廚師發辦的日式燒肉餐單~~~~由左至右三格調味料包括有燒汁、鹽和醬油。先來就是烤和牛肩他他 凱撒沙律烤和牛肩加上沙律菜、小蕃茄、凱撒醬和芝士粉,混合一起食用,爽脆可口開胃。然後就是五點剌身盛合,每樣都有2份,每隸樣肉質肥美,非常新鮮好味。然後就到重點菜式,特選和牛台盛合(五款),分別有和牛里脊肉、下腹肉、和牛肩胛肉、內腹肉和牛牛肋條還配上肥豬肉,非常貼心。每個部位都會有2塊,在燒的過程中已經非常興奮,撕啦撕啦的聲音已經開始流口水啦(笑)肉質非常嫩又多汁,我和媽媽都非常愛吃牛里脊肉,入口即溶,超級喜愛。燒完牛肉類就來到其
今晚帶了媽媽來到位於尖沙咀的日式燒肉餐廳。
另外還有一間大包箱,如果是人數太多都可以訂大包箱喔~

看到標題,為什麼我會形容是有別於一般的日式燒肉體驗呢

接下來就是介紹由廚師發辦的日式燒肉餐單~~~~
由左至右三格調味料包括有燒汁、鹽和醬油。
先來就是烤和牛肩他他 凱撒沙律
然後就到重點菜式,特選和牛台盛合(五款),
分別有和牛里脊肉、下腹肉、和牛肩胛肉、內腹肉和牛牛肋條
還配上肥豬肉,非常貼心。
燒完牛肉類就來到其他燒物,包括有阿波尾雞頸、雞心、虎蝦、蘑菇、南瓜
虎蝦鮮甜肉嫩,好正~~~
然後就是和牛煲仔飯,和牛已經包圍著日本生雞蛋。
服務生會幫忙拌勻,立即吸睛觀望,熱騰騰的和牛煲仔飯就好快完成。
粒粒分明帶有點飯焦,每一啖都食到香滑肉嫩牛肉,超級美味。
香辣雞翼美觀吸睛,雞翼一分為二,好貼心既做法,食用方便,
口味香口脆辣,再點上沙律醬更是完美的組合!!!
最後當然少不了就甜品,這是日本季節雪糕,會不定時更新不同口味的雪糕
而我這個是淡淡蜜瓜口味,夾雜著開心果果仁增加層次感,口感不錯。

在用餐過程中服務生都好貼心地介紹每樣菜色,以及會自動幫你添水、更換碗碟。
廚師發辦(Omakase)形式體驗日式燒肉還是第一次體驗,份量剛剛好,而家每道菜材料新鮮好味,
餐廳氣氛舒服寫意,可以慢慢品嚐每道菜餚,不得不讚
2023-10-16
  • 烤和牛肩他他 凱撒沙律
  • 五點剌身盛合
  • 特選和牛台盛合(五款)
  • 香辣雞翼
  • 日本季節雪糕
2023-10-22 17 瀏覽
很高興香港又多了一間高級抵食的日本烤肉。地點方便地鐵站一出過條馬路就到,裝修夠晒氣氛又高檔,情侶拍拖或者一班朋友都可以。又可以選擇吧枱。烤肉+sake , beer 絕佩。食物質素當然最重要,今日點餐頭盤和牛肩他他凱撒沙律,沙律菜脆卜卜,牛肩燒得啱啱好,香脆雞翼,刺身五款盛,甜蝦,帶子,池魚,油甘魚,刺身好簡單,最緊要夠新鮮。跟住到今日主菜烤肉,點了一個五款和牛盛, 羽下,和牛里脊肉,聽日肉好淋,入口牛味重,和牛牛肋條,充滿牛脂肪,入口即溶。再嚟仲有雞心,夠新鮮冇雪藏味,仲有雞頸肉,部位夠晒特別,唔係度度有。跟住再另一個和牛煲仔飯,細細煲,兩個人量啱啱好,最後甜品一個青檸雪芭,清甜一下,大滿足的一晚。甜品一個青檸雪芭,清甜一下,大滿足的一晚。

甜品一個青檸雪芭,清甜一下,大滿足的一晚。