三田製麵所,除咗佢嘅沾麵係我最愛之外,薯條係佢嘅重點,我哋每一次你都會嗌,雖然佢係普通嘅金拱門薯條,但係佢炸得好過佢x 10,000倍。再配埋佢嘅,明太子醬。👍🏻炸雞,雖然Juice,但係外皮唔夠脆有啲失色。推薦度(10👍🏻滿):8👍🏻滴汗度(10😅滿):不適用衞生(10⭐️滿):8⭐️環境(10⭐️滿):8⭐️賣相(10⭐️滿):8⭐️味道(10⭐️滿):8⭐️價錢(10⭐️滿):8⭐️服務(10⭐️滿):8⭐️地點(10⭐️滿):8⭐️[三田製麵所 (金朝陽中心2期Midtown) (銅鑼灣)]地址:銅鑼灣登龍街1-29號金朝陽中心2期Midtown地舖#沾麵控 #沾麵世一 #沾麵好野 #其實薯條係亮點 #日本美食 #日本拉麵#lunch #lunchideas #lunchtime #午餐 #午餐時間 #午餐吃什麼 #takeaway #hkfoodie # hkfoodieblogger #hkfoodielife #winsomelai

炸雞,雖然Juice,但係外皮唔夠脆有啲失色。

推薦度(10👍🏻滿):8👍🏻
價錢(10⭐️滿):8⭐️
服務(10⭐️滿):8⭐️
地點(10⭐️滿):8⭐️

2022-06-03 135 瀏覽
最近三田製麵所推出期間限定嘅「濃厚海老沾麵」($98)。廚師精心炮製濃郁嘅海老湯底,加上海老香油提升鮮味,配合櫻花蝦作點綴,亦有木耳絲同時增加口感。我鍾意佢哋自家製嘅超粗麵條,彈牙有嚼勁,濃湯緊緊掛喺麵條上,每一口都富有豐富嘅味道。長期人氣No. 1嘅「濃香豚骨魚介沾麵」($84),獨特濃郁嘅湯底鮮甜鹹香,日式叉燒肥瘦均勻,肉質非常軟綿。看似簡單的一碗沾麵,卻蘊含着烹調的技巧,令食客品嚐到百般滋味。三田製麵所嘅空間感十足,比起一般嘅拉麵店寬闊,令人食得舒服。餐廳亦都好細心,替客人提供圍裙,食麵嘅時候都唔怕整污糟件衫!

濃厚海老沾麵
濃厚海老沾麵
2022-05-25 141 瀏覽
🍜三田製麵所Tsukemen Mitaseimenjo 嚟到銅鑼灣,本來今日想食炸雞放題,但原來我冇留意佢而家堂食唔開門🥺搞咗大烏龍嘅我決定去食拉麵🍜。濃香豚骨魚介沾麵$84呢個沾麵有大中細之分,三個size都係同價錢。我一開始係嗌中嘅,但最後都食唔晒。所以大家量力而為拒絕浪費!女仔嘅話嗌「小」就足夠架啦!從味道上來講我覺得湯底略鹹,好容易食飽。沾麵汁入邊有機會搵到肉粒,而且有蔥花提味。質地就唔順滑,好濃郁而且入邊有D一粒粒,我反而覺得口感會更好。個人覺得拉麵有少少過硬,個人會偏向想食幼身啲嘅拉麵,除此之外都冇咩問題。配菜係好食嘅,半熟蛋做得唔錯。叉燒的話有少少硬,唔夠軟。總體來講係唔錯嘅,但係同樣價位我會選擇神山拉麵。價錢:92.4(連加一)地址:三田製麵所 (K11購物藝術館) (尖沙咀)尖沙咀河內道18號K11購物藝術館地下G21-G22號舖三田製麵所 (金朝陽中心2期Midtown) (銅鑼灣)銅鑼灣登龍街1-29號金朝陽中心2期Midtown地舖#hkfoodie #foodiehk #foodie #foodinsta #foodinstagram #foodblogger
🍜
三田製麵所
Tsukemen Mitaseimenjo

搞咗大烏龍嘅我決定去食拉麵🍜

。濃香豚骨魚介沾麵$84
濃香豚骨魚介沾麵

女仔嘅話嗌「小」就足夠架啦!

配菜係好食嘅,半熟蛋做得唔錯。叉燒的話有少少硬,唔夠軟。

總體來講係唔錯嘅,但係同樣價位我會選擇神山拉麵。

價錢:92.4(連加一)
地址:三田製麵所 (K11購物藝術館) (尖沙咀)
尖沙咀河內道18號K11購物藝術館地下G21-G22號舖

三田製麵所 (金朝陽中心2期Midtown) (銅鑼灣)
銅鑼灣登龍街1-29號金朝陽中心2期Midtown地舖

#hkfoodie #foodiehk #foodie #foodinsta #foodinstagram #foodblogger #foodbloggerhk #foodhk #foodinhk #eatinhk #hkig #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodinsta #whattoeatinhk #hkeat #eathk #hkcafe #cafehk #desserthk
濃香豚骨魚介沾麵
食物份量非常少 拉麵叫咗大碗只有一塊叉燒 拉麵湯底非常鹹及油膩 侍應服務水平非常差 明明去嘅時候都唔係繁忙時間 餐廳都只有六、七成滿座 但入到餐廳基本所有嘢都自助咁款 待應就兩、三個咁圍住傾計 吹水 100蚊嘅拉麵 香港有更好嘅選擇 唔好去呢度貼錢買難受
100蚊嘅拉麵 香港有更好嘅選擇 唔好去呢度貼錢買難受
2022-05-18 108 瀏覽
話說早排係附近食過一間唔係好岩小編口味·小編決定再係附近周圍搵食·係好耐之前聽朋友提過依間唔錯·一於去試下佢咩料😆繼續帶大家去銅鑼灣燈籠街搵食~—————————————————☻非專業食評·純個人口味☻小編角度認為唔算差既·可以做得再好·可能真係食過其他鋪頭小編認為更好味會有比較·但三田整體算唔錯·無人係💯~小編相信煮野食都係一樣·總有高低~但三田小編都會再去試其他野·環境舒服店員亦有禮~~

—————————————————
☻非專業食評·純個人口味☻

2022-04-18 252 瀏覽
好耐冇食, 突登來食,點知飲第一啖湯係極奇失望,原本呢間沾麵既味道同去日本三田基乎一樣, 一路食一路小小聲,最後我要問職員羅d醋出來先調返岩個味,連肉都比以往差,又鞋又硬。唉, 估唔到食左禁多年既三田會如此差,極度失望,希望佢地個廚師試左味先羅出黎比人食。
日本人氣過江龍;沾麵專門店——三田製麵所,2015登陸香港,至今仍然見到店外大排長龍,相當受歡迎👏🏻 麵條由日本空運到港,每日係麵店樓上既工場以製麵機製作,沾麵麵條分為大、中、小份量,價錢同樣售$84,客人可以因應自己既食量選擇,另外亦可以選擇冷或熱麵身,建議揀冷麵以保持麵身彈牙程度🥢 湯底有濃厚豬骨魚介、辛辣濃厚豬骨魚介兩款,以二十四小時熬製而成,味道濃郁入味,個人應為辛辣澧香豚骨魚介味道更開胃、更有層次!除左著名沾麵外,顧客亦可品嘗精心烹調既限定炸物小食,特別推介蟹肉忌廉薯餅,外層香脆可口,內層鬆軟香口,必點之選✔️
2022-03-19 223 瀏覽
開咗咁耐第一次嚟幫襯,因為平時都排好長龍,而家疫情冇乜人去舖頭食,我就去試吓啦!叫咗一個濃湯豚骨魚沾麵,我開頭以為湯底會好咸!估唔到湯底可以做得咁好食,味道剛剛好🤤麵底做得非常好👍🏻超級煙靭!雖然價錢係加咗價,但係小童冇收最低消費!非常感恩🙏🏻會再嚟幫襯
2022-03-06 342 瀏覽
同阿媽叫網上外賣平台外賣見到呢間有優惠就叫咗呢間。我哋兩個都叫咗三田特製拉麵 ,其實都算幾貴。 未扣優惠就94蚊,扣咗網上外賣平台優惠就一碗係80蚊 。外賣一嚟到一打開先知係伏。拉麵得一塊豚肉🥲🥲 連隻蛋都冇。。有三舊筍 ,有啲蔥 ,啲面呢份量都夠嘅 ,但係食完好似真係唔夠喉。收到咁貴其實係咪應該畀多一兩塊 豚肉呢 ,又或者加嚿蛋都好呀!總括嚟講其實味道就唔差, 但係實在唔係太夠食。 性價比非常之低, 如果你哋真係要叫嘅話你哋一定要加大,或者加其他小食。
三田特製拉麵
2022-03-06
20 分鐘 (外賣送餐)
2022-01-18 427 瀏覽
話說我當日去食飯嘅時候,滿心歡喜諗住去解決我哋肚餓嘅需求。由於該餐廳嘅門面非常吸引,我與我的朋友飛快地跑入了該餐廳。我們看着餐牌上種類不多的拉麵。「真好!這間餐廳只專攻幾款!一定款款也是美味佳餚!」我的好友A大笑着。我們分別叫了三碗拉麵,當我們滿心期待,預備食物的慰藉時,血淋淋的現實降臨到我們面前,三碗賣相不宜的拉麵在我們面前。「或許只是賣相吧!」我心裏渴求着「soup」麵條從我們嘴邊畫過「K真的很難吃!」湯與麵條的配合實在不夾。我們互相看着對方,無奈地笑了一笑。我們揮一揮衣裳,頭也不回,放低$200,離去餐廳「幹!下次唔嚟!」激氣!
2021-12-07 454 瀏覽
濃香豚骨魚介沾麵辛辣濃香豚骨魚介沾麵湯底濃厚,有豬骨麵有魚介味,調得好好味😋麵質彈牙,呢度好就好在140/ 210/280g同一個價錢,女仔肚餓280g覺得岩岩好。跟麵配半隻蛋、一塊豚肉、3-4塊荀,啲料唔太夠喉,唔太出色,普普通通。係個湯唔夠熱,冬天好快就凍,熱水都唔夠熱。

2021-12-02 369 瀏覽
天氣涼涼地,最啱食啲暖粒粒嘅嘢!😚😚沾麵一定係個好選擇!粗厚嘅麵條,掛住暖粒粒嘅濃湯!諗到都正🥰🥰🥰呢間沾麵好多時都見到門口有人排緊隊!係信心嘅保證!一於去試吓佢😛😛宜家佢有個明太子祭嘅期間限定!同埋黃金牛肉沾麵嘅季節限定!🤭🤭諗住一輪,決定叫一個黃金牛肉沾麵!同埋一個辛辣沾麵😝😝辛辣濃香豚骨魚介沾麵 ($88)辛辣沾麵非常好食🤭🤭 個湯非常濃味!再加上辣汁好惹味!😆😆😆黃金牛肉沾麵 ($94)個黃金牛肉沾麵相比起來就比較失色🥺🥺 係有好濃嘅牛肉味!但就好似唔太夾🥺🥺
天氣涼涼地,最啱食啲暖粒粒嘅嘢!😚😚

諗住一輪,決定叫一個黃金牛肉沾麵!同埋一個辛辣沾麵😝😝

辛辣濃香豚骨魚介沾麵 ($88)
辛辣濃香豚骨魚介沾麵

黃金牛肉沾麵 ($94)
黃金牛肉沾麵

2021-11-27
2021-10-29 474 瀏覽
有沾麵吃的地方不多,特別喜歡這裡的魚湯豚肉沾麵,麵的份量可以選大中小,悉隨尊便,沾麵汁香濃惹味,令人食指大動,還有不同的配菜,香筍,豚肉,紫菜,半隻糖心蛋,賣相一流。
1K
好幾次行過都見門口有條長龍,上Openrice 睇先知係食沾麵,以前對沾麵有誤解,以為好似撈麵入口乾身……自從試過《彩》之後,對沾麵有所改觀,原來沾麵都可以好掛湯好好味!🥢蟹肉忌廉薯餅 $42⭐️⭐️我覺得呢個薯餅麻麻,無蟹(蟹柳)亦無乜薯蓉,無口感只得creamy。🥢煎餃子 $40⭐️⭐️⭐️⭐️雖然凍咗但仍然好味,皮夠薄餡料又夠豐富,當然柚子醋亦要記一功。🥢自家製炸雞$40⭐️⭐️⭐️⭐️外表好似好乾,但咬落雞嫩滑多汁,外皮亦香脆可口,凍咗都係好味!🥢濃香豚骨魚介沾麵 $94x2⭐️⭐️⭐️⭐️未寫完呢個食評,我已經外賣過兩次,因為我超鍾意個魚湯味道,我覺得係鰹魚味,湯較杰身同有些少咸,所以唔可以太進取沾麵,外賣麵雖然凍晒黐埋一嚿,但分解後回復爽口彈牙,質素非常高,而一客份量超多,女仕未必食得晒。二人共消費:$186 (某外賣APP 外賣自取)

🥢蟹肉忌廉薯餅 $42⭐️⭐️

🥢煎餃子 $40⭐️⭐️⭐️⭐️

🥢自家製炸雞$40⭐️⭐️⭐️⭐️

🥢濃香豚骨魚介沾麵 $94x2⭐️⭐️⭐️⭐️

二人共消費:$186 (某外賣APP 外賣自取)
2021-08-27
20 分鐘 (堂食)
一直知道銅鑼灣登龍街的沾麵排隊店,口碑不錯,今日5點經過,難得不用排隊,就食個沾麵,試一試。沾麵原來有大中小之分(250g至450g不等),價錢一樣,食客可以按自己胃口決定,另外有特大可以選擇 😲沾麵湯底濃郁,溫度尚算高溫 (都食到8成先開始唔熱),開始試味時覺得湯底較鹹,後來混入麵條進食,味道又剛好。沾麵附有半熟蛋和日式叉燒。半熟蛋的生熟和調味麵正常發揮,蛋黃輕微流心。日式叉燒很大片,薄切而份量不多,如果喜歡吃多點肉類,建議另外再叫小食。總結餐廳水準屬普通以上,每樣食物尚算出色,環境闊落,裝修也偏日本拉麵店風格,難怪成為銅鑼灣區的人氣排隊店之一。

2021-08-21