去年雨曾與友人一起到韓國旅遊,到旅行完結那天也沒有吃過部隊鍋,朋友S回港後一直有意無意的提到吃部隊鍋一事,和朋友W提起後便定下是次飯聚為部隊鍋小聚,餐廳選了三清洞摩西 Mukshidonna。地點在旺角東及旺角站之間,算是挺方便我們三人從不同地區趕到餐廳,而且頂著從韓國到港的光環,基本上我們三人也對是次飯聚抱大期望。由於朋友S放學時間較遲,正值最繁忙的星期五七時半晚飯時間,擔心到時需要等候,作為飯聚搞手的雨一早已打電話到餐廳訂座。餐廳的環境其實真的不算良好,一出電梯已是一排排的桌子,加上一大堆站在電梯出口的人龍,基本上非常擠迫。可能餐廳東主希望多做幾桌生意,有好幾桌的客人基本上已是坐到門口前,後方就是等待良久的未入座客人,想必用餐氣氛一定會受影響。大體上餐廳照明光猛,予人乾淨整潔之感,作為餐廳是好的一環。餐廳亦會一直播放KPOP音樂,作為KPOP迷妹的我們是挺不錯,但音樂太過大聲,令客人想輕鬆聊天也十分困難,大家愈說愈大聲,最後難以跟朋友聊聊,雨因為嗓子本來屬弱一型,只要吃點辣食品、談天大聲一點就很容易聲音沙啞,最後因為那天吃了辣說話也大聲喊,最後用餐完後竟聲音沙啞得很。當天三人因不同

當天三人因不同原因也遲了到達餐廳,到達時已是七時四十分,比訂桌時間遲了十分鐘,慶幸負責派位的職員亦願意照常為我們安排座位,那是非常值得欣賞的,但以後的服務卻令雨SW三人感到非常不滿。由於S比7:40更遲到達,當初服務員主動提出我們先等待一下,待朋友到達後馬上安排下一張桌子給我們,雨W當然無所謂,不用頂著別人眼色兩人先行入座,也可以待S到附近才入座,是兩全其美的方案,因為雨W並站在一旁等待。當知道S已到達旺角,我們一早與服務員提出朋友已經到達樓下,可以開始為我們安排座位。此時,有一桌訂了8時正的客人到達(當時僅7時50分),餐廳亦有兩張四人桌客人用餐完畢離開,但服務員次後不斷安排其他3或4人入座,並無為我們安排之意。待朋友真真正正踏入餐廳時,餐廳裡早已滿座,多桌剛入座的人客不是無訂桌就是訂了8時後的時間,但我們訂7時30分的人卻仍站在外邊久久不能入座。詳細的就不再多說,反正已令我們非常不滿。

最後服務員竟要求我們「搭枱」,當時令我們三人驚訝不已。若是坐長桌旁邊會有其他客人也是正常不過的事,但服務生竟安排兩桌三人坐六人桌,對邊坐著完全不認識的陌生人,感覺奇怪得像是要求你去韓燒時與陌生人共用一爐般奇怪。用餐多年,還真未試過可以收人10% Service Charge但提供如斯服務。

終於安坐在餐廳中,久等了的三人馬上點菜。由於餐廳要求按人數點餐,我們一行三人,點了芝士、烤肉、部隊,部隊鍋不能落下了拉麵,$25一個拉麵也是要點了,朋友W喜歡吃魚糕就外加了魚糕作配料,三人皆是芝士迷,最後也加點了一個芝士炒飯。本來想加點飲料,但眼見一罐飲料竟索價$15,最後三人還是喝喝自己帶來的水吧

中間出了點亂子(在補充裡提供),但最後部隊鍋終於上菜了!
芝士烤肉部隊鍋
顏色是紅紅橙橙的,中間配上芝士,旁邊加有年糕香腸等配料,令人食指大動。

湯汁是甜甜辣辣,相比起正宗的,應是為了迎合香港人的口味增了甜味,因此朋友W雖然不太吃辣,也是能一直吃到底。芝士加上雜菜一同吃最為美味,但建議點芝士和拉面的人,應在開初就把這兩種一次過吃清,不然最後會慢慢的潛了底,最後落得成為鍋底的焦,吃也吃不到,棄之可惜。拉面應是普通的種類,年糕是煮的過軟,餐廳把拉面和年糕也是煮的太熟,在廚房時煮得全熟,到菜到達客人口中時,即使已是第一時間夾起嘗嘗,但沒有了年糕應有的口感,拉面開始爛熟得過份。菜和洋蔥也是煮得焦糖化才入鍋,吸了甜辣的湯,吃起來入味也香辣。魚糕香腸午餐肉也只是普通貨色,算是滿足部隊鍋才出現的材料。

芝士炒飯在我們吃到一半時上桌,因此未能放上爐上加熱。炒飯是平舖在鍋上,微橙的飯粒顯示出廚師應是加了點辣,加上非常少量的栗米和大量的芝士紫菜。就是三清洞摩西的芝士炒飯了。芝士量大方,能做到拉出一絲絲芝士的程度,但最為可惜是未能邊加熱邊吃,正常炒飯應是到客人吃完鍋的食物後才奉上,到最後芝士結塊,吃起來也就失色了。一行三人也是正宗韓迷,深知炒飯應是加入鍋裡與湯汁同炒最為有風味,此時另上的芝士炒飯就顯得有點不倫不類了。

還未吃完,韓藉侍應遞上帳單,有趕客之態,三人一吃完便結帳馬上離開。

至此,其實三清洞摩西也不是落得「喊」的下場,但最後我們一行三人到家後,口渴的感覺一湧而上,只能不顧水腫眼腫的擔憂,深夜不停補充水份,平均每人喝了四大杯水,除了強大的味精外,恐怕沒有甚麼合理解釋。

三清洞摩西 = 韓國名氣的光環,不能理解的服務,平平無其的食物,過高的定價,加上來至三清洞的味精,勸告大家還是別抱好奇心了。

好奇害死貓
題外話/補充資料: 1. 早前訂座時想更改時間,但餐廳無人接聽,好的是在閒時Call Back,值得稱讚 2. 當天入座後,侍應點菜後十五分鐘後才來告知丟失了點菜單,要求再次下單,令飢餓的三人更感不滿。亦眼見旁邊一桌明明點了海鮮烤肉部隊加芝士作配料,最後海鮮消失了竟變了芝士作主食。服務不斷出錯,可見改善空間。
2016-04-15
30 分鐘 (堂食)
  • 芝士炒飯
2016-04-17 755 瀏覽
這次經過銅鑼灣分店—三凊洞摩西,便來試試!> 部隊鍋經一番考慮後,我們決定點了一客部隊鍋和—客炒飯這個部隊鍋放了很多材料,睇到我都流口水,本身鍋有腸仔,牛肉,拉麵,魚餅等等,再說牛肉好薄身,而魚餅好彈牙。而鍋上面鋪厚厚芝士,喜爱芝士的人不可以放過啊!雖然食材好普通,但鍋那麼好吃全靠甜辣醬,而且愈吃愈滋味> 芝士炒飯好吃不知時日過,吃完部隊鍋,oppa就會送上芝士炒飯,炒飯十分suprise, 用熱鍋保持温度。而飯上面有好多芝士,紫菜和粟米,—拉起看見好多芝士,十分吸引。

這次經過銅鑼灣分店—三凊洞摩西,便來試試!

> 部隊鍋
經一番考慮後,我們決定點了一客部隊鍋和—客炒飯
> 芝士炒飯
2016-04-06 1075 瀏覽
平日夜晚7點半去兩個人唔洗等位點左芝士同部隊 加紫菜卷,餃子怕太多就無叫到炒飯個鍋好足料好多芝士!不過味道就普通比想像中差d 比較偏甜同淡有個講英文似係韓國人既待應好好,有介紹邊樣好食比我地不過有個外藉女待應就一直黑口黑面可能佢廣東話唔叻啦,講野感覺態度好差咁整體黎講ok, 但就試過就算啦
平日夜晚7點半去兩個人唔洗等位
點左芝士同部隊 加紫菜卷,餃子
怕太多就無叫到炒飯
個鍋好足料好多芝士!
不過味道就普通比想像中差d 比較偏甜同淡
有個講英文似係韓國人既待應好好,有介紹邊樣好食比我地
不過有個外藉女待應就一直黑口黑面
可能佢廣東話唔叻啦,講野感覺態度好差咁
整體黎講ok, 但就試過就算啦

朋友帶左我黎食呢間韓國野~一開升降機門就會係間舖~ 服務員都好主動帶我地入座但有樣野好唔滿意嘅就係明明我地去嘅時間係5點幾而且冇咩人係到要逼曬d人坐係一張大長枱肩貼肩咁食😑 認真唔舒服一開始打開餐牌係覺得有點複雜 因為有好多個steps要選😂好彩朋友知點選~ Step 1 我地就選左芝士同部隊Step 2 拉麵Step 3 豬肉餃子Step 4 芝士炒飯飲料選左可樂~呢個鍋份量好夠食~配料都好足而且拉麵量好多 有韓國麵浸嘅都唔會好淋嘅特色😂對於我呢d唔太食得辣嘅人黎講算係辣🔥真係食到口水鼻涕流曬出黎~不過個人嫌佢d芝士味好淡 有形而無味而且d年糕真係好鬼韌🌚食到差唔多 店員就會拎出芝士炒飯睇下你換得未~由於岩岩食個鍋嘅時候食到成口都係辣味即使我超期待呢個飯但食落口咩味都食唔到🌚可惜可惜😂不過佢份量真係唔多咪睇佢好似好大份但其實得個底 好淺個人認為呢到嘅座位安排同衛生需要改善座位方面 如果係冇咩人嘅時候 可以唔洗逼人坐曬係一堆隔離又傾計我又傾計 都聽唔到自己講咩另外建議餐具同碗果d洗乾淨d係筷子盒拎筷子果陣竟然有飯粒希望改善下啦~

朋友帶左我黎食呢間韓國野~

一開升降機門就會係間舖~

服務員都好主動帶我地入座

但有樣野好唔滿意嘅

就係明明我地去嘅時間係5點幾而且冇咩人

係到要逼曬d人坐係一張大長枱

肩貼肩咁食😑 認真唔舒服一開始打開餐牌係覺得有點複雜

因為有好多個steps要選😂好彩朋友知點選~
Step 1 我地就選左芝士同部隊

呢個鍋份量好夠食~配料都好足

而且拉麵量好多

有韓國麵浸嘅都唔會好淋嘅特色😂

對於我呢d唔太食得辣嘅人黎講算係辣🔥

真係食到口水鼻涕流曬出黎~

不過個人嫌佢d芝士味好淡 有形而無味

係筷子盒拎筷子果陣竟然有飯粒

希望改善下啦~

2016-03-29
2016-03-27 973 瀏覽
想起每次到訪首爾都必定會到訪位於三清洞的年糕鍋~即使要在-2'C下等上45分鐘~想念那美味的芝士炒飯~知道在港開了分店便迫不及待捉了友人來試~兩人選了蔬菜及芝士年糕鍋~加了餃子,,紫菜飯卷及拉麵,份量與韓國差不多,,但味道只能說不過不失,,說不出欠了什麼,,餃子,,紫菜飯卷因為不脆,,浸過湯後很快糊開了,,口感不太好幸好芝士紫菜炒飯的水準不錯,,,麻油味香濃,,可惜芝士的份量不多,,,飯粒較軟身,,烘得不夠乾難以做出脆目的口感,,因為友人不好辣,,店內與韓國的不同沒有自助的水和配菜供應,,一枝水便索價$15,,,埋單二人約$230~~大約是韓國的三倍價錢~就當是懷緬一下在韓國的味道吧~
知道在港開了分店便迫不及待捉了友人來試~
蔬菜+芝士年糕鍋
幸好芝士紫菜炒飯的水準不錯,,,

2015-10-12
2016-03-17 1151 瀏覽
年糕鍋選了烤牛和部隊口味! 先說另加的炸紫菜粉絲卷 是史!上!最!難!食!的炸紫菜粉絲卷 是預先炸好的就不說啦 凍冰冰 炸粉成尺厚有油溢味不特止 仲吸哂空氣中的水份 霖左既厚炸粉是何等難食 再說年糕鍋 不特別 而所謂烤牛就是乾爭爭的牛肉片 那裡烤過呀? 全鍋最好食的是午餐肉 當然啦 是本身罐午餐肉好食 平心而論 這年糕鍋不是難食 而是不值這個價 看到不少人說很抵食 實在不能認同 公仔麵都要$25個 飽是飽 因為年糕呀芝士呀全都是飽肚的食物  這個價錢實在有太多好的選擇 我為何要付這個價錢吃質素不對等的食物追加的芝士炒飯:芝士加上栗米紫菜與醬汁 加飯炒 即成 而這配搭亦難以不好食 可是韓國的做法不是應該在年糕鍋吃完後 再用剩下的湯汁炒成的嗎? 這裡是當你吃完的時候 店員會一手幫你收年糕鍋 一手端上炒飯 換言之 兩者是沒任何連繋的

追加的芝士炒飯:
2016-03-11 1414 瀏覽
因突然想到吃韓國餐,所以就找來這家餐廳。地理位置算不錯,方便而且很快就找到。因為看過OpenRice的相關照片,賣相吸引,而且本以爲它是吃一般韓式料理的。一出升降機就是餐廳,說著韓語的侍應很快地就走過來帶位,因該我跟男朋友很早就到,所以很快有位置。當坐下後,看到餐單才知道原來這裡專吃年糕煱的😬沒要緊,我也喜歡吃年糕。它這裡是先選煱,然後選麵,最後追加食材。如果不夠,吃完後可再加$25來多一個炒飯或$35芝士炒飯。飲品方面只有汽水和礦泉水。我跟男朋友都選了可樂,無論你選的是什麼飲品,都會配一杯有檸檬的冰。不錯👍🏻我們兩個人所以可以選兩款味道的年糕煱,不過都是同一個煱,即是兩個餸的形式。整體味道不錯。裡面的年糕質地是我很喜歡的,煙煙韌韌,又不會太軟。湯也不會太辣還有一點點甜味,份量適中。而且我們配了拉麵,很搭!再加上我們加了芝士,有拉芝士的樂趣😆😆我男朋友吃完後都很飽了,所以沒有要炒飯。但身邊很多人都有吃,賣相也很吸引。埋單是每人各收煱錢加追加食材及飲料,合共$254這家餐廳我自已覺得吃一次,嚐過就可以了,我自已就不會再去,不是因為味道差,只是因爲沒有什麼特別。

當坐下後,看到餐單才知道原來這裡專吃年糕煱的😬

沒要緊,我也喜歡吃年糕。

埋單是每人各收煱錢加追加食材及飲料,合共$254

芝士年糕煱+午餐肉年糕煱
2016-03-07
  • 芝士年糕煱
2016-03-02 1483 瀏覽
好耐都無係香港食過韓國野~難得同朋友約食dinner,當然要揾特別d既野食係樓下望左陣覺得依間幾吸引,而且大家都中意韓國,就決定黎食。上到去一出升降機,就有侍應上前招呼我地,好好笑容:)6:45唔洗等位,但過一陣好快就full左喇......侍應同我地介紹佢地既部隊鍋,分四個step叫既,分別係:Step 1:揀年糕鍋底-我地揀芝士,烤肉同雜菜Step 2:麵類-拉面Step 3:配料-紫菜卷Step 4:芝士炒飯!特登同侍應講少辣~果然無甘辣自己本身唔食得好辣都食到lam曬嘴,唔洗食得好辛苦,而且好惹味芝士炒飯超級正!!!拉到絲,啖啖紫菜同芝士,無得頂 店內服務非常好!店員不時會黎幫你較下個爐,又提我地要搞下個煲避免痴底XD有個韓國店員/老闆?!ㅋㅋㅋ過黎問我地辣唔辣同埋好唔好味~好親切價錢合理!會再黎幫襯
好耐都無係香港食過韓國野~
難得同朋友約食dinner,當然要揾特別d既野食

上到去一出升降機,就有侍應上前招呼我地,好好笑容:)
6:45唔洗等位,但過一陣好快就full左喇......
侍應同我地介紹佢地既部隊鍋,分四個step叫既,分別係:
Step 1:揀年糕鍋底-我地揀芝士,烤肉同雜菜
Step 2:麵類-拉面
Step 3:配料-紫菜卷
Step 4:芝士炒飯!
年糕鍋(三人份)
特登同侍應講少辣~果然無甘辣

芝士炒飯超級正!!!拉到絲,啖啖紫菜同芝士,無得頂 [心心眼]

價錢合理!會再黎幫襯

2016-03-01
年糕鍋(三人份)
  • 年糕鍋
2016-02-14 2075 瀏覽
本來想去尖沙咀Outdark食芝士拉骨,不過又怕排勁耐,所以就係Openrice搵下有咩韓國野食見到呢間好評雖然唔算多,但內容多算有讚冇彈,一於試下啦!上到去見到坐滿人,同埋已經聞到勁香嘅年糕部隊鍋味韓國Oppa比左張飛我地等叫no.,話大概要20-30分鐘,最後都只係等左15分鐘係等位期間大家可以睇下meun,一坐低就可以叫野食 不過留意翻,年糕鍋最少要叫2人份,而且係跟人數叫幾多份~有5款年糕可以mix埋叫,但係韓國食嘅時候好多都唔可以~咁我地就揀咗海鮮同烤肉年,加韓國粉絲,同芝士炒飯。其實食量唔大嘅女仔們可以叫少個麵or飯,因為份量真係好大,不過因為太好味所以最後差不多食晒 海鮮鍋方面:有好多魚糕!超好食的魚糕!唔洗再叫多份,仲有唔少嘅魷魚條,4隻青口。青口好快熟,唔食都要夾起先,唔係就縮晒水烤肉年方便:有好多好多牛肉,真係好意外。唔係肥牛,只有少少脂肪邊,而且勁耐都唔會韌。好食!個韓國粉絲都好多,入晒味QQ口感勁好味,又唔會淥太耐而"林"晒 最後個芝士炒飯真係好正,紫菜味極濃,好香!芝士分佈平均,每一啖都拉到 呢個價錢可以食到真係好抵,下次一定

見到呢間好評雖然唔算多,但內容多算有讚冇彈,一於試下啦!

上到去見到坐滿人,同埋已經聞到勁香嘅年糕部隊鍋味

係等位期間大家可以睇下meun,一坐低就可以叫野食
芝士炒飯

不過留意翻,年糕鍋最少要叫2人份,而且係跟人數叫幾多份~

有5款年糕可以mix埋叫,但係韓國食嘅時候好多都唔可以~

咁我地就揀咗海鮮同烤肉年,加韓國粉絲,同芝士炒飯。

最後個芝士炒飯真係好正,紫菜味極濃,好香!

芝士分佈平均,每一啖都拉到

呢個價錢可以食到真係好抵,下次一定會再幫襯

不過食完之後,啲頭髮都索晒味
2016-02-12
15 分鐘 (堂食)
芝士炒飯
第一次寫食評, 今次先由我阿Ly寫食評, 請多多指教喇咁多位天氣咁凍黎又想打邊爐但又唔想食任食放題同雞煲嘅話呢間三清洞摩西都算係唔錯嘅選擇。店內多半係韓國人工作, 如是者入去時都係個OPPA黎問你幾多位, 地方比較窄, 拎左號碼你都要自己搵個位等菜單選擇唔係好多, 年糕鍋只有5個選擇注意:每枱最低消費係2人份, 同埋要跟人數落單今次我地3個女仔去,STEP 1就揀左芝士、海鮮同部隊(香腸+火腿)Step 2叫左兩個拉麵(麵食一但決定左係幾多就無得再加, 唔夠食只可以加 Step 4)Step 3 揀左紫菜卷同魚餅如果唔係咁愛好食麵的話都仲有個Step 4你揀..有炒飯同芝士飯我地得3個人, 就無叫咁多野喇個煲一黎我地就已經好驚食唔哂, 因為店家放嘅芝士真係一D都唔吝嗇海鮮有幾足份量嘅魷魚同6-7隻青口經過一輪攪拌之後就開動喇(注意攪拌時唔好太興奮, 我地發現個鍋會冼開又無鍋柄)紫菜卷係裡而包粉絲個麵食得辣嘅我黎講唔算十分辣但係D麵同年糕索哂D汁後先食都係有後勁, 我身旁兩位姊妹唔係咁食得辣黎講都話還可以,當然我地每人都手執一罐$15汽水黎送麵啦, 現場無免費水提供, 水都係另外收費$1
天氣咁凍黎又想打邊爐但又唔想食任食放題雞煲嘅話呢間三清洞摩西都算係唔錯嘅選擇。

菜單選擇唔係好多, 年糕鍋只有5個選擇
注意:每枱最低消費係2人份, 同埋要跟人數落單
Step 3 揀左紫菜卷同魚餅
我地得3個人, 就無叫咁多野喇
海鮮有幾足份量嘅魷魚同6-7隻青口
紫菜卷係裡而包粉絲
紫菜卷
個麵食得辣嘅我黎講唔算十分辣但係D麵同年糕索哂D汁後先食都係有後勁, 我身旁兩位姊妹唔係咁食得辣黎講都話還可以,當然我地每人都手執一罐$15汽水黎送麵啦, 現場無免費水提供, 水都係另外收費$10一枝
食到一半記得好攪下個煲, 因為會痴底
總結:
價錢係中上, 同食韓式BBQ係差唔多價錢,我地叫嘅份量岩岩足夠3人食,其實4個女仔都可以
環境係較為狹窄, 只有5張左右嘅卡位,拎住大量戰利品黎講係唔方便坐
同埋抽風系統比較差, 著外套最好就係收埋o係袋入面,因為我地食完之後一行出街就已經聞到自己有超強嘅食物味,仲有千祈唔好著白色底淺色衫, 因為好Lei hea, 同行姊妹dydy夾麵o個陣都中招,
食物黎講係算濃味類, 咸精辣椒精好岩食

最後埋單:$402
2016-01-20
30 分鐘 (堂食)
紫菜卷
2016-01-24 1610 瀏覽
We were in Seoul a few months ago and we walked into the must have Mukshidonna at the must go area, Samcheong-dong. It was a lot of fun for 2 girls to dig shamelessly into the giant pan of tteokbokki (Korean stir-fried spicy rice cakes). Trying to avoid getting any orange stains on our clothes was tough work.Mukshidonna HK was flooded with young people. Most servers are Korean. The venue was just a “square room” with basically no waiting area. The elevators opened and there you were. People just

Mukshidonna HK was flooded with young people. Most servers are Korean. The venue was just a “square room” with basically no waiting area. The elevators opened and there you were. People just eat and go (have to order everything in the beginning, no second round because they had to cater for the long line). Supposedly HK imported the soup base (sweet hot pepper paste) directly from Seoul to ensure guests would get the same taste here and there. But… not really after we tried it.

It was sad that HK had tiny tables and we didn’t get the same “in” the table kind of hot pots. Everyone had to squeeze around the portable gas stoves so the experience was less exciting. Ah man... this place forced me to use a lot of the word "not". The rice cakes were "not" as thoroughly cooked (toothsome and flavor-filled like in Seoul) assuming because the table turnover was high. "Not" as generous on the add on ingredients; the gun mandu (fried dumplings) were stale. The soup base was also "not" as savory and thick. Still spicy but it lacked the sweet sticky chili sensation which was characteristic to the dish. When we decided to go for “street” food, we were ready, psychologically, to go all the way on salt, sugar and flavor - oh joy, please give me a kidney failure - so we were slightly disappointed at Mukshidonna HK.
Bulgogi, fish cake & instant noodles tteokbokki
The cheesy seaweed kimichi fried rice in the end saved us from leaving disheartened. Seoul stir-fried the rice dry in the remaining stew. This HK seaweed version (made in the kitchen) was still worth trying. Overall everything was okay but one time was enough.
Seaweed & cheese kimichi fried rice
Mukshidonna in Seoul.
2016-01-08
45 分鐘 (堂食)
  • cheesy seaweed kimichi fried rice
2016-01-21 1679 瀏覽
呢個係部隊+肉肉鍋 成份有午餐肉 廚師腸 年糕 牛肉再加$18粉絲 $15魚餅 $15蛋2隻 5分鐘後到 現真身後覺得單調左少少 決定加多$25芝士 靚幾多埋單$283 2人份雖然入面嘅材料全部都係罐頭或加工食物 係唔抵架啦 但係香港計埋租金人工 $140一條友食個晚餐算係咁 除非自己煮就令一點事啦而材料幾乎係最無營養 但預左食部隊鍋都係食呢d野 個汁味道係部隊鍋黎講算係幾唔錯 午餐肉都幾好食 都幾辣下 食開辣嘅人會食到 男朋友就一路食一路出汗 嬲豬豬咁丫btw 我6點半就到 預左多日 果然食到7點就排隊 排隊感覺都幾惡劣 好大浸鍋味
呢個係部隊+肉肉鍋

成份有午餐肉 廚師腸 年糕 牛肉

再加$18粉絲 $15魚餅 $15蛋2隻
5分鐘後到 現真身後覺得單調左少少 決定加多$25芝士
靚幾多

埋單$283 2人份

2016-01-16
2016-01-19 1512 瀏覽
每次去首爾都會去三清洞摩西,知道店家在香港開分店當然要去朝勝。約9pm上到去仍然要輪候入座,坐在輪候區一直望著其他食客食年糕鍋及嗅到那種濃濃的甜辣醬味,真的有點折磨。不過店家通風方面真的做得不錯,雖然全場都係年糕鍋,但完全沒有煙霧迷漫的感覺。等了10分鐘左右終於可以入座,店家規定年糕鍋底按人頭每人要選一個﹔之後麵條、配料及炒飯三個項目則每枱每項最少選一款。以過往經驗,這家店的年糕鍋份量都比較大,人不多的時候還是各選一款就足夠。今次選了海鮮鍋及烤肉鍋(即係牛肉鍋),再加一個麵、一個炒飯及餃子。一如預期分量偏大,鍋內的材料好多,鍋底內基本的青口、魷魚、魚板、牛肉、年糕已經好豐富,兩個女仔根本食不完。鍋的味道比首爾的甜,香港人應該比較容易入口﹔食完年糕鍋後上的芝士炒飯好重紫菜味及芝士味,雖然好食,但偏油,食得多會比較膩及有罪惡感。

海鮮鍋+烤肉鍋+粉絲及餃子
芝士炒飯
題外話/補充資料: 店內大部分都是韓個店員,但可以以簡單英語溝通
2016-01-15
10 分鐘 (堂食)
海鮮鍋+烤肉鍋+粉絲及餃子
  • 海鮮鍋
2016-01-11 1572 瀏覽
失望至極三清洞摩西 Mukshidonna星期日出開旺角就一心諗住來試下呢間新間的韓國年糕鍋。其實之前睇新XX有介紹過呢間年糕鍋lunch $58/ Dinner $68一位,都幾抵食就打算來食。但來到時餐牌已經轉左價錢lunch $68/ Dinner $78,心諗:「$10啫,算啦,豪俾佢啦。」本想叫餐諗住可以試多D野,但個餐D食物由二人份($190)年糕鍋+麵+配料x2+炒飯變成二人份($190)年糕鍋+麵x2+炒飯 (無咗2個配料,即變相加價==)算.....咁散叫啦。叫個員工埋來落單,話要2個SET(一個芝士,一個烤肉)再加一個配料(魚餅)同一個芝士炒飯。個員工同我們講今日無LUNCH要收DINNER價== (但我地落ORDER時都係下午1點咋喎。)勁無奈,但一場嚟到唔通唔食咩。其實全個餐牌甚至全間餐廳都無通告/寫過LUNCH價不在星期日提供囉.....好激氣!!!!!未食已經有D灰,諗住個年糕鍋嚟到係好食ge俾貴少少都算....期待的年糕鍋上枱,員工開個GES爐KEEP住個鍋一邊食都夠熱用筷子撈一撈個年糕鍋,點知,只係撈到D雜菜、年糕,D芝士只係痴在筷子上(無想像中咁多芝士
失望至極三清洞摩西 Mukshidonna

星期日出開旺角就一心諗住來試下呢間新間的韓國年糕鍋。
本想叫餐諗住可以試多D野,但個餐D食物由
二人份($190)年糕鍋+麵+配料x2+炒飯變成
算.....咁散叫啦。

用筷子撈一撈個年糕鍋,點知,只係撈到D雜菜、年糕,D芝士只係痴在筷子上(無想像中咁多芝士),但D烤肉呢....只有D肉碎....極失望
萬幸GE係D年糕幾煙韌同埋魚餅的份量都OK(加咗$先有野食)否則齋食個鍋唔會飽囉。(自問不是大食之人)

食完個鍋諗住叫佢上埋個芝士炒飯(因為在韓國食呢個炒飯係要食完個鍋員工再上),點知香港版係可以一齊上(早知叫佢一齊上俾我食啦=.=)
充滿期望的芝士炒飯來到,但亦令人超失望!!!!!!!!!!!!
個飯底超多油,用匙羹抔起D飯時匙羹底係明顯有油漬(可惜無影相),而個芝士炒飯亦無咩芝士味,D飯淋過D糯米飯,超淋似撈飯多過炒飯囉。

由於個年糕鍋係無得揀辣道GE,而且呢間餐廳係無免費水供應所以我地叫咗罐裝汽水。但飲品的價錢都係「堅尼地」,1支水要$10,罐裝汽水要$15(未計加一)。係韓國, 水唔使錢ga!!!!!!!
呢個2人午餐就係咁都要$250(仲要只收現金唔收卡!!!!)

總結,雖然我都知「物離鄉貴」,但在香港食的價錢係韓國的一倍,而且食物都幾咸,食完返到家要係咁飲水,對呢間餐廳係極度失望。
2016-01-10
2015-12-26 2248 瀏覽
同fd聖誕節去食部隊鍋,之前有fd推薦話唔錯所以決定去試下 ,大概7點半到,幾多人要等位。 餐廳入面比較逼,所以上左樓上睇下其他韓燒,落翻黎大概15分鐘到就有位入,個餐牌好簡單,距係按人頭計所以要揀兩個湯要注意距個menu個58/78係淨計湯底,因為個湯入面有小小料,所以之後加所有野包括面,料都計錢。我地叫左芝士同海鮮,面叫左拉麵,料就加左香腸同魚餅,驚食唔曬所以冇叫炒飯。 上到黎會有侍應幫手開爐, 但係大部分都係韓國人所以d英文都麻麻地。等5分鐘到就有得食,味道係唔錯ge,芝士都好足,但係海鮮同香腸就小小失望好多好多魚餅,差唔多成鍋都係,但係海鮮就淨係得幾舊青口同d魷魚,香腸就只不過係午餐肉,仲要得過幾塊。其他野就都ok,年糕吸收曬d汁,好好食,成個我覺得就唔係好辣,但係隔離d情侶就食到成頭汗係咁叫辣。因為其實距好濃味,所以唔好著吸味ge衫去食,總結黎講我覺得lunch食呢個抵d,如果夜晚呢個價都係食韓燒啦
要注意
上到黎會有侍應幫手開爐,
2015-12-25
20 分鐘 (堂食)