2014-09-19 810 瀏覽
一間咁抵食又好味的泰國菜館竟然唔使等位,發夢我們來得早炸,8個菜3杯野飲都係$475 而且是有水準的真係好難揾。入去 一間鋪位細小座位窄,裝修整簡約的餐廳,食的都是一般泰國菜館的東西,不同的是每樣餸菜份量都效其他菜館少約4份1左右,但卻迎合我們想試多些美食的要求。最初我們只點了6 樣餸但經店員介紹再來多兩個,首先是木瓜沙律小辣味道不錯不懂型容總知好味,飛天通菜不過份濃味,泰式鳳爪爽口可惜份量較太少,冬陰公看似很希其實好夠味真係幾辣沒有大量的海鮮,炒泰式金邊粉夠香口冇咩特別,泰式拼盤全是炸野一般都不會失準但拼盤內的串燒唔放入去會好些因為不太像樣,咖哩雞小小辣的黃咖哩有椰香味加埋香脆蒜蓉包十分知味可惜蒜蓉包賣相較差,食完都8點3 已見好多人在等候,我們都係盡快埋單,將張檯交給有須要的人
2014-06-22 839 瀏覽
好姐妹慶生生日飯局, 選擇要去吃泰國菜, 又不想到九龍城, 沒想到佐敦這邊有很多家不同的地道小店, 而且味道非常正宗, 重點是價錢不太貴 ! 也很多遊客在這邊用餐 ~這家三妹嘜我是非常推介的 ! 味道很好吃, 而且真的很辣 ! 我會辣到不停的要喝水~ 真的厲害 ! 不過這家餐廳不接受訂位的, 所以要先早點到去拿位子~ 這是小店一家, 位置真的不多 !酸辣鳳爪 - 超級辣, 已經是小辣的 ! 這鳳爪很好吃, 味道非常好, 酸辣開胃, 小心不要吃到辣椒子, 很的要喝很多水才能解決 !最愛吃椰菜苗, 很爽脆~泰式肉碎湯 - 清清地, 中和一下太刺激的辣 !明爐烏頭魚 - 味道非常好 ! 配上湯汁, 酸酸辣辣很開胃, 魚肉夠滑~ 真係岩岩好 ! 好好味喔 !泰式燒雞(半隻) - 出奇地燒雞很好吃 ! 這道很像我在泰國吃到的燒雞~ 燒雞我是超愛吃的~ 這道菜要早下單, 要等40分鍾才上桌的 !很喜歡到小店用餐, 味道真的很好 ! 價錢又不太貴~ 重點是好吃 ! 一定會再去吃 : )
椰青
酸辣鳳爪
清炒椰菜苗
最愛吃椰菜苗, 很爽脆~
泰式肉碎湯 - 清清地, 中和一下太刺激的辣 !
明爐烏頭魚
泰式燒雞(半隻)
2014-06-17
酸辣鳳爪
清炒椰菜苗
明爐烏頭魚
泰式燒雞(半隻)
小妹每月最少光顧三次嘅食店,都介紹吓俾其他食家啦!Appetizer必食 "泰式鳳爪" ,小妹同同事(四人行)次次都叫兩碟,不過唔係好辣得嘅就記得話要 少辣 喇!咬吓幾串串燒後就例牌食佢個咖哩豬/雞(有紅,黃,青咖哩選擇),唔好要白飯喇!因為佢哋個厚切蒜蓉包配咖哩先至係天生一對!(唉呀…唔記得影相)然後就要食吓唔辣嘅 "泰式炒椰菜苗" 清清腸胃(我哋四人行又嗌兩碟,太好味,七十幾蚊一碟咋)!食家們都應該知道椰菜苗唔係四處食到,街市又好難買到,兼且自己喺屋企煮邊喥煮到咁夠穫氣吖!嗰日我哋試咗個一佰八十幾蚊嘅泰式炸軟殼蟹,真係麻麻地。太多伴碟睇落好似好大碟,其實得一隻蟹斬件,味道冇乜特別有啲失望…雖則個蟹令我哋扣咗佢少少分,但係員工服務態度良好,冇加一服務費,我哋都有俾返少少tips佢哋㗎!
小妹每月最少光顧三次嘅食店,都介紹吓俾其他食家啦!
泰式鳳爪😋
泰式炒椰菜苗
泰式炸軟殼蟹
2014-05-22
$150 (宵夜)
泰式鳳爪😋
泰式炒椰菜苗
2014-05-12 676 瀏覽
我和老婆行佐敦搵食,見到三妹嘜泰國菜館,所以入內試試。泰式海鮮沙律,內有青口,蝦,魷魚,粉絲,味道夠酸夠辣,海鮮彈牙。酸辣鳳爪,爽口彈牙,夠酸夠辣。馬拉盞炒通菜,鑊氣夠,味道好
我和老婆行佐敦搵食,見到三妹嘜泰國菜館,所以入內試試。
酸辣鳳爪,爽口彈牙,夠酸夠辣。
馬拉盞炒通菜,鑊氣夠,味道好
2014-04-09
  • 生蝦剌身
  • 冬蔭功
2013-08-19 578 瀏覽
星期六的早午晚程序完滿地完成, 身心極疲。縱然晚上也有人接濟飲食, 但是吃了也不長肉, 心神都放在工作上。當工作完成, 肚餓的感覺又回來了。老實說, 我已不知道是肚餓, 還是過累而產生了餓的錯誤指令。於是半夜輾轉, 來到了佐敦, 方便打道回府。在小巴站附近, 看到這家外面坐滿宵夜人兒的店, 於是來吃吃鬆鬆。外面坐滿了人, 而剛好看到店內有一個單邊座, 於是竄步內進。初時, 伙計們都不為意, 後才給我遞上餐牌。餐牌上從小食, 蔬菜, 海鮮, 肉類, 粉麵到飲品, 選擇都不少。而我進店, 心中只想吃一樣東西 - Pad Thai。而眼球在餐牌上不停遊走的原因除了八卦外, 是想找一些可作小嚼的東西。小食, 也許亦太貴太多, 還是一件件的算比較好。我常說, 飲啤酒與葡萄酒的氛圍是不到的。啤酒感覺清爽, 輕鬆, 感覺是為完成整天辛勞工作的一個總結。而葡萄酒是幽雅與磅礡的氣牆, 不是令人累, 而是令人更投入其中的。這天, 我將超過二十支的葡萄酒酒餘倒掉, 數百元一瓶的不喝, 付上HK$25, 買支啤酒。你明白了吧!就是我在餐牌上打量, 看到了十元一串的沙嗲串燒。餐廳要求最低消費三串, 於是豬, 牛

就是我在餐牌上打量, 看到了十元一串的沙嗲串燒。餐廳要求最低消費三串, 於是豬, 牛, 雞各一。上桌時, 很遺憾, 這些串燒都是炸出來的。心想, 香港地方就是這樣一個惱人的地方, 縱使電烤爐佔地多, 製作時時多花一點, 乾脆炸了算。豬牛雞外面硬, 角位邊旁脆口。雞肉較淋, 但質感略嚡, 明顯有香料醃過。豬肉最硬, 肉有點韌嚼勁, 味道不強。牛肉反而軟淋一點, 似已鬆肉, 牛味不見。

但是沙嗲味道也得要看沙嗲醬汁, 花生味道濃烈而香, 東南亞式的椰香沙嗲感覺明顯, 但是汁醬質感較稀, 加上炸出來的油, 令味道也淡了不少。
而我進店時, 其實是為這個而來的。個人認為一家好的泰國菜館不需什麼花巧的菜式, 一個泰式炒金邊粉就能反映一二。近排湯粉麵吃得多, 來個炒的吧!! 金邊炒要炒開, 不嚡口, 亦不會太淋。炒出來的金邊粉依然要保持彈性, 才可算合格。如果炒到淋, 又像漿仔似的話, 不可接受。

用料, 在泰國可容易找到新鮮海鮮及香料, 所以地道路邊攤的水準也不錯。不過在香港, 樣樣受到掣肘, 蝦肉有爽口, 豆乾, 韮菜, 蔥段, 辣椒等, 都算可以。另加上花生碎在旁邊, 不過略嫌太濕, 令花生碎有一舊舊的情況。

調味上, 茄汁甜味與基本鹹味是炒金邊粉調味, 然而我喜歡吃辣, 所以著伙計要了些辣椒粉。未加前初吃味道不強, 調味一般, 但加了辣之後, 就帶出了金邊粉的種種香氣。而且還隱隱滲出蝦膏香味, 味道層次令人回味非常。

整體來說, 粉金邊粉味道是可以的, 而且收費價錢合理。但是串燒卻讓我好生失望, 而且三樣東西加起來, 也要HK$104, 感覺宵夜亦較貴。無論如何, 這也是個讓我叉電再回家的一個好地方。
2013-08-17
$104 (宵夜)
  • 泰式炒金邊粉
應該糸17:30去食飯。未有人所以唔使等位!我帶我大佬,大嫂共3人去食!點左。。1.刺身蝦,應該有8-9只。。無咩特色!!(我糸已間泰北餐館食果新鮮,甜美)2.炒軟殼蟹。。炸完去炒,太濕/油。(可能呢個糸距地D原創方式)3.沙律魚。。魚經過油炸再加上芒果沙律,好開胃。。呢個要贊 good4. 雞肉香葉炒河。。。一般5.兩只 生力啤買單要 493蚊。。。。各位覺得平定貴呢!!

4. 雞肉香葉炒河。。。一般
5.兩只 生力啤

買單要 493蚊。。。。各位覺得平定貴呢!!
題外話/補充資料: 0
2013-07-07
2013-02-01 376 瀏覽
廟街的幾間十分道地的泰國菜, 都是泰國人開的, 這間要算是最大的一間了, 但其實都只是得六、七張檯, 而且都坐得十分迫, 每晚九時後更爆滿, 要坐出街外, 今既友人堅決不坐街, 等了十多分鐘, 終於可以入坐了.先來每人一支Singha Thai Beer, 雪得非常凍, 透心涼.再落一碟泰式粉絲沙律, 粉絲爽口, 生洋蔥些少辣, 酸辣汁的辣度酸度調得剛好, 開胃好味!泰式黃咖哩牛肉, 獻汁做得不夠好, 略欠椰汁味, 不夠濃, 也不夠辣, 洋蔥和青椒爽口不辣, 牛肉醃得過了火, 太淋, 沒有了原始牛肉質感了.蒜溶包, 用方包, 非法包, 些少失望, 但都烘得夠燶, 十分熱上檯.炸蝦餅, 四件, 切開八份一半上碟, 皮炸粉不厚, 炸得外脆內彈牙, 夠熱, 酸甜醬甜多酸少.明爐魚鍋, 有酸辣和清湯兩款, 也有"烏頭"和盲曹"兩種魚, 揀了酸辣汁和烏頭, 以椰菜、草菇、紅蘿蔔、椰菜花等鋪面, 酸辣味十足, 開胃, 但烏頭是炸過的, 使人感覺可能並不太新鮮以除腥味.
2013-01-31
2012-09-25 268 瀏覽
平時放假去廟街都會同男朋友食呢間泰國菜館,食過好多次啦,有幾味餸菜都幾值得推介:)1. 生菜包生菜包係事頭婆既拿手好戲,叫小辣已經夠哂味,再加d葱食落更香!2. 黃咖喱黃咖喱再配蒜蓉包超好食,多另外數我地都會叫豬肉。由於本人唔鐘意食飯,每次都點呢個飽肚^^味道岩岩好,油亦唔會多。3. 燒雞有次我地見到牆紙上有張燒雞既相,好吸引就叫黎試下。雖然等候時間稍長,要半個鐘至8個字到,不過味道真係一流無得輸!兩個人叫半隻唔夠要叫一隻先夠食~~隻雞唔皮香肉嫰,一d都唔會過火 老闆娘話如果唔想等咁耐就要提早打電話叫距地燒左先,去到唔洗等:-)另外呢,距啲椰青又大又多汁肉夠鮮甜,我每次都一定會飲呢間三妹嘜既店員同老闆娘都好親切,態度好好,會問食客對食物既意見又會吹下水咁。總括而言我都幾like呢間餐廳^.<
1. 生菜包
2. 黃咖喱
3. 燒雞

另外呢,距啲椰青又大又多汁肉夠鮮甜,我每次都一定會飲

• 生菜包,黃咖喱,燒雞
2012-08-19 200 瀏覽
朋友介紹下, 黎左呢度食泰菜~自己都好中意食泰菜~ 今次叫左幾個菜:柚子沙律 - 酸酸甜甜, 十分開胃~ 爸爸食左一大半~炒雜菜 - 好咸~ 不太好味~炸蝦餅 - 好味~! 熱辣辣, 又香, 好多蝦肉盲曹魚 - 煎魚真係好香~又冇乜骨~值得推介~
朋友介紹下, 黎左呢度食泰菜~

自己都好中意食泰菜~ 今次叫左幾個菜:

柚子沙律 - 酸酸甜甜, 十分開胃~ 爸爸食左一大半~
炒雜菜 - 好咸~ 不太好味~
炸蝦餅 - 好味~! 熱辣辣, 又香, 好多蝦肉
盲曹魚 - 煎魚真係好香~又冇乜骨~
值得推介~
2012-08-19
2012-08-14 160 瀏覽
見到食評, 發現呢間泰菜都ok~所以帶左屋企人黎試~叫左幾個菜: 木瓜絲沙律 - 普通, 偏辣, 攪到冇左原本既味道蝦餅 - 好不錯~!!! 熱辣辣上菜, 入口有滿滿的蝦肉, 讚~!咖哩蝦 - 太多蔥, 咖哩味唔夠重, 蝦都算新鮮~蒜蓉包 - 厚面包, 好香~ 最後一個炒軟殼蟹 - 太多油.....食2 隻巳經食唔到...一入口, 成啖油必出黎...

見到食評, 發現呢間泰菜都ok~

所以帶左屋企人黎試~

叫左幾個菜:

木瓜絲沙律 - 普通, 偏辣, 攪到冇左原本既味道

咖哩蝦 - 太多蔥, 咖哩味唔夠重, 蝦都算新鮮~
蒜蓉包 - 厚面包, 好香~
2012-08-13
2012-07-29 131 瀏覽
朋友帶我黎佐敦食飯好少會去呢個地方, 不過都知道有幾多野食既~朋友想食泰菜, 自己又中意, 所以都冇所謂~黎到呢間, 侍應帶左我地上樓. 地下唔大, 上樓都係, 樓底好矮不過都尚算整齊企理同乾淨~!侍應都係泰國人..不過就唔知係咪真係泰國人煮叫左幾個菜, 最好味既係魚同蟹忘記了魚名. 不過真係好好味, 又冇乜骨, 加上佢地提供既酸汁, 好味道~咖哩蟹都唔錯. 如果加埋椰奶入去,應該更好味, 配上蒜蓉包, 味道一流~!好想帶屋企人去試下~!

朋友帶我黎佐敦食飯

好少會去呢個地方, 不過都知道有幾多野食既~

朋友想食泰菜, 自己又中意, 所以都冇所謂~

不過都尚算整齊企理同乾淨~!

侍應都係泰國人..不過就唔知係咪真係泰國人煮

叫左幾個菜, 最好味既係魚同蟹

好想帶屋企人去試下~!
2012-07-28
2012-07-22 95 瀏覽
首次黎食, 感覺不錯. 地方不大, 上樓o個層既樓底好低, 不過都尚算ok叫左生蝦, 蝦餅,菜同菠蘿炒飯.生蝦好新鮮, 好甜~ 蝦餅炸得剛好...又唔油~炒菜就失色左..咸左d 同油左d~菠蘿炒飯都係太乾身. 但總括黎講, 都唔錯可以再黎
首次黎食, 感覺不錯.
地方不大, 上樓o個層既樓底好低, 不過都尚算ok

叫左生蝦, 蝦餅,菜同菠蘿炒飯.
生蝦好新鮮, 好甜~

蝦餅炸得剛好...又唔油~

炒菜就失色左..咸左d 同油左d~

菠蘿炒飯都係太乾身.

但總括黎講, 都唔錯

可以再黎
2012-07-21
2012-05-05 88 瀏覽
今年生日我與好友在泰國餐館,一嘗家鄉菜的風味並燃起大定對去泰國畢業旅行的心是晚既餸菜可以話hot like me,辣到噴火。先黎既係冷盤sssss.泰式豬頸肉沙律有莞茜,紅蘿蔔,西芹大量洋蔥同墊底既生菜。個汁真係好辣,逝到食左一啖已經要勁飲水,辣到試唔清其他味得辣味泰式鳳爪個汁其實同沙律個汁一樣,伸要勁多辣椒碎,係酸少少而已,鳳爪既份量其實好少,因為墊左好多配菜炒金邊粉好味炒得很乾很惹味,酸酸甜甜,加埋蝦,泰式蝦米(粉紅色蝦仔),豆乾,雞蛋同芽菜,仲有沈面既花生碎,實在很香口!香葉肉碎炒飯with荷包蛋這種飯一般可以選混口一齊炒或分開上,而我選了前者,因為我覺得每粒飯先可以上到老抽豉油汁,這個飯不辣,有D爽脆既豆角,食起來香口入味,加埋D蛋白真係好好味,係得既all time favorite Thai dish。青咖喱雞配蒜容包厚面包擦上厚厚既蒜容,只有一結果:香個咖喱椰汁味好重,入口較甜不辣。不個D泰茄子唔夠稔,影響味覺雞肉入口算滑不老,但只是雪藏貨無雞味馬拉盞通菜惹味,普通貨色啦!整體感覺:冷盤非常辣,辣到不是常人能接受熱食都幾好尚算中上!由於我地坐樓上,成日無侍應,要叫野食上來
今年生日我與好友在泰國餐館,
一嘗家鄉菜的風味並燃起大定對去泰國畢業旅行的心

是晚既餸菜可以話hot like me,辣到噴火。

先黎既係冷盤sssss.
泰式豬頸肉沙律
有莞茜,紅蘿蔔,西芹大量洋蔥同墊底既生菜。
個汁真係好辣,逝到食左一啖已經要勁飲水,
辣到試唔清其他味得辣味
泰式鳳爪
個汁其實同沙律個汁一樣,
伸要勁多辣椒碎,係酸少少而已,
鳳爪既份量其實好少,
因為墊左好多配菜
Phad Thai
炒金邊粉
好味
炒得很乾很惹味,酸酸甜甜,
加埋蝦,泰式蝦米(粉紅色蝦仔),豆乾,雞蛋同芽菜,
仲有沈面既花生碎,實在很香口!
香葉肉碎炒飯
香葉肉碎炒飯with荷包蛋
這種飯一般可以選混口一齊炒或分開上,
而我選了前者,因為我覺得每粒飯先可以上到老抽豉油汁,
這個飯不辣,有D爽脆既豆角,食起來香口入味,
garlic bread.
Green curry with chicken
青咖喱雞配蒜容包
厚面包擦上厚厚既蒜容,只有一結果:香

個咖喱椰汁味好重,入口較甜不辣。
不個D泰茄子唔夠稔,影響味覺
雞肉入口算滑不老,但只是雪藏貨無雞味
馬拉盞通菜
惹味,普通貨色啦!

整體感覺:
冷盤非常辣,辣到不是常人能接受

熱食都幾好尚算中上!

由於我地坐樓上,成日無侍應,要叫野食上來都很麻煩!
2012-04-20
garlic bread.
Phad Thai
香葉肉碎炒飯
2011-06-11 49 瀏覽
放工後從 TST 慢慢行落 MK 見到此店見當時無乜人就走入去試下.以前有去過此店食評地方不算大,加埋都唔夠 15 個位第一點串類先(牛,雞,豬) 好入味.不會太農,所以後來加單再來多三串第二點了泰炒雜菜.這個也不錯,份量不少第三個點了,雜錦海煲,濕濕地也不錯味道.其實好想試其它的菜,不過朋友話飽.下次一定要試食其它野,走過?時好多人了,店內無位,要到外面坐了.總括來說不錯的食物,服務 ok .不過夏天要在外面坐就辛苦 D

地方不算大,加埋都唔夠 15 個位
第一點串類先(牛,雞,豬)
好入味.不會太農,所以後來加單再來多三串
第二點了
泰炒雜菜.這個也不錯,份量不少
第三個點了,雜錦海煲,濕濕地也不錯味道.

其實好想試其它的菜,不過朋友話飽.

2011-05-26
生日
2011-02-28 43 瀏覽
好味~~好好味~~~ 雖然坐得好迫 但食過都會覺得值得再黎~~串燒 最少3串, 所以叫了豬牛雞各一, 串燒 覺得一般~~ (TST 好時沙嗲比較好味)生菜包(豬肉) 叫了中辣...... 佢d 辣都幾辣... 我唔算好食得辣... 小辣無乜問題, 試下呢個中辣... 真係噴火 = 口= 即時唸會推介d 愛辣既朋友黎食~~雖然好辣 但好好食~~ 而且佢d 生菜都唔吝惜~ 成日食生菜包都變成最後淨番晒d 肉~~ 但呢度可以食到最後係剩菜~~好味~醃蟹青木瓜沙律阿姐話蟹係生既 未試過就叫普通青木瓜沙律 (相差 $8)想試下 就叫左~~ 個沙律好好味~~ 好好味~~~隻蟹好得意...好細隻 生既 藍藍綠綠... 裡面好咸... 好似海水咁咸.. 唔知d 咸淨係海水咸定係有再浸鹽水....生蟹肉原來好似啫喱咁...滑溜溜...似啫喱未凝固好咁...有d...."鼻涕feel".... 講得核突 但食真係無乜野...又或者話佢似 膏...透明既...唔會好覺係 "肉"不過應該都三四件左右... 唔會夠一隻蟹囉...而d 腳又好難食到, 所以其實都係 "suen" 下d 味道, 有一
好味~~
好好味~~~ 雖然坐得好迫 但食過都會覺得值得再黎~~

好味~

醃蟹青木瓜沙律
阿姐話蟹係生既 未試過就叫普通青木瓜沙律 (相差 $8)
想試下 就叫左~~ 個沙律好好味~~ 好好味~~~
唔會好覺係 "肉"
不過應該都三四件左右... 唔會夠一隻蟹囉...
而d 腳又好難食到, 所以其實都係 "suen" 下d 味道, 有一兩舊係爪以上既位置就有d 肉~~

等位等好耐 因為家下佢11點後先開枱出外面 裡面total 只係坐到14-16人左右...有d 位迫到坐唔到人...
d 水有d...唔知葉定椰青味... anyway 幾好飲~~
最後仲有個甜品 好味~~ 係椰青水造 好清~ 有d 椰青肉~ 好似大菜糕咁 但唔會飽肚 食完飯食剛剛好 好清新~好爽口

留左電話請阿姐有位回電給我....結果阿姐比左d 後來既客入去都無call 我... 第一次去留電話 第二次去睇情況 第三次去見到比我地後黎既人入左去... 你係就講聲一定要係度等 唔好答我ok 之後又咁安排....
2011-02-23
  • 生菜包