2024-01-30 109 瀏覽
塊面撲鼻嘅香氣,一入到這家泰國菜餐廳,就已經令人垂涎三尺😍!首先,泰式海鮮沙律賣相一流,酸辣開胃,青口同蝦都超級鮮彈,啖啖肉感,粉絲吸滿咗汁液,食落去有層次,真係過癮!酸辣鳳爪就真係雞皮麻麻嘅完美口感,夠晒彈性,加上酸辣勁夠,入口即化,一啖又一啖。馬拉盞炒通菜,質素保持得好好,鑊氣撲面而來,一啲都唔膩口,完美配搭。柚子沙律爽口,真係嚟呢一食必點嘅小菜,一開場已經驚喜連連。泰式鳯爪就有啲挑戰極限,比平時食嘅辣上好幾個檔次,但就係咁,我都欲罷不能!最後嚟個經典嘅咖哩蟹配蒜蓉包,簡直就係絕配中嘅絕配啊,蟹肉嫩滑,咖哩香濃唔膩,蒜香包就吸滿咗咖哩汁,口口都係幸福滋味。遺憾只係炒蜆同飛天通菜略為普通,不過整體感覺,這家餐廳絕對值得一食再食!👏🌶️🍋

2023-12-24 90 瀏覽
叫左個泰國炒飯,同屋企樓下個啲三十蚊一大份炒飯個味道一模一樣 ,仲要好細份,收89蚊。冬蔭功湯好鹹,根本飲唔落口 ,等左差唔多45分鐘先開始上第一個菜 ,唔值性價比。推介大家食我屋企樓下個金象。真係好難食 ,早知唔嚟食 ,個廁所勁污糟。見到佢個廚房污糟邋遢,仲要有味,啲服務態度又差。唔會再食,冇下次,完全唔建議。雖然出面好多人排隊,入面位置好迫。最尾嗰個餸等咗一個鐘先上到,真係好失望。。。。。。。。。。。。
🥢嚟到這間餐廳,一落座就被成排色彩繽紛嘅菜式吸引住眼球。起頭點咗椒鹽玉子豆腐,外皮微酥,一啖入口,豆香撲鼻,豆腐入面滑溜溜,真係滑到出奇!再嚟就係嘗嘗佢哋嘅蜜汁叉燒🍖,嗲極嘞!上桌一刻,就聞到嗰陣甜香,口感又唔似一般嘅亂軟,帶點嚼勁,啲肉汁同蜜汁配合,嗅一嗅都覺得滿足!講到最驚喜嘅,一定係咖哩牛腩,啲牛腩煮得軟爛得嚟唔散架,啖啖肉滿足到爆!咖哩嘅香辣夠晒撈魂,真係過癮!個湯濃郁,配飯一流!再嚟個海南雞,軟滑嫩滑,雞味清香得嚟不腥,一切嚟就個稱心好满意!講晒咁多,食物當然係地道嘅重點,不過服務態度都好有得講。啲服務員麻利又唔失親和,攞菜嘅速度都快到飛起,唔使等太耐就有得開動啦👍!總括黎講,呢個晚餐食得我肚皮滿滿,心情都好滿滿!下次一定再嚟捧場㗎!😋

🌶️ 吃貨朋友哋,我今次又有新發現喇!搵到間泰式餐廳,正宗過打邊爐嘅湯底!同衰佬行過去,見到啲食物擺檯見得食得,簡直係心癢難耐。倆口子一坐低,就嚟個檸檬草烏冬,好彩有預備,一啖落去,味精味梗係冇啦,正喎!真係青檸香透嗰種,整個人清新哂!我地又點咗石鍋拌飯,咀嚼間果然係香口得滯,大量蔬菜同埋嗰脆脆嘅飯粒底,呢碗飯攪一攪,嘩,個香味四溢,蕾絲!而家啲泰菜多數唔夠辣,但佢哋個辣度,真係唔輸喺泰國食到嗰啲,辣得嚟又唔會蓋過主菜味。最後,跟個甜品mango sticky rice,呢啲係標配啦,甜丁丁嘅芒果配上糯米飯,真係正到彈起!整體黎講,食物新鮮,服務態度又好,一個字,正!下次覺得自己夠勁,想試下火辣新境界,記得要黎呢度,保證有驚喜🤩!#美食探險 #泰式火辣 #正宗滋味

2023-08-25 215 瀏覽
鋪仔細細,估唔到係咁正宗既泰菜!通常講起食泰國野,都係諗起去九龍城。呢間細鋪仔雖然唔係座落九龍城,但同樣食到最正宗既泰國口味!一個香葉辣椒肉碎炒飯,就已經足夠試到一間泰菜既水準!煎蛋既水準同我喺泰國食到既非常相似,炒飯唔會太咸,配合新鮮辣椒既香味,為成個飯既味道帶黎唔同層次既感覺!
鋪仔細細,估唔到係咁正宗既泰菜!
2023-06-26 259 瀏覽
食完又食⋯再食 食 食坐低一定要整支啤酒先😆😆再叫啲佐酒小食椒鹽魷魚🦑睇下賣相滿分,不過今次味道不夠上次的好,炸完好似無炒過咁跟住嚟嘅青口 超掂好大隻嘅青口呀。好野味 😋連啲配菜都食晒,真係好想叫個蒜蓉包點晒啲汁去,可是蒜包一份份量太多了,有兩件開六 得我一個食唔晒!蒜蓉炒通菜👍🏻簡簡單單的 夠鑊氣燒魚真係無得輸,就咁食、點汁食⋯一樣咁有鮮味,咁嫩滑!⭐️再叫多個炸蝦餅餸下酒先,每次食都係一樣味道👍🏻好味😋
食完又食⋯再食 食 食
坐低一定要整支啤酒先😆😆再叫啲佐酒小食
椒鹽魷魚🦑

睇下賣相滿分,不過今次味道不夠上次的好,炸完好似無炒過咁

跟住嚟嘅青口 超掂

蒜蓉炒通菜👍🏻簡簡單單的 夠鑊氣

燒魚真係無得輸,就咁食、點汁食⋯一樣咁有鮮味,咁嫩滑!⭐️

再叫多個炸蝦餅餸下酒先,每次食都係一樣味道👍🏻好味😋

2023-04-01 392 瀏覽
呢度既門面同係九龍城見到既一模一樣, 價錢唔貴, 份量比平時既少啲, 但係食物款式都多😋燒雞翼🍗($18/隻)即叫即燒熱辣辣外皮香脆, 肉質嫩滑🥰泰式鳳爪🐓($79)酸酸辣辣超開胃, 鳳爪好爽身, 每次食泰國菜必點😍泰式炒椰菜苗🥬($79)爽脆既椰菜苗配大量蒜同辣椒絲去炒夠鑊氣, 通菜以外既好選擇🙃泰式乾炒河粉🍲($79)可揀豬/雞/牛, 河粉偏碎, 蛋, 豬肉配料多, 鑊氣好夠, 份量偏少😝去到坐底冇咩人, 到10點令開始基本上都坐滿曬, 九龍城以外既泰菜好選擇🤓

燒雞翼🍗($18/隻)
即叫即燒熱辣辣外皮香脆, 肉質嫩滑🥰

泰式鳳爪🐓($79)
酸酸辣辣超開胃, 鳳爪好爽身, 每次食泰國菜必點😍

泰式炒椰菜苗🥬($79)

泰式乾炒河粉🍲($79)

2023-03-31
  • 泰式炒椰菜苗
2023-03-08 211 瀏覽
嚟親都係食嗰啲,今次唔食咖哩蝦+蒜蓉包,轉下先🤭⋯⋯都係嚟支啤酒啤啤佢先!睇下食乜東東👀炸蝦餅 彈牙、香脆、鮮!送酒一流鮮魷沙律🥗超正,味道調得剛剛好 又夠入味,提一提 不吃辣的要考慮一下,我就覺得小辣都好辣,雖然好辣🥵,我地都食晒,實在太新鮮好味炒菜火候十足,炒個菜都野味過人主角出場喇~依條魚真超讚新鮮、好滑、好香、香料配合得很好 不會搶走魚鮮,又能提升魚味(下次要再食)飲飲下又想食嘢,叫多個椒鹽鮮魷先嘩!驚喜的好味🤤連配料都食晒未走就已經約緊下次再食
睇下食乜東東👀
炸蝦餅 彈牙、香脆、鮮!送酒一流

蝦餅

鮮魷沙律🥗
醃鮮魷沙律

炒菜火候十足,炒個菜都野味過人

主角出場喇~
依條魚
真超讚

燒魚

飲飲下又想食嘢,叫多個椒鹽鮮魷先
嘩!驚喜的好味🤤連配料都食晒
椒鹽鮮魷

未走就已經約緊下次再食

蝦餅
醃鮮魷沙律
燒魚
椒鹽鮮魷
2022-06-25 701 瀏覽
六月好多朋友生日~今餐嘅壽星要食泰國嘢,又去咗地道啲、但好好食嘅三妹嘜。柚子沙律好好食呀啲柚子😍又甜又爽口!沙律汁少少酸酸辣辣咁,好開胃!蒜蓉包口感、味道同以前一樣冇變!👍🏼黃咖喱雞我諗我係鍾意食黃咖喱多啲!咖喱又香又惹味!入面嘅雞肉味道正常!馬拉盞炒椰菜苗夠鑊氣~我就好鍾意啦😛串燒豬牛雞一樣係正~燒得又靚又好食😂泰式炒金邊粉正常水準!少許偏酸~想睇我最新最快食評請Follow IG: f.nbreak
六月好多朋友生日~
今餐嘅壽星要食泰國嘢,又去咗地道啲、但好好食嘅三妹嘜。

柚子沙律
好好食呀啲柚子😍又甜又爽口!沙律汁少少酸酸辣辣咁,好開胃!

蒜蓉包
口感、味道同以前一樣冇變!👍🏼

黃咖喱雞
我諗我係鍾意食黃咖喱多啲!
咖喱又香又惹味!入面嘅雞肉味道正常!

馬拉盞炒椰菜苗
夠鑊氣~我就好鍾意啦😛

一樣係正~燒得又靚又好食😂

泰式炒金邊粉
正常水準!少許偏酸~

想睇我最新最快食評請Follow IG: f.nbreak
馬拉盞椰菜苗
2022-06-15
馬拉盞椰菜苗
2021-12-06 604 瀏覽
望落平凡的泰式小店,但食物有驚喜。特別對比前排去海港城間泰國餐廳,三妹嘜性價比簡直完勝!價錢平,味道好,份量足!泰式炒金邊粉 是我到泰國餐廳必點的主食,這是我近期食過最好味的Pad Thai,蝦幾大隻,村料多,金邊粉口感適中,唔會太濕或太乾。泰式雜菜煲 其實係雜菜粉絲煲,好多料,食得出泰式香料味,無平時食開中式雜菜煲咁清。燒豬頸肉沙律 唔知點解呢個沙律係最遲上菜,但呢個沙律最有驚喜!好多豬頸肉,粗切青瓜,味道偏辣,的確幾開胃。單項價錢我唔記得左,但呢餐埋單$236,真係好抵食!

泰式雜菜煲

燒豬頸肉沙律

單項價錢我唔記得左,但呢餐埋單$236,真係好抵食!
泰式雜菜煲
燒豬頸肉沙律
2020-07-12 1609 瀏覽
早兩晚同朋友食飯, 兩條麻甩女好想食辣, 打邊爐又怕熱氣, 最後去左呢間食左n次都仲係覺得佢好好食嘅泰菜!餐廳位於佐敦, 名叫”三妹嘜”, 而真係由三姊妹泰國人主理, 所以味道非常正宗㗎👍🏼 特別依家想飛都飛唔到去泰國😭😭,一想食泰菜我90%都會去呢度支持下小店温馨提示:佢無靚靚裝潢,大排檔隊啤酒🍻格局 (怕污糟嘅港女可以👋🏻,留番啲位俾有需要嘅飢民啦🥶)...特別推介佢個乾咖哩(可以配魚/蝦/蟹/肉,但係一定一定一定要配佢個厚厚蒜蓉多士, 抆勻啲汁, 真係好正好正好正😛), 佢個生菜包同飛天通菜都好得㗎😍! 不過呢晚我地得兩個女仔, 真係叫唔到咁多野,最後叫左:1. 生蝦(其實佢隻隻蝦都好肥美,配埋個堅辣嘅汁, 飲啖泰啤🍺, 麻甩女幸福, 莫過於此...)2. 小食拼盤 (每樣兩件, 啱曬貪新鮮, 樣樣都試下嘅飲食男女; 值得一提, 我同朋友平時都麻麻地食魚, 但係個魚餅加入左香茅同其他泰式香料, 辟左陣魚腥味, 成功令我地食完一嚿又一嚿)3. 泰式鳳爪 (出色! 食唔到太辣可以叫佢少辣, 每次必食)4. 鹽燒烏頭 (都係re-order之選👍🏼 之前試過佢個明爐魚, 但係都係鍾情於

不過呢晚我地得兩個女仔, 真係叫唔到咁多野,最後叫左:
4. 鹽燒烏頭 (都係re-order之選👍🏼 之前試過佢個明爐魚, 但係都係鍾情於佢嘅鹽燒魚多啲)

計落都食左”三妹嘜”幾年, 真係食極都覺得佢嘅食物質素有保證同抵食, 叫到成枱食物飲品都係大概$200/人!

地址:
三妹嘜 (佐敦)
佐敦吳松街109號地下

P.S. 建議約多幾個朋友仔一齊去, 叫多幾樣野試下!
P.S. 餐廳只收現金,㩒定錢啊!
P.S. 唔係淨係九龍城先有好食泰菜㗎!
  • 生蝦
  • 泰式生蝦
  • 飛天通菜
2020-04-15 1107 瀏覽
無事前搵過食評,經過就是但入左黎。然後我去食完覺得好正,隔左幾日又再去食多一次,所以將兩晚既野食都一次過寫埋。MENU 上應有盡有,朋友同我都鍾意食青咖喱,兩次都有叫到第一次就咁食,第二次有叫埋蒜蓉包,不過個包唔襯咖哩,同埋個包偏貴,味道一般。不過,青咖哩本身就好好食辣度同埋椰奶味都配合得好正。串燒幾抵食,肉亦算大舊,味道一流,點埋汁相當惹味,肉質嫩口個菜炒得一般,有 d 太硬既感覺了。味道都幾辣,重香料味,個菜好新鮮菠蘿炒菜好正,份量足,用料幾好。食到底,括埋 d 菠蘿肉黎食,正呀泰式炒金邊粉,味道勁正,酸酸甜甜咁蝦亦都幾新鮮整體感覺非常正呀,有機會再黎食第三次價錢均真合理呀,兩個人加埋都係兩百鬆 d
無事前搵過食評,經過就是但入左黎。
然後我去食完覺得好正,
隔左幾日又再去食多一次,
所以將兩晚既野食都一次過寫埋。

MENU 上應有盡有,
朋友同我都鍾意食青咖喱,兩次都有叫到

第一次就咁食,第二次有叫埋蒜蓉包,
不過個包唔襯咖哩,同埋個包偏貴,味道一般。
不過,青咖哩本身就好好食

辣度同埋椰奶味都配合得好正。

串燒幾抵食,肉亦算大舊,味道一流,
點埋汁相當惹味,肉質嫩口

個菜炒得一般,有 d 太硬既感覺了。

味道都幾辣,重香料味,個菜好新鮮

菠蘿炒菜好正,份量足,用料幾好。
食到底,括埋 d 菠蘿肉黎食,正呀

泰式炒金邊粉,味道勁正,
酸酸甜甜咁

蝦亦都幾新鮮

整體感覺非常正呀,
有機會再黎食第三次

價錢均真合理呀,
兩個人加埋都係兩百鬆 d

2020-01-19 785 瀏覽
晚上加班去跟老闆同事去了佐敦 老闆極力推薦這餐廳 因為老闆是吃素的 所以這家餐廳他也喜歡吃總有他的價值存在。 來到就叫了泰式鳳爪 素春卷 泰式粉河 還有馬拉盞炒椰菜苗。 菜很快就上了 泰式鳳爪辣得來香 又不會辣過頭 馬拉盞炒椰菜苗好香 鑊氣夠。 素春卷點的甜甜的醬也很好吃 唯一美中不足的是叫了papaya 但沒有下單 不過大晚上確實是很好的選擇 因為東西真的不錯 值得推薦! 就算是吃素的人也很合適 工作或是玩樂晚了是一個不錯的選擇呢!!
  • 泰式炒椰菜苗
2019-10-28 638 瀏覽
咖哩汁完全無咖哩味,蟹無鮮味,原來發現係死蟹。之後食左個蟹蓋同蟹腳已經無再食,原本抱住期待的心情特登過來食,真的好失望... 已同老闆娘反應,佢話可能係隻蟹吾靚,吾會係死既.. 其實吾靚就吾可拎出來賣啦,仲要收$488對不對?其他食物還可以。哎!又少了一個食泰菜的好地方了
泰式咖哩炒蟹
  • 蒜蓉包
2019-10-08 670 瀏覽
日日都知九龍城係專食泰國菜,但係每到星期六日都排曬隊咁,間間都愈黎愈貴…今日發現廟街附近吳松街既抵食又好味既泰國菜!以後可以唔需要排咁耐隊食泰菜啦!餐廳由三位泰國姊妹開設,連廚師都係泰國,唔會唔正宗啦!食泰式咖哩一定要食那種濃稠的質地既,因為泰式咖哩再配上蒜蓉包就是會令人停唔到口。落單時,個姐姐話知濃稠的質地原來要用雞蛋煮個種咖哩。咁到底叫咩呢?係三妹嘜呢度佢地叫呢種為乾咖哩(唔知其他地方又會唔會係咁叫呢?)我地兩人今餐就叫左一份乾咖哩蝦、一份黃金魷魚、一份蒜蓉包。廚師煮呢份乾咖哩蝦好鬼細心嫁幫我地開曬邊,唔使用手慢慢折肉,一份乾咖哩蝦大約有四五隻大蝦,隻隻都大隻仲有蝦膏,真心正正正正。成碟汁就千其唔好浪費,一定要用曬黎食蒜蓉包😋😋😋至於個黃金魷魚,係我錯…呢味點都一定係大排檔會好味好多既,不過佢都唔算差嫁,份量都好多。

我地兩人今餐就叫左一份乾咖哩蝦、一份黃金魷魚、一份蒜蓉包。

黃金魷魚
乾咖哩蝦