2017-09-05 105 瀏覽
是日相約朋友到元朗食吓串燒聊聊天, 因為聽聞這間 "三品燒鳥專門店" 食物出品幾高, 又見糧頭就去試一試。 一入門口感覺裝修很有時尚品味, 和我去日本時的居酒屋十分相似。 門口酒櫃選擇亦很多, 店員十分熱情有禮安排入座。酒類款式多 價錢合理雖然開放式廚房, 但油煙不多啱曬好酒人士餐牌食物選擇亦非常多 花多眼亂都唔知食咩好, 就揀了一個$398 二人前套餐, 有兩個沙律 ,一份中華冷麵, 四隻吉列炸蠔 和6串廚師推介串燒。吉列炸蠔 很新鮮蠔味濃紫蘇葉雞肉棒好特別,雞肉嫩滑配合紫蘇葉的香味非常匹配鹽燒雞翼 香脆嫩滑l另外散叫了一份牛脷, 牛味濃郁有咀勁。到居酒屋 點可以唔買啲酒飲, 店員推介了一款手工啤酒, 個人覺得非常好飲 ,我是第一次飲手工啤酒的, 麥味濃, 清新易入口。最後叫了免治雞肉棒和明太子燒飯糰, 這個是店員熱情推介 ,是來這裡必食的。 先將雞蛋和醬汁攪勻,再釀雞肉棒來吃, 口感非常嫩滑, 吃完雞肉棒後的醬汁用嚟伴飯糰吃 燒飯糰外皮脆卜卜明太子很鮮味伴甜甜的醬汁吃,正!

酒類款式多 價錢合理

雖然開放式廚房, 但油煙不多

啱曬好酒人士

吉列炸蠔 很新鮮蠔味濃

紫蘇葉雞肉棒好特別,雞肉嫩滑配合紫蘇葉的香味非常匹配

鹽燒雞翼 香脆嫩滑

l
另外散叫了一份牛脷, 牛味濃郁有咀勁。

燒飯糰外皮脆卜卜明太子很鮮味伴甜甜的醬汁吃,正!

2017-09-04
  • 免治雞肉棒
諗翻起,大概都有大半年無去過日本了,突然好想好想食日本風味既串燒加飲翻杯嚟迎接一星期既來臨。經友人介紹下,竟然喺元朗有一間日本味濃厚的居酒屋店內酒類繁多,日本居酒屋內見到既酒都有。不過今日心血來潮都係想飲生啤。喺店員親切的介紹下,同揀左生啤飲。串燒配啤酒,仲有更好的配搭嘛?啤酒新鮮,喺我5鐘意好苦澀的酒中,suntory premium Malts 喺不得了既第1樣係,牛舌,我本身係5食牛舌既,因為外面試過,總係覺得好怪,但食左依間既一啖,店內廚師用鹽同胡椒調味下,竟然食出另一種感覺,原來我係食到牛舌嫁!有肉汁,彈牙,好食呢個係店員特別推介的,根據店員的說法,此粟米係喺北海道運來的,分生同燒,店員建議食咗生先,勁甜,係好甜,同香港同平時食既粟米係2回事再食燒既,仲甜,Hao shi 自制雞肉棒,店員教我們要先打散雞蛋,再mix 落醬汁,此醬汁可以為如下的串燒,令味道更上一層樓!雞肉結實,醬汁特別,如店員所說的,可用嚟點其他食物。秋刀魚,season 食物,店內燒得剛剛好,見食到得翻條骨,就知好5好食了。大推五花腩,加上蔥花後,味道野味,令人食指大動雞皮都不錯哦,本人平常食不吃雞皮的,因
經友人介紹下,竟然喺元朗有一間日本味濃厚的居酒屋

喺店員親切的介紹下,同
揀左生啤飲。串燒配啤酒,仲有更好的配搭嘛?

生啤

牛舌

北海道白粟米

再食燒既,仲甜,Hao shi

免治雞肉棒

雞肉結實,醬汁特別,如店員所說的,可用嚟點其他食物。
秋刀魚

秋刀魚,season 食物,店內燒得剛剛好,見
食到得翻條骨,就知好5好食了。
大推五花腩,加上蔥花後,味道野味,令人食指大動
雞皮都不錯哦,本人平常食不吃雞皮的,因為頭幾串串燒俾我想像中要好,所以都try try , 店家燒得脆口,不油

汁燒曼魚

又點會少得曼魚同雞翼呢,曼魚燒得剛剛好,肉質肥美甘甜

年糕

燒年糕,好in un , QQ的,點埋雞肉棒的汁,正

牛肋肉

牛肉好juicy, 好新鮮,鹽同胡椒落得剛剛好, 不會喧賓奪主

總括而言,要喺香港揾到咁地道既日本居酒加串燒係好困難的,店內雖不大,但見店員友善的態度,大廚喺吧台和人客打成一片,不禁回想日本的居酒屋,鍾意這種style 既朋友,不妨一試囉
2017-08-29
秋刀魚
汁燒曼魚
年糕
2017-08-24 117 瀏覽
是日住在元朗的好朋友生日我呢個九龍人 專登到元朗為佢慶生我印像中,元朗出名日本餐廳但因為朋友朋友喜歡食串燒我就上網找了這家看上去還不錯的日式串燒店幫朋友慶生三品 燒鳥專門店位於教育路,好近B仔地點好方便我們於7:30到達幸好有訂座我地就平時 食日本野有omakase估唔到連串燒都有分別有$280、$480及$680但今次我地就無試,就咁散叫先來個芥辣八爪魚味道剛剛好不錯燒年糕'In''Un' 既年糕配上紫菜香口好食而我哋就帶咗一個鰻魚套餐套餐中送上串燒一串及味增湯一碗鰻魚燒得火候適中配上鮮味嘅鰻魚汁非常惹味雞肉捧雞肉棒沾上特製醬油及雞蛋估唔到另有一番風味燒蠔配上特製嘅醬汁唔會影響蠔本身嘅鮮味蠔本身又肥美大隻大力推薦燒墨魚肉質彈口確實一流
是日住在元朗的好朋友生日
我呢個九龍人 專登到元朗為佢慶生

我印像中,元朗出名日本餐廳
但因為朋友朋友喜歡食串燒
我就上網找了這家看上去還不錯的日式串燒店幫朋友慶生

三品 燒鳥專門店位於教育路,好近B仔
地點好方便

我們於7:30到達
幸好有訂座我地就

平時 食日本野有omakase
估唔到連串燒都有
分別有$280、$480及$680
但今次我地就無試,就咁散叫

先來個芥辣八爪魚

大力推薦

燒墨魚
肉質彈口
確實一流
日本美食文化 係香港發展甘耐無論壽司 拉麵 居酒屋 都可以話總有一間係左近食過連鎖經營既壽司 拉麵 甜品日本新進 高級Fusion 菜 今次黎到呢間係新界 元朗既 三品 燒鳥 可以話係一間有自己獨特風格既餐廳 餐廳內 門口位置已經有滿滿既日本酒櫃 大家應該對日本既嚮 十四代等有名既酒 唔陌生 連餐廳內既 裝橫 都有酒既招紙 作為佈置前菜有牛舌同蘿蔔蓉 清新 而且入口即溶 而且唔會係平時街外食到前菜既啖啖味精 飲品方面 白桃味既波子汽水 另外仲有葡萄原味等其他口味選擇日式牛油果沙律牛油果方面 絕對落足料 並唔會只係敷衍比幾塊 而且用上嘅沙律菜非常新鮮爽口 大讚 主菜方面最值得欣賞係牛肋肉 雖然價錢比較高但絕對值得encore 呢度所有串燒都係即叫即燒 牛肋肉入口即溶 只係用上簡單嘅調味料少少鹽 已經完全帶出牛嘅香味 肉汁鮮嫩另外一款串燒牛舌 旁邊位置燒到脆脆地 中間位置非常juicy 而且非常厚身 口感滿足 中間位置 八成熟 牛舌迷大愛餐廳主打雞肉棒棒 店員細心解釋 先要將醬汁同蛋黃打勻再配上用雞肉同軟骨打成既雞肉棒棒 果然 非常適合 啖啖雞肉同時因爲有軟骨內涵 口感十足細緻最後要
日本美食文化 係香港發展甘耐

而且用上嘅沙律菜非常新鮮爽口 大讚

餐廳主打雞肉棒棒
店員細心解釋 先要將醬汁同蛋黃打勻

最後要 大讚既係燒雞皮 最初認為燒雞皮會好多油
界外好多地方食落去會啖啖油 但最驚喜既係 雞皮上菜既 我並唔係即刻食 之後 竟然唔單止非常香脆 而且完全冇平時認為雞皮啖啖油既口感 非常出色

非常滿意嘅一餐

2017-08-18 2470 瀏覽
「此地一為別,孤蓬萬里征」好朋友離開香港,長居外國生活,臨別秋波,特意找一間居酒屋,聊一個晚上吧!聽說主廚入行二十年,於日本人開設的燒鳥店「錦」工作廿年,傳承日本師傅手藝,每一串串燒都高水準出品店員細心會問客人不吃食物,亦會推介季節限定,原來供應商每星期發貨三次,保證食物新鮮入到餐廳開放式廚房,最神奇沒有一點油煙,而且裝修時尚,bar枱更可邊吃邊跟師傅聊天,師傅不但燒出高水準串燒,更不時跟客人有講有笑,帶動氣氛,成為餐廳靈魂Omakase 廚師發辦 $480喜歡 Omakase 隱藏菜單,廚師不時有新驚喜,更有a la cert menu沒有菜式,分三等級,分別$280、$480包一款海鮮、$680包兩款海鮮。今次試中價Omakase$480。如果客人不吃食物可以特別request,師父會轉其他串燒,客人不怕驚喜變驚嚇。而8串的串燒慢慢上枱,最適合邊聊邊等。Omakase包前菜南瓜沙律醬煮牛舌蘿蔔蓉北海道帶子用上加大碼帶子,加高湯燒,燒到八成熟,帶子嫩滑鮮甜,再放上蟹入更鮮味燒五花腩肥瘦均勻,咬落脂香肉嫩雞肉棒棒店內必食招牌,雞肉碎製成棒形再燒,燒雞肉棒沾上醬油同蛋,香口野味。煙肉日本

Omakase 廚師發辦 $480

Omakase包前菜
南瓜沙律
醬煮牛舌
蘿蔔蓉

北海道帶子

燒五花腩
肥瘦均勻,咬落脂香肉嫩

雞肉棒棒

煙肉日本蠔卷
煙肉捲日本廣島蠔燒,廣島蠔重蠔味帶煙肉油同咸香,配搭新鮮

燒海鰻
海鰻肉質鮮嫩,皮燒得香脆

燒飯團
飯團外層燒得香脆,內有梅香味

北海道白粟米 $120
所謂不時不吃,店員介紹北海道白粟,來自北海道,白粟米很少見,粟米於七月至九月北海道出產,喜歡吃粟米,不可錯過。可以粟米兩食,可生吃很清甜沒有渣及燒粟米。生吃很清甜沒有渣,燒粟米味道更濃縮更甜。

居酒屋不可缺少美酒,美食當然配美酒,選擇多,最怕你喝不多

Menu

食了一間好高質素嘅串燒用料非常新鮮 串燒火候掌握得好好服務又細心 超滿足!首先我地點左一個二人前套餐呢個價錢非常親民 只是$398就算只叫呢個餐都非常夠飽 份量幾多!前菜有蘿蔔蓉同小黃瓜我覺得可以留返響一路食串燒之間食可以用來清新下個口另外因為三周年每人送一杯sake之後就係一個好醒胃嘅沙律啲沙律菜好新鮮 個汁酸酸的 好開胃跟住就係一個雞扒中華冷面個拉麵真係超香! 超有蛋味 質地軟硬適中雞扒外脆內軟 啲配料一絲不苟 切得好幼細連埋啲拉麵一齊食好配芝麻醬係分開比嘅自己鍾意落幾多 可以按照個人喜好之後就係吉列豬扒 份量超大因為本來想食天婦羅,但因為冇虾(店員話因當日材料唔靚所以冇入貨)我想食炸嘢 所以餐呢個就叫左吉列豬扒真係不負我所望 師傅炸功非常出色咬落去非常酥脆 皮不厚不薄 剛剛好豬扒好厚身,但係炸完都非常鬆軟,掌握得好好,食落仲好有肉汁,好勁跟住個餐會有三款(6串)串燒都係廚師當日即時發板因為我哋都想叫其他串燒 唔想重複所以問咗店員 話主要會係雞串雞軟骨、雞翼、紫蘇葉雞肉棒店員話啲雞係新界本地雞 用料真係好講究 令人放心除咗呢個餐之外我哋仲叫咗好多其他串燒食下食下太好味 食到超飽以下
食了一間好高質素嘅串燒
用料非常新鮮 串燒火候掌握得好好
服務又細心 超滿足!

首先我地點左一個二人前套餐
呢個價錢非常親民 只是$398
就算只叫呢個餐都非常夠飽 份量幾多!

前菜有蘿蔔蓉同小黃瓜

雞扒外脆內軟 啲配料一絲不苟 切得好幼細
連埋啲拉麵一齊食好配
芝麻醬係分開比嘅自己鍾意落幾多 可以按照個人喜好

之後就係吉列豬扒 份量超大
因為本來想食天婦羅,但因為冇虾
(店員話因當日材料唔靚所以冇入貨)
我想食炸嘢 所以餐呢個就叫左吉列豬扒
真係不負我所望 師傅炸功非常出色
咬落去非常酥脆 皮不厚不薄 剛剛好

跟住個餐會有三款(6串)串燒
都係廚師當日即時發板
因為我哋都想叫其他串燒 唔想重複
所以問咗店員 話主要會係雞串

雞軟骨、雞翼、紫蘇葉雞肉棒
店員話啲雞係新界本地雞
用料真係好講究 令人放心

除咗呢個餐之外我哋仲叫咗好多其他串燒
食下食下太好味 食到超飽

以下係小妹推介的必試之選

五花腩
一食落口真係好似以前嗰度卡通片咁好味到飛上天
香脆得來又多肉汁
話係五花腩好多人怕肥,但食落口真係一啲都唔油膩,又食到嗰種油香

一咬落去超多肉汁!超鮮甜牛味
超鬆軟!完全唔會有筋唔會起榨
好食到一串唔夠喉,一食完立即再encore

日本燒蠔
用咗啲日本醬汁來煮 有啲味增嘅味道
食落去好滑好肥美 好鮮甜嘅蠔味
睇得出 亦都食得出精緻

秘製雞肉棒棒
係一啲免治雞肉捲成嘅
最特別就係個汁,有一隻生雞蛋響裏面撈勻點來食
話明秘製,我都講唔出咩味
總之就係好味!!
好味到我哋為左呢個汁,又嗌多一個燒飯團點呢個汁來食 超級正

至於飲品方面
其實佢好多手工啤酒
而且仲做緊啤酒節 非常之適合朋友一齊來
飲下酒 食下串燒 坐下傾計
但因為我哋一個要揸車,一個睇緊中醫
所以只係飲咗一杯生啤
另外就飲咗兩支日本汽水
2017-08-10
2017-07-19 1849 瀏覽
日式串燒一向都係小弟去食日本野必叫既小食之一,今日同埋小胖女去左元朗尋找呢間做日式串燒好出名既餐廳,餐廳位置係教育路,一條成街都係野食既地段,好易搵到,黎到時仲未係晚餐時間,所以一去到就有得坐,安排左我地坐bar枱,正正可以望到師傅煮野食既技術由於係燒鳥專門店,餐牌上好多野食都係雞肉為主,我地散叫左好多味串燒,雞翼,雞肉捧捧,雞皮,其中雞肉捧捧係餐廳既推介菜式,撈埋生蛋黎食,火喉十足,食到咁上下,小胖女就話要試下佢地既手工啤酒,試左呢隻常陸野貓頭鷹小胖女話味道清淡,送串燒岩岩好其他仲有叫到有大大隻羊架啦,牛肋肉,燒帶子,燒蠔同栗米,燒蠔亦都好出色,仲係勁多汁勁鮮味食得出師傅既手勢係處理火喉同咸啖都好到位,同埋樣樣野食即叫即燒,唔會整定,十分有heart店員服務亦都一流,不停會幫客人換碟同主動加茶,十分滿意
好出名既餐廳
,餐廳位置係教育路,一條成街都係野食既地段,好易搵到,

其中雞肉捧捧係餐廳既推介菜式,撈埋生蛋黎食,火喉十足,

店員服務亦都一流,不停會幫客人換碟同主動加茶,十分滿意

2017-05-29
5 分鐘 (堂食)
  • 雞肉棒棒
  • 燒雞皮
2017-07-02 213 瀏覽
琴晚去元朗搵朋友飲啤酒吹水,人生路不熟梗係叫佢帶路啦,佢帶咗我一間好有日本居酒屋風格嘅燒烤食店!一入到門口就見到個酒櫃,裏面好多款嘅日本清酒、手工啤酒,跟住個店員話比我哋知原來有啤酒節,單月嘅月份逢星期一、三、五、日,雙月嘅月份逢星二、四、六,所有嘅啤酒都做緊優惠,梗係要同朋友啤啤佢我哋叫咗個日式蒲燒鰻魚定食share食,鰻魚真係好食!燒到個皮脆,而且鰻魚食落亦都唔會有骨.醬汁都好香濃秘製雞肉棒棒我哋每人都叫咗一份,佢係用秘製嘅醬汁跟住撈埋一個生嘅蛋,食之前將隻蛋攪勻,跟住就撈埋嗰個雞肉棒食個秘製醬汁一流嘅跟住就叫左一串燒五花腩肉,半肥瘦、肉質好均勻 點左一串燒牛脷,牛脷有好香牛肉味,食起上嚟唔會太韌,生熟啱啱好日本燒蠔落咗特製嘅汁去燒,一定要一啖連埋蠔殻邊嘅汁一齊食,食落口唔會太熱,暖暖地,成隻擺落口真係好肥美好甜兩個人就喺呢度吹下水飲下啤酒食下野咁就過左兩個鐘,而呢度嘅侍應亦好有耐性講解比我地聽每一種食物嘅特性
我哋叫咗個日式蒲燒鰻魚定食share食,鰻魚真係好食!
燒到個皮脆,而且鰻魚食落亦都唔會有骨.醬汁都好香濃
個秘製醬汁一流嘅
跟住就叫左一串燒五花腩肉,半肥瘦、
肉質好均勻
2017-05-30
2017-06-29 85 瀏覽
三品這是我的第一次到來所以我點了店家的招牌三味串燒雞定食裏頭有雞肉蔥夠香但不夠滑一骨雞翼雞皮燒得香脆但肉有點乾雞肉棒棒是用免治雞肉做成的有丁點兒軟骨的口感還帶有肉汁另外還點了吉列豬扒定食豬扒夠厚身吉列也炸得夠酥脆入口還是鬆軟帶肉汁的煙肉日本蠔卷燒得焦香蠔肉juicy鮮美煙肉番茄卷沒驚喜反而雞肉釀冬菇我挺喜歡的滿滿的免治雞肉鋪滿了整顆冬菇咬下去不會乾巴巴的味道超級配合店內還有多款酒類飲品可供選擇下一次會選擇晚上到來邊品嚐美食邊喝啤酒
三品
店內還有多款酒類飲品可供選擇
下一次會選擇晚上到來
邊品嚐美食邊喝啤酒
2017-06-24 981 瀏覽
臨近父親節,想帶老爸吃餐好的,老爸已七旬,但仍很健康精靈,也不挑食,對食物接受能力高,什麼也可,可能遺傳到他這一點特質,我也是不挑,只要好吃,什麼也行,也想試。帶老爸來吃日本串燒,還是第一次,老爸很少去旅行,想讓他感受一下日本的美食。店子沒有令我失望,很有日本居酒屋感覺,坐得舒服,和服務員感覺好親近,還有吧枱位置,一個人來享受美食也不尷尬,我欣賞!每人送上前菜蘿蔔蓉和螺肉,蘿蔔蓉好清香,店員提示可留待稍後與串燒一起吃,可是串燒來到時,我完全被吸引了,忘了蘿蔔蓉的存在。而螺肉不像坊間平價小食店那些,它有鮮味且不過鹹,加上蘿蔔和青瓜,這小食喚醒了味蕾。日本毛豆$38最近喜歡上日本毛豆,它有高纖,又有清新豆味,有時街巿也見賣這種毛豆,但這日本的確是較優質,粒粒飽滿,灼完再灑上鹽,用來送酒不錯,我們沒喝酒的,其實吃無鹽版也可以。老爸說沒吃過這種豆,卻一吃喜歡,不停口,之後也會買來吃。雞肉棒棒$38雞肉棒燒得剛好,外層帶脆,內裡是混合雞肉和軟骨組成,肉汁豐富,口感細緻,蛋黃是要打勻和醬汁攪拌在一起,味道鹹甜平衡帶蛋黃香,店員提示不只這道菜可用,剩下的也可蘸其他串燒或飯團呢。粟米$28有驚喜的粟米

每人送上前菜
蘿蔔蓉和

日本毛豆$38

雞肉棒棒$38

粟米$28
有驚喜的粟米,非一般本地粟,相信來自日本,一點也不黏牙,它很爽,粒粒薄脆易咬,輕輕爆破出清甜的汁,令我想起日本的生吃白粟米,有相似的感覺。

雞粥$58
很是濃稠的粥,也是驚喜的一道,原本我不愛太稠的粥,吃一口卻停不下來,那種鮮味是真材實料才做到的,米飯該用上珍珠米,香甜之餘飯粒飽滿,每一口粥都吃到幾款材料,包括冬菇、紅蘿蔔、雞粒等,口感豐富,這粥真令人回味!

鰻魚$68
鰻魚厚薄適中,醬汁味道香甜,卻仍品嚐到鰻魚的魚香滋味,其肉質嫩滑魚油豐富,滋味到人好像在雲端中飄浮,人間美味大概如此。

牛肋肉$48
我最喜歡這種細細粒的肉,精選的小巧已夠,粗糙的給我特大牛扒也不想吃,這牛肋肉絕對令人一試難忘,燒到半熟,火喉控制得好,肉汁豐富到流出碟上,但內裡仍有好多,真神奇,肉嫩得很,同時牛香濃郁,這是難得的。

味醂魚干$58
很多餐廳有這道菜式,做得好吃的不多,這間的味醂魚干可列在三甲,切得大小厚薄適中,內裡夠濕潤,一點都不乾,甜香惹味,蘸上沙律醬,又有另一種感覺。

牛脷$28
黑椒味突出,口感較有嚼勁,不是想像中牛舌的爽口。
雞肉蔥$28
在這裡吃有雞的料理,全都不錯,雞肉都嫩滑,有雞味,燒烤不會過火,外香內軟又多汁,大蔥清爽,但只得一件蔥。
這裡食物食材新鮮優質,雖然由年輕師傅烹調製作,手藝卻出奇的好,每道菜精緻又美味,令我和老爸都吃得開心滿意,雖然這有喝酒的客人,環境也不會嘈,可以跟老爸聊聊天,服務同樣好,主動為我們講解各樣東西,照顧周到,想不到元朗都有這麼出色的串燒店。
慶祝紀念
父親節
  • 雞肉棒棒
  • 雞粥
  • 鰻魚
  • 粟米
  • 味醂魚干
2017-06-22 1096 瀏覽
元朗真係一個美食既天堂 淨係日本料理已經一街都係 而今次就特別小小 試左一間正宗日式串燒專門店無book位既我地被安排坐左係bar枱位置 正好可以即席欣賞廚師們既手藝睇Menu上既簡介 首席大廚係前米芝蓮餐廳大廚 睇見佢下廚時認真同自信滿滿既笑容 令我對食物多加了一份期待感席前小食係厚厚既牛舌同清新既白蘿蔔蓉呢度既酒類繁多 無論日本清酒,梅酒,生啤,抑或手工啤都樣樣有齊 而我就揀左一款味道較清同易入口既日本手工啤酒呢度所有串燒都係即叫即燒 火喉控制得好好由於餐廳主打燒鳥(雞) 我地當然唔執輸 叫左好幾款雞料理最簡單既燒雞翼已經知道大廚既功架 香脆肉嫩而初嚐既腐皮雞肉同燒雞皮 無論味道同口感都非常有驚喜呢款雞肉棒棒更幾乎係每枱都會點既菜式配埋特制既醬汁非常美味除左燒鳥(雞) 呢度既燒海鮮都有一手食材新鮮 燒後仍保持原汁原味Oishidesu!!另外既其他串燒 例如牛肋肉, 粟米, 煙肉燒蠔等都係水準之上 不得不提 餐廳職員既服務態度非常有善 又不停主動refill熱茶 加晒分

席前小食係厚厚既牛舌同清新既白蘿蔔蓉

呢款雞肉棒棒更幾乎係每枱都會點既菜式
配埋特制既醬汁非常美味

除左燒鳥(雞) 呢度既燒海鮮都有一手
食材新鮮 燒後仍保持原汁原味
Oishidesu!!

• 腐皮雞肉
  • 牛肋肉
  • 燒元貝
2017-06-17 123 瀏覽
朋友話有感情煩惱,想搵個地方食嘢傾下計,無黎教育路一排,原來呢邊開左間新嘅日本料理,見有位我地就入去啦。坐低就有前菜食,我地邊食邊飲綠茶,螺肉青瓜小食好好味,食得出用心整,我地order左啲嘢食,就入正題傾計啦,原來不懂撒嬌的女仔朋友同套電視劇主角一樣,都遇上唔想結婚嘅男友,唔知放棄好定等佢好。日式蟹籽沙律$58: 元朗食過唔少蟹籽沙律,但呢間最好食,蟹柳有鮮味,唔會雪到淡戊戊,青瓜爽口,沙律醬份量剛好,唔會太多,蟹籽唔腥,口感幾好。雞肉釀冬菇$38: 想食冬菇又唔想咁單調,一於要釀冬菇啦,一啖咬落去,冬菇又軟又多汁,雞肉鮮味,仲有少少似熟左蟹子的東西,配搭有心思。南瓜$28: 相信係日本南瓜,細密而又香甜,連皮都食得,簡單咁燒加少少木魚絲已夠好食,唔需要額外調味。燒鯖魚定食$138: 呢個定食有成條燒魚、麵豉湯、飯,仲有一串串燒,真係好抵食呢!不過串燒無得揀,送左個雞軟骨串燒比我,我就麻麻地。鯖魚燒到好好,皮脆肉嫩,唔容易架,鯖魚嘅魚味又好濃,魚肉密度高,唔好睇少佢,幾飽肚架。定食包埋一大碗飯同麵豉湯,麵豉湯係自家製,有鮮味唔死鹹,飯係日本珍珠米,特別香甜,煮得較軟身。日本燒蠔$78

日本燒蠔$78: 隻碟灑上鹽花,好似雪花咁靚,燒蠔配上紫色食用花裝飾,女仔見到都喜歡,邊個話男仔先啱食蠔?呢隻蠔帶子位已經起左,只要慢慢從邊位滑佢落口就得,蠔肉爽滑而味濃。

一骨雞翼$28: 將雞翼打開來燒,燒得更好,食得更方便,雞肉出奇地滑,又多汁,皮脆,留意店名係燒鳥專門店,黎食雞翼梗無錯啦!

煙肉日本蠔卷$48: 最後係頗濃味鹹香嘅選澤,蠔同煙肉各有其霸道味道,但都幾夾喎,兩者間蠔味win左,濃得黎帶啲海洋味。

同朋友傾左成晚,其實無咩結論,不過大家傾下講下舒發下,個人開心啲唔駛屈住屈住。估唔到我地盲中中又食到間幾正嘅餐廳,下次都要揀返呢度。
2017-06-08 78 瀏覽
屋酒屋係嘆返杯,吹下水,食下串燒嘅好地方朋友介紹,三品燒鳥是一個很好的地方酒櫃有很多不同款式嘅日本酒呀生啤,麥味濃,清純星期一至四用Facebook Like & share $120/3杯價錢很抵喎燒豬腩肉,甘香得很煙肉日本蠔卷,煙肉燒得香,又令鎖緊蠔的肉汁黑椒燒雞腎,惹味燒鰻魚,冇得輸,好味到冇朋友皮燒得煙煙韌韌,鰻魚汁恰到好處食完要立刻再Encore 燒大䓤,又香又甜燒雞心都有燒鵪𪂹蛋又有,款式真是多得很呢免治雞肉棒,把蛋黃和醬汁混合一起,每一口都醮是最好吃的(侍應提示),手打的雞肉嫩滑無比,味道很夾原來雜誌都有介紹過見吧檯廚師跟客人有傾有講,氣氛很好本想吃這裡自家制的柚紫雪花凍作甜品,點知原來要早一日訂先有得食只好下次才試走的時候,開始有人要等位喇,下次嚟都係Book 定位穩陣啲
屋酒屋係嘆返杯,吹下水,食下串燒嘅好地方

朋友介紹,三品燒鳥是一個很好的地方

酒櫃有很多不同款式嘅日本酒呀

生啤,麥味濃,清純

價錢很抵喎

燒豬腩肉,甘香得很

煙肉日本蠔卷,煙肉燒得香,又令鎖緊蠔的肉汁

黑椒燒雞腎,惹味

燒鰻魚,冇得輸,好味到冇朋友
皮燒得煙煙韌韌,鰻魚汁恰到好處
食完要立刻再Encore

燒大䓤,又香又甜

燒雞心都有

燒鵪𪂹蛋又有,款式真是多得很呢

),手打的雞肉嫩滑無比,味道很夾

原來雜誌都有介紹過

見吧檯廚師跟客人有傾有講,氣氛很好

只好下次才試

走的時候,開始有人要等位喇,下次嚟都係Book 定位穩陣啲
2017-06-05
  • 燒鰻魚
  • 免治雞肉棒
2017-06-07 456 瀏覽
至上次去完札幌回來,好像中了居酒屋毒一樣,總心思思想去食搵返間多好評嘅先三品,好有日本Feel 呢設有bar 檯,可以和廚師近距離傾下計看著他們即做的串燒,感覺特別原來雜誌都有介紹過,款式多,性價比高,價錢適中,豐儉由人,簡簡單單食個定食都吾錯,但我都係選擇串燒餐牌很精緻,看見食指大動,立刻就落Order 啦食串燒前都食客沙律先,牛油果沙律,牛油果砌到好似隻碟咁,盛著新鮮的沙律菜,啖啖爽口醒胃燒明太子,燒得好香,但仍保持中心的肉汁,少少辣,更帶出明太子的香味煙肉金菇卷,煙肉甘香,金菇爽脆,夾燒日本南瓜,南瓜好甜,鋪上木魚絲,跳下跳下咁,感觀跟味覺都一流煙肉蘆筍,肉包著蔬菜一起食,真的很好,既減低肉味的咸度,不至有膩的感覺,可以食多幾串添咖燒新鮮鱔,皮脆肉嫩,起鱔真的很新鮮,食完立刻再Encore, 實在太好味喇燒牛脷係串燒必食嘅呢!牛味香濃,咬落肉汁依然豐富,燒的時間控制得好呢雞皮蒜頭,估吾到嘅口感,雞皮燒的香脆,蒜頭腍香,惹味食串燒當然少不免嘆返杯,好多不同嘅日本酒,手工啤和生啤,價錢比一般餐廳平,今日食得開懷,飲得暢快香港都有如此水準的居酒屋要一提這裡的侍應,服務態度很好呀
至上次去完札幌回來,好像中了居酒屋毒一樣,總心思思想去食

搵返間多好評嘅先

三品,好有日本Feel 呢

設有bar 檯,可以和廚師近距離傾下計

看著他們即做的串燒,感覺特別

原來雜誌都有介紹過,款式多,性價比高,

餐牌很精緻,看見食指大動,立刻就落
Order 啦

煙肉金菇卷,煙肉甘香,金菇爽脆,夾

燒新鮮鱔,皮脆肉嫩,起

鱔真的很新鮮,食完立刻再Encore, 實在太好味喇

雞皮蒜頭,估吾到嘅口感,雞皮燒的香脆,蒜頭腍香,惹味

香港都有如此水準的居酒屋

要一提這裡的侍應,服務態度很好呀
2017-06-05
  • 雞皮蒜頭
  • 燒鱔
  • 燒牛舌
2017-06-05 72 瀏覽
日本番來無耐既我,繼續尋找日本菜式,企圖延續我既日本之旅今次同朋友來到呢間新開既食肆,由於已經過咗晚飯時間,店內只有一枱客人,坐响吧枱前,感覺似係老闆既朋友,聽到佢哋傾吓近況,講吓外遊既食物,就好似日本居酒屋老闆同客人交談咁言歸正傳,晚飯有二人套餐,但份量好似幾多怕食唔哂,所以選擇散叫,我同朋友叫咗一個粥加串燒同小食,落單時店員有告知邊樣係店家推介先來既係沙律,串燒既上菜方式頗特別,唔係一次過送上,而係逐串送上,我估係因為燒既時間有唔同,所以上碟時間有分別,串燒送上來時都係熱辣辣,值得加分再來既係店主推介既炸尤魚蘇,朋友大讚好食,個人認為一般,上菜時仲發生小插曲,店員放低個碟時唔覺意將原本堆高既尤魚蘇整跌咗响枱面,當佢企圖放番好時,再整跌多d,我同朋友見佢已經不知所措,朋友就講咗句枱面既唔要㗎喇,不過其實本人都幾肉赤,因為本來份量唔係大,都跌咗三份一/四份一出來之後有朋友食既蠔,朋友食咗兩款蠔,似乎對呢度既蠔評價都唔錯而最後就係粥,份量唔多,但非常足料晚餐埋單$500,呢區來講都有d貴,希望下次上餐技巧會好d有機會會再來試吓午餐
日本番來無耐既我,繼續尋找日本菜式,企圖延續我既日本之旅

之後有朋友食既蠔,朋友食咗兩款蠔,似乎對呢度既蠔評價都唔錯

而最後就係粥,份量唔多,但非常足料

晚餐埋單$500,呢區來講都有d貴,希望下次上餐技巧會好d

有機會會再來試吓午餐