2019-06-20 2324 瀏覽
三一餃子📍中環利源西街7號地舖Kay gor 今日放假同阿媽過左海行下街食完Tea 當然就係食正餐啦行開中環當然又係試下食中環出色小店啦基本三一套餐組合:A為餃子,B為主食,C為小碟A+B 或 A+C $56 A+A $68A+B+C $68大阪餃子燒(栗米)👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻應該算係Fusion 菜式,餃子做底,餃子都煎得香脆上面再加上木魚,配上大量紫菜沙律醬便成了大阪餃子燒帶著日本新風味的食法關東煮👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻味道濃,而且配料足蘿蔔煮得軟身入味,味道唔錯煎蛋係心型,仲有其他如魚蛋,片頭等份量合適,每樣都可以試到鰹魚昆布湯烏冬👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻烏冬超級彈牙而且大大碗的,加左辣好入味炸蠔👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻大隻生蠔都好出色,即叫即炸小店簡約裝修,貓碗好可愛桌椅擺放得整齊,感覺舒適Kay Gor 推介 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻備注👍🏻5粒代表最推介
三一餃子
📍中環利源西街7號地舖

Kay gor 今日放假同阿媽過左海行下街
食完Tea 當然就係食正餐啦
行開中環當然又係試下食中環出色小店啦

基本三一套餐組合:
A為餃子,B為主食,C為小碟
A+B 或 A+C $56
A+A $68
A+B+C $68

大阪餃子燒(栗米)👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
應該算係Fusion 菜式,餃子做底,餃子都煎得香脆
上面再加上木魚,配上大量紫菜沙律醬便成了大阪餃子燒
帶著日本新風味的食法

關東煮👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
味道濃,而且配料足
蘿蔔煮得軟身入味,味道唔錯
煎蛋係心型,仲有其他如魚蛋,片頭等
份量合適,每樣都可以試到

鰹魚昆布湯烏冬👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
烏冬超級彈牙
而且大大碗的,加左辣好入味

炸蠔👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
大隻生蠔都好出色,即叫即炸

小店簡約裝修,貓碗好可愛桌椅擺放得整齊,感覺舒適

Kay Gor 推介 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
備注👍🏻5粒代表最推介
  • 炸生蠔
  • 大阪餃子燒
2019-06-18 33 瀏覽
三一?萬能俠嗎?原來是三個年輕人一起開的餃子餐廳,他們講求創意,種種餃子都有特色。開在內街,價錢不貴,一個套餐也不過$56-68,有餃子x6,麵食x1,小食x1先來個黑白松露豬肉餃(煎),採用日式連座煎法,松露香而不搶,餃子皮貼服而不厚,易夾但不會散,雖然不是肉汁豐富那種,但餃子肉夠彈,肯定不是雪藏腐肉的味道。另外的玫瑰花餃子(炸)有些芝士跟雞肉,惹味而且非常酥脆,但炸皮略厚,吃起來也算滿特別的。蝦皮韮菜豬肉餃(湯),蝦鮮味十足,惟韮菜味不算突出,配雞湯比吃起來滿好吃的蒜芯豬肉餃(煎),跟上面大同小異,但蒜芯比較爽口,也比較富獨有的蒜芯菜香,正!薑蒽豬肉餃(湯),不得不說他們的雞湯配餃子真的一流,薑蒽比其他款式多了陣中式傳統味,頗提胃的,是店內最傳統的餃子!炸蠔,非常十分juicy!蠔肉肉汁無論鮮度還是汁量都一流,正!價錢不貴,不過份量不算太多,女士吃可能一個套餐就夠,男士可能就不夠了!
三一?萬能俠嗎?原來是個年輕人起開的餃子餐廳,他們講求創意,種種餃子都有特色。

題外話/補充資料: 可惜這條街人流實在少,真的要加油呢
作為中環的上班族,尋覓一些新店小店已經成為我中午閒逛時的興趣,這天經過三一餃子,看見裡面坐滿了人,本來也想一試,但lunch time時間有限,所以決定放工後前來。晚上的三一餃子人不算多,但也有數枱人客,環境雖小但坐得很舒服。別看這店小小的,所提供的食物種類和配搭都很多元化,餃子可配拉麵、米線、拌飯,還有一些小食追加,款式一應供全。雖然處於中環位置,但價錢亦很經濟,性價比甚高。人類已經不能阻止黑松露的入侵,沒想到黑松露也可以變成餃子的餡!黑白松露豬肉餃可以選煎或炸,而我選擇了煎的。這款黑白松露豬肉餃底部煎得非常鬆脆,脆卜卜的皮配上黑白松露豬肉餡,濃濃的黑松露味充斥整個口腔,非常好食!大阪燒就食得多,但大阪餃子燒倒是第一次食!本來這款大阪餃子燒只提供薑蔥或粟米餡的餃子選擇,因為店員說經過試味覺得這兩款餡最夾,但是當晚這兩款餡的餃子已經售罄了,但我又好想食這款大阪餃子燒,最後店員提議可以用別的餡做給我,而我則選擇了蒜芯豬肉餃。我覺得用蒜芯豬肉餃做成大阪餃子燒也非常好食啊!味道也很夾,兩者的味道和氣味完全沒有衝突,真的很想建議店主將蒜芯豬肉餃也加進去可供選擇!出門食飯總是很少機會食菜,而三一

生菜

出門食飯總是很少機會食菜,而三一餃子可以追加不同種類的食物,我就追加了一份生菜。不得不說這隻碗也太可愛了吧?生菜的份量亦不算少,用了上湯煮,味道清得來亦有味,而且只需加$9,非常划算!
甘煮野菜

另外亦點了甘煮野菜,竟然是現在時下超流行而且價值不便宜的羽衣甘藍!羽衣甘藍有很多營養,小碟另外還有鮮冬菇、芋絲等,感覺十分健康。
鰹魚昆布湯烏冬

主食方便,選了鰹魚昆布湯烏冬,鰹魚湯的味道很日式,烏冬很煙韌,份量亦很足。
豆漿蝦皮湯烏冬

這是豆漿蝦皮湯烏冬,奶白色的豆乳湯底非常健康,味道相對較清淡,最適合像我這種不愛吃濃味食物的人。
芝麻雞翼

小食方面,追加了一份芝麻雞翼,唔想到雞翼是兩截的,即叫即炸十分燙口,而且外脆內軟,非常好食!
絲網春卷

還有一份絲網春卷,賣相不俗,最愛就是食越式的絲網春卷,鬆脆可口。
柚子茶

餐飲方面選了柚子茶,看見還可以加錢轉啤酒,不知道餃子配啤酒會是怎樣的感覺,下次一於來試試!
2019-06-05
生菜
甘煮野菜
豆漿蝦皮湯烏冬
芝麻雞翼
絲網春卷
柚子茶
2019-06-18 85 瀏覽
平時食日式餃子真係食得多🙈🍥🥟今次特登去中環試吓呢間特色煎餃餐廳🥟😆就位於中環近蘭桂坊附近橫街雜行有一間特色餃子店🥟選擇非常多餐牌亦有唔同餃子套餐可供選擇👍🏻👍🏻首先當然要試吓佢個招牌煎餃味道幾高水準🤤🤤特別喜歡他把餃子底部煎成一層薄薄的的脆片🔥脆脆的😆非常有口感👍🏻🤤餃子底部煎成一大塊脆片🤤🤤接下來丟了一點小食🍥有黑松露醬薯條炸餃子和炸蠔☺️☺️最後叫咗個烏冬湯底意外地好味!🙈🙈湯底味道好濃,啱晒鍾意食烏冬嘅朋友🤜🏻
平時食日式餃子真係食得多🙈🍥🥟

接下來丟了一點小食🍥
有黑松露醬薯條炸餃子和炸蠔☺️☺️

最後叫咗個烏冬
湯底意外地好味!🙈🙈
湯底味道好濃,啱晒鍾意食烏冬嘅朋友🤜🏻
2019-06-17 40 瀏覽
一直以為中環啲嘢食都好貴,點知原來係一條小巷入面,有間咁出色嘅餃子店❤️❤️👍🏼👍🏼首先講一講佢個餐牌先,店主好有心,設計到好似遊戲咭咁樣❤️❤️❤️😀😀😀男朋友見到就覺得好開心!因為happy friday,所以叫咗兩杯啤酒飲一飲👍🏼👍🏼我哋叫咗個韭菜蝦皮餃子同埋黑松露餃子,黑松露味好濃,韭菜又好新鮮,值得一試❤️❤️😀😀😀套餐可以揀埋麵食,我哋就揀咗米線同埋拉麵❤️💪🏼至於芝麻雞翼同埋炸蠔都好出色,即叫即炸!依間餐廳一定會再返轉頭,支持支持👍🏼👍🏼🥰🥰🥰

套餐可以揀埋麵食,我哋就揀咗米線同埋拉麵❤️💪🏼
2019-06-17 28 瀏覽
係中環,想搵間平少少既餐廳食飯都幾難,今日就比我搵到間性價比幾高既餃子店😛餐廳以木色裝修,明亮舒適分別有餃子、主食、小食揀,搭配左幾種餐,由$56-$68不等,某些食物可以加錢搭配🥢蝦皮韭菜豬肉煎餃外皮煎到非常脆,比較似日式餃子🥢炸黑白松露豬肉餃炸餃子比起煎餃更脆皮,咬落好似薯片咁脆!內餡有豐富的松露味道🥢大阪燒餃子以d餃子做餅底既大阪燒真係未試過,估唔到食落味道真係同大阪燒好似,超特別!🥢蒜心豬肉餃今晚食左幾款餃子,我覺得呢間既餡最出色,蒜心咬落脆脆地,但有蒜既香味!而湯底都幾濃郁,唔錯🥢黑松露薯條熱辣辣炸起,配上黑松露醬,估唔到餃子店都有最後加埋餃子店必叫既豆漿,完美😹

餐廳以木色裝修,明亮舒適

🥢蝦皮韭菜豬肉煎餃
外皮煎到非常脆,比較似日式餃子

🥢炸黑白松露豬肉餃

🥢大阪燒餃子

🥢蒜心豬肉餃

🥢黑松露薯條
熱辣辣炸起,配上黑松露醬,估唔到餃子店都有

最後加埋餃子店必叫既豆漿,完美😹
2019-06-11 1662 瀏覽
今天在中環收工,跟男朋友行下行德輔道中再轉去利源西街,利源西街的店鋪在六點半後都收鋪了,見到一間小店還開著,在OpenRice 得知是新開的,一於試試。餐牌的字裏行間見到店主們的心思同搞鬼,還有三位店主們的相片。套餐都好抵食,有很多選擇,我同男朋友就點了兩個套餐。炸玫瑰花餃子:賣相吸引,港女可打卡,港男就溝女,我仲見到店主包玫瑰花餃子的過程,餃子的饀料是黑松露芝士雞肉,始終都用上三塊餃子皮及炸的原因,餃子不會是薄皮的哪一種,餃子皮較厚實,咬下時會感到淡淡的芝士及黑松露。蝦皮韮菜餃子蝦皮爽滑,餃子足料,韮菜香口,個湯仲有鮮甜味。大阪餃子燒Fusion 菜式,以冰花餃子做底,餃子先煎得香脆,餃子帶著薑絲味,再加上木魚,沙律醬便成了大阪餃子燒,一種別出心裁帶著日本風味的食法。鰹魚昆布湯烏冬烏冬彈牙,鰹魚昆布湯好好味,而且大大碗的。跟男朋友二人共享剛剛好。炸花支丸新鮮即炸,香噴噴熱騰騰也不錯。三位年青人好有創意,餃子也好好味,在香港開店不容易,要加油呵!

套餐都好抵食,有很多選擇,我同男朋友就點了兩個套餐。

炸玫瑰花餃子:

蝦皮韮菜餃子
蝦皮爽滑,餃子足料,韮菜香口,個湯仲有鮮甜味。

炸花支丸
新鮮即炸,香噴噴熱騰騰也不錯。

2019-06-03
  • 炸玫瑰花餃子
2019-06-10 38 瀏覽
聽朋友講呢度開咗間好好食,而且有特色嘅餃子店。咁鍾意食餃子嘅我,梗係唔會錯過啦。一入到黎,見到呢間店嘅裝修好好,而且環境好乾淨。因為香港平時比較出名嘅餃子店,多數都係老字號,所以環境可能比較舊,或者有少少唔衛生,呢間店真係令我改觀呀。嘩!呢個Menu好特別喎,而且圖文並茂,新奇之餘好方便閱讀。呢個黑松露餃子真係好好食,佢嘅黑松露味好香。本身以為黑松露同餃子可能會有少少唔夾,但係一食落就知道原來兩者係咁match。大阪燒餃子賣相好特別,而且食落既味道好特別,啱晒鍾意食大阪燒嘅人。餃子雞翼同芝麻雞翼既賣相都係一流,一睇就知個外皮整得好脆啦。餃子雞翼都好有特色,個餡唔會整得太漏,同雞翼異常地夾。烏冬同米線好彈牙,而且個碗好可愛啊,食落就更加開心啦。仲有值得一讚嘅係,呢度嘅飲品係用紙製嘅飲管,好環保呀。呢度嘅餃子真係好好味,不過今日美中不足嘅係,好多餃子都賣晒,下次真係要早啲到啦。

烏冬同米線好彈牙,而且個碗好可愛啊,食落就更加開心啦。

仲有值得一讚嘅係,呢度嘅飲品係用紙製嘅飲管,好環保呀。

2019-06-10 29 瀏覽
平靚正三一餃子地獄中環終於有平靚正煎餃食啦。水餃雲呑呢就中環小雨天係我心中獨佔鰲頭好耐。終於發現有另一間餃子店了。舖頭係利源西街,店面不大,最鍾意龍貓吊燈飾。個餐牌直頭係滿足三位大細路老闆儲閃卡的心願。今次lunch 點了蝦皮韮菜餃加絲網春卷. 韮菜餃煎先係最好食。但蝦皮就食唔太到。春卷炸得十分酥脆,是芋頭餡,好香,同酒樓食的不同種。小店亦都有好多其他不同種類香口小吃, 又領有酒牌, 適合放工happy hour.
平靚正三一餃子

地獄中環終於有平靚正煎餃食啦。

春卷炸得十分酥脆,是芋頭餡,好香,同酒樓食的不同種。

2019-06-09 39 瀏覽
今日去完大館黎左利源西街既三一餃子食晏,店員話受豬瘟影響,只能限定餃子種類,證明佢地真材實料,用新鮮豬肉做餃子餡料。.瀑布流芝餃 - 黑松露店員係我地面前熱住餃子,然後淋上黑松露煎餃上面,一啖有齊藍芝士既咸香、黑松露香味...如果配埋酒飲更正。.黑松露蕃薯條 - 熱辣辣既厚切蕃薯條,沾黑松露沙拉醬。.三一套餐 A+B+C 大阪餃子燒 (粟米)- 煎餃子既表面有大阪燒既醬汁同配料,日式餃子做法都特別又好食。.豆漿蝦皮湯拉麵 - 清清既湯底,配合埋煎餃一齊好配合。.酥炸生蠔 (4隻)- 炸到外皮好鬆脆、中間蠔肉肥美又滑。.用心做美味餃子值得專重!我決心下次要再黎試其他口味既餃子!

瀑布流芝餃 - 黑松露

黑松露蕃薯條 - 熱辣辣既厚切蕃薯條,沾黑松露沙拉醬。

三一套餐 A+B+C

豆漿蝦皮湯拉麵 - 清清既湯底,配合埋煎餃一齊好配合。

酥炸生蠔 (4隻)- 炸到外皮好鬆脆、中間蠔肉肥美又滑。

用心做美味餃子值得專重!我決心下次要再黎試其他口味既餃子!
2019-06-09
午餐
2019-06-08 287 瀏覽
端午節無糉食 食吓餃子都唔錯😋 煎餃皮薄脆口唔油膩 入面仲有少少汁☺️很喜歡韭菜同蒜芯餡的香氣✨⠀🥟蝦皮韭菜豬肉餃濃濃的韭菜味🤤🥟蒜芯豬肉餃第一次食蒜芯 好香 喜歡一粒粒的質感⠀🥟餃子雞翼雞翼去骨中間釀咗豬肉餡 但我覺得豬肉餡可以再mix啲其他配料口感會更豐富⠀▫️炸蠔炸蠔熱辣辣 咬開juicy ⠀▫️黑松露番薯條🍟熱辣辣粗身番薯條 配黑松露醬是無敵的⠀▫️鰹魚昆布湯烏冬唔知係咪加咗微辣 只係食到辣油味 唔係幾食到鰹魚昆布味⠀

🥟蝦皮韭菜豬肉餃

唔知係咪加咗微辣 只係食到辣油味 唔係幾食到鰹魚昆布味

餃子雞翼
炸蠔
黑松露番薯條
過了午市的繁忙時段,往有「中環女人街」之稱的利園街找吃。全因同事曾提及過在這條街內有間很不錯的餃子店。約2:30來到,還可以點set lunch,很抵食。在中環,餐牌當然是中、英並重。Set lunch 大致有三種組合,我選了A+B+C,即是餃子加主食再加小碟(即小食),連餃子的煮法都可從煎、湯、炸三種選擇。應該是自家製的餃子吧,因為餡料很特別:我選了湯薑蔥豬肉餃。用了有笑臉的貓貓(應該是貓)碟,令我有會心微笑的開心。主食我點了鰹魚昆布米線,也是用貓貓碗。看似細碗,但結果太飽食不完!餃子皮薄,餡多。小食我選了炸魚片頭,以平時西餐廳盛裝薯條的鐵桶上菜,感覺高檔了。炸魚片頭好好味,與平時浸在湯裡那些不同feel,無想過這樣的炸魚片頭會這麼好味!豆漿是枝裝,好處是飲不完可以帶走。最「搞鬼」的是這裡的主菜餐牌!似是閃咭的餐牌,內裡有店長的介紹,和Avenger 的無限手套!

用了有笑臉的貓貓(應該是貓)碟,令我有會心微笑的開心。

餃子皮薄,餡多。

豆漿是枝裝,好處是飲不完可以帶走。

2019-06-03
午餐
  • 炸魚片頭
  • 薑蔥豬肉餃
2019-06-05 35 瀏覽
平時比較少係中環食晚餐,今日咁岩有野要做,又見夜la就係附近搵埋野食先番屋企。餐廳地點有少少難搵,係一條巷仔到,我同朋友誤打誤撞行到去。見有餃子又有主食,價錢合理就入左去la。打開餐牌見到好多張game card咁,非常有趣,好吸引人一張一張慢慢睇。有創意又有趣味。再黎見到點餐紙既套餐組合,都真係幾抵食。A餃子B主食C小碟 3樣叫齊都只係$68,果斷同朋友決定要2個A+B+C鰹魚昆布湯烏冬,用咁可愛既碗黎盛載住個烏冬,即刻提升哂個賣相。烏冬夠彈牙,湯底有鰹魚既鮮甜味,仲有昆布調番個咸味,就唔係全味精既感覺,飲下個湯都唔會覺得好想飲水。蒜心豬肉餃,蒜芯既蒜味非常濃郁,餃子皮夠薄又唔會一夾就爛,用料好足粒粒都好飽滿。仲追加左個羽衣甘藍。食物都係即叫即做,岩岩整起既炸餃子雞翼同大阪餃子燒,都熱辣辣上碟。餃子雞翼,外皮炸得好脆,但又唔會炸到乾哂而且仲幾Juicy。雞中翼係無骨既,入面包左豬肉,咬落去每一啖都係肉,呢個口感真係好正,香口得黎又有肉汁,又中意食雞翼又想食都餃子,一次過滿足哂。大阪餃子燒,有得簡薑蔥或者粟米。餃子賣相好吸引,煎得好靚,上面有木魚同紫菜加上大阪燒既燒汁同沙律醬,估唔到配

大阪餃子燒,有得簡薑蔥或者粟米。餃子賣相好吸引,煎得好靚,上面有木魚同紫菜加上大阪燒既燒汁同沙律醬,估唔到配上係餃子到都好夾。
我地叫左粟米,加入香甜既粟米更加有咬口,又可以中和番醬料既味道,十分滋味。呢個大阪燒風味真係好唔錯。又唔會覺油膩。

仲叫左個薯條,配上黑松露醬,醬料好香又唔會太濃味,呢個配搭好正,食哂d薯條同時醬都比我地點哂。
2019-06-04 118 瀏覽
最近經常係中還出出入入,發現附件開左一間餃子店,係同事口中都聼到不少好評,今日就和朋友一起試下。餐廳環境企理整齊,令人感到放鬆!而餐廳的餐牌亦有中文和英文版,非常貼心。都好方便游客。我地叫左2個A+C set $56價錢,我地叫左蒜芯豬肉餃,薑葱豬肉餃,花枝丸同埋雞翼餃子。薑葱豬肉餃和蒜芯豬肉餃:呢兩款我地都叫左湯餃,湯頭程奶白色味道濃郁卻不會令人感覺很咸。餃子皮薄餡靚盛載的腕具是貓貓圖案,十分可愛。薑葱豬肉餃内含姜粒,但是薑並沒有搶到豬肉的味道,反而是互相配合!令人食不停口。蒜芯豬肉餃:蒜芯鮮嫩爽口,味道濃郁!整體餃子味道清甜有口感,而且淺嘗到餃子中隱隱散發的的蒜味。雞翼餃子:雖然係小食但分量一D都唔少,裏面一共有3隻雞翼餃子!雞翼部分已經去骨,而且嚷入b飽滿的餃子。咬開後肉汁隨即溢出,雞肉的肉汁伴上豬肉碎十分香口。花枝丸彈牙有咬口,裏面更有墨魚粒粒!整體口感十足,十分惹味。

雞翼餃子

花枝丸
雞翼餃子
花枝丸
2019-06-04 35 瀏覽
中環利園西街多了不少新食店,新的一間是由幾位年輕人開的日式煎餃店。餃子即叫即炸,以造型賣相特別取勝。友人特意帶我來試試,點餐有點雜亂,不夠清晰,最後點了兩個餐及冰花底芝士餃子。昆布湯麵,用貓碗上臺,好一碗貓麵,玩味十足。湯底鹹了一點,生麵算爽口。而豆漿湯拉麵,食起來很像杯麵味道。主角玫瑰餃子,不太油膩,皮比較厚身,不過玫瑰嘅造型,非常適合相機先食,其味道也算不錯。四季豆豆腐餃子,友人比較喜歡淡口味,她覺得餃子煎得好,皮面柔韌底夠脆,味道剛好。日式黑松露芝士餃,煎後加鷹粟粉,細火慢煎,直至出一層金黃酥脆的冰花底,在客人面前,加熱芝士淋上餃子。餃子麵皮柔韌,口感出眾。黑松露肉餡,味道新奇突出。芝士餃確是很邪惡,不過卻真的很好味。

而豆漿湯拉麵,食起來很像杯麵味道。

芝士餃確是很邪惡,不過卻真的很好味。