2019-09-03 47 瀏覽
今日一個人食飯,咁啱行過呢間日本餐廳,睇睇餐牌,都有定食套餐,最啱自己一個食飯嘅我。我一向都鍾意食燒鯖魚,所以一定會叫鯖魚定食試吓,鯖魚個皮燒得好香,魚皮有少少焦焦地感覺,而魚肉一d都唔腥,非常好食。呢個定食仲有芝麻醬豆腐,豆腐好滑,配埋芝麻醬一齊食,好夾好好食。

2019-09-02 69 瀏覽
今日黎到佐敦食日本野,樓上舖冇人介紹又真係好少行過去,但好彩都有大大個招牌黎到見到旁邊枱個刺身拼盤又幾吸引,立即叫左兩份😍我地分別叫左拼盤1號同4號個拼盤黎到真係不得了,每樣刺身都排得好靚本來以為每樣得兩三塊會好少唔夠食,點知樣樣都大大片勁厚切,又新鮮,又甜,超喜歡💕平時北寄貝一片過,但呢度廚師好貼心,會於中間𠝹一兩刀,口感即時提升,更好味還有,不得不讚個海膽!十分creamy,連我朋友平時唔食海膽都獨食左半板呀!跟著就黎啲小食串燒,有炸墨魚咀、燒牛舌、燒雞翼、炸雞軟骨、燒冬菇、燒豬頸肉串燒炸物黎講,炸得黎又唔乾,燒得黎又唔咸,推介!特別個燒牛舌,又厚又juicy😍食左咁多小食,係時候食啲主食 我地叫左個煎餃子同黑毛豬扒個雪花煎餃唔會煎到好乾,食落個餃子皮有卜卜脆,好不錯最後隆重登場既就係黑毛豬扒!上菜個刻,我同朋友都好驚喜,係厚切呀 厚得黎又唔會鞋颯颯,切個陣啲肉汁標晒出嚟,越打食評記好想再食過總結,地點夠方便,食材新鮮,味道有水準,CP值高,會再番黎食!

個拼盤黎到真係不得了,每樣刺身都排得好靚

串燒炸物黎講,炸得黎又唔乾,燒得黎又唔咸,推介!

特別個燒牛舌,又厚又juicy😍

食左咁多小食,係時候食啲主食
我地叫左個煎餃子同黑毛豬扒

個雪花煎餃唔會煎到好乾,食落個餃子皮有卜卜脆,好不錯

最後隆重登場既就係黑毛豬扒!
上菜個刻,我同朋友都好驚喜,係厚切呀
2019-08-31 71 瀏覽
周末約朋友食午餐和逛街。餐廳位於佐敦站附近,餐廳內部環境整潔,座位舒適,侍應反應快,服務到位。餐桌上已準備一大壺熱玄米茶,免費品嘗。荔枝香桃梳打36元,粉紅色很漂亮,桃味清新,口感冰涼,很適合夏天飲用。帶子刺身6片60元,肉厚爽口,味道鮮甜。甘蝦刺身5隻58元,肉質結實。極上魚生丼138元,有巨型大蝦、海膽、厚切三文魚、吞拿魚、八爪魚、明太子和蛋,各款魚生均新鮮,沒有腥味,大件鮮味,wasabi很濃味,飯粒甘香。芝士焗天火蠔3隻72元,芝士香味濃郁,生蠔半熟,肉質嫩滑,加入少許檸檬汁可增加味道層次。雞翼串38元,4件串燒雞中翼,燒的火力和時間均掌握得恰到好處,外層金黃色,皮脆肉多汁,表面有少許海鹽味,自行加入少許檸檬汁,味道很夾。鰻魚飯130元,鰻魚肉身很厚,有咬口,醬汁香濃惹味,飯粒軟硬適中,值得推介。總結:環境舒適,食材新鮮,味道很好。
周末約朋友食午餐和逛街。

總結:環境舒適,食材新鮮,味道很好。
2019-08-31
$292.5 (午餐)
2019-08-31 67 瀏覽
網上搵到,佐敦人氣爆燈的居酒屋。坐低上茶,見到杯茶浮曬油咁,都咪話唔驚驚......但難得黎到,又冇理由唔食就走架?餐牌都多選擇,價錢亦尚算合理。日式三色小食拼盤 $52, 都幾大堆頭,任食放題的質素, ok 啦!煎餃子,欣賞佢夠熱,不過皮多過饀,味道亦冇乜特別,係平囉,$45 咋。三文魚頭,唔算新鮮,又煎得太乾,唔好食,可以 skip 蝦壽司$25 一對 同蟹子壽司$22 一對,質素可以的,正常新鮮,尤其是蝦, CP 高。軟殼蟹手卷 $52 一對唔好食,餸少、醬多、飯多,紫菜淋曬,好唔掂服務好一般,全場打扙咁款。入單幾混亂,有送錯野,埋單張單又錯,改左三次先啱。枱細張又迫,冷氣超強,食得唔舒服。唯一係平囉⋯⋯再來?不了!
網上搵到,佐敦人氣爆燈的居酒屋。

坐低上茶,見到杯茶浮曬油咁,都咪話唔驚驚......
但難得黎到,又冇理由唔食就走架?

餐牌都多選擇,價錢亦尚算合理。

三文魚頭,唔算新鮮,又煎得太乾,唔好食,可以 skip

軟殼蟹手卷 $52 一對
唔好食,餸少、醬多、飯多,紫菜淋曬,好唔掂

服務好一般,全場打扙咁款。
入單幾混亂,有送錯野,埋單張單又錯,改左三次先啱。

枱細張又迫,冷氣超強,食得唔舒服。
唯一係平囉⋯⋯

再來?不了!
2019-08-27 60 瀏覽
同朋友在油麻地買完東西,又傾又講不自覺下行到佐敦,甚少在佐敦搵食。既然合共四條腿安排我們來到,就看看有什麼吸引我去食? 竟然最後吸引我們的不是食物本身,而是在六點頭當其他附近餐廳依然空空如也時,這裡已經要排隊入座。好在我們早十五分鍾到,之後已經全館爆滿而且人流有增無減,再看餐牌不是那種用超低價吸客的技倆,證明食物有一定保證。我們經過一番假文主的討論後,點了五款食物。 軟殼蟹天婦羅份量好大。炸粉酥脆而不厚,蟹味鮮而無腥味(非常緊要),配上天婦羅汁被迅速整碟消滅。特盛鰻魚丼今餐飯的重點推介。早些年好鍾意食鰻魚,覺得肉質結實但嫩滑而且有種鰻魚獨有的油甘味,但近年出面食到的(就算幾百元一客的)都好似好軟身,沒有油甘味,只食到鰻魚醬味。但今日誤打誤撞,竟然令我撞返這種久違了味道同滋味。鰻魚的油甘亦落到飯面上,非常不錯。芝士焗天火蠔新鮮肉厚,用較淡身芝士焗,不會蓋過蠔味。剌身拼盆2號 (活赤貝,三文魚,帶子,北寄貝)一個字 - 「新鮮」,所以好味。青芥辣八爪魚沙律比較少見的配搭所以叫來試試。無違和而且食完好清新開胃。牛油果鮮奶沙冰比較淡,但應該是真材實料用牛油果打溶再加牛奶而成。有淡淡牛油果的甘香

我們經過一番假文主的討論後,點了五款食物。

軟殼蟹天婦羅

特盛鰻魚丼

芝士焗天火蠔

新鮮肉厚,用較淡身芝士焗,不會蓋過蠔味。

剌身拼盆2號 (活赤貝,三文魚,帶子,北寄貝)

一個字 - 「新鮮」,所以好味。

青芥辣八爪魚沙律

比較少見的配搭所以叫來試試。無違和而且食完好清新開胃。

牛油果鮮奶沙冰

比較淡,但應該是真材實料用牛油果打溶再加牛奶而成。有淡淡牛油果的甘香同軟滑。

這樣的價錢和質素,絕對可以令我成為下次排隊等食的一員。
2019-08-18
2019-08-27 51 瀏覽
七福食完真有口福 去道佐敦道裕華隔離,見到大大個日式招牌,走上去食日本嘢,近排興日食無完,上咗去坐低叫咗幾樣嘢嚟食,石鍋香鍋海鮮手打烏冬,芝士鍋天婦羅,脆皮煎餃子,紫芋甘粟薯餅,三文魚刺身寄貝刺身,油甘魚刺身,明太子套餐。七味軟殼蟹飯卷,芥辣八爪魚 , 叫杯荔枝蘋果梳打 我飲返杯生啤 食完呢個餐,都個幾兩個鐘,唔旭得咁濟,不過味道就真係未嘆完,下次再嚟嘆過先。石鍋香鍋海鮮手打烏冬88芝士鍋天婦羅78脆皮煎餃子45紫芋甘粟薯餅46三文魚刺身寄貝刺身,油甘魚刺身,明太子套餐118七味軟殼蟹飯卷58芥辣八爪魚 30荔枝蘋果梳打 36生啤36食完呢個餐,都個幾個鐘,唔旭得咁濟,不過味道就真係未嘆完,下次再嚟嘆過先。
七福食完真有口福

七味軟殼蟹飯卷58

芥辣八爪魚 30

荔枝蘋果梳打 36生啤36

2019-08-27 1356 瀏覽
要食一餐CP值高美食,當然唔係次次都會遇到都要講彩數,就今次去左呢間日本料理店開飯,估唔到係佐敦都有咁超值嘅日本料理難怪去到都要等一陣先至可以入坐,証明食物質素都有番咁上下,除左有刺身食外餐單上已有多款菜式選擇,先來有日本柚子系列脆炸柚子雞翼花,入口金黃香脆仲熱辣辣啖啖嫩滑雞肉配上柚子肉食落特別滋味另一個必點美食係廚師推介蟹肉味增甲羅燒配雙目珍珠飯,估唔到賣相十足夠晒豐富趁熱食番啖濃郁蟹肉滿囗鮮甜味配上飯團食簡直完美食法再來有串燒免治雞肉串,份量足料嘅肉串入口滑嫩香甜,點埋蛋醬食落更加香滑鍾意食串燒又點止得一款咁小,到另一款係蘆筍牛肉串,望見香嫩又肥美嘅牛肉,忍唔住快D食件先,食落滿口油香肉味濃咁又品嚐左幾款人氣美食,接住有醬燒豬軟骨湯拉麵,先飲啖香濃湯底再食件香滑豬軟骨又會有一番風味食最後一定要享受埋甜品點了菠蘿雪葩酸酸甜甜夠晒開胃清新咁又品嚐了一餐超值豐富美食。
趁熱食番啖濃郁蟹肉滿囗鮮甜味配上飯團食簡直完美食法
食最後一定要享受埋甜品點了菠蘿雪葩酸酸甜甜夠晒開胃清新
咁又品嚐了一餐超值豐富美食。
  • 蟹肉味噌甲羅燒
  • 菠蘿雪芭
2019-08-21 83 瀏覽
放工突然想食日本野,記得上次食七福神啲野食都幾好味,而且價錢合理,食物又高質,所以一於去食多次先。刺身係必點,我地叫左三文魚腩,帶子刺身同甘蝦刺身。非常新鮮,三文魚腩依然係厚切,充滿魚油,非常肥美。帶子同甘蝦都非常鮮甜。另外仲叫左軟殼蟹手卷,芝士焗天火蠔同魷魚鬚。手卷非常足料,軟殼蟹好大隻。焗蠔就算焗左都唔會縮水非常大隻,加埋多到流出黎嘅芝士,正!魷魚鬚即叫即整,非常香口。最後緊係要點返個山型香桃雪葩,濃濃嘅桃味,入口即溶,係消暑良伴。

焗蠔就算焗左都唔會縮水非常大隻,加埋多到流出黎嘅芝士,正!

魷魚鬚即叫即整,非常香口。

2019-08-21 77 瀏覽
久仰大名, 果然人客人來人往, 必定有其值得既原因今日小弟和女朋友專誠拜訪這間七福神和食亭。餐廳位於一樓, 食客要先係地下拎籌號等人叫上去。等了一會兒, 我地終於有位。原來餐廳有限進食既時間, 所以我地二話不說就不斷叫野食了。我們叫了好多好多食物。例如: 天婦羅拼盤 - 炸粉很薄, 意料地好食南瓜薯餅- 個人極力推介。 北海道的味道!三文魚刺身及帶子刺身 - 非常厚切又新鮮, 真係勁抵食!!鰻魚壽司及火灸三文魚壽司 - 中規中矩 - 但勝在夠平!花之戀壽司- 抵食!蟹籽沙律(細) - 見到果陣嚇呆了, 份量一點也不小!!炸雞 - 比美國那間炸雞公司更好食!!整體而言, 餐廳俾我既感覺係, 好抵食!!! 服務都唔差!! 不過將貨就價, 環境會嘈, 始終人來人往麻!!大家一定要試下...
久仰大名, 果然人客人來人往, 必定有其值得既原因
今日小弟和女朋友專誠拜訪這間七福神和食亭。
餐廳位於一樓, 食客要先係地下拎籌號等人叫上去。
等了一會兒, 我地終於有位。
原來餐廳有限進食既時間, 所以我地二話不說就不斷叫野食了。
我們叫了好多好多食物。
例如: 天婦羅拼盤 - 炸粉很薄, 意料地好食
南瓜薯餅- 個人極力推介。 北海道的味道!
三文魚刺身及帶子刺身 - 非常厚切又新鮮, 真係勁抵食!!
鰻魚壽司及火灸三文魚壽司 - 中規中矩 - 但勝在夠平!
花之戀壽司- 抵食!
蟹籽沙律(細) - 見到果陣嚇呆了, 份量一點也不小!!
炸雞 - 比美國那間炸雞公司更好食!!

大家一定要試下...
2019-08-21 56 瀏覽
朋友一直說之前黎過呢到食野 覺得幾好味 故難得經過佐敦便去了試試 當晚嗌左8款食物 整體質素不錯三文魚腩 $68一客有5片 肥美新鮮 其實餐廳仲有好多其他刺身拼盤選擇 但因當日想食熟食為主 所以無試露筍牛肉串 $55無想過一客竟有2串 肥牛卷上露筍 配埋d甜甜地既類似燒肉汁 都幾好味醬油燒京蔥雞肉 $38一樣係一客有2串 雞肉燒得岩岩好 食落外層焦脆 雞肉嫩滑芝麻雞翼 $62雞翼控食日本菜時必點 外皮脆 內裡juicy墨魚咀唐揚 $48新鮮炸起 味道正常 炸物其實配酒一流 可惜當日無叫到酒清酒煮海蜆 $88最驚喜亦最好味既一道菜 海蜆超甜美 清酒湯底有小小辣又有小小酒味勁好飲 第一次食清酒煮蜆會飲哂d湯鹽燒油甘魚鮫 $78外皮燒得超脆 肉亦juicy嫩滑無overcook醬燒豬軟骨湯拉麵 $62食左太多熱氣野 最後以拉麵暖胃作結埋單$552, 滿足飽飽既一餐!

三文魚腩 $68

鹽燒油甘魚鮫 $78
外皮燒得超脆 肉亦juicy嫩滑無overcook
醬燒豬軟骨湯拉麵 $62
食左太多熱氣野 最後以拉麵暖胃作結
埋單$552, 滿足飽飽既一餐!
2019-08-17 78 瀏覽
星期日,約左兩三個朋友加埋佢地D小朋友出黎,係九龍公園行下曬下太陽,就要食午餐~都諗左陣食咩好,想食日本野,就諗到呢間樓上餐廳之前食都知佢好多選擇,有選擇困難症的我今次繼續唔識揀,好彩都係想食辣野,就揀左個辣汁三文魚冷麵。呢個麵唔係佢推介入面,但我覺得佢好好食!個汁好食,三文魚都正~出乎我意料朋友叫左其他野,我無試,但聽返佢地講都唔錯,賣相又好重點係唔貴!下次又可以試其他野~
都諗左陣食咩好,想食日本野,就諗到呢間樓上餐廳

呢個麵唔係佢推介入面,但我覺得佢好好食!
個汁好食,三文魚都正~出乎我意料

2019-08-11
5 分鐘 (堂食)
2019-08-15 1380 瀏覽
今天是我跟老公的結婚紀念日,晚上他有工作忙,所以我們一家提前在下午慶祝。我們在午市前來到餐廳,餐廳裝潢十分有日式風格的很快便安排了座位。 看到餐牌包羅萬有,十分吸引,而且收費十分相宜,急不及待立即點餐。刺身拼盤有很多不同選擇,老公喜歡活赤貝,帶子十分鮮甜,我們另外點了吞拿魚赤身都放在一起,三文魚十分肥美。燒蠔我點了3隻,每一隻蠔都很大隻,燒得剛剛好,蠔肉不會變乾。免治雞肉串很有特色,附上一隻蛋,店員表示是用來配吃。鐵板牛柳粒熱辣辣,牛肉淋身不會有筋,一啖一口。醬油北海道燒帶子超級巨型,很多帶子肉,少少醬汁的甜味。魷魚鬚唐揚香脆,炸粉不會太厚,每一口都充滿魷魚。蟹肉味噌甲羅燒超級多蟹糕蟹肉,分量也很多,細細口飯,配大大分蟹肉。海膽蟹肉茶碗蒸寶寶超級喜愛,濃濃的蛋香,超級滑。特盛海鰻don鰻魚很多,鋪滿了整個飯,而且肉厚,輕輕燒香,老公大讚。牛油果奶嘩,感覺奶味香濃幼滑,帶有牛油果香,好有驚喜。餐廳性價比高,服務好,會再來。

刺身拼盤

燒蠔
我點了3隻,每一隻蠔都很大隻,燒得剛剛好,蠔肉不會變乾。

免治雞肉串
很有特色,附上一隻蛋,店員表示是用來配吃。

鐵板牛柳粒
熱辣辣,牛肉淋身不會有筋,一啖一口。

醬油北海道燒帶子
超級巨型,很多帶子肉,少少醬汁的甜味。

魷魚鬚唐揚
香脆,炸粉不會太厚,每一口都充滿魷魚。

蟹肉味噌甲羅燒
超級多蟹糕蟹肉,分量也很多,細細口飯,配大大分蟹肉。

海膽蟹肉茶碗蒸
寶寶超級喜愛,濃濃的蛋香,超級滑。

特盛海鰻don
鰻魚很多,鋪滿了整個飯,而且肉厚,輕輕燒香,老公大讚。

牛油果奶
嘩,感覺奶味香濃幼滑,帶有牛油果香,好有驚喜。

餐廳性價比高,服務好,會再來。
2019-08-06
2019-08-13 135 瀏覽
同朋友慶祝生日緊係要揀返間又抵食又好味既餐廳,今次再黎到七福神,仍然keep到水準!刺身同壽司多選擇,三文魚夠晒肥美好厚肉。帶子size夠大粒,食落好鮮甜。小食同串燒種類居多,先來一客紫芋薯餅,薯餅中間有粒粒紫薯,濃濃的紫薯味,食落有口感,比一般薯餅食起來更特別!之前食過焗蠔,今次再encore😆蠔肉大大粒,加埋芝士汁食,味道好夾,好抵食!仲叫左個滑蛋吉烈豬排飯,飯份量都幾多岩晒大家share,蛋食落都好滑,仲有啲洋蔥同菇,而豬排就係厚切。仲有好多野食都想試,呢間keep到水準,唔錯!

刺身壽司多選擇,三文魚夠晒肥美好厚肉。帶子size夠大粒,食落好鮮甜。

仲有好多野食都想試,呢間keep到水準,唔錯!
2019-08-12 90 瀏覽
想吃日本料理但又不想到大型連鎖店排隊,唯有上網找找有什麼好吃的;見到頭幾位的其中一間就在最方便的佐敦,立刻約好爸媽就出發吃晚餐!一行三人每人點了幾款自己喜歡的壽司有三文魚腩、油甘魚、吞拿魚和鰻魚等等;基本大家會吃的款式都齊備吃日本菜媽媽最愛他們的炸物,今次點了炸蝦餅和炸蠔;炸粉不厚之餘也不會很油膩,所以我也可以放心讓媽媽多吃2、3件!啤酒配炸雞是爸爸今晚的主菜,真真正正是飲飽食醉😎大蔥雞串。雞軟骨串最後點了豆腐雜菜湯,濃濃的豆乳湯剛好沖淡先前的油份,好滿足的一晚!

一行三人每人點了幾款自己喜歡的壽司

啤酒配炸雞是爸爸今晚的主菜,真真正正是飲飽食醉😎

大蔥雞串。雞軟骨串

2019-07-30
2019-08-11 78 瀏覽
今日在約左朋友在佐敦食日本菜,就選左近地鐵站,平民價每款都係幾十元。七福神奄列飯$60,嫩滑炒蛋包著秘製炒飯,味道適中,飯軟綿綿,好味。自家製芝麻雞翼$62,雞翼外脆內雞肉嫩滑,炸的時間剛好,不會熱氣。食多幾隻都唔怕。士多啤梨煙三文魚果醬沙律$68,好低食,有機疏菜大大碗,配上新鮮士多啤梨,攪拌後,菜加士多啤梨再加三文魚,入口味道好特別,把爽口疏菜變成酸甜疏菜,健康又醒胃。八品刺身盛兮$288,更加低食,件件刺身都係厚片,新鮮味美,尤其海膽刺身。另外有配壽司飯,紙菜條,讓你做出個人口味壽司,我就做了海膽壽司。日本柚子乳酸波子氣水,好大杯,波子氣水倒入柚子乳酸,攪拌後飲出另一番口味。

2019-08-08