2020-04-12 152 瀏覽
之前同朋友再來食七福神,食物質素一樣咁好,岩哂一班人黎聚一聚。石鍋香辣手打烏冬 88辣度適中易入口,烏冬口感煙un,最驚喜係海鮮配料唔少。雞翼串 38雞翼燒過又能鎖住肉汁,好惹味。露筍牛肉串 55牛肉幾juicy,同露筍好夾。三文魚腩(5切) 68朋友同我都鐘意食三文魚,新鮮厚切,入口即融。帶子刺身 60蟹籽沙律 60冇諗過咁大份簡直係jumbo size,加埋沙律醬好開胃,粒粒蟹籽增添口感。關西風玉子燒 56 十分推介。

石鍋香辣手打烏冬 88
辣度適中易入口,烏冬口感煙un,最驚喜係海鮮配料唔少。

雞翼串 38
雞翼燒過又能鎖住肉汁,好惹味。

露筍牛肉串 55
牛肉幾juicy,同露筍好夾。

三文魚腩(5切) 68
朋友同我都鐘意食三文魚,新鮮厚切,入口即融。

帶子刺身 60

蟹籽沙律 60

關西風玉子燒 56 十分推介。

2020-02-14
10 分鐘 (堂食)
論香港人最喜歡的菜式非日本菜莫屬,日前同男朋友去左食壽司,壽司選用日本米炮製,軟韌有飯香,而且男朋友好讚賞佢嘅壽司飯力度握得適中另外用料新鮮外觀飽滿,味道相當鮮味。所以好想分享一下,呢間道係【7福神和亭】。佐敦食肆林立,餐廳位於彌敦道311-313號1樓,位於佐敦港鐵站附近,沿樓梯上至盡頭便進入店內。入面格局開揚,裝修清雅,以深色木材為主,唔知係咪今晚係星期五晚嘅緣故,相對疫情上都比較多人,有好多打工仔落嚟飲番杯。呢度寬闊有一點點焗促,不過勝在咩組合嘅人都可以安排到,因為有房又有卡座等等。此店供應,拉麵、燒物、鍋物、炸物,燒物,壽司,手卷,刺身,飯,鳥冬,飲品等。選擇甚多,揀選美食都花了一點時間。👉🏻芝士焗天火蠔 $72以牛油和牛奶做汁底,加上巴馬臣芝士調成美味“芝”味白醬淋在生蠔上,放入焗爐焗至上色,忌廉醬汁十分濃香,芝士同調味做得幾好,這道焗生蠔無疑是大餐頭盤之選!生蠔鮮甜美味,蠔好新鮮,再加埋檸檬汁一齊食,芝士焗生蠔 亦受不少人青睞,只因愛上生蠔和芝士味道的完美配搭。👉🏻七味醬油燒雞扒 $58起鍋後可以再灑上一些七味粉,增加味道,味道較溫和,多層次的麻辣口味令人再三回味,已經有鹹
論香港人最喜歡的菜式非日本菜莫屬,日前同男朋友去左食壽司壽司選用日本米炮製,軟韌有飯香,而且男朋友好讚賞佢嘅壽司飯力度握得適中另外用料新鮮外觀飽滿,味道相當鮮味。所以好想分享一下,呢間道係【7福神和亭】

👉🏻芝士焗天火蠔 $72

👉🏻七味醬油燒雞扒 $58
起鍋後可以再灑上一些七味粉,增加味道,味道較溫和,多層次的麻辣口味令人再三回味,已經有鹹度了再用「甜一點」的醬油搭配,不會太鹹,味道甘甜不死鹹。
七味醬油燒雞扒

這燒雞扒不需要油炸,也可以讓雞皮吃起來非常香脆,雞肉部分更是滑嫩多汁,可當開胃小菜,也適合當下酒配菜。

👉🏻S3鐵板燒牛舌 $78
吃牛舌最怕牛味過重或者是太韌太硬不好咬,這個牛舌切得厚度剛好,牛舌帶有點嚼勁的彈牙口感,食落去沒有騷味只有香噴噴的鐵板燒肉味,連葱一齊食,牛舌味道更清爽,葱香牛香夾埋一齊,yummy!

👉🏻魷魚鬚 $55
味道口感令你感覺時光到流50年的街頭小吃,香口好味,不用點任何醤油也十分更味,我更欣賞它外脆而鬆軟,不會有厚重的口感。
魷魚鬚

👉🏻火炙壽司 $58
五件都燒得好香口,味道各有特色,一次過試勻就可比較到味道及質感。
火炙壽司

🍣火炙吞拿魚,火炙把魚油逼出來,令魚更香、更濃,這個吞拿魚滿有魚油香。

火炙壽司

🍣火炙鰻魚,味道真的比一般醬油來得濃郁,火炙做出來的料理顏色也更深一點,鰻魚經火炙後變得柔軟又有d彈性,好好食,同埋好長呀。

👉🏻七味軟殻蟹卷 $58
軟殼蟹卷不只賣相靚,亦很美味,件件大小相若,相當工整。以香滑的牛油果取代紫菜,中間捲着微脆肉厚的軟殻蟹,配些清爽的青瓜絲,中和炸物的油膩感,配搭合宜。頂頭再加了沙律醬和三文魚籽提味,更加美味。
七味軟殻蟹卷

暖暖的壽司飯包裏炸至香脆的軟殼蟹,一軟一脆的口感特別美味。

👉🏻焗肉醬茄子手打烏冬 $58
最愛芝士滿滿的肉醬,茄子肉醬 ,茄子吸收了蕃茄及牛肉味的精華,加上濃厚香脆的芝士,這個汁料非常惹味的。碎絞肉搭配茄子,味道非常契合,這道焗烤外觀雖沒特別華麗, 但卻是男朋友的心頭好。
焗肉醬茄子手打烏冬

烤焗後嘅茄子變得柔軟鮮甜,裡面一層又一層咁加左芝士,當焗完之後變成軟棉棉又惹味多汁嘅芝士肉汁。試一試佢既手打烏冬,烏冬較粗,做出來的烏冬口感更煙韌。

👉🏻和風黑糖蕃著燒 $38
燒過的蕃薯色澤金黃,一入口濃濃的黑糖味,伴隨著香甜的蕃薯,香氣逼人。外脆內軟,咬下去鬆軟粉糯。把健康的蕃薯化為精緻甜點 ..吃完滿嘴充滿了蕃薯甜蜜的味道。
和風黑糖蕃著燒

👉🏻牛油果鮮奶沙冰 $38
以牛油果同鮮奶打成,每啖都帶有微微嘅牛油果味,口感都幾滑;如其說係沙冰,小妹覺得以奶昔形容佢更貼切,完全冇成口冰嘅感覺,本來擔心牛油果好漏,估唔到又唔會,雖然係比一般奶品杰身,但可以接受。如果喜歡牛油果嘅朋友絕對可以一試,而且飲完呢杯沙冰好有飽肚感。
牛油果鮮奶沙冰

港人愛日本菜,所以每逢有新日本餐廳出現,都會成為大家馬上想去試,但呢間已經開了很久但我都好推介大家去試試喔。
魷魚鬚
和風黑糖蕃著燒
牛油果鮮奶沙冰
2020-03-31 152 瀏覽
很久沒有吃日式料理,今晚去了吃日式料理,還點了很多不同的食物。六品刺身盛兮刺身拼盆是必叫的,每款都新鮮,三文魚肥美,不過不失,如果散叫的,不妨試鱆紅魚及帶子。金龍蝦反卷這蝦反卷一吃再吃,味道很不錯,蝦炸得好脆,美奶滋份量剛好。炭火燒七味雞扒雞皮燒得十分好,皮下脂肪已全消失,像薯片一樣,非常好,惟雞肉嚡了點,不知是否跟燒雞皮的時間有關,整體還算不錯。蟹肉味噌甲羅燒價錢不算太貴,而且味道很濃,每口都是鮮味蟹膏及蟹肉,夾在飯及紫菜一起吃,很美味,正如店員所說是店內最好味的其中一款食品。七福神奄列飯有點驚喜,普通的一個奄列飯,本來沒有特別期待,當吃的時候,卻出奇的美味,份量很足,蛋很滑,飯內的餸不算很多,但吃來卻簡單而美味。燒肉帶子串串燒也是不錯,帶子雖沒有餐牌的大,但配合燒車厘茄及煙肉,味道惹味。山型香桃雪葩充滿香桃味的雪葩,在吃了一頓美食之後是最好的選擇,清香水蜜桃味濃厚,每口雪葩都是鮮果味,雪葩夠凍,可以慢慢嘆,非常好。

六品刺身盛兮

金龍蝦反卷
這蝦反卷一吃再吃,味道很不錯,蝦炸得好脆,美奶滋份量剛好。

炭火燒七味雞扒

蟹肉味噌甲羅燒

七福神奄列飯

燒肉帶子串

山型香桃雪葩
2020-03-29 141 瀏覽
朋友在佐敦開業,湊熱鬧後各自晚餐,免於聚集。我倆小口子隨即找到《七福神和食亭亭》,屬中價的日本餐廳。入口處日式布置很和風,感覺良好。沒有點太多的刺身,只點了油甘魚刺身,肥美油香厚切,質感充實。自選壽司拼盤,三文魚腩、油甘魚、玻璃蝦、赤貝、吞拿魚及加州反卷壽司。整體質素平均,但特別喜歡新鮮赤貝,那種天然的爽口感,的確美味!吃完這盆壽司都飽足了七成 👍另外點了人氣的海膽魚籽丼,分量比預期少,但味道還好,魚子配海膽,魚籽有天然咸味,醬油都可以省掉 👍💖💖除刺身壽司外 還點了些熱食,這客露筍牛肉,露荀夠嫩無渣,牛肉不韌,加上燒汁及芝麻,味道很好。椒鹽風味本菇,椒鹽味道很中式,中日 fusion 菜 🤭🤭!脆口中有本菇的軟稔,一件接一件的可口小食 👍💖💖南瓜蕃薯天婦羅,炸漿厚薄適中,南瓜蕃薯都是甜甜的,勉強算是甜品啊!🤭🤭整體還算令人滿意,又是一個愉快的晚上!

整體還算令人滿意,又是一個愉快的晚上!

2020-03-29 95 瀏覽
好耐冇食牛肉飯,過下口癮,都幾多牛肉同埋個汁撈飯好味~係落得有啲多炸蒜,好似啖啖都有蒜味咁特別版大阪風味厚燒牛舌,真係好厚,味道就還好啦,可能叫返平時串燒嗰隻味仲好 😂壽司一啲都唔貴,又多款式,以呢個價錢係物超所值~想食日本野又唔想洗咁多錢,絕對可以尼呢度!

2020-03-26 78 瀏覽
約了朋友到佐敦地鐵站交收書本,反正已經在附近決定跟她吃完晚飯再回家吧!裕華國貨附近有一樓上居酒居,之前吃過食物都不錯,今晚一於就決定去吃個晚飯。柚子乳酸波子汽水先調配好柚子乳酸放入大冰杯中,再自己倒入波子汽水,味道酸酸甜甜,有點似忌廉溝鮮奶,很好喝喔!關西風玉子燒玉子燒即叫即整,新鮮熱辣,蛋味香濃,入口軟嫩。七味炸雞外皮香脆可口,雞肉保持鮮嫩,而且充滿肉汁,沾少少七味粉沙律醬,更添滋味!牡丹蝦剌身蝦肉爽甜彈牙,甜味十足,非常新鮮。芝麻雞翼成隻炸到金黃色,外皮香脆,內裏雞肉嫩滑多汁,超正!七味軟殼蟹卷+金龍蝦反卷2款卷物餡料都非常酥脆,餡料份量非常多,而且味道不錯喔!鰻魚炒飯遠遠已經聞到鰻魚香味,入口惹味可口。

柚子乳酸波子汽水

關西風玉子燒
玉子燒即叫即整,新鮮熱辣,蛋味香濃,入口軟嫩。

七味炸雞

牡丹蝦剌身
蝦肉爽甜彈牙,甜味十足,非常新鮮。

芝麻雞翼
成隻炸到金黃色,外皮香脆,內裏雞肉嫩滑多汁,超正!

七味軟殼蟹卷+金龍蝦反卷
2款卷物餡料都非常酥脆,餡料份量非常多,而且味道不錯喔!

鰻魚炒飯
遠遠已經聞到鰻魚香味,入口惹味可口。

2020-03-19
2020-03-24 112 瀏覽
今日朋友帶我來到位於佐敦的七福神和食亭,十分方便,港鐵出口不到2分鐘的路程,在南京街路口已可以看到七福神的招牌宣傳。餐廳菜式選擇多樣,這裡的特色是自己寫點菜紙和壽司落單表。關西風玉子燒 $56玉子燒色澤金黃吸引,蛋香味濃,厚身實在。火炙三文魚腩壽司 $30輕火炙過的三文魚腩,油脂香突出,質感特別油潤柔軟。七味軟殼蟹卷 $58餐廳的招牌菜式之一,擺盤漂亮,份量足,軟殼蟹帶脆香惹味,很不錯。鐵板燒牛舌 $78牛舌大件且軟身,部位嫩腍,味道香濃。照燒雞和風潛艇半條 $40幾特別的配搭,法包香脆,餡料汁潤,很有飽足感。鹽燒油甘魚鮫 $78油甘魚鮫夠大件,皮脆肉嫩,蘸上點檸檬汁更能帶出鮮味。鰻魚飯 $130上面鋪滿鰻魚,厚身又嫩滑,鰻魚汁香誘人,愛鰻魚的我,十分滿足。煙肉免治串 $38用煙肉包著的免治串,咸香味濃,佐酒一流。醬油燒京蔥雞肉 $38雞肉厚身又大件,中間夾著京蔥更香。下次再試試其他菜色先。

餐廳菜式選擇多樣,這裡的特色是自己寫點菜紙和壽司落單表。

關西風玉子燒 $56
玉子燒色澤金黃吸引,蛋香味濃,厚身實在。

火炙三文魚腩壽司 $30
輕火炙過的三文魚腩,油脂香突出,質感特別油潤柔軟。

鐵板燒牛舌 $78
牛舌大件且軟身,部位嫩腍,味道香濃。

照燒雞和風潛艇半條 $40
幾特別的配搭,法包香脆,餡料汁潤,很有飽足感。

鹽燒油甘魚鮫 $78
油甘魚鮫夠大件,皮脆肉嫩,蘸上點檸檬汁更能帶出鮮味。

煙肉免治串 $38
用煙肉包著的免治串,咸香味濃,佐酒一流。

醬油燒京蔥雞肉 $38
雞肉厚身又大件,中間夾著京蔥更香。

下次再試試其他菜色先。

2020-03-16
2020-03-22 69 瀏覽
想食日本野就喺openrice搵搵到呢間~質素又真係幾好,價錢又平又多選擇,唔怪得咁多好評😆自己寫食啲咩~芝士燒天婦羅蟹腳卷 $36/3pcs仲趣嘅天婦羅配上熱熔芝士 好邪惡好好食🥰三文魚腩壽司 $26/2pcs | 帶子壽司 $24/2pcs三文魚腩及帶子都好鮮甜好新鮮壽司飯仲有輕微溫度,暖暖地😆 壽司飯唔會太鬆亦唔會太實,好食👍🏻魷魚鬚唐揚 $55啱啱炸起~熱辣辣🔥 魷魚彈牙、爽口炸粉唔厚,鬆脆👍🏻 好食芝士焗天火蠔 $50/2pcs好多芝士🥰 好大隻蠔,一啖都食唔哂蠔好新鮮,加埋芝士同白汁好Match好好食😋大阪風鐵板燒牛舌 $78牛舌份量好多,見到牛舌都好厚😆汁燒好惹味好香,牛舌生熟度啱啱好,口感好好👍🏻—呢間野食價錢親民,性價比好高🤩交通亦方便,佐敦站A出就係~ 會再黎!

想食日本野就喺openrice搵搵到呢間~
質素又真係幾好,價錢又平又多選擇,唔怪得咁多好評😆

自己寫食啲咩~

芝士燒天婦羅蟹腳卷 $36/3pcs
仲趣嘅天婦羅配上熱熔芝士 好邪惡好好食🥰

三文魚腩及帶子都好鮮甜好新鮮

魷魚鬚唐揚 $55
啱啱炸起~熱辣辣🔥 魷魚彈牙、爽口
炸粉唔厚,鬆脆👍🏻 好食

芝士焗天火蠔 $50/2pcs
好多芝士🥰 好大隻蠔,一啖都食唔哂
蠔好新鮮,加埋芝士同白汁好Match好好食😋

大阪風鐵板燒牛舌 $78
牛舌份量好多,見到牛舌都好厚😆
汁燒好惹味好香,牛舌生熟度啱啱好,口感好好👍🏻

呢間野食價錢親民,性價比好高🤩
交通亦方便,佐敦站A出就係~ 會再黎!
2020-03-22 93 瀏覽
都臨近阿妹生日,而佢又一直話想食日本野,所以約佢黎食呢間餐廳,不過其實我都有私心嘅,就係我知道呢度有海膽魚子井,所以想試試😂除咗我叫嘅海膽魚子井,其他都係我妹揀嘅,包括有六品刺身盛、三文魚腩(佢真係好鍾意食三文魚)、煎餃子,同埋芒果花之戀,原本想試試和牛刺身,不過可惜賣曬,飲品就叫咗荔枝蘋果蘇打海膽魚子井其實算細細碗,但唔知點解鏡頭下竟然睇落好大碗😂海膽味道鮮,口感綿,連本身有d怕食海膽嘅妹,試咗啖之後都話唔錯。今次魚子我覺得味道恰到好處,唔會太鹹,亦唔會腥,我基本上冇乜落醬油,撈好之後就可以食,飯原本以為係凍,原黎係微溫刺身方面,我最喜歡蝦同埋三文魚腩,我本身都鍾意食蝦刺身,今次嘅都唔錯,口感糯糯嘅,蝦頭味濃,而三文魚腩味道真係好出,一咬落去,除咗滿滿嘅油香,仲有好濃郁嘅魚肉味。(之前食過有d雪過龍嘅三文魚,除咗雪味,乜都冇)今次嘅好滿意,鍾意食三文魚嘅唔可以錯過,另外由於三文魚腩相當厚切,一舊塞入口,香味係填滿成個口腔👍另一道與三文魚有關嘅,就係芒果花之戀,芒果味中和咗油膩感,就算之前食咗好多刺身,食埋花之戀都唔會覺得膩。上面嘅青瓜絲超多...成座塔咁搭係上面,令到呢份花之戀多幾分

另一道與三文魚有關嘅,就係芒果花之戀,芒果味中和咗油膩感,就算之前食咗好多刺身,食埋花之戀都唔會覺得膩。上面嘅青瓜絲超多...成座塔咁搭係上面,令到呢份花之戀多幾分清新。食埋旁邊嘅芒果粒,當係飯後果吧。

差d唔記得仲有煎餃子,講真我第一次見煎餃係咁嘅賣相,成個圓盤咁,一開始仲以為上錯咗。原黎要吉落去先見到一隻隻嘅餃子,相當有趣。味道方面正常吧,有d似超級市場買返黎嗰種,就係唔會好重口味,唔會膩。

蘋果荔枝蘇打竟然忘記打卡,飲前記得攪拌,如果唔係味道唔均勻,下面有粒荔枝果肉,都幾爽口清甜嘅

今次真係相當滿足,完完全全係滿足曬我嗰位成日嘈住要食三文魚嘅阿妹,佢都覺得好滿意👍

服務方面,服務員好似全部都係後生仔,原本以為佢地做野會比較隨意,但估唔到做起野上黎相當認真同有禮貌,值得讚
2020-03-21 90 瀏覽
朋友冇得去日本,情緒低落,今日約她到一間日本食店大吃一餐。建議訂位呀! 餐廳當晚是滿座~~食物種類和款式多,有刺身、壽司、卷物,磯燒、串燒等。落單簡單,將號碼寫在點菜紙便可,我們亦很快點了8樣食品。【七味軟殼蟹卷】軟殼蟹炸得夠脆,卷物外邊有沙律醬和飛魚籽。【醬油燒京蔥雞肉】雞肉嫩滑,京蔥很香,醬汁甜。【免治雞肉串】兩串$55超抵食,雞肉串外面都冇燒得過燶,裏邊有一粒粒的軟骨,有咬口,必要點雞蛋汁,質地濃又美味。【海膽魚籽丼】每一口吃到豐富多汁兼有鹹香味的魚籽和海膽,十分滿足。【清酒煮海蜆】酒味甚濃,蜆都頗大隻。【芝士肉醬燒茄子】芝士和肉醬比例剛好,醬料沒蓋過茄子的味道。【鹽燒油甘魚鮫】魚肉很厚,肉質卻很滑,魚亦有淡淡的鹹味。【芝士焗天火蠔】最面佈滿芝士下面隱藏一隻熱辣辣的蠔和牛油香味。食物份量足,價錢公道,食得痛快!
朋友冇得去日本,情緒低落,今日約她到一間日本食店大吃一餐。
建議訂位呀!
餐廳當晚是滿座~~

食物種類和款式多,有刺身壽司、卷物,磯燒、串燒等。
落單簡單,將號碼寫在點菜紙便可,我們亦很快點了8樣食品。
【七味軟殼蟹卷】

軟殼蟹炸得夠脆,卷物外邊有沙律醬和飛魚籽。
【醬油燒京蔥雞肉】
雞肉嫩滑,京蔥很香,醬汁甜。
【免治雞肉串】
【海膽魚籽丼】
每一口吃到豐富多汁兼有鹹香味的魚籽和海膽,十分滿足。
【清酒煮海蜆】
酒味甚濃,蜆都頗大隻。
【芝士肉醬燒茄子】
芝士和肉醬比例剛好,醬料沒蓋過茄子的味道。
【鹽燒油甘魚鮫】
魚肉很厚,肉質卻很滑,魚亦有淡淡的鹹味。

【芝士焗天火蠔】
最面佈滿芝士下面隱藏一隻熱辣辣的蠔和牛油香味。

食物份量足,價錢公道,食得痛快!
2020-03-20 71 瀏覽
海膽無味都算,口感仲滑潺潺,好似食鼻涕咁,從未食過咁樣口感嘅海膽,勁難入口。其他食物亦唔好食炸油魚唔脆,真係油淋淋,仲衰過旺角街邊檔 好失望牛舌好厚,睇到好清楚d 舌胎,賣相十分恐怖請我都唔會再食

其他食物亦唔好食

炸油魚唔脆,真係油淋淋,仲衰過旺角街邊檔 好失望

牛舌好厚,睇到好清楚d 舌胎,賣相十分恐怖

請我都唔會再食
海膽魚籽飯
2020-03-19 2104 瀏覽
日本菜價錢一般都偏貴一點點,最近花了很多洗費在抗疫物資上,想吃日本野又想經濟一點,我想起了七福神和食亭!食物種類超多而且質素好,重點是價錢非常合理!人流都幾多!證明有實力!現在有雙拼優惠,食物都好吸引!我們點了刺身、壽司和一些燒物!這裡的上菜速度都幾快!帶子刺身厚肉又鮮甜,沒有雪味!壽司我們點了海膽、三文魚子、赤貝、鰻魚、炙燒三文魚。價錢是一碟兩件的,所以我覺得好抵食!我最鍾意三文魚子,充滿鹹鮮味,咬落卜卜聲!鰻魚也很高質素,好軟好稔,燒得幾香!壽司米也很好,飯粒不鬆散!軟硬適中!赤貝也帶驚喜,鮮甜又爽口!軟殻蟹手卷這個我幾乎是每次必點的,這個是兩件的價錢,好大份,軟殼蟹炸得超級脆,加上沙律醬,好好食!清酒煮蜆蜆肉非常肥美!肉質好鮮甜,而且份量都不少!免治雞丸串未食過這樣大的雞棒,吃到雞軟骨粒粒,很有口感,加上醬油和滑滑的鮮雞蛋,美味!大阪風鐵板燒牛舌牛舌煮得好稔,不會又硬又有筋,味道甜甜地,好惹味!
食物種類超多而且質素好,重點是價錢非常合理!
人流都幾多!證明有實力!
現在有雙拼優惠,食物都好吸引!

我們點了刺身壽司和一些燒物!
這裡的上菜速度都幾快!
帶子刺身

厚肉又鮮甜,沒有雪味!
壽司
我們點了海膽、三文魚子、赤貝、鰻魚、炙燒三文魚。

價錢是一碟兩件的,所以我覺得好抵食!
我最鍾意三文魚子,充滿鹹鮮味,咬落卜卜聲!
鰻魚也很高質素,好軟好稔,燒得幾香!
壽司米也很好,飯粒不鬆散!軟硬適中!
赤貝也帶驚喜,鮮甜又爽口!

軟殻蟹手卷

清酒煮蜆

蜆肉非常肥美!肉質好鮮甜,而且份量都不少!
免治雞丸串

大阪風鐵板燒牛舌
牛舌煮得好稔,不會又硬又有筋,味道甜甜地,好惹味!
2020-03-08
2020-03-18 40 瀏覽
七福神和食亭喺佐敦近廟街夜巿嗰邊,門面其貌不揚,但上到去見到已經差不多滿座,喺疫情期間嘅周六中午都有咁嘅入座率都幾難得。而家我哋知道點解啦,因為佢哋嘅食物質素同份量並重,好抵食。【蝦天婦羅】共六件蝦天婦羅,即炸,出到嚟熱辣辣。【燒雞翼】惹味燒雞翼,燒到脆皮,入面依然肉嫩juicy。【芝士焗天火蠔(兩隻)】焗出嚟嘅半溶芝士,香濃又軟滑,入面嘅蠔都新鮮大隻。【芝士燒天婦羅蟹腳卷】軟綿壽司飯入面係鬆脆天婦羅蟹腳,上面仲有my favorite嘅芝士。【清酒煮海蜆】份量多,十幾粒,粒粒都又大又肥美,酒味適中再加少少辣,相當唔錯。【蟹肉味噌甲羅燒配雙目珍珠飯糰】甲羅燒啖啖蟹肉,上面有香蔥同蟹籽,啱晒我。仲有脆紫菜+飯糰。【照燒雞和風潛艇(半條)】法包勁鬆脆,入面係芝士照燒雞肉+青椒、紅椒等等。我哋叫咗半條,但食落差不多有半個pizza咁多。【北海道鍋燒蠔仔粥】蠔仔粥有蛋花、香蔥同菇菌、紅蘿蔔等等。食落更香滑好味。【椰子雪葩】【蜜桃雪葩】用真嘅生果做容器,好精緻。兩款都係凍冰冰濃濃果味,涼透心~
【蝦天婦羅】
共六件蝦天婦羅,即炸,出到嚟熱辣辣。
【燒雞翼】
惹味燒雞翼,燒到脆皮,入面依然肉嫩juicy。
【芝士焗天火蠔(兩隻)】
焗出嚟嘅半溶芝士,香濃又軟滑,入面嘅蠔都新鮮大隻。
【芝士燒天婦羅蟹腳卷】
【清酒煮海蜆】
【蟹肉味噌甲羅燒配雙目珍珠飯糰】

2020-03-17 42 瀏覽
今日來到佐敦食「七福神和食亭」,平日晚上都幾多人!打開Menu 都花多眼亂,樣樣都想食!「士多啤梨煙三文魚果醋沙律」酸酸甜甜都好好食,是開胃既首選!「炸雞軟骨」岩岩炸起,份量好夠。脆脆的,如果配上一杯啤酒就好了!食日本野當然要食壽司同刺身,今次簡左「三文魚壽司」、「鰻魚壽司」,仲有七福神手卷、軟殼蟹手卷。當中「軟殼蟹手卷」比起其他日式餐廳出色好多,新鮮炸起 熱辣辣的,加上惹味的沙律醬,我一個人食晒2枝!刺身是厚厚的一片一片,是新鮮的,不錯的說!最後上的就是紫蕃薯鮮奶昔,唔食太甜,味道適中。當埋做甜品都得呀!店內坐得好是舒適,店員都好勤快加水,是不錯得晚餐聚點!

食日本野當然要食壽司刺身,今次簡左「三文魚壽司」、「鰻魚壽司」,仲有七福神手卷、軟殼蟹手卷。

店內坐得好是舒適,店員都好勤快加水,是不錯得晚餐聚點!
2020-03-12 49 瀏覽
疫情下大家心情都一般, 但飯總要吃的 ,所以今天決定和好友吃一頓豐富的晚餐。我們六時入座,坐下我們細看餐牌 ,看見種類繁多的食物,令人眼花繚亂 。我們點了很多食物 ,先說說炸魷魚鬚吧!這個菜色看似普通 ,但吃起來要外脆內嫩 實在不容易 ,但這裏的魷魚鬚 十分好吃呢!另外 點了我至愛的鹽燒魚鮫 ,果然沒有令我失望, 魚肉很嫩滑 ,實在物超所值 。不得不提的是那個牛扒, 外面微燶,封鎖了肉汁, 內裏紅色看似5成熟,但沒有血水, 吃起來非常嫩口,是全晚我最喜愛的一道菜。喜歡吃鰻魚的一定不能錯過這兒的鰻魚飯, 貨真價實, 鰻魚份量非常多,一定能令你感到滿足。 我們眼闊肚窄, 還叫了一個金龍蝦飯卷, 蝦的外層炸得脆脆的, 蝦肉鮮甜 ,同樣叫人難忘,還有那個芝麻雞翼 ,維持高水準,絕對沒有令大家失望 。整體而言 ,不用六百元便吃了這麼出色的菜式,實在物超所值哦 !